Jatka

Autor

Krátký technický úvodník: 

Stále častěji se objevují komentáře i maily čtenářů na téma přehlednosti diskuse. Já souhlasím. Chtělo by to nějakou úpravu. Ovšem můj IT specialista je Master bez kterého to nepůjde. Master by to zvládl lusknutím prstů mezi dvěma opovržlivými úšklebky, ale.... musí se mu chtít... Master si každý den Kydy přečte a projde diskusi, tož navrhuju, abychom ho všichni dneska v komentářích pěkně poprosili. 

Já začnu:

Mastere, ty křiváku počítačová, co máš jiné priority než tento nejlepší blog ve sluneční soustavě a známém vesmíru, co se místo trvalé a čestné správy tohoto prostoru věnuješ rodině a práci pro hotely Mariot, vzpamatuj se  a naval nám přehlednější diskusi. Jinak... se nestane vůbec nic, protože bez tebe bych si ani neškrtl. Tož prosím prosím prosím, buď té dobroty a zkus nám to tu nějak vylepšit. 

Tvůj bratr Vidlák, který právě dneska bude lahvovat pálenku a určitě si na tebe vzpomene s lahvinkou....

A teď k tématu:

Maneca předevšírem nahodila diskusi, kterou začal svým fejsbůkovým statusem Ivan David, jehož profil Maneca sleduje. Ivan David v něm popisoval, kterak taa nejlepší Jůnie v celém vesmíru neprodloužila výjimku na prodej masa, díky které měli ojrozemědělci možnost prodávat své vlastní maso napřímo a obešli se bez šílených předpisů platných pro jatka. 

Já to Maneco fakt nedělám schválně, ale Ivan David je prostě víc politik než odborník. To není nic špatného, já jsem také rád, že máme přímo v ojroparlamentu nějakého insidera, který se obtěžuje nám alespoň poskytovat základní informace o tom, jak o nás bez nás rozhodují ýbrmenšové za velké prachy. Ano, přesně tohle má politik dělat. To je jeho práce pro voliče. 

Ale přece jenom.... nemohl by si za ty ojroprachy Ivan platit nějakého poradce, který by nemusel vysedávat v parlamentu a měl by čas si ověřovat informace a hlavně - zasazovat je do kontextu. Takhle to totiž vypadá, že Ivana nemám rád a jsem proti němu nějak vysazený. Ne, nejsem. Ale někeré jeho informace jsou z jiného vesmíru, ve kterém já i s Vidlákovem nežiju. 

Ivan David roní krokodýlí slzy nad tím, že EU neprodloužila výjimku, která u nás nikdy neplatila. U nás se prostě v posledních padesáti letech nesmělo prodávat maso poražené na dvoře. Žádný obchod by si takové maso nevzal. Určitou tolerovanou výjimkou byly zabijačky. Ale i tam platilo, že se maso smí spotřebovat jen v domácnosti a nesmí se prodávat. Dlouhá léta se tolerovala výjimka, kdy se zabijačka dělala jako hospodská či městská slavnost. V poslední novele zákona se to ale už také ošeřilo a přitvrdilo a dneska prostě žádná obec nemůže objednat řezníka, který by na náměstí picnul prase, zpracoval produkty, které by si místní hned koupili a zbaštili. Nemůže to udělat, ani když je to řezník se všemi výučními listy. 

Prase se musí zabít na oficiálních jatkách a zpracovat se musí v oficiální kuchyni. A může se prodávat v oficiálním stánku při zachování všech zákonných předpisů pro prodej masa a uzenin. Proto také já neopomenu zde veřejně hlásit, že pokud ke mě přijedete na zabijačku, jedete jen na čumendu. Nic nedostanete, žádná výsllužka nebude, protože je to zakázané. Prostě se jen jedete kouknout. Já vám nic dát nesmím, musím si to s rodinou sežrat sám. To je mé oficiální stanovisko. Ta neoficiální sděluji jen osobně. 

V někerých unijních zemích na podobné městské akce či drobné prodeje existovala výjimka. Prostě bylo možné při snesitelných předpisech udělat městkou slavnost či firemní teambuilding se zabijačkou. A chovatel měl možnost nejen své zvíře porazit domácí porážkou, ale za určitých podmínek mohl i maso prodat. 

U nás jsme v těchto věcech už dlouho papežštější než papež. Tohle všechno se u nás nesmělo už dávno a v poslední době se po tom skutečně jde. Pokud chce dneska město udělat tradiční zabijačkové hody, prostě produkty koupí na jatkách a prodává je dle všech předpisů pro pultový prodej. Tečka. 

Maneca pak vznášela dotaz, že ona sama si dodnes kupuje nějakého králíčka či kuřátko přímo od chovatele, který má i pojízdnou prodejnu a není v tom problém. Jak je možné, že chovatelé u nás porážejí jateční zvířata, když se to vlastně teoreticky nesmí? 

Inu, je to jednoduché. Onen chovatel má i zcela oficiální jateční provoz. 

Běžný člověk si jatka představuje jako obrovskou budovu, kam najíždějí kamiony s vystresovanými krávami a prasaty, kde je ženou elektrickými biči uličkou k porážkovému místu, tam je navěsí na pojízdné háky a pak je to jako v automobilce pozpátku - místo skládání auta se rozebírá prase. Stojí tam stovky mongolů, každý provádí ten svůj jeden řez a na druhé straně jiné kamiony odvážejí do hytlermarketů úhledně zabalené stejky. 

Ve skutečnosti se nejedná o jatka, ale o masokombinát. 

Jatka mohou být i velice maličká. Vykachlíkovaná místnost se stoly podel stěny, na druhé straně chlaďák a mrazák a uprostřed ze stropu visí hák. Ve vedlejší místnosti je jateční přístroj, stroj na očištění, spaření, oškubání a umytí. Nějaký odtokový žlábek na krev a tak. V další místnosti jsou umyvadla s bezdotykovými bateriemi, místnost na převlékání. To stačí. Neberte mě úplně za slovo - snažím se jen vysvětlit rámec. 

Jsou řezníci, kteří mají taková maličká jatka, kde si v pondělí zabijí dvě tři prasata, rozbourají je, v úterý zpracují vychladlé maso na salámy a párky, ve středu je strčí do udírny a ve čtvrtek rozvezou dle objednávek do hospod. Nebo mají vedle malou prodejnu se dvěma pultovými chlaďáky, kde svoje speciality prodávají. 

Ale pro masokombináty i malé jateční místnosti s jedním hákem platí, že musejí splňovat všechny stavebně technické i veterinární předpisy a kontroly si u nich podávají dveře. Ke každému poraženému kusu se vede kompletní techničák a nedej bože, aby kontrola zjistila zašantročenou ušní známku nebo něco nevyplněného. 

Prostor musí mít správnou stavební výšku, musí mít funkční odlučovače tuků, musí se řádně nakládat s živočišným odpadem (odvoz do kafilerie), k tomu bezdotykové baterie, kulaté rohy v místnostech, zpracované směrnice pro sanitu, řádně evidované čistící prostředky, odělené prostory pro převlékání, poměrně velkorysé sociální zařízení, apod. A samozřejmě na všechno miliony papírů, protože veterinář nepřijede si udělat stěr ze stěny , zda tam není salmonela. Na to kašle. To je moc pracné. Přijede a hrabe se v papírech. To je čistší a příjemnější. 

Problém je samozřejmě v tom, že předpisy jsou čím dál náročnější a malý řezník na to prostě nemá. Každou chvíli se vymyslí nové povinné zařízení, které musí splňovat certifikaci XY a chudák řezník mění dřevěné masodesky za plastové, pak za vylepšené plastové, pak musí mít stále dokonalejší umyvadla i dřezy, musí mít stále dražší baterie i sprchy, musí mít stále komplikovanější a těsnější vrata a dveře, až mu nakonec dojdou prachy a vykašle se na to. Opět, neberte mě za slovo - naznačuju, jak to funguje. Skutečnost je složitější. 

Samozřejmě, už sto let se u nás nikdo z masa neotrávil. Ŕádně vyučený řezník udržel čistotu i na dřevěném špalku i na dřevěném pultě a buřty byly nezávadné i když visely stočené na háku. Dnešní předpisy už se dělají jen proto, aby se nezjistilo, že už jsou vlastně zbytečné... protože to by se ukázalo, že jsou zbyteční i lidé, co je sepisují. Komplikované předpisy samozřejmě nahrávají velkým koncernům... taková prasečí linka moc dlouho nevydrží. Opotřebuje se a pak se kupuje nová. To tak akorát vychází, aby se novelizovaly předpisy, což výrobci linek vědí a tak si masokombinát automaticky udržuje náskok před zákonem a vše je byrokraticky v pořádku. Je to stejné jak v automobilce. Masokombinát na to má, protože realizuje obrovské úspory z velikosti. 

Malí řezníci jsou na tom stejně jako byli o půl století dřív mlynáři. V roce 1945 bylo v této republice deset tisíc mlýnů. Dneska je jich sto. A nikdo neuvažuje o tom, že by obnovil mlýnské kolo (nebo turbínu), obnovil mlýnici a začal znovu s mletím. Jedině jako turistickou atrakci, ale každému je jasné, že dnešní předpisy na hygienu dřevená komora prostě nesplní. Řezníci vydrželi o něco déle, ale ve světle dnešních vylobovaných pravidel, jsou další na řadě. 

Nicméně... 

Nikdo vám nezakazuje si vychovat králíka a pak ho majznout za uši. I náš skoroprezident Drahoš to umí. Chápu, že v městské garsonce se podobné věci dělají dost blbě, ale díky tomu jste milí měšťáci závislí na masokombinátech a lepší to nebude.

Vy co nemáte hluboko do kapsy, vy jste mohli ke Kšánovi, protože ten prodával maso s příběhem a s předpisy držel krok.  Jeho syn už to nedělá. Normálně si udělal obchodní značku, kupuje od chovatelů,  bourá v masokombinátě, a hraje si, že je něco extra.  Běžte si k němu pro maso, nebudete litovat... kotletka z přeštíka - 200g za 150,- Kč.  Kilo masa za 750,- Nekup to... 

Kdybych vám směl něco prodat já z domácí zabijačky, při dvou stovkách za kilo bych se tím hravě uživil...  Prodat dvousetkilové prase za dvacet tisíc i se zabijačkou... byznys jako sviňa. A taky by to bylo přeštické prase a ještě z poctivého domácího chovu. 

Vy ostatní můžete začít lobovat za uvolnění předpisů.... ale upřímně... dost pochybuju, že to ve městech někoho doopravdy zajímá a stojí o to, aby existovali malí řezníci. Proto bude takových řezníků a chovatelů s řeznickým provozem stále ubývat. Minimálně do doby, dokdy my všichni dovolíme, aby se všechno zakazovalo a zpřísňovalo i když to už dávno ztratilo smysl. 

My ostatní vidláci si chováme a zabíjíme svoje. Doma. Pro svojí potřebu. To zakázané není. Já Vidlák si jako chovatel mohu zabít svoje prase, kuře i králíka, dokonce mohu i krávu nebo ovci.  Ale jen pro sebe. Tak to dělám.  

Pak existuje jedna polodivoká varianta... Koupíte si od svého vidláka živé kuřátko, k tomu si na půl hodinky pronajmete vidlákův dvorek a za jeho laskavé asistence si SVÉ kuřátko sami zabijete a zpracujete pro svojí domácnost. Rozsah asistence znalého vidláka je už na vzájemné domluvě. Ale opět... jde to jen v malém. Hodně malém. Pod rozlišovací úroveň státu a na bázi sousedské výpomoci. To zakázané není. 

Kdyby ale Ivan David kandidoval u nás do poslanecké sněmovny a měl ve volebním programu výjimku pro drobné chovatele a povolení obecních zabijaček na svatbách a jiných oslavách, okamžitě bych ho volil. A platí to pro kohokoliv jiného. Pokud se někdo začne zasazovat, aby malý drobný chovatel či řezník měl možnost mít svá malá jatka, bez šílených předpisových ptákovin, nebo aby vesnický vidlák nejen směl dělat domácí zabijačky, ale prodávat z nich i produkty a maso, má můj hlas. 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (74 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Jsme v České republice a prostě to bude jako před 100 lety. Předpisy nepředpisy "známým" nebo kamarádům se to vždy nějak udělá, a maso se "daruje" nebo "vymění" za támhle náhodou ležící peníze na stole ke kterým se nikdo nemá. A pokud bude někdo cizí a bez doporučení tak se mu nic neprodá. A pokud přijede kontrola tak nemá co kontrolovat protože my neprodáváme. I kdyby přes toto síto někdo prošel, tak rovnou může zabalit, protože už mu nikdo nic neprodá a v rázovitých krajích ještě dostane po tlamě.

Průměrný počet slepic: 4.4 (26 hlasů)
Trvalý odkaz

je povolena.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

ČTK
24. 11. 2020 15:10
Památník obětem loňské prosincové střelby, při které zemřelo sedm lidí, byl v úterý instalován před budovou Fakultní nemocnice Ostrava. Odhalen bude k prvnímu výročí tragické události, které připadá na 10. prosince.

Průměrný počet slepic: 1.7 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, kdysi dávno, v českém PC pravěku jsem svým zákazníkům vždy říkal, jen ne aplikace na míru. Pokud to jen trochu jde, vždy volte standardní řešení. Jinak jste rukojmí Masterů a navíc budete pracovat s produktem, který bude zastarávat a zastarávat.
V případě portálu Kydů je věc jasná. Například Wordpress (běhá na něm Bavor, Vlk i Mlynář), je zadarmo, má vyřešené diskuse i použití obrázků a spoustu dalších fičůrů jako statistiky, komfortní administraci i vyřešené SEO.
Nechápu proč bazírujete na té Masterovo předpotopní aplikaci.

Průměrný počet slepic: 3.7 (23 hlasů)

samostatná a Vidlák není rukojmí wordpresu a náhodnou obětí případné cenzury?
Jen tak baj vočko

Průměrný počet slepic: 5 (26 hlasů)

Ja si naopak myslim, ze tento blok ma svoju dusu a lepsi dizajn ako napr. vlk.
Co sa tyka diskusie, nemente, co funguje. Ja, ako prilezitostny prispievatel, ocenujem moznost prispievat bez registracie a napriek tomu, je tu diskusia mimoriadne kultivivana.
A su tu najlepsie grafy...

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

In reply to by Aborex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jde o přehlednost.

Při rozsáhlejší diskuzi (a ty jsou tu prakticky denně) je dost obtížné udržet přehled o nových příspěvcích na jednotlivá vlákna.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Souhlasím s Admirálem, že není jednoduché udržet přehled o příspěvcích.
Opisovat se sice nemá, ale systém na dfensovi s odkazem na nejnovější komentáře je dobrý pomocník.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Dokud byly programy a všechny, na míru pro potřeby zadavatele, naši programátoři byli koumáci a dokázali opravdu nemožné - tak jak jsme si v dobách dávných představovali, že by měli fungovat. Nikdo se do nich nemohl nabourat, v podstatě fungující bez chyb. Což samozřejmě "zvědavcům" vadilo a tak se začalo modifikovat. A skončilo to jak dnes. Proč si myslíte že amíci tak brojí, proti číňanům a rusům, za to že si vyvíjejí vlastní programy - nemůžou se do nich dostat. Ju a nezapomínejte, že základní modul Androidu- tak propagovaný, je z programu, který byl svého času zavrhnut, protože tenkrát zjistili, že je výzvědný/nevzpomenu si na jméno/, ale byl z toho tenkrát rambajs jak hrom. No a proto byly vyvíjeny velkým fofrem další a další wokna a je lidu neznalému vnuciován jejich "genialitaú jo programy pro blbé... sorry.....

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

že mi došel email z ksichtoknihy, abych se znovu zaregistrovala, protože zjistili, že se mi nepodařilo JEDNOU přihlásit. A to jsem se tam tenkrát v dobách dávných zaregistrovala kvůli trubce. hmm...

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Facebook

Zdravíme, Em,

Neuniklo nám, že máte problémy s přihlášením se k účtu. Pokud potřebujete pomoc, klikněte na tlačítko dole a my vás přihlásíme.
Proč vám přišel tento e-mail?
Došlo k neúspěšnému pokusu o přihlášení k vašemu účtu. Pokud to nejste vy, dejte nám vědět.

No a dál je znovu přihlášení s jiným- novým heslem :-) oni si vážně myslí, že to člověk zbaští :-)

Zatím bez slepic

ICT a ASŘP, sahá tato praxí do začátku 80tých let minulého století, takže 40 let. Tehdy podniky zpracovávaly svoje agendy na sálových počítačích EC-1021, 1026, ale hlavně, komunističtí plánovači věru nebyli hloupí a tak každý podnik s takovým počítačem měl k dispozici celkem za babku STANDARDNÍ řešení ASŘP (Automatizovaný systém řízení podniku) podle modulů, které si mohl upravit a dodělat. Ale to gró bylo hotové.
Jen udeřil plyšák a do Česka dorazily osobní počítače, tehdy IBM/PC XT/AT komaptibilní, huž se davy původních podnikových ajťáků vrhly na soukromý byznys a se znalostí těch původních socialistických softwarů začaly bastlit software pro PC. Nastala hrůza, ne nepodobná produktu Kydy. Říkali jsme tomu cochcárna (každý si dělá co chce) a při povšechném minimálním povědomí o problematice začali oni ajťáci tahat počítačů chtivou podnikatelskou veřejnost za fusekle. Najednou bylo všude spousta počítačů, ale se softwarem to bylo bledé. Ještě tak Text 602 na psaní dopisů, vyrobený díky zakukleným příslušníkům STB, ve 602. organizaci Svazarmu. Začátek devadesátek, zlatá doba těchto ICT alchymistů. Jako v tom Werichově Pekaři, patlala, matlala. Nejhorší ale bylo, že všcihcni tito alchymisti neměli zdání o software podporujícím tržní ekonomiku, oni žili dosud v té plánované. Takže v jádru byly jejich výrobky dlouhodobě nepoužitelné. Ale oběti alchymistů holt platily a platily a platily. A prosily a prosily a prosily, jako teď Vidlák Mastera.
Zhruba od poloviny devadesátek začaly přicházet i do Česka první STANDARDNÍ softwary i pro řízení firem. Šlo o převážně německé, do Česka lokalizované počítačové programy a tak skončila zlatá doba alchymistů patlala matlala.
Ale jak vidím, někteří ještě pořád přežívají, asi díky rodinným vazbám.
To ale nic nemění na tom, že programovat aplikaci na míru, je ve většině případů slepá cesta, drahá, nebezpečná, neefektivní.
Prostě není nad STANDARDNÍ ŘEŠENÍ, to už věděli i komunističtí plánovači s ASŘP, ale také kapitalističtí plánovači například s produktem SAP, ti ale žili v tržní ekonomice.
Tož tak Emo.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

já je měla v práci už na zač. 80tek. Byly spolehlivé a proto asi....musely po 90tém zmizet. Píšete cochcárna... no jo no, ale zase se do toho nikdo nenaboural. Proč se má něco /provoz/ přizpůsobovat počítačovým programům/kdo ví odkud/, když de fakto počitače mají sloužit k ulehčení práce/teoreticky kdekoliv/ a tedy sofťák by měl/ musí/ odpovídat tomu kterému podniku. Jinak je lehce zneužitelný a naprd. A vždycky mne rozesměje, kdy někdo z ministerstva tvrdí, že se tam sice někdo naboural, ale k důležitým datům se nedostal. Tjo, z toho je vidět, jací jsou ti mladí, krásní a hytří -"znalci".
Já patřím do generace, co se učila PROČ to tak funguje a nikoli jak se to ovládá či skládá. sorry....že s Vámi nesouhlasím. Zkušenosti z těch mých 40ti počítačových let nepřebijete bájnou teorií,

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

dokonce jsem tam kolem roku 1985 asi 2 x byl v závodě výpočetní techniky a zažil tam několik veselých příhod z natáčení.
Slušovice vyráběly 8mi bitové PC, obdoba DDR Robotron Dresden EC 1715 (Robotron byl přece jenom lepší, protože továrně vyráběný) a někdy od roku 1986 i 16ti bitové XT/AT IBM kompatibilní a prodávaly je jeden tuším za 300.000 Kč, děsná zlodějina. Ale bez nějakého rozumného software. V zásadě jenom smontovaly dohromady desku, mechaniky se zdrojem do bedny. Komponenty nevyráběly, ty dovážely odněkud z Asie. Nějak se jim tehdy podařilo prolomit bariery COCOM, které neumožňovaly vyvážet "vyspělé" techmologie na východ. Běželo to navíc na MS DOS, první Windows dorazily až za 10 let. Vpodstatě to bylo dobré tak na učení co s tím, ale ne na solidní práci.

Průměrný počet slepic: 1.5 (2 hlasů)

ale .............

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Především umožňuje mít věci takové, jaké je chci mít.
A především mi to nemůžou vzít. Donedávna jsem měl v oblibě jednoho léta plodného psavce - říkal si "Háčky a udice". Už není, protože používal blog.cz

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

V životě by mě nenapadlo, že bych mohl odjet ze zabijačky bez výslužky. Připadá mi to jako proti přírodě. Předevčírem Vidlák napsal, že taková zákonitost platí už 30 let. A v tu ráno mi bylo jasné, o co jde. Je to stejné, jako s těma bylinkama, u kterých se nesmí říkat, co s nimi lze léčit. Nakonec je to zase jako vždycky - ve jménu dobra našich předpisů dodržovati budeš.

Když jsem byl ušatej kluk, vozil táta od myslivců bažanty a zajíce, od vidláků kůzlata a bůhví od koho nutrie. To byla obzvlášť vypečená laskomina.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Původní, vlastní stopou. Čísi něco je hnus.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

V současnosti to poznali šenkýři, co platí nájem, hoteliéři co platí lízačku, stejně tak i autobusáci zájezďáci.
A další a další
Když jsem pánem na vlastním, můžu se v klidu nasrat a píchnout vidle do hnoje a finito. Nebo se rozvíjet a nikoho se neptat, nepředkládat hromadu papyrusů jak mi kšeft půjde skvěle.
Je to především o přístupu, který vychází ze základní životní filosofie.

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Málokdo se asi vrací k diskusi z předchozího dne, a když už, tak nejspíš ne na úplný začátek. Chci proto upozornit na Vidlákův text z 21.23 h "Víte, Majko, ono to má ještě jeden rozměr." Zatím se zobrazuje na konci první stránky. Prosím, všichni si ho přečtěte, je důležitý.
(A pro jistotu: nepíšu to sem teď proto, že Vidlák je v textu přívětivý k veverce.)

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Ale i my máme rychlonohou veverku rádi. Jen si musí dávat pozor na kunu!

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

😊

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Někdo tomu říká,vaření žáby a někdo utahování šroubu.
Kolik těch malých chovatelů má předpisové zabijačkové možnosti,jen malé procento,vždy se to zvládlo dle možností chovatele,vždy to byla radostná událost v rodině.Opravdu,může k tomu dojít,že si domu nebudete moci zabit ani toho králíka,drůbež,natož prase.
Sice už byly takové předpisy,že Vám musel před zabijačkou prohlídnout prase veterinář.
V době šílených volů a kravek,musel se u porážky,odebírat vzorem a uchovat určitou dobu

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

krasobruslařské Grand Prix Japonska 2020 v přímém přenosu na ČT sport (do 9:20). Nabito, i když v rouškách. Jsou snad Japonci hloupí a nezodpovědní, a Češi moudří a rozumní?
P.S. K tématu : tento web má své kouzlo právě díky jeho vzhledu. A jistě, nejen kvůli němu.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

že jsem si tam mohl BEZTRESTNĚ krást ty laskominy z pašíka.
No uznejte, kdy se vám podaří, aby vás majitel dobrot vyzýval, ať si něco ukradnete?
Jinak dávám za pravdu panu zemědělci i Vidlákovi. Předpisy se zpřísňují ad absurdum bez vyhlídky na zastavení tohoto šílenství. Je to totožný trend, jako v silniční dopravě. Už jsou automobilky, které se z Evropy jednoduše stahují, protože je pokračování ve stupňování ekošíleností postrkuje do ekonomické propasti.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

pad rise Rimske.
Tamni byrokrate chrlili spousty nesmyslnych zakonu, narizeni, ktere se jiz nedaly dodrzovat.
Potom se "objevili" barbari, kteri (pravni) situaci znacne zjednodusili a mistnim obyvatelstvem byli vitani.
Podobnost s musulmany a pravem saria v zapadni Evrope je ciste nahodna a s nicim nesouvisi...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Tady prof. JUDr. Pavel Šámal, Ph.D., předseda Nejvyššího soudu píše :
"Oddělení analýz státu Ústavu státu a práva Akademie věd ČR v roce 2010 odhadlo počet aktuálně platných norem v České republice na 1 600 000. Přitom v roce 1990 to bylo „jen“ 500 000, přičemž jejich počet rovnoměrně rok od roku stoupal. Na základě tohoto trendu se nyní odhaduje, že aktuálně, máme už přes dva milióny platných zákonů, norem, vyhlášek, předpisů a nařízení."

Tož tak !
Dnes milí občané neznají ani desatero, natož 2 milióny zákonů !

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Okamžitě předělej diskuzi!
Jinak uvidíš!
Sice nevím, co bys měl uvidět, ale to je jedno...
Už to mám.
Až tě potkám, tak tě plivnu!!!

Až si to master přečte, tak se z takové výhrůžky ihned posere (smíchy).

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Bohužel i do průmysl jatečního proniklo to, co probíhá i v jiných průmyslech. Globalizace a zmenšování počtů. Mizí malí podnikatelé a obchodníci, jejich místo zabírají ti velcí, a občas se ti velcí slučují do ještě větších. Dotace a veškerá velkohubá podpora státu je ve skutečnosti přizpůsobena na pomoc těm největším, zatímco menší na ně ani nedosáhnou. Je to úplně to samé i v jiných oborech. Automobilky se slučují pro vývoj motorů, protože už je tak drahý, že jej jedna automobilka nezaplatí. Některé vyrábí úplně tytéž vozy jen pod jinou značkou, např. Renault Clio je totéž co Opel Corsa. Podobně např. v lesnictví. Pro sázení lesa Vám předepíší takové počty sazenic, že je člověk vlastními silami nestihne zasadit. Musí si na to vzít brigádníky, což jsou prachy, které musí vydat, aniž by dostal tu dotaci. Takže nakonec na dotaci nárok nemá, a i kdyby se do dotací přihlásil, žádnou nedostane, protože už si je dávno dohodly obce s krajem. Kraj dá do celkové sumy dotačních peněz přesně tolik, o kolik si obce požádají. Dotace se přihlašují od 1. dubna a už v lednu, cca. 2 měsíce před podáním žádostí, jsou rozebrány. Asi mají věštecké schopnosti.
Podobně na tom byly ve středověku malí zemané a rytíři. Někteří se vyšvihli do stavu panského, ostatní zmizeli a zůstaly jen velké rody. Ovšem ani po několika pozemkových reformách se ty malé rody zmizelé ve středověké renesanci nevrátily. Jsou nenávratně pryč.
Podobně se zmizením malých řezníků zmizí i obor. Zmizí učni, protože o ně nebude zájem. pak zmizí i učitelé oboru. a tím obor definitivně zanikne.
Nemá smysl nad uvedenými jevy lkát, protože řešení by přinesl jen celkový kolaps civilizace. něco jako v pozdním císařském Římu, kdy bylo tolik císařských ediktů, že se v nich a celé daňové soustavě nikdo nevyznal. Pak přišli Germáni, veškeré římské daňové zákony zrušili, a stanovili daň podle výměru půdy. A bylo vyřešeno.

Co se týká Mastera a přehlednosti diskuzí, možná by postačila možnost seřadit příspěvky podle času od nejstarších po nejnovější. Nebo možnost skrýt příspěvky podle času, např. všechny vytvořené před 16:00, a zaokrouhlit po celé hodině. Ne zmizet, jen by se nezobrazovaly, např. by změnily font na bílé písmo po kliknutí na chytré tlačítko. A pro hledání v diskuzích zachovat dosavadní hledání podle klíčového slova, tj. CTRL+F. pro přehlednost diskuze by pomohlo zobrazení vlákna mezi příspěvkem, na který se odpovídá a onou odpovědí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

Pane Gerd.
Ono by stačilo,jen pokračovat v diskusi,ale uvést komu je příspěvek určen,nebo na koho reaguji.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jednoduché věci jsou nejlepší.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dobrý nápad, pane zemědělče. :-)

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Měl bych návrh na drobné vylepšení diskuze. Když dočtu jednu stranu příspěvků a kliknu na pager s další stránkou, dostanu se sice na ni, ale opět na začátek článku. Nikoliv na diskuzi. Musím tedy rolovat přes celý (a už přečtený), článek dolů, kde je pokračování diskuze. Můj návrh je tedy, doplnit link v pageru o hashtag s názvem kotvy pro začátek diskuze. Je to jenom drobná úprava, ale mám za to, že návštěvníky potěší.
Omlouvám se ostatním za moji nesrozumitelnou "ajťáčtinu", ale Master mi myslím rozumí.
Vzhled stránek bych nechal tak, jak je. Je jedinečný a to je v dnešním světě, plném prefabrikátů, dost velká devíza. Navíc, tohle je Vidlákův dvorek, a ne nějaká korporátní prezentace. A je to tak dobře.

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

občas zapomeneme, o čem se vlastně diskutuje, než sjedem oněch padesát příspěvků, takže bych to nechal na volbě každého čtenáře. Jelikož jsem takový poloviční auťák (pozor!!! nikoli ajťák!), myslím, že by neměl být problém dodělat na obrazovku nějaký čudl s nápisem "posunutí diskuze" nebo tak něco.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Já Vám, Targusi rozumím. Mám to podobné. Tedy oprava prosby Masterovi. Odkaz/link na diskuzi hned na začátku článku, by byl fajn. Jednoduché, účelné. Snad tedy i dostatečně, škaredé, staré a pitomé, aby to fungovalo. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Dovolím si zopakovat žádost o úpravu:
"stránkování" pod diskusí dát i na začátek diskuse.
"tlačítko" na začátek a na konec.

Omezit počet komentářů, což zpřehlední diskusi. Přestane zbytečné plané vykecávání (Targus). Snad by to vedli k k "zhuštění" obsahu příspěvků.

Průměrný počet slepic: 3.2 (10 hlasů)

jak vás neuvěřitelně moc irituje (překlad do češtiny je "sere"), že jsem chytřejší, mladší a krásnější, než vy.
Nic na tom není, protože to tak mají úplně všichni. Když se přiznáte dobrovolně, budete se cítit lépe. Uvolní se vám napnelizmy v břiše a časem pochopíte, že mé příspěvky můžete přerolovat.

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

Targusi, vážím si vás, máte mnoho přednosti, jste chytrej člověk. Buďte i dospělý.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

se pokoušelo mnoho lidí. Finální zjištění se týká kupodivu nikoli mé osoby, nýbrž zákonů, vyhlášek a směrnic tohoto státu, jak uváděl kdosi nade mnou (tuším Puck?).
Současný legislativní stav není schopen mou situaci natolik postihnout, aby bylo možno mne zbavit svéprávnosti a a zavřít někam hluboko do nějakého sklepa nebo tak něco.
Přeloženo do češtiny - jsem blbec naprosto mimořádných rozměrů a kvalit.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Ano, buďte dospělý.

Už by jste taky mohl začít chodit za holkama a občas si dát taky nějakou štamprdli :-)

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

prestože by to znamenalo, že už sem nic nenapíšu, protože, ať vzpomínám, jak vzpomínám,
nevzpomenu si ani na jediný svůj komentář, který by nepatřil do kategorie "zbytečné plané vykecávání - ZPV".

Jenže by musel být Vidlákem ustanoven "Vrchní rozlišovač zbytečného planého vykecávání - VRZPV" (Vidlák má dost práce a asi by chtěl tuto činnost na někoho delegovat), který by ZPV mazal.
Jinak by bylo velice pravděpodobné, že by experti na ZPV aktivně zaplnili povolený počet komentářů a na NNN (nezbytečné neplané nevykecávání) by už nebylo místo.

PS: Rád a pečlivě čtu NNN, ale kdyby tu chybělo ZPV, dikuze by byla jako KVZ (knedlo vepřo zelo) bez koření a soli a i trochy cukru - výživná, kaloricky dostačující, ale ne příliš chutná. A o dost nudnější.

PPS: Toto je můj čistě osobní názor.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

moudra z vás po ránu lezou!!!
Vsadím boty, že vás po ránu něco bolelo, anebo vám loupe v kloubech. Minimálně ve dvou.
Já píšu svá největší moudra asi tak pět minut před umřením.
Umírám co deset minut.
Dneska umřu asi vícekrát, bo mě bolí kyčle. Ale tak, že bych někoho nejradši zabil. Bolí jak sviňa proto, že v Gorolistánu napadl sníh. Tuto zimu už druhý tady dole. Na horách asi čtvrtý.
Těch pět kur je ode mne. Musím si u vás trochu šplhnout, když jsem z vás udělal blbého ptáka...

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

by si tady na hnojisti mohl treba koledovat treba i o UPPDKV

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)