Zanech vší naděje

Autor
Štítky

Tato věta je vytesána nad vstupem do Dantova pekla. Dnes jsem si ji vypůjčil do titulku, ale rovnou říkám, že tak zlé to zase nebude. Nejsme na konci lidstva.  Přesto jsme se s koronavirem dopracovali právě to této celkem beznadějné situace.  Když se dívám na současnou realitu, tak se v podstatě žádné naděje na potlačení epidemie nevyplnily. 

Chytrá karanténa je blbá až neskutečně blbá a byla blbá i  v létě, kdy skoro žádné nákazy nebyly. Zajímalo by mě, jestli se k ní ještě dneska Andrejko hlásí, protože zjara právě v tomto viděl způsob, jak virus udržet pod kontrolou.  Ovšem chopila se toho zkostnatělá struktura, která si sama na sebe dala hromadu požadavků, měla se dobrat hromady údajů a výsledek byl všechno jiné, jen ne pružný a rychlý. Zároveň si hygiena chránila svoje pravomoce a tak dodnes rozhoduje o uzavření školy hygienik i když rozhodnne tak čtrnáct dní od chvíle, kdy všichni rodiče vědí, že se ve škole obejvily covidové případy. 

Tuto situaci má dnes můj bratr Master. Jeho synátor je prvňáček a tak chodí do školy. V pátek se ředitel dozvěděl o tom, že ve třídě je covid pozitivní. Samozřejmě od rodičů, hygiena to má někde v seznamu na pozici 160. V sobotu ředitel obvolal všechny rodiče. Vysvětlil jim, že on sám nemá pravomoc třídu zavřít, ale všem doporučil, ať svoje děti omluví.  Vyhlašuji v diskusi tipovačku, kdy zareaguje hygiena. Já osobně si myslím, že někdy koncem tohoto týdne se ozvou.  Do té doby už budou mít případní nakažení nákazu skoro za sebou. Ještě že Masterova rodina opatření v rámci možnosti dodržuje, takže je celkem jisté, že klouček případnou nákazu neroznese mimo domácnost. 

Já budu mít také novou zkušenost. Včera mi volal kolega, že ztratil čich a je covid pozitivní. Seděli jsme spolu v  pátek v kanceláři asi hodinu a radili se o obchodních věcech na první kvartál 2021. Jsem zvědavý, kdy mi zavolá hygiena a vůbec jak se to dneska dělá. Je to moje nejbližší setkání s covidem, co jsem měl.... 

Dále se ukázalo, že kromě vlády jsou blbí i lidi. Opatření jsou zbytečná, virus neexistuje, nic se nemůže stát, je to jen šikana. Pic ho, každé opatření se dodržuje jen chvíli, ochota k dodržování klesá po každé reportáži ze zaplněného Špindlu a demonstrace proti opatřením. Vláda nezasahuje.... Nemůže, nechce, nejde to. Výsledkem je jen to, že je všechno pořád zavřené a nebude to mít konec. Hospodští měli první volat po dodržování opatření, protože jen lepší epidemická situace jim mohla zachránit byznys. Tak dlouho bojovali proti opatřením, až se jim to povedlo. Opatření se nedodržují, ale oni stejně o svůj byznys přijdou. Proč? Protože se nedodržují opatření a málo platné, každý se může jet podívat do chebské nemocnice, jak to tam vypadá. 

A teď nová naděje... očkování. Jak jsem psal včera - sám Prymula se vyjádřil v tom duchu, že naočkovaný člověk může být dál infekční. Takže z hlediska zdravého rozumu a také z hlediska toho, co budou dělat všechny státy okolo, opatření  budou trvat a naočkovaný člověk nebude moci kam chce a dělat co chce. Minimálně do doby, než bude proočkovaná většina populace a tento termín je minimálně u nás v nedohlednu. 

Naše země nemá krizovou infrastrukturu počítající i s atomovou bombou, takže není schopná toho co Izrael - všechny proočkovat a pak je pustit do normálního života. U nás to bude pomalé a táhlé, protože Fajzr prostě nevyrobí dost vakcín, aby se na nás dostaly rychle.  

Babiš se teď za očkování hodně staví. Ale já mu začínám předpovídat podobné fiasko jako s chytrou karanténou. Ne proto, že by se lidi očkovat nenechali.  Ne proto, že by to mělo nějaké podstatné vedlejší účinky. Ale jednoduše proto, že nebude dost dávek, očkování se potáhne a ve výsledku nikomu neusnadní život. Kdyby mi bylo sedmdesát, byl bych rád, že mi Fajzra vpíchnou.  Mám větší šanci na dalších pár let života. Ale... nic to nezmění na tom, že bude pořád všechno zavřené, ekonomika jde do kytek a na svojí dávku bude ještě dlouhé měsíce stále čekat většina lidí. 

Jednoho dne se také bude muset začít mluvit o tom, co dál. Bude se očkovat rok od roku znovu? Nebo se jednou proočkujeme a pak už bude koroňák jako chřipka, která každý rok přijde, ale nebude mít ty devastující účinky na zdravotnictví a lidi nebudou tolik umírat?  Jak asi Babiš dopade, až se ho na to začnou ptát a lid se dozví něco podobného, co řekl Prymula ve zprávách? 

Svým způdobem je stejná chiméra i to, o čem mluvím já - že se promoříme na následky nákazy. Že to u nás šlo tak rychle, že většina z nás ještě stále bude imunních a zároveň to skoro všichni proděláme. Ale nevím... jen si to myslím a moje důkazy jsou asi tak stejně dobré jako odpověd profesora Hořejšího - že prostě nevíme, jestli je očkovaný člověk dále infekční. Prostě nevíme nic. 

To není vina vlády. Dokonce to není ani vina Fajzru. Prostě to přišlo moc rychle. Teprve před rokem... Nevíme zda očkování vydrží, nevíme, zda očkovaný člověk není infekční, nevíme nic o vedlejších účincích a nevíme ani nic o tom, co s námi prodělaná nákaza udělá za čas. Nevíme ani to, kolik lidí to u nás už prodělalo.

A to co naopak víme, to není moc povzbudivé: Pokud máme rakovinu a dostaneme k tomu covid, tak je celkem spolehlivě po nás. Víme, že pro osmdesátníka je covid podobně nebezpečný jako vylodění v Normandii. Víme, že očkování půjde pomalu.  Víme, že nemocnice jsou pěkně naplněné a kdyby měl covid stejnou sílu jako v říjnu, nemocnice by už zkolabovaly. Víme, že opatření nepomáhají, protože se nedodržují. Víme, že většina nákaz se zařídí doma, kde nikdo roušky nenosí a druhá největší várka nákaz je v zaměstnání, kde se oaptření dodržují podle toho, jaké podmínky tam panují. Ve Škodovce asi dobrý, v malém autoservisu žádná opatření nepanují. A vidíme, že vláda se v tom plácá jak nudle v bandasce a upínají se (opět) na něco, co k cíli zřejmě nepovede. 

Koronavirus zřejmě pokácí lecjaký trůn i mocenskou strukturu. I kdyby byl Babiš stokrát pracovitý a ostatní mu to jen kazili, on prostě nemá čas, aby si na pár hodin sedl s epidemiology a imunology a mohl dostat nějaké to školeníčko, aby byl v obraze. On si ve svém vytížení jen může vybrat, koho poslechne a koho ne. Jak jinak by to také mohlo fungovat, když u nás platí nějaký milion zákonů a nikdo se v tom nemůže doopravdy vyznat? Není čas. Není čas sedět a prostě se jen zamyslet. 

Opozice je na tom stejně, ne-li hůř. 

Ale už z podstaty věci - jsme zaskočeni jedním virem, který zdaleka není tak nebezpečný jako neštovice a my si nejsme schopní s ním poradit. Nejsme schopní vůbec zvolit efektivní strategii, protože nikdo nikoho neposlouchá a nastal kýžený sen Vašíka Klausů, kdy se každý člověk rozhoduje sám za sebe, jak chce. A kdyby to tak nebylo, tak za nás zase bude rozhodovat nějaká klika politiků nebo vědců, kterým jde především o peníze. Viz levné léčivo profesora Berana.

Zbyla nějaká naděje? 

Jsme zralí na to, aby někdo přišel a vykopnul zhurta dveře.  A jakmile to udělá, z Ojrópy nic nezbude. Jestli sami v sobě nezmobilizujeme věrnost a disciplínu,  někdo ty dveře vykopne a ještě si budeme přát aby to byl Putin a nebyl to Erdogan.  V této chvíli nevidím nikde jedinou sílu, které by bylo možné věřit, spolehnout se na ní, přísahat jí věrnost a bojovat za ni.  Zatím to vypadá tak, že se jednoho dne probudíme a s překvapením zjistíme, že už máme nové pány. 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.1 (88 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Hygiena se neozve vůbec. Obdobná situace-syn prvňák, v pátek podvecer před Vánoci učitelka poslala info o pozitivním ve třídě. Hygiena se neoezvala do ted. Jako bonus má syn od té doby do ted teploty. Je doma, 2x po dohodě s obvodavkou test, a pokaždý negativ.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

zvykli

Průměrný počet slepic: 2.1 (22 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

To by nesháněl Isoprinosin v Pšonkostáně, ale měl by naočkování celou rodinu Sputnikem 5.

Průměrný počet slepic: 3.6 (22 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná půjdeme za Putinem s prosíkem, tak jako Ukáčka.

Průměrný počet slepic: 4.2 (16 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kyjev pohrdl Putinovou vakcínou - Novinky.cz
www.novinky.cz › Koronavirus
30. 10. 2020 — Vakcínu proti koronaviru budeme mít do Vánoc, tvrdí profesor z ... O rozruch kolem ruské vakcíny Sputnik V, kterou Rusko zaregistrovalo letos v srpnu, ... Podle ministerstva zdravotnictví onemocnělo na Ukrajině covidem téměř ...

Ukrajina požádala o registraci ruské vakcíny Sputnik V ve své ..
cz.sputniknews.com › svet › 2021010213002951-ukraj...
2. 1. 2021 — Charkovská společnost Biolek požádala Мinisterstvo zdravotnictví Ukrajiny o státní registraci ruské vakcíny proti koronaviru, Sputnik V. S ...

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Targus je notorický žvanil. Ten bude žvanit i kdyby si to měl platit.

Průměrný počet slepic: 2.5 (13 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Raději být notorický žvanil, než být "rk" a to i kdyby mi za to chtěl někdo platit.

Průměrný počet slepic: 3.9 (18 hlasů)

Já bych ho nechal diskutovat. Ono to, co řekl, není zase tak od věci. Může to posloužit jako něco, od čeho se dá odrazit.

Průměrný počet slepic: 2.9 (17 hlasů)

In reply to by plascol (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zalez do boudy, spermohlte.

Průměrný počet slepic: 1.9 (14 hlasů)

In reply to by plascol (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zapomněl jsi přidat i rok 1989, abys to měl kompletní

Průměrný počet slepic: 3.7 (19 hlasů)

Tak.

Průměrný počet slepic: 3.3 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Inu, je to spor ekonomika versus vymýcení koronaviru.

Na jaře jsme byli disciplinovaní. Pak se zjistilo, že to není tak hrozný. Pro lidi pod padesát let. Vzala si to za své téma opozice. Vláda nás omezuje a tak. A lidi na to slyší. Teď už musíme přežít dva tři měsíce, pak se pomalu oteplí a virus bude na ústupu. Jiná možnost není reálná.
.

Průměrný počet slepic: 3.7 (14 hlasů)

Vymýcení koronaviru JE ekonomika.

Co nejpřísnější opatření proti koronaviru znamenají, že se přestane šířit a ekonomika se může v konečném důsledku rychleji rozjet.

Jaždý pako na tajný chlastačce ničí ekonomiku.

Průměrný počet slepic: 3 (22 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Každý pako...

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Žádná opatření podobného rázu jaké už máme nikdy nikde nezaberou. Jediné co má potenciál ten bordel vymýtit je naprostá izolace každého jednoho člověka, naprosté uzavření všeho a všech na dva až tři týdny.
Během této periody vysbírat nemocné ty izolovat a vyléčit.
NIC JINÉHO NIKDY NEZAFUNGUJE

Tohle samozřejmě nikdo nikde neudělá protože to ani udělat v podstatě nejde, takže zbývá to druhé - smířit se s tím.
A nečekejte, že Vás někdo ochrání za Vás, zdraví je Vaše odpovědnost.
Ekonomika by jela kdyby se do ní levičáci nemontovali se zákazama a omezeníma. Lidé by si našli způsob jak v tom fungovat.

Tajné chlastačky jsou naprosto irelevantní.

Průměrný počet slepic: 3.4 (12 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tajné chlastačky jsou naprosto irelevantní.

---
A to se přihodí jak?

Sejde se dvacet chlápků, navzájem se poprskaj kapénkama, Jsou nakažliví ještě než začnou mít příznaky. Takhle nakazí někoho v rodině, v práci, v busu. Než se nemoc projeví z 20 je 40 - 60 a víc, protože ti v okolí zas nakazej svoje další kontakty. Když zjistěj že doopravdy maroděj, tak hygieně nenahlásí všechny kontakty, co měli, takže ti z chlastačky nejdou do karantény, dokud to u nich nepropukne taky.

Zdraví je moje zodpovědnost, ale protože žijeme ve skupinách, tak závisím taky na tom, jak ostatní respektují pravidla, což všichni nedělají a někteří s hrdostí. V morový baráku chytnu mor jako každej jinej. Je potřeba tam nevlézt.

Pořád ještě závisím na tom, kdo je se mnou či jel přede mnou v autobuse, kdo na co sahal v supermarketu, kdo jak zamořil čekárnu u doktora atd.

Moje osobní situace, je celkem sranda, ale jsou lidi, co se můžou z podstaty své práce chránit minimálně. - O tom je tahle debata pořád dokola. Lidi, co se chránit nemohou závisí na tom, že se budou chránit ti ostatní.

Když se těch dvacet násosků nesejde, tak nebudou moci v kaskádě nakazit další. Když v řetězu vystřihnete jeden článek, tak všechny, co jsou pod střihem odpadnou.

Sprostotu říkat starý babce, co k doktorovi na kontrolu prostě musí, že její zdraví je jen její odpovědnost, tu nebudu mít do konce života. Prostě závisí taky na tom, kdo to tam pochrlá dokonce ještě než tam sama přijde. Nemůže s tím udělat vůbec nic.

Průměrný počet slepic: 3.8 (14 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přihodí se to tak, že dvacet chlapů je naprosto irelevantních. Nehledě na to, že masově se tyto akce prostě nedějí. Lidi choděj do práce, lidi se scházej po práci v menším počtu. Chce-li někdo dělat něco s covidem zastaví práci kurva! A to se neděje, takže je to co? Šaškárna, správně. Na šaškárnu se reaguje jak? Ignorem, správně.
Nicméně s chlapama jsme se nesešli ani nepamatuju (měsíce a měsíce). Takže tu popisujete nějakou svoji ojedinělou realitu nebo si vymejšlíte, těžko říct. Vzhledem k tomu že jsem nedostal odpověď na https://www.vidlakovykydy.cz/comment/1950458#comment-1950458 přikláním se k tomu druhému.

Nelozit do morovýho baráku zní celkem rozumně, vlézt tam s rouškou a myslet si že budu v pohodě už ne.

Kecy v kleci s autobusem, co vás nutí do něho lézt? Ale když už jsme u autobusů, neviděl jsem v nich jediného jedince bez náhubku, nicméně jsem taky neviděl jediného jedince s ochranou očí a respirátorem. Všichni všechno dělají napůl, bo jim to nikdo nevysvětlil a u nadpoloviční většiny se nedá předpokládat, že to pochopí sami od sebe nebo že si to jak se mají chovat dohledají sami. To má být co jiného než paskvil? Ptám se znovu, kde je osobní zodpovědnost za svoje zdraví? Co sakra chcete po mě?
Doktor totéž, market totéž. Nikdy jako nemocnej nelezu do čekárny. Že se přesně tohle ale očekává když tu máme covida a neexistuje telefonickej pořadník když tu máme ten hroznej virus mě docela fascinuje. Asi to nebude tak hroznej virus?

Žádné stříhání článků nepomůže bo ti borci si to stejně dotahnou z práce. Pozitivní je, že to všichni dají bez špitálu. A když to necháte na nich tak taky nikoho nenakazej, bo zdravej rozum (není mě nějak dobře, zavolám šéfovi a řeknu tondovi ať mě donese maso a chleba. a pivo.)

Sprostota je ochranu vlastního zdraví přehazovat na ostatní s tím že 'Já se přece můžu chovat jako obvykle, já se tomu už těžko přizpůsobuju'. Což se děje. Co moje zdraví kurva? Co zdraví toho, který k doktorovi fakt potřebuje bo má vyšší onkomarkery ale prostě se k němu nedostane protože covid panika? Obyčejné zákroky a operace se preventivně odkládají, fakt to za to stojí?
Důchodci u doktora jsou vůbec samostatná kapitola. Tipuju že tak 3/4 tam chodí zbytečně nebo zbytečně často. Nicméně i babka se může k doktorovi objednat, od toho doktor ordinuje každý den několik hodin 'Pouze pro objednané'. Co vytváříte za iluzi problému? Tohle je dávno vyřešené, proč toho nevyužijí?

Já jsem z těch kteří se covidu nevyhnou, smířil jsem se s tím, bo nic jiného s tím udělat ani nejde. Když se zamyslíte tak vás to dříve či později potká tak jako tak. Tak tu laskavě přestaňte jančit! Tím se ničemu nepomůže.

Pokud se chcete bavit o 'těch co máme chránit' tak slyšte mé řešení: koupil jsem ojetinu. Jezdím do práce autem nebo na kole (vyhnu se hromadné dopravě), nakupovat chodím jednou za dlouho, stojím ve frontě daleko od ostatních (kam se cpete, důchodci? sakra nemáte se držet dál ve vlastním zájmu, zatraceně?), nosím na hubě hadr i když si myslím, že to k ničemu není - a vláda mi pro jistotu zakazuje zajít si do hospody, do knihovny pro knížky, k doktorovi se nedostanu bo corona, na vejletě si koupit sodovku nebo pivo nebo se někde najest, pomalu se přemýšlí jak nám zakázat vylézt z bytu protože 'abychom ochránili zranitelné' aby se vůbec nikam nesmělo - TÁHNĚTE S TÍM K ČERTU SAKRA. Co po mě ještě chcete? Ať si ti ohrožení chodí v igelitu krucifix! Kde je infrastruktura která jim umožní zůstat zavření když se chtějí izolovat, proč izolujete mě? Proč všechno děláte naopak?

A Vy, co děláte že si to neuvědomujete? Co děláte pro to, aby to ostatní nechytli od Vás? Co děláte v autobusu? Pokud Vás tedy osudy ostatních tak trápí a považujete to za takové riziko, proč jej neomezíte tím, že se z procesů kde dochází ke kontaktu s ostatními zcela neizolujete?

Průměrný počet slepic: 3.4 (18 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Problém je, že to tu TAKY dělají. I tady to někdo říkal. V listopadu našli tajně otevřenou hospodu a lidi utíkali zadem, že jsou z ubytovny. - V novinách bylo dokonce, že ve Francii našli tajnou diskotéku (policie tam už kontolovala odběry elektřiny) a v Bruselu byla gay party. To jsou jen špičky ledovce, děje se to všude.

Samozřejmě, že celkově víc lidí se sejde ve 3-5 - a to má taky vliv, jak všichni víme, protože vánoce zvedly počty nakažených.

Problém s určením, kolik těhle tajnejch setkání je, je v tom, že se to lidi snaží tajit.

-------------

Já proti zastavení práce nejsem, ale vyšlo by to ještě daleko dráž a nic by to negarantovalo ohledně popracovní doby. Takže chápu, že to zůstává až na nouzi nejvyšší a zatím se omezují největší zbytečnosti.

Omezení funguje na PROCENTA a stačí snížit reprodukční číslo. V práci se lidi chrání víc, protože jsou pod dohledem šéfů, kteří jim drží ruku na penězích. V kanclech jsou štíty, rozestupy, desinfekce. V jinejch firmách zavedli něco jinýho.

Já jsem vám odpověděl, ale zařadilo se to nakonec.
https://www.vidlakovykydy.cz/comment/reply/node/1255/comment/1950485

---------
Nelozit do morovýho baráku zní celkem rozumně, vlézt tam s rouškou a myslet si že budu v pohodě už ne.

Já vám netvrdím, že když se do morovýho baráku poleze s rouškou, tak to bude v pohodě. Podle mě, když není potřeba tak se tam nemá lézt vůbec a když už se musí, tak s ochranou. Ve středověku měli doktoři v tom dlouhým zobáku látku či koudel namočenou v octu. Ocet je baktericidní, takže to přeci jen trochu chránilo. Roušky taky trochu chrání. Víc by bylo lepší, ale aspoň něco.

-----------

Kecy v kleci s autobusem, co vás nutí do něho lézt?

- Jsou lidi, kteří musí jet někam za prací či na úřady. Lidi mají povinosti a každý nemá na auto. Nebo mají na auto a nemají na garáž.

-------------

Já po vás nechci nic. Včera jste tu byl děsně proti vakcínám a dneska jste reagoval na to, že vymýcení kovidu JE taky o ekonomice.

----
Žádné stříhání článků nepomůže bo ti borci si to stejně dotahnou z práce.

Ne všichni. Ještě záleží na práci a i když je v práci riziko, tak se ještě nemus- í násobit a jistit soukromejma setkáníma.

----
Proč váš doktor nemá pořadník já nemůžu vědět. Zeptejte se ho. Jestli si myslí, že to není nebezpečný, tak si to myslí. Kolik měsíců vídáme jak se různí doktoři hádaj?

---------------

Osobní zodpovědnost za zdraví své a ostatních. Ano, já vím, že na to lidi kašlou. Nejsem z toho nadšenej. No a co? Proto se maj lidi přestat očkovat ? Protp maj všichni odhodit roušky? - To už tu bylo v létě a jsme, kde jsme.

----------------
A když to necháte na nich, tak taky nikoho nenakazej, bo zdravej rozum

- na to zapomeňte. U některých ano, u všech rozhodně ne.

Vidíme každou chvíli, že když to necháte na lidech, tak na to někteří budou kašlat. Vyhlásili zákaz vycházení po 21 hodině a borec si to hned ten večer štráduje přes Staromák někde v jedenáct. Část lidí prostě je taková.

------------

Sprostota je ochranu vlastního zdraví přehazovat na ostatní s tím že 'Já se přece můžu chovat jako obvykle, já se tomu už těžko přizpůsobuju'. Což se děje. Co moje zdraví kurva? Co zdraví toho, který k doktorovi fakt potřebuje bo má vyšší onkomarkery ale prostě se k němu nedostane protože covid panika? Obyčejné zákroky a operace se preventivně odkládají, fakt to za to stojí?

- Už jsem vám psal, že opatření mají chránit nejen jednoho každého, ale taky lidi okolo.

Jo, já jsem tu napsal celej článek o tom, že spousta lidí kašle na ostatní a nehodlá se omezovat v nejmenším. Napsal jsem tu několikrát, že by měly být přísnější sankce. Hajzlovitost, kvůli který psal Vidlák článek o Mnichovi vidím taky, jen já ji vidím pořád, tak mě to nijak nezaskočí.

-------------------

Já žádný problém nevytvářím. O tomhle jsem ani nemluvil a nevím, proč to důchodci dělají. Nejspíš proto, že jsou někteří hloupí. Jsou to normální lidi, jako všichni ostatní, někteří chytří, někteří hloupí, jen zestárli.

------------------

Já nemám pocit, že jančím. Spíš mám ten pocit z vás. Když mi vyvracíte věci, co jsem neřekl, nechcete vidět ani částečnou účinnost některých opatření a někdy reagujete, jakobyste byl střed světa a opatření se zaváděla, jen vám natruc.

Rozumím tomu, co hlásáte čím dál méně. Na jednu stranu se vám zdá, že samotný roušky jsou málo a na druhý straně chcete mít všechno otevřený, jakoby o nic nešlo, přitom reprodukční číslo závisí na množství kontaktů v populaci.

Píšete, že se mají chránit ohrožení sami, jenže on jaksi nikdo dopředu neví, kdo to přesně je. Starý dědové a babčy se do toho obleku ani nenasoukaj a jednorázový oblek stojí 300 kč.

Když covid dostanu, tak ho dostanu, ale pořád ještě do té doby mohu snižovat riziko omezením kontaktů a aspoň částečnou ochranou, kterou považují za lepší než nic.

Jelikož jsem covid nechytl, tak jsem nemohl nikoho nakazit. Respektuju opatření taková, jaká jsou, beru to stoicky a ono to zatím stačilo.

Co nechcete pochopit je, že nejste středem světa a nikdo neizoluje jen vás. To jsou pravidla pro všechny.

Já se izoluju, jak to jen jde, zbytečnti a našel si zatím jiný zábavy. Kdyby to všichni dělali jako já, tak už je po covidu.

Moc vás nechápu. Nechcete očkování, nechcete omezení a kritizujete mě, že toho dělám málo.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Problém je, že to tu TAKY dělají....
Chlape, děje se toho Málo, proto říkám že to není relevantní, protože to nemá vliv. Lidi se po trojicách stejně slezou po práci anebo víc kafrají v práci, nemá smysl kvůli tomu zavírat hospodu. To už by větší smysl dávala nějaká osvěta, ale v režimu v jakém restaurace fungovaly tu chvíli (sotva polovina stolů obsazená) to mohlo klidně fungovat dál. Kde máte tu debatu po které jste volal? Vláda to prostě zavřela a tím to zhaslo, tečka, my si tu budem dělat co chcem.. Vám to nevadí? Černou budoucnost co do imigrace vidíte a tohle Vám nevadí?

Já proti zastavení práce nejsem, ...
Chápu to jejich zdůvodnění. Neuznávám ho. Mám to za žvást, blábol, výmysl. Můžete mi vysvětlit, jaký epidemiologický přínos má zavření mototechny nebo železářství, když mezi dvaceti regálama jsou tři lidi, z toho jeden prodavač? Pochopil bych omezení počtu lidí na prodejnu, dobře u menších obchodů jeden, dva lidi - je to overkill ale řekněme že bych to pochopil. Ale komplet všechno zavřít? Na těchle Vašich zbytečnostech tu stojí ekonomika. V marketu se lidi stejně matlají přes sebe a nikoho to nezajímá. Byl jste poslední dobou někdy v lidlu, globusu, tescu? Důchodci, nedůchodci, všichni přes sebe lozí jak mravenci. Kde máte opodstatnění těch uzavírek? Tosamé skicentra, jaké opodstatnění má zavřít sjezdovku kde vlek má rozestup přes 4 metry a na sjezdovce se lidi z vlastního zájmu vyhnou a nechat běžet supermarket v tomto režimu? Není ten rozpor očividný?
Kde máte logiku? Jak tohle lze obhajovat? Nechápu toho víc, pro ilustraci to stačí.

K té odpovědi (dík za ni): Nepředpokládám, že budete popírat, že tam ty rizika jsou. Problém mám s tím, že to povinné být má. Nebo jste si té přípravy pro politiku a imigraci nevšiml? Já si nechci házet mincí, krucifix! Kdyby to zůstalo na dobrovolnosti - Super, nechte to na lidech ať se rozhodnou, svoje jsem Vám k tomu napsal. Je racionální být přeopatrný, když samotná who a výrobci nedoporučují použití ve specifických situacích /alergie, více nemocí, těhotenství, věk do 18/, to mi má říct cosi o nespecifikovaných rizicích a upřímně se divím, že se vůbec namáhají to říct, když mají proti případným následkům garantovanou imunitu.
Je racionální z obojího vyvozovat nějaký rozdíl. Protože to stát tlačí jako nutnost! Rozporů je prostě příliš.

S rouškama na kapénkovou nákazu - s tím mám problém už od začátku, kdy to Babisch prohlásil za hlavní zbraň proti viru. Naprostý nesmysl. Tlačený horem dolem. Lepší než nic - asi ano, ale je to šeredně málo. Vidlák má v tomto recht, lepší byl respekt před virem.

- Jsou lidi, kteří musí jet někam za prací ...
Well, nemáte-li na auto máte to blbý, podstupujete riziko participací na běžném životě. V rámci možností se ale v MHD dělá co jde, víc toho podle mne dělat nejde, krom zákazu vstupu osobám s kašlem. Ještě by se taky mohly vyhradit spoje čistě seniorské, aby byla tahle riziková skupina izolována ještě více, ale to by to museli sami taky dodržovat, což dělat nebudou. Ale uvítal bych to.
Případně nějaký lift na cestu na testy, to by stát zařídit mohl (ha ha).

Já po vás nechci nic. Včera jste ...
Vskutku? Přinejmenším chcete debatu. Bylo by dobré nevyhýbat se nepohodlným věcem.

Ne všichni. Ještě záleží na práci a i když je v práci riziko, ...
Všichni. Akorát postupem času. Průběh nákazy zpravidla odpovídá věku a zdravotnímu stavu, spočítejte si sám jestli je výhodnější držet tuhle šaškárnu radši než si přiznat, že je to šaškárna. Opakuji znovu, kdo je stár či nemocen ať se toho drží dál /opakuji že se to neděje/, na tomto principu to má být postavené. Není. A je to tak mnohem, mnohem dražší jak co do peněz, tak co do zdraví a životů lidí (můj dohad, nemám ho čím podložit).

Proč váš doktor nemá pořadník já nemůžu vědět...
Bingo. Kde je osvěta na tohle téma?
Včil jsem po doktorce cosi potřeboval. 'Nechoďte sem, máme tu strašný nával..' ... čeho? Koho? Proč? Nu, neptám se, mám co potřebuji.
Lidé jsou z nějakého důvodu zvyklí dolézt do čekárny 3x3 metry (to když dobře) a tam lapět v počtu 10 kusů. Vysvětlil jim někdo proč to není dobrý nápad? Ne? Ptám se Proč?

na to zapomeňte. U některých...
Můžete mi říct, k čemu je takový zákaz vycházení po 9. večer dobrý? Zajímalo by mne to.

- Už jsem vám psal, že opatření mají chránit nejen jednoho každého, ale taky lidi okolo. ..
K tomu jsou mizerně koncipovaná a jsem toho názoru, že k tomuto účelu sloužit Nemají. Poněvadž něco tak pitomého nedává smysl. Proč to tu někdo takhle zavírá a šňěruje to nevím.
Přísnější sankce - klidně, ale jak za co. Porušení karantény? Určitě, na to lidi dlabou od začátku a nekontroluje se to vůbec. Porušení zákazu vycházení? Ten zákaz v prvé řadě nemá vůbec být, nedává smysl. Táborák na zahradě s kámošema? Párty náctiletých? Postávání před kolbenkou?
Já fakt nechci Hamáčkovi nebo podobné kurvě dát do ruky bič, protože zaručeně začne dřív nebo později tancovat i po mých zádech.

Já žádný problém nevytvářím. O tomhle jsem ani nemluvil a nevím, proč to důchodci dělají. ..
Souhlas. Krom toho se jedná o selhání státu, projevuje se chybějící osvěta, chybující ministerstva, mizerná propaganda a chaotičnost opatření.

Nejančíte? Mě to tak připadá.
Ne, nejsem střed ničeho, vztahuju to na sebe aby to bylo pochopitelné. Jsou lidi co s tím mají mnohem větší problém, já z podstaty práce moc volného času nemám, mě jen tahle vládní šaškárna stála jen asi čtyřicet tisíc, což mě sice nebetyčně sere ale dá se s tím smířit. Kdybych viděl smysl toho, co se dělá. Půlka z těch nařízení nedává smysl a třetina z té druhé je k ničemu. Co s tím?

Kontakty v populaci se mají snižovat jinak, takhle to nefunguje. Zákaz je zkrátka málo efektivní. A nevidím žádný význam zavření podniků kde je riziko do písmene nulové. Navzdory tomu co se Vám zdá to není nepodstatná část místní ekonomiky.

Tak. Včil co. Důchodce si chce štrádovat po obchodech, tak to tady všechno sešněrujem, aby při tom měl riziko nákazy co nejmenší. Dává Vám to smysl? Nebo jsem překroutil význam vládních kroků?

Když covid dostanu, tak ho dostanu, ale pořád ještě do té doby mohu snižovat riziko omezením kontaktů a aspoň částečnou ochranou, kterou považují za lepší než nic....
Však. Super. TO je projev osobní zodpovědnosti z podstaty věci. Víc takového. Nicméně - eliminoval jste to riziko zcela? Úplně? Nejde, chápu, vyřadil jste se tedy zcela ze života? Zamkl jste se na chalupě, na nákup nechodíte, do práce nechodíte? Nedaří se mi úplně spojit Váš postoj 'kvůlivá covidu je to tady potřeba všechno zavřít všechny omezit a je to tak správně' se štrádováním po světě, kterého jste se očividně nezřekl. Je jedno že jste covid nechytl (ostatně jak to můžete vědět), je tu přeci ta Možnost, a Možnost ho šířit dál! Ó hrůza..
Přičemž z nějakého důvodu nechápete, že stát svými zásahy omezil spoustu lidí, z nich většinu taky připravil o výdělek. Pro .. co vlastně? Proklamovanou ochranu ohrožených skupin? Které se omezit ve většině v žádném případě nehodlají? Přičemž zároveň naprosto selhal v informování a dobrovolné participaci lidí, bez které to nejde?
Tohle pokrytectví se mi příčí. Velmi.

Co nechcete pochopit je, že nejste středem světa a nikdo neizoluje jen vás. To jsou pravidla pro všechny. ...
Nebojte se, to chápu. Moc dobře. Teď chápejte Vy, že mám problém právě s těmi pravidly pro všechny /ne všemi, samozřejmě/ a ve způsobu jejich implementace. (zákaz vycházení přes noc? Zavření celých segmentů ekonomiky, přitom těch málo rizikových? Lži, mlžení, nesmyslnost, ilogičnost, pokrytectví, neschopnost? To mám jako stoicky přejít, řídit se tím, respektovat to? Má se mi to taky líbit? Až si stát řekne o můj kvér tak ho mám taky jen tak odevzdat? Protože to stát řekl? Až mě státní složka přijde postavit ke zdi protože regulace místního obyvatelstva tak to bude taky ok? Kam až to má zajít, čmoude?)

Zbytečnosti? Co je zbytečnost? Co je ještě vitální? Co ještě má být povolené a co už ne? Co se má regulovat, co ještě budeme moci? Kdo o tem rozhodne? Proč nemůžu jít na střelnicu, která je v podstatě dvorem s pergolou, kam přijde pár lidí za den a rozestupy (a plexiskla) tam jsou taknějak z podstaty věci? Kdo to tady vymýšlí?

A ne, kdyby to dělali všichni tak jako Vy tak ani tak nebude po covidu, protože to prostě nestačí. Pochopte to. Jen by tu nebylo 4 000 případů ale jen asi polovina. Nebo méně. Možná více. Ano, mělo by to nepochybně svůj vliv, uvítal bych to, ale nebude to stačit.

Kritizuju Váš přístup, kdy motáte různé věci dohromady. Ekonomiku škrtí vládní zásahy, kdyby se věcem nechal volný průběh Pak by ji škrtil koroňáček a lidé by se starali tak jak mají a jak to nedělají teď - sami. Stát svými zásahy a nařízeními převzal roli ochrany před nemocí a nemálo občanů mu na to skočilo. Typicky včil podnik otestuje zaměstnance (ráno v pondělí) a půlka zahodí hadry a kafrá jako by se nechumelilo, však jsme otestovaní.. Falešná negativita nic? Mizerný způsob odběru taky? Prevence je kde? Tam to stát dotlačil, úspěšně a s halasem, super ... Všechno špatně. A to mě mrzí, protože situaci kterou máme teď jsme mít nemuseli. Po všech stránkách.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lidi se po trojicách stejně slezou po práci anebo víc kafrají v práci, nemá smysl kvůli tomu zavírat hospodu.

- Uvažujete ve stylu "Na co zakazovat vraždy, když stejně občas někdo někoho zavraždí."

Po trojicích se neslezou všichni, co by jinak šli do hospody, Takže to i tak dává smysl.
Kdyby se hospody otevřely, tak to je signál, že o nic nejde a rozjede se to ještě víc.
Spíš by se měli trestat ti, co se potají zchází. Přísněji.

Nemá smysl vám něco vysvětlovat, když uvažujete tímto způsobem, protože zaměňováním příčin a následků si vždy dokážete, co chcete.

Vaše důvody budou určitě někde jinde, něž jaké dáváte. Opět nemá smysl se tu dohadovat mimo téma.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Já Vám říkám, že nemá logicky cenu zavírat něco, kde je riziko nákazy nízké až nulové jen pro předběžnou opatrnost když ve stejný čas dochází k likvidaci toho sektoru. Kdyby to byl jen sektor vem ho čert, ale tuhle srandu odnáší lidé sakra!

Pokud otevření stravovacích podniků (a věřte mi že mě extrémně sere že se nemožu na šichtě najest jen proto že vláda nezvládá svou práci a tak si to supluje totalitníma praktikama) by byl signál že se nic nejede a všechno by se jak říkáte 'rozjelo' pak opakuji - Vláda svou práci nezvládá, nebo - Je jí to jedno.. ANEBO ZAS O TOLIK OČIVIDNĚ NEJDE!

Příčiny a následky zaměňuji, říkáte? Ne. Napřed byl vládní zprasek za zpraskem, pak přišla postupná otupělost a ignorace ze strany občanů.

Vrátím se k Vašemu komentáři z předevčerem: "Vidíme všichni dnes a denně jak se to banalizuje a na všechno se kašle u velké proporce populace." Ne! Pro naprosto většinu lidí JE průběh nemoci BANÁLNÍ. Vypadá to ale, že Vy to nejste ochoten pochopit.

Nejsem ani panikář, ani chřipečkář. Nestojím ani s Vidlákem, ani s Klausem. Na jaře jsem byl pro předběžnou opatrnost, však nikdo nevěděl na čem jsme.
Dnes už je situace jiná, víme víc. A nechováme se podle toho (tedy lidé ano, stát ne). Mám problém s principy na kterých to teď funguje, mám problém se zneužíváním moci, mám problém s manipulací které se lidem dostává (jak jsem řekl, lidé to vnímají a podle toho také vládu ignorují), s málo a zkreslenýma informacema které se dostanou na veřejnost.. A zrovna Vy pro oči nevidíte, ač poplach imigrátor, kam to směřuje?

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je možné nejprve sežrat a až pak žrádlo vyrobit a dodat....anebo je pravděpodobnější možnost, že nejprve žrádlo vyrobím a až pak ho sežeru ?
Není vědecky prokázáno, že více nakažených produkuje realná ekonomika ...však ani to, že volnočasová činnost. Ale možná se pletu, mýlím....nesleduji kolem koronáče vše...a takové věci prokázány jsou.
Nelegálními chlastačkami pak možná dotyční substituovali legální chlastačky - tedy přeci jen uskutečňované pod dozorem a doprovázeným souborem snadno kontrolovatelných hygienických opatření. Ty však zakázala vládní moc, jednala tedy proekonomicky ?

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)

....zda takové věci prokázány jsou...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Já ale neznám člověka, který by uměl sníst to, co předtím neexistovalo. Možná vzduch nebo boha.
Zato znám lidi, kteří překroutí (nebo opomenou jeho podstatnou pasáž) nějaký citát a až na to reagují, jako by byl ten citát původní.
Hezký den takovým i jejich slepičincům..
-------------------------------------------------------
Vlatně znám- z doslechu. propagandisti a sektáři.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Někdy má anonym co říci, zatímco například Alena jen trollí nebo kárá.
Byl Platon rozpolcenou osobností ?
Bez dialogu se sebou samým nemůže vzniknout nikdy nic autentického....a možná i užitečného.

Průměrný počet slepic: 3.7 (12 hlasů)

to také lze. Jen nechápu ty, kteří obíhají kolem stolu, když jednodušší je otočit šachovnicí.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Tenco.
Nějak mě to nenapadlo.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Je v předposledním souvětí předposledního odstavce.
"... jde především o peníze."
Na geronty sere pes.
Na chytré, krásné a mladé kousky sere taky.

Průměrný počet slepic: 4.7 (26 hlasů)

nadělat polínka a dát do kamen. Pak zapálit oheň. Výhřevná síla spícího stromu je největší.

Průměrný počet slepic: 3.7 (15 hlasů)

Vidláku, celou dobu zde píšeme, že koroňák je nástroj, že jde o moc a prachy. Nikdy jim o malé živnostníky, ukoptěné dělníky a vidláky nešlo.
Jsem rád, že už to začínáte vidět podobně.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Fašizmus zmutoval a blboni taky. nevidí, neslyší, mele dokola to samé naprotivá veškeré duchapřítomnosti. Nezbývá než, blboni do fronty, a nechte si napíchat dle chuti co budou mít.

Přestanete se aspoň množit a dříve zmiznete. A všichni trotli budou konečně spokojeni. Pak bude klid a normální život se zase obnoví. Hotové.

Průměrný počet slepic: 3.6 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Za mne dobrý, homeoffice podruhé už 3 měsíce v kuse (poprvé loni na jaře 3 měsíce), ušetřím 2 hodiny každý den v mhd, takže tu jednu ranní hodinu prospím a odpolední proflákám na židli u kompu. Co se nepohnulo 15 let s prací z domova to šlo minulý rok na jaře během dnů. Já vím, kdo dělá se soustruhem mít homeoffice nebude, ale u koho "prý nejde protože bla bla bla" tak to najednou šlo...

Průměrný počet slepic: 3.1 (17 hlasů)

jak politici mávaj termínem "nařídit homeoffice". To totiž nejde, zaměstnanec musí souhlasit.

Průměrný počet slepic: 2.8 (13 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je jako bys nikdy nikde nepracoval, že toto napíšeš :D

Průměrný počet slepic: 4.2 (17 hlasů)

záleží na postavení, jaký si vyzískáš

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)

nezáleží, to si myslel u nás taky jeden a jednou v pátek stál s krabicí a manželka musela pro něj přijet ;)
A to se nebavíme o nízké pozici..., jediný rozdíl mezi ním a těma hodně dole, že mu v kanceláři mezi 4 očima dali možnost volby, nedostává to befelem. Jenom si myslel co ty, že je nedoknutelný, ale...

Průměrný počet slepic: 4.2 (12 hlasů)

Fakt?

Cituji: Zaměstnavatel může od konkurenční doložky odstoupit pouze po dobu trvání pracovního poměru zaměstnance.[18] Odstoupení znamená zánik závazku od samého počátku, hledí se na něj, jako by nikdy nevznikl.[19] Zaměstnanec může konkurenční doložku vypovědět, a následně provozovat činnosti, kterou mu zakazovala, jestliže mu zaměstnavatel nevyplatil peněžité vyrovnání. Nicméně konkurenční doložka zaniká až začátkem následujícího měsíce

Kolik skutečně je v této republice lidí u kterých má fakt význam, že ju zaměstnavatel nevypoví, že ho to fakt poškodí tak, že se mu to nevyplatí nebo jenom, že se to "běžně na této pozici dává"...
Ale z citace je vidět, že to není zeď jak to podáváš ty, je to pouze na uvážení zaměstnavatele, není to, že to nelze vypověděť ;) Fakt jsi jedinečný v této zemi nebo jenom pocit ;)

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

pokud by Vás tady bylo více, než je tisíc, možno A....XYZ. Věta "Co se nepohnulo 15 let s prací z domova to šlo minulý rok ..." je bez čárky větou typu "Popravit netřeba propouštět", nebo "Ať pochcípají svině (ať pochcípají, svině)". Jinak s myšlenkou, že práce s domova je efektivnější, než práce z řádného pracoviště (soustruh bych si asi domů netahal), jakož i s argumentací plně souhlasím. Jako akademický pracovník mám tuto praxi ze zákona povolenou asi 5. rok. K tomu ještě přidám, že ušetřím až 70 Kč denně za dopravu, a i když mi to ZP a jiná nařízení neumožňují, mohu pracovat až 24 h denně i ve dvě hodiny v noci. Když mne nic rozumného nenapadá, jdu třeba na ryby s rizikem, že by se mi něco stalo a věc se provalila. Zatím na vsi, kde bydlím, mám kliku. Pak pravidelně vykazuji práci od 8:00-16:30, oběd v době 12.00-12:30. Všichni, včetně ZP, šéfa i mně jsou spokojeni. Je více výsledků i více peněz ve mzdě. Celkový výsledek je tedy pozitivní.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

In reply to by JanDrda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to legrační, ale já jsem home office zažil ve své pracovní neschopnosti před 19 lety, po endoprotéze. Zaměstnavatel, tedy na příkaz pana ředitele, mi přivezl z práce můj počítač, no nebyl stolní, byl stojací a tam jsem měl data. Internet nebyl k dispozici, ale naštěstí u ženy v práci byl a tak jsem potřebná doplňující data přes ten internet dostal. Takže jsem mezi tvrdou rehabilitací, co taky jiného dělat, jsem za dva měsíce vytvořil strukturu 100 stránkové statistické ročenky a její konkrétní náplň a tvar vč. delších časových řad a kupodivu ta struktura platí furt. Tak jsem napsal, že můžu zařídit i grafickou stránku věci pro výtisk a že potřebuji telefón A pan ředitel poslal , tehdy špičkovou Nokii. Bývalý spolužák, který to připravil na tisk byl schopen zajistit i tisk a bylo to schváleno. V srpnu pro mně přijel šofér a dojeli jsme pro a odvezli do Prahy 300 kousků ročenky.
Dneska je ročenka vydávaná nejdřív v říjnu. To je síla "home office" .
Když si po těch dlouhých letech vzpomínám, tak stav po té totální kudle kolena, byla moje nejhezčí "dovolená".
Jezdil jsem ( v rámci rehabilitace na kole, plaval jsem v rybníku) a myslel na Ročenku.
Byl jsem odměněn. Dostal jsem za půl roku potom, mimořádnou odměnu 5 000,- brutto. To byly doby. Jak jsem uvedl , nestěžuji si.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)