Klamná operace

Autor

Včera jsem se v rámci práce potkal s člověkem, který je prakticky od začátku u českého programu průmyslových hnojiv. Je to už osmdesátník, ale závidím mu jeho vitalitu. Stále je zaměstnaný u Andreje a vzhledem k jeho zkušenostem je v  dnešní době kindermanažerů nepostradatelný. Jakékoliv hnojivo vyráběné u nás nese jeho rukopis. Vymyslel většinu současných výrobních postupů, pracoval u Explosie a když ji pak Andrej koupil, ponechal si ho jako největšího experta přes hnojivovou chemii. Ŕíkejme mu třeba Arnošt. 

Já jsem se s ním seznámil v roce 2012, když jsem mu u nás na parkovišti odřel služební oktávku. 

Tehdy jsem se velmi neohrabaně omlouval a měl srdce v kalhotách, ale na něj to kupodivu udělalo pozitivní dojem. Od té doby mi tyká a když má cestu k nám na jižní moravu, prohodí se mnou pár slov. Včera si přijel nechat udělat servisní prohlídku a já ho vezl ze servisu k nám na jednání a pak zase zpátky do servisu pro auto. 

Tož pokecali jsme si. 

Začal jsem tím, že jsem se pochválil, jak jsem v bejrůtském výbuchu rozeznal výbuch dusičnanu amonného, protože právě Arnošt vedl moje první bezpečnostní školení. Jak si dobře pamatuju, že dusičnan amonný umí vybuchnout i bez jakékoliv nafty na smíchání a že stačí jen ty správné podmínky... 

To už se rozesmál a když se dosmál, řekl mi bez obalu, že jsem poznal uplné hovno, jsem amatér a nemám se plíst do věcí, kterým nerozumím...

Ano mladej, máš pravdu, žez dusičnan umí bouchnout i bez jakýchkoliv příměsí, stačí prudká změna teploty a tlaku, ale kdyby se tohle stalo, nikdy by to nebyla taková šlupka. Dusičnan má nízkou detonační rychlost víme?  Výbuch dusičnanu by sice byl slušná rána, ale šlo by o pár tun nebo o pár desítek tun. Zbytek by výbuch prostě neškodně rozházel po okolí, kde by to možná jako okysličovadlo přiživilo lokální požáry. Rozhodně by to nebyla taková malá atomovka. 

Chtěl jsem něco namítnout ohledně stavby našich skladů v dolících daleko od občanské zástavby a on se rozesmál znovu, jestli jsem si někdy měřil vzdušnou vzdálenost vidlákovského skladu od baráčků... Ve skutečnosti by v případě podobného výbuchu ve Vidlákově nezbylo nic. Vzdálenost zástavby byla vypočítaná podle možných požárů vzniklých výbuchem několika desítek tun, které by rozházely zbytek a aby následné požáry nevznikly někde na náměstí, ale na poli. 

Pak se rozpovídal víc... 

Víš mladej, každá linka na hnojivo se dá snadno upravit, aby vyráběla v podstatě trhavinu. Stačí malé úpravy a lehké přimíchávání něčeho a naopak nepřimíchávání něčeho jiného. Vyrobit v Syntésii, Lovochemii nebo v  Precheze trhavinu by bylo primitivně jednoduché. Jen se to nedělá, protože chemičky pro to nejsou zabezpečené a výbuch by byl do několika let v podstatě jistý a zničil by toho opravdu hodně. 

To také jsou ty výbuchy továren na pyrotechniku v Indii i jinde... prostě tam zůstala po bílých sáhibech stará chemická továrna, která se upravila na produkci něčeho dusičitého nebo chlorečnatého a už se jela výroba. Samozřejmě to není muniční továrna zabezpečná už svojí výstavbou a okolím proti možné katastrofě. Pak tam jsou ty tisíce mrtvých, otrávené řeky a podobně. 

Arnošt má totiž jasno... celá akce s dusičnany byla úplně normální klamná operace na dodávku trhavin. Firma v Gruzii pomocí zařízení v jakési obstarožní chemičce vyrobí z dusičnanu poměrně bezpečný polotovar trhaviny, který se pak dá už domíchat doma v umyvadle. Zároveň je navenek nerozpoznatelný od hnojiva a pokud je nasypán do běžného igelitového pytle s hnojivovým popiskem, nikdo nic nepozná. 

Tobě mladej nebylo divné, že úřady v Bejrůtu zabaví loď i s nákladem a dají si takovou práci náklad přemístit na břeh? Proč by to dělali? Stačilo by z lodi odčerpat palivo a zakotvit ji někde stranou. Takto se to obvykle dělá. Proč by se náklad vykládal, když je loď v  každém případě naprosto ideální skladiště? Každý rok se zabaví stovky lodí plné všeho možného. Od aut po obilí. Nikdy se nevykládají. Nechají se jak jsou do vyřešení případu. 

Stejně tak ti mladej nebylo divé, že loď z Gruzie do Mosambiku má zastávku v Bejrůtu, když stejně tak jako tak musí zastavit v Port Stanley a čekat na zařazení do konvoje přes Suez? Tak jako tak tam musí zaplatit poplatky, tak si tam už klidně může také natankovat. Většinou se to tak dělá. 

Misto toho si obstarožní loď nabere náklad "hnojiva"  v Gruzii, ausgerechnet zastaví v Bejrůtu a okamžitě je zabavena. Úřady nelení, vyloží náklad na břeh a majitel lodi ztratí zájem a vyhlásí bankrot. Stejně tak se o náklad nezajímá ani Mosambik. Mimochodem to jediné není divné. Do Mosambiku nic neplulo a tak jim nic nechybělo. Říká se tomu False flag operation. 

Arnošt má jasno...  Náklad byl určen na úplně normální zabíjení lidí, sebevražedné útoky a byl koncipován tak, aby se dal dotvořit na plnohodnotné bum bum i v polních podmínkách. Arnošt si myslí, že náklad byl určen umírněným lidojedům v Sýrii. Ale nevylučuje, že byl určen pro Asada, který tímto způsobem chtěl obejít mezinárodní sankce.  Stejně tak je možné, že celých těch sedm dlouhých let si tam do skladu jezdili hoši od Hizbaláhu vyráběli si bombičky proti izraelským Merkavám.  Teď po výbuchu už nikdo nepozná, jestli tam vybuchlo patnáct set nebo dva a půl tisíce tun. 

Arnošt si myslí, že všichni dobře věděli, k čemu je náklad určen a kecy o hnojivu byly určeny pro veřejnost, aby to nevypadalo tak blbě. Je podle něj dost pravděpodobné, že do celého vojenského kšeftu někdo hodil vidle a libanonská vláda neměla jinou možnost, než tam náklad držet v přístavu, protože všechno ostatní bylo příliš rizikové a podnítilo by to raketu na zmíněný sklad. 

Arnošt si myslí, že podle celého zpackání to ukazuje na Američany, kteří chtěli touto cestou podpořit svůj tehdy ještě spřátelený Islámský stát. Sekundovali jim při tom Turci, kteří si jinak dávají velký pozor, co pouštějí Boporem, protože na obou stranách úzkého průlivu je Cařihrad... Náklad doplul do Bejrůtu a to už bylo pro ostatní aktéry celkem jisté o co jde a tak zavolali panu bejrůtskému prezidentovi a řekli mu, že náklad zůstane, kde je a pokud nezůstane, bude bum bum. Američani samozřejmě od všeho dali ruce pryč a všichni ostatní měli před očima pohádkový válečný poklad schopný změnit rovnováhu sil na kterémkoliv blízkovýchodním bojišti. 

Zbytek je jednoduchý... buď se někdo z účastníků rozhodl, že musí psům vzít kost, jinak to špatně dopadne, nebo se našel nepoučený svařeč, kterému neřekli, že opravuje okénko ve skladu trhaviny, nebo si to tam všichni přehazovali jak horký brambor, až holt náklad došel svého pravého účelu, korát že nevyčistil zákopy nepřátelské pěchoty, ale vyčistil půlku Bejrůtu. 

Tolik Arnošt. Jak jsem koupil, tak prodávám.  Zdá se, že Vlk měl svým včerejším článkem pravdu. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (70 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Musím říct, že poslední dny mi odborné směřování a úroveň článků nedává možnost tu vytrousit nějaké moudro. Ovšem k tomuto článku musím přispěchat s pochvalou, jak autorovi myšlenek, tak autorovi textu, protože mi to připadá jako ucelený souvislý a smysl dávající příběh. Předchozí teorie řešily spíš dílčí aspekty nebo okamžiky, ale tady to má logiku od začátku do konce.
Tedy Arnoštovi slepice, Vidlákovi vejce.

Průměrný počet slepic: 5 (29 hlasů)

Takový způsob léta...

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Možná někomu opravdu záleželo na tom, aby se hromada štrotu s posádkou složenou z nezaměstnaných lodníků najatých kdovíjakou agenturou dostala právě a pouze do Bejrútu.
A možná ne.
https://www.bbc.co.uk/news/extra/x2iutcqf1g/beirut-blast

Ona už ta její cesta je taková divná:
28. července 2013 se nacházela ve španělském přístavu Sevilla, kde byla na 14 dní zadržena přístavní správou kvůli špatnému technickému stavu (nefunkční poklopy, koroze paluby, nedostatečná protipožární ochrana, chybějící plavební údaje - celkem 14 závad). Po 14ti dnech jí přesto Maritime Lloyd vystavila lejstro, že může pokračovat v plavbě.
Do Sevilly připlula 27. 7. 2013 z Istanbulu.
https://www.reuters.com/article/us-lebanon-security-blast-ship-insight/…

Ze Sevilly to vzala doslova tryskem do Batumi (doklady o prodeji gruzínskou firmou a nakládce existují), kde v září 2013 naložila nitrát a 27. 9. 2013 jala se plížit do Mosambiku (doklad o určení nákladu existuje, mosambická firma na výbušniny ho opravdu objednala; avšak údajně nezplatila).
Proč plížit?
Do Istanbulu, kde strávila dva dny, jí to trvalo 14 dní!!! Doplazila se tam kolem 10. října 2013.
Z Istanbulu se odplížila do Athén, kam dorazila 21. října!!! Zde stála na kotvách do 15. listopadu.
V Athénách patrně nabrala sil, protože do Bejrútu jí to náhle trvalo jen 6 dní - 21. listopadu již stála na kotvách v Bejrútu.
https://www.euronews.com/2020/08/06/how-did-2-750-tonnes-of-ammonium-ni…

Z Batumi do Istanbulu to je 1050 km, 606 nám. mil.
Z Istanbulu do Athén to je 561 km, 302 nám. mil.
Z Athén do Bejrútu to je 1137 km, 623 nám. mil.

Někdo by měl odpovědět na otázku, co se s lodí (a eventuálně nákladem) dělo ten měsíc, kdy se plazila tureckými vodami. Za tu dobu se dá kupříkladu vyložit, naložit, přeložit kdeco.

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nehledal bych za délkou cesty lodi nějakou konspiraci, prostě jen čekali na zaplacení paliva a příchod peněz na poplatky za použití přístavu. Přeci jen to muselo vypadat, že je firma opravdu před krachem, aby pak mohla příhodně a včas zkrachovat, když loď byla v Bejrútu. A taky koroze musela pokročit, aby v Bejrútu už byla nepojízdná. Majitel lodi prý chtěl zaplatit cestu posádky domů z Bejrútu. Posádka si pořád myslela, že jedou do Mosambiku. Nu, nejela.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přesto ji Lojdi pustili znovu na vodu.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Loď měla být nepojezdná až v Bejrútu. V Seville byli příliš agilní kontroloři technického stavu. Nebo jim někdo zapomněl sdělit, že se mají koukat jinam.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

aby necky měly volnou cestu až do Bejrůtu.
Nevím jak teď, ale ještě před dvaceti lety platili Lloyd´s za skoro 100% neovlivnitelné, neúplatné a férové. Existoval samozřejmě malý okruh pojistných "diskrétních operací", o nichž se nikdy a nikde nemluvilo. A pracovat u Lloyd´s znamenalo něco jako dostat 7 Oskarů či Cézarů za film - prostě čest, vyznamenání, výsledek dlouhodobého pilného usilování (kamarád u nich pracoval a trvalo 10 let, než se s ním začali bavit; a to prý to, že je z ČSSR, nehrálo roli).
Takže pokud někdo přesvědčil úředníky od Lloyd´s o tom, že "TATO loď prostě odpluje", byl to někdo z velmi vysoce postavených vlivových kruhů. Což Hizballáh NENÍ.

Bane, Gerde.
To záhadné bloudění lodi našlapané výbušninou tureckým kousíčkem SZ moře JE důležité.
Patrně se v období červenec až listopad dělo něco, co způsobilo ty prostoje. A pak už buď bylo hotovo a loď mohla vyrazit na místo určení, nebo se něco naopak nepovedlo a Bejrút byla jediná destinace, kam šlo loď i se zásilkou relativně nepozorovaně "odložit".

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

Loď se také mohla potopit na širém moři. Těžko by to někoho při jejím stavu překvapilo. Bejrút byl její přístavem určení. možná náhradním, ale náklad byl někde zapotřebí.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

To je dneska hezká skládačka.
Čerti vědí jak to bylo, ale tohle tady dnes vypadá dost logicky.
Já slepice moc nerozdávám, ale dneska rád (skoro)všem - Arnoštkovi, Vidlákovi, Gerdovi i Občanovi.
P.S.: A Ládikovi!!!, to dá rozum. Protože "dostaví je vestynkhauz, teď to ví i mikymauz" - to nikdo jiný nevymyslí :-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Westinghouse (nuclear - W. Electr. Co.) těsně před jeho krachem vlastnila japonská Toshiba. Nyní je hlavním vlastníkem finanční dům Brookfield Business Partners, respektive Brookfield Asset Management. O něm se píše např. toto : "...This company is reportedly related to the interests of the Saudi Royal Family, specifically Mohammad Bin Salman Al Saud, the Crown Prince of Saudi Arabia...." , kdy o něm zase soupartajník Pompeia Minima píše toto : "....He is gone full gangtser and it is difficult to work with a guy like that..." (Rubio, viz např. https://edition.cnn.com/2019/03/06/politics/abizaid-us-saudi-gangster/i…
To ale není nic nového, že různí podivíni najatí různými mafiány oblétávají svět a hledají na něm vhodné hlupáky a grázly (nejlépe tkzv. " státníky") , kteří těm mafiím půjdou na ruku. Některé dokonce ani nemusí podplácet, stačí když zazpívají tu již poměrně omšelou odrhovačku " Boj se Rusa , boj Číňana - na ně musíš jenom s náma !!! " (více např. viz pirát Lipavský).

Kontrolní otázka : Myslíte si, že ropné peníze smrdí ?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Za náklad nikdo nezaplatil, ovšem za přepravu milionek doláčů ano!
A z tohodle přepravného si přepravce promtně odklonil 400 000 dol, přičemž cena škopku byla podle rozhovoru onoho matroze 350 000 dol.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

Loď poprvé "ztroskotala" v Athénách, kde posádka zjistila, že objednané potraviny, voda a další nebyly zaplaceny a stejně tak nebylo zaplaceno "přístavné". Nakonec prý majitel splašil nějaký náklad navíc (copak to asi bylo?), takže mohli pokračovat v plavbě.
Athény se té plovoucí bomby nejspíš rády zbavily a soudím, že raději odpustily i nezaplacené "přístavné".
Další "ztroskotání" proběhlo v Bejrútu, kde vyšlo najevo, že loď je nejen nezpůsobilá k plavbě, ale že je navíc zcela bez prostředků. Žrádlo si posádka koupila za prodané PHM a tím skončila.

Takže ona nebyla zaplacená ani ta cesta. Resp. byla placená po troškách, přístav od přístavu.

Jestli jsou Libanonci krásní, chytří a mladí, měli by z průseru obvinit Řecko, které tu plovoucí rakev pustilo ze svého přístavu. Resp. Turecko, které ji pustilo krz úžiny (a nejspíš v tom špinavém obchodě mělo spoustu prstů).
Co veze, se vědělo, a v jakém je stavu, také.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tlustý Majk má zlatý klíč
že kdyby ho chytl chtíč
může zajít do senátu
na omáčku ze špenátu.
Bude silný jako Pepek
najde tam i tajný sklépek
kde sedávaj senátorky
u skleniček tulamorky.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

Zlatý klíč a zlatý papír
rypák tlustý jako tapír;
Přikrčil se kolem točí
i když sere, i když močí.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

ilustrující článek mě osobně symbolizuje celou situaci. Totiž vyzáblá podržtažka ze špatně vydělané prasečí kůže se láme v pase před vyžraným batohem, který se jede kouknout po střední Evropě, co by se ještě dalo do štrozoku nacpat. Ostatně to není první případ servilnosti našeho senátu. On rád čistí boty, čím větší bota(nebo cizí prdel) tím větší slast pro něj....

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)

In reply to by dtj60 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vás to hluboce nedojalo?

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Nikoliv, protože jsem se na to nedívala a po pár prvních komentářích v diskusi jsem ten odkaz vypla. Nadávat umí a proč se tím zabývat,...

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

No a do toho všeho tam pošleme hasiče s inteligentní zkratkou USA-R na hrudi... A hrozně se divíme, že tam o tu naši pomoc vůbec nikdo nestojí.
Ono i když si to následně vyměnili za nápis Czech Republic, tak to taky žádné terno nebylo. Vzhledem k naší pověsti nejspolehlivějšího spojence Izraele v celé EU.
Já teda, kdybych si měl vybrat, budu stranit taky spíše Izraeli, ale vážně by mě zajímalo kdo tohle tady u nás rozhoduje. Vždyť oni neznají ani ty nejzákladnější reálie daného regionu. A pak jenom koukaj, jak jim na to jejich dobro každý kašle...

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

stranění založeno?
Skutečně mě to zajímá, protože se až příliš často setkávám s tím, že odpovídající vlastně o Izraeli vůbec nic neví.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Klidně se ptejte, jenom nevím jestli tady na opravdu uspokojivou odpověď máme dostatek prostoru a času.
Protože když to zjednoduším zcela určitě odpověď nebude uspokojivá.

Ale budiž...
Stručně řečeno, Izrael jako stát, který vznikl po 2. světové, byl prvních 30 let své existence v těžké defenzivě. Válka za nezávislost hned druhý den potom co ji vyhlásil. Suezská krize, Šestidenní valka, Jomkipurská válka. V mezidobí opotřebovací válka. A v podstatě až invaze do Libanonu v roce 1982 byla od samého začátku jen a jeho iniciativa.
Šestidenní válku neberu, že Izrael zahájil. Tam k ní v té době směřovali úplně všichni. On jenom převzal iniciativu. A to je právě to co mi imponuje. Jde jim o kejhák, oni to vědí a místo, aby se z toho hroutili a četli statistiky jak to nejde vyhrát, tak prostě bojují a vítězí.
Ale jak už jsem psal tohle je jenom hodně zjednodušený pohled a hledí do minulosti pouhopouhých 80 let.
Ale na větší a hlubší rozbor nemám bohužel prostor ani čas. A zrovna o tomhle tématu by se u piva dalo diskutovat klidně celou noc.
Nehledě na to, že zrovna v této problematice má každý kdo se o to aspoň trochu zajímá celkem pevné stanovisko a stranu a osobní preference tady moc nemění :-)

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na dlouhou diskusi by to bylo; a třeba by měla smysl.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Tak třeba někdy

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

„Žádám Rabina udělat ústupky a on říká, že nemůže, protože Izrael je slabý. Tak mu dám další zbraně a pak říká, že nemusí dělat ústupky, protože Izrael je silný.“
(Henry Kissinger, 1972)
Převzato z knihy " Izraelská lobby a americká zahraniční politika".

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

V Praze je hodně koumaků, kteří by to nějak zarafičili v domnění, že se na tom dá vydělat.

A starosta má dost starostí s tím, jak co nejvíc vytočit ruskou federaci.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

Ruskou federaci ! Velké R.
Já na gramatiku moc nehledím, ale, co je moc, to je moc, že ? :-(

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

Ты не извиняйся. Ты наш товарищ.

Průměrný počet slepic: 3 (14 hlasů)

Když troluješ, tak se alespon nauc rusky a nepouzivej translator, nejakou stabni kulturu musis dodrzovat, kdyz uz te za to plati ;)
Preci nechces byt za blba co se mu smejou ;)

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Popravdě by "naše" dlouho nebylo - nepřežilo by VK(R)P, bylo by možná navráceno v restitucích nějaké vlivné prekambrijské rodině, církvi, popřípadě by již dávno na pobřeží existovala nejedna základna us navy ( nedej bože, aby pobřeží bylo v Řeporyjích 😱😁 ) ... Aneb klasický polyšový scénář: jak vyjebat sami se sebou ...

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

tak je frajer

Rusy z tendru o Dukovany nevyřadíme, reagoval Babiš na Pompeovo varování
Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny Dukovany upozornil, že partnerství s Rusy by oslabilo českou národní bezpečnost a suverenitu. Ruský Rosatom z tendru na dostavbu Dukovan však Česko nevyřadí, reagoval nicméně premiér Andrej Babiš v rozhovoru s MF DNES.

Babiš odmítl přítomnost amerických vojáků. Není důvod, nemáme zájem
„Nevidím důvod, proč bychom tu měli mít americké vojáky. Česká strana na tom určitě nemá zájem,“ odmítl přítomnost amerických sil u nás premiér Andrej Babiš (ANO) pro deník Právo po setkání s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem a s prezidentem Milošem Zemanem.

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

Doufejme, že zná své voliče a kurz nezmění !

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Pane Puck.
Já i Vás zklamu,dostavbu Dukovan dostane Westinghouse.
Babiš nemůže vyřadit Rosatom,to by bylo moc okaté a nedůstojné.
Budou takové podmínky,že to Rosatom vzdá,nebo Westinghouse dodá takovou nabídku,co se neodmítá.
Máme nadějného kandidáta na prezidenta,Vystrčil dostal velkou podporu Z USA a to vyhrává volby.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

do amerického análu fišer Kandidát. Překvapivě se nekonal Petr a Pavel.

Průměrný počet slepic: 3.9 (10 hlasů)

Když ani americký velvyslanec nevěděl, zda je to Petr nebo Pavel. A přitom byl obojí, ale něco víc.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to typická Babišovina. Něco pro diváky/voliče hodně nahlas před oponou (a to se pevně zafixuje) a pak potichoučku pravý opak za oponou (a to se ani netuší) ... a to ve všech oborech - klimo, migro, gendro, euno, ...

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

v tomhle je konzistentní. Už to naznačil před pár, že stačí kvalitní údržba a není potřebná dostavba a rozšíření. Pustili se sice do něj, ale zbytečně. Myslím si , že je jeden z mála realistů. Peníze nebudou, tedy budou potřeba na zmírnění následků po koroněě i kdyby nepřišla /kéž by/ druhá vlna. Navíc je obecně známé, že americký systém s ruským nefunguje a možnosti nemalého maléru jsou známé. A v těch dalších oborech - hmm myslím, že je to tím, že není diktátor a nemůže/nesmí dirigovat ostatní. Takže si šífové /ministři -oborů - ať klimo, migro, gendro a pod. dělají co chtějí. V tom je pes zakopaný.... ale doufám, že si to lidi přeberou. V tom co řídí on je opravdu konzistentní, bohužel nemůže potrestat/odvolat - v zájmu udržení koalice ostatní. A ti na to hřeší. Jen doufám, že si to lidi u voleb uvědomí a nenalítnou na pazgřivce.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

...tak souhlas. Na té blbé Ukrajině se už o to Westinghaus pokusil v r.2015 a byl z toho průser, ze kterého se Záporožská AE(tuším)jen tak tak dostala! Tyče nejsou kompatibilní.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Babiš vládnout ani jinak nemůže, protože mu to občané ČR nedovolí.
Sakra, kde kdo se diví, že se neobjeví někdo, kdo nebude "nejmenší zlo", ale "největší dobro".
Tak si představte nad ČR obrovské zrcadlo, podívejme se na sebe (všichni na všechny) a nelžeme si.
Já za sebe to vidím tak, že nikdo dobrý (podle mých měřítek), veden půdem sebezáchovy, by nám vedoucího dělat nechtěl. A proto se žádný neobjevil a neobjeví. Aby to tolik nebolelo, můžeme si říct, že by nás někdo chtěl, ale že mu to ti špatní nedovolí. Takže můžu mít na Babiše jakýkoli názor, ale opravdu je to nejmenší (možná přesnější by byl termín nejpomalejší) zlo.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Ono by se , zdá se mi, zepár dobrých/ schopných našlo, jsou v místních vedeních, nebo ve vedení některých podniků. Ale bohužel nechtějí se tou špínou co vládne v práglu zamazat,mají rodiny a nechtějí je té hnusotě vystavovat. a nechtějí se nechat od presstitutů všeho původu nechat dehonestovat. V tom je ten velký malér. jedině samostatní, bez rodiny a odvážní se odváží.
Dokud nebude v zemi české opravdu zle, dokud se lidi nesjednotí a neozvou... sorry.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/mike-pompeo-andrej-babis-rozhovor-du…

Jen protektor vytáhl paty, už se vzpouzí :o))
Pokud jsem ještě nezapomněl číst mezi řádky, tak Babiš sdělil, že Pomelo přijelo a přivezlo úkolenky, ale nic k nim. Nenabídlo nic použitelného a to, co nabízelo, je zcela k ničemu. Takže si úkolenky veze zpět domů.
Do Německa pro sichr ani nejelo.

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Štěpán Kotrba
10. srpna ·
od
Michal Mecho Vlček

K výbuchu v Bejruthu.

Agentury tento výbuch popisují jako nedbalost při usklaďňování ledku amonného v přístavním silu, kde ho prý bylo
asi 3 000 tun. Autentické záběry zcela jasně ukazují, že výbuch byl ,, okamžitý, bez zpoždění.
Ledek Amonný (prilovaný) NH4NO3 je porézní , a užívá se jako hnojivo. Můžete ho zahřívat nebo pálit ale nic se nestane.
Smícháme-li tento ledek s 6% objemovými nafty dostaneme tak směs zvanou ANFO, (94% NH4NO3, 6% fuel oil) tato směs se tímto stane "bulk explosive,, (objemová trhavina) má mírnou detonační rychlost 3 200 m /sec. (při průměru 130 mm nálože). Avšak stále nemůže spontáně detonovat. Potřebuje totiž počinovou nálož z některých HE (High Explosives), eg. průmyslové trhaviny nebo TNT, Dynamit, C4 a pod.
K odpálení počinové nálože však potřebujete rozbušku (detonátor) tedy další komponent. Takže, žádná nedbalost. Někdo to musel připravit, prolít naftou, dodat několik počinových náloží s rozbuškami) a připravit odpálení na dálku.
Ze záběru na sítích je vidět spontání výbuch, žádné zpoždění nebo rozvoj detonace. Takto vybuchují vysoce brizantní vojenské trhoviny. (High Velocity Explosives). Ta rychlost šíření vlny byla ohromující.
Následný černo hnědý mrak po ,,šedo bílém hřibu,, však potvrdil, že se jednalo o ANFO (Amonnium Nitrate Fuel Oil) možná ANNM (nitromethane). Ovšem, s pečlivě rozmístěnými detonatory.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

A dal i zpožděně odkaz https://neviditelnypes.lidovky.cz/veda/bejrut-vybuch.A200807_103429_p_v… takže znovu pro relevantnost informace.
Pro mě osobně je Bejrút doutnák na sudu s prachem u světového skladu dynamitu. Přelidněný přístav se spoustou nejen syrských uprchlíků, nespokojenost stačilo pošťouchnout. Asi nebude moc hezké to, co ještě přijde. Kypr není tak daleko. Podobný efekt jako CV19. Chaos, paralýza a navíc bezmezný vztek postižených. Vytvoření tlaku na změnu vlády a vládní politiky navíc. Změna vládní garnitury, změna investorů a politických sponzorů.
Lidské životy? Nezájem, jenom 200 a ranění nějak přežijí. Setřelené MH17 jich čítalo cca 180. A CV19? Nebyl smrtonosný, ale způsobil pěknou paralýzu a hysterii. Atom je sice strašák, ale zatím pro všechny a zatím zaplaťpánbu patový. Takže je třeba hledat další prostředky, např. koncentrovaný dusičnan nebo Mike Pompeo :)

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Marie Divišová
je spolu s uživatelem Majed El Zein
13 hod ·

V Rusku byla registrována první vakcína proti hajzlíkovi kovidovi:

- vakcína se jmenuje Sputnik V (odkaz na fakt, ze SSSR jako první vypustil umělého kosmického souputníka země a teď jako první vyvinuli v Rusku protikovidovou vakcínu, trochu špílec no ...)
- vakcína byla vyvinuta na platformě, která se využívá v Rusku k tvorbě vakcín již čtvrt století (a posloužila již například pro vakcínu proti Ebole nebo MERS)
- byly provedeny tři etapy klinických testů na 3,5 tisíci dobrovolníků, vakcina měla u části dobrovolníků některé nepříliš významné vedlejší účinky, které trvají 1-3 dny (mírně zvýšenou teplotu do 38 stupňů, zrudnutí a místní malý zánět v místě vpichu, únavu, kašel ap.)
- výroba bude zahájena již v září, pro její výrobu bude zřízen speciální výrobní provoz, hovoří se i o novém výrobním závodě a nové výrobní hale, do konce roku by mšlo být vyrobeno 200 milionů doz
- vakcína bude aplikována dobrovolníkům z tzv "kontaktních" zaměstnání, kde se stýkají s velkým počtem osob - medicinský personál, učitelé, policisté, prodavači lékáren, řidiči MHD, taxikáři ap., její aplikace bude bezplatná (přesněji placena zdravotními pojišťovnami)
- protože vakcína byla vytvořena pod časovým tlakem, nebude zatím aplikována dětem, těhotným ženám a dalším rizikovým skupinám, dokud se neověří její použití v delším časovém období. Bude se zatím používat na dobrovolnících v rozmezí 18-60 roků. Mezitím bude pokračovat klinické testování a sledování.
- o koupi vakcíny projevilo zájem již více než 20 zemí, jedná se o dodávkách více než miliardy dávek vakcíny, tedy pro půl miliardy osob (očkovaným pacientům jsou aplikovány dvě dávky v odstupu deseti dnů)

Info na webu vakcíny: https://sputnikvaccine.com

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

....hlásná trubka ČT včera, aspoň myslím, snížila číslo o jeden řád. Tak, jak to má v praxi a údajně jen z řad vojáků. Samozřejmě nezapomněla dodat, že vakcína je neotestována a blabla...
Nějak stále nevěřím v univerzální lék na tenhle "výplod lidské fantazie". Nejúčinnější mi stejně přijde nezapomínat na základní hygienu ve veřejných prostorách a dopravních prostředcích s velkou přepravní kapacitou. Nezodpovědní ať klidně umřou jako první....o samotě.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

David Martinek
19 hod ·

K dnešní návštěvě p. ministra zahraničí M. Pompeo je nutné poznamenat, že lidé, kteří se po volbách r. 2017 hroutili v obavách před znovunastolením komunismu a případně vyhrožovali emigrací, hroutili se pochopitelně zhola zbytečně.
Jak vidno, střídají se zde státní delegace USA, Číny, Ruska, Německa a jaksi platí, že tehdejší povolební obavy byly stejně liché jako upřímně hloupé.
V normálním světě je totiž normální jednat se všemi geopolitickými centry a partnery. Ať už jde o USA, Rusko, nebo Čínu. Vyposlechnout si. A poté věcně a pragmaticky jednat ve prospěch vlastního státu.
P. Pompeovi se sluší poděkovat i za lekci z geopolitiky. Čína a Rusko, jeho slovy, pochopitelně ohrožuje demokracii. To jsme nevěděli a vzhledem k tomu, že jsme teprve nedávno slezli ze stromů, si takového doporučení upřímně ceníme a vezmeme si jej k srdci.
Jeho projev v Senátu sice nápadně připomíná jiný, a totiž z roku 1839, kdy britský ministr zahraničí lord Palmerston přednesl projev v britském parlamentu, ve kterém označil Čínu za zemi, kterou je nutné napadnout, protože ohrožuje výsostné britské zájmy.
Byla to pravda. Skutečně šlo o výsostné zájmy - o prosperující obchod s opiem.
Roznětkou byl samozřejmě obchodní spor. Opium, importované britskými obchodníky devastovalo Čínu. Rozsáhlá drogová závislost ničila čínskou ekonomiku, vládu, společnost i jednotlivce. Tehdejší čínský císař byl nucen zakročit. Nařídil proto opium zničit a obchodníky s opiem vyhostit.
To se ovšem hrubě nelíbilo jistému p. Jardinovi, jinak protřelému obchodníku s opiem z firmy Jardine, Matheson & Co (dodnes fungující v HongKongu).
Poté, co neúplatný a nekompromisní čínský komisař Lin Ce Šua, pověřený císařem, vyházel 20 tisíc beden opia do řeky, začal lobbovat v parlamentu. A přestože o p. Jardinovi tehdejší britský premiér Disraeli veřejně řekl, že jde o odporného a prolhaného člověka, o rok později k čínským břehům vyrazily britské dělové čluny. Patrně šířit demokracii. Tolik douška z historie.
Že je politika věcí výsostných ekonomických zájmů je z Pompeho projevu víc než patrné. Ocituji ve věci tématu Temelína. "Pompeo vidí v oboru obrovskou příležitost zvýšit energetickou bezpečnost nejen pro Česko, ale pro celý region. Ať už výstavbou jaderné elektrárny západního modelu, která bude udržitelná, nebo v otázce dodávek zemního plynu."
Chápu-li to správně, máme-li být dál kamarádi, přišel čas vážně si promluvit o Temelínu. A nebo dodávkách z břidlic.
Pochopili jsme. Děkujeme za návštěvu i nabídku.
My se vám ozveme.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

jako 52. stát USA.

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

Ládik!!!
To by bylo zajímavé,kolik už popravili velitelů IS,určitě by v USA vstali z mrtvých.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

A těch nemocnic, co IS zničili Syřané! Byl by IS dáván za vzor zdravotní péče? Nemocnic měli dle zpráv novinářů nejvíc na světě v přepočtu na km2. Hlavně v Aleppu a Idlíbu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)