Slovenský novinár

Autor
Štítky

Doplněno 3.3.2018 - 10.20

Chtěl jsem si nechat ještě trochu oddech, ale události kolem nás nabírají rychlý spád a nechci-li dnešní téma úplně zazdít, musím ho pustit do oběhu. Jistě jste už z titulku poznali, že chci dnes psát o  zavražděném slovenském novináři Kuciakovi. Mám z celého případu pocit hodně rozhrabaného hnoje. 

Nejprve shrnu situaci. Novinář byl po několika dnech, co se nikomu neohlásil nalezen i s přítelkyní ve svém domě mrtvý. Oba byli zavražděni střelnou zbraní. Kuciak se živil jako investigativní novinář a zrovna psal sérii článků o napojení italské mafie na nejvyšší patra slovenské politiky. To je tak všechno. Kromě několika dílčích údajů z tiskovek policie ještě nic dalšího nevíme. Všechno ostatní je prozatím zpravodajský balast. Nikdo prozatím nepotvrdil, jak se to stalo a kromě divokých spekulací, že vraha novinář musel znát a pozval ho dál, nebo naopak že se bránil, nic z toho není zatím jasné. Což má logiku. Policie nebude vytrubovat svá zjištění a nebude ani nahlas mluvit o vyšetřovacích verzích. 

Co už ale žádnou logiku nemá, je mediální smršť, která se stala. Milý novinář ještě ani nevychladl a už bylo jasné, že ho zabila mafie napojená na Fica a samozřejmě za to může i Zeman, protože mluvil o tom, že by se novináři měli střílet. Svolávají se demonstrace, syndikáty novinářů se domáhají omluv a vlastně už je celá věc vyšetřená i odsouzená. Skeptici poukazují na podobnost  se sestřelením letadla nad Ukrajinou, kde byl také hned jasný viník i když dodnes není jediný důkaz. 

Mně to spíš připomíná případ Petra Kramného a záhadná smrt jeho ženy a dcery v Egyptě a potvrzuje to můj názor, že místo sdělovacích prostředků už máme jen bulvár. Deník Blesk mi začíná být sympatický, protože se k tomu bulváru alespoň hrdě hlásí. Ti ostatní to dělají stejně, jen se za to prozatím ještě stydí. 

Policie tu a tam vydá nějaké malé prohlášení, že se u zavražděného našly nevystřelené náboje, jiní svědci přidávají historky, že dostal gumu, jako že bude vygumován, maminka zavražděné přítelkyně lomí rukama a všichni to přetiskují a sdílejí, ale jinak nic smysluplného. 

Za Vidláka bych měl několik pochybností 

Jednak, to nebyl nějaký novinářský nestor či reportérká hvězda. Ještě neměl ani třicet. Vlastně to byl zelenáč, který měl chvíli po vysoké škole, dělal doktorát a  (v uvozovkách) čerstvě chytil stálou práci a tak si koupil starší barák a plánoval svatbu. Pracoval pro Hospodářské noviny a Aktuálně sk. Takovým se svěřují v redakci investigativní bomby typu mafie a politika? Nebo dělal na volné noze? Dost by mě zajímalo, jak se právě tenhle čerstvě dostudovaný absolvent stal novinářským esem. Investigativní žurnalistika je pro noviny velmi drahý špás. Máte člověka, který dělá na jednom jediném případu velmi velmi dlouho. Platíte ho, dáváte mu prachy na úplatky, musíte si ho hýčkat i chránit, aby z toho nakonec byl úžasný sólokapr a velká aféra a nebo také nic. Je na Slovensku běžné, že takovou práci dělají mladí janci chvíli po škole? 

Prorůstání mafie do politiky, to je evrgrýn posledních třiceti let. Kde jsou nezdaněné peníze, tam je mafie a tam je i politik. Nevím, proč by zrovna italská mafie dělala do východního slovenska, ti teď mají lepší byznys z africké migrace, ale budiž. Třeba je tam něco, na čem se dá dobře vydělat. Tak dobře, aby se z toho dali uplácet politici až v Bratislavě. Sakra, už teď to zní poněkud podivně. Ale dejme tomu. Článků na téma politicia mafiáni už bylo napsáno neurekom. Poslední Kuciakův článek v ničem nevynikal. Dohady, zamlžené polodůkazy, nic neříkající analýzy... Tohle stálo mafii za exemplární popravu? Pokud to vůbec exemplární poprava byla... 

Každý průměrný dutý policajt, každý průměrný občan i každý novinář ví, že na mafii je třeba dávat bacha.  Že se tam nechodí pro revolver daleko a nejlepší je nic nevidět a nic neslyšet. A přesto se náš nadějný novinář pustil po stopě hrdlořezů a chystal o nich sérii článků. Buď měl mimořádně šťastný den a na něco opravdu narazil a nebo měl prostě smůlu. Já bych si vsadil spíš na to druhé. 

Aniž bych se nějak chtěl dotknout pozůstalých, na fotce pan Kuciak nepůsobí jako zapálený odhodlaný novinář a člověk. Spíš vypadá jako Jarin ze Zámané Lhoty. Jistě, zdání může klamat, podobný vzhled může být poměrně slušná kamufláž, ale podobným obličejům se zdráhám uvěřit na první dobrou.  Spíš z toho mám pocit (a nic jiného než ten pocit), že chlapec byl ve špatnou dobu na špatném místě a posloužil jako varování pro skutečného šťourala, který ohrožoval něčí velké peníze. Skoro mám chuť se ohlížet po jeho kamarádech, zdrojích a dalších novinářích v redakci, kteří na tom dělali s ním. Ti možná mají nějaké krytí a nějakou stráž. Je to samozřejmě předčasné, ale zatím bych si myslel, že Kuciak posloužil jako volavka a schytal to za někoho. 

 

PS. Tento článek pouštím ještě před páteční hodinou Vlka kterou si rozhodně hodlám na Slobodném vysielači poslechnout. Jsem zvědavý, k čemu tam dojdou. 

Doplněno: Po včerejších televizních a novinářských výlevech, shrnutí Borise Koroniho na Slobodném vysielači a dnešní zprávě o propuštění zadržených prý mafiánských italopodnikatelů a nové vyšetřovací verzi bych se přikláněl k tomu nejjednoduššímu vysvětlení:

Pak Kuciak si půjčil na dům a měl hezkou babu.

Varianta nejjednodušší - Žárlivý milenec si to vyřídil s bejvalkou a pro jistotu to nasolil i do soka v lásce. 

Varianta o něco divočejší, ale stále možná - Vymahač přišel pro pravidelnou splátku úroků a peníze nebyly, tak se naštval i za cenu toho, že z mrtvého už nic nevyrazí. 

Obě vysvětlení se obejdou bez krkolomného zapojování mafie, která si vzpomněla právě teď a zastřelila posledního pěšáka na novinářském poli, obejde se to bez velkých kauz, příkazů k popravě od politiků a konkubínách na vysokých postech o kterých všichni věděli.

Zítra si pokecáme o Bratislavských majdanech. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Obzvláště, když se jí daří profit a dohromady nikdo nemá povědomí o tom, že v dané oblasti pracuje. Dvojnásobná vražda nemůže být v jejim zájmu ani vtedy,. kdyby novinář měl přesvědčivé důkazy o její činnosti. A o tom, že porušuje platné zákony v zemi.
Je jasné, že tyto vraždy naprosto změní její postavení na Slovensku k horšímu.
Nemějme mafiány za pitomce !

Zatím bez slepic

Souhlas. Doby, kdy se střílelo na potkání a na počkání, jsou pryč. Dnes se dělají prachy jinde a jinak. Kolty používají jen nablblíci, a to ještě maximálně při válce dvou znepřátelených gangů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

že na prevenci v podání mafie nevěřím. Tedy na to, že preventivně zabije novináře, aby se skutečnosti nedostaly na světlo.
Na pomstu ano, ta bývá obvyklou příčinou mafiánských vražd. A tady mi motiv vraždy nepasuje.

Zatím bez slepic

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přesně.
Mafie,ještě na sebe upozornit a udělat takovou vraždu,tak to také neberu v úvahu.
Svést to na mafii,tomu rozumím,jak se říká,zabít dvě mouchy jednou ranou.

Zatím bez slepic

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

novináře, kterej jen sedí u PC a hledá věci z veřejných zdrojů.

A italští mafiáni si čtou v slovenskejch novinách a kontrolujou, co si tam kdo napíše, mají v redakci svého člověka, který jim řekl, že je mladej neúplatnější než policajti, prokurátoři a soudci v jedné každé zemi, kterou navštívili, zastrašit se nedá a když picnou tohohle, tak s ostatníma už to bude snadný.

Takovej novinářskej Cattani. Určitě musel dostat mraky výhrůžek a varování, jako u nás Kmenta, Klíma, John a spol.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Vražda slovenského novináře Jána Kuciaka. Jaký dojem z celé věci máte? Děsí vás jeho zjištění, podle kterého na Slovensku i v Česku působí kalábrijská mafie? A co říkáte jako novinářka na výtky, že žertováním o zabíjení novinářů prezident Miloš Zeman taková neštěstí přivolává? Mimochodem, ve společném prohlášení čeští novináři napsali: „Útoky na novináře a jejich slovní napadání kvůli jejich práci jsou útoky proti svobodě slova.“ Lze s touto větou souhlasit? Advokát a mediální expert Aleš Rozehnal oproti tomu tvrdí, že čeští novináři nejsou zvyklí přijímat kritiku své práce a debatovat o ní."

- "Upřímně, už roky slovenskou scénu nesleduji nijak detailně a nečtu ani tamní noviny, takže než Jána Kuciaka zavraždili, jeho jméno jsem ani neznala. Ale z reakce médií českých jsem získala dojem, že jsem tady snad jediná – to okamžité pořádání různých shromáždění mě opravdu překvapilo.

A taky mě překvapilo, jak byl do jeho vraždy okamžitě „namočen“ Miloš Zeman, i když mi ta souvislost mezi jeho averzí k novinářům a vrahem či vrahy na Slovensku fakt uniká.
Na druhou stranu platí, že Zeman musí „dostat“ kdykoli a jakkoli, takže i „dostal“.

Kdyby Kuciaka nechali žít a žádnému novináři u nás nebo na Slovensku se nikdy nic nestalo, určitě by se po čase našel někdo, kdo by si odplivl, že autorita českého prezidenta je tak nízká, že jeho sarkastickým výzvám k zabíjení novinářů nenaslouchají ani profesionální vrazi…

Mimochodem, ta věta, kterou citujete, tedy že slovní napadání novinářů kvůli jejich práci jsou útoky proti svobodě slova, je svým způsobem šílená. Jen proto, že někdo v něčím žoldu – u nás už většina médií „jede“ v zájmu svých oligarchických vlastníků a různých nestátních sponzorů – umí dohromady sesmolit tři odstavce a má za to mít imunitu před kritikou, je neuvěřitelné…

Novináři jako übermenschen. Koho by to kdy napadlo?"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kdyby tady vyšetřovali lidi z našich představ o profesionálech, tak si už pan Mrázek jde pro předpokládaného vraha, protože jej poznal podle určitých indicií. Jasně , že by to nebyl žárlivý milenec, blbost. To by přítelkyně novináře neseděla za stolem u počítače a taky by Kuciak nešel zkontrolovat dobíječku, jak sdělila policie. Tak pro koho by šel pan Mrázek na US ambasádu?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ano, novinářské embryo, ale co je příznačné pro takové novinářské embryo? Touha po růstu, prostě se na něčem "udělat". Tím i získat postavení, uznání, plat... (ne nutně v tomto pořadí). Veškerá ostražitost zkušených bardů chybí, mládenec do tématu vstoupí neohroženě, ba naivně, což se v určitých krajních případech může stát zásadně nekompatibilní s náturou objektu novinářova zájmu. A může to pak brát i takto extrémní konce.
Tak či onak, počkejme, co vymyslí policie, veškeré akce, omluvy, pomluvy, demonstrace atp. jsou nesmyslně předčasné.

Zatím bez slepic

"Tak či onak, počkejme, co vymyslí policie, veškeré akce, omluvy, pomluvy, demonstrace atp. jsou nesmyslně předčasné."

To neříkejte nám, to musíte směrovat jiným a mám pocit, že Vás neposlechnou. Je jim totiž úplně šumafuk, jak to doopravdy bylo. Oni potřebuji vykonat to, co jim okamžik nabízí a PAK už nebude nikoho zajímat, jak to vůbec bylo. Stejně jako s MH 17, stejně jako s Majdanem, atd, atd.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

...že lidé takto postupující se holedbají nějakým vzděláním a inteligenční nadřazeností, třeba jejich primitivní chování má označení stará, zažitá a z principu dávno odmítnutá. Říkáme jim lynč či hon na čarodějnice.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

za půl roku budeme mít úplně jiný starosti. Ať to skončí tak nebo onak bude nám jedno, kdo je doopravdy zabil, protože hra už bude dohrána.

Co bylo komu v Iráku platný, že do půl roku každej věděl že lhal Powels i ta káča o miminkách vyhozenejch z inkubátorů, když měl mezitím rozstřílenej barák, mrtvou půlku příbuzenstva a ženy v rodině rodily zrůdy díky ochuzenýmu uranu.

Komu záleželo na tom, že Al Gore měl ve skutečnosti vyhrát volby, když už byl Bush pevně u moci nebo že Marie-Antoinetta to s těma koláčema myslela jinak, když už byla její hlava stejně usekutá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

a poznatky, kdo na koho proč střílel, by měl být vykřičník, kterého by si měli všimnout zvláště různí zištní neziskovkáři. Měli by si uvědomit, jakou že mají skutečnou cenu pro své chlebodárce. A mohla by k tomu přispět i když neobjasněná vražda dvou mladých lidí na Slovensku.

Věřím k tomu že jich spousta už má zamotanou hlavu.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

a novinářům připomenout, jak nám radili, že si máme zvykat na atentáty, tak ať si zvykaj oni na popravy novinářů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

dasfdasdsfa

Zatím bez slepic