Přijemnější realita

Autor
Štítky

Koroňáček nám zdá se už předvedl všechno, co umí. Už několik dní jsou jeho výkony v nakažlivosti za očekáváním Masterových grafů. Denní porce nakažených je stále velmi vysoká, ale už nestoupá nijak dramaticky. Počet nakažených se už nezdvojnásobuje každý týden. Po všech stránkách je to dobrá zpráva.

Moje osobní zkušenost se už také mění. Roušek na hubě i nose vidím stále více. Lidi se méně shlukují a leckdo opět přestal vymetat hospody a diskotéky. Ani důchodců už nevídám po ránu v Kauflandu tolik.  Ministerský Prymula se s tím taky nepytlíkuje a zavírá všechno, co ekonomicky moc nebolí. (Nebo co ekonomicky nebolí stát). 

Buďto jsme už promoření, nebo nám opatření prostě zafungovala. Málo se stýkáme = méně se nakazíme. Zdá se, že i ty roušky mají svůj podíl na opatřeních. 

Když už jsme u toho... aby nedošlo k nějaké mýlce a někdo mě neudal, že brojím proti nošení roušek... To ani náhodou. Všichni Vietnamci hned zjara jako první vytáhli roušky, protože to tam v přelidněné Asii znají a podívejte se na kteroukoliv tamní epidemii nebo chřipkovou sezónu... lidi vytáhnou roušky a běžně je nosí. Už dlouhá předlouhá léta to tak dělají, takže asi vědí proč. 

Rouška sníží riziko přenosu infekce o 90%. Jak už zde psal Targus, chirurg si při operaci roušku také bere a to ze stejných důvodů - aby do pacientova otevřeného břicha nenaflusal nějaký hnus. Pokud potkáte v MHD nějakého koronavirového přenašeče, vaše šance to chytnout se hodně sníží, pokud bude mít onen infikovaný hadr na hubě.  Minimálně pro ohrožené skupiny by mělo být základní kritérium s někým mluvit či posedět ta rouška na obličeji. Pokud mluvíte s někým, kdo ji nemá, ale má koroňáčka, jste ohrožení. 

Problém roušek nevidím ani v tom, že by byla vlhká a málo funkční. I hnusná zmoklá a zahleněná rouška pořád zařizuje, že do okolí plivete mnohem méně. 

Ale stejně jako je rouška účinným prostředkem osobní ochrany, nejsem přesvědčen o její účinnosti ohledně plošného šíření epidemie. Jistě, kdybychom všichni stále nosili roušku (a pokud možno ji pravidelně měnili) asi by to hodně pomohlo. Proto tam, kde se rouška skutečně nosí, tam nebývá moc případů nákazy. Že by nám kolabovaly supermarkety díky zavirovaným prodavačkám, to se tak úplně neděje. Ale je to také asi jediné místo(kromě nemocnic), kde se roušky nosí důsledně. 

Většina lidí se ale nakazí tam, kde roušky nejsou povinné, kde je nikdo nevymáhá a nebo kde jednoduše nejsou možné. Stejně tak rouška neřeší situaci, kdy kupa zaměstnanců navštěvuje jeden za druhým ten stejný hajzlík, použijí stejnou mísu, sáhnou na stejnou kliku, opřou se o stejné umyvadlo, otřou se o stejný závěs... A uklizečka to jednou denně (možná) otře savem. 

Rouška neřeší situaci, kdy ji lidi mají v restauraci na krku, protože jedí a pijí. Podle toho také vypadají hospody. Roušky má vlastně jen personál a lidi ji mají na krku a vesele chrlí kapénky kolem sebe. Nedivím se, že to chce Prymula omezit, protože čím pozdější hodina, tím víc alkoholu, tím družnější hosté, tím víc se ocumlávají a tím víc se nakazí. Stejného efektu by se asi docílilo i tím, že by se směly vypít jen tři piva, ale to si jako zákaz nedovedu představit. Roušku také nenosí lidi běžně doma, nenosí ji v bazénu, nenosí ji při sportu a podobně a samozřejmě, jak na sviňu, jakmile ji nemáte, chrlíte všechno kolem sebe.

Roušky zajistily, že se téměř nenakazí prodavačky. Zřejmě i slušně omezují nákazu v nemocnicích. Ale vůbec neomezují nákazu v hospodách, na diskotékách, doma a v práci. Jednoduše proto, že jde o situace, kdy je pro každého strašně snadné roušku nenosit. A vsadím se, že to na rozjezd epidemie bohatě stačí. 

V našich českých podmínkách, kdy se každé nařízení dodržuje jen podle délky pendreku nejbližšího policajta, by mě zajímalo, zda bychom vůbec poznali, kdyby roušky nebyly povinné. Tam kde se lidi nakazí dneska, tam by se nakazili i tak a přibylo by nějaké procento prodavaček... Ale bylo by to vůbec znát na rychlosti šíření? A naopak - tvrdší a důslednější nošení, bylo by znát na zpomalení šíření? 

Prakticky žádná země si nevystačila jenom s rouškami. Ani ta Čína ne. Naopak. Všude zavládly podmínky více či méně tuhé karantény. Nikdo neřekl, že hromadné akce se nemusejí omezovat, postačí když si lidi vezmou roušky. Naopak... začaly se rozdělovat sektory, omezovat místa v restauracích, lidem se zakazovalo bezdůvodně chodit ven. Nikde nezavládla benevolence v tom smyslu, že postačí důsledně nosit roušky, protože ty řeší všechno. Lidi choďte si kam chcete, dělejte si co chcete, jen mějte hadr na hubě. Nikde to tak nebylo. 

Rouška je jedno z opatření, které přispívá svojí trochou do mlýna. Ale bez těch ostatních opatření by sama o sobě situaci nezachránila a pokud by naopak povinná nebyla, poněkud by se zhoršila účinnost ostatních opatření. Nic víc, nic míň. 

Za mnohem důležitější považuju psychologický faktor. Rouška vir zviditelňuje. Je to možná jediný způsob, díky kterému vidíme nákazu, aniž bychom viděli ty nejhorší projevy  - jako třeba mrtvoly na ulicích či morová znamení na domovních dveřích.  Rouška nám umožňuje vidět epidemii ještě dřív než se z ní stane katastrofa. Nošení či nenošení roušky je poměrně přesným etalonem toho, co si o koroňáku celospolečensky myslíme, jak moc ho máme na háku nebo jak moc ho bereme vážně. 

Z toho co vidím, jsem optimističtější než minulý týden. Začínám si myslet, že Prymulovi se to podaří i podruhé. Dokonce se mu to podaří zase tak dobře, že všichni Šmuclerové a Pirkové budou moci nadále vyprávět o neškodnosti koronaviru a budou moci Prymulu tepat za zbytečná opatření, díky kterým se pracovníci z dalších sektorů museli naučit programovat. 

Každopádně, ještě to celé nějakou dobu potrvá. Ale my se už můžeme pomalu zaměřit zase jiným směrem. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.7 (76 hlasů)

Komentáře

In reply to by Margon (neověřeno)

Trvalý odkaz

No a štít by Vám nepomohl? Sama mám problém roušku "udýchat". Takže většinou nakoupit a dom, na dvůr, na pole,...

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Už nevím jaký byl tehdy stav opatření, ten chaos by si vyžadoval zvláštní vydání nějakého jeho katechismu a zmapování tohoto katechismu v čase. Nicméně v dubnu mě zaujala rodinka, která si po opuštění prostor supermarketu roušky sundala, pak je mačkali v ruce ...aby si je pak znovu nasadili v autě.
To bylo takřka jak od Macka Senneta. Mít na sobě tito všici policejní mundury, tak se válím smíchy. Ještě více bych se smíchy uválel, kdyby následovalo stažení ropušek při vysedání z auta.... a jejich nasazení při cestě výtahem...nemluvě o nočních rodinných seancích.
:-D)))))

Na mě na jaře jeden okolo projíždějící obstarožní cyklista začal schválně prskat (ne přes roušku, tuto si kvůli svému výchovnému úkonu sundal), když viděl, že na rybách nemám roušku. Jeho žena ho ale okřikla, i přes roušku docela hlasitě. Asi měla za sebou výcvik v tom prušáckém drillu, nemá to asi dotyčný doma snadné. Ale i tak dávám tři bludišťáky této ženě.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

mám fotky z té epidemie před stoletím, roušky, roušky, roušky. navíc nemocnice s nemocnými, vojáci regiment policajtů - všici s rouškami. Škoda, že to sem nelze dát. Nebo my už taky uznáváme , že "nám se nic nemůlže stát". no kdo ví.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Už to tady někdo psal - že pokud ne pouze jednička nebo pouze nula ...tak nic, tak blud.

Emko, někdo může nosit (ale jen tam, kde to má logiku a rozum) pepkydvojky a roušky a to tak, že s nima nezachází jak s kusem hadru...a přesto si utahuje ze všech těch hysterek a alarmistů, kteří lžou už třeba " jen" v tom, že jde o epidemii. A někdo chrchlá ne jiného jen ze vzteku, že on na sobě roušku nemá.
Na primitivní dichotomie jsem myslel že je tu jen pár anonistů ....že i Vy, Emko ?
Já nesu na žádné z těch stran, protože mě odpuzují jak zlehčovači typu Carlose....tak připosraní hysterici a alarmisté typu....(dosaď si dle gusta). Já su křeštanem s výhradami, podle toho se chovám. Na rozdíl od těch " muslimů myšlení".

Už na to neska seru, je to furt to samé. A stejně - mezi 6.00 a 22. 00 můžeme být všici v klidu. Kovídek hajá.....

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Je to tak a .....všichni Šmuclerové a Pirkové budou moci nadále vyprávět o neškodnosti koronaviru....
To je na té epidemii to nejhorší. Různým zvláštním jedincům umožňují zviditelňování bez jakékoli osobní zodpovědnosti. A mainstream místo upozadění je kvůli okamžitému zisku upřednostňuje a propaguje. Jsme nemocná společnost ale koronavirus zdaleka není na prvním místě.

Průměrný počet slepic: 4.2 (39 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stejně tak by někdo mohl říct, že vy patříte k alarmistům nebo k ovčanům, kteří nasednou na každou propagandistickou vlnu.

Podstatné je, že odborníci se dělí na dva tábory. Laikům jako jsme my v takovém případě nezbývá, než si zvolit stranu a udělat si vlastní názor. Případně se řídím mírou vlastního strachu. Samozřejmě jako vždy platí, že nejjednodušší je nemyslet a řídit se pokyny, jako na vojně.

Obecnou platnost má "cui bono", čili kdo má z koronokrize prospěch. Neboť stále platí Friedmanovo "za vším hledej peníze". Dokonce i Šmucler, Pirk, Žaloudík, Balík, Ludvík a mnoho dalších v lékařském oboru vzdělaných "chřipečkářů" může mít zájem finančního charakteru na svém zviditelnění, abych byl spravedlivý. I když takový zájem ve srovnání s možnostmi farma gigantů, číhajících v pozadí s virtuálními vakcínami, se mi jeví poněkud niocotným.

Průměrný počet slepic: 4 (21 hlas)

Ja si tak nejak laicky myslim, ze ked sa odbornici nevedia dohodnut, je lepsie riadit sa pesimistickym odhadom ... pretoze ak sa pesimista myli, tak sa mi vcelku nic nestane, ked ho posluchnem, a budem opatrna ... ale ked sa myli optimista, ja ho posluchnem, a budem bezstarostna, mozem to odbecat.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

Stejně jsem se k tomu stavěl v březnu a začátkem dubna. A hledal jsem dostupné informace. A sledoval statistiky. A z nich jsem si utvořil názor, který stále nemám důvod měnit. Źádná pandemie covidu neexistuje. Jen nový typ viru, který má svoji nakažlivost a smrtnost, srovnatelnou s viry předchozími a známými. Pravda je že není vakcína. Na jiné chřipkové viry vakcína údajně je, ale Češi se stejně píchat nenechávají, čili jakoby nebyla. Takže ohledně vakcíny téměř žádný rozdíl mezi chřipkou a covidem. Ostatně, i WHO se dlouho zdráhala pandemii uznat, protože nesplňuje jimi dříve uznané číselné parametry.

Otázkou zůstává, jestli bylo dobře hodit ekonomiku a životní úroveň o 10 let zpět. Nebo spíše ohrozit základní životní potřeby, jeko je bydlení, práce, rodina, jistota příjmu. O tyto jistoty jsme letos částečně přišli.

Průměrný počet slepic: 3.5 (13 hlasů)

Sice nie som zastanca lockdownu, ale rusky a nezhromazdovat sa 'zbytocne' mi pridu rozumne ... co sa tak semo-tamo objavi, tak prekonat koronu rozhodne nie je vyhra ... a ac sa nebojim ze na fleku umrem a o deti sa mi nebude mat kto postarat, nerada by som sa o 10 rokov dozvedela ze 'no ale s tym sa neda nic robit, to maju deti od prekonanej korony' ... ako, nemat deti, o svoj vlastny zivot sa nebojim

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Jsou velkodušné, ale také opatrné, nepotřeštěné . Takové ženy mi imponují.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Odborníci v oboru, tedy epidemiologové, jsou naprosto zajedno a trvají na rouškách.

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

Přidal bych i hygieniky.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

celej svět se korony bojí, hledají co s ní, akorát hytří čeští hujávolové hrdinně oponují. Nejak jsme to s tou svobodou "pro sebe" přehnali, nebo jinak nevím.

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Moje žena se bojí pavouků, mám je začít vybíjet, zasrat byt sprejema a pro sichr každý kout párkrát denně vystříkat? Jenom abych se tím bojem pak nepřiotrávil víc, než když mě kousne sklípkan.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Moj muz doma pavuky vybija, a ja upratujem 'preventivne' ... alebo sa mam na vsetko upratovanie vyprdnut, bo to nikdy nekonciaca praca, a nejaky prach aj s pavukom sa dnu predsa vzdy dostane?

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Ovšem leda by nešlo o druh, kdy pavoučice samečka po styku zabije... či dokonce sežere. Ale i tak.
Zkuste poradit muži toto, detaily si už jistě nastuduje sám.

Pavouci nosí štěstí a žerou různé breberky. Tedy je záhodno mít doma přiměřené množství pavouků (pozor, kdyby se přemnožili, tak neužívat obdobný způsob na jejich likvidaci, ať nakonec nemáte doma v gauči fretky)
Příliš sterilní prostředí Vás může jednoho dne napomoci zlikvidovat. Cikáni a spol. vědí své.

Já je někdy chytám a vypouštím ven. Nezabíjím, co kdyby.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Od mala mi vraveli 'volaj delostrelectvo', ked som v dome stretla pavuka ... tak som si vzala delostrelca ... a vsetkych votrelcov likviduje ... mali ostat na dvorku, tam nepanikarim, tam si s pavuckom aj pokecam ... co je v dome, to neprezije.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Jasně, když kanónem picnete pavouka, tak jde do kytek. Já měl na mysli, jestli, když se pak podíváte na ty škody, co jste tou kulí udělala, jestli by ono nebylo lepší, se s tím pavoukem radši nejak smířit. A dle mého, podobnou dělostřeleckou palbu dnes rozjíždí naše vláda.

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

V San Francisco se za španělský chřipky na ulici střílelo z moci úřední.
Já bych řek, že dneska by postačil na náměstíčku bytelnej děrež ( ako tej lavke hovorila moja stará mama)

Průměrný počet slepic: 4 (23 hlasů)

španělská chřipka měla smrtnost cca 10x-20x vyšší, nežli covid. Navíc byla struktura zemřelých pro ekonomiku o dosti nepříznivější.

Průměrný počet slepic: 2.8 (17 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Carlosi, jen tolik k Vaší "argumentaci". Víte, od prvního opatření stran covidu je u povinnosti nošení u roušek výjimka pro zcela určitou skupinu lidí. Platí to dodnes. V každém opatření je to vždy zmíněno. Takže se postihů opravdu bát nemusíte. Ani v minulosti, ani v budoucnosti. Jinak pokud byste se v problematice orientoval, věděl byste, že venku už roušky na 99% povinné nebudou. Snad Vám má slova nějak budou k užitku.

Průměrný počet slepic: 4.1 (20 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jinak pokud byste se v problematice orientoval, věděl byste, že venku už roušky plošně na 99% povinné nebudou.

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

1) JIPky
2) Dost nemocnic
3) Antibiotika na doprovodné záněty
3) Antivirotika
4) Účínné desinfekce
5) Testovací prostředky

Byly:
1) Válka
2) Hlad a nemoci z podvýživy, z vyčerpání, z nedostatku vitaminů
3) Oslabená imunita
4) Masivní přesuny velkých skupin lidí
5) Obecný nedostatek až absence hygieny

Psát se rok 1918, bylo by mrtvých 25% evropské populace a 40% přeživších by byli doživotní invalidé

Průměrný počet slepic: 4.5 (29 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

1) rakoviny (ty se masivně objevily až po jaderných testech v 50. letech)
2) diabates a obezita (důsledek všobecného nezřízeného obžerství konzumní společnosti)
3) modérní léky (snižující imunitu mnoha způsoby)
4) propaganda korporací, která doporučuje všchno nezdravé za účelem zisku a odrazuje od zdravého způsobu života v souladu s přírodou

Průměrný počet slepic: 3.7 (17 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

jenom diagnostika nebyla tak pokročilá jako dnes. A taky se kolikrát člověk nedožil věku, kdy by mu život ukrátila rakovina - protože umřel na jiný neduh o dost dřív.

Myslete na to, že nepřítomnost důkazu není důkazem nepřítomnosti.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

1) rakoviny se objevily až po jaderných testech, takže za to mohou amíci
2) obžérství bych dle vás přisoudil zlotřilému kapitalismu
3) tam jsem to moc nepobral, kámošovi, po operaci srdce, léky pomáhají přežít a moc se mi nechce ho přemlouvat, aby je přestal brát. Imunitu by možná měl zvýšenou, ale v penálu by mu to bylo hovno platný
4) korporace - tak tam je to celkem jasné. pokud vám korporace doporučí, abyste žral cererit, aby měla zisk a vy se tím budete ládovat, tak neviňte tu korporaci, ale sebe. Jelikož vy jste vůl.

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)

Ani zamlada jsem nebyl komunista, ani dnes nebudu volit piráty. Jsem konzervativního smýšlení, vážím si práce, spravedlivé odměny a osobního vlastnictví prací nabytého. A o škodlivosti jaderných testů jsem hluboce přesvědčen.

Obžerství je znakem dekadence, čili úpadku společnosti. Za Římanů postihovalo vládnoucí smetánku, dnes v nabobtnalé zpovykané konzumní společnosti postihuje každého třetího světoobčana. Bohužel, v posledních dost málo letech už to posedlo i mládež a na robky už se mnohdy nedá dívat. S mohutnou podporou korporátní reklamy do sebe ládují hamburgry až do bezvědomí.

Léky na srdce proč ne, když jde o přežití. Někdo nebere léky žádné, jiný má přeplněný dávkovač. Zlatá střední cesta je přírodní medicína, přírodní strava a léky kupodivu nebudou potřeba. Viz Jaroslav Dušek a jeho mnohaletá osvětová činnost. Vím, opět jsem si naběhl :)

Místo cereritu si dosaďte majonézu, guláš v konzervě, tavený sýr, limonádu, salám, alkohol, cigarety atd. atd. A pak můžete sledovat, kdo je a kdo není vůl.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

že já vlastně s vámi souhlasím? Patrně to byla chyba v komunikaci.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

naprosto s Vámi souhlasím, přece každý soudný člověk musí vidět, že v rozměrech "pandemie" něco nesedí. Ostatní asi se nenechají přesvědčit, ale každý má holt právo na názor a určité chování. Jen taky začíná být cítit, jak omezování svobody pokračuje, tím samozřejmě nemyslím nějakou svévoli a nezodpovědnost.

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bohužel platí, co svět světem stojí, že umění udržovat strach je nejsilnější nástroj vládnutí. Věděli to faraoni, otrokáři, feudálové, generálové, generální tajemníci i diktátoři. Vědí to i majitelé států v našem právě se rodícím světě virtuální reality.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

napadlo Vás někdy že v tomto případě "umění udržovat strach" vede k ekonomickým výpadkům a k mnohem menší výkonnosti systémových oveček ? Já být tím skrytým Velkým zlounem v pozadí bych se naopak snažil hrozbu covidu bagatelizovat, hlavně ať makaj a platěj daně. Co na tom že ta starší nevýkonná část co bere důchody pochcípá... Podtrženo sečteno mi z toho vyplývá, že Covid je skutečnou hrozbou i pro toho velkého zlouna.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Vaše schopnost podsouvat jinému něco jiného, než napsal, je obdivuhodná! Kde napsal, že za jaderné testy mohou amíci? A na základě této Vaší projekce je levičák? Obdivuji Váš bystrozrak!

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

...ale i nárůst spotřeby masa, ovzduší plné prachu a škodlivých plynů, automobilismus (neustálý stres, který je však potlačován, ovšem vynakládá se zde velké množství duševní energie), herbicidy, insekticidy a potravní řetězce, chemizovaná voda, nejistota v prostředí kapitalistické soutěže či v prostředí komoušské kádrové pseudopolitiky....našlo by se toho více......
Obecně tomu často říkáme POKROK.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Vás jízda autem stresuje? Choďte pěšky. Mě občasné bezcílné projížďky veteránem po okreskách mimo hlavní tahy naopak dostavají do duševní pohody.

Zatím bez slepic

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

se umíralo už v Egyptě... jak zjistili vědátoři z několika mumií, akorát nevěděli, že je to rak

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tuším, že o rakovině píše již Hippokratés...

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Píše se o rakovině leta, byť se tak nepojmenovávala. Ovšem že by se psalo o ni tak, že se předpokládá taková úmrtnost jak v časech "moderního" novověku, v časech vrcholného " pokroku" ....to si nejsem jist.
Tedy chcete tvrdit, že ač nebyly za faraonů prováděny jaderné pokusy, nežralo se tolik masa, voda byla bez chemie a potraviny též a stresových situací bylo pohříchu málo, vzduch byl čistý jak v Karlove Studánce....tak i tak byla rakovina ?
Nu ano...a stejně tak i rýma, bolení kloubů, migréna, podagra, souchotiny, záněty slepého střeva, mor, cirrhoza jater, spadnutí z lůžka nebo úraz v důsledku propíchnutí kopím či useknutí hlavy...
Vlastně máte pravdu, ostatně jako vždy.

Zatím bez slepic

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Jen" se jmenovaly jinak a naprostá většina z nich byla 100% smrtelná.
Např. diabetes se jmenoval "cukrová úplavice" a do vynálezu inzulinu umírali pacienti do 2-3 let od zjištění.
Rakovinami trpěli již staří Egypťané.
Mírná obezita naopak byla normální a žádoucí, zejména u žen. oplácaná nevěsta se širokými boky byla zárukou dobré vyživenosti a šancí, že přežije porody a povije alespoň jednoho životaschopného potomka.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nebyl to 10x-20x, ale 100x-1000x více. Přesněji to nelze zatím odhadnout, až po 2 letech se ukáže. Zatím to vychází tak, podle našich dat za půl roku extrapolovaných do konce dvouletého období, že smrtnost španělské chřipky byla 1000x vyšší než u koronáče. V tehdejší pandemii byla nejvyšší možná ochrana, včetně přísných trestů, zcela na místě.

Průměrný počet slepic: 3.3 (15 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prosím, nezaměňujte smrtnost a úmrtnost. Smrtnost (case fatality risk) je procento zemřelých z počtu uzavřených případů. Ta se dá vždy určit až po skončení epidemie. Dnes s odhaduje smrtnost koronáče na 1%, což rozhodně není málo. Smrtnost španělské chřipky se udává cca 3-4%.
Úmrtnost (mortality rate) je podíl úmrtí na velikosti populace. Ta byla celosvětově u španělské chřipky cca 2,8%, pokud počítáme ze seriózních odhadů.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

skutečně nerozlišuji. S pojmem smrtnost jsem se před covidem nikdy nesetkal. Spokojím se s tím, že virus zabíjí určité procento nemocných, potažmo polupace.

Z vašich procent by si mohl laik dovodit, že poměr úmrtí na covid a na španělskou chřipku je 1:4 nebo 1:3, což je nesmírně zavádějící. Viz můj jiný příspěvek v dnešní diskusi.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Mám to z první ruky, od příbuzných obětí.
Obávám se, že tato úmrtí vůbec do úmrtnosti na španělskou chřipku, která navíc nebyla španělskou, zahrnuta nebyla.

Na druhé straně -. znovu opakuji, že jak z hlediska absolutních čísel z posledních let i z hlediska trendu za dekády, se zvýšil počet zemřelých na pneumonii a horečku v USA letos tak, že je již v září na trojnásobných hodnotách (zde však zřejmě nutno brát v potaz komodifikaci zdravotnického systému a tedy i možné záměrné zkreslení skutečných příčin úmrtí). Tedy nejde ani tak o to, že je nějaká nákaza (její důsledky) slabší ve srovnání s jinou, jistým druhem informace to je....ale jednak řešíme STÁVAJÍCÍ ne dějinné (Urban a dalši sudetengaumilci a čechobijci prominou) a jednak je zde třeba dodržovat princip opatrnosti . My totiž nevíme, CO BUDE.
Aby pak nakonec nějaký rozumbrada za 100 let nepsal, že teď nic, že kovídková chřipka byla daleko daleko smrtnější. :-D))

Avšak správně píšete jinde, obdobně jako kdysi M. Aurelius : "..Ani tragickou naříkavost ani netečnost nevěstky !... "
A nelhat, dle stávajících i odborníky uznávaných úzú a platných definicí zatím nejde o epidemii. Zatím nikdo tyto nezměnil, nebo nevím, že by je změnil.

Zatím bez slepic

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Carlosi, používáte tu často srovnávání se ŠCH, jen nechápu, proč? Demonstrujete tím, že Covid není tak nebezpečný?

Jo španělská chřipka zabila dokonce možná 100 milionů lidí, zdokumentováno to není, tak se jen odhaduje. Ale i ten odhad je rozložen do tří let.

ŠCH probíhala na konci 1. SV ve 2 vlnách, kdy byla velká migrace lidí, kdy hygiena a dezinfekce byla skoro neznámá slova, a spousta lidí oslabených i podvyživených. I základních léků bylo málo, natož aby proběhl nějaký výzkum a obrana proti pandemii. Média se ještě zabývala válkou a lidé to dostali do povědomí až když začali padat jako hrušky.

My dnes máme skoro milion mrtvých za třičtvrtě roku, při velké pozornosti celého světa, pokročilosti vědy i úplně jiné znalostní a lékařské úrovni, víme (tušíme) čím se můžeme bránit, dodržujeme hygienu a stanovujeme si pravidla. Ta jsou někdy účinná méně, někdy více, přesto už zemřelo skoro milion lidí za pár měsíců.

Vy jste se rozhodl chovat jako nevědomí lidé před sto lety, kašlete i na nejjednodušší pomoc, kterou byste svému okolí mohl poskytnout a která stojí jen trošku osobního nepohodlí. Zřejmě si představujete, že patříte mezi vyvolené a že dokud nebudou desetimiliony mrtvých jako tehdy, týkat se vás to nebude. Mýlíte se.

Průměrný počet slepic: 3.8 (16 hlasů)

že tomu skoro milionu se nedá věřit. Dovolte další malý odhad skutečnosti s trojčlenkou. 500 mrtvých v ČR s covidem, odborníci odhadují ža z toho opravdu na covid možná zemřelo 100 lidí. To jest 0,001 % populace. V přepočtu na celý svět vychází počet mrtvých na covid 70.000. Pokud se budeme řídit selským rozumem a věřit, že covid se chová stejně k Čechovi jako k Italovi, Američanovi nebo Číňanovi, pak nezbývá než konstatovat, že tu něco nehraje.

Průměrný počet slepic: 3 (10 hlasů)

ttps://zpravy.tiscali.cz/chripkova-epidemie-se-tentokrat-muze-cesku-vyhnout-496443

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

že kde je jeden vir, tam už se necpe druhý.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

ten silnější vytlačí toho slabšího... což tedy....

Zatím bez slepic

Oponovat vám nebudu, Vlastimile. Ono je těžké vyvracet „odborníky, kteří odhadují… možná“. Nic ve zlém, ale jestli někde něco nehraje, pak je to „něco“ ve vaší hlavě. Ale jak je libo, nikomu nic nevyvracím a už vůbec ne jeho vlastní „počty“, když se na ně chce spoléhat. Jen propána nečekejte, že bych věřila „počtům“ jednotlivce proti „počtům“ celého světa. A prozradím Vám tajemství – covid se chová bez rozdílu národnosti tak, jak mu my lidé dovolíme.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

že Winston Churchill, dobře věděl, proč věřit jen těm statistikám, které si sám zfalšuje. Nebo ani to ne?

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

jenže Čína a Rusko (jako příklad) zřejmě falšují dolů zatímco USA, Indie a Brazilie (jako příklad) falšují nahoru. Máte na to nějakou teorii?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)