Čí jsou ty šrapnely?

Autor
Štítky

Dnešní článek bude naprostou antitezí toho včerejšího. Navíc bude proukrajinský. Bude tak proukrajinský, že to raději hlásím předem, aby vás to příliš nevykolejilo. Dnes se na válku podíváme očima někoho jiného, než Vidláka a jeho rodiny rozptýlené v postsovětském prostoru. Podíváme se na ni z jiného hlediska, než hledání odpovědnosti. To je totiž to, co neustále děláme. Hledáme, kdo to celé zavinil, kdo to rozpoutal, kde ještě byla šance válce zabránit. Jenže válce je naše hledání odpovědnosti úplně ukradené. Válka má svojí železnou logiku a rozklíčování příčin a následků se obvykle zapíše do učebnic až bude jasné, kdo zvítězil a kdo tedy určí správný výklad dějin.

Ale začneme od začátku.

Moji dlouholetí čtenáři vědí, že mám v západních Čechách blízké přátele, kteří se významně podíleli na formování mé osobnosti v ranné dospělosti. Jsou pro mě příkladem toho, že svět má i jiné roviny, než volby, státníky, vůdce, zájmy, příčiny a následky. Jsou důkazem toho, že ve světě existují i jiné síly, které nejsou na první pohled patrné, ale hrají v něm větší roli, než bychom si chtěli připustit. Vždycky, když mě jímá deprese z toho, kam se svět ubírá, nakonec si vzpomenu právě na ně.

Vězte že na světě existují lidé, které, když postihne katastrofa, tak ji otočí k dobrému. Těmto mým přátelům zemřely dvě těžce nemocné děti a oni místo aby se z toho řádně zhroutili, stalo se to pro ně impulsem k založení střediska pro pomoc dalším rodinám, které postihlo něco podobného. Založili neziskovku, vydupali ze země denní stacionář a pustili se do práce. Později přidali i základní školu pro postižené děti. Vůbec, vždycky když se setkali s lidským neštěstím, tak ke svým aktivitám něco přidali. Jejich středisko se jmenuje Víteček a rád na něj dávám odkaz.

Pak pomáhali s mladými lidmi při povodních. A založili záchranářskou službu. Účastnili se k pátrání po ztraceném turistovi uprostřed zimního Českého lesa a založili tam horskou službu, aby se to znovu už nestalo. Postupně se všichni vyškolili na profesionální záchranáře, přidali sanitky, evakuace z těžkého terénu… Pak přišel kovid a začali dělat domácí jednotky intenzívní péče, přičemž jim ani jeden kovidový pacient neumřel. Pracují na pomezí kralovarského a plzeňského kraje a když jsem jejich práci viděl, tak jsem viděl, kolik u nás existuje potřebných lidí, jejichž nezbytnosti už žádné zdravotní pojištění ani žádná státní zdravotnická služba neřeší. Jsou tak trochu Matka Tereza s helmami a čtyřkolkami. Opět zde rád dávám odkaz – Záchranná služba Royal Rangers.

Teď přišla válka. A tak v minulém roce udělali několik humanitárních misí na Ukrajinu, aby tamodtud odvezli zraněné a jinak postižené civilisty. Jejich poslední mise v prosinci je zavedla až do Bachmutu.

Včera mě pozvali na předávání medailí za statečnost těm, kteří s nasazením vlastního života zachraňovali životy jiných. Bylo to na krajském úřadě Karlovarského kraje a byl to pro mě velmi silný zážitek.

Jak jsem napsal na začátku, my tady na Kydech máme tendenci řešit politiku. Kdo to začal, kdo za to může, zkoušíme rozplést celý ten šílený gordický uzel příčin a následků. Oni tohle řeší až někde na dvacátém místě. V první řadě prostě zachraňují životy tam, kde je to potřebné a dělají to, co je pro takovou záchranu nezbytné. Jejich velitele znám dvacet let, ale nikdy nevymažu z hlavy jeho vyprávění, jak taková humanitární mise vypadá, co všechno se kvůli tomu musí zařídit, na kolik věcí se musí myslet, co s lidmi dělá, vidět útrapy války… ale tohle všechno se zdá ničím, když pak mluví o tom, jak těžké je sehnat vlastně naprosto směšné peníze, aby se něco takového vůbec mohlo uskutečnit a co všechno nikdo nezaplatí.

Mimochodem.. .až jednou bude tento stát v krachu, tak jejich způsob organizace záchranné služby stojí asi tak desetkrát méně, než to, co provozuje náš stát. Až se budou noví mladí a nadějní politici ucházet o hlasy občanů a budou jim chtít nabídnout řešení našeho drahého zdravotnictví, tak ať se mi ozvou. Vezmu je na exkurzi a záchranáři jim ukáží, kolik muziky se dá udělat skoro za nic.

Teď jsme třeba řešili, jak těžké je sehnat peníze na něco tak banálního, jako držák nářadí na čtyřkolku…

Seděl jsem tam včera mezi nimi, díval se na záběry, které na Ukrajině natočili, poslouchal jejich zážitky, jak taková válka doopravdy vypadá, vyslechl jsem si příběhy evakuovaných Ukrajinců, poslouchal jsem, jak se vyrovnávali s válečnou realitou a znělo to tak málo hrdinsky… odvážíte dětského pacienta s rozstřílenou pánví a močovodem… příběh je o hadičkách, uklidňování, zajišťování chirurga, který by třeba uměl tohle napravit… a nakonec z ulehčením vyslechnete závěr, že dítě dnes zase chodí.

Pro ně není válka politika, ale utrpení, které je třeba zmírňovat. Válka pro ně znamená rozstřílené domy obyčejných Ukrajinců, které zraněné odváželi přes hranice a hledali nemocnici, která se ujme jejich případů. Rusko pro ně znamená stahující se temná mračna. Na manýry mocných doplácejí obyčejní lidé. A tak jdou a zachraňují, protože šrapnely si nevybírají. Jsou na Rusko naštvaní, protože jsou to ruské šrapnely, které vyndavali z dětí. Nezapomínejme na tento rozměr války. Hoří v ní především ukrajinské domy i s jejich obyvateli.

Vícekrát jsem se s nimi bavil o všech těch imperiálních rozměrech této války. Ale to není pro ně. Pro ně válka znamená, že lidi jsou v nouzi a je třeba s tím něco dělat. Třeba i riskovat život, aby někomu ten jeho zachránili.

Kamarádi, díky že jste. Díky že jste mi zase připomněli, jak mohou vypadat skutečné hodnoty lidství. Díky, že vím o lidech, kteří pomáhají, aniž by se ptali, jestli si to někdo zaslouží a jestli to někomu prospěje.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (211 hlasů)

Komentáře

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na slusny pozadani , by jim neco takovyho kazdej ,kazdej zadarmo vyrobil a rad..
Nstoji to ani za rec.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Von je z tech chudaku , "za vsecko muze Putin"..

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

podstatou je příčina - a pokud se na chvíli vyvlečete ze své osobní antipatie k Rusku, tak řekněte, proboha řekněte mi, co bylo špatné pro Ukrajinu na Minských dohodách - které zaručovaly trvající územní celistvost Ukrajiny, zaručovaly ukončení hrozné občanské války, zaručovaly Ukrajině neutrální status - vyloženě dar pro každou zem v takto exponované, geopoliticky nebezpečné oblasti. Na Ukrajině mohl zavládnout mír, ukrajinci by se sami mezi sebou přestali zabíjet , za relativně krátký čas, pokud by to šlo směrem od vlády, by se ty nenávistné příkopy možná zakopaly - a Ukrajina mohla začít fungovat jako normální zem pro normální život všech Ukrajinců. Odmítnutí Minsku ua vládami dovedlo Ukrajinu do dnešního stavu - zničená, navždy předlužená , půlka chlapů už vybitá - a vzájemná nenávist v rámci jednoho národa na desetiletí.
Většina Ukrajinců (doufám) podle mne byla pro konečně už klid v jejich zemi - ale ta mlčící většina neudělala nic proti tomu, aby se vypořádala s vládou, která ji cíleně ničí a vede ke smrti. A možná v této mezifázi, kdy se to dá ještě včas zastavit, jsme v současné doby my v ČR. A mlčící většina mlčí.

Průměrný počet slepic: 3.8 (14 hlasů)

>Na Ukrajině mohl zavládnout mír
Pokud Rusko chtělo, aby na Ukrajině zavládnul mír, tak stačilo neokupovat Krym a vojensky nepodporovat vzbouřence na východě. Obojí začalo dávno před minskými dohodami.

Jinak co se týče dodržování smluv ze strany Ruska má Ukrajina už nějaké zkušenosti. Proč by Minsk-2 měl být jiný? Proč by měli předpokládat, že stát který anektoval část jejich území bude nějakou takovou smlouvu dodržovat?

https://en.wikipedia.org/wiki/Russian%E2%80%93Ukrainian_Friendship_Trea…
https://en.wikipedia.org/wiki/Budapest_Memorandum_on_Security_Assurances (porušení sice nemá právní důsledky, ale jde o závazek na základně NPT)

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

jste nějak pozapomněl na veřejná prohlášení Merkelové i Macrona - Minské dohody byl jen podvod. Už když to podepisovali, věděli, že to je podvod. **Ruskojazyční Krymčané po tom, co viděli, co se děje na Ukrajině po majdanu a jak je tam přistupováno k ruskojazyčné menšině, už součástí Ukrajiny být nechtěli - báli se Kyjeva. Z velmi racionálních důvodů.

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

>ve svém svatém zápalu pro svůj pohled na věc jste nějak pozapomněl na veřejná prohlášení Merkelové i Macrona - Minské dohody byl jen podvod. Už když to podepisovali, věděli, že to je podvod.
Což nic nemění na tom, že Rusko porušilo podobné dohody s Ukrajinou jak jsem psal výše. Proč si myslíte, že by Rusko Minsk-2 dodrželo? Být na straně Ukrajiny také bych k minsk-2 po anexi Krymu a porušení dřívějších dohod přistupoval jako k podvodu.

>Ruskojazyční Krymčané po tom, co viděli, co se děje na Ukrajině po majdanu a jak je tam přistupováno k ruskojazyčné menšině, už součástí Ukrajiny být nechtěli - báli se Kyjeva. Z velmi racionálních důvodů.
To nějak nevyvrací, že Rusko separatisty vojensky podporovalo.

Za druhé co máte konkrétně na mysli těmi racionálními důvody? A samozřejmě má smysl zmiňovat jen věci, ke kterým došlo před anexí Krymu.

Snad ne zákon z roku 2012? https://www.theguardian.com/world/2012/jul/04/ukrainians-protest-russia…

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

To je opět ta realita bez příkras...
Meritum věci...
To vše nemuselo vůbec být...

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

učení dělá mistra - tak se budu postupně zlepšovat :) Myšlenky proudí hrozně rychle, píši také relativně rychle - a pak to takto bezodstavcově dopadá

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Když vám někdo zabije dědu, který se nikdy politicky neangažoval a pouze se chtěl starat o děti a babičku, je celkem fuk, jestli ho odkráglovali z důvodu, že je to židák, který chce ožebračit svět, nebo ho označili za fašouna a banderovce.

První chtěli očistit svět od vředu, který, podle nich, škodí této planetě už svou existencí.

Druzí zrovna čistí Ukrajinu od feťáckých fašounů.

Já v tom zase až tak moc velký rozdíl nevidím.

Jestli vy to vidíte jinak, fajn, běžte to vysvětlit pozůstalým.

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)

vysvětlit - těm z Oděsy? Těm v doněcku a luhansku - třeba rovnou do té Aleje andělů? Nebo těm, kteří s banderovským pokřikem sláva Ukrajině chtěli vymýtit ten podřadný ruskojazyčný póvl? Nebo těm, kteří tomu všemu "jen" přihlíželi a nyní je ta krvavá mašina žere také?

Průměrný počet slepic: 3.1 (15 hlasů)

Anonyme, UŽ DOST! Dost bylo Vašich nechutných lží!!! Zákaz ruského jazyka na Ukrajině!!!! Spálení Rusové, žijící v Oděse ,až poté, požádali Rusko o pomoc, jinak , by je tam lovili jen tak pro zábavu! Jste odporně nechutný a divím se, že Synapse na ty vaše hnusoty reaguje! Já jsem musela, proto, žer takový hnus k žijícímu člověku, jsem poprve pocítila, až jsem viděla video a fotky z Oděsy. Uhořelá těhotná, mladá žena, ostatní taktéž a ti, co před požárem vyskočili z oken, ubiti!!! Jako ve Volyni. Zběsilost Ukrajinců, byla v 21 století nevídaná, srovnatelná s uřezáváním hlav v přímém přenosu od ISIl. HNUS?HNUS, se nedivím, že Krym je Ruský Kdo by s nima, s Ukrajincama, chtěl žít v jednom státě! Vždy, když si na to vzpomenu, jímá mě děs, že v blízkém soudedství žije takový národ, kDE SE NIKDO NEPOSTAVIL, té zběsilosti!!!! Jer zajímavé, že nám EU vyčítá, jak se chováme k Romům,cha, ale k Oděse, ANI SLOVO. Ani slovo k těm tisícům zabitých tam, kde šafářil Západ. Ticho, jako v hrobě. Tak se prosím, už přestaňte tvářit, jako ochránce. Působíte mi až nevolnost od žaludku!!!

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

On Vám buď neodpoví a bude si blábolit to svoje, nebo odkáže na idiota Cempera, který dokonce má ve své postižené hlavičče tu drzost tvrdit navzdory veškerým filmovým materiálům, že tam Rusové zaútočili na fotbalové ultras. Poslal bych to hovado proti třeba spatťanským ultras. Sice oproti těmto banderovcům slabý čajík, ale vysvětlili by mu co zmohou normální civilisté proti takovýmto radikálům.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Byl jsem v oblasti Donbasu někdy kolem roku 2014. Od místních jsem slyšel , ať už nějaká strana proboha vyhraje, nám je jedno která, jen chceme žít v klidu.
Ti obyčejní lidé chtějí mír. Kdo je slyší ?
Mocným je to jedno, jde o jejich. zájmy a ztráty na obyčejných lidech nejsou jejich ztráty. Hnus.
Zprava, že jsou mezi námi andělé potěší a inspirují. Modlím se, aby jich bylo dost i mezi mocnými.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

Uz meli jednu revoluci v 2005 a ta zrejme nestacila..

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Gratuluji k normálnímu článku. Takoví lidé si zviditelnění a podporu zaslouží. Bohužel z Vidlákovy klávesnice má článek silnou pachuť.
Obsah by se dal shrnout do dvou vět. Zbytek je jenom omáčka okolo, kdy se snaží Vidlák upozornit na to, že má přátelé i mezi takovými lidmi a tím získat pro sebe punc věrohodnosti. Schovávaním se za tyto odvážné lidi, se snaží obhájit své předchozí i budoucí lži a manipulace. "Přece když má ty kamarády, co pomáhají na Ukrajině, tak má logicky pravdu i ve všem ostatním, když má ty informace přímo odtud, to je jasné." Nejlepší lež je taková, která je z 80% pravda.
Obdivuji tyto zachránce a nemyslím si, že si zaslouží být takto zneužíváni...

Průměrný počet slepic: 3.5 (13 hlasů)

In reply to by Dejv (neověřeno)

Trvalý odkaz

Další odporník, co ví nejlépe o co se kdo snaží, co si myslím a proč co dělá. Můžeme sledovat vaše myšlenkové - eh pardon, kde není čím, tam nelze - bezmyšlenkové pochody. V poslední větě máte kus pravdy. Ta část "a nemyslím" sedí.

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

Jura-BINGO!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Dejv (neověřeno)

Trvalý odkaz

duchu opačném, je to z vašeho pohledy vždy a priory jen lež a manipulace a vše to má už předem nějakou "pachuť". A je to z vaší strany předem určeno na všechny budoucí články ve všech dalších měsících - vše jsou manipulace a lži. Jste demagog.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

Vždy ne.
Ale zalžeš jednou, stane se.
Zalžeš podruhé, už si na tebe dám pozor.
Zalžeš po tisící a ke všemu, co řekneš přistupuji velmi opatrně.
Vždyť je to logické nebo ne? Já ho lhát nenutím.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

In reply to by Dejv (neověřeno)

Trvalý odkaz

naší současné vládě?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by synapse (neověřeno)

Trvalý odkaz

- Odpověď nula :-), mlčení je souhlas, takže věří a tím je to dané.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

..asi neuvažujem múdro ,naozaj sa chcem spýtať a kľudne ma zložte ak som mimo.. Ako ďaleko od seba sú títo dobrí ľudia od tých, ktorí sa tiež nepýtajú, neriešia a berú zbraň a zabíjajú? Títo ctihodní samaritáni, schopný často suplovať celé inštitúcie, schopní sa organizovať, sietovať niekedy aj medzinárodne, získavať zdroje, často neprehliadnuteľne inzerovať , mobilizovať aj indoktrinovať a mnohokrát improvizovane ale veľmi efektívne konať veľké veci bez ambície sa pýtať suplujú " činnosť " tých, ktorým náleží, bez toho, aby sa pýtali. Nepýtajú sa, neriešia.. Keď horí, treba hasiť. So všetkými univerzálnymi nástrojmi v rukách, schopnými eliminovať všetky príčiny požiarov aj podpalačov , hasia..A nepýtajú sa. Kde mám ja, sám, s holými rukami hľadať motiváciu podporovať, alebo chcieť vplývať na to, čo oni suplujú, keď oni rezignovali ? Pomáham hasiť.. ale pýtam sa..

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

do vyhledávání i starých výroků, aby šlo porovnat. Jo kde jsou ty doby kvalitní novinářské práce, kdy bylo toto běžné nebo dokonce jediné možné.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

Zkuste rétoriku převést do podnikatelské, či bankovní řeči totožných aktérů. Všechno to, co čemu předcházelo...

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

To video nám, díky těm už pouhým zbytkům kvalitní novinářské práce, ukazuje tu pravdu,
jak to celé ve skutečnosti bylo a je. Jenom si to mnozí odmítají připustit a melou pořád dokola svoje blitky.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Občan napsal:19 března, 2023
Jaká „soukromá“? Zběžným prolétnutím dotačních registrů a rozhodnutí obcí a krajů jsem se dostal ke skoro 200 000 000 Kč dotací od r. 2014, přičemž Royal Rangers mají necelých 1800 členů vč. malých dětí.

Oni tak moc čeští zase nejsou.
Royal Rangers jsou účelovou organizací US Apoštolské církve a její struktura je vojenská – „hlídky“ s veliteli.
Pracují s dětmi a mládeží a dělají sociálno, ale mně už řve alarm na plné pecky.
Protože evangelikálové nikdy nedělají takové věci z altruismu a nezištně.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Napsal jsem to nahoře.

Vidláku, když chcete dělat politiku, dneska si musíte nejdřív minimálně pomoci Google udělat rešerši a až potom o věci začít psát a mluvit. Jinak se zesměšníte.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Sterzik je také evangelík. Odtud nejspíše vítr vane.

Zdroj: https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/primo-z-vidlakova-dvorku-vii-muj-po…

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

Tymákovan-bravo, přímo na komoru!!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Vidlák špek miluje! Viz jeho zaslepená podpora Vrabelům a Rajchlům.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

ale já jej vnímám jako ostatním sdělované osobní myšlenky, názory, teze -k zamyšlení pro ty ostatní - a fakt mi nepřipadá, že to jsou články razantně prohlašující, že v nich je ta jediná správná pravda a že on je vševědoucí . A čtenáři mohou s jeho viděním věcí souhlasit či nesouhlasit a sdělit to v diskusi. Ti, kteří mají nějaké ty funkční neuronové spoje to dokonce i vysvětlí či vyargumentují.
Vidlák vidí současnou vládu a to, kam nás vleče, jako velký problém - a tudíž hledá možnost, jak se tomu bránit. A hledá tam, kde se něco takového objeví - jinde se hledá blbě, že:). A tomu fandí a doufá, že to k něčemu pomůže. Žádný fanatismus či zaslepenost v tom nevidím - spíš doufání a naději. Na jedinou správnou pravdu máme jiné kádry -čt, mainstream, občas nějaký ten Jarda.........

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

zde : https://www.vidlakovykydy.cz/proc-tento-blog

Cituji :
Na tomto blogu se nepíše pravda. Jen názory. Nemám tady lepší informace, nemám tady žádnou křišťálovou kouli, nechodím na jednání vlády. Používám stejné zdroje jako vy. Moje ambice je jediná - nabídnout další úhly pohledu.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Ještě, že tu je tolik "rádců a soudců", kteří vědí jak by to měl a neměl dělat:-)!
Jsou politováníhodní s tou svou "kyselostí":-)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Já to vnímám jako jeho sebepropagaci a směr politika. S Vrabelem, Rajchlem nebo jiným vykukem. O to nejde. Je tady prostor a nemjaké ovce, tak jde taky do toho. A pokud mu tady někdo ( třeba Koza ) výčte jeho lži, tak nereaguje. Tahle vláda za moc nestojí, ale Rajchlovi a podobným věřím ještě míň. Ptát se budu a srandu z některých bláhových tady mít taky budu. Vidlák je pro mě něco jak to Forum jen naruby. :-)

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Já to vnímám jako jeho sebepropagaci a směr politika. S Vrabelem, Rajchlem nebo jiným vykukem. O to nejde. Je tady prostor a nemjaké ovce, tak jde taky do toho. A pokud mu tady někdo ( třeba Koza ) výčte jeho lži, tak nereaguje. Tahle vláda za moc nestojí, ale Rajchlovi a podobným věřím ještě míň. Ptát se budu a srandu z některých bláhových tady mít taky budu. Vidlák je pro mě něco jak to Forum jen naruby. :-)

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Synapse, zase trefa, chlapci, líbíte se mi čím dál víc.

Zatím bez slepic

a co tvoje zaslepená podpora Rakušanům, Pekarovým, Fialsko-zelenským... Miluješ jejich špeky?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

zejména ta v českých lžimédiích, ale dnes i na Kydech, vždy se musím štípnout a uvědomit si Příčinu Příčin. A ta je jednoduchá.

Žádná válka na Ukrajině by dnes nebyla, pokud by Ukrajina odsouhlasila, že nevstoupí do NATO a bude ve věci vojenských paktů neutrální a pokud by plnila Minské dohody.

Je tedy řešení této války a její ukončení v rukou USáka Á TEČKA.

Průměrný počet slepic: 3.5 (13 hlasů)

Nesmysl. Minským dohodám předcházela anexe Krymu.

Co se týče NATO tak jde o klasické obviňování oběti. Rusko začalo s okupací části Ukrajinského území (Krym). Výmluvy na NATO jsou směšné. Rusko sdílí hranici s Estonskem a Lotyšskem (oba členové NATO). Nově bude členem NATO i Finsko.

Tečka.

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)

In reply to by Explorer (neověřeno)

Trvalý odkaz

V minulém režimu by horlil stejně a jako důkaz uváděl Poučení z krisového vývoje.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)