Čí jsou ty šrapnely?

Autor
Štítky

Dnešní článek bude naprostou antitezí toho včerejšího. Navíc bude proukrajinský. Bude tak proukrajinský, že to raději hlásím předem, aby vás to příliš nevykolejilo. Dnes se na válku podíváme očima někoho jiného, než Vidláka a jeho rodiny rozptýlené v postsovětském prostoru. Podíváme se na ni z jiného hlediska, než hledání odpovědnosti. To je totiž to, co neustále děláme. Hledáme, kdo to celé zavinil, kdo to rozpoutal, kde ještě byla šance válce zabránit. Jenže válce je naše hledání odpovědnosti úplně ukradené. Válka má svojí železnou logiku a rozklíčování příčin a následků se obvykle zapíše do učebnic až bude jasné, kdo zvítězil a kdo tedy určí správný výklad dějin.

Ale začneme od začátku.

Moji dlouholetí čtenáři vědí, že mám v západních Čechách blízké přátele, kteří se významně podíleli na formování mé osobnosti v ranné dospělosti. Jsou pro mě příkladem toho, že svět má i jiné roviny, než volby, státníky, vůdce, zájmy, příčiny a následky. Jsou důkazem toho, že ve světě existují i jiné síly, které nejsou na první pohled patrné, ale hrají v něm větší roli, než bychom si chtěli připustit. Vždycky, když mě jímá deprese z toho, kam se svět ubírá, nakonec si vzpomenu právě na ně.

Vězte že na světě existují lidé, které, když postihne katastrofa, tak ji otočí k dobrému. Těmto mým přátelům zemřely dvě těžce nemocné děti a oni místo aby se z toho řádně zhroutili, stalo se to pro ně impulsem k založení střediska pro pomoc dalším rodinám, které postihlo něco podobného. Založili neziskovku, vydupali ze země denní stacionář a pustili se do práce. Později přidali i základní školu pro postižené děti. Vůbec, vždycky když se setkali s lidským neštěstím, tak ke svým aktivitám něco přidali. Jejich středisko se jmenuje Víteček a rád na něj dávám odkaz.

Pak pomáhali s mladými lidmi při povodních. A založili záchranářskou službu. Účastnili se k pátrání po ztraceném turistovi uprostřed zimního Českého lesa a založili tam horskou službu, aby se to znovu už nestalo. Postupně se všichni vyškolili na profesionální záchranáře, přidali sanitky, evakuace z těžkého terénu… Pak přišel kovid a začali dělat domácí jednotky intenzívní péče, přičemž jim ani jeden kovidový pacient neumřel. Pracují na pomezí kralovarského a plzeňského kraje a když jsem jejich práci viděl, tak jsem viděl, kolik u nás existuje potřebných lidí, jejichž nezbytnosti už žádné zdravotní pojištění ani žádná státní zdravotnická služba neřeší. Jsou tak trochu Matka Tereza s helmami a čtyřkolkami. Opět zde rád dávám odkaz – Záchranná služba Royal Rangers.

Teď přišla válka. A tak v minulém roce udělali několik humanitárních misí na Ukrajinu, aby tamodtud odvezli zraněné a jinak postižené civilisty. Jejich poslední mise v prosinci je zavedla až do Bachmutu.

Včera mě pozvali na předávání medailí za statečnost těm, kteří s nasazením vlastního života zachraňovali životy jiných. Bylo to na krajském úřadě Karlovarského kraje a byl to pro mě velmi silný zážitek.

Jak jsem napsal na začátku, my tady na Kydech máme tendenci řešit politiku. Kdo to začal, kdo za to může, zkoušíme rozplést celý ten šílený gordický uzel příčin a následků. Oni tohle řeší až někde na dvacátém místě. V první řadě prostě zachraňují životy tam, kde je to potřebné a dělají to, co je pro takovou záchranu nezbytné. Jejich velitele znám dvacet let, ale nikdy nevymažu z hlavy jeho vyprávění, jak taková humanitární mise vypadá, co všechno se kvůli tomu musí zařídit, na kolik věcí se musí myslet, co s lidmi dělá, vidět útrapy války… ale tohle všechno se zdá ničím, když pak mluví o tom, jak těžké je sehnat vlastně naprosto směšné peníze, aby se něco takového vůbec mohlo uskutečnit a co všechno nikdo nezaplatí.

Mimochodem.. .až jednou bude tento stát v krachu, tak jejich způsob organizace záchranné služby stojí asi tak desetkrát méně, než to, co provozuje náš stát. Až se budou noví mladí a nadějní politici ucházet o hlasy občanů a budou jim chtít nabídnout řešení našeho drahého zdravotnictví, tak ať se mi ozvou. Vezmu je na exkurzi a záchranáři jim ukáží, kolik muziky se dá udělat skoro za nic.

Teď jsme třeba řešili, jak těžké je sehnat peníze na něco tak banálního, jako držák nářadí na čtyřkolku…

Seděl jsem tam včera mezi nimi, díval se na záběry, které na Ukrajině natočili, poslouchal jejich zážitky, jak taková válka doopravdy vypadá, vyslechl jsem si příběhy evakuovaných Ukrajinců, poslouchal jsem, jak se vyrovnávali s válečnou realitou a znělo to tak málo hrdinsky… odvážíte dětského pacienta s rozstřílenou pánví a močovodem… příběh je o hadičkách, uklidňování, zajišťování chirurga, který by třeba uměl tohle napravit… a nakonec z ulehčením vyslechnete závěr, že dítě dnes zase chodí.

Pro ně není válka politika, ale utrpení, které je třeba zmírňovat. Válka pro ně znamená rozstřílené domy obyčejných Ukrajinců, které zraněné odváželi přes hranice a hledali nemocnici, která se ujme jejich případů. Rusko pro ně znamená stahující se temná mračna. Na manýry mocných doplácejí obyčejní lidé. A tak jdou a zachraňují, protože šrapnely si nevybírají. Jsou na Rusko naštvaní, protože jsou to ruské šrapnely, které vyndavali z dětí. Nezapomínejme na tento rozměr války. Hoří v ní především ukrajinské domy i s jejich obyvateli.

Vícekrát jsem se s nimi bavil o všech těch imperiálních rozměrech této války. Ale to není pro ně. Pro ně válka znamená, že lidi jsou v nouzi a je třeba s tím něco dělat. Třeba i riskovat život, aby někomu ten jeho zachránili.

Kamarádi, díky že jste. Díky že jste mi zase připomněli, jak mohou vypadat skutečné hodnoty lidství. Díky, že vím o lidech, kteří pomáhají, aniž by se ptali, jestli si to někdo zaslouží a jestli to někomu prospěje.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (211 hlasů)

Komentáře

In reply to by Tymákovan (neověřeno)

Trvalý odkaz

na ten odkaz na manipulátorech. Skvělé nomen omen mimochodem. Zaprvé jim asi nestačí co do nich sype stát z našich peněz a kvůli reklamám se tam téměř nedá číst. Zadruhé jsou tam jejich klasické pohádky, ale naprosto nic co by vyvracelo autentičnost použitých záběrů. Podle mého výroky v záběrech je to, co dává tomuto dokumentu hodnotu.
Osobně bych přestal tohoto trolla krmit.

Průměrný počet slepic: 3 (10 hlasů)

A které z těch "záběrů" ospravedlňují anexi Krymu?

Průměrný počet slepic: 2.2 (10 hlasů)

Manipulatori je solo projekt levicového extremisty šišlouna cimpera, pardon Cempera. Není žádné jim. Je jenom ON. Asi je to už moc "známý" web a dělá přesně to co má v názvu - menipuluje, tak šišloun založil nový projekt a ty už se dá říkat oni:https://www.fakticke.info/redakce/.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

jmenuje faktické info

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

In reply to by Tymákovan (neověřeno)

Trvalý odkaz

A copak jsi dělal za minulého režimu ty, když tak hezky kádruješ?

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

Tak tohle se tady nenosí. Za všechno může jen NATO, USA a Ukrajinci. Putin jen muzikant.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Hitler byl malíř, Putin muzikant...

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

A hlavně nikomu nevěřit! Věřit jen tomu, co vám přijde na WhatsApp nebo Facebook! Vše ostatní jsou lži!

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

In reply to by Dejv (neověřeno)

Trvalý odkaz

opravdickou pravdu? Když to řeknou na ČT? Nebo když to tvrdí kolínský Cemper, který si z prosazování té jediné správné ideopravdy udělal celkem slušný džob?

Průměrný počet slepic: 2.6 (10 hlasů)

Tvoje tečky tady nikoho nezajímají, vole, to už tady bylo s kovidem. Ty fakt nemáš patent na rozum, i když si to myslíš.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

A každý kdo tuto putinovskou špínu podporuje, tak je zodpovědný za ty zabité civilisty včetně dětí na Ukrajině.
Neexistuje jiná cesta jak dosáhnout míru, než eliminace všech ruských okupantů, jistě nebude to jednoduché, ale jiné cesty není.
Není možné ustupovat zlu nebo uzavírat se zlem smlouvy.

Průměrný počet slepic: 2.3 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

A na druhé straně zase tahají to samé z civilistů, kteří uvízli na druhé straně. To je prostě válka. Neexistuje dobrá válka, vše je to svinstvo. A na začátku byl jen jeden převrat, který se povedl, a kontrapřevrat, na který se poslala armáda. A už to trvá 9 let... Na východ od Karpat je prostě jen xindl.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Kontrapřevrat vyzbrojený a podporovaný sousedním státem. Tím samým sousedním státem, který navíc začal okupovat část území.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

Propaganda. V první fázi si zbraně nakradli, na Donbasu jich bylo mnoho, někteří velitelé byli přímo z UA armády. Rusáci dokonce pohrozili Strelkovovi smrtí, jestli se tam bude jako občan Ruska angažovat. Nechali to celé na místních, hodili je přes palubu a čekali na rychlej konec. Jenže ten nepřicházel, média začala dělat PR a ruská vláda byla donucena začít pomáhat. Mizerně, málo, jen do minských dohod. Problém jim přerostl a nedal se vyčekat, vyhnít... a dál už to znáš. Severní vítr, zelení mužíci...

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Mimochodem to je důvod, proč Strelkov neustále hejtí ruskou armádu. Je nasranej, zahořklej, protože ho vlastní lidi okradli o jeho revoluci. 1+1=2

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Propaganda to rozhodně není. Rusko podporovalo ozbrojence na východě, což konec konců sám ve Vašem příspěvku přiznáváte.

Okupaci části území (Krym) ani nepopíráte.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

Problém je, že to nepřišlo od začátku, jak se rádo tvrdí, ale až jako následek faktu, že se "opolčenci" docela statečně bránili a veřejné mínění v Rusku jim začalo výrazně fandit. Teprve potom milostivě nějak reagovala ruská vláda a nenechala je tam všechny pochcípat, ale spíš se pokusila situaci nějak zmrazit. Což udělala samozřejmě klasicky - mizerně a lajdácky. Někdo moudrý si ale asi uvědomil, že tenhle balvan se už nezastaví a že to skončí válkou RU-UA, k čemuž se obě strany, tedy NATO/UA a RU, připravovaly již od roku 2015, což přiznala i Merkelová. Pak už to není o tom zda, ale kdo první mrkne. První mrknul Putin a opět to soudruzi v Moskvě klasicky zesrali. Dál už se blížíme k realitě, kterou popisovat je složitější, anžto spousta informací teprve vyplave.

Co se týče hranic, celý rozpad SSSR byl proveden maximálně rychle, lajdácky, v alkoholním oparu a s potenciálními třecími plochami, které se třou a třou, až se z toho stane něco, co já osobně považuju za občanskou válkou dvou rusáckejch xindlů, do které nám vůbec nic není. Je fuk, jestli bude na hranicích SR xindl, co řve, že Bandera je super, nebo jinej xindl, kterej zase řve cokoli jinýho. Xindl jako xindl. Našim jediným zájmem je, aby nepřelezl čáru, kde už nesousedí s xindlem, ale se Slovenskem, Maďarskem (V4) aj. přičemž ale děláme naprostý opak. Místo budování vlastního obranného řešení, které pokud by mělo hloubku a mobilitu, což je pro oba xindly zjevně neřešitelný problém, jak zdárně ukazují na východě, dáváme poslední zbytky armády jednomu xindlu v domnění, že druhej xindl porazí. Jenže historie nás učí, že když tenhle xindl prohraje, tak se přijde mstít k nám. Nepamatujete?

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

>Problém je, že to nepřišlo od začátku, jak se rádo tvrdí, ale až jako následek faktu, že se "opolčenci" docela statečně bránili a veřejné mínění v Rusku jim začalo výrazně fandit.
Anexe Krymu přišla ještě dříve než podpora "opolčenců". Už to byl začátek ruské agrese.

>Někdo moudrý si ale asi uvědomil, že tenhle balvan se už nezastaví a že to skončí válkou RU-UA, k čemuž se obě strany, tedy NATO/UA a RU, připravovaly již od roku 2015, což přiznala i Merkelová. Pak už to není o tom zda, ale kdo první mrkne. První mrknul Putin a opět to soudruzi v Moskvě klasicky zesrali.
A anexi Krymu ze strany Ruska ignorujete? Už to byl začátek války mezi UA a RU. Vojensky obsadit velkou část území sousedního státu se nedá považovat za nic jiného. To, že se UA v roce 2015 připravovala na další konflikt s RU není po anexi Krymu nic zvláštního.

Průměrný počet slepic: 1 (6 hlasů)

Krym je Krym, jednorázovka, ruský zájem, historický nonsens soudruhů bolševiků, 0 mrtvých, čistá práce, tečka. To, co se dělo na Donbasu má svou vlastní historii a s Krymem vůbec nesouvisí. Možná to tak Ukrajincům přijde, ale to je mylný dojem. Donbas je zájem taky-Ukrajinců, ale ne těch haličských. Proto na to Rusáci srali, až začali mít problém s tlakem Rusáků-voličů...

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Zajímalo by mne, kde na tomto nějaký troll vidí proruské názory, které nám tu pořád předhazují.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Ještě k tomu Bachmutu. Ukrajinská strana jasně říká, že za ten čtvrtrok už dávno evakuovala všechny potenciální civilisty. Kdo tam zůstává, tak tam dělá hlavně návodčího ruské armádě, takže tito "civilisti" jsou buď násilně deportováni, nebo ponecháni osudu. Koho teda do Bachmutu jeli zachraňovat? Nepřítele?:-)

Tahle válka je specifická tím, jak malou oblastí jsou místa aktivních bojů. Civilistů se dotýká jen dálkové ostřelování, ktré se už ale dlouho moc neprovozuje, protože je neefektivní.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Nemůže být přece udržitelné, aby nám bylo stále bylo propagandou "vnucováno" jiné vidění světa než to co sami vidíme... v čem žijeme...?
To chceme?

Jsem Čech a proto mě primárně zajímá zájem a prospěch tohoto národa
Dnes jsem se dozvěděl, že mám problém, protože jsem "proruský". Co k tomu říct? píše na facebooku Petr Markvart.

Jsem Čech a proto mě primárně zajímá zájem a prospěch tohoto národa. Z Americko-evropského válečného běsnění, v němž (zatím) umírají Ukrajinci a Rusové, žádný prospěch nemáme. Naopak to celé platíme.

Za celý svůj dlouhý, brožovaný život, mi Rusové, ani jiní Slované, nikdy neublížili. Naopak se to mnohokrát povedlo Anglosasům i Galorománům. Proto je nemám a nikdy nebudu mít rád.

Jako zodpovědný světoběžník, který prožil 11 let života ve vzdáleném zahraničí, vím velmi dobře, kdo provádí po celém světě barevné revoluce, změny režimů i další prasárny. Rusko to rozhodně není.

Viděl jsem hodně lidí umírat na následky války nebo sektářského násilí. Možná proto mám na tuto věc opačný názor, než politolog z Brna, starostka městské části nebo správce online obchodu s čínskými textiliemi. Vyprovokovat válku je snadné. Ukončit jí, je hodně složité. Zvláště pro malou zemi, na kterou se ve finále všichni vykašlou. Uvidíme to již velmi brzo - přesně ve chvíli, kdy bude zahájena tolik opěvovaná "rekonstrukce Ukrajiny" a všichni nám vysvětlí, že už tam pro nás už žádná placená služba nezbyla. Stejně, jako v kdysi Iráku.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Chudák Putin, všechno se proti němu spiklo. To fakt nedokážete připustit, že Rusko se chce taky rozpínat a brutálně nám to předvádí. Dívám se dost často na ruský mainstream. Doporučuji všem místním naivkům. I toho vašeho Zemana tam teď dost haní.

Průměrný počet slepic: 2.6 (10 hlasů)

Chudák Putin, všechno se proti němu spiklo. To fakt nedokážete připustit, že Rusko se chce taky rozpínat a brutálně nám to předvádí. Dívám se dost často na ruský mainstream. Doporučuji všem místním naivkům. I toho vašeho Zemana tam teď dost haní.

Průměrný počet slepic: 1.9 (9 hlasů)

Doporučuji podívat se na současnou mapu, a srovnat například s rokem 1988. Vyznačit si státy které jsou teď pod vlivem Ruska a které pod vlivem USA a srovnat. Potom uvažovat o tom kdo se rozpíná.

Průměrný počet slepic: 3.5 (13 hlasů)

Poslechni si, jak o nás hovoří a co pro nás chystají. Řeší to skoro každý den. Fakt výživné. Možná pak budeš sám rád, jak ta mapa vypadá. I když už ukusují.

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

In reply to by freud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rozdíl je v tom, že do například EU a NATO se státy chtějí přidat dobrovolně kvůli výhodám, které jim toto členství poskytuje a tím pádem i vyšší životní úrovni.

Rusko je v tomto absolutně nekonkurenceschopné a umí reagovat jenom destabilizací státu a anexí části jeho území. Viz. třeba Ukrajina, Gruzie a Moldavsko.

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

To by bylo hodně nadlouho, tolik času nemám. Ale údaje jak to všechno bylo jsou dostupné na internetu a když budeš chtít a nebudeš předpojatý, bez problémů si tam najdeš, proč bylo a je Rusko chudé a jak to bylo za první světové války, kdo tam posiloval přivezenou ideologii, jak byla tato země zničená po druhé světové válce a jak se nedokázala zbavit Gruzínce Džugašviliho a kdysi dávno dovezené Marx Leninské ideologie.
Jistě že USA i Evropa byla mnohem dál v životní úrovni a mnoho lidí se hrnulo do náručí sjednocené Evropy aniž by si uvědomovali rýsující se budoucí průsery. Rusko nedosahuje životní úrovně zemí EU ale nebýt vyprovokované války s Ukrajinou (neboli s USA) posunovala by se životní úroveň nahoru.
Totéž se nedá říct o životní úrovni a jejím trendu v EU. Tento byrokratický kolos ovládaný idioty má sice zatím vyšší životní úroveň, ale ta nebude trvat dlouho. Stačí si poslechnout, jak její představitelé chtějí řešit energetiku, a každému soudnému člověku je jasné že krach je na obzoru a to jsem zabrousil jen do jednoho problému.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

>Ale údaje jak to všechno bylo jsou dostupné na internetu a když budeš chtít a nebudeš předpojatý, bez problémů si tam najdeš, proč bylo a je Rusko chudé a jak to bylo za první světové války, kdo tam posiloval přivezenou ideologii, jak byla tato země zničená po druhé světové válce a jak se nedokázala zbavit Gruzínce Džugašviliho a kdysi dávno dovezené Marx Leninské ideologie.
Skoro to zní jako snaha svalovat problémy současného Ruska na všechny ostatní.

>Rusko nedosahuje životní úrovně zemí EU ale nebýt vyprovokované války s Ukrajinou (neboli s USA) posunovala by se životní úroveň nahoru.
Rusko napadlo Ukrajinu. Rusko je agresor. Za současné problémy Ruska tedy může současná ruská vláda, která se rozhodla napadnout Ukrajinu? To se shodneme.

>Totéž se nedá říct o životní úrovni a jejím trendu v EU. Tento byrokratický kolos ovládaný idioty má sice zatím vyšší životní úroveň, ale ta nebude trvat dlouho. Stačí si poslechnout, jak její představitelé chtějí řešit energetiku, a každému soudnému člověku je jasné že krach je na obzoru a to jsem zabrousil jen do jednoho problému.
Inu. O "krachu na obzoru" USA a EU se mluví už dlouho. Minimálně od roku 2008 a pravděpodobně se o něm mluvilo už v souvislosti s krizí dot-com i dříve. Zatím je opak pravdou. Asi nejsem dostatečně soudný, abych byl schopný předpovídat makroekonomické děje na stejné úrovni jako Vy.

Nicméně pokud vidíte budoucnost západu vážně tak bledě tak by mě zajímalo, jestli držíte například BOVESPA, MOEX, NIFTY50, SZSE nebo MSCI. Jinými slovy indexové fondy zemí BRICS. Od zvěrozvěstů pádu západu bývá typicky odpověď "ne, nedržím".

A teď je otázka kdo má pravdu.

Vy nebo trh?

Průměrný počet slepic: 2 (8 hlasů)

Trh je výborný princip hospodářství. Jen se musí pohlídat spekulace a taky byrokratické regulace, což je velmi náročné. V dnešní době jdou spekulace a byrokratické regulace ruku v ruce, takže takový „trh“ pravdu nemá.
https://epochaplus.cz/tulipanova-horecka-financni-krizi-zpusobily-nenap…
https://www.dejepis.com/cerny-patek/
https://www.mbank.cz/blog/post,632,vite-co-zpusobilo-americkou-hypotecn…

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by freud (neověřeno)

Trvalý odkaz

A kolik tedy vlastníte?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Tak abychom si raději vyjasnili pozice. Já jsem důchodce a je mi 74 roků. Celý život jsem pracoval v dělnické profesi. Z toho lehce odvodíte že mé akcie vložené do fondů zemí BRICS nepřesahují v přepočtu na dolary miliardu, přesně to nevím, víte, ono se to pořád mění. 😊
Mohl bych znát váš věk a profesi? A pokud možno i instituci u které pracujete. Stačí obecný údaj. Banka neziskovka atp.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by freud (neověřeno)

Trvalý odkaz

To mi jako odpověď stačí. Je to spíše k zamyšlení. Abyste byl schopný predikovat přesně makroekonomické trendy, tak musíte mít nějaké vzdělání nebo alespoň spoustu znalostí, zkušeností a dat. Já ani jedno z toho nemám, proto co se týče financí se snažím jít s trendy než předpovídat jejich změnu.

Je zvláštní pokud člověk, který je prý schopný tyto trendy prý předpovídat nemá na své predikce "vsazenou" na trhu ani korunu (což nemusí být nutně Váš případ). To, že by takový člověk těžko celý život pracoval v dělnické profesi je ještě méně pravděpodobné.

>Mohl bych znát váš věk a profesi? A pokud možno i instituci u které pracujete. Stačí obecný údaj. Banka neziskovka atp.
To Vám říkat nebudu. Jde o detaily, které jsem ani po Vás nechtěl.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

Ano to co píšete zní logicky. Aby člověk mohl posoudit nějakou složitou odbornou situaci, musí na to mít vzdělání, spoustu znalostí, zkušeností a dat.
Bohužel pokud v kterékoli profesi najdete takového odborníka, jak popisujete, a zjistíte si jeho názor a potom jej porovnáte s názorem odborníka stejně fundovaného, nejlépe s několika takovými odborníky, zjistíte že jejich názory jsou většinou úplně rozdílné.
Bohužel taková je situace ve všech profesích. Jen si porovnejte různé právní názory špičkových právníků na právní způsob valorizace důchodů, nebo názory lékařů s mnoha tituly na covid, vznik, způsob prevence, očkování atd. U Ekonomů je to nemlich to samé. Nakonec se stejně i v těchto vysoce odborných věcech musíte rozhodnout sám. Sice svůj názor podepřete názorem špičkového odborníka, ale přitom ignorujete opačný názor neméně renomovaného odborníka.
Spoléháte li se na trendy, tak si ještě jednou přečtěte mé odkazy a zjistíte že na trendy tehdy vsadilo mnoho lidí a následně situaci řešili skokem z mrakodrapů.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

No vidite. 74 letý dělnický důchodce má víc fištronu, než vy. Měl byste se zamyslet. Nad sebou.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

do černého. :-)

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Má holou prdel, nemá jak si vsadit na své vidění světa. Může jen nesmyslně plkat na webu.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Není těch soudných mnoho, ale díky že jsou...

Srbský prezident Aleksandar Vučič označil rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu vydat zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina za „krok k největšímu konfliktu v dějinách světa“.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/srbsky-prezident-vucic-krok-k-…

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Opravdu přijede Zeman? Takto prezidenta vnímají lidé v Srbsku. Spojuje nás podle krajana mnohem více, než jazyk

Česká komunita v srbské metropoli zažila letos historickou událost – po několika desetiletích byl znovuotevřen Český dům. Předseda krajanského spolku Česká beseda Bělehrad Andrej Kubíček pro ParlamentníListy.cz mluví o tradici Čechů v Bělehradě, o historii vzájemných vztahů a oceňuje roli exprezidenta Miloše Zemana v jejich životě. Kubíček by si přál, aby do Srbska zavítal i nový prezident Petr Pavel.
Miloš Zeman se v Srbsku těší velké a zasloužené úctě jak mezi českou komunitou, tak mezi Srby. Nesmírně mě potěšilo, jak často se lidé pracující na stavbě ptali, zda opravdu přijede prezident Zeman. Byli zvláště motivováni přispět a splnit přání velkého přítele Srbska. Média v Srbsku ráda píší o prezidentu Zemanovi a zdůrazňují jeho přátelský vztah k Srbsku, velkou politickou moudrost a zkušenosti. Historici mohou soudit, kdo se zapíše do dějin, ale už dnes víme, že je velká čest být současníkem člověka, jakým je Miloš Zeman.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Opravdu-prijede-Zeman-T…

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

je to jen další propaganda, cementování své pozice v očích vlastních občanů. Něco jako když Putin vyhlásil anexi těch čtyř regionů.

Průměrný počet slepic: 2.6 (8 hlasů)

Každý prezident i politik si nějak "cementuje" pozici.
Ale to neznamená, že k tomu nedospěl po nějaké své zodpovědné úvaze a obavách.
A zrovna prezident Vučič mi připadá, že patří k těm soudným a nepodřízeným, hledícím na zájmy svého národa, tak jako třeba Orbán...jedni z mála...
A chápu, že to nemusí třeba znamenat "nic vážného".
Ale kdo předem předpoví, co může být ta poslední kapka, ta červená linie, která když bude překročena způsobí rozšíření a katastrofu?
Pořád je to na sudu s prachem...
Nikdo nevíme co se může stát rozbuškou...
Jak blízko jsme byli, když spadla ukrajinská raketa v Polsku...?
To je můj pohled a respektuji ten váš...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatykač na Putina je krok směrem ke spravedlnosti pro oběti válečných zločinů na Ukrajině.
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2023/03/russia-iccs-arrest-warra…

Průměrný počet slepic: 2.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

dobytí Ruska vymyslel už dávno pradávno jistý Otto Von Bismarck, řka: "Rusko lze dobýt jedině nastrčením Okrajiny, ať se slovanská verbež vybije mezi sebou; potom už to bude pro nás jednoduché." A přesně tohle židácká uSSa sebranka provádí.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Čtu Vás rád, přiznám se. I když se na některé věci dívám trochu jiným pohledem. Mám dlouholeté známé, dalo by se říct přátele, žijící v Kramatorsku. A ti mi vypráví trochu jiné příběhy. A ptají se. Kde jste byli, když nás naši Ukrajinci ostřelovali, kde jste byli, kdy nám naši Ukrajinci zakazovali mluvit rusky, kde jste byli, když nám naši Ukrajinci vtrhli do měst a stříleli, když nám prezident Porošenko vyhrožoval absencí vody, elektřiny, léků, potravin, důchodů a to jenom proto, že jsme Ukrajinci ruského původu. Kde js byli, když naše ruské pravoslavné kněží byli a zavírali kláštery. A teď nás odsuzujete, že jsme se postavili ukrajinské armádě, obyčejní lidé se postavili mocné armádě a nenechali dál vraždit lidi, děti, zejména děti. Střílet na domy civilistů, na školky, nemocnice, jesle. Zelenský je zrůda a děkujeme bohu, že jsme našli odvahu se postavit na odpor. Teprve po celých 8 letech so toho laskavě všiml Putin a přišel nám na pomoc. Ale opakuji, kde jste byli vy Evropané, ze svým smyslem pro spravedlnost, ochranu civilistů, práv na vlastní jazyk, své školy, noviny, časopisy. Tak teď mlčte, protože nemáte právo do ničeho zasahovat a k ničemu se vyjadřovat. To je ten pohled z druhé strany pane Vidláku. Ze strany, která celých 8 let byla vystavena nepopsatelnému utrpení, genocidě a vraždění. Válka je vždy strašná, ale má někde svůj počátek. Tam ať se podívají ti vaši Ukrajinci a možná, že teprve pochopí to, co se jich, a ještě pouze na východě týká. Pouze na východě. V rusky mluvících oblastech. A děkují Bohu, že je Putin umírněný vůdce, Biden by již dávno probombardoval Ukrajinu do středověku. Bez ohledu na počty mrtvých, bez ohledu na zničená města, bez ohledu na Ukrajinu. A nikdo by neřekl ani slovo.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

In reply to by artyčok (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takových fantasy příběhů, urban-historek apod. Vám za hodinu vymyslím 1000, Vy jste vymyslel pouze jednu smutné... :-)))

Průměrný počet slepic: 1.9 (14 hlasů)

utrpení ruskojazyčných v doněcku a luhansku je opravdu hnusná . Jste taková nějaká duševní zrůdička, či co ?

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

A kde jsou ty důkazy o tom utrpení, to Vám osobně řekl Putin, to jste četl na kremelských webech, to říkali v ruské státní televizi ?
Nebo odkud čerpáte tyto svá odvážná prohlášení ?

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

tak se říkalo těm, kdo šli na donbas a luhansk "pokárat" ruskojazyčné. Některým to nedalo a chlubili se, jak to těm "moskalům" ukazují. V té době na UA jela akce "zabij si svého moskala".
Po začátku války byla spousta videí např na Plochyje novosti ( ukrajinské, příspěvky od ukrajinců) - videa, jak je ua těžká technika nastavená na dětských hřištích mezi obydlenými paneláky, u školek, ua vojáci v nemocnicích mezi pacoši.
První video - civilové se zbraněmi, navlečení do reflexních vest ( to byla ta tzv domobrana) zastaví civilní auto, vytáhnou z něj mladého kluka, postaví čelem před kapotu a začnou jej mláti pažbami zbraní po celém těle. Pak jej nakopnout - pochopil jako gesto, ať uteče - nechali jej běžet pár kroků a střelili jej do zad. Bylo vidět , že to je natáčeno z okna bytu.
V době, kdy se na tomto ua webu bralo jako jasný fakt, že ten rozbitý panelák rozbila ua protivzdušná střela, která jim spadla zpět - na ten panelák. Tak v té době naše ČT mělo ten panelák jako své pozadí tvrdíce, že to je práce těch odporných Rusů - a měla to tam ještě několik dní, pak už to bylo zřejmě neudržitelné, tak to zmizelo a ani slovo k tomu.
Další video - kovaná zapálená Ukrajinka ve válečné oblasti, která se rozčiluje nad tím, že posílaná humanitární pomoc - hlavně potraviny, ale i vše další - místní šéfíci a ozbrojenci ukradnou a dají do obchodů, kde to poté prodávají Ukrajincům za nehorázné ceny.
Další info - rozběhl se doslova "hon na proruské kolaboranty" - stačilo označit kohokoliv, a měl to spočítané - většinou aktivní ozbrojení civilové. ** Nemáš rád souseda? Kolaborant - prásk.
Nevím jak vy, ale já rozumím jazyku i psanému textu -nemusím čekat, co mi kdo předžvýká a ideo upraví. Ale již to nějakou dobu nesleduji, protože to bylo tak hrozné, že to bylo na depku.
Jeden z těch zdrojů udávám veřejně poprvé - a doufám, že někdo zdejší to nějak nenapráská a nedostane se to na Ukrajinu (jako to udělal např Zdechovský) a ty lidi na Ukrajině to pak tvrdě neodnesou.
Ta vaše parta, která pokřikuje o Ukrajině jako té jediné správné demokracii, nemá ani tušení, co tam lidé od majdanu zažívají. V té západní části UA zřejmě ne - odtamtud "prchají" do Evropy za ekonomickými a zdravotními výhodami. Odkud vy čerpáte ty své moudrosti - snad se radši neptat, že. Jste zmasírovaní, tupí, slepí - a sami na sebe pyšní. Jste schopní omlouvat nelidská zvěrstva banderovců, nelidská zvěrsta ozbrojených ua bojůvek, které se po majdanu de facto na UA dostaly k moci. Když by bylo potřeba, tak budete relativizovat i existenci koncentráků a toho , co se v nich dělo - vy jste ta parta, která umožnila nástup nacismu svého času. Přemýšlíte stejně ideo zaslepeně a chováte se také stejně.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)