Další drogová závislost Evropy

Autor

https://www.litterate.cz/dalsi-drogova-zavislost/

 

Je to dva dny, co jsem psal článek o zemědělských výhledech po žních. A fakt mě netěší, když se moje prognóza splní hned další den. Vězte přátelé, že byla uzavřena dohoda o odblokování černomořských přístavů Ukrajiny ze kterých může být vylifrováno těch údajných 20 milionů tun obilovin.

Podepisovacímu ceremoniálu bylo přítomno velké množství hlavounů z OSN, Erdogan se hřál na výsluní svého velikášství, Lavrov podepsal za Rusko, Ukrajina podepsala také. Nebudu zacházet do detailu, co přesně se podepsalo, jen ve stručnosti – Rusko nezneužije situace a nezaútočí na ukrajinské přístavy z moře, když teď bude možné tam připlout. Zároveň bude každá loď, která tam připluje pro obilí, předem prošacována, zda tam Ukrajincům neveze vojenský materiál. K tomu si Rusové budou vyvážet svoje obilí ze svých přístavů. Zbytek je omáčka o koridorech, trasách, odpovědnosti, pojištění, roli Turecka a OSN, apod, apod.

Výsledek se dostavil prakticky ihned. Cena pšenice klesla jen během prvního dne o 400 Kč/tunu a začíná se blížit loňským cenám. Rusové avizují velkou úrodu a Ukrajinci avizují, že prodají všechno, dokud to ještě jde. Cena obilí se vrací do starých dobrých časů…

Jediné, co může staronové ceny poslat vzhůru, je notorické ukrajinské lhaní. Mohlo by se ukázat, že v ukrajinských přístavech nic není, protože se to vyvezlo už dávno. Vlastně bych se tomu vůbec nedivil, protože dnešní postfaktická doba je o novinových článcích a ne o fyzické inventuře majetku. Ale všichni moji kolegové obilní manažeři se chovají, jako by ta čísla víceméně seděla, takže zatím tomu hodlám věřit i já, protože pracuji s lidmi, kteří své branži rozumějí.

Z hlediska ceny chleba a rohlíků je to dobré. Zdraží vám to jen o cenu plynu při pečení, což sice bude znát, ale nebude to zase tak strašné. Brzy se to projeví i na cenách krmiv, což by nám mohlo trochu srovnat i to maso. Také zde se cena nevrátí na původní čísla, protože zvířatům se topí a svítí, maso se musí chladit a mrazit, ale krmení nebude tak ustřelené.

Ovšem… ceny hnojiv pro zemědělce neklesnou. Ty budou stále trojnásobné až čtyřnásobné, protože se dělají především ze zemního plynu. Neklesne cena nafty, protože se musíme odstřihnout od henté zlé ruské ropy. Neklesne cena chemie, protože tohle všechno je od začátku do konce kurva o energiích. Jediné, co se nevrátí na původní ceny, jsou náklady zemědělců.

A tak nám nebudou bývalá družstva krachovat z důvodu, že se prodá méně potravin, protože budou dražší a lidé budou víc šetřit. Budou krachovat, protože se zdejší zemědělci nákladově nedostanou na úroveň Ruska či Ukrajiny. Teď právě jim to začíná docházet.

Putinovi to samozřejmě nevadí. Rusko každý rok rozoralo milion hektarů panenské půdy a může v tom ještě hodně dlouho pokračovat. Plyn tam mají za pakatel, hnojiva dělat umějí, chemii také, nemají tam debilní grýndýlisty, logistické řetězce už dávno napojili. Oni nás klidně nakrmí, stejně jako nás zásobovali energií.

Takže na jedné straně se odstřiháváme od zlých ruských molekul plynu a ropy, zařizujeme si tady naprosto nekonkurenceschopné ceny energií, které se v průmyslu hodně projeví, ale pro zemědělství budou zcela devastační a to takřka okamžitě. Ale na straně druhé si už připravujeme zárodek nové pupeční šňůry s Ruskem, tentokrát v obilninách. Samozřejmě to spolu vůbec nesouvisí, nic takového se nemůže stát, všechno je v nejlepším pořádku, Vidlák zase lže…

Pamatujete, jak to dopadlo, když nám Lipavský vysvětlil, že ruský plyn vůbec nepotřebujeme? Pamatujete, jaké grády to zdražování nabralo? Trojnásobky, pětinásobky…

Teď si představte, jak nám stejný nedouk za dva roky vysvětlí, že nám Putin dal skvělý dárek – vědomí, že se obejdeme bez ruské pšenice. A ceny vzrostou rázem na pětinásobek, protože pro henty evropské hodnoty musíme zlou okupační ruskou pšenici odmítnout. Nevzroste to postupně jako loni, skočí to naráz, ze dne na den.

Přátelé, já nikdy nemyslel, že to řeknu, ale ono vlastně už přestává být důležité se spojit a překonávat rozdíly. S krachem zemědělství to totiž přijde samo. Stejně tak zázračně zmizí všechny důvody ke kádrování, proč nemůžeme s tímhle nebo s tamtím. Půjdeme na každou demonstraci, bez ohledu na to, kdo ji svolá. Vyslyšíme každou výzvu ke svržení naší matičky Brusele (a defenestrování Fialy), je úplně jedno, kdo s tím přijde.

V brzké budoucnosti už bude důležitá jen jedna jediná věc – termín konání. Všechno ostatní přijde samo. A něco mi říká, že Rajchl tu svojí akci na začátku září nesvolal úplně blbě. Pokud mu mohu dát jednu nevyžádanou radu, měl by se spojit se zemědělci a to okamžitě. Ti teď totiž budou zjišťovat, kolik prodělají. Někteří včas prodali překupníkům do Polska. Někteří prodali za méně, ale za ceny před dvěma měsíci. Ale kurňa, velké procento zemědělců zůstalo konzervativních a chtěli prodávat až po žních. Kdo mě vyslyšel před dvěma dny a prodal ještě za ceny začínající sedmičkou, ten měl štěstí. Ti ostatní teď zjistí, že odebírali hnojiva, odebírali naftu, odebírali chemii, dodali úrodu… a stejně jsou ještě dlužni. Zamává to s nimi. Hodně moc to s nimi zacvičí. Skoro tak, jako s farmáři v Holandsku.

Pokud je tady na Kydech někdo, na koho Rajchl dá, spojte nás. Není moc času. Tohle je velké téma, kterého se chytne Babiš. Chytne se toho svým způsobem – požadavkem na navýšení hektarových dotací. Ale ono to bude chtít udělat víc, než jen oddalovat průser. A pokud na demonstraci jeden traktor zablokuje v Práglu dopravu, tak to bude víc, než deset řečnických projevů na demonstrační tribuně, které Česká televize stejně nebude vysílat.

Já nevím, jestli to Putin takhle plánuje, ale sám ďábel mu narovnává cesty. Brzy se ukáže, že Evropu je možné zničit nejen drahou ropou a plynem, ale také levnou pšenicí. A až tu nebude nikdo, kdo by pěstoval jídlo, až se na polích bude pěstovat kdo ví co a kdo ví jestli, až bude zničená infrastruktura, ale Nekula stále bude ministr, tak budeme opravdu definitivně v loji. Včerejší smlouva o vývozu pšenice tento stav o hodně přiblížila.

Evropský výprodej sebe sama právě začal… Česká republika má svůj stánek na tom nejlepším místě.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (34 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Každá rok jsme byly soběstační v produkci pšenice,tak nevím proč být tak pesimistický.
Tady jde o jinou věc,hladoví jiné státy,které budou nakupovat Ruskou pšenici.
Pak může jít jen šmelinaření,levně nakoupit a draze prodat.
Pokud Rusko osvobodí velkou část Ukrajiny,tak musí ponechat Ukrajinskou pšenici pro Ukrajinských občanů.Vidím to i takhle,mnoho zemědělců musí prodat dost pšenice,aby proplatili půjčky a jiné náklady a toho lze zneužít po novém roce se teprve ukáže,jaká je skutečná hodnota pčenice.

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Cituji: Pokud Rusko osvobodí velkou část Ukrajiny...V našich a v západních médiích jsem se s touto pozoruhodnou úvahou nesetkal. Nojo, ale komu budeme potom dodávat zbraně?

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Anonym.
Kam budou dodávat USA zbraně,no přece k nám,Slovensku,Polákům a také ještě někoho donutí.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bez ohledu na to, zda bude či nebude uzavřen Rusko-ukrajinský mír za oboustranně přijatelných podmínek, tak u nás budou nejen v zemědělství, ale i průmyslu a službách tak šílené náklady kvůli vysokým cenám energií, že se opravdu staneme konkurence neschopní. Pokud naši vládní politici co nejdřív nevymění aktivismus za pragmatismus, tak tu bude jedno za druhým krachovat spolu se zvyšováním nezaměstnanosti.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Cituji: " Jediné, co může staronové ceny poslat vzhůru, je notorické ukrajinské lhaní. Mohlo by se ukázat, že v ukrajinských přístavech nic není, protože se to vyvezlo už dávno. "

Mám takový dojem, že jste tady před pár měsíci psal, že ukrajinci mají pšenice tři prdele, ale nemají jí jak dostat na trh, jelikož odvoz kamiony a vlaky toto množství nedokáže zvládnout. Jedině lodě. Pokud mají vše prodáno, mýlil jste se tehdy, pokud nemají, obviňujete je nespravedlivě teď.

A ještě jedné věci nerozumím. Taky jste tady před nějakým časem psal, že když se nedostane na trh ukrajinská pšenice, bude cena vysoká, páč jí bude málo a černoch s arabem budou mít hlad, tudíž nám zaplaví Evropu. Což bude špatně. Dnes píšete, že bude pšenice hafo, cena nízká a je to taky špatně. Já jsem jednoduchý člověk, lesní dělník, blbeček, mě by zajímalo, kolik pšenice by mělo být a jak drahá by měla být, aby teda bylo dobře.

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)

To je jednoduché Berrnarde. Je třeba nevytrhávat věty z kontextu. Já říkám, že ceny klesají a klesat budou, protože se vymyslelo, jak odblokovat přístavy a obilí v nich uskladněné. K tomu se v Rusku (i na Ukrajině) hodně urodilo, takže je důvod, aby ceny klesaly. A aby začaly stoupat, muselo by se ukázat, že někdo strašlivě lhal - třeba tak, že v ukrajinských přístavech žádné obilí není. U Ukrajinců by mě to moc nepřekvapilo, protože teď dělají válečnou propagandu a nehrají si na Mirka Dušína.  Například lhali, že Rusům dochází jídlo i munice, že nemají sílu k boji. Lhali o znásilňování dětiček vojáky, že až Zelenský vyhodil onu ombudsmanku, co zcela notoricky lhala... atd, atd. Mohli klidně lhát i o tom obilí. 

Kdyby se teď ukázalo, že v přístavech není 20 milionů tun, ale je tam je trocha technické kukuřice, tak by to s cenami asi zase zahýbalo nahoru. Minimálně do konce srpna, kdy se sečte množství obilí na export  v Rusku. 

A s těmi cenami? Už několikrát jsem psal, že sám nevím, co je horší, jestli vysoké ceny pšenice díky kterým bude chleba stát stovku, ale zemědělci pokryjí náklady na drahá hnojiva a drahou naftu, nebo nízké ceny pšenice, díky kterým bude levnější chleba, ale zemědělci nepokryjí náklady na drahá hnojiva a drahou naftu. Už o tom nemusím přemýšlet, stane se to druhé - ceny pšenice jdou dolů a zemědělci celý rok pracovali, ale stejně budou v mínusu. 

A jak by to mělo vypadat, aby to bylo správně? Normální ceny za hnojiva díky normální ceně plynu. To by teď fakt pomohlo. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

A to, že nevíte, jak je to s těmi cenami, z toho si nic nedělejte.

Mrkněte u nás. Už jsem to psal na jaře na litterate. Před dvěma lety byli rádi, že se jim podařilo prodat kubík kulatiny číňanovi za 1200. Před měsícem už stál 3200 a před týdnem takhle kafráme s hajným, jemu cinknul telefon, někdo chtěl kulatinu. On na to, že není problém, ale stojí 3400. Takže za dva roky nárůst ceny skoro o 200%. A upozorňuji, že u nás nejsme závislí na ceně hnojiv, když přijde suché léto, nebo celé prochčije, vy budete na polích pouze sčítat škody, u nás to ten les bez celkem větších problémů přežije. Když přijde kůrovec a já už čtvrtým rokem prakticky nedělám nic jiného, tak když jedu kolem porostů, které jsem na začátku této kalamity na tvrďovku naholo vykácel, tak dnes už je tam koberec mladých stromků.

Jasně, zvedly se poněkud náklady na těžbu. Ceny phm nám vzrostly o 15 kaček, náhradní díly na traktory taky šly nahoru, ale rozhodně nejsou na trojnásobku předloňské ceny. Ceny toho, co kamiony z lesa odvážejí, už skoro na trojnásobku jsou. A já taky nevím proč.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

rychleji než stromky roste zlodějina. Doba si to žádá, není cesta jiná.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak nějak makroekonomicky. Ono by bylo celkem jednoduché označit viníkem toho obchodníka, který to prodává.

Já svého času měl velkoobchod a k němu tři prodejny. Takže jednotlivé zboží jsem neobjednával po krabicích, ale po paletách. Tudíž bych o tom měl něco málo vědět.

Když se vám povede něco nakoupit, jednotku za pětikilo a vy zjistíte, že běžná konečná cena je litr, byl byste debil, pokud byste to bouchnul za 600. To byste si rovnou mohl nasadit čepisy s nápisem Armáda spásy, ta by vám v tom případě slušela. Obchodník se prostě snaží co nejlevněji nakoupit a co nejdráž prodat. Je to logické, v tom asi budete souhlasit. Otázkou je ale spíš to, proč se cena něčeho dokáže vyšplhat tak vysoko a ten trh to respektuje.

Já vám dám příklad a budu se ispirovat tím, co jsem zde včera psal s tou Gabrielou Vránovou. Zkuste si představit modelovou situaci, kdy já jsem hajzldědek, sedím na veřejných záchodcích u toho stolečku a vy přijdete, budete s sebou mrskat a budete vyžadovat vstup. Já vám řeknu, že ok, ale cena u nás za vychcání je 200. Vy se buďto hned pochčijete, nebo budete mačo a drsňák, tak mi zechčijete ten stolek a hrdě odejdete, nebo budete slušně vychovanej, tak vyběhnete ven a pochčijete mi zeď zvenku toho wc, nebo mi těch 200 dáte a já vás pustím na pisoár.

Pojďme si ty možnosti rozebrat. Tak řešení jedna byste asi moc často absolvovat nechtěl. Řešení dvě. Když budu počítat s tím a provozovatel tohoto zařízení taky, že se vám naše cena nebude líbit, tak bude poblíž městský policajt, takže až mi zechčijete ten stolek, vyjde vás to minimálně na dva litry a ještě vás na chvíli zavřou na služebně. Při trojce vám ten policajt nakulí pětikilo pokutu za znečišťování veřejného prostředí. Takže nakonec zjistíte, že řešení čtyři je pro vás nejvýhodnější. Vy mi vylepíte dvě kilča, já se na vás usměji, utrhnu vám stvrzenku a vy se můžete jít bez problémů vymočit.

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

Samozřejme,že můžete obdivovat Pinočeta!No ale uvažte kde by jsme ho ve vladě hledaji.když tam jsou jen bezkulečnici a nejen to armada neexistuje a jeji zbytky se potuluji v Africe a hlidaji pro frantika nalezište uranu!!!

Nejnověji TAJNĚ chteji zrušit tou pêtikolkou kapitalističti banksteři volby a tak budou VŠECHNY polit.sračkometi zbytečni!Budou se to snažit udelat přes EU,kde zruši pravo VETA a bude po vtakach!
Nyni jsem pod komunisty na www.nasepravda.cz tam vysvetluji komunisticke buržoasii fnnkcionarů kam to dopracovali a co je eka za sraka!
Jsem pod člankem Socialismus anebo socialni stat člena KSČM,ktery nevi jaka bije!
Tady všechny zdravim a pokud se zeptate dam slovo do pranice!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Na Ukrajině zcela jistě najdeš Banderovce, ale pravdu sotva.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

že je v zemědělství bordel, tak z toho si vůbec nic nedělejte. U nás je větší. Nám když řeknou, jaká bude strategie lesního hospodaření na podzim, tak my ze zkušenosti víme, že jedním uchem dovnitř a druhým ven, jelikož už zítra to bude úplně jinak.

Cca před dvěma týdny jsme vybombili první vlnu kůrovce. Byl to celkem hukot, ale pak mi říká hajný, že už pro mě nic nemá. Že revírník nic nikde nenašel. Tak já volám tady nejvyššímu šéfovi a říkám mu, Radime, já pozítří nebudu mít do čeho říznout. Tak prej brnkni Martinovi, hajný z jiného revíru, ten by měl mít ještě nějaké prořezávky. Tak mu brnknu, ráno se slezeme, odjedeme na místo a on, že mi dá dvě prořezávky. Jedna je jasná, to jsou támhlety tři pruhy. Ta druhá je složitější, ale já ti mailem pošlu mapu.

A teď schválně sledujte, jak to u nás funguje. Odpoledne mi tento hajný volá, berrnarde, ta prořezávka, co jsem ti ráno ukazoval, tak ta se dělat nesmí, jelikož je v ní smrk, tak abychom nepřilákali brouka. Začni tou druhou. Jinými slovy, nedělej to, co jsem ti ráno ukázal, udělej to, co jsem ti neukázal. Ale poslal mi mapu a já jsem sice schopen  bez navigace se v Praze po dvou křižovatkách ztratit, ale v lese se neztratím. Tak dobrý. Půl hodky na to drnčí telefon. Hajný z jiného revíru. berrnarde, mám pod Bukovou horou 80 kubíků v devítce (když vám lesák řekne, že dělá ve trojce nebo dvanáctce, tak si to vynásobte deseti a zjistíte stáří porostu). Je to všechno už uschlý a sežraný, což chtějí číňani a já radši těžbu než prořezávku, tak mu říkám: jasně, Rudo, prořezávka se neposere, máš mě tam mít. Za půl hodky další telefon. Koukám, hajný ze třetího revíru: berrnarde, průser! Na Kamenické stráni máme sto kubíků. Je to nasypaný jako prase, ale je to furt zelený, takže to musí co nejdřív z lesa ven. Jasně, Péťo, prořezávka počká, číňani se soušema taky, zítra mě tam máš (mimochodem, nádherná práce. stromy kolem 30 metrů).

Tak si tak spokojeně sedím, jak jsem to vše vyřešil a další telefon. To zase volal hajný z městských lesů. Že jestli bych nechtěl jít k nim. Že sice už kůrovce nemají, jelikož co sežrat mohl, to už sežral, že se budou dělat listnáče. Hlavně buk a jasan. Což je lákavá nabídka. Jelikož mají větve, větve do autíčka, autíčkem do domečku, v domečku do dřevníčku a po dvou letech schnutí do kotlíčku. Hlavně ten jasan mě rajcuje, jelikož ten je do kotle vyschlý lepší než buk.

Takže takhle my tady žijeme. Jeden den člověk uvažuje, jestli by se neměl začít učit háčkovat, aby vyplnil ten čas, jelikož nemá do čeho píchnout a za dvě hodky by mohl začít přemýšlet o pořízení čelovky, jelikož by mohl pak chodit i na noční. Ale já už jsem si na tento systém zvykl a beru to sportovně. Jedu si svým tempýčkem.

Ale má to něco do sebe. Já kdysi, když jsem podnikal, tak jsem furt něco nestíhal. A když něco nestihnu, bude to průser. Ten les mě naučil nespěchat. Tam vše plyne volněji. Takže já když dneska jedu z práce a najednou pink, na lesní cestě stojí kamion, který nakládá dřevo, nedá se objet, tak prostě chcípnu motor, zapálím cígo a kochám se tou přírodou a to, jestli domů přijedu o čtvrt hodky dřív, nebo později, to je mi absolutně šumák. A taky, když řídím, tak mě furt předjíždějí, jelikož já pluji tou krajinou jak Hrušínský ve Vesničce střediskové. Hlavně mě neťukněte, když někde potřebujete bejt o pět minut dřív, já se totiž zrovna kochám tím výhledem.

Shrnutí. My tam v organizaci práce máme slušnej bordel, ale to chce, aby byl člověk nad věcí. Ale mě ten les naučil tu pohodu, jak vše pomalu plyne. Dneska je moderní praktikovat tyhlencty adrenalýny. Skočíte z letadla, nebo s gumou z mostu, je to šrumec, ale mě ten les naučil, že když si takhle člověk sedne na pařez, rozhlédne se kolem sebe, nikam nespěchá, nic nového se kolem něj neděje, tak když tohle přijmete, tak ten klídek a pohoda se vám zavrtají pod kůži a pak i tak fungujete v reálu v civilizaci.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)