Teď už bude rozdělovat společnost každý

Autor
Štítky

Znám lidi, kteří stav společnosti kritizují už dlouho. Například můj tatínek. Když se zamyslím, minimálně od půlky devadesátých let jsem tu a tam od svého otce zaslechl nějakou sžíravou poznámku. Tak pěkně po česku pořádně skeptickou. Postupně jeho krititka zesílila, obzvlášť když pak došlo na zásah NATO proti Srbsku a od přelomu tisíciletí už nebylo nutné se nijak omezovat, bylo co kritizovat na všech frontách: 

Konzumerismus, povrchnost ve vztazích mezi lidmi, rozpady rodin, touha církví po majetku, touha Sudeťáků po majetku, neschopnost církví nabídnout nějakou smysluplnou cestu a později pak už stále očividnější podkuřování těm mocným a úspěšným a naopak stále větší pohrdání těmi chudáky tam dole. Do toho USA a její politika B-52 a postupně podobná politika všech jejich vazalů včetně nás, stále očividnější neschopnost elit pro jakékoliv řešení, postupné vyhrocování situace v půlce světa, stále noví a zoufalejší kašpaři v čele politických stran i státu, noví draví konkurenti, obavy o bezpečnost.... Zkrátka dost námětů na dlouhé rodinné večery kolem stolu. 

Po dlouhých dvacet let se naše kritika vlastně nijak neměnila. Společným jmenovatelem jakéhokoliv tématu bylo smutné konstatování, že to celé nedopadne dobře. Ostatně co bychom také chtěli... nemáme rodiny, nemáme děti, vyhlašujeme si války podle toho, jak se který Busch, Clinton, Obama či Trump vyspí, dovolujeme rakovinově bujet bankéřům, odvracíme se od starých přátel, naši církevní představitelé se bratříčkují s gangstery s bílými límečky, dvacet let se mluví o česko-německém smíření, ale kde nic tu nic, pokud někdo upozorní na problémy, ještě dostane po tlamě... Jak by to taky mělo dopadnout? Dvacet let jsme si říkali, že to nedopadne dobře, ale nevěděli jsme jak. 

Až teď, nedávno... já si to uvědomuju tak možná dva roky... teď najednou jsme překročili pomyslnou terénní vlnu a na obzoru se objevily dvě veliké půlky a mezi nimi ta řiť do které směřujeme. Najednou to, co nedopadne dobře, přestalo být abstraktní. Už to není jakási temná hrozba někde v dálce před námi, které se třeba při trošce štěstí už nedožijeme... Najednou je to tu. Kousek cesty nám ještě chybí, ale už to dostalo obrysy. 

Vybrat si může každý. Jsme kolonií Německa se vším všudy, pokud si v Berlíně dupnou, tak ve Strakovce se podělají. Napravo jsou rakety, nalevo jsou rakety a je dost blbečků, kteří by to možná i riskli  a udělali nějakou tu apokalypsu. Média se naučila ohýbat pravdu i informace, v přímém přenosu vidíme, jak se dobrých dělají zlí a naopak. Má se znovu začít zbrojit, America first, EU ýber alles... V Africe čekají miliony lidí na lepší budoucnost, po Evropě jsou tisíce no-go zón, válku máme kousek od hranic.

Emisní normy není nikdo schopný splnit a tak se podvádí, protože to jinak nejde, zákony jsou tak složité, že všichni nějaké porušujeme, veškerá digitální komunikace je někde uložená a může být použita. Každá vláda je zkorumpovaná ještě dřív než nastoupí a vždycky někomu poklonkuje... Dělá se zelená energie, která funguje jen pod dotacemi, pole jsou vyčerpaná, půda je otrávená, voda je otrávená, jídlo je otrávené i léky jsou otrávené. Nikdo vám nechce prodat nic kvalitního, ale chce jen vaše peníze co nejrychleji a celý technický pokrok posledních deseti let v podstatě spočívá jen v tom, abychom si mohli rychleji a více telefonovat a fotit každou pitomost, sedět doma a pokud možno s nikým nemluvit. 

Prostě najednou je vidět, že společná budoucnost není tak společná. Náš postup vpřed bude teď už vždycky na něčí úkor. Pokud si zlepšíme vztahy s Čínou a Ruskem, tak to dopadne na Gabala a spol... přijdou o hodně peněz a možná i o víc. Pokud budeme dál s USA, můžeme snadno posloužit jako Kurdové proti Shaddámovi se všemi dopady.

Vystoupení z EU odnesou naši nejchudší, protože na ně pak dopadnou nejtíživěji všechny změny či dokonce pomsta tam z Bruselu. Ostatně odejít z EU při naší provázanosti s ní dává asi tak stejný smysl, jako odchod Ukrajiny od Ruska.  A pokud v Unii zůstaneme, dostaneme bruselské diktatury až nám poleze krkem... ulice plné vykořeněných lidí, kteří nás budou nenávidět a dělat si svoje pořádky, direktivní příkazy bez ohledu na místní specifika a tak dále... 

Ať se udělá jakákoliv daňová reforma, na nadnárodní korporace nikdo nesáhne...  Zase to půjde z našich peněženek. Prostě nemáme už společnou cestu. Naše společnost je už zase třídní a naše zájmy se liší. A stejně jak se liší naše zájmy, stejně tak se liší i naše cesty. Už nezáleží na tom, kdo bude v čele státu. Nikdo už nedokáže nabídnout cestu ze které něco budou mít všichni. Teď už nám jen nabídnou v uvozovkách to menší zlo, které i když bude malé, tak pro někoho bude velké víc než dost. EET sice pomohla výběru daní, ale také leckoho zlikvidovala a ještě zlikviduje. 

Až se do čela státu dostane někdo z pražské  kavárny, nic to na tom rozdělení společnosti nezmění. Ani Drahoš jako prezident na tom nic nezmění. Naše budoucnost už není společná. Naši cestu dopředu stále více lemují mrtvoly těch, kteří už nestačí tempu a nedostává se na ně zdrojů. Není to Zeman, kdo rozděluje společnost... To jen to, co jsme třicet let budovali, to se teď ukazuje v praxi. To teď dospělo a žije si to vlastním životem. Už to není o prezidentovi nebo premiérovi, už je to o tom, že všichni vidíme, že někteří na zítřek brzy setsakramensky doplatíme. Ať už nebezpečnými čtvrtěmi, které budou nebezpečné bez ohledu na neziskovky v nich působící, nebo státem špehujícím každý podnikatelský krok, orgány, které budou klekat na kdekoho ať bude vinný nebo nevinný a nebo prostě bude válka a my budeme kanonefutr. 

Už to není abstraktní zlo... už je vidět.  

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Ne že bych to taky tahle necítil, ale přečíst si o tom hned po ránu je značně deprimující.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dneska jsem taky blbě spal a teď bych si šel nejraději znovu zdřímnout. Ale nelze......

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dneska sem vyhodil zaleželou jehněčí kýtu (sem furt přemejšlel, jak tu vomáčku udělám, až se tekutina v igelitu zakalila a datum ukázalo 14 dní po) a udělal si topinky se syrečkama.
Kerý to dycky jistěj.
I tak se mi ale na chvilku chce lehnout, než pudu do vany.

Autor to nakydal vcelku správně, ale celejch těch 28 let jsme dobře věděli, že jediná pomocná ruka je na konci vlastní paže.
Nechali sme se prodávat nastojato a eště se gaunerům klaněli.

Menšinová vláda má tu výhodu, že není moc stabilní.

Takže poslat ožralého Junckera a zkrachovalé ročildy kam patří nebude tak těžké.
S Makarónem už vyběhli nejen Saúdové, ale i botswanskej prezident.
Byla by vostuda zustat pozadu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nic proti pesimismu, ale nadějě přece existuje také - a vždycky. smějící se smajlík
A žádoucí je Vidláku rovnováha.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pan Vidlák vidí a cítí o krok dále,nechci říci,že je v prvé řadě,aby tam byl první.
Pokud si každý neuvědomí,kdo nás do této situace přivedl,tak se z toho nevyhrabeme.
Prvé řadě,tohle nikdo nečekal před vstupem do EU,ale už můžeme říci,že všechny ty kroky byly připraveny a postupně se realizují,jak někdo říká,je to postupné vaření žáby.
Proto je nutné v prvé řadě,nepustit sem muslimy,Afričani,jinak se vezeme v problémech jako Němci,Francouzi.
Pokud se i nová vláda bude hrbit před potentáti EU,tak během krátkého bude republika vyrabovaná.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak já si tady pěstuju ego, že jsem největší pesimista v rodině a v městě a v širém okolí, a teď tohle to tentononc.
Nicméně kdybych měl napsat něco ještě pesimističtějšího, anebo optimističtějšího - to podle subjektivního náhledu dotyčného čtenáře a meditátora (od slova meditovat), řeknu, že to není nic nového pod sluncem a že se to dalo všechno čekat.
Socík nás držel v jakési bublině. Vše bylo jasně dáno, role byly rozděleny, všichni věděli, co je blbě. Co bylo dobré, jsme nebrali na vědomí. Proč taky, když to mělo být na věčné časy a nikdy jinak. V 89. všichni zastříhali ušima a dychtivě čekali, co bude. Před růžovou budoucností je nedokázal varovat ani růžový tank.
Teď stříhají ušima znovu, aniž by si všimli, že i ten pravý ušní střihač lichokopytnického rodu je nadán raciem mnohem více, než oni sami, páč když mu tráva nechutná, buď jde na jinou pastvu, nebo začne zběsile hýkat.
Ad Vidlákův táta a spol.
Jednoduše naletěli na hadrnické pimprlové dívadlo s dlouhým "I" po ocasem Vénova komoně.
Neboli - přátelé, buďte v klidu, neděje se nic mimořádného. Pouze jste byli znovu dokonale ojebáni, páč lidská zkušenost je nepřenosná a každý se musí spálit osobně.

Zatím bez slepic

nasazovač brouků do hlavy, takže si ještě odpovím sám sobě.
Ano, i já jsem hlasoval pro vstup do Německé - pardon - Ojropské jůnyje. Ovšem jak praví náš oblíbený pan prezident - ten s dřevěným samopalem, jen blbec nemění své názory.
A v tomto punktu jsem zastáncem urychleného opuštění tohoto vítačského, šmírujícího a dirigistického sedmadvacetispolku, protože, čím dříve to bude, tím méně to bude nás - nízkopříjmové zoufalce - bolet. Zatím totiž ještě jakési minirezervičky jsou, a pokud by se podařilo navolit někoho normálního, nemusela by to být nutně taková katastrofa. Ovšem čím později to bude, tím prorostlejší budou ekonomiky a samozřejmě i politiky. Kdo tvrdí, že česká politika už být horší nemůže, je dle mého názoru hlupák. Může a bude.
Otázka:
Proč si ten idiot Targus myslí, že čím dříve, tím lépe?
Pokud bychom zahájili odchod nyní, měli bychom unikátní šanci si vydobýt unikátní podmínky pro existenci ekonomiky přidružené k ekonomice EU. Německo nestíhá vykrývat poptávku a nebylo by schopno nahradit výpadek produkce české ekonomiky jak po výrobní, tak i po fiskální stránce. Odhady odlivu financí z ČR jsou od ofiko 350 do neofiko děsivých 700 miliard. Z toho většina plyne k Dojčerům. Ani takoví hň**i, jako jsou Makrela s knihkupcem by si tento penězovod neodšmikli. Aspoň ne hned a bez adekvátní náhrady. Což je problém. Kdyby to šlo, dávno by své montovny více diverzifikovali. Jenže už není kam. Sever je drahý, jih moc nemaká a má nevhodnou skladbu lopat, východ utekl na západ, střílí se tam a ukrade se i to, co se ukrást nedá. Pokud by šel ven celý Visegrád, Bruslákům by se šiška zamotala na dvacet let dopředu.

Zatím bez slepic

tak jo. Ale obávám se, že tyhle země, resp. jejich hlavouni, nebudou schopny(i) ani elementární jednoty, když např. sice dokážou jakž takž nahrubo jednotně říci "polibte nám brusel s připrchlíky", ale v realizaci si už jedou každý po své koleji. Nemluvě už vůbec o přirozených rozdílech mezi katolickým ošavlovaným husarem toužícím už zase drang na východ, na západ a pro Těšínsko i na jih a ateistickým knedlíkovým švejkem, který chce mít hlavně klid a do akce se nepohrne. (Srovnání to snad snese s cca osmimilionovým Katalánskem, kde se v říjnu jen v Barceloně střídaly po třech dnech půlmilionové demonstrace pro a proti. Ta největší někdy předloni měla tuším 1,7 mil. účastníků. U nás? Jednou za 25 let stotisícová (80 - 120 tis. podle míry kalouskovitosti zdroje) demoška převážně organizovaně dovezených účastníků.)
A přes některé aktuální výhody bychom i v součtu nejspíš byli ten slabší pes. Když je jím 60 milionová Británie s jadernými ponorkami, jak by asi dopadla (na počet lidí zhruba stejně velká, na ekonomiku nevím) střední Evropa. Nehledě na početnou a zejména hlasitě uřvanou pátou kolonu uvnitř, u nás zejména. I když se tedy MerkelJuncker hodně snaží udělat z Británie odstrašující příklad.
Myslím si, že cestou je v rámci EU využívat pravidel až na jejich hranu. Že v Bruseli a na ČT24 řvou? Ať. Maďaři postavili plot, Makedonci zavřeli hranici. V Polsku si tuskovci nachystali a protlačili zákony na míru, volby vyhrála PiS, upravené zákony využívá na hranu. Macroni a Tusci řvou, ale v reálu se děje co? Prd.
A druhá věc je diverzifikace zahraniční politiky. Opět Maďaři, ale i Řekové, Turci, Bulhaři, nakonec i Italové. Baví se s Ruskem, baví se s Čínou. (Němci taky, ale ti potichu. Zatím. A ne politické figurky, ale byznysmeni. Zatím.) 16 zemí středojihovýchodní Evropy se sejde s Číňany na 16+1. Dokonce i Sobotka. Brusel opět řve nebo aspoň výhružně zvedá obočí, ale v reálu se děje co? Zase prd.

Zatím bez slepic

Hmm, jsi naivní, že nikdo nebude bojovat. Nikoho nezajímá co si myslí "spící většina", ta bude dělat to co jim přikáže "aktivní menšina", jako pokaždé.

Dám ti příklad z reálného života co se učí v lepších kurzech zdravotní pomoci. Nastane nehoda-krizová situace a lidi se rozdělí do 3 skupin, kdy 5-10procent, začne jednat a řešit, +-20 procent začnou panikařit a jsou úplně v prdeli (například jsou schopni v běhnout do ohně a zemřít...), pak je 50-70 procent lidí co tupě čumí a jsou zamrzlí, ale mají zajímavou vlastnost, na slovo poslechnou těch 5-10procent lidí co jednají a řeší.

Závěrem, fakt nemá cenu řešit co si myslí "spící většina", ta v krizi prostě začne poslouchat a vykonávat rozkazi i kdyby se znovu stavěli koncetráky. Ty potřebuješ dostat pod kontrolu na svou stranu jednájících 5 procent společnosti a je ti jedno zda je to ateista nebo někdo kdo sedí v kostele ráno i večer.

Zatím bez slepic

P.S. a ty procenta +- sedí nezávisle na národnosti , vzdělání nebo náboženského vyznání. Je to statistika chování skupiny...

Zatím bez slepic

Ale nešlo mi o to, kolik "půjde bojovat". Šlo mi o názornou ukázku toho, jak je (bylo by) těžký dosáhnout jednoty a tím aspoň trochu přimáčknout Brusel ke stěně.
No a jestli těch 5% platí univerzálně, tak se holt proti těm Kataláncům nebo Polákům asi lišíme v tom, že okolnosti pro spuštění módu "je krize" vyhodnocujeme jinak. Řádově jinak.

Zatím bez slepic

UK má tu vlastnost, kterou my prozatím nemáme. To vlastností je naprostá absence průmyslové výrobní základny. O to se postarala druhá taková naprosto squělá madam - Železná Lejdy Tečrová.
UK naopak prašule z ostatních zemí vysává a zdejší banksteři jsou na prášky z toho, že mají platit do Brusele na naše nejakých 1 500 mld. v průběhu několika let. Což my bychom zvládli za 2 až 4 roky při znárodnění prachů zdrhajících před zdaněním.

Zatím bez slepic

"Socík nás držel v jakési bublině. Vše bylo jasně dáno, role byly rozděleny, všichni věděli, co je blbě. "

Hrubě nesouhlasím, každá společnost má toto nastaveno, pokud ne, rozpadá se a je kořistí okolních států/kultur. Jasně za socíku byli jiné pravidla, jak za první republiky, ale byly...
Podívej se na slováky za první republiky, ne že by neexistovla "separatismus", ale předem daná pravidla, která se i vynucovala pod trestem ukazovala, že se o tom pouze "mluvilo", to samé za komančů, jenom, když stát zeslábl nastala změna, ale vem si léta 90/91 , každej si dělal srandu, když přjížděl hranicu, u půchova se vtipkovalo, když se projelo kolem hospody "UColníka", ale každej cítil, že něco je ve vzduchu...
To, že jsi se v 91 nehádal, byl, že jsi seděl v hospodě se svejma..., ne že by ta rozpolcenost nebyla...

Zatím bez slepic

sám sis odpověděl.

Citace:
"... každá společnost má toto nastaveno, pokud ne, rozpadá se a je kořistí okolních států/kultur."

To je přesně ono, o čem kydá Vidlák i má maličkost.
Naše, tzn. tato společnost v tomto čase a místě postrádá základní nastavení. To je důvod, proč jsme svědky jejího štěpení, kdy Vidlák celkem správně píše, že v tomto čase a místě už štípe, odsekává a podsekává naostřeným kaláčem (sekera k porážení stromů) každý, kdo se opováží kviknout.
A vlastně i nekviknout.

Zatím bez slepic

In reply to by Nick512 (neověřeno)

Trvalý odkaz

I trojdílnou sérii o dohledovém kapitalismu jsem dal. Tam je toho tolik (a drze vyzdrojovanýho), že by to mohl být kandidát do Drahoušova seznamu. Ostatně, těším se na jeho Koniášův efekt - určitě tam budou i zajímavý stránky, který ještě neznám.

Zatím bez slepic

In reply to by Nick512 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Drsna budoucnost

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No já jsem spal dobře a lehnout si znovu nepůjdu, byť bych i mohl :-)
Skutečnost je sice taková pesimistická jak ji Vidláku popisuješ, ale mohlo by být i hůře.
Já si myslím, že se nesmíme vzdávat a musíme bojovat. Výchovou dětí a otevíráním oči našich přátel počínaje a aktivní účastí na všech druzích voleb konče. Byť je někdy na výběr jen menší a větší zlo.
Budoucnost bude taková, jak budeme myslet a jednat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

od jednoho ostravského barda. Přičemž částečně úsměvná je jen proto, že už je to tak strašně dávno.
<i>Kdybych se narodil před sto léty, žil bych v jinačí době ... atd. ... Měl bych krásnou ženu a tři děti, zdraví bych měl a bylo by mi kolem třiceti, celý dlouhý život před sebou celé krásné dvacáté století. Večer by zněla od Mojzese melodie dávnověká, bylo by léto tisíc devět set deset za domem by tekla řeka. Vidím to jako dnes šťastného sebe ženu a děti a těšínské nebe ještě že člověk nikdy neví, co ho čeká.</i>
Co asi tak napíše nějaký jiný Nohavica "až příště přiletí" a bude se hořkoúsměvně vzpomínat na naši současnost? V roce 2010 něco kolem třiceti - to je asi tak Vidlákův (a s jistou dávkou velkorysosti i můj) vrstevník, že? Tak ještě že nevíme, co nás čeká.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A já bych to tak zle neviděl. Tak třeba před rokem k nám do katedrály v Plzni zavítala Posselt kumpačka s velkou slávou tak říkajíc v plné polní a letos na Krista Krále už to byl jen sám Posselt s vlajkonosiči a dámským doprovodem. Já to se rozumí jsem měl to štěstí, že obě německé dívčiny si sedly těsně vedle mne, takže jsme si i podali ruce a vyměnili si hezký úsměv (byly docela pěkné); Posselt seděl opodál. Samozřejmě jsem Posselta sledoval, abych odhalil jeho zbožnost -- a musím konstatovat, že nějaký základ tam je. Sice přijímal jen na ruku, ale jinak se docela modlil a párkrát si i v lavici klekl, ačkoliv to nebylo až tak dobře rozpoznatelné. Ale co mi nejvíc letos vadilo, byly ty slečny. Ty vůbec věřící nebyly -- dost tam krafaly a fotily si své dva vlajkonosiče u oltáře. Nebýt to tak "vzácná" návštěva, tak bych na ně houknul, že se neumějí chovat. Takhle jsem to musel vydržet a usilovněji se modlit. Tož tak. Já tu tedy jistý pokrok k lepšímu vidím. Mějte se!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

a vždy tomu tak bylo. Neděje se nic, co by už se v lidských dějinách nestalo, lidstvo stále dělá chyby a periodicky za ně zaplatí.
Jak je naše civilizace technicky dokonalejší, tím je cena, kterou budeme muset zaplatit vyšší.

Bude muset zřejmě být hůř, aby mohlo být lépe. na to by jsme měli být připraveni.

Mmj. "Tomáš Haas: V Kyjevě byl zatčen Saakašvili"(PL). Revoluce začíná požírat své děti. To už tu také bylo.

Zatím bez slepic

To je pravda jen napul. Valky byly porad, zabijelo se porad, ale nikdo z vasich predku nebyl zabit drive, nez mel zivotashopne potomky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To by mě zajímalo, kdyby Drahoš měl okomentovat tento článek, jestli by i pro něj našel nějakou předpřipravenou frázi ve svém kapesním slovníku duchaprostých floskulí, nebo zda by mu došly a vyjímečně by vypotil něco ze sebe. To je zase výběr, nechtěl by kandidovat Vidlák?

Zatím bez slepic

No co by rekl, ze Vidlak je jeden z nicku Vladimira Vladimirovice.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, omlouvám se, že sem zanáším Vlka, ale poslední dobou se oba více či méně překrýváte - inu, reagujete na podobná dění. Vlkova dnešní anketa pravděpodobně dopadne konstatováním, jak jest kosířstvo nedůsledné a nekonzistentní. Slovenskou vládu by s Harabínem poslali za povolení přeletů k soudu, ale Zemana (tehdejšího premiéra českého) by rádi znovu prezidentem...
A když už jsem u toho... K samotnému tehdejšímu hlasování Ivan David: http://www.novarepublika.cz/2014/04/jak-ceska-vlada-jednala-o-bombardov…
Ale je fakt škoda, že Vlk odmítá diskusi...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je v tom podstatný rozdíl. My jsme byly čerstvě v NATO, Slovensko nikoliv. Ale jinak bych všechny co se na bombardování podílely rád viděl tam, kde skončil Chorvatský generál

Zatím bez slepic

In reply to by ivo (neověřeno)

Trvalý odkaz

az se bude svet divat jinam

Zatím bez slepic