Co na to Rusko?

Autor

Od srdce jsem se zasmál, když náš nový sůdruh ministěr zahraničí vyrazil do útoku a oznámil ruskému velvyslanci, že buďto Rusko přijme zpět vyhoštěné diplomaty, nebo se bude vyhošťovat dál na stejnou úroveň. Jen drážděte ruského medvěda... Ale zase mi to napovědělo v mém tušení, že se asi fakt něco děje a je zapotřebí ruskou misi alespoň dočasně na našem území ukončit, protože tu někdo potřebuje mít klid na práci. 

Vysvětlím nováčkovi Kulhánkovi jednu věc - kdyby Putin projevil v tomto ohledu slabost, ztratil by ve svém národě podstatně víc než ztrácí v České republice. Takže rozhodně nepovolí, žádné ultimátum nepřijme a dost možná zjistíme, že nás Rusové předešli a hned ráno vyhostí zbytek českého velvyslanectví rovnou sami ještě dřív než Kulhánek stihne vyhostit je. 

Já se tak těším na nový průzkum Kantaru. Představte si to zděšení... 

Jo a kolikže  ruských diplomatů už vyhostili naši solidární spojenci? 

 

Dokud nebudeme mít další nové informace (nebo neproběhne další  propadáková tiskovka), není kolem Vrbětic už moc o čem spekulovat. Nic nám neodtajnili, spojenci se omezili na verbální vyjádření o ničem a tak to zůstane i nadále. Všechno ostatní je jak špatná detektivka a  projednou se všichni napříč politickým přesvědčením  v této republice shodnou, že Veľký Bocián to nemá pod kontrolou a není vhodný premiér. ČSSD je na cestě obdržet ve volbách méně než jedno procento hlasů a tak většinu těch ksichtů vidíme naposledy. A stále u mě sílí dojem, že jsme posloužili jako velice užiteční idioti ve hře, do které jsme se neměli míchat, ale měli jsme utíkat co to dá. 

Dneska se zkusíme zaměřit na druhou stranu - na Rusko. Doteď jsme totiž dělali účet bez hostinského. Zatím to u nás vypadalo jako bychom se bavili s podřadnou zemičkou, která má maximálně na to, aby poslala domů naše diplomaty. Jako bychom my byli na té delší straně páky. Dneska si probereme, jaký mráz z Kremlu může přijít. 

Jan Keller nedávno napsal článek, kde konstatoval, že Rusko je zvláštní země v tom, že vždycky udělá útok na tu zemi se kterou chce obchodovat a tak je zcela jisté, že použije novičok u nás, aby se vyřadilo z tendru na Dukovany. Keller se zmýlil jen nepatrně. Rusko se rozhodlo nečučkařit, protože by si toho novičoku který nezabíjí  u nás nikdo nemusel všimnout a rozhodlo se pro starou dobrou klasiku a z tendru se vyřadilo pomocí mocného výbuchu ve Vrběticích. A znovu přidám citát Petra Hampla - Věřit něčemu chytrému není žádná zásluha, zásluha se prokazuje tím, že se věří hloupostem. 

Víte, když si člověk domů pozve řemeslníka, zpravidla mu nezaplatí za práci předem. Mohl by to zfušovat, mohl by zdržovat, natahovat termíny, chodit dělat i jinam. Dělá se to tak, aby na řemeslníka byla nějaká páka. Peníze až po předání a vyzkoušení, doplatek později a tak podobně. Já osobně to vidím tak, že jsme teď právě zrušili i tu poslední páku, kterou jsme na Rusko měli - Dukovany. 

Dokud se u nás dalo vydělat nějakých sto miliard korunek (možná i mnohem víc), tak to bylo zajímavé i pro Putina i pro generální štáb armády. Samozřejmě ne tak zajímavé jako Nord Strým dvě, ale kvůli sto miliardám stojí za to se zapřít i když jde o marginální zemičku, která je zcela pod rozlišovací schopnost jaderné velmoci. Stojí za to zapojovat české podniky do jaderných staveb po světě, stojí za to dovolit českým podnikům dovážet ledacos do Ruska. Stojí za to dělat i jiné obchody, stojí za to mít tady přátele, stojí za to zvednout telefon prezidentovi, který má reálně méně moci, peněz i možností než starosta Moskvy. 

O tohle všechno jsme se teď krásně a hladce připravili. 

Co brání Putinovi, aby si definitivně řekl, že z České republiky nic nekápne, aby řekl to, co říkají ruské noviny - že jsme tak pevně zaražení v americké řiti, že už nás nic nevytáhne, že je nad slunce jasné, že zůstaneme pevně a neochvějně v táboře demokracie a vojenských intervencí, že i přes určité sympatie obyvatelstva jsou mocenské nitky nastaveny zcela jednoznačně, že je žádné volby nezvrátí? Co brání Putinovi, aby definitivně nenařídil maličko přepracovat plány a Českou republiku jako potenciálně přátelskou zemi, kde se dá dělat velký byznys, nezařadil mezi země, kterými je možné si doopravdy a beztrestně vytřít prdel?  Co Putinovi brání? Třicet tanků a sedm stíhaček? Zemanův telefonát?

Tohle je totiž poslední neznámá v celém tom rébusu. Co dělá Zeman? Je vůbec možné s tím něco udělat? Stojí to starém Ještěrovi za to? 

Česká republika vyváží do Ruska za sto miliard peněz ročně. Možná i víc. Rosatom je ze hry o Dukovany, co Putinovi brání, aby těchto sto miliard ročně nabídl Německu na podporu společného Severního potoka cvaj? Koneckonců, co dovedou vyrobit Češi, dovedou Němci taky. Co dokáží Češi dodat, to mohou dodávat i Němci.  Proč by měl Rus nakupovat v České republice, když může nakupovat v Německu a pomoci tak byznysu, který je o řád větší než celé Dukovany i s Temelínem dohromady? Koneckonců je to zdarma. Šajse čechen půjdou od válu a gute dojčen je z fleku nahradí. 

Kolik českých podnikatelů teď žhaví dráty do Ruska, vysílají narychlo obchodní ředitele a snaží se zoufale udržet neudržitelné pozice? Všichni si pamatujeme, jak to bylo naposledy, když Rus uvalil embargo na potravinové dovozy. Od té doby totiž máme ty mlékárenské a masné kapacity, které ne a ne naplnit. Od té doby šly výkupní ceny masa i mléka tak dolů, že jsou vlastně v mínusu. Teď je dost reálné, že se totéž stane i průmyslu. Nejsme nenahraditelní. 

Řekl bych, že Putin nespustí žádnou hurá akci, ale tu a tam se dozvíme, že ten a ten podnikatel opustil Rusko, ta a ta firma přišla o zakázky, ten a ten přepravce už do Moskvy nic nevozí. Pak se zjistí, že ruští turisté se také nevrátili... a pak náš nový premiér Bartoš jednoho dne smutně zkonstatuje, že jsme tu jako kůl v plotě. Že všichni dělají s Rusem byznys a nás plácají po ramenou, že my ne. 

Ale samozřejmě ropu a plyn kupovat musíme, nic jiného totiž nemáme - narozdíl od nás Rusko je z tohoto hlediska nenahraditelné.  Zřejmě se za rok po této eufórii zjistí, že Rusové jsou jediní, kdo umějí dodat jaderné palivo a fakt přeju novému prezidentovi Fišerovi nebo Kolářovi, jak pěkně žebrají v Rusku, protože jinak tu začne tma a zima a lidi je rozvěsí na pouliční osvětlení nepoužitelné k ničemu jinému než lynčování.  

Jak to říkal předseda senátu Zastrčil? Je na čase přestat počítat grošíky.  Splněno.

Sergej Šojgu právě založil  složku naší zemičky někam ke Gruzii a Arménii. Nepřátelské řvoucí myši použitelné jako platidlo ve vysoké hře velmocí.  Ne, fakt nejde o těch sto miliard peněz vzájemného byznysu. Prostě jsme už jen nepřátelé. Nepřátelé, které je možné prodat, nabídnout jako protihodnotu, nepřátelé, které je možné podojit a na jejichž území je možné skutečně spustit pořádné rejdy skutečné ruské rozvědky se skutečnými agenty a skutečným tajnoslužebním nádobíčkem. 

 Jo a nejspíš se velmocem podaří prodat nás dvakrát. Američané nás totiž v kategorii "na prodej" mají už dlouho taky. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (147 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Škodovka.
A možná taky Hnůjdaj.
O obou firmách vím, že do Ruska vozí, jak utržené z řetězu. Sice to je navlečeno tak, že hotové vozy se rozeberou a naskládají do níkladních aut, aby se vzápětí znovu spasovaly na ruských montážních linkách, ale není nic jednoduššího, než započít vozit kompletní sady dílců z Říše, anebo ze Slovače. Vyměnit logo na ksichtu a plácnout jiný nápis na zadní kufr, to je záležitostí - dobrá, ať nežeru - jednotek minut.

Průměrný počet slepic: 4.4 (27 hlasů)

Tak Šáde a Hnůj první nebudou.
Od včera je v naší firmě v Pitěru odpojený net a telefon... вызываемый номер отключен.

Průměrný počet slepic: 5 (18 hlasů)

No, porucha to asi nebude.

Jelikož jsme v tendru pro město, tak nás vzali mezi prvníma preventivně.
Nebo konečně Viktor Aleksejevič našel odvahu a osamostatnil se ;-)

Čekat se to dalo- sere mě na tom těch 12 měsíců práce a 100mega zboží, co tu neudám.
Tak se to snad podaří střelit přes Němce....

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

Tak pak nezapomeňte poděkovat pánům Koudelkovi a Kundrovi a všem dalším vašeho výběru.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Našemu premierovi. Díky

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

českejm "novinářům," hlavně Kundře.

Napsal bych dík, ale shnila by mi klávesnice...

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nebyl Kundra už dříve usvědčen, že lhal??

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Paradoxně BISkou.

Já myslím, že tehdy si ho zavázali ke spolupráci.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

českejm "novinářům," hlavně Kundře.

Napsal bych dík, ale shnila by mi klávesnice...

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

trhají z mršiny kusy masa.
Francouzi zvedli původní cenu za děla o 60% a Izrael za radary o 50%.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

Už přišla nabídka z Říše, že jestli bude problém s dodáním do RU, tak nám to zajistí.
To že to bude za tučný bakšiš, je samozřejmé.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Nejhorší smrt je z vyděšení :)
Jelikož jsem technik a ne obchodník, tak jsem se musel doinformovat:

Jelikož se naše kašparáda DE netýká, tak pokud to vyčuraně majitel ruské strany nezabalil, tak to prodáme našemu odběrateli v DE a ti to prodají Rusům.
Problém je jenom to, že se v Pitěru asi vyčkává, jak to dopadne, nebo tam fakt blokli telefony a maily od nás...

Prý se takhle s Ruskem obchoduje úplně normálně, pokud se jedná o zboží sankciované Ruskem.
Pokud se jedná o zboží sankciované EU, nebo USB, tak se to tlačí přes Turecko, nebo Izrael, podle povahy zboží.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Německé a obecně EU firmy, co mají v Rusku fabriky, nemají zájem o ztrátu kšeftu.
Navíc asi taky mají v těch továrnách minimalizovaný podíl- dle zákona RF, takže by se výroba nezastavila, díly stejně můžou jít přímo z Číny a těch pár drobností, co tam chodí z EU, se dá v Číně rychle nahradit.
Těžko někdo zabrání Rusům, aby se potom nechovali, jako Čína- mají know-how, mají linky...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Bez JE, bez ropy a bez plynu... = cíl je splněn: Zelený úděl! (tma, chlad a bicykl nebo pěšky)

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)

In reply to by Pýthie (neověřeno)

Trvalý odkaz

ten jedině správný blahobyt!
Milan V nám vysvětlí, jak jedině správně nastavět slunečníky, měsíčníky a vrtulníky, a vy se budete divit, jak moc se topíme v penězích za vyrobenou elektriku!!!

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

In reply to by Pýthie (neověřeno)

Trvalý odkaz

Předminulý tyden pravil v jedné televizní debatě M. Klus, slovenský tajemník MZV a evropských záležitostí, první Slovák v Parlamentním shromáždění NATO: “...ten bič by měl fungovat tak, že když tu máme použít sílu i ze strany Evrropy, tak jediné, na co údajně v Kremlu slyší, je vyvolání např. ekonomických sankcí. My trvdíme, udělejme to, co nejdříve a umím si představit, že Rusko by začalo poslouchat v momentě, kdybychom ty sankce prohloubily např. na ropu a plyn, protože to jsou pro ně životně důležité energonosiče jako exportní země. Samozřejmě, že by to byly obrovské problémy i pro nás, ale jinak se situace vyřešit asi nedá”.

Malý drb - zhruba před měsícem měl být viděn v moskevském Českém domě M. Kalousek.

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

na tomto prohlášení nerozumíte.
Jedině správný soudruh si koupil elektrokolo a bude jezdit do Bruslogradu trolejbusem. Anebo trolejtadlem.
Trolejtadlo jsem vymyslel fčilek jsem na to hrd. Jedná se o chytré, mladé a krásné letadlo, které radostně sviští vstříc zářným zítřkům na špagátě, chci říci, totiž napsat, na krásné, chytré a mladé troleji.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

- Rusko NEPOSLOUCHÁ (čti: NEDĚLÁ to, co MY mu POROUČÍME). Takže "sankce", "trestání" a jiná úderná slova.

Normálně se tomu ovšem říká vydírání, nátlak a šikana.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

přeučit významy JEDINĚ SPRÁVNÝCH slov.
Tohle nebudu trpět ani na zdejším hnojníku.
Jinak vás napráším nějakému jedině správnému soudruhu předsudečnému státnímu zástupci a pak uvidíte ten dým.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

česko přestane vyrábět. Akorát místo toho abychom měli možnost nasmlouvat slušné ceny sami, bude se vyrábět za "slevové, určeně německem a apopř . dalšími a oni z toho budou mít zisk.
Já tvrdím pořád,, že nemáme národohospodářů .....

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

...pokud náklady přerostou únosnou míru, nemá vlastně cenu vyrábět. Od zvýšení nákladů se odvíjí prodejní cena, cena práce, spokojenost výrobních sil....atd. Odkud budeme nakupovat, od koho a za kolik? Jsme šašci, co jsou většímu okolí u prdele. Nekonzistentní lokalita, díky které s ní jde manipulovat. A to nejen materiálně, ale i ideologicky a odtud vychází moje skepse. Byli jsme malí a jsme ještě menší, díky tomu, že jsme se nechali rozdělit, jak už jsem se dříve zmínil. Ale co, účel posvětil prostředky ale ne pro nás...

Průměrný počet slepic: 4.6 (23 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud nemáte co do huby, budete vyrábět i za hubičku ;-)

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

minimalne stejne mlady a krasny jako Targus, tak by jste dobre vedel, ze nas spasi ekonomika sluzeb.
Vy me budete cistit boty, ja Vam budu prat trenyrky.
Kdo ty boty a trence vyrobi, to uz je jina otazka, na tu uz Klaus starsi neodpovedel :-D

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

není přesný.
Čištění bot a praní trenýrek je fyzická práce a jako taková vyžaduje dovednost, šikovnost, manuální zručnost, námahu, úsilí a odhodlání. Nic z toho mladí, chytří a krásní (© Targus) nemůžou nabídnout.
V reálu vám nabídnou spis o rovnosti všech 67 pohlaví a vy jim za tu nádheru zaplatíte spiskem o nebezpečí z východu.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Palivo a bezpečnostní systémy Westinghouse jsou nekompatibilní s Dukovany. Westinghouse od doby, kdy zkrachoval, nedokázal v USA dostavět jedinou! elektrárnu. Přesto, že zakázky měl. Francouzi a Korejci požadovaný typ reaktoru vůbec nevyrábějí. Ale mohli by udělat prototyp. Se všemi doprovodnými riziky. Rosatom nám nabídl nejmodernější reaktor požadované kapacity, za poloviční cenu. Garantuje dodávku paliva a zpracování a uložení jaderného paliva s dlouhým poločasem rozpadu. To úložiště je na poloostrově Kola ve vrtu kompaktní žuly přes 1000 m hluboko. Co si vzpomínám. Nejbezpečnější úložiště na světě. Bez Ruska to nepůjde. Přitom dnes už nejsme konkurenční v ničem. A teď nebudeme vyvážet ani elektřinu. Plyn a ropa mají nějaké světové ceny. Ale nabízející nemusí prodávat. Už teď tu Němci vlastní obchodní sítě. Pokud budeme s Ruskem dále obchodovat, něco dovážet nebo vyvážet tak přes Němce, kteří shrábnou zisky.

Vláda a nový ministr, pálí mosty.
Vystrčil, Jurečka pěkně se odkryl!) Kolář, Bartošek a Adamová, jsou pro vzájemnou eskalaci a trestání zlého Ruska. Slyšel jsem po desáté v rádiu, když jsem někam jel. Pokud Rusko zareaguje, může nás to vrhnout někam, kde se z toho třeba sto let nevzpamatujeme. Rusko nás nepotřebuje, my jeho ani. Část našich politiků, oč méně mají programu a rozumu, tím víc hysterických, nenávistných výlevů. Vědí nebo věří, že následky svých činů, budou platit obyčejní řadoví lidé, ne oni. Je jim jedno, co s republikou bude dít. Oni žádnou újmu v peněženkách, neucítí...

Ani bych se nedivil, kdyby z nás Rusko udělalo exemplární příklad. Usáci přes nás Rusko testují. Možná, že Rusko zase testuje nás...
V normální společnosti by si Kolář a jeho boys, ani neškrtl....

Průměrný počet slepic: 4.8 (36 hlasů)

lidi zvolyli
to mají

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

c

Průměrný počet slepic: 2.1 (21 hlas)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jseš fakt mladej a naivní idiot. Jinak by jsi si pamatoval, že v RVHP jsme byli technologická i vědecká špička. A i to tehdejší "mužici" z SSSR věděli a tak do nás moc nekopali, protože by byli sami proti sobě. I když obchody byly pro nás leckdy nevýhodné. Jenže tenkrát jsme byli např. ohledně potravinových komodit daleko soběstačnější než dneska, protože jsme jinak zacházeli s úrodnou půdou, která to určuje a nemuseli jsme tolik dovážet. Takže jsme se spojili s těmi, kteří se už na nás tehdy vysrali a serou na nás i teď. A budou na nás srát i dále, protože jsme pro ně jen odbytiště přebytků a levná pracovní síla ve jménu svých historických ideí. Tak už zalez do knihovny, kde ještě uchovávají staré knihy a nech si vyprávět od starších a neplácej tu nesmysle. Jsme jen vhodný prostor k tomu, aby se přes nás event. dostala vojenská technika dál na Východ, pokud to D1 vydejchá. Ale asi spíš použijí letecký most, D1 by našeho dobrodince mohla dost zdržet.

Průměrný počet slepic: 4.7 (28 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

...ti si ještě stále drží v některých odvětvích úroveň. Zuby nehty.

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)