Demokraticko - mocenské paradoxy

Autor

V pátek proběhne v poslanecké sněmovně hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Aby se tak stalo, je nutných 101 hlasů. Demokratická opozice disponuje 92 hlasy. Všechna média to takto píší, vysílají a komentují.

A hned tu máme první paradox... Najednou nikomu nevadí, že mezi těmi kovanými demokraty je i Okamurova SPD. Doteď to byl nácek všech nácků, odpad společnosti kterého by se slušný člověk neměl dotknout ani sterilizovaným bidlem a najednou stojí kousek od Kalouska a Fialy. Což o to, to by se dalo pochopit, ale on stojí i kousek od Mirky Němcové, které se dělá šoufl, kdykoliv vidí nebo slyší nedemokrata. A najednou se nám holka přemůže, přemohla se i Langšádlová a nechají se společně pěkně fotit a natáčet. 

V pátek postačí devět koaličních hlasů, aby byla vládě vyslovena nedůvěra. Osobně si nemyslím, že se tak stane, obzvlášť poté, co se Zeman sám vyjádřil, že Babiše jmenuje premiérem znovu. Ale na druhou stranu... pád vlády si přeje hodně moc demonstrantů na ulicích. Plakáty o uplynulém víkendu hovořiy za vše. I šibenice se našla... 

A tak tu máme hned druhý paradox. Naši demokrati bojující proti oligarchickému premiérovi dělají všechno proto, aby tento padnul a všechnu moc si na nedefinovatelně dlouho vzal Ještěr z Hradu. Měli jsme křehkou koalici. Poměrně výraznou opozici. Babiš byl pod tlakem zleva i zprava, shora i zdola. Novináři na něj vyšťouráv ali i to, že jeho syn má schízu.  Komunisti něco chtějí, ČSSD něco chce, Zeman něco chce. V rámci boje se dalo domluvit i s Piráty nebo Okamurou. Ministerstva mimo kontrolu ANO. Dokonce i taková ministerstva, kde teče hodně moc peněz. Dosti omezený mantinel, řekl bych.

Ale to všechno nestačí a tak ve jménu demokracie bude lepší, když odebereme okleštěnou moc našemu nemilovanému premiérovi a přineseme ji na stříbrném podnose ještě více nenáviděnému prezidentovi  a protože není vláda, tak mu tu jeho prezidentskou moc ještě pořádně rozšíříme. A Zeman nemá nikde nemocného tajného syna. Nemá Čapí hnízdo. Nikdo na něj nemá páky, nikomu nemusí být zavázán a nemůže být ani znovu zvolen a tak si může dělat co chce. Paradox jako prase.

Ale co také čekat od lidí, kteří podělali kampaň Schwarzenbergovi a radili Drahošovi, jak se má Zemanovi postavit.  Taktika nebude jejich silná stránka. Ještě se nic nestalo a už se vmanévrovali do situace, kterou mohou jedině prohrát a dokonce ani nemohou odhadnout, jak moc prohrají.

Buď prostě hlasování nedopadne a budou za blbce. Ani bych se nedivil, kdyby jim to Okamura dal ještě sežrat a nakonec hlasoval pro vládu. Jen tak... pro jistotu, kdyby někdo z ČSSD nebo od Vojty Filipa zlobil. Babiš mu za to něco pustí... 

A nebo to hlasování dopadne a vládnout bude premiér v demisi. Úplně stejně jako doteď, jen už mu nepůjde vyslovit nedůvěra. Zeman si mezitím splní všechny zbylé sny o moci a vlivu. Pak bude vládnout úplně stejný premiér, který sestaví vládu s Okamurou a nějakým odpadlíkem, případně s definitivně rozštípanou ČSSD. Nezmění se nic, maximálně se to pro demokratický blok ještě zhorší. 

Babiš má totiž také sloní paměť a bude mít hodně moc důvodů se revanšovat. A udělá to. Má v záloze prachy za Liďák a jistě se najde i ledacos dalšího. 

Milí demokraté. Co takhle trochu omezit to nadšení a křik a začít maličko myslet? 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Jak tak o tom přemýšlím, tak by vlastně bylo lepší, kdyby v pátek byla vládě vyslovena nedůvěra.

Zeman pověří sestavením nové vlády zase Babiše a ten bude pokračovat v demisi. To ale nemůže trvat dlouho, protože vláda v demisi nemůže dělat důležité kroky jako například rozhodovat o dostavbě Temelínů a Dukovan. No a Babiš se vrátí někde o půl roku zpátky, kdy se snažil sestavit vládu.

Ale bacha, ono se totiž za toho půl roku změnilo dost věcí a Babiš je dnes v mnohem lepší pozici pro sestavování vlády.
Za těch pár měsíců si už Babiš vybudoval slušnou pozici a respekt v rámci Evropy. Jednal už se všemi důležitými politiky a odcházející Merkelová nebo odcházející Junckers mu už moc nemůžou diktovat, jestli má nebo nemá jednat o podpoře nové vlády s Okamurou. Navíc, Okamurovi kámoši Orbán, Salvini a nebo Le Pen za toho půl roku značně v Evropě posílili a je pravděpodobné, že jejich strany také posílí po jarních volbách do Evropského parlamentu. Zkrátka, z celoevropské perspektivy je Okamura rovnocenným partnerem posilující části Evropy a nemusí se starat o posměch pár tisíc hlučných zastuzených sametových dizidentů u nás doma.
No a Babiš si určitě lepší pozici svou i Okamurovu v Evropě uvědomuje a zřejmě se nebude bránit s ním jednat o podpoře nové - a teď pozor! - jednobarevné Babišovy vlády. Babiš na tom vlastně může být jen lépe, když si na místa ministrů ČSSD dosadí své odborníky odsouhlasené Okamurou.

A my všichni, co jsme dnes součástí mlčící většiny, budeme jen rádi, když si Okamura prosadí odmítnutí ratifikace Istanbulské smlouvy, když půjde k ledu navýšení našich vojenských misí v rámci NATO, když se konečně schválí nějaká rozumná forma všelidového referenda, když se přiškrtí financování politických neziskovek, když se omezí sociální dávky těm, kteří nechtějí spolupracovat ... - to jsou totiž všechno body programu SPD.

Už se těším na jednobarevnou Babišovu vládu s podporou SPD a KSČM. To demokratický blok nerozdýchá a teprve pak uvidíme jeho pravou tvář. Místo islámských teroristů nás tu budou terorizovat skupiny liberálně demokratických fašistů.

Ještě malá poznámka: Uvědomte si, že čtyři nejvyšší ústavní činitelé naší země jsou nyní na "naší" straně konzervativního selského rozumu:
prezident Zeman, premiér Babiš, předseda Parlamentu Vondráček a předseda Senátu Kubera.
Toho Bohdá nebude, aby český král z boje utíkal.

Zatím bez slepic

Zeman, Babiš, Vondráček, Kubera. Jde o jednotlivce, shodou okolností ve vrcholných funkcích.

Proti nim stojí veřejnoprávní sdělovadla. Praha, kde jsou všechny důležité úřady. Neziskovky, které dobře ovládají marketing. A především - propagandisticky zpracována mládež, budoucnost národa.

Nevím, jestli je na místě, byť mírný, optimismus.

Zatím bez slepic

Uznejte ale, že je to lepší, než kdyby ten výčet nejvyšších ústavních funkcí byl Drahoš, Němcová, Kalousek, Fišer.

Pokud sleduji, jaké blby delegují v Praze do důležitých úřadů a jak se sebediskreditují neziskovky, tak jim to nemůže dlouho vydržet.

A mládež - ta z toho vyroste.

Zatím bez slepic

v těch kdo stojí proti, na senát. Já se ze své nátury musím smát, co si navařili sociální demokrati - a to od chvíle, kdy Sobotka zaútočil na Babiše, následovala podmínka že s trestně stíhaným premiérem ne, pak vstup do vlády s trestně stíhaným premiérem a nyní si dali týden na rozmyšlenou. A nejnovější vývoj situace? PRAŽSKÁ ORGANIZACE dává podmínku pro zvostání ČSSD ve vládě - výměnu Babiše. Tak tomu říkám, že ČSSD disponuje vskutku kompetentními politiky. Nicméně může to napovídat směrem k pátku. No, kdo chce kam, ….

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Podle mého soudu existuje jen jeden způsob, jak odříznout Bureše od politické moci. Porazit ho ve volbách.

Když je řeč o paradoxech, pociťuji také jeden, čistě soukromý. Bureše sice těžce nesnáším, ale těžko se mohu nějak ztotožnit s demonstracemi, které vede Kalousek, Pospíšil a spol. Skoro si už taky říkám, že v současné době by mohl Bureše nahradit jen někdo ještě horší.

Lepšího jedince v zástupu jeho politických odpůrců, kteří by připadali v úvahu, prostě nevidím. Jeví se mi tedy, že demonstrace jsou naprosto zbytečné, ačkoliv jsem si vědom staré dobré (tuším, že leninské) poučky, že jedinec nevytvoří revoluční situaci, ale revoluční situace si najde svého jedince. Situace tedy zjevně ještě není revoluční. Nebo se mýlím?

A ještě jeden, no vlastně ani nevím, zda je to paradox. Vnímání širokých mas se za skoro už třicet let od toho inscenovaného převratu významně změnilo a označení "estébák" už zcela zjevně většině lidí nevadí, je jim lhostejné. Vidím to nejen na případu "Bureše", ale třeba i v těsném dotyku s úspěšnou senátorskou volbou mého kamaráda Vaška Chaloupka. Jeho večerníčkoví medvídci (mistrovské dílko) Vaškovu registraci v nějakých seznamech, i veřejně jím přiznanou, zcela přebili. Změna žebříčku hodnot se tomu, tuším, říká.

Zatím bez slepic

Jen zareaguji na tuto pasáž - "Vnímání širokých mas se za skoro už třicet let od toho inscenovaného převratu významně změnilo a označení "estébák" už zcela zjevně většině lidí nevadí, je jim lhostejné."

Nevím, jak veřejnost, mohu mluvit jen za sebe. Babišovo STB-áctví mi není ani lhostejné ani se nedá charakterizovat tak, že mi nevadí. Beru ho jen tak, že není nijak průkazné stran toho, že by se Babiš dopustil něčeho odsouzeníhodného. To konkrétní Babišovo STB-áctví popsal podrobně kdysi, kdesi Lex a lustrační zákon a důvod jeho vzniku zase Václav Žák. A oba velice výstižně a adekvátně.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lexe jsem samozřejmě četl a ostatně jsem s ním občas v kontaktu i teď, kdy na diskuse a reakce rezignoval (což dost chápu, mám už podobné sklony také). Nechci si hrát na moralistu, ostatně i STB-áctví mého výše zmíněného kamaráda nastalo nejspíš pod dost nevybíravým tlakem a vydíráním. Jen jsem se snažil popsat realitu - co dříve vadilo (a dost, v podstatě se jednalo až o společenskou ostrakizaci) a dnes už většinou nevadí vůbec.

Dovolím si k tomu dodat veselou historku z natáčení. V době prvních rautů a podobných společenských událostí začátkem devadesátých let jsme s mým nejbližším kamarádem, tehdy též novinářem jako tehdy já, měli nacvičenou takovou etudu když byla zábava v nejlepším.
Michal: Vzpomínáš, jak jsme pálili ty svazky v Jincích?
Godot: No jo, to byla prdel. Kamarády jsme spálili a ty svině, co jsme neměli rádi, jsme pustili do oběhu.
Michal: Přeskakovali jsme ty ohně jak Jánošíci, až nám ohořeli nohavice od milicionářských uniforem.
Godot: Ještěže ty naše svazky jsou v úplně jiné zemi, která je nevydá.

A tak všelijak podobně. Ohromení diváků bylo upřímné a my jsme si to mohli dovolit, neb naše lustrační osvědčení byla křišťálově čistá - možná i proto, že jsme byli před rokem 90 absolutně bezvýznamní a STB po nás nesáhla.

Zatím bez slepic

Rozumím Vám. Ano, tak nějak to je.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přece jen - STB-áctví je Babišovi otloukáno ve stejné míře jako na počátku, v tom se myslím nic nezměnilo. A stejně tak je vytahováno zkreslené rozhodnutí nejvyššího soudního orgánu Slovenska v kauze byl či nebyl Babiš agentem STB.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ono mi to nedá. Moje averze vůči konfidentům STB pramení z osobní zkušenosti. Když jsem kdysi dávno začínal v plzeňském krajském studiu Československého rozhlasu, měl jsem tam mj. dva kolegy. Jeden se jmenoval ing. Stanislav Martínek a byl velmi chytrý a nebyl členem KSČ. A druhý byl spíše hloupý a jmenoval se Drahoš Janout a byl členem KSČ. A když to prasklo, tek se ukázalo, že oba konfidenti. Jasně že jsme vedli různé velezrádné řeči a oni to poctivě hlásili. Prý se to dalo dohledat někde v Pardubicích či kde. Mně to zato nestálo, abych tam jel, ale jedna kolegyně, Jarka Vacíková, která měla setrvale nějaké problémy (její tehdy ještě ne manžel hrál s kapelou legálně v zahraničí a tak byla "v balíku", což byl důvod k závisti a udávání), se tam podívat jela. Vrátila se polomrtvá z toho, co se tam dočetla a řekla, že "toho člověka" nechce už nikdy vidět - myšleno Standu Martínka, s nímž docela kamarádila.

Další jedinec byl velký "zápaďan" (jezdil za socíku ojetým mercedesem a vedl silné velezrádné řeči) byl Vašek Ježek, zvukový technik/mistr v rozhlase v Plzni. Pak se ukázalo, že agent s krycím názvem "Osten". Taky práskač. Po převratu založil první soukromé rádio v Plzni (a možná i v ČR) - Rádio FM Plus. Ne tak velký podnikatel jako Babiš, ale stejný mistr světa.

Potom, když jsem přesídlil do rozhlasu do Prahy, jsem měl v redakci budějovického kolegu Jirku Jíšu - a ejhle, taky nás práskal, a že jsme jednou za měsíc po poradě v hospodě taky semleli ledacos.

Takže já mám na ně prostě pifku a na ty omluvné řeči, jak "nikomu neublížili", jsem dost alergický. Jak to víme, že třeba Babiš nikom u neublížil? Víme prdlajs....

Tož tak a téma je asi vyčerpáno.

Zatím bez slepic

Pak plně chápu Váš postoj, leč nesdílím. A snad nemusím vysvětlovat proč. Paušalizace byť na základě autentitecké zkušenosti není dobrá cesta.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

A jen dodám, že stejně validní jako Vaše otázka stran Babiše je i otázka - jak to víme, že babiš nelomu ublížil. Je z mé strany zcela lidské, že máte pifku na všechnuy spojené s agenty a že to je pro Váš postoj určující. Pokud by tomu tak bylo, mám na jen odpověď, že uvažuji jinak.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prepacte pane Alex, ale Bures pracoval predsa od r. 1974 pre PZO a od r. 1985 v zahranici a keby nemal "vysledky", bol by nenapadne odideny co by v dneskej dobe nalezite vyuzil na svoju obhajobu. Takze dokezy o tom ci Bures niekomu ublizil by mali byt v jeho zlozke... predpokladam.

Zatím bez slepic

In reply to by PL (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslím, že je to trochu zjednodušující pohled. On ten režim totiž přeci jen potřeboval, aby PZO fungoval alespoň trochu. Marky a dolary se prostě hodí. Tím se nijek nevyjadřuji k osobě Babiše a ani netvrdím, že byli StBáci nějací hodní strejdové.

Zatím bez slepic

In reply to by PL (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nezlobte se PL, odpovím Vám takto. Tyhle věci dost sleduji a nepochybuji, že pokud by tomu tak bylo, už by to bylo venku. To za prvé. A za druhé, vygooglete si prosím, jak je to s "jeho složkou". Víte, to je ten problém. Ta hra s neinformovaností lidí. I s Vámi. Teď jsem poslouchal politologa Mlejnka a musel jsem se smát. Vlastně očerňuje Zemana, u Babiše stejný kolovrátek z trestně stíhaným. A dokonce je schopen naznačit, že i kdy by shledal státní zástupce, že se čin nestal a ukončil šetření, byl by Babiš na tom stejně jako trestně stíhaný. Stran toho Zemana není schopen říci to podstatné, že jinou možnost než znovu jmenovat Babiše nemá, protože to se odvíjí od ANO. Pokud ANO jednotně bude trvat na Babišovi jako premiérovi. A dokud budou stejné nebo obdobné preference. Mlejnek, pokud je názorově na jedné straně přece tohle říci nemůže. Babišovi se to nikdy neodstoupím zhroutí v okamžiku, kdy se ANO v názoru na to, kdo premiérem rozpadne. A i o to se hraje. Nemá to nic společného s morálkou, nemá to nic společného s ústavou - je to nelítostný, bezskrupulózní boj o odstranění Babiše a o veřejné mínění. Babiš ani Zeman nejsou ti, kteří by v tomto ohledu byli bezskrupulozní, jejich jednání se opírá o ústavu.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Alexi, stoprocentně podepisuji.
Nicméně - je třeba počítat s tím podle mého názoru hlavním faktorem, a tím jsou velmi významné, možná rozhodující zahraniční vlivy.
Kromě tuzemských užitečných idiotů či jiných standatních omezenců zde budou jako vždy pracovat úplatky (nejen peněžní!) a zastrašování.
Zastrašování nejen postihem (soudcovské mafie!) politických aktérů samých, ale především skryté i zjevné výhrůžky osudem jejich blízkých.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vyloučit ty vlivy prostě nelze. Ale stačíte sledovat dění v Anglii? Tak si jen tak pro sebe představuji komentář politologa Mlejnka a nejen jeho. -smějící se cynik s nickem Alex

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vyloučit ty vlivy prostě nejde.

Stíháte sledovat dění v Anglii? Jen si tak představuji komenty Mlejnků.
U nás argumentační klacek STB a proruská orientace, v USA setkání s Rusy a proruská orientace, v rezervované Anglii – za to může přímo Putin – a tak řeším zapeklitou otázku – dohnali jsme ten západ nebo předehnali? Nebo opačně? Som z teho volako zmetený.

Apropo, teď slyším v telce Fialu, kterak za spolek za tu správnou demokracii nabízí Zemanovi kšeft – za Babiše podporu vládě. A se slzou na líci v dojetí ze sebe sama několikrát opakuje, že jsou přece jenom konstruktivní, že jen zachraňují náš stát.
Nevím, nevím – mohl by se najít nějaký jurodivý komentátor a obvinit Fialu a spol ze špatného výkladu ústavy stran demise Babiše. Aj, čo to táram, tady jde o demokraty ne o Zemana.

Koukám, že ve mně začíná řádit ňáká cynická bestie.
Až se dostanu z rauše, čekejte Ah žalobu. Zcela evidentně jste na mě hodil nějaký virózní novičok a násilně donutil k naprosto ale naprosto nekorektním komentářům.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prepacte pane Alex, ale Bures pracoval predsa od r. 1974 pre PZO a od r. 1985 v zahranici a keby nemal "vysledky", bol by nenapadne odideny co by v dneskej dobe nalezite vyuzil na svoju obhajobu. Takze dokazy o tom ci Bures niekomu ublizil by mali byt v jeho zlozke... predpokladam.

Zatím bez slepic

Jo jo, to je to co rikam. Martine a Janout ublizili vam a Vacikovy. To by melo bejt potrestany. Vy to vite jiste.

Babise at si zalujou ti, kterejm ublizil on.

Ja bych si sel taky zalovat, jenze to nebyli estebaci, ale "obycejni" komunisti a "obycejni" nekomunisti, co jen delali, co se jim naridilo a kde se dovolam? Nikde. A co jejich deticky, co meli vyhody, ktery ja jsem nikdy nemel a doted z toho zijou? Nic. Jejich vnouckove? Nic.

Ja mam takovy jako vy v rodine a meli to a) v drsnejsim a b) o luxusni praci v rozhlase nebo v zahranici si mohli nechat jenom zdat.

Jo a komicka historka. Kdyz nas nekdo napraskal, za nejaky velezradny reci, tak to prisli estebaci (jako ti skutecny kmenovi) kontrolovat a svete div se, protoze si overili, ze to tak bejt nemohlo, tak ho to donutili sami odvolat.

Zatím bez slepic

před lety jsem na základě jednoho článku na i-Děsu nažhavil strejdu gůgla a jediné co jsem na Babiše vyšťoural bylo, že napráskal své dva kolegy co byli v hledáčku ekonomické kontrarozvědky a poněkud dost to přeháněli s braním úplatků od zahraničních partnerů.
Jestli to udělal proto, že miloval svou socialistickou vlast, nebo chtěl na jejich místo a nebo ho obyčejně lidsky srali netuším.
A upřímně, bylo to co udělal opravdu špatné?

Zatím bez slepic

Já nevím zda na mě někdo práskal či ne, každopádně vím,že i blbá domovnice by podle Vás musela být stébákem. Prostě udavačství je bohužel běžná a já podotýkám smutná a odsouzeníhodná forma podávání zpráv. Nicméně stále si spíše estébáka představuji jinak. Je to svině, která v zájmu ideologie vyhledává nekalé živly, které pak ničí v rámci třídního boje . Jo a je mu šumafuk, zda informace podávané na ideologického nepřítele jsou pravdivé nebo ne. Nejsou-li žádné, tak si je vytvoří. Do této kategorie Babiš nespadal a vedle nás je takových udavačů jak nasráno, jen o nich nevíme, protože nejsou v politice, ale jen dělají svůj byznys a měli tu výhodu, že nebyli na stejné startovní čáře jako my, ale o kilometry vpředu. Prostě mě už to nebaví a tak slušně říkám jděte s tím už někam. Vy víte kam.

Zatím bez slepic

Tak jak jste to myslel, to by tak sedlo na 50 leta.

Jenze... nebyl ten tridni nepritel i v zahranici a nebylo jeho cilem nasi zemi vydrancovat?
Nemaj snad zapadni staty tajne sluzby, ktere svete div se taky bojovali proti tridnim nepratelum a svete div se, stejnymi metodami? Nebo ma snad CIA a FBI, MI6 tak skvelou povest hotovych lidmumilu v sametovych rukavickach?

Jak se zapadu asi tak hodilo, ze nase tajna sluzba impodovala, jejich svazky byly a jsou pristupne komukoliv a dokonce jmena agentu v cizine jim byla predana. - Myslite, ze to nasim novym pratelum vubec ekonomicky nepomohlo na nas ucet?

Zatím bez slepic

Konecne text, s ktorym mozem do bodky suhlasit. To relavitizovanie za posledne roky je na zvracanie.

Zatím bez slepic

Prepáčte Godot, ale keby boli vaši kolegovia v rozhlase v Plzni a v potom aj v Prahe na vás nonstop"práskali" tie vaše ,ako vravíte, velezrádne reči, tak by ste v rádiu v Plzni skončil velmi rýchle a do Prahy by ste sa už duplom nedostal. Pracovať v rozhlase bolo veľké privilégium. Špeciálne v rozhlase sa priamo na pracovisku všetko sledovalo mikroskopicky, nemusel ste bežať na STB, stačilo o tom prehovoriť na poradách alebo na straníckych schôdzach. Ani kolegyňu Vacíkovú zrejme podľa toho ako to píšete, nevyhodili a jej manželovi nezatrhli hrať legálne a zarábať "balíky" v zahraniči, ako mnohým iným, ktorí nielenže v zahraničí, ale ani doma hrať nemohli. Skúste sa preto prosím na tú situáciu pozrieť aj z tohto uhlu pohľadu. Ako to, že ste režimu, napriek tomu, nevadili?

Zatím bez slepic

Milá Jano, vy jste situaci v rozhlase, ať už v Plzni nebo v Praze, v druhé polovině 80.let znala? Podle toho, co píšete, ani moc ne. Nehodlám tady o tom psát romány. Když jsem v roce 1987 stál na hraně propuštění v Plzni, hodili mi lano z Prahy a odklidili na východní Moravu do tehdejšího Gottwaldova, abych zmizel z očí. Pokud máte představu, jak byl tehdejší Československý rozhlas vnitřně homogenní a pevnou oporou strany a vlády, zase jen dokazujete, že o tom nic nevíte. Jenže ani strana a vláda, ani STB neměly už tolik síly, aby se párali s každým, kdo nebyl vysloveně tvrdě protirežimní. Prd se sledovalo mikroskopicky. Karel Weinlich, rozhlasový šéf OF v listopadu 89, v rozhlase pracoval dlouhé roky jako režisér, nijak moc pod mikroskopem nebyl a jeho názory nebyly žádným tajemstvím. To je ten borec, co byl desetkrát ženatý. Když točil v Plzni, přespával u nás.

Dnes to vypadá legračně, ale já v tom "Gottwaldově" natočil třeba reportáž na téma, jakou blbostí je plánovat na roky dopředu kolik se má vyrobit dámských lodiček a jakých, to že může rozhodnout jedině trh. A ještě jsem za to dostal v osmdesátém osmém rozhlasovou cenu. Pokud považujete za prorežimní vysílání relace "Pozor, zákruta!", tak je zřejmé, že ji nepamatujete. V té jsem odvysílal víc než tisíc příspěvků a dělat s těmi Slováky bylo báječné, protože to byla skvělá redakce.
S rozhlasem jsem se rozloučil až v roce 1992 s koncem federace, protože poměry v novém Českém rozhlase se mi fakt nelíbily.

Jestli byl někdy pražský rozhlas prorežimní, tak je to teď. A Plzeňský jakbysmet. A zatímco člen KSČ a konfident STB Babiš řečnil letos o statečnosti občanů a rozhlasáků v srpnu 68 před budovou na Vinohradské a ani se nezačervenal, tak v Plzni řečnil Zdeněk Levý, předlistopadový šéfredaktor "Nového Domažlicka", týdeníku OV KSČ v tom okrese. Moji ženu Věru, která v tom srpnu 68 seděla jako mladičká hlasatelka před mikrofonem a které mířil do okna kanon ruského tanku, tam ani nepozvali - protože toho moc pamatuje asi.

Tak si nechte řeči o něčem, o čem nic nevíte.

Zatím bez slepic

Prepáčte Godot, ale keby boli vaši kolegovia v rozhlase v Plzni a v potom aj v Prahe na vás nonstop"práskali" tie vaše ,ako vravíte, velezrádne reči, tak by ste v rádiu v Plzni skončil velmi rýchle a do Prahy by ste sa už duplom nedostal. Pracovať v rozhlase bolo veľké privilégium. Špeciálne v rozhlase sa priamo na pracovisku všetko sledovalo mikroskopicky, nemusel ste bežať na STB, stačilo o tom prehovoriť na poradách alebo na straníckych schôdzach. Ani kolegyňu Vacíkovú zrejme podľa toho ako to píšete, nevyhodili a jej manželovi nezatrhli hrať legálne a zarábať "balíky" v zahraniči, ako mnohým iným, ktorí nielenže v zahraničí, ale ani doma hrať nemohli. Skúste sa preto prosím na tú situáciu pozrieť aj z tohto uhlu pohľadu. Ako to, že ste režimu, napriek tomu, nevadili?

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mate odkaz? rad bych si to precetl.

O nasich lustracich jsem kdysi cetl v jakesi anglicke knizce o vychodni Evrope.

Autorka na to pres jazykovedu, psychologii a nabozenstvi. Cele lustrace jsou podle ni snaha o podvedomou sebeocistu a jak jinak se lepe ocistit nez ocernit nekoho jineho a toho pak ritualne znicit.

Preci jenom. Komunismus se tady neuchytil a neudrzel proto, ze byla nejaka StB, to je proste smesny. Tech estebaku tu byl po sametove revoluci uplne stejnej pocet. - Jedinej rozdil byl, ze je Strana pustila.

Komunismus ten se tady uchytil a vytrval, protoze tu byl v roce 48 pul milionu az milion komunistu, pak tu bylo milion komunistu dalsich 40 let, meli pribuzny, znamy, kamarady, jednim nebo druhym zpusobem se jim to hodilo a nikdo z nich si nechtel palit prsty pro cizi. - Do ulic mohli lidi vyjit mezi lety 1948-1989 doslova kazdej den.

Z tech kdo kope do Babise za estebactvi, kdo si troufne rict, ze by se meli vytahnout na svetlo vsichni komunisti, protoze ti davali StB rozkazy? Kde jsou seznamy clenu vladnouci strany? Nikde.

Reknete nekde, ze by vsichni, co meli pribuzny v KSC nemeli studovat a uvidite hned kvuli komu tu byl komunismu. To bude kriku o kadrovani. - Proto Babis nevadi. Je jen obetni beranek, aby svine vypadaly lepe.

Zatím bez slepic

Tady je onen Vámi požadovaný odkaz
http://blog.aktualne.cz/blogy/vaclav-zak.php?itemid=21634
A když už jste mne přinutil absolvovat procházení archivu článků Václava Žáka, prsknu sem i odkazy na dobové články Václava Žáka týkající se Babiše.
http://blog.aktualne.cz/blogy/vaclav-zak.php?itemid=8425
http://blog.aktualne.cz/blogy/vaclav-zak.php?itemid=14491

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Diky.

Prelouskal jsem to i s komentarema. To se spikleneckymi teoriemi nezabralo, clovek by musel vedet, co se predalo detem a nejake pokoutni drzeni akci pres firmy buhvikde.

Zatím bez slepic

Oni tak dlouho nadavali do estebaku kdekomu sympatickemu, az udelali tu StB sympatickou. Jen ten Nohavica to dokazal uvest na pravou miru tim svym "Ja si to pamatuju".

Oni totiz krome estebaku na nejakejch seznamech (prave jako Nohavica) byli jeste skutecni estebaci.

Je asi jako takovej rozdil, jako kdyz nadavate do vrahu nekomu, kdo spusobil nehodu a zabil vam dite a skutecnym namezdnym/pszchopatickym vrahem, co uz zabil stovku lidi a dalsi rad zabije.

Zatím bez slepic

Oni tak dlouho nadavali do estebaku kdekomu sympatickemu, az udelali tu StB sympatickou. Jen ten Nohavica to dokazal uvest na pravou miru tim svym "Ja si to pamatuju".

Oni totiz krome estebaku na nejakejch seznamech (prave jako Nohavica) byli jeste skutecni estebaci.

Je asi jako takovej rozdil, jako kdyz nadavate do vrahu nekomu, kdo spusobil nehodu a zabil vam dite a skutecnym namezdnym/pszchopatickym vrahem, co uz zabil stovku lidi a dalsi rad zabije.

Zatím bez slepic

To je paradox určité části společnosti, která nadává "Estebákovi" Babišovi nebo "Mlátičce" Ondráčkovi a volí např. "Štětinu". Mladé omlouvá neznalost a naivita, ale být naivní ještě po padesátce mi připadá trochu nešťastné.

Zatím bez slepic

Fito
Každý režim má sví obdivovatele,pomahače,udavače.
Stačí se podívat na ty dnešní a co jich je.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokud mne paměť neklame, má Zeman rovněž z prvního manželství syna s psychiatrickou diagnózou. Snad s bipolární poruchou. Taky to naši slušní a všemožnou etikou se řídící novináři na něho vytáhli, myslím že to bylo v kampani před volbou prezidenta, kdy soupeřem byl vznešený a elegantní kníže. Syn snad vystudoval medicínu a pracoval v nějaké laboratoři, aby nepřicházel do přímého styku s pacienty. Ale mohu se mýlit, paměť už nefachá jako kdysi zamlada.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokud mne paměť neklame, má Zeman rovněž z prvního manželství syna s psychiatrickou diagnózou. Snad s bipolární poruchou. Taky to naši slušní a všemožnou etikou se řídící novináři na něho vytáhli, myslím že to bylo v kampani před volbou prezidenta, kdy soupeřem byl vznešený a elegantní kníže. Syn snad vystudoval medicínu a pracoval v nějaké laboratoři, aby nepřicházel do přímého styku s pacienty. Ale mohu se mýlit, paměť už nefachá jako kdysi zamlada.

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

počítač si dělá co chce, ani ten už mne neposlouchá.

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

takovou ptákovinu? Davida Zemana jsem viděl naposledy v říjnu a byl úplně normální. A za těch osm let, co ho furt s něčím otravuju, je pořád skoro stejný fešák.
Dělá ve fakultní nemocnici v Porubě jako inža v labině a kromě toho si z nudy jde jednou týdně zaléčit na neurologickou ambulanci. Je to velmi příjemný a kultivovaný pán, který k práci s pacoši přistupuje velmi poctivě.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Podle mne,vláda přežije hlasování.
Četl jsem dnešního Vlka,tak svoji reakci na jeho článek napíši tady.
Takže,Babiš nic objevného,charakterního,naprosto zapadl mezi naše politiky,lháře,odváděče,oligarchy.
Problematická minulost
Problematické nabití majetku.
Problematické hospodaření jeho firem včetně dotací
Jeho vládnutí více založené na propagandě.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Urcite ne. - Vis kalouskuv ryk od te doby, co byl zvolen.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Chce po Miruně a spol. aby použili pochcanou slámu, kterou nosí v podivném výrůstku na krku. Zatím ještě vlastním.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Uvědomují si ti údajně demokratičtí a údajně kultivovaní politici vyrostlí v 90. letech, že jejich doba definitivně končí a v táboře pravdy a lásky dochází ke generační obměně? Ukázal to již volební výsledek Pirátů, kteří se lehce distancovali od Kalouska, Němcové a podobných výlupků. Jen lehce v rámci voleb, jinak s nimi úspěšně spolupracují.
Ale pokud tahle parta dinosaurů (Kalousek, Pospíšil, Fiala, Bělobrádek, Hamáček, zapomenutelná STAN, atd.) si shozením vlády nebo vyvoláním předčasných voleb podepíše odchod do důchodu. Bude zajímavé sledovat, kdo se v zájmu demokracie vzdá koryta. Kdyby totiž Babiš spojil hlasování o vládě s hlasováním o předčasných volbách, dost by tím zamíchal karty celému spolku, který se sám nazývá demokratickým blokem. No nic, v zájmu demokracie možná přinesou takovou oběť a odstaví se od koryta.
Jsme svědky odchodu generace, která se zaklíná Václavem Havlem. Nové voliče to heslo nepřitáhne, Václav Havel je pro ně nudnou postavičkou z historie, Kalouska, Pospíšila (který provedl rošádu ze strany špatného volebního výsledku ODS do ještě horšího výsledku TOP 09), Němcovou, Langšádlovou považují za bezskrupulózní kariéristy, KDU-ČSL umírají voliči věkem, KSČM v dnešní době nemá co nabídnout, ČSSD přivedli předsedové úspěšně ke krachu hledáním městského liberálního voliče a tím, že zapomněli na své stávající voliče (není to neobvyklé, podobnou chybu udělala i CDU Angely Merkelové), STAN už upadla do zapomnění. Posilují pouze ANO Andreje Babiše, SPD Tomio Okamury a Piráti. Záměrně neuvádím, že by posilovala ODS pod vedením nevýrazného Fialy, protože to je útočiště zoufalých voličů, kteří nechtějí volit ANO, SPD nebo pro ně příliš levicové Piráty. Je to pro ODS voličská přízeň vrtkavá a může se kdykoliv obrátit jinam.
Stará hesla s listopadu 1989 vyčpěla a nová nemají ten správný efekt. Dinosauři let 1990 - 2018 končí a odchází na smetiště dějin. Slyšíme je zpívat jejich labutí píseň.

Zatím bez slepic

To je jen taková kamufláž. Třeba Miroslava Němcová se také zaklíná bojem proti korupci a sama dávala synovi k dispozici auto a projeté palivo účtovala eráru. Nebo Miroslav Kalousek. ten se také zaklíná Havlem a jediné, co dělá jako Havel, je vztah k alkoholu.
Piráti zaklínadlo Václava Havla používají jako znak příslušnosti do tábora demokracie. Kdyby se Václavem Havlem začal zaklínat třeba Babiš nebo Okamura, vzali by tím vítr z plachet novinářům.
Je to podobné, jako zaklínat se Masarykem, i když ten měl názory mnohdy zcela opačné než ti, kteří se jím zaklínají.
Na mladou generaci už Václav Havel a jeho názory nepůsobí. Až zemře ještě pár ročníků obdivovatelů Václava Havla, uvidíte, jak brzy jeho jméno zmizí.

Zatím bez slepic

Myslim si, ze gerd opomenul Klausa ml.
Ten chlapik sa zacina vedome profilovat ako prakticky politik. Uvadza jednoduche priklady na napravu... jednoduchym vecnym sposobom posledne oznacil planovane hlasovanie o nedovere vlady za zabity cas...
Ziadny iny politik sa takto neprofiluje (asi sa boja, ze by im nejake nazory niekto otlkal o hlavu a oni by to argumentacne neustali :D , takze v ODS tisko "boubtna" vyrazna osobnost. Predpokladam, ze ma namierene na hrad za 4 roky. Ale byt Fialom tak mam bezsenne noci :D

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Václav Klaus ml. není současnými členy ODS považován za přijatelného a za hlavní směr myšlenek ODS, i když to byl on osobně, který v posledních volbách přinesl ODS několik procent voličů navíc, což teď jeho kritici v ODS vydávají za své velké vítězství.

Zatím bez slepic

VK mladší by měl ODS ukázat záda a "ukrást" si Stranu svobodných, která má pro pravicovýho voliče zajímavý program, ale pořád se neumí nebo nechce prosadit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Za posledních 30 let došlo k zásadní změně několika důležitých paradigmat, například:
- stát se nemá míchat do ekonomiky, vše vyřeší trh,
bác ho, přišla finanční krize a banky žadonily o pomoc státu (tím skončila vážnost celé skupiny pravičáků kolem Klause)
- ekonomika nemůže úspěšně existovat bez demokracie, pokud možná liberální,
a ejhle, totalitní Čína od roku 1989 (461.066 miliardy USD) zvýšila do roku 2017 (12.000.000 miliard USD) tvorbu HDP na obyvatele 26 x, zatímco demokratická Indie 1989 (300.187 miliard USD) zvýšila HDP na obyvatele (2017 2.600.000 miliard USD) pouze 9x.
Tím se mimo jiné zesměšnily celé řady liberálních ekonomů i politiků, jaksi jim ty jejich sny nefungují a to globálně.

Když k tomu přičteme krizi EU, krizi ve vztahu K USA, zásadní rozpory ohledně migrační politiky. Lidé kteří tyto nepravdy hlásali nemohou mít od rozumných lidí žádnou podporu. Takže nemění se generace, mění se paradigmata a s nimi svázaní politici.

Zatím bez slepic

Jinými slovy politici vsadili na špatný směr vývoje a ukázali se jako slepá vývojová větev, která je nyní postupně eliminována. Divím se jen podpoře příchodu muslimů u politiků KDU-ČSL a papeže Františka. Musí přeci vědět, že je muslimové zlikvidují hned po ateistech. Prostě křesťanství v Evropě také končí, Evropa bude muslimská.

Zatím bez slepic