Předvánoční

Autor
Štítky

Zítra večer zasedne většina obyvatel naší země ke společnému stolu, dají si smaženého kapra s bramborovým salátem, v obýváku bude stát nazdobený stromeček, pod ním budou zabalené dárky. Přijede Ježíšek, z reproduktoru se budu linout koledy, zítra odpoledne se republika zastaví a vysoce nadpoloviční počet obyvatel to bude mít úplně stejné.

Tu tam budou malé odchylky, někdo ryby nerad a tak bude kapra imitovat jiným řízkem, někdo si udělá zdravější salát, u nás doma se stromeček nestaví do stojanu, ale pověsí se od stropu (historická tradice), někdo dokonce bude mluvit ne o narození Ježíška, ale o Saturnáliích nebo o svátku slunovratu, nějaké procento bude mít Chanuku... v drtivé většině se ale bude sedět kolem stolu ve svátečních šatech, bude stromeček, budou dárky, po jejich rozbalení budou následovat v televizi Tři oříšky pro Popelku, na stůl přijdou chlebíčky... 

Marně přemýšlím, jaká jiná událost nás takto propojuje. Křesťany, ateisty, přistěhovalce, domorodce, Čechy, Moraváky, Slezany, Hanáky i Karlovaráky. Naše republika je maličká, ale v Plzni je jinak než v Ostravě a ve Vidlákově se žije jinak než v Ústí nad Labem. Přesto o vánocích to máme skoro všichni stejné. Patříme k sobě, jsme jedna země, jeden národ, jeden lid. Na chvíli se setřou rozdíly, stromeček a kapr nás spojí s miliony spoluobčanů, kteří to dělají také tak. 

Možná ještě velikonoce a pomlázka nás dostanou podobně na jednu notu, nebo ještě tak novoroční ohňostroje, ale ostatní svátky už takovou sílu nemají. Ani krev novodobých dějin, ani osvobození od nacisty, ani Masaryk, ani Lidové milice na Národní třídě, ani Svatý Václav, ani Cyril a Metoděj, ani Hus, ani První Máj. Ze všech divokých událostí dějin zůstalo děťátko v jesličkách, uvědomění si přechodu dalšího roku a svátky jara. U nás se nevztyčují vlajky, nepochoduje se ve velkých manifestacích, neslavíme žádné vůdce ani jiné frajery, neklaníme se ani modlám ani hrdinům. Jsme opatrní na dějiny, protože se až příliš často mění a člověk je pak za blba... Přesto máme co slavit. Symboly, které jsou staré jako dějiny samy, které mají co říct i dnešnímu člověku. 

V dnešním světě se spíš rozpadáme do individualit. Nemáme toho až tak moc společného. Je fajn, že alespoň kolem vánoc máme jeden kolektivní statek a byl bych rád, kdyby nám vydržel. 

Přeji vám milí čtenáři hezké prožití vašich osobních vánoc. Pokud zítra budete mít na stole kapra, v obýváku stromeček a dostanete nějaký ten dárek, tak já to mám doma stejně a patříme k sobě.   

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

No jistě, vždyť je to pro všechny slunovrat, tak je jedno, jak tomu kdo říkáme.
"Mít růže jiné jméno, voněla by stejně."
Hezky si to užijte.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://vpropecian.com ">prescriptions for propecia in nj</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

diabetes y kamagra <a href="https://vskamagran.com ">kamagra infarto</a> definicion de la kamagra

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlákovi i všem, kteří sem chodí, případně mě mají plné zuby, přeji radostné chvilky s blízkými, žádné "slunovratové" depky, funkční žlučníky, těm ojetějším málo hnusné čajíčky a chutné zdraviny.
(Zdravina je podle mé dcery naprosto nepoživatelná hmota, která se zhusta podává pro ni naprosto nepochopitelně na talíři a s jídelním náčiním na rodinný stůl v době jídla.)

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

věřím, že Vidlák má na svém stole samé poživatelné "zdraviny".

Jdu připravovat rybí polévku. Máme zítra dopoledne se sousedy a kamarády předvánoční sezení se zpěvy a už drahně let je obohatit stůl o tuto krmi je můj úkol.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přeji Vidlákovi i všem čtenářům krásné vánoce, ať se Vám všem daří.
Věřme (a dělejme pro to něco), bude líp.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Také se připojím s přáním,vánoční pohody v rodinném kruhu,nebo i s přáteli.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pěkný slunovrat všem.

Je jedno jak to nazývají křesťané, ateisté nebo budhisti, pro středoevropany to je oslava slunovratu a jara a to nám zustane vlastní i přes jiné umělé svátky, které jsou jen volným dnem v kalendáři.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Koleda koleda Aláhu
už klekám na podlahu;
klekám na zem měkce
obracím se k Mekce.
Jejda, jak jsi veliký!
Ty jsi jedl knedlíky!
Kýpni si k nim trochu zelí
ať se ti to v břichu zcelí;
kdyby sis dal kousek bůčku
bylo by už jen pár krůčků
k tvojí nové víře.
Nebuď pořád zvíře.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik !!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Koleda 1
Narodil se Muhammad, Allajhi salám, veselme se!
Na poušti nám vykvet květ, radujme se.
Z pramene čistého, z rodu beduinského,
nám, Nám, narodil se!

Koleda 2
Pásli ovce beduini
při prašné cestě do Mediny.
Alláh, Walláh, In šá Alláh,
Alláh, Walláh, Má šá Alláh.

Gabriel se jim ukázal,
do Mekky jít kázal.
Alláh, Walláh, In šá Alláh,
Alláh, Walláh, Má šá Alláh.

Bažte lidé pospěšte,
Muhammada, Allajhi salám, tam najdete!
Alláh, Walláh, In šá Alláh,
Alláh, Walláh, Má šá Alláh.

On tam leží pod al Ka`bou
velblouda má pod svou hlavou.
Alláh, Walláh, In šá Alláh,
Alláh, Walláh, Má šá Alláh.

Koleda 3
Půjdem spolu do al Aksa,
Alhamduliláhí rabil álamín!

Muhammade, Allajhi salám,
já tě budu ovívati.
Muhammade, Allajhi salám,
já Tě budu ovívat.

Všem radostný ramadán vinšujem! Alhamduliláhí rabil álamín! Jdeme s dobou a pro všech těch 12 muslimů přišlých ze Sýrie, kteří zde údajně jsou, vytvoříme náboženskou podporu mnohem vhodnější pro početnější církve, jako jsou Rytíři Jedi, kterých je tisíckrát tolik, co muslimů. Ale když se nás EK rozhodla obohatit dárkem islámského fanatismu, přijměme jej upřímně nadšeně jako svazáci v 50. letech přijímali budování socialismu! A o 20 let před nimi např. Němci stejně nadšeně budovali svět nacismu na mrtvolách svých odpůrců a podle jejich soudu méněcenných národů! Nadšení se nevytrácí, nadšení svazáků a jejich potomků zůstává. Jen já nemám pochopení pro hromady mrtvol, které při budováních lepších světů zůstávají a považuji nacismus, komunismus a multikulturalismus za stejně nebezpečné, nedemokratické, zvrhlé a zločinné ideologie! Pro mír na zemi bohatě postačí ponechat každého žít podle jeho mínění a představ a nechat jej hlásat si jeho názor, a nesnažit se o lepší zítřky.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik !!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

:-)))

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik !!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

co Vy tady?

Přeji šťastné vepřové Vánoce!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ne, všude to není stejné! Někde nevěří, že by Ježíšek byl syn boží, ale věří, že je to pouhý prorok, předchůdce proroka mnohem většího! A tak místo toho zpívají trochu jiné koledy, jako Narodil se Mohamed, Pásli ovce beduini při prašné cestě do Mediny, Půjdem spolu do Al Aksá, apod.

Zatím bez slepic

Ježíš měl štěstí,že se narodil v té době,teď by byl prohlášen za fašistu.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče, bylo by to mnohem horší, Ježíška by označili za ruského trolla!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

...a poděkování Vidlákovi za spoustu podnětů k zamyšlení .
Asfaltový holub

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

dlouho jsem tu nebyl, a nějak to tu beze mne upadlo. Jen samé chmury. Zítra máme tedy velký den. Doufám, že ho důstojně oslavíte -- v kostele za radostného zpěvu. Petardy, flašky a jiné blbosti prosím nechat doma. Čus! (PS: Třeba mne tam potkáte. Budu nejspíš schovanej v nějaké píšťale varhan, která bude znít trochu falešně.)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Panu domácímu a všem, kteří sem přispívají přeji krásné Vánoce, ať se Vám všem daří. Moje kamarádka říká, proč si pořád přejeme hodně zdraví, když už dávno žádný nemáme. Optimistický to názor! Přidržím se tradice a popřeji všem pevné zdraví.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Také se přidávám s přáním poklidných a krásných Vánoc všem tady v kurníku i všem do Vidlákova.

Vykašlete se alespoň na pár dnů na ty, co vzývají Aláhy a Muhamedy, o těch tyhle svátky nejsou. My chceme klid a mír a vážíme si života, oni hledají vnitřní neklid a neustálou mstu a žijí jen pro úspěšnou smrt. S těmi nemáme nic společného a příští rok bychom jim to měli jasně a důrazně sdělit.

Protože moc nemám ráda ryby, tak si zítra pro sebe vytáhnu z mražáku a usmažím řízečky z Vidlákova Němce, kterého jsem letos na začátku prosince pomáhala ve Vidlákově porcovat. Už se na to těším a moje myšlenky tak zaletí i k Vidlákům ke svátečnímu stolu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jsou oslavy narození Ježíše z moci úřední, protože stejně nikdo neví, kdy se Ježíš narodil, někdy se to slavit muselo, tak se to prsklo na vánoce, když už se v tu dobu stejně slavilo.

Slavil se dříve sice slunovrat, ale mám jisté podezření, že se hlavně slavilo protože na polích bylo stejně prd, co dělat. Noci dlouhé, úroda dávno sklizena a zpracována, do jara daleko, venku zima - ideální čas na mejdáč. Slunovrat nebo Ježíš, hlavně když se slaví.

No a dnes jsou vánoce hlavním svátkem rodiny a dětí (Valentýn lásky a milenců, velikonoce sexu, MDŽ i svátek matek svátkem ženství, dušičky/Halloween svátkem zemřelých a 17 listopad svátkem podpory momentálního režimu, který s režimem zase zmizí, jako zmizel Vítězný Únor, VŘSR, 1 máj či svátek Pivnicového Puče.)

Tak vše nej vám a vašim rodinám.

Co mě trochu zaráží je, jak jsme se my, národ ateistů, tak zasekli na slavení vánoc a nějakej komunisty prosazovanej děda Mráz se vůbec nechytl a to to bylo jen o tejden později. Taky jsme se nezačali cpát americkou vánoční krůtou, německými klobásami nebo odporným anglickým pudinkem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Všimli jste si také jistého rozporu v EU? Sice máme zapomenout na křesťanské tradice, ale co se týká tradice altruismu, která pochází z křesťanství také, tu naopak máme rozšiřovat v co největší míře i na ty, kteří si ji ani trochu nezaslouží?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

http://buysildenshop.com/ - viagra and cannabis

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zatím bez slepic