Putinovatění

Autor

Na dnešek jsem slíbil prokydání staronového polského prezidenta Dudy. Který posbíral 51% hlasů oproti 49% svého konkurenta Rafíka o kterém do prezidentské volby nebyla v dějinách ani čárečka. O Rafaelovo zviditelnění se i u nás vehementně starala česká televize, která až do poslední chvíle bojovala za zdání proevropského a proliberálního vítěze. 

Abych řekl pravdu, nic proti normálním běžným Polákům. Mají těžší život než my, musejí se víc otáčet a mají také větší tah na branku než my. Jsou tvořeni Sinkiewicem a Chopiem, ale právě tato jejich kombinace hrdinství a melancholie je mi naprosto cizí. Doufám, že do diskuse zasáhnou insideři od Ostravy, kteří mají s Pšonky více zkušeností a tak nám snad osvětlí některé jejich charakteristiky. 

Já v nich vidím někdy tragické a někdy i směšné hrdiny stálých pokusů o regionální velmoc snad ze vzpomínek, kdy jejich země sahala až za Dněpr. Zároveň také vidím, že my u nás nějak nezkoušíme obnovit dobu, kdy náš král šéfoval  Dojčlandu a naše země sahala až k Jadranu nebo do Berlína. Poláci jako by mají pocit, že Smolensk nebo Lvov mají být znovu jejich.  Zároveň jsou v očích jejich kamarádů ze Západu na stejné úrovni jako kterýkoliv Ukrajinec a všichni dohromady jsou prostě Rusáci, kteří jsou tu na špinavou práci a vykořisťování.  (Mimochodem... nejsem si jistý, kam v západních očích patříme my.)

Svým způsobem je mi Polsko cizejší než Rusko. Je pro mě nečitelnější, zvláštnější, proevropsky protievropské, protirusky protiukrajinské, příliš žerou papeže a na to jak bojují proti potratům, příliš polských holek jezdí na potraty k nám. 

Netroufám si proto hodnotit polské prezidentské kandidáty ani výsledek, protože tomu prostě nerozumím. Duda je pro mě pokračování současné polské politiky, kterou řídí Kačinský a lidi okolo něj. Na jednou stranu je to politika konzervativní. Sice dokážu pochopit jejich chuť po americké základně, ale proč mají i chuť na drahý americký plyn, to už mi hlava nebere. Chápu, že mají s Rusem dlouhodobě nevyřízené účty, ale nechápu, proč to samé necítí i vůči Němcům. A už vůbec nechápu, proč se tam v těch rovinách vždycky spojí s jednou velmocí proti druhé velmoci a odmítají vidět, že pro obě strany jsou jen nástupním prostorem k rozjezdu divizí. Proč okázale pohrdají spojenectvím s malými zeměmi bez velmocenských ambicí (i v rámci Vysegrádu jsou tím největším, ale nejméně spolehlivým členem), to je pro mě zcela nepochopitelné. 

Na druhou stranu, co by se změnilo, kdyby se prezidentem stal ten Třasovský? Zřejmě vůbec nic. Víc by mazali Němcům med kolem huby, víc by kecali o skvělé EU, ale jinak by si jeli svojí lajnu úplně stejně a pro Českou republiku by to bylo prašť jak uhoď. 

Já si všimnul spíš jiné věci... V podstatě se ukazuje, že podpora České televize začíná být pro politika podobný polibek smrti jako když někoho kdysi podpořil Havel. V posledních letech jeho prezidentování to bylo hodně marknatní. O kom Havel mluvil, ten celkem spolehlivě ve volbách propadl. Česká televize samozřejmě nemá vliv na polské ani americké volby, ale jakmile začne adorovat Clintonovou, začnou u nás všichni celkem automaticky milovat Doníka i když je to také magor a narcis. Když podpoří Třasovského, začne českým ateistům a neznabohům připadat  vypjatý katolík Duda jako docela dobrá varianta. 

Dál bych si troufal tvrdit, že začíná být ve celké části Evropy (a nejen Evropy) módou volit osobnosti, nikoliv strany. Víte někdo, jak vypadá Orbánova strana, jaké má stanovy a o co jim vlastně jde? Myslím, že to neví ani většina Maďarů. Ale jaký je Orbán, to vědí všichni a proto je volen on. Jeho straníci se vezou na jeho vlně. 

Podobné to má i Kurz v Rakousku, Kačinský v Polsku, o Babišovi nemá cenu mluvit - silně pochybuju, že by si někdo přečetl, jak je to ANO vlastně organizované, protože všichni vědí, že Babiš je první, poslední a jediný opravdový kandidát. Ti ostatní jsou voleni kvůli němu a tečka. Salvini v Itálii. Macron ve Francii... vlastně jen v Německu trvá prozatím stranická politika, ale i tam se začínají objevovat silná jména, jen prozatím ještě bez reálného vlivu. 

Evropa nám v podstatě putinovatí. Jako by už voliči byli unavení všemi kecy o tom, jak bude líp, ale ve skutečnosti se nic nikam nehýbe, tedy kromě odlivu pracovních míst do Číny a přílivu inženýrů ze Sýrie. Jako by si volič začal přát, aby se to hlavně už rozpohybovalo a nebylo moc důležité, jakým směrem. Hlavně aby se našel někdo, kdo se neposere z novinářů ani z ojrobyrokratů. Někdo, kdo bude mít možná špatné nápady, ale alespoň nápady. Někdo, kdo půjde po hraně zákona, ale půjde. 

Pokud mám pravdu, tak za rok na podzim by ve volbách tento trend měl být vidět stále zřetelněji i u nása zřejmě bude stále výraznější i v zemích okolo. Ostatně... Orbán už dosahuje dost podobných volebních výsledků jako Putin a Kačinský k tomu nemá daleko.  

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (80 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

a v polském kaufu je mnohem levnější a lepší žrádlo, než v českém. Za presidentování Dudy. Nechť to trvá věčně, nějaký Třasořitka by to mohl podělat.

Průměrný počet slepic: 4.7 (26 hlasů)

kamagra online pharmacy <a href="https://vskamagran.com ">kamagra dosis maxima</a> kamagra bijwerkingen

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

14 let po sobě jezdíme do zapadlých míst, kde za 2 hodiny běhu po pláži nikoho nepotkám. Voda 11-18°C, akorát. Nejvíce jsem v moři sám. Za větru vlny jak vagóny, těžko se někdy dostat na břeh, už si dávám pozor. Lehčí kusy ve vodě 11° vydrží 4 minuty a pak mají 15 minut třes a modré žíly na oranžové kůži.
Rallye začíná v 9 večer v Těšíně, příjezd k moři v 6 ráno, 1 chcaní, 1 nádrž. Navigace pokořena o 2 hodiny. Nejkratší cesta, mimo města, někdy i mezi zahrádkami. Pozor na oči laní a jelenů, pasou se 2m od cesty a jede se 100. Oči spočívají na bílé čáře navigace. Nejhezčí místo jsou Tucholské bory. Není větší adrenalin za volantem. Poslední dobou to jde do kopru, všude se fotí a už mám album. Lidi vstřícní, ale divní. My jim rozumíme a oni nám ne.

Průměrný počet slepic: 4.8 (28 hlasů)
Trvalý odkaz

to není normální. Ten bude znát mentalitu pšonků lépe, než vlastní.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Mezi Čechy a Poláky je zásadní rozdíl. Češi mají ostrovní povahu. Jejich země je pevně ohraničená, hranice jsou historicky z velké části jasné, trvalé a neměnné. A i když Češi někdy v minulosti expandovali, tak to byla věc panovníka, na českém vymezení se nic neměnilo. Pár výjimek potvrzuje pravidlo.
Polsko je naopak putovní země, jednou je tam, jindy onde, ba někdy ani není. A když, tak jsou její kousky v nepřátelských zemích. Štětín, Gdaňsk, Lvov, Vilno, Oděsa to bylo i nebylo Polsko. A nikdo nezaručí, že dnešní stav bude za sto let. Proto je polská povaha jiná než česká a proto Poláci rozumí Čechům a někdy je mají i za vzor. Proto ta polská melancholie i polské hrdinství. V duši Poláci touží po české jistotě domova. Po jasném a trvalém domo, tam někde na širých nekonečných pláních.
Nyní od Němců Poláci získali vše, co šlo. Ale na východ je země zaslíbená, plná polské krve (na to Poláci slyší) někam až po Moskvu. Jediné co je nepochopitelné je, že jsou protiruští a nejsou protiukrajinští. Možným vysvětlením je přetvářky z politických důvodů. To ale časem povede k velkému pnutí a až se bude Ukrajina rozpadat, tak kdo ví co Polák udělá. To by se nějaká US Base Trump hodila.
To všechno je záležitost geopolitická a hlavní. Jinak se od Poláků můžeme hodně co učit. Soudržnost, vlastenectví, samostatnost myšlení a tak podobně.
Ládík rád jezdí k Baltu, na místa, která Polákům získal ze strategických důvodů Josif Vissarionovič Stalin - to je pro Poláky traumatizující a proto to zatlačují hluboko do podvědomí a pak se jim to mění v protiruskou nenávist. Nic se nedá trvale ošvindlovat.
My Češi, ať jsme jací jsme, máme neobyčejné velké štěstí. Doufejme, že si ho nezničíme.

Průměrný počet slepic: 4.8 (47 hlasů)

Polsko bylo před cca tisícem let zhruba ve stejných hranicích, jako je nyní. A k Rusi (kterou pozdější historici nazvali Kyjevskou) patřila Halič, Landoměřsko a Volyně. Na severu byly baltské kmeny (tedy lidé, kteří mluvili některými jazyky baltsko-slovanské jazykové skupiny). Pak se začalo Polsko posunovat na východ. Na západě ustupovalo náporu Němců, na východě zabíralo území obývané etnickými Rusy, které postupně popolšťovali. Až to skončilo dvojím obsazením Moskvy a nastolením loutkových vlád v Rusku. V té době bylo Polsko nikoliv regionální, ale evropská velmoc - největší stát Evropy, který sahal od moře k moři. Který u Vídně zastavil tureckou expanzi a zachránil Evropu.
Pak si to sami podělali a Polsko se začalo scvrkávat, až zmizelo z mapy úplně. Takže se nostalgii Poláků nemůžeme divit.
Nepodléhal bych iluzím, které vytvářejí naši proněmečtí novináři. Ve skutečnosti Poláci nemají rádi ani Němce či Ukrajince. Vlastně ze všech sousedů mají rádi jen nás, což je někdy málo pochopitelné, neboť mi tu lásku moc neopětujeme.¨
Problém je v tom, že Rusko je slabé a Polsko větří, že by, s pomocí Západu, mohlo zase něco utrhnout. Zálusk si (dědičně) dělají na ruský podíl Pruska (tj. Kaliningradskou oblast Ruské federace) a Východní Zemi, tedy příslušné části Litvy, Běloruska a Ukrajiny. Což si, možná, obyvatelé těchto zemí ani neuvědomují.
Protiruský sentiment v Pobaltí a Polsku samozřejmě živí Němci prostřednictvím proněmeckých (nyní se říká proevropských) novinářů, politiků a (možná i koupených či jinak naverbovaných) agentů na strategických místech. Kteří uplatňují tzv. vedoucí úlohu - do strategických míst obsazují podobně smýšlející.
V Pobaltí jsou to i skupiny válečných zločinců a jejich potomků, kteří našli po válce útočiště v Německu (které válečné zločiny východoevropských občanů nestíhalo) a nyní, s pomocí německých peněz, vytváří ve svých staronových zemích mýtus "bojovníků za svobodu". Někdy to je paradoxní, když v Pobaltí stíhají hrdiny židovského odporu proti německým okupantům a jejich domácím kolaborantům. V těch případech naše diplomacie mlčí…

Průměrný počet slepic: 4.9 (35 hlasů)

Jestli jim něco v historii chybělo, pak to byla vždy právě soudržnost.
Každý sedlák s větší chalupou a pár ozbrojenými čeledíny si připadal jako "wojewoda" a podle toho to také vypadalo v Sejmu i na regionálních úrovních. A právě kvůli této NEsoudržnosti si Polsko kdekdo namazal na chleba, kdy se mu zlíbilo.
Na druhou stranu si Poláci vždy rádi ukousnou z cizího, když se zrovna nikdo nedívá. Nejlépe, když jim při tom kryje záda nějaký "větší brácha".

Průměrný počet slepic: 4.8 (33 hlasů)

Niepozwalam

Zatím bez slepic

... prezidentem bude zase Duda"

(...) Kavčí hory jsou od rána potažené černým flórem, protože polským prezidentem bude zase Duda. Rozhodli to ve volbách Poláci a Česká televize teď nepochybně věnuje hodně času tomu, aby nám vysvětlila, že: 1. Dudu volili většinou venkovští blbci, takže by to nemělo platit 2. Je to strašná tragédie pro demokracii a evropské hodnoty 3. Za vítězstvím Dudy stojí Putin.(...)

(...) Opravdu velký prostor byl tudíž například věnován vysvětlování, že Duda je vlastně něco jako polský Mussolini a navíc loutkový. Čím dál ustaranější výraz Lukáška Mathé pokaždé, když z Varšavy truchlivě hlásil, že to asi bude velice „těsné,“ hovořil také za vše. I výběr mluvících hlav, které nám všechny unisono vysvětlovali, že Trzaskowski je mladý a krásný pokrokový demokrat, zatímco Duda je loutková homofobní zkamenělina, cosi vypovídal.(...)
(...) Přiznám se, že nemám Poláky zrovna v lásce. Částečně proto, že jsem xenofob plný předsudků, částečně ze zkušenosti a částečně proto, že jejich proslavené nutkání šidit, třeba přidáváním nafty, sádry, písku či posypové soli do potravin, je opravdu abnormální. Na můj vkus jsou prostě příliš nenávistní, příliš antisemitští, příliš rusofobní a příliš vychcaní. I my jsme sice nenávistní a vychcaní, ale Poláci jsou úplně jiná liga.(...)

(...) Nicméně kromě sjednocující rusofobie je dnešní Polsko ideologicky rozdělenou zemí, stejně jako zbytek EU. Zastánci „pokroku“ v něm stojí proti zastáncům „zpátečnictví“ zhruba v poměru půl na půl. Pokrokáři chtějí změnit strašný svět, který je děsí, k lepšímu a zpátečníci jsou s jeho současnou podobou spokojeni a děsí je to, co s ním chtějí udělat pokrokáři. Tedy klasický, mnohokrát použitý scénář. Včetně užívaných metod, jak změny dosáhnout. (...)

http://nonserviam.cz/evropske-hodnoty-v-ohrozeni-polskym-prezidentem-bu…

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

že volič začíná vidět, jak "demokracie" ve skutečnosti demokracií není, nemůže být, a funguje pouze ve hlavách libdem teoretiků. Lidi si to nemusí explicitně uvědomovat, ale cítí to. A přestává je ta nákladná hra za jejich peníze na něco, co není, bavit.

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak už jsem psal,Duda je koněm Trumpa,takže se nemůžeme divit naší pražské kavárně,že jsou zklamání.
Jinak se říká,co Polák to žid a kšeftman,tak se také nemůžeme divit tomu příklonu víc k USA,než k Rusku.
Kdysi jsem četl,že se uvažovalo zřídit židovský stát,buď v Polsku,nebo v Čechách.
Poznáme to i podle vyjádření prezidenta Zemana a jaká bude reakce dalších státníků.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

nejprve jedná a až potom myslí. Nevím, jestli to není nakonec lepší, než opačně.

Průměrný počet slepic: 2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Nu, ČT asi trochu brzdí, nejspíš v obavách před novými členy jejich Rady. Možná.
Ačkoliv jsem doma vydal už od věcí ukrajinských přísný zákaz sledování zpravodajství a publicistiky ČT (s výjimkou Regionů v 18:00), sám jsem ho hned teď po polských volbách porušil, ze zvědavosti, co provedou. Ty volby byly přirozeně tzv. "otvírákem" Událostí v 19:00. Oba moderátoři (Kubal a tuším Železný /?/) byli sice posmutnělí, ale museli být úplně posraní, jak se snažili o objektivitu a aby ty jejich sympatie nebyly viditelné hned na první pohled (ale stejně byly).
Takže podle mě v ČT trochu změna, což neznamená dělat si iluze. To jen své sympatie budou muset hoši a děvčata na Kavčích Horách trochu potlačit do ilegality, neprojevovat je jako dosud "tvrdě" prvoplánovitě, ale více podprahově. Budou s tím mít dost práci, protože "krev není voda a geny nezapřeš".

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale zcela soukromě zírám v nekonečném údivu na to, jak národ řeší televizi. Já ji nemám 30 let a kdyby se o ní na "těch internetech" každou chvíli nepsalo, ani bych si nevzpomněl, že nějaká je.

Co by si v televizi počali, kdyby se o její vysílání zajímali všichni podobnou měrou jako já...?

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

To je ale cíl vedení ČT, aby jim lidé posílali TV poplatky a neřešili program. ČT je takový samostatný pašalík, který živí pár vyvolených, a celý národ jim to platí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

neplatím samozřejmě poplatky. To asi cílem vedení těžké čelevize nebude ;-)

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Jsem na tom stejně. Ale předpokládám, že budoucí vývoj půjde tak, že platit bude každý, kdo má elektřinu nebo internet nezávisle na vlastnictví TV přijímače. Však oni si to soudruzi nějak prolobuji. To by tak hrálo, aby se jim snížil příjem.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

Za televizní přijímač se považuje televizor nebo počítač s televizní kartou, USB TV tunerem nebo technologií IPTV.
Zdroj: https://www.penize.cz/bydleni/326421-velky-prehled-kdo-musi-platit-konc…
Pokud jej nemáte, a to je většina PC, poplatek neplatíte.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

přijměte veverčí pochvalu za postoj k ČT i za přechodníky! :-)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)