Hybridní demonstrace

Autor
Štítky

Tak se nám ve Varšavě sešla možná největší demonstrace od roku 1989. Opozice svolala protest proti politice vlády, kterou reprezentuje strana Právo a spravedlnost. Sešly se statisíce lidí, mávalo se polskými vlajkami, u řečniště se vystřídala celá řada známých polských tváří… zkrátka byla to tak velká a mohutná akce, že ji pokryla většina zahraničních médií. Pravdomluvní intervjuci samozřejmě také nezůstali pozadu a tak jsme se dozvěděli, že v Polsku umírá demokracie, že ti jediní správní demokrati jsou mezi demonstranty a já z toho celého mám pocit, že jsme se ocitli v dokonalém cvokhauzu, který ale krásně demonstruje dnešní hybridní dobu.

Ani na Seznam zprávách jaksi nemohli ututlat, že demonstrace byly svolány především na protest proti krácení svobody slova. Polská vláda totiž prosazuje zákon, kterým má vzniknout komise na posuzování vlivu Ruska, která bude mít rozsáhlé pravomoci, že bude moci nejen vyšetřovat, ale rovnou i soudit a trestat. Polská opozice se obává (zřejmě správně) že to bude především klacek na jakýkoliv kritický hlas. Kdokoliv bude mít problémy s vládní politikou, bude hned označen na proruského kolaboranta a bude s ním podle toho naloženo.

Ejhle, jako kdybych viděl Rakušanův K.R.I.T. Jako bych slyšel Fialu, jako bych četl Seznam zprávy, kde jakýkoliv kritický hlas je automaticky proruský. Jako bych slyšel řečníky z našich demonstrací, kteří upozorňovali na stejné cenzurní snahy naší vlády. Pětikolka se snaží seč může, aby si vyrobila nějakou svojí inkvizici, která se postará, aby byl každý protestní hlas označen za nelegitimní. Martina Bednářová by mohla vyprávět.

Včera vystoupil Babiš na Primě v Partii a hned se našel intervjuk, který z jeho proslovu udělal proruskou záležitost. Přitom celá naše protestní scéna v tomto ohledu považuje Babiše spíše za společníka vlády a fakt málokdo si u nás myslí, že by Babiš byl nějak zvlášť protiunijní nebo proti NATO. Přesto z Babiše hned udělali putinovce. (Přemýšlím, kdy si Andrej řekne, že když už ho označují za orbánovce, tak jím také doopravdy bude)

Může mi prosím někdo vysvětlit, proč je demonstrace v Polsku demokratická a u nás je demonstrace se stejnými požadavky prohlášena za totalitní? Může mi někdo vysvětlit, v čem se liší požadavky Jindry Rajchla od požadavků Donalda Tuska? Poláci se navíc netajili tím, že demonstrují i kvůli zvýšeným životním nákladům… Poláci! Oproti nám jim náklady vyskočily minimálně a jejich vláda navíc snižuje daně a zvyšuje platy.

Poláků je zhruba čtyřikrát tolik co nás. A tamní demonstrace byla také zhruba čtyřnásobně větší než u nás…

Polská státní (veřejnoprávní) televize nazvala demonstraci „vulgárním a nenávistným pochodem hrubiánů…“ Jako by to opsali v naší České televizi. Ano, v Polsku je veřejnoprávní televize nástrojem vlády asi tak stejně jako je Česká televize nástrojem této vlády. Obě mluví stejně o stejných demonstrantech, kteří mají víceméně stejné požadavky. Proč je to v Polsku oprávněný protest a u nás ne?

Navíc… polská vláda drží silně konfrontační kurz s Ruskem. Naše vláda taky. Polská opozice tento tvrdý kurz kritizuje. Ne tolik, jako u nás, ale také od nich zaznívají hlasy o míru. Poláci mají s Ruskem trochu jiné zkušenosti než my, takže budou vždycky tvrdší a opatrnější, ale i tam opozice mluví o míru poněkud častěji, než bychom čekali.

V čem je sakra rozdíl? Kdybych přeložil projevy tam z Varšavy do češtiny a tvrdil, že to říkal u nás na demonstraci Jindra Rajchl nebo Tomáš Nielsen, tak by nejspíš skoro nikdo nepoznal rozdíl. Kdyby ta záplava polských vlajek dostala modrý klín, také by nikdo nepoznal, že se protestovalo ve Varšavě a ne v Praze.

U nás požadavky vznáší arciďábel Rajchl, v Polsku ty stejné věci říká hodná demokratická opozice… Tolik k našim pravdomluvným médiím.

Mě napadá jen jeden důvod, proč to tak je. Současná polská vláda je sice protiruská a proamerická, ale zároveň je také samostatná, má vybudované podpůrné struktury a nepodléhá žádným líbodémo manýrám. Žádná woke culture, žádné LGBT, žádné grýndýly. Žádná společná evropská politika. Jedou si svoje, jsou samostatní. Proto jsou protesty proti nim správné a legitimní a proto je třeba polský stát co nejdřív rozebrat.

U nás je to v tomto přesně naopak. Naše vláda všechny ty hovadiny podporuje horem dolem. Manželství pro všechny, zákaz kotlů, emisní povolenky pro domácnosti, EURO 7 jako příležitost, duhové pochody… Proto klidně může zavádět cenzuru, může kriminalizovat svobodu projevu, může každou rodinu zadlužovat rychlostí tisíc korun denně a vše je v pořádku. U nás je zapotřebí jakékoliv samostatnosti zabránit.

Vidlácky bych řekl, že jednoduchým srovnáním českých a polských demonstrací můžete vidět, kdo je náš skutečný nepřítel a o co se doopravdy hraje. O nic víc než o poslušnost nechat se vyrabovat. Kdo předává moc do Brusele, kdo jim splní, co jim na očích vidí, kdo nadšeně zavádí zelený úděl, i když to bude mít katastrofální dopady, kdo odevzdává naší energetiku a kdo plní požadavky sudetských Němců, ten může klidně zavádět cenzuru a posílat lidi do kriminálu za názory a zůstává tím pravým ojrohodnotným demokratem. Kdo naopak stojí proti grýndýlu, kdo si hájí národní zájmy, tomu umírá demokracie a je správné proti němu protestovat.

Myslím, že našim majnstrýmovým intervjukům to ani nedojde. Prostě mají přepínač a i když dneska velebí Donalda Tuska za protesty proti polské vládě, klidně budou zítra nenávidět Rajchla za protesty proti naší vládě, i když vznikly ze stejných vnitřních důvodů a s Ruskem nemají nic společného. Ale lidem to postupně dojde. Čouhá to z toho jako sláma z bot. Žádné objektivní a pravdivé médium neexistuje. Každé médium, které má vliv a vyroste, tak mu prostě zachutná moc a bude mocensky použito. Někdy tak a jindy obráceně. Lidem jednou prostě dojde, že o objektivitu nejde a nikdy nešlo.

Ne, fakt není problém, že se někde demonstruje. To je demokracie. Ale je problém, když si novináři osobují právo rozhodovat, který názor je pravda. Je problém, když novináři určují, co je pro lidi dobré a co pro ně dobré není. Je problém, když na to mají sedm miliard z koncesionářských poplatků.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (204 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidlák: „Myslím, že našim majnstrýmovým intervjukům to ani nedojde. Prostě mají přepínač...  i když dneska velebí... klidně budou zítra nenávidět...

Žádné objektivní a pravdivé médium neexistuje. Každé médium, které má vliv a vyroste, tak mu prostě zachutná moc a bude mocensky použito... je problém, když si novináři osobují právo rozhodovat, který názor je pravda... Je problém, když na to mají sedm miliard z koncesionářských poplatků...“

-----------------------------------------------------------------------------

Lidi u nás jsou uťáplejší než Poláci, kteří nejsou líní demonstrovat a jen tak se nedají. Naše mocichtivá vládnoucí smečka se na lidi neohlíží, jsou jí ukradení, i kdyby jich demonstrovalo tolik co v Polsku. Nejspíš i proto tady chtějí co nejdřív amíky, aby měli větší páku na zavření našich úst.

Chceme demisi vlády, která obelhala lidi, je neschopná, poškozuje zemi i občany a nerespektuje právní řád.

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (78 hlasů)

DUEL / Babiš - Fiala: Odejděte do Bruselu a Stanjuru si vezměte s sebou

 

Debata mezi Petrem Fialou a Andrejem Babišem nabrala grády, když opoziční předák vyzval předsedu vlády, aby ukončil své trápení a předal vládu někomu, kdo tomu rozumí.

 

Pan premiér píše hezké knížky, je v nich za konzervativce, na což už teď zapomněl a stal se z něj úplný Pirát, což jsou dneska skoro komunisti,“ smál se Babiš.

 

Pak Fialovi doporučil, aby se odebral do Bruselu místo Věry Jourové, tam si bude se všemi rozumět, a předal vládu někomu příčetnému, třeba hejtmanu Kubovi.

 

A Stanjuru si vezměte s sebou. Dejte tam Skopečka, to je sice taky asociální ódéesák, ale aspoň tomu rozumí,“ doporučil.

 

SPOLU by měli zfúzovat. Pan předseda tam stejně není za ODS, on už je dneska za Piráty,“ poznamenal Andrej Babiš. Chápe, že voliči ODS jsou vyděšení. Expremiér Babiš opět zopakoval. „My máme skvělé finance, ale pan předseda lže o tom, že nám hrozí bankrot, říká to zákeřně, aby vzali lidem peníze.

Vláda nemá ráda lidi, zdanila je inflací a teď je zdaní navýšením daní,“ konstatoval Andrej Babiš s tím, že tato vláda je asociální.Vy, když zjišťujete, že je něco levné, tak to zdaníte,“ smál se Babiš. „Jste extrémní levice, s Piráty,“ pokračoval Babiš.

Kdyby chtěl Fiala šetřit, propustil by podle něj hned druhý den alespoň 100 státních úředníků z Úřadu vlády. Ministra financí Zbyňka Stanjuru z ODS označil Babiš za nekompetentního. „Oni nechápou, že existují i příjmy, že se máme z krize proinvestovat, oni tím ničí ekonomiku.

Nato jej Fiala obvinil ze lži. „Kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe,“ citoval Fiala Babišovi svou babičku, když jej obvinil, že bere peníze důchodcům. Dodal, že důchodci získali kompenzaci inflace v plné výši a za jeho vlády důchody rostly. „Lidé vidí, že jsme jim pomohli,“ věří Fiala. (ha ha ha…:-))

Zradili jste lidi, ženete je do chudoby. Vymysleli jste si, že nám něco hrozí, přestaňte lhát, předejte funkci někomu, kdo tomu rozumí. Já nerozumím politologii, vy nerozumíte ekonomii,“ vyzýval Babiš opakovaně Fialu k rezignaci na post premiéra, protože i přes zmíněné sliby v konsolidačním balíčku daně zvyšují.

Vy jste také ve volbách nesliboval, že zavřete školy, zastavíte podnikání, ale musel jste to udělat, protože byl covid. Tak když čelíme agresi na Ukrajině, musíme upravovat politiku, co jsme před volbami slibovali,“ argumentoval Fiala.Zdráhal se přímo říct, že své předvolební sliby ohledně nezvyšování daní skutečně nedodrželi. „Je mi nepříjemné, že musíme sahat do daní, když by nebyly dopady agrese na Ukrajině, nemuseli jsme to upravovat,“ hájil Fiala zvyšování daní.

-----------

Volič ODS Fialovi po debatě: Kubera by vám nakopal zadek: „Jsem volič ODS. Doufal jsem, že po Babišovi konečně přijde změna k lepšímu a náš stát dáte do pořádku. Bohužel jsem se spletl. Jak nemám rád Babiše, tak musím říct, že ani on tak nelhal jako vy, pane premiére. Ještěže se toho nedožil pan Kubera. Ten by vám nakopal zadek...,“ poznamenal následně v diskusi jeden z diskutujících, Ludvík Luďas Jedlicka.

Průměrný počet slepic: 4.8 (54 hlasů)
Trvalý odkaz

Profesor Kees van der Pijl říká: NATO a EU se rozpadnou! "

Mohsen Abdelmoumen, 2. června 2023


Reporter: Napsal jste knihu: " Pandemie strachu: totalitní projekt, nebo revoluce?". Jaké jsou podle vás skutečné problémy, které vedly ke vzniku této pandemie strachu?
Kees van der Pijl: Stejně jako u všech rozsáhlých historických událostí byl i výjimečný stav při pandemii výsledkem působení více sil, šlo o "systémovou událost", kterou nemůžeme redukovat na jediné úsilí, natož na jediného aktéra. Mezi mnoha zúčastněnými silami však jako hlavní byla reakce současného řádu na rozbouřené obyvatelstvo v mnoha zemích světa. Jeho neklid byl důsledkem finančního kolapsu v letech 2008-10.  Reakce přicházela především z hlavního bloku, který tvoří stát a jeho národní bezpečnostní a zpravodajské služby (především Spojených států), dále IT sektor rovněž soustředěný v USA a (multi)mediální giganti. K tomuto jádru se prostřednictvím Gatesovy nadace a dalších připojil "biopolitický komplex" složený ze zdravotnického sektoru a farmaceutického průmyslu. Zde šlo také o profit z očkovací kampaně, která byla zvolena jako hlavní úderná síla (kromě řady represivních opatření, která dosud neměla v době míru obdoby).  Vládnoucí třída (a její zmíněná trojúhelníková struktura - bezpečnost, média a zdravotnictví) nechtěla s ukázňováním obyvatelstva čekat, až se nová "koncepce kontroly" postupně prosadí (jako v předchozích etapách kapitalistické vlády), ale vnutila ji psychologickou válkou, šokem vyvolaným ve společnosti. Jako příklad podobných šoků můžeme uvést: 11. září 2001, "Putina", "klimatickou změnu" a další strašáky. V roce 2020 to byl "virus", který byl zvolen jako velmi účinný prostředek k prosazení politiky strachu. Tento postup využívá kapitalistický řád ve své pozdní etapě - neoliberalilsmu, kdy již stav ekonomiky neumožňuje dodržovat smysluplnou, víceméně spravedlivou společenskou smlouvu.

Můžeme říci, že na Západě žijí lidé v demokracii? Nejsou spíše vystaveni totalitě vládnoucích tříd?
Dokonce i ve zlatých desetiletích třídního kompromisu po druhé světové válce byla demokracie pečlivě střežena stínovými strukturami, jako byla podzemní armáda "Gladio". V sedmdesátých letech se tato struktura NATO uchýlila k teroristickým činům, aby zabránila levici uskutečnit vážné politické a ekonomické změny. Parlamentní systém byl nyní dále oslaben dalším omezením role médií jako veřejného hlídacího psa v důsledku koncentrace vlastnictví v rukou oligarchie. Noviny se staly hříčkou miliardářů, například The Washington Post je v rukou Jeffa Bezose nebo Le Monde v rukou Xaviera Niela. Uvěznění Juliana Assange slouží jako připomínka mainstreamovým novinářům, že jakékoliv odhalení nepravostí západní válečné mašinérie bude znamenat konec vaší kariéry a možná i života. Vládnoucí třída miliardářů" vládne s pomocí pomocného kádru střední třídy. Společně zkoumají jak využít možnosti informačních technologií ke zmrazení společenského řádu do věčného poddanství.

Nepotřebuje se podle vás Evropská unie zbavit hegemonie USA?
V poválečné Evropě byla zaváděna po vzoru USA nová ekonomika s masovou výrobou, která by umožnila masovou spotřebu a tím upevnila buržoazní režim, aby se v zemích, jako je Francie Itálie, odvrátil komunismus sovětského typu. Maastrichtskou a Lisabonskou smlouvou z přelomu tisíciletí se EU vzdala určité míry autonomie, které se těšila v předchozím období. To znamená, že se fakticky stala přívěskem NATO a přijala také neoliberální, spekulativní kapitalismus. Úzké vazby na USA v obou dimenzích brání jakémukoli osvobození od amerického poručnictví. Odklon od NATO a EU lze postupně očekávat u jednotlivých států, ale ne u Evropy jako celku. Například v Německu je nyní v průzkumech největší politickou silou populistická Alternativa pro Německo (AfD) a možná se od ní oddělí i nová progresivní strana, kterou zformovala vůdkyně disidentské Levicové strany Sarah Wagenknechtová. To by mohlo vyvolat krizi v srdci americké državy v Evropě.


Jaká je vaše analýza konfliktu na Ukrajině?
Jde o konflikt, který Rusku vnutilo NATO, které nikdy nebylo obrannou organizací, ale nejprve strukturou, jejímž cílem bylo v podstatě zadržovat progresivní vývoj, než se v 70. letech minulého století přiklonilo k agresivní mocenské politice, která přispěla k rozpadu sovětského bloku. Jako vojenská ruka amerického imperialismu v Evropě bylo NATO poté využito k urychlení rozpadu Jugoslávie a k postupné integraci bývalých zemí Varšavské smlouvy a dokonce i bývalých sovětských republik, jako jsou pobaltské státy. V případě Gruzie a Ukrajiny to vedlo k překročení ruských červených linií a k válce. Posláním NATO vždy bylo (z původního britského pohledu prvního generálního tajemníka Lorda Ismaye) "udržet Američany uvnitř Evropy, Rusy venku a Němce dole" a bombardování plynovodu Nord Stream ze strany USA dokazuje, že to stále platí i dnes. Moskva reagovala na ukrajinskou operaci NATO zpočátku neobratně, ale stále více metodicky, i když mnohem méně razantně, než se očekávalo. Rusko je handicapováno tím, že po roce 1991 se v zemi vytvořila (offshorová) oligarchie orientovaná na západní Evropu. Ta shrábla bohatství Ruska a oslabila jeho národní hospodářství a vojenskou sílu. Dědictvím současného konfliktu, který směřuje k  prohře Ukrajiny a NATO, může být vytvoření přízračných teroristických sítí migrujících do nových ohnisek na Balkáně a ve východní Evropě, podobně jako to udělala al-Káida a ISIS na Blízkém východě a v Africe.
Kapitalistickému společenskému řádu již vypršelo datum spotřeby, což se projevuje nejrůznějšími druhy korupce v nejširším slova smyslu, dochází k rozkladu a hnilobě. Přechod od produktivní ekonomiky ke spekulativní změnil také povahu vládnoucí třídy, která nahradila  dlouhodobou perspektivu dravým chováním. Země BRICS mohou překonat západní země G7, protože ačkoli i ony přijaly kapitalistickou ekonomiku, jejich státy si stále zachovávají určitou míru suverenity a schopnosti řídit. Mnohem horší než degenerace západní vládnoucí třídy je však společenský rozklad, při němž společnost ztrácí schopnost přicházet s promyšlenými alternativami a vychovávat alternativní elity, které byly na vzestupu na přelomu 19. a 20. století.

Proč podle vás tisk na Západě rezignoval na svou roli informovat lidi a pouze je dezinformuje a slouží zájmům jednoprocentní oligarchie, která řídí svět?
Protože oligarchie vlastní média a novináři pro ni pracují, jak již bylo uvedeno. Vznikla alternativní sociální média s rostoucím dosahem, ale například EU připravuje legislativu, která je v případě šíření disidentských názorů zakáže (totéž dělají jednotlivé země po celém světě). Cenzura ze strany velkých IT společností je již samozřejmostí, ale existují technické způsoby, jak ji obejít. Proto lze očekávat obnovení represe. Lidé si však budou muset uvědomit, že klávesnice může být dobrým mobilizačním prostředkem, ale nelze s její pomoci dosáhnout konečnou porážku zkorumpovaného řádu.

Pokaždé, když se na Západě ozvou hlasy, které zpochybňují kapitalismus nebo imperialismus, tak je určité okultní kruhy, které řídí svět, označují za konspiraci. Nežijeme snad v současné době na Západě v éře fašismu?
Spíše bych to viděl jako přechodnou fázi, která by možná mohla vést k novému fašismu, ale možná i jinam. Gramsci v Itálii a Franz Neumann (německý sociální demokrat, který byl rovněž svědkem nástupu fašismu) hovořili o "korupci a podvodu", respektive "fašizaci". Jedná se o fázi, kdy se vládnoucí třída ještě neodvažuje zaútočit na obyvatelstvo přímo, ale zkoumá možnosti represe tím, že si vybírá jednotlivce, jako je Assange, a sleduje, jak bude veřejné mínění reagovat.  Samozřejmě, že "Covid" už byl odvážnějším tahem, ale musel být odvolán, protože velká část společnosti se postavila na odpor, čemuž někdy napomáhá (jako v USA) federální systém a například skutečnost, že soudci jsou voleni.  Nálepku konspirační teorie převzala americká media od CIA poté, co Warrenova zpráva potvrdila neudržitelnou tezi, že prezidenta Kennedyho zastřelil osamělý střelec. Od té doby se tento termín začal v mainstreamových médiích používat mnohem častěji a nyní se stal standardní nálepkou pro disidentské názory.

Napsal jste další vynikající knihu: " The Making of an Atlantic Ruling Class" (Vytváření atlantické vládnoucí třídy). Není tato třída se svými chapadly a sítěmi, o nichž v knize hovoříte, nebezpečím pro světový mír?
To je pravda. Ta kniha také dokumentuje, že ve vládnoucí třídě původních členských států EU existovala "atlantická" frakce, která kopírovala směr USA, ty podporovaly společný atlantický postoj (většinou za demokratických prezidentů, kteří předsedali v době hospodářskému vzestupu). Když se USA stáhly, vrátila se v Evropě k moci reakční frakce, více evropsky zaměřená, jejím působením bylo prohlubování různých vazeb v rámci EU. Po Reaganovi a přechodu k finančnímu a později spekulativnímu kapitalismu se však tato specifická autonomie rozplynula a nyní se díváme na přímé vazalství EU. Dnes se USA propadají do užívání drog, masové chudoby a sociálního rozkladu a stejně se děje v Evropě, jen s mírným zpožděním. Již neexistuje "Evropa", která by se mohla vymanit z atlantické kurately, mohou to udělat pouze jednotlivé země, přičemž hlavními kandidáty jsou Německo a Francie: roli Meloniové v Itálii je nejlépe chápat jako atlantistický protiúder proti Macronovým nesmělým odklonům směrem ke "strategické autonomii".

Není na čase organizaci NATO rozpustit?
NATO se pravděpodobně rozpustí spolu s EU a Eurozónou v důsledku ukrajinského dobrodružství.

Jste optimistou ohledně budoucnosti?

Pokud se boje na Ukrajině nepodaří zkrotit a nastolit příměří, jsem velmi pesimistický, protože ti, kdo na Západě vládnou, dospěli do stádia mentální neschopnosti, která je ve světle možných rizik děsivá. Obecně platí, že v krizi je jen málo důvodů k optimismu. Ale jak napsal Gramsci, proti pesimismu intelektu je třeba mobilizovat optimismus vůle. Dokud si svědomití, humanističtí a pokrokoví lidé udrží ducha, nejsme ztraceni. Nové možnosti internetu a alternativních zpravodajských kanálů, které se objevily, lze přirovnat k vynálezu knihtisku na konci středověku a mají velký demokratický potenciál. Tento potenciál odporu nebude nikdy globální, ale bude založen na lokálních ohniskách, které se budou propojovat s dalšími.

Kdo je Kees van der Pijl?
Profesor van der Pijl je nizozemský politolog specializující se na mezinárodní vztahy a politickou ekonomii. Do roku 2019 byl emeritním profesorem na univerzitě v Sussexu, kde rezignoval, protože odmítl ustoupit od svých kontroverzních výroků o útocích z 11. září, podle nichž byly umožněny s pomocí sionistů ve vládě USA.
 Jeho práce byly v letech 2007 a 2008 nominovány na ceny a v roce 2008 obdržel Deutscher Memorial Prize za knihu Nomádi, říše, státy.
 

Průměrný počet slepic: 4.8 (50 hlasů)

No tě pic, to zní děsivě. Jsme hříčkou v rukách šílenců, co si na lidech dělají své pokusy a testují, kam až můžou dojít... S tím covidem jsem to pochopila správně hned na začátku. Pokus, od kterého museli odstoupit. Ten uran, o kterém nás přesvědčují, jak je neškodný...(nejlépe léčivý :-)), tak ten sem už nekompromisně a drze cpou. Předhazují nám zelené úděly, všelijaké LGBT-ujetiny..., přitom je to jen maskování svinstev, který chystají na lidi. Z bohatství jim jeblo. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

No já jsem to tak jednoduchý neměl, mě to trvalo dost dlouho než jsem prohlíd. Až po druhé dávce vakcíny, když se žádná tečka nekonala, jsem začal dělat názorový čelem vzad. U zelené ideologie jsem to rozpoznal mnohem dříve. A že ten Kovid pochází ze stejného inkubátoru byl pro mě šok. Přece jenom k té medicíně má člověk úctu a to že se použije proti lidem, to je hodně studená sprcha. Pak se člověk zamýšlí jak celosvětově funguje lékařský systém, jak je to s WHO, jak funguje zdravotnictví u nás, jak je to s vlivem ministerstva zdravotnictví atd, atd.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

In reply to by Inza

Trvalý odkaz

Inzo, já jsem nevěřila, že covid byla náhoda, od začátku - no, dejme tomu od léta, čtvrt roku jsem jen kroutila hlavou. Kdykoliv předtím se ta část území, kde byl např. mers, sars..., okamžitě uzavřela, vědělo se, že je nutné tu oblast uzavřít..., ale tady se nedělo nic, zatajovaly se skutečnosti, jakoby se čekalo, kdy a kam to dorazí. Vakcínu jsem si nejdřív nenechala dát, ale když mě nepustili ani na koupaliště, tak jsem pro další léto nechtěla sedět doma (odmítala jsem amatérské testování, do nosu si nechám šťourat jedině odborníkem na foniatrii. Znám lidi, kteří po těchto amatérských zákrocích krvácely z nosu...).  

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

In reply to by Inza

Trvalý odkaz

...WHO se vyjadřovala taky každou chvíli jinak - nejdřív že to není pandemie, pak že už to je..., EU se ukázala jako neschopná, kašlala na všechny ve stylu "zachraň se jak můžeš..."

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

ODVĚTVÍ SE ZÁZNAMEM V TRESTNÍM REJSTŘÍKU

úryvek z knihy - Kees van der Pilj: States of Emegency... , Stav nouze: Jak udržet světovou populaci pod kontrolou
Farmaceutický průmysl má záznam trestů, za který by se nemusel stydět ani špičkový kriminálník. V době mexické/prasečí chřipky v roce 2009 se uvádělo, že desetina až čtvrtina obratu farmaceutického průmyslu zmizela kvůli korupci (podvodům a úplatkářství); toto kriminální jednání je pravidlem a odvětví je stále zasypáváno pokutami, které obvykle končí dohodou, nicméně ukazují na závažnost spáchaných trestných činů.
To se nezměnilo. Podvody, o které se zde jedná, zahrnují všechny formy podvodů, padělání a lhaní o bezpečnosti léků. V roce 2003 deník The New York Times odhalil, že společnost Bayer v 80. letech minulého století dodávala milionům pacientů s hemofilií krevní koagulant, který byl v případě Asie a Latinské Ameriky kontaminován virem HIV, zatímco pacientům na Západě dodávala bezpečnou verzi. Společnost Bayer byla nakonec nucena uzavřít dohodu o vyrovnání ve výši 600 milionů dolarů. V letech 1991-2015 bylo mezi americkými úřady (většinou federální vládou) a farmaceutickým průmyslem uzavřeno celkem 373 dohod o vyrovnání v celkové výši 35,7 miliardy dolarů. V aktualizované zprávě za roky 2016-17 zveřejnila organizace Public Citizen údaje, podle nichž trend poklesu pokut v letech 2014-2015 nepokračoval, neboť navzdory nižším průměrným pokutám bylo opět dosaženo federálních urovnání v celkové výši 2,8 miliardy dolarů. Kromě toho americký Institut pro odškodnění za vedlejší účinky očkování (VICF) vyplatil od roku 1988 na odškodnění více než 4 miliardy dolarů, z toho od roku 2006 více než 3,7 miliardy dolarů.

Jak ukazuje příklad společnosti Bayer, také evropský farmaceutický sektor je pravidelně přistižen při nejrůznějších podvodech a klamání. Ještě v roce 2020 udělil francouzský úřad pro hospodářskou soutěž farmaceutickým skupinám Novartis, Genentech (americká firma) a Roche pokutu v celkové výši 444 milionů dolarů za podvody. Roche mimo jiné vyráběla lék Tamiflu, o němž tvrdila, že je lékem na mexickou/prasečí chřipku z roku 2009. Britský lékařský časopis později odhalil, že odborníci, kteří WHO radili používat tento a další antivirotika, měli s výrobci tajné smlouvy. V roce 2017 WHO vyřadila Tamiflu ze seznamu základních léků, protože nefunguje. Ukázalo se, že pochvalné články, které se objevily a které jej doporučovaly, pocházely od komerčních copywriterů, kteří pracovali pod vedením výrobce, společnosti Roche. V USA byla společnost Roche v roce 2020 pokutována částkou 59,7 milionu dolarů, ale přesto se společnost vrátila v plné síle k léčbě Covidem. - Společnost Sanofi-Pasteur, která od roku 1967 prodávala lék proti epilepsii, o němž od počátku 80. let věděla, že může vést k malformacím v těhotenství, byla obviněna až v roce 2020; francouzský stát byl mezitím odsouzen k zaplacení odškodného obětem. Společnost Sanofi-Pasteur se účastní závodu o vakcínu Covid se dvěma projekty s různými biotechnologickými partnery, z nichž jeden je založen na léku proti revmatismu a druhý na vakcíně s nukleovou kyselinou; skutečnost, že byla v USA v letech 2012 a 2013 pokutována částkou 152 milionů dolarů, ji zřejmě nediskvalifikovala pro vstup na trh s experimentální léčbou. Jiná francouzská společnost, Servier, od roku 1978 uváděla na trh léčbu cukrovky (Mediator), která byla nejen neúčinná, ale také toxická, v důsledku čehož se objevily srdeční problémy. Přesto se tento drahý lék udržel na trhu až do roku 2009. V březnu 2021 byla společnost Servier shledána vinnou, ale odvolala se.  Kromě skutečných farmaceutických společností existují také distributoři, kteří se v případech podvodů proslavili. Společnost First Databank (FDB), dceřiná společnost mediální skupiny Hearst, která prodává vakcíny online, a výše zmíněná Henry Schein, která kromě vlastního stomatologického vybavení prodává i vakcíny Pfizer, byly obě zapleteny do případů podvodů.
Jednou z praktik farmaceutického průmyslu při vývoji nových léků je, že po ukončení pokusů na zvířatech (které byly v závodě o vakcínu Covid vynechány) provádí pokusy na lidech v chudých zemích. Donedávna byla pro tyto účely určena Afrika. V letech 1997 až 2003 byl inhibitor HIV-1 Nevirapin testován na ugandských ženách, u nichž se projevily závažné vedlejší účinky a některé z nich zemřely. Protože o tom nebyla podána žádná zpráva, testování pokračovalo. Oblíbeným polem působnosti tohoto druhu je také Indie. V roce 2003 zemřelo v Hajdarábádu osm lidí (aniž by věděli, že se účastní experimentu) po testování streptokinázy; celkem podle údajů indické vlády zemřelo v důsledku testování a výzkumu od ledna 2005 do listopadu 2017 téměř 5 000 lidí. Kromě toho se objevuje podezření, že očkování slouží ke kontrole porodnosti. V Keni v roce 2014 WHO a UNICEF aplikovaly injekci proti tetanu neobvyklým způsobem (pět dávek) a pouze ženám ve věku 14 až 49 let.M V červenci 2020 se v Jihoafrické republice konaly protesty proti testování léků Covid-19 na chudých a nevzdělaných lidech, zatímco levné a široce dostupné léky a tradiční medicína byly potlačovány.

Vzhledem k dosavadním výsledkům společností, které v současné době soutěží o uvedení léku Covid na trh nebo jej stále vyvíjejí, by se dalo očekávat, že otázky bezpečnosti a odpovědnosti za výrobek budou při jednáních prvořadá.
Zatímco EU skutečně zařadila odpovědnost za výrobek na pořad jednání, ačkoli její následný hromadný nákup vakcín společnosti Pfizer (viz níže), pokud je nám známo, neobsahoval klauzule, které by se jí týkaly, v USA jsou farmaceutické společnosti kryty vládní zárukou podle Národního zákona o újmách způsobených očkováním v dětství z roku 1986, který drasticky omezuje běžnou odpovědnost firem za škody.

Nakonec je třeba zmínit korupční vliv, který mají farmaceutické společnosti na lékařské časopisy, jež poskytují vědeckou podporu (nebo ne) jejich obchodním strategiím. Ukazuje se, že pod tlakem průmyslu není nakonec publikována asi polovina klinických studií, obvykle proto, že uvádějí negativní výsledky. Ve zjevném kontrastu s tím je článek označující HCQ za nebezpečný, byl publikován v renomovaném časopise Lancet a hojně citován v mainstreamových médiích. V červnu 2020 musel být opět stažen poté, co se ukázalo, že byl založen na podvodných údajích, ačkoli se tomuto stažení nedostalo příliš velké mediální pozornosti. Když společnost GlaxoSmnithKline (GKS) v roce 2001 uvedla na trh antidepresivum, byla zveřejněna studie, která prohlásila, že lék je účinný a bez rizika; teprve v roce 2015 časopis British Medical Journal odhalil, že bylo zjištěno i riziko sebevraždy. Ukázalo se, že studii z roku 2001 napsal jménem společnosti GKS smyšlený autor-duch. V roce 1999 uvedla nejstarší farmaceutická společnost na světě Merck na trh protizánětlivý lék Vioxx, který vedl k zástavě srdce u desítek tisíc lidí a byl stažen z trhu až v roce 2004. Autoři zaměstnaní společností Merck napsali, že lék byl dobře snášen, ačkoli testy prokázaly vysokou úmrtnost. Pak, jak již bylo zmíněno, tu byli ghost writers, kteří v žoldu společnosti Roche chválili Tamiflu.
Redaktoři lékařských časopisů by se rádi viděli jako strážci přesných informací, ale farmaceutický průmysl je spoluautorem všeho, co publikují, a příjmy spojené s přetisky článků, které kupuje společnost, jejíž produkty jsou v nich obhajovány, jsou zásadním zdrojem příjmů (v The Lancet více než polovina všech příjmů). Je zřejmé, že to působí tak, že je obtížné se korupci vyhnout. Podle bývalého redaktora časopisu The New England Journal of Medicine s dvacetiletou praxí už prostě není možné věřit většině publikovaných klinických výzkumů.

Pak, že tady nemáme dobu post-pravdivou...


 

Průměrný počet slepic: 4.6 (15 hlasů)

Vážený pane Inzo, 

co se v tom článku píše je podle mne obecně známá pravda. Ale co s tím?

Jsme ochotni (jako společnost) dávat čím dál více prostředků do zdraví, takže to lékařské a farmaceutické prostředí je nasáklé miliardami peněz. Zároveň tomu skoro nikdo nerozumí, takže kontrola toho, co se tam s těmi penězi děje, je malá. Má se za korupci popravovat, jako je tomu v Číně? Za mne klidně ano. 

Milkman

 

 

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

zpráva kusá: "Česká vláda" chce zbít Rusa! "Česko prý má Rusa dost a nechce žádnou vzájemnost. Rusáka už nikdy více, za bratra dnes máme Sudet - Fritze!

Průměrný počet slepic: 4.5 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Kecy, žvanění, petice, výbory, pohotovosti..., ale žádná síla, která by s tou prohnilou latrínou zatřásla a zbořila. Don Pablo přes získaný policejní spis sichruje korupci, a nic se neděje, namísto toho, že už měl být ve vazbě.

Babiš včera než aby s Fialou a jeho vlastizrádnou smlouvou vyrazil dveře, tak řekne, že chce vysvětlování. Stejně laxní byl i u tématu tzv. úspor, které jsou ve skutečnosti vyjádřením vykleštěnosti stávající zlodějské nevlády.

Bez generální stávky to nepůjde, a začínám být skeptický, zda se vůbec něco pohne, i kdyby byla.

Průměrný počet slepic: 4.5 (26 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Mají obšancované všechno, ale když lidem nevadil tento fakt, tak je to problém. Vůbec nechápu, jak mohli neprokouknout, když to bylo jasné jak s Rychetským, tak s Pavlem - museli si to přece uvědomovat..., přesto volili, jak volili, nebo volit nepřišli. Už nemůžu ani slyšet termín "malé - velké zlo", čišelo to průserem na sto honů. Těžko se bude cokoliv napravovat v takovéto konstelaci a s ohledem na to, jak jsou u nás lidi zabedněný, nejsme v Polsku (ani na Slovensku). Dnes je snad už jasné každému, že toto je pořád teprve začátek.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

U vlka je odkaz na otevřený účet, kam lze poslat nějaký penízek pro paní učitelku Bednářovou, protože jich bude potřebovat více než dost a okamžitou funkční podporu jinak vyjádřit nelze. Když to před časem všechno začalo, napsal její advokátce, aby dámy pouvažovaly nad takovýmto počinem, a stalo se. Obšancované mají toho fialoví dost, tohle nám ale ty kurvy vzít nemohou.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

U značné části Evropských států má mé sympatie buď vláda (výjimečně) nebo nějaký silný opoziční směr. V Polsku je to jiné. Tam pokud zvítězí opozice, je to, jak se říká z deště pod okap. Mé sympatie nemá ani vláda ani nejsilnější opoziční strana.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Protože moji přátelé  vědí, že nesleduji TV a ani žádné  jiné  lháře, tak mi včera večer volal kamarád a upozornil mne, že se něco děje v Polsku. Koukl jsem na úvodníky světových  deníků  The New York Times, Le Figaro a Moskovskoju pravdu a nikde nic.  Ano, byla neděle večer a nějaké Polsko  je pro světové deníky zajímavé asi tak jako pro nás  Horní Papua.  Tak jsem si vzal rukavice, oblékl hadry  a nasadil ochranné  brýle  abych se neumazal od sraček a šel zkontrolovat žumpu  Seznamzpravy  Neznamzpravy  a  Volny.  A hle - na prvním místě reportáž z Polska. Hodně fotek - úplně plné náměstí a přilehlá třída, podle info v článku je odhad  500tis lidí, to už je nějaké síla. Přijeli z celého Polska.

Měl jsem  ochranné  brýle, tak jsem tak jsem se odvážil začít číst i text. A nevěřím vlastním  očím: píší tam,  že tato  demonstrace je PROEVROPSKÁ a pro větší svobodu LGBT.  Hmm,  že by v silně katolickém Polsku řešilo 500tis lidí LGBT, to je přece blbost.  Neprohlížel jsem úplně všechny fotky, bylo jich tam myslím 17, ale na těch co jsem viděl nebyla jediná  vlajka EU a ani LGBT.  Ten novinář   má v článku spousty fotek  a píše takové nesmysly. 

No a dnes ráno - ticho po pěšině, server  Seznam a ani Volny nemá  na první stránce  žádné info o demonstraci v Polsku, článek zmizel. Tomu říkám pravdomluvná média. Jak  jsem psal včera - nelžou pouze když mlčí.      

Proč reportáž zmizela?  Protože teď  mají soudruzi  porady a velmi  usilovně se snaží vymyslet  co budou  o Polsku  psát, protože  dokonce  i oni  si   uvědomují, že něco by asi psát měli,  lidi se to stejně dozví.

Jsem na vývoj v Polsku velice zvědav, v demonstracích byli vždy před námi. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

další na:   https://www.denik.cz/galerie/zname-postavy-z-filmu-jako-batolata-ztvarnena-grafikem-morninem.html?back=3115771870-9522-1&photo=1

AI

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Ještě tam chybí Greta Thunbergová. Ta už vypadá jako by umělou inteligencí přepracovaná byla. Tu by už upravovat nemuseli. Tak zarputilý výraz snad ani umělá inteligence nedokáže vytvořit.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Ale do války své děti nepošlou. Budou tam umírat děti obyčejných občanů, kterým bylo dlouho a trestuhodně lhostejno, co jejich vláda hrůzy a teroru vzešlá po posledních volbách provádí s jejich státem a zemí. Pekarová ze svými výroky ve Vilniusu se stává bezpečnostní hrozbou pro celý český národ. Noty z Ameriky předčítané ve Vilniusu nahlas a v pozoru českou šéfkou sněmovny. 
 

Předsedkyně české poslanecké sněmovny chce zrušit Zakládající akt Rusko – NATO, který je poslední pojistkou před trvalým rozmístěním jaderných zbraní v České republice a ve všech členských zemích NATO přijatých do aliance po roce 1997! Vypovězením aktu by padly poslední překážky před nasunutím amerických balistických a jaderných zbraní do zemí Střední a Východní Evropy! Takže už je jasné, proč generál Řehka mluví o přípravě AČR na válečný střet s Ruskem! Fialova vláda se chystá z ČR udělat skladiště a možná i odpaliště amerických nosičů s jadernými hlavicemi?

Podrobný celý článek viz zde:
https://aeronet.news/predsedkyne-ceske-poslanecke-snemovny-chce-zrusit-zakladajici-akt-rusko-nato-ktery-je-posledni-pojistkou-pred-trvalym-rozmistenim-jadernych-zbrani-v-ceske-republice-a-ve-vsech-clenskych-zemich-nato/
 

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Proto jsem taky zde. Na webu, kde je diskuse. Ale někdy tady čtu takový kraviny, že se mi vlastně ani komunikovat nechce.  Ale co, stejně to prubnu.

 K vašemu postu. To už bych mohl jít rovnou k Hájkovi.

A nebo ty weby o těch chemtrains jsou taky dobrý. Nebo UFO. A prej nám celou dobu lhali, páč Země je ve skutečnosti placatá. A amíci si sestřelili ty svoje dva slavný paneláky. A prej říkala moje žena, že budu denně vytírat a žehlit.

Hele, Antoníne, až zase někde uslyšíte novou konspirační teorii, rozhodně jí sem zase postněte. Jsem jejich velký fanoušek.

Průměrný počet slepic: 2 (9 hlasů)

Než Babiš koupil Lidovky a MFDnes, tak to byly docela normální noviny. A teď je z toho taková novinářská žumpa :-).  

Milkman

Průměrný počet slepic: 1.3 (3 hlasů)

Kádrování je pro ně důležitější jak pravdivost obsažené informace. ;o))

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)