Klamná operace

Autor

Včera jsem se v rámci práce potkal s člověkem, který je prakticky od začátku u českého programu průmyslových hnojiv. Je to už osmdesátník, ale závidím mu jeho vitalitu. Stále je zaměstnaný u Andreje a vzhledem k jeho zkušenostem je v  dnešní době kindermanažerů nepostradatelný. Jakékoliv hnojivo vyráběné u nás nese jeho rukopis. Vymyslel většinu současných výrobních postupů, pracoval u Explosie a když ji pak Andrej koupil, ponechal si ho jako největšího experta přes hnojivovou chemii. Ŕíkejme mu třeba Arnošt. 

Já jsem se s ním seznámil v roce 2012, když jsem mu u nás na parkovišti odřel služební oktávku. 

Tehdy jsem se velmi neohrabaně omlouval a měl srdce v kalhotách, ale na něj to kupodivu udělalo pozitivní dojem. Od té doby mi tyká a když má cestu k nám na jižní moravu, prohodí se mnou pár slov. Včera si přijel nechat udělat servisní prohlídku a já ho vezl ze servisu k nám na jednání a pak zase zpátky do servisu pro auto. 

Tož pokecali jsme si. 

Začal jsem tím, že jsem se pochválil, jak jsem v bejrůtském výbuchu rozeznal výbuch dusičnanu amonného, protože právě Arnošt vedl moje první bezpečnostní školení. Jak si dobře pamatuju, že dusičnan amonný umí vybuchnout i bez jakékoliv nafty na smíchání a že stačí jen ty správné podmínky... 

To už se rozesmál a když se dosmál, řekl mi bez obalu, že jsem poznal uplné hovno, jsem amatér a nemám se plíst do věcí, kterým nerozumím...

Ano mladej, máš pravdu, žez dusičnan umí bouchnout i bez jakýchkoliv příměsí, stačí prudká změna teploty a tlaku, ale kdyby se tohle stalo, nikdy by to nebyla taková šlupka. Dusičnan má nízkou detonační rychlost víme?  Výbuch dusičnanu by sice byl slušná rána, ale šlo by o pár tun nebo o pár desítek tun. Zbytek by výbuch prostě neškodně rozházel po okolí, kde by to možná jako okysličovadlo přiživilo lokální požáry. Rozhodně by to nebyla taková malá atomovka. 

Chtěl jsem něco namítnout ohledně stavby našich skladů v dolících daleko od občanské zástavby a on se rozesmál znovu, jestli jsem si někdy měřil vzdušnou vzdálenost vidlákovského skladu od baráčků... Ve skutečnosti by v případě podobného výbuchu ve Vidlákově nezbylo nic. Vzdálenost zástavby byla vypočítaná podle možných požárů vzniklých výbuchem několika desítek tun, které by rozházely zbytek a aby následné požáry nevznikly někde na náměstí, ale na poli. 

Pak se rozpovídal víc... 

Víš mladej, každá linka na hnojivo se dá snadno upravit, aby vyráběla v podstatě trhavinu. Stačí malé úpravy a lehké přimíchávání něčeho a naopak nepřimíchávání něčeho jiného. Vyrobit v Syntésii, Lovochemii nebo v  Precheze trhavinu by bylo primitivně jednoduché. Jen se to nedělá, protože chemičky pro to nejsou zabezpečené a výbuch by byl do několika let v podstatě jistý a zničil by toho opravdu hodně. 

To také jsou ty výbuchy továren na pyrotechniku v Indii i jinde... prostě tam zůstala po bílých sáhibech stará chemická továrna, která se upravila na produkci něčeho dusičitého nebo chlorečnatého a už se jela výroba. Samozřejmě to není muniční továrna zabezpečná už svojí výstavbou a okolím proti možné katastrofě. Pak tam jsou ty tisíce mrtvých, otrávené řeky a podobně. 

Arnošt má totiž jasno... celá akce s dusičnany byla úplně normální klamná operace na dodávku trhavin. Firma v Gruzii pomocí zařízení v jakési obstarožní chemičce vyrobí z dusičnanu poměrně bezpečný polotovar trhaviny, který se pak dá už domíchat doma v umyvadle. Zároveň je navenek nerozpoznatelný od hnojiva a pokud je nasypán do běžného igelitového pytle s hnojivovým popiskem, nikdo nic nepozná. 

Tobě mladej nebylo divné, že úřady v Bejrůtu zabaví loď i s nákladem a dají si takovou práci náklad přemístit na břeh? Proč by to dělali? Stačilo by z lodi odčerpat palivo a zakotvit ji někde stranou. Takto se to obvykle dělá. Proč by se náklad vykládal, když je loď v  každém případě naprosto ideální skladiště? Každý rok se zabaví stovky lodí plné všeho možného. Od aut po obilí. Nikdy se nevykládají. Nechají se jak jsou do vyřešení případu. 

Stejně tak ti mladej nebylo divé, že loď z Gruzie do Mosambiku má zastávku v Bejrůtu, když stejně tak jako tak musí zastavit v Port Stanley a čekat na zařazení do konvoje přes Suez? Tak jako tak tam musí zaplatit poplatky, tak si tam už klidně může také natankovat. Většinou se to tak dělá. 

Misto toho si obstarožní loď nabere náklad "hnojiva"  v Gruzii, ausgerechnet zastaví v Bejrůtu a okamžitě je zabavena. Úřady nelení, vyloží náklad na břeh a majitel lodi ztratí zájem a vyhlásí bankrot. Stejně tak se o náklad nezajímá ani Mosambik. Mimochodem to jediné není divné. Do Mosambiku nic neplulo a tak jim nic nechybělo. Říká se tomu False flag operation. 

Arnošt má jasno...  Náklad byl určen na úplně normální zabíjení lidí, sebevražedné útoky a byl koncipován tak, aby se dal dotvořit na plnohodnotné bum bum i v polních podmínkách. Arnošt si myslí, že náklad byl určen umírněným lidojedům v Sýrii. Ale nevylučuje, že byl určen pro Asada, který tímto způsobem chtěl obejít mezinárodní sankce.  Stejně tak je možné, že celých těch sedm dlouhých let si tam do skladu jezdili hoši od Hizbaláhu vyráběli si bombičky proti izraelským Merkavám.  Teď po výbuchu už nikdo nepozná, jestli tam vybuchlo patnáct set nebo dva a půl tisíce tun. 

Arnošt si myslí, že všichni dobře věděli, k čemu je náklad určen a kecy o hnojivu byly určeny pro veřejnost, aby to nevypadalo tak blbě. Je podle něj dost pravděpodobné, že do celého vojenského kšeftu někdo hodil vidle a libanonská vláda neměla jinou možnost, než tam náklad držet v přístavu, protože všechno ostatní bylo příliš rizikové a podnítilo by to raketu na zmíněný sklad. 

Arnošt si myslí, že podle celého zpackání to ukazuje na Američany, kteří chtěli touto cestou podpořit svůj tehdy ještě spřátelený Islámský stát. Sekundovali jim při tom Turci, kteří si jinak dávají velký pozor, co pouštějí Boporem, protože na obou stranách úzkého průlivu je Cařihrad... Náklad doplul do Bejrůtu a to už bylo pro ostatní aktéry celkem jisté o co jde a tak zavolali panu bejrůtskému prezidentovi a řekli mu, že náklad zůstane, kde je a pokud nezůstane, bude bum bum. Američani samozřejmě od všeho dali ruce pryč a všichni ostatní měli před očima pohádkový válečný poklad schopný změnit rovnováhu sil na kterémkoliv blízkovýchodním bojišti. 

Zbytek je jednoduchý... buď se někdo z účastníků rozhodl, že musí psům vzít kost, jinak to špatně dopadne, nebo se našel nepoučený svařeč, kterému neřekli, že opravuje okénko ve skladu trhaviny, nebo si to tam všichni přehazovali jak horký brambor, až holt náklad došel svého pravého účelu, korát že nevyčistil zákopy nepřátelské pěchoty, ale vyčistil půlku Bejrůtu. 

Tolik Arnošt. Jak jsem koupil, tak prodávám.  Zdá se, že Vlk měl svým včerejším článkem pravdu. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (70 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Ona to je pravda.
Stačí si vzpomenout, jak "demokratická"opozice odpalovala na syrská města ty improvizované nadrážové střely, svařené z plynových bomb.
Všechny kritické fakty sedí jako prdel na hrnci.
Holt, Bejrútu zůstal pešek v ruce.

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Koupil jste dobře. Když to ví Arnošt, musí to vědět a věděli i jiní. A ti ví pro koho to bylo a kdo to zabrzdil. Ví, ale to je vše co mohou dělat. Za nitky tahá někdo jiný.
Za co takový loutkovodič tahá u nás? Kam máme dojít? Také do "Bejrútu"?
Někoho může napadnout, že ti co tahají za nitky, nejsou žádní lumeni. Je to pro nás štěstí nebo tragédie?

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Bez hnojiva se bohatě kvetoucích muškátů nedočkáte. Pomohou suroviny z kuchyně.

Průměrný počet slepic: 2.2 (10 hlasů)

In reply to by Bez Arnošta (neověřeno)

Trvalý odkaz

Výpotek opravdu hodný elfa-referenta

Průměrný počet slepic: 4 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Jsem zcela přesvědčen, že hlásám a to již od 4.8, že nejen dusičnany ve skladu, zde bouchla thermobarická bomba. Ten naprosto rychlý rozvoj koule z oranžové do dokonalé koule, obklopené vodní párou, vlastně nic jiného nepřipouští. Po druhé připomínám, že je to proti převládajícímu mínění vidláckeho dvorku ,ale činím dle Husa- žij v pravdě, hlásej pravdu a konej stejně. Řekl jsem to nepřesně, ale snad jsem význam sdělení vystihl.

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

má pravdu.

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Svět se vyvíjí, leč pravda stále vítězí!
Bývalo to kdysi "Kdo má šavli, má i právo".
Pokročili jsme k bombě a vašemu "Kdo má bombu, má pravdu".
Se vzpomínkou na mistra Jana.....

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Bylo to naplánováno dobře,jenže vstupem Ruska do Sýrie,to už postrádalo úmysl použít to v Sýrii a už vůbec neuvažuji,že by si to objednal Assad..Jaj Gruzie její výrobní činnost,je pod drobnohledem CIA,takže jen našli v hodnou starší loď a ochotného lumpa,který si ten úplatek užívá na Krétě.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

Neche se mi věřit, že Hezbollah, který má pod palcem půlku Libanonu, by se nestaral o 2.750 t výbušniny uskladněné mu přímo pod nosem. Určitě ne, pokud měla nějaký potenciál pro vojenské využití.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

1. Pokud byl náklad ze zabavené lodi určen k výrobě trhavin, proč byl skladován tak dlouho, když o něm všichni věděli a experti z USA varovali před výbuchem už před dvěma roky? Přeloženo to znamenalo, buď si dusičnan amonný zlikvidujete potichu sami nebo tam US Air Force pošle bombu.
2. Příjezd lodi se nápadně kryje se vznikem IS. Souvisí výbuch s koncem IS v Sýrii? Zametá někdo stopy?
3. Co byly ty bílé záblesky před velkým výbuchem? Byl sklad zábavné pyrotechniky opravdu skladem prskavek nebo tam byla vojenský munice?

Elfe referente, začni bojovat proti konspiračním teoriím a zeptej se na elfí centrále, jakou oficiální mediální propagandu máme spolknout. Ale ať je prosím uvěřitelnější než ty báchorky předkládané o chemických zbraních v Iráku (Kde jsou?) a destrukci World Trade Center 11.9.2001 (Proč spadl i třetí mrakodrap, když do něj žádné letadlo nenarazilo? Lekl se?)

Průměrný počet slepic: 4.8 (29 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ona by ta munice i dávala smysl. Třeba tam měli takový supermarket. Přidružený řetězec alberta - Hallalbert. Terouš dostane košík a jde si vybrat. Tuhle stovka nábojů do akáčka, čtyři tříštivé granáty jonagold, u pultu s výbušninama 15 deka nitroprilu, bazuky ne, ty jsou přes léto vždycky drahé... A za výbuch může nasratý zákazník, který švihnul slevněnou protitankovou minou o zem. Bo čekal moc dluho ve frontě. Dvacet pokladen v celým obchodě a otevřená je jenom jedna!

Na zametání stop bych nevěřil... tesko se taky nezboří, akorát se přejmenuje na hrušku nebo copek. Lidi tam jsou zvyklí nakupovat, tak proč jim to brát? Spíš bych to tipnul na tu nehodu, nebo ňákou agresivní marketingovou kampaň jiného řetězce.

Průměrný počet slepic: 4.7 (22 hlasů)

In reply to by . (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud šlo o sklad určený pro teroristy z IS, tak máme opravdu štěstí, že teroristé došli a nebylo jich dost, aby namíchali bomby v lavoru někde v poušti. Výbuch v Bejrútu ukazuje, co nás taky mohlo čekat, ač rozděleno na tisíce menších náloží.
Jen doufám, že podobná loď jako byla ta v Bejrútu, co dopravila dusičnan amonný, a podobný sklad, nejsou už někde v Evropě. Dojde někdy na zkoumání stavu našich skladů dusičnanu amonného?

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hmmm hypotetické sklady v evropě... vidím to stejně jako těch pár atomovek co se ztratilo během studené války... radši nad tím nepřemýšlet.

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

V podstatě mě napadají následující možnosti:

1/ Výbušnina měla vojenské využití a Hezbollah a/nebo jiné skupiny se z nákladu obsluhovaly a aktivně bránili jeho odvezení / zlikvidování (blokování administrativního procesu).
2/ Výbušnina neměla vojenské využití, nikoho nezajímala a zůstala na místě díky neschopnosti / zkorumpovanosti místní správy.

V obou případech pak přichází v ůvahu, že
A/ Sklad vybouchl náhodou.
B/ Sklad vybouchl díky sabotáži / přímému útoku.

Samozřejmě by bylo dobré vědět co se přesně stalo, co ale zůstává je fakt, že všechny strany podílející se na vládě v Libanonu + Sýrie + Irán, byly poškozeni a dlouhodobá (nejen ekonomická) krize se jen zhorší. Na první pohled se zdá, že největší prospěch z takovéto situace bude mít Izrael a/nebo USA.

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Dukovany, Dukovany
výběr bude redukovaný
dostaví je vestynkhauz,
teď to ví i mikymauz.
Výběrové řízení
tohle naše zřízení
otevře jen vítězi,
tak demoška vítězí!
Zvěstoval to Tlustý Majk
že takhle to bude cajk;
ostatní nechť utřou hubu
uděláme na ně bubu.
——
Rychle domů, je mi úzko
za rohem je Čína, Rusko
strká do mě Přikrčil
už se zase vyprčil.

Průměrný počet slepic: 4.8 (36 hlasů)

Eště mrknu do Lublaně
z letadla tam huknu na ně
esli nechcou elektrarnu
ať tu cestu nemam marnu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (23 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ty tak mrkneš do Mosvy
Puťka tě tam pohostí.
Medajle je připravena
vyrytá jsou tvoje jména.
Na východ, na východ,
to je tvúj správný chod.
Na východ, do Číny
Tam je ti krok milý.
..........................
Čínská ambasáda v ČR odsoudila Pompeovy výroky při návštěvě Česka

Průměrný počet slepic: 2.1 (17 hlasů)

In reply to by anonymní 2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

V Tchaji Peji na Tchajwanu
už mu napouštějí vanu;
schůdky z éra, klapy klap
sestupuje špína chlap,
na zemi se přikrčil
ááá, to bude on, Vystrčil.
Neholený, nemytý,
jenom leb má vymytý,
hledá, kde je chéb a sůl...
sežer žábu, ty seš vůl.

Průměrný počet slepic: 5 (24 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdysi dávno u Stejskala
někdo zase psal.
Ládíkovi do špindíry
taky nadával.

Průměrný počet slepic: 2.7 (12 hlasů)

Přikrčenec vystrčil,
holou řiť nastrčil
do mořského průvanu
kdesi na Tchajwanu.
Ukazovat hodnoty,
na Čínu dělat: "Tytyty!"
Čínský voják na stráži
se uráží,
co jen vidí v dalekohledu
za českého neposedu.
Nevidí nic víc
než bledou tvář
či půlměsíc?
Vidí cosi bílé,
otravné a nedužilé,
křepčit divně na pláži
s divnou vizáží.
Není v tom však záměr
Číňan neopravuje děla náměr,
to jen oficiální večeře
spustila hnědé kadeře.
Když musíš,
není co řešit,
tak musíš,
netřeba Čínu plašit
hroznou zbraní chemickou
spuštěnou divným turistou.

Zpráva ČTK: Zástupce USA uplatnil v Radě bezpečnosti OSN právo veta proti návrhu rezoluce předložené Čínou, která obvinila Tchajwan z testování a použití nové chemické zbraně na pláži v Tchajwanském průlivu. Bojový plyn dle Číny donutil jednotky čínských vojáků načas opustit bojová stanoviště. Celý incident se měl odehrát v době návštěvy předsedy Senátu Parlamentu České republiky Miloše Vystrčila.

Průměrný počet slepic: 4.6 (15 hlasů)