Já tomu velím

Autor
Štítky

Poslechl jsem si Zemanův štěpánský projev. Mimochodem, jsme fakt skvělá země, kdy mohu o našem nejvyšším představiteli říci, že je to jen tak... Zeman. Žádný tatíček prezident, ó Velký, Urozený, Pan, nebo jiné oslovení. Prostě jen  Zeman, Klaus, Havel... Snad nám to ještě chvíli vydrží... 

Takže, pustil jsem si jeho projev, byl jsem u monitoru sám, nekoukal jsem se na žádné komentáře, neposlechl jsem si žádné reakce, ještě jsem se ani nepodíval k Vlkovi na Kosu, zkusím to zhodnotit bez jakéhokoli ovlivňování ostatními.

1. Výčet úspěchů. Jasně v uplynulém roce se nám to docela pěkně přehouplo. Máme konstantní růst, státní rozpočet překračuje očekávání, pochvaly jsou na místě. Za sebe dodávám, že vlastně nechápu, jak v takové konstelaci dokázali Bělobrádek se Sobotkou zazdít svůj podíl na těchto úspěších a kompletně je přenechat Babišovi. Nejde o to, kolik se jim toho doopravdy podařilo a vlastně nikdo v této zemi doopravdy neví, jak moc je dnešní stav zásluhou Babiše, Sobotky a nebo prostě jen šťastné shody dějin, ale jestliže si Sobotka ani neuměl přivlastnit klidně cizí zásluhy, to je u vrcholného politika na pováženou

2. Migrační krize a odpor proti kvótám. Mimochodem, slušně rezonující téma ne? Stačí říct, že se někdo vymezil vůči "kvótám" a každý ví, o čem je řeč. Vlasrtně jen takové opakování,co je matkou moudrosti, aby snad volič nezapomněl, kdo je ochoten toto téma zdvihnout a připomínat. Dneska je to vlastně už nic proti ničemu, protože i kdyby celé kvóty prošly, nebo byly protlačeny silou, vyhrožováním, odnímáním členství v EU nebo odnímáním dotací, i kdyby se staly realitou, nikdo se nezeptal těch migrantů.... Ti jasně vědí,proč chtějí být v Německu či Švédsku. I kdyby jim měli všude platit stejně, v naší zemi se nedomluví, nikdo je nebude mít rád, všichni budou tak jako tak podezíraví a xenofobní, stejně u nás nezůstanou a hotovo. 

3. Politická situace a předčasné volby... Tedy především to, že Zeman je nikdy nevypíše... Tak jednak bych si tím nebyl tak úplně jistý. Jakmile to bude pro Zemana či Babiše výhodné, bez problémů je vypíše. Navíc mezitím budou prezidentské volby a po nich )pokud bude zvolen) už nebude Zeman odpovědný nikomu a bude si moci dělat cokoliv, co uzná za vhodné a nebude se muset ohlížet ani na politiky ani na voliče. Ale proč by to teď dělal? Prezident sice teoreticky nemá žádnou moc, ale naše politická špička mu tu moc nosí po trakařích... I když teoreticky nic nemůže, tak reálně je to zase on, kdo rozhoduje... To on drží v šachu Babiše i opozici. On drží prst na spoušti, on rozhoduje, kdo bude odstřelen. 

Kdyby se ve sněmovně upekla jakákoliv stojedničková skupina, byl by celý prezident úplně mimo hru. Jeho vlastní mocenské šachy by se hrály na hranici ústavy i práva a ani volič občan by z toho nebyl nadšen. Ale takhle? Menšinová vláda bez důvěry vládnoucí jen díky prezidentovi.... Opozice rozsekaná na hadry... ve stejném šiku stojí Okamura, co nechce podpořit Babiše s Bělobrádkem, Fialou, Chovancem i Pospíšilem... Mohou desetkrát křičet, že k sobě nepatří a každému jde o něco jiného, už se navzájem pěkně načichli a ještě se od sebe ušpiní mnohem víc...

Zeman ve svém projevu vlastně velmi důrazně řekl, že je to ON, kdo tomu velí a ON a jenom ON je ten oltář u kterého se mohou všichni vyzpovídat. I ten třicetiprocentní Babiš bude muset utlumit svoje ambice a hodně hluboko sklonit svůj hřbet, protože postačí jeden prezidentův podpis a jeho vláda je minulostí se vším všudy. Jistě, mohou být další volby, které může vyhrát ještě úspěšněji, ale také nemusí... OLAF už dovyšetřoval... 

Veškeré státní instituce, všechny ty nádherné penězovody, všechny ty miliardy peněz, policie, armáda, doktoři... to všechno zase jednou závisí na člověku, který teoreticky nic nemůže udělat... Podle mě byla celá tato pasáž projevu mnohem více pro naši politickou elitu, než pro občany. Byl to vzkaz pro Babiše, Bělobrádkaa vlastně i pro Drahoše a Horáčka. Zeman je ten, který to může přiškrtit a nebo pustit. Zeman je ten ke kterému se bude chodit pro radu a pro řešení.  

Tak,to by stačilo... jdu si přečíst, co tomu říkají ostatní... 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

predikuji na hlavě Zemana kýbl sraček. Tedy vlkův kýbl, samozřejmě. Škoda času a el. proudu.
A od ostatních totéž. Už jsou fakt nudní.

K Sobotkovi - Polobotkovi a Bílé Bradě. Jsou typickými představiteli toho, co generuje česká politická scéna. (Jinak by s Andym ve vládě nevydrželi.)

Poddajná stvoření, umějící pouze poslouchat. Bez názoru, bez vize, bez vůle - tedy vlastní vůle. Jinak by se na tyhle fleky NIKDY nemohli dostat. Aparáty těchto stran by zvolení lidí se svou vůlí jednoduše nepřipustily. A jejich sekretariáty jsou tak nemožné, anebo také tak pokakané, jako oni, že opravdu nejsou schopny zakomponovat do taháku ke každé tiskovce pseudoekonomické úspěchy ČR.
Ovšem pokud mohu myšlenku rozvést, myslím si, že by jim ani sebechvála nepomohla k vícero procentům. Za celé čtyři roky totiž neřešili zásadní témata z minulých voleb ani minutu.
Věk pro starobní důchod - trapná maškaráda a nula celá nic.
Církevní restituce - nula celá nic.
Budoucí omezení zbraní nula celá nic, že to zazdil senát po volbách, nehraje roli. Všichni soudní lidé věděli předem, jak to skončí.
Další rozjetí školské inkluze proti hlasům 85 % pedagogů - tedy 85 %, které se nebály podepsat nesouhlas.
Mlžení a kroucení o dobrovolném přijímání opálených přišelců.
Pokračující rozvrat zdravotnického systému bez náznaku obratu, anebo alespoň stanovení priorit a možností řešení, jsou schopni pouze zvedat platy, což je zoufale málo.
Pokračující rozvrat armády bez ohledu na plky Stropnického a spol.

Zatím bez slepic

Přidejme třeba ještě - první tři dny nemoci bez nemocenské bez ohledu na odvody... Ticho po pěšině, hezky necháme být... Se všemi důsledky pro okolí nemocných i pro nemocné, kteří ty tři dny v peněžence prostě poznají a tak chodí makat, dokud neleží na prkně (a dovolená - tam, kde si ji mohou vzít, není určená k léčbě).
A hrozně vtipné pak bylo statečné předvolební bouchání do stolu před EU ("A just ne! Klidně s námi zahajte řízení za to, že jsme řekli to "just ne!", protože jinak moci nebudete...") i přidávání před volbami (třeba právě pro učitele), protože důsledky obojího pak spadly do náruče vlády budoucí. A socani moc dobře tušili, že v ní nebudou. Prostě jen gesta zoufalců, kteří bojovali jen o každé procento hlasů navíc, protože to vše se bude pro Altnerovy dědice hodit...

O demonstraci "proti levné práci" pak jistě netřeba mluvit...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zemanův vánoční projev byl skvělý především tím, že byl určen lidem této země, nikoli institucím EU, nebyl poplatný západu, východu, severu ani jihu.

Nedovedu si představit, že by některý z jeho 8 soupeřů kandidujících na prezidenta dovedl bez čtecího zařízení a bez poznámek takto plynule a smysluplně mluvit 15 minut. V tom je Zeman zcela mimořádný.

A ta zdvižená sevřená pěst, když říkal, že toho bohdá nebude, aby on, Zeman, nové volby vypisoval.... no tak to si troufám říct, že to byla zase další provokativní nadsázka, takový ten jeho "hulvátský" humor, pro který ho spousta lidí nesnáší, protože si zaprvé s tím neví rady a za druhé je to uráží.
Usmíval se u toho a už v té chvíli se těšil na to, kolik pitomců mu na to zase naskočí. No a hned chytil mimo jiné velkou rybu, kolegu kandidáta Drahoše.

Komentářů se už vyrojilo plno, od pochval až po tvrdou kritiku. Mrzí mě ale, že asi nejstrašnější komentář jsem četla od Vlka. To je jen smutný projev zoufalé nenávisti.

Nicméně. Podle mě, bezprostřední osud této země ale není v rukou Zemana, ale je napsán ve verdiktu OLAFa. Ten je zatím jak Culombova manželka - všichni o tom mluví, píší a spekulují, ale nikdo neví, co v něm opravdu je.

Jestliže MF vydalo oznámení, že uvažuje s ostatními příslušnými orgány, jak se má zpráva OLAFu zveřejnit, pak jde zřejmě o zprávu, která bude mít mimořádný třeskutý dopad na českou politickou scénu, a to ať už je ve prospěch Babiše nebo v jeho neprospěch.

Tak bych si tipla, že OLAF pochybení našel, ale jsou to pochybení administrativní na straně těch, kdo dotaci schvalovali a nechali proplatit. A ta pochybení jsou možná i systémová a v takovém rozsahu a dopadu, že Ministerstvo financí spolu s Ministerstvem pro místní rozvoj a ostatními dotčenými institucemi mají teď problém to zveřejnit.

Zatím bez slepic

Vlk, bohužel, pohřbívá i tu pravdu, kterou má (protože ji bezpochyby v mnoha věcech má), ale nedá si říct... Je prostě příliš zaslepený. S tím OLAFem mne jako první napadlo totéž - Babiš využil zadní vrátka... ale někdo mu to schválil. Podle hesla "čím víc se do zaschlého lejna šťourá, tím víc smrdí" se možná dozvíme i spoustu jiné srandy, než jedno Čapí hnízdo (pokud se problém ukáže být systémový) a to na dobu, v níž rozhodovali jiní borci, než ti z ANO... Každopádně uvidíme. Svým způsobem je ale dobře, že ZATÍM nevíme nic. A spíš mě to překvapuje. A pravda, nabádá právě k té ostražitosti...

Vlastně bude i zajímavé, co s tím vším udělá, že to Čapí hnízdo vyňali z EU projektů...

Ono upřímně, většina z "optimalizátorů daní" nedělá vlastně nic jiného, než obchází nějakým způsobem zákon... Tak jsou přece ty zákony nastavené - aby se daly obcházet... To třeba jeden premiér z řad ČSSD coby poslanec našetřil na byt z náhrad, které rozhodně nejsou určeny ke spoření na koupi nemovitosti... To by pak možná měly být zdaňovány jako příjem... To já jen že se za něj někteří ze šelem psovitých tak bijí...

Zatím bez slepic

Bohuslav Sobotka zdaleka není tak nevinný, jak se jeho poslední zastánci domnívají. Jen se snažil u moci vydržet co nejdéle. A ještě v době, kdy už žádnou moc neměl, narychlo podepsal tu evropskou sociální chartu (či jak se ten cár papíru jmenuje), kterým zcela vědomě okradl své voliče - především důchodce a příjemce dávek. V té chartě je totiž věta o sjednocení sociálních dávek pro ekonomické imigranty, a na rumunskou úroveň to opravdu není. Kde na to vlády vezmou a že je to nespravedlivé vůči domácím obyvatelům- ze strany EK naprostý nezájem.

Zatím bez slepic

To s tou zprávou OLAFu to vidím stejně a stejně i co se týče postřehů jak to zvládl Zeman. Myslím, že se ohromě baví.
No a k Vidlákovi jen krátce. Pane Vidláku s těmi migranty to není tak jak se domníváte , že u nás nechtějí být a že se nedomluví. Vše je jen o množství. Vy jako zemědělec máte určitě i blízko k lesu a znáte problém zvaný kůrovec smrkový. I ten brouček není havěť, která do lesů nepatří. Patří , ale někdy je jich hold moc i na zdravý a silný strom. Ten jich tisíce zahubí, ale nakonec vyčerpán zahyne. A to si troufám říci, že migrant je zdaleka zhoubnější mutace kůrovce, ten má právě oproti tomu broučkovi svoji nenávistnou ideologii

Zatím bez slepic

Všichni přece víme, že to Kalousek podepsal, tudíž s t á t a ne Andy bude cálovat do Brusle.
To je, když si Šumani nechaj radit vod americkejch PR agentur, který navíc klintonce prohrály volby.

Opravdu neviňoučkej sxalbotka, kterej nám tu pomalu dvacet let slibuje hory doly a chechtá se, že jsou voliči tak blbí a věřej.
Nejhorší drek ze všech.

Zatím bez slepic

Nejhorší jsou voliči, co pořád ještě Bohuslava Sobotku neprohlédli a mají jej za skvělého politika. Už jich naštěstí moc není.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

svých zdravotních problémů, které jistě nebudou malé, když už nedokáže odsedět potřebný čas u kompu.
S nemocným je to jako s alkoholikem, dlouhodobým vlivem nemoci dochází k rozpadu osobnosti, resp. ke změně duševních vlastností a schopností. To většina z nás zaregistrovala již před rokem.

Zatím bez slepic

I když o spoustě věcí co Vlk píše nemám valné mínění, ve spoustě případů zas musím uznat, že trefil hřebíček na hlavičku.

Nesváděl bych to na jeho zdravotní stav. Musíme uznat, že nám ve velké většině vládou nemocní starci. Důvod je jednoduchý, s věkem přicházejí jak zkušenosti tak nemoce.

Vlkův neobjektivita ohledně Zemana je na osobní úrovni. Jakési jeho rozhodnutí vzal jako zradu. To by se mu mohlo stát v jakémkoliv věku. Letmý pohled na protizemanovský tábor nás informuje, že mladí lidé se tam vyskytují často. Kdybych chtěl vtipkovat, tak mohu napsat, že těm se žádná osobnost rozpadat ani nemůže, protože žádnou nemají. Ve skutečnosti jsou to však jen blbci.

To, že nás ovlivňují nemoci je pravda. Ale ono nás ovlivňuje i jídlo, po bůčku s knedlíkem budeme otupělejší a po salátu s rybou se budeme cítit lehčí, po hamburgru z mekáče zalepení atd.

Co se týče ovlivňování psychiky nemocemi, musím připomenout, že od puberty do stáří máme mozek prosáklý pohlavními hormony a to také ovlivňuje naše myšlení. U ženských vidíme změny psychiky každý měsíc. U chlapů se to příliš nemění, ale kde byl rozum u Nečase, když se nechával komandovat tou svou dominou.

Ve srovnání s čímkoliv, co můžeme vytknout Vlkovi, je následující už doopravdy na psychiatrickou diagnózu. Takovéhle akce se normálně dělají jako legrace. Korunují se hezké dívky na královny plesu, korunují se nejlepší střelci na krále honu, korunovat se nechal z legrace Polívka na Valašského krále atd.

Tohle však je myšleno naprosto vážně, jsou to přeci jenom veřejné figury a oficiální představitelé institucí. Až člověka mrazí v zádech z toho, za co se ti cvoci mají, jak moc mimo jsou mimo realitu, jak to vlastně bylo, když byly u moci a kolik takovejhle bláznivin nám zůstává skryto.

Je to na úrovni tak 10-12 let a z jiného pohledu už se zcela jistě jedná o sektu s vlastním kultem.

http://www.vaclavhavel-library.org/cs/index/fotogalerie/1502/karel-schw…

Zatím bez slepic

Teda nikdy bych neveřil, že to řeknu, ale když mezi tou sebrankou vidím i Heryána, tak teda ještě že máme Duku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I Zeman si může dovolit jen tolik,kolik je mu dovoleno.
Snad ještě horší složení parlamentu,než po volbách 2010.
Sobotka si nechal ukrást nějaký ten úspěch vlády,ale ke své potupě napomohl si sám a za pomoci poradců.
Už to začalo odvoláním Dienstbiera,Chládka,přitom se spíš čekalo odvolání Ťoka,Hermana,klidně mohl odvolat Jurečku.
Možná měl seknout s koalicí včas,vždyť musel vidět co se děje a bude dít.Pozdním odvoláním Babiše,se Sobotka úplně znemožnil a uškodil ČSSD,že toho Zeman využil,spíš poukázal,co vlastně Sobotka je,úplná loutka,že s ním tahá kdekdo.Kauza lithium dorazila ČSSD až na dno,že to nikdo s ČSSD neodhadl,co to může udělat před volbami,to také není dobrá vizitka pro ČSSD.
Také nevěřím,že to Babiš zachrání,on si jen pojistí své majetky a ty penězovody,co prý vezme odcházejícím politikům,převede na svou stranu.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
Andrej Babiš prý vstoupil do politiky, protože ti stávající politici chtěli na úplatcích už tolik, že bylo levnější financovat vlastní stranu. Sobotka se znemožnil i přístupem v kauze Altner. Tím svým voličům ukázal, že na ně exekutor přijde okamžitě a klidně i neoprávněně, zatímco ČSSD je nedotknutelná. Tak ČSSD dostala, co si zasloužila a se Sobotkou to už dál nedotáhne.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zemanův projev hodnoťme věcně. Jedna z hlavních myšlenek byla, že není třeba se hrbit před peskujícími premiéry států vykazujících podprůměrné hospodářské výsledky jako jsou Francie, Itálie a Řecko, odkud pravidelně směrem k ČR zaznívá kritika. Takže neschopní premiéři se pokouší vnucovat svéprávnému národu své mantry, které nikde neuspěly. Proto není třeba se věnovat ani mantrám hůře měřitelným, protože když ti peskující premiéři, ministři nebo eurokomisaři nejsou schopni předvést reálné lepší výsledky v oblastech měřitelných (ekonomický růst, zadlužení státu, nezaměstnanost, bezpečnost, atd.), nejsou schopni předvést ani nic lepšího v oblastech řešení imigrační vlny, integrace islámu a nepřizpůsobivých osob.
Co se týká zbytku projevu, šlo dílem o předvolební projev (výzva k hrdosti na vlastní zemi a její úspěchy) a dílem o vyřizování účtů s protivníky a dílem o varování politikům. Všichni se nějak soustředí jen na to varování politikům. V každém případě chtěl M. Zeman ukázat občanům, že je stále duševně na výši a hodí se na prezidenta.

Co se týče prezidentské volby, M. Zeman bude asi zvolen a jeho odpůrci s ním budou muset přežít prezidentské období do hořkého konce. Sice budou plivat jedovaté sliny, ale to bude vše po dalších 5 let, co s tím budou moci dělat. Protikandidáti M. Zemana mají mimořádně obtížnou pozici. Musí přesvědčit pražskou kavárnu, že jsou ten největší antizeman, aby se s ním dostali do druhého kola. A současně musí přesvědčit část voličů M. Zemana, aby jim dali hlas. Bez osobních útoků to nejde, takže se ještě před volbami servou jak psi pro pobavení pražské kavárny. Osobních útoků bude dostatek a z okolí těch nejhorších budou výzvy, aby ostatní kandidáti odstoupili a netříštili síly proti M. zemanovi. Jak už zaznělo z okolí p. Drahoše. A pak ten největší antizeman nastoupí a bude přesvědčovat voliče M. Zemana, aby mu dali hlas. Mimořádně obtížný úkol na který budou mít asi 2 týdny, takže šance M. Zemana na znovuzvolení jsou mimořádně vysoké.

A že se M. Zeman bude ve druhém prezidentském období chovat zcela bez ohledu na okolí? Vůbec ne, bude brát ohled na své voliče. Své si zaslouženě slízne pražská kavárna, novináři a redaktoři (především ČT) a politici. Ti poslední se roky nevěnovali tomu, co jim voliči říkali (podle rady J.C. Junckera), tak jim voliči dali ve volbách stopku. Voliči chtějí změnu a charismatické osobnosti, ne želé vyprodukovaná stranickými aparáty. Pokud někteří čeští politici jednali podle rad z Bruselu (že, Bohuslave Sobotko?) a za zásluhy očekávají bruselské zaopatření, budou zklamáni. Mouřenín udělal svou práci, mouřenín může jít.
EU se podle záměrů Lisabonské smlouvy měla dávno nacházet v pozici hospodářské jedničky. Nenachází. Místo toho se řítí tím směrem, kam už dávno dospěla RVHP, a vše je vina pouze nikým nevolené EK. Takže můžeme čekat rozpad EU a místo snů o integraci budeme mít islámská gheta tam, kde si je necháme vnutit. Což bude jediný viditelný pozůstatek po záměrech EU a EK.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V přisvojování zásluh za ekonomický růst Sobotka s Bělobrádkem neuspěli. Jenže on ten ekonomický růst nezavinil ani A. Babiš a dokonce nemá pravdu ani P. Fiala z ODS nebo M. Kalousek a J. Pospíšil za TOP 09, kteří tvrdí, že základy ekonomického růstu položily minulé vlády ODS, TOP 09, atd. Smutná pravda je taková, že se ekonomický růst udál a proběhl by za jakékoliv vlády a žádný z politiků se o něj nezasloužil. Jmenovitě na hospodářském růstu nemají zásluhu B. Sobotka a jeho ČSSD, P. Bělobrádek a KDU-ČSL, A. Babiš a ANO, P. Fiala a ODS nebo M. Kalousek a J. Pospíšil s TOP 09. Ekonomický růst proběhl spíše vládám navzdory. Jen někteří politici byli lepší v tom, kdo si na výsledcích připíše zásluhu. Vítězství má mnoho otců, porážka jen jediného.

Zatím bez slepic

O tom ekonomickém růstu,by to chtělo více popsat.
Někde jsem zaznamenal i když máme hospodářský růst,ale roste i zadlužení,jak se uvádí snad přes 4 biliony kč.
Ještě mě u toho napadá,jak škrtal všechny výdaje Kalousek po roce 2008,jakoby chtěl využít,krachu USA bank.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ekonomický růst se za Kalouska nekonal, i když jsme byli ostrůvkem stability v moři finanční krize. Předběhli nás všichni sousedi, protože všichni vykázali nějaký růst, jen ČR pokles. Příčina byla jediná, neschopnost Ing. Miroslava Kalouska a podříznutí příjmů za vlády Topolánka. Kalousek byl to nejhorší ministr financí po 1989, a možná bychom mohli říct že i od roku 1948. To, že si koupil ocenění obskurního časopisu na skutečnosti nic nemění. Miroslav Kalousek je jako ministr financí naprosto neschopný a nejvíce zadlužil ČR na státním dluhu (asi 25%). Dokonce ještě více než Bohuslav Sobotka, který také moc schopností na ministra financí nemá, ale pořád je o něco lepší než Kalousek. V roce 2008 Kalousek škrtal výdaje, protože to měla Topolánkova vláda v programu, a vrátil ČR o pár let zpátky.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
ještě k tomu růstu HDP. Především v západní Evropě je růst HDP tažen jen růstem státního dluhu, jinak by došlo ke stagnaci. Ale pokud HDP vzroste o 0,8% a státní dluh např. o 2%, je celý úspěšný růst HDP jen Potěmkinovou vesnicí. Ve skutečnosti by byl v takovém případě růst záporný, došlo by k poklesu o 1,2%.
Vždy je ale zapotřebí vzít v úvahu více faktorů než jen procento státního dluhu vůči HDP. Takový Afgánistán nebo Libye jsou na tom s ohledem státního dluhu tak skvěle, že s eo tom Řecku nebo Itálii ani nesní. viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_zem%C3%AD_podle_st%C3%A1tn%C3%ADho…

Ale výše HDP nebo státního dluhu je jen taková ekonomická kategorie, která má napomoci porovnat rozdílné země a vůbec nic neříká o tom, jak se lidem v zemi opravdu žije. V tomto ohledu existují jiné tabulky, které berou v úvahu i zdravotní péči, i když ta se stává čím dál větší minulostí. Jenže podle některých měření se máme nejlépe na světě jako sedmá země, druhé je Rakousko a Německo deváté nebo Švýcarsko desáté. https://www.zet.cz/tema/deset-zemi-s-nejlepsi-kvalitou-zivota-na-predni… Když vhodně namixujete různé ekonomické veličiny, můžete z nich dostat rázem veleúspěšnou vládu. Nic jiného totiž uvedené žebříčky neříkají.

Zatím bez slepic

za ekonomický růst naši politici z 90ti % nemohou, jsme tak závislí na jiných státech, zejména Německu, že ekonomický růst nijak zásadně neovlivníme. Samozřejmě neovlivníme ani ekonomický propad, pokud bude ve státech s nimiž obchodujeme.
Pokud neovládáme podniky a banky které nám už díky ,,úspěšné privatizaci"nepatří a na pořádné zdanění a zákony které by neumožňovaly vyvádění peněz do zahraničí nemáme gule, nic zásadního nezměníme.
Tento rok náš stát byl přeřazen z kolonky vyspělých států mezi rozvojové.
To je jistě nesporný ,,úspěch" minulých vlád.

Zatím bez slepic

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Politici růst HDP ovlivnit mohou, ale vždy jej ovlivnili jen negativně. Jinak záleží především na světovém hospodářském růstu. Díky odlivu cca. 300 mld. Kč patří ČR mezi kolonie a tak byl právem zařazen mezi rozvojové země, které dávají svou pracovní sílu. Bohužel jiná varianta po 1989 ani nebyla a ani v jiných postsocialistických zemích to není lepší. Některé zákony změnit nelze, ale přirozené lokální monopoly (voda, bankovní poplatky, ceny telefonních operátorů, atd.) zkasírovat lze, protože žijí z odírání místní populace. Chce to jen trochu odvahy v řadách poslanců a úředníků ministerstva financí- tedy asi jako za groš šafránu, ale to bych chtěl moc.
Západní Evropa, která dnes tak mistruje postsocialistické státy, si díky připojení nenasycených trhů a vysávání domácí populace vyzískala 20 let ekonomické prosperity (1989 - 2008). Díky vysávání střední a východní Evropy má Německo a Francie asi o třetinu vyšší hospodářský růst, jinak by byli v háji i s celou Merkelovou a Macronem. Protože Německo vykazuje růst 0,8% HDP a Francie 0,7% HDP, bez vysávání V4 by si jejich štědré dávky pro muslimské imigranty nikdy nemohli dovolit.
Platově se k Německu a Rakousku jednou přiblížíme, tedy spíše oni se přiblíží k nám. Dovoz muslimských nepracujících imigrantů měl podpořit hospodářský růst západní Evropy, který je v poslední době tažen jen masivním tiskem peněz a zvyšováním státního dluhu. Až se jednou rotačky zastaví, politici nám budou hlásat o nutnosti zvyšovat daně, omezit štědré zdravotní a sociální systémy (které dnes stejně neslouží těm, kdo do nich platí) a dojde ke zvyšování daní z nemovitostí. Něco podobného, jako došlo po válce Severu proti Jihu v USA na poraženém Jihu.
Eurozóna se zhroutí a hloupého politika poznáme nejlépe podle toho, že horuje pro okamžitý vstup do eurozóny. Dnes by takový vstup přinesl náklady zvýšených cen základních životních potřeb, které by platili ti nejchudší. Ovšem diamanty a luxusní auta by možná zlevnily.
Podniky vznikají a zanikají, jen v globálním prostředí to není dost dobře možné, začínající člověk nedá dohromady dost investic.
Pokud bych měl vládě něco poradit, pak by to bylo nastavit příznivější podmínky pro podnikatele odbouráním nesmyslné byrokracie (i té z EU), nechat EU její dotace jako penále za nepřijetí muslimských imigrantů a nepřijímat euro dříve, než dojde k vyrovnání HDP ČR na 90% úrovně HDP Německa.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Obavy z jeho dalšího prezidentování jsou zbytečné. Každý člověk chce za sebou nechat dobrou stopu, kterou se zapíše v dějinách. Náš současný prezident je silná osobnost, Bude také chtít zanechat silnou stopu v myslích lidí, když budou vzpomínat na jeho učinkování. Nikdy nebude šedá myš, jako třeba Kiska a jak se jeví současní kandidáti. Česká republika silného prezidenta potřebuje. A široko-daleko rovnocenný kandidát není.

Zatím bez slepic

Když v Bruselu si přejí přitakávajícího kladeče věnců. Ideální na takovou funkci by byl B. Sobotka - dle názoru EK, nikoliv obyvatel ČR.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"jak moc je dnešní stav zásluhou Babiše, Sobotky a nebo prostě jen šťastné shody dějin,"

Vláda každého státu může jen a jen přerozdělovat vybraně peníze. Nikdy se ještě nestalo, že by prosperita celku nastala tím, že někomu přidáte a někomu uberete. Vláda může svým přerozdělováním jen a jen mírnit propadu nejchudších na úkor všehoschopného kapitálu, což je navíc jediná její funkce.
Zeman měl i údobí multiplikace. Asi byl poučen o fyzikálních zákonech a fyzikální nemožnosti multiplikace, tak s multiplikací přestal, a začal nám věšet bulíky, že hlavně ty investice státu. Z jedné pohromy do druhé. Jakákoli státní investice je za každých okolností neefektivní, neb je rozhodována politicky, což je vždy výslednice zájmů politiky, nikoli ekonomiky, tudíž i výsledek politického rozhodování musí mít a má i záporný ekonomický výsledek.

Má hodnocení Zemana. Jako politický šíbr nemá u nás konkurenci, jako člověk ekonomického života naprostý tlučhuba.
No, a jak si tedy vybrat?

Zatím bez slepic

" JAKÁKOLI státní investice je za KAŽDÝCH okolností neefektivní, neb je rozhodována politicky, což je vždy výslednice zájmů POLITIKY, NIKOLI EKONOMIKY, tudíž i výsledek politického rozhodování MUSÍ MÍT A MÁ i ZÁPORNÝ ekonomický výsledek."
********
Každý, nejen věštec, máme svou slabší, někdy i nejslabší chvilku...
Kdyby šlo překódovat tento výrok do jazyků kteréhokoli starověkého, středověkého i novověkého státu a rozeslat to strojem času, to by vládcové čuměli!
Prosím snažně autora - pokud to neměl být fór či provokace - aby sám sobě učinil tu laskavost a ještě jednou si tuto svou vlastní větu pročetl.

Já si dám bobříka mlčení, nemusím oddřít všechno.

Zatím bez slepic

Nejde o fór ani provokaci, je to myšleno vážně. Chápu, že váš pohled je tak nějak nad věcí s intelektuální převahou.

Dovolím si vám to nastínit.
Já tvrdím, že při otáčení Země bude jednou tma. Vy na to s pobavením a nadnesem: Ale pitomečku, je taky i polární noc, kdy není zase až ta tma a taky si mohu přece rozsvítit.

Nevidím nic dobrého, kdy si jeden z našich nejvyšších představitelů ulije cestovné a zaplatí si s ním svůj domeček.
Nevidím nic přínosného, že jsme tomu "co všichni kradů" poskytli 50mil. na jeho hnízdečko.
Nevidím nic přínosného na tom ...... a teď bych mohl vyjmenovat doslova milion lumpáren našich představitelů a pokračovat "kteréhokoli starověkého, středověkého i novověkého státu a rozeslat to strojem času". Prostě všechno stejné věky věků.

Dokonce vám i sdělím proč se to děje. Když jste ve veřejné funkci nutně jste v schizofrenním stavu neb, máte současně rozhodovat zdali podpořit veřejnou funkci, či osobní výhodu. Zatím to vždy a za každých okolností ta veřejnost prohrála.

Nevidím na tom nic špatného jen mi přijde zvláštní, že se tak děje od nepaměti a vy mi předhazujete posuzování strojem času.

Stát vznikl proto, že spolupráce, kooperace je ekonomicky výkonnější než konkurence. Bohužel je to jak se socialismem. V teorii nepřekonatelné výhody, v praktické realizaci katastrofa. S tím státem je to némlich to samé. Prvotní myšlenka naprosto skvělá, realizace vždy a za každých okolností katastrofa.

Proto, že se bez státu neobejdeme (spolupráce, kooperace) je třeba tu pakáž co nás chce vést drtit a drtit, aby to pokušení vlastního zisku na úkor oné spolupráce, kooperace bylo co nejméně.

A zbývá, pokud budete konkretní a vyjevíte alespoň jeden příklad, kdy přerozdělení mělo pozitivní měřitelný ekonomický efekt. Vím, že ekonomie je neměřitelná, neb je to jen a jen čistě společenská disciplína, nikoli věda. Stačí alespoň naznačit klad onoho výsledku.

Všeobjímající intelektuální plky prosím vynechat.

Zatím bez slepic

Z čeho pramení vaše jistota, že se bez státu neobejdeme.

Přikládám odkaz na jeden zajímavý rozhovor:
https://video.aktualne.cz/dvtv/vybral-2-7-milionu-korun-stat-je-jako-kd…

Zatím bez slepic

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Z čeho pramení vaše jistota, že se bez státu neobejdeme." Bez státu se neobejdeme, protože nejste schopen pochopit psaný text.

Urzu z odkazovaného videa znám, dokonce znám celou jeho anarchokapitalistickou historii. Jsou lidé kteří stále věří v Boha, jsou lidé kteří věří v perpetum mobile, Urza věří anarchokapitalismu. Duševní pochody jedinců jsou nevyzpytatelné.

Zatím bez slepic

Jak legální tak infrastrukturní.

Kam nevede silnice, elektrika a internet, tam budete těžko podnikat. Soukromé subjekty, které mají monopol, jsou často horší než stát. Špatná služba, předražená a peníze často mizí v cizině. To je lepší státní investice. Prodat Temelín cizincům, tak se nedoplatíme.

A legálně, jestli na začátku podnikání máte překážkovou dráhu poplatků a povolení, tak to prosperitu brzdí, protože ne každej kdo má nějakej nápad ho bude realizovat, když je každé šlápnutí vedle likvidační. Když můžete naopak začít s podnikáním a nahlásit to a platit až zpětně, podle skutečných výsledků, tak je to obrovská úleva a obrovský akcelerátor ekonomiky.

Státní investice nemusí být ztrátové. Nejde přeci o to, kdo firmu vlastní, ale jaký je manažer. Jestli stát dosadí neschopného manažera do státní banky a ta zkrachuje, tak v čem je to horší než banka, kde manažer nakoupí draho bezcenné papíry a pak běží za státem, aby banku zachránil z vybraných daní (a neschopní manažeři zůstanou na místě a ještě si z peněz na záchranu vyplatí bonusy).

Co se ekonomie týče, tak s sebou do ciziny vozí podnikatele, kterým státní podpora, pomáhá dělat kšefty. I ta symbolická, která jen pomáhá otevírat dveře. - Zeman je tuším vystudovaný ekonom, na rozdíl od vystudovaného chemika Kalouska, který nám tu hlásá minimální stát, co se nás týče, žádné přerozdělování (leda tak od chudých k bohatým) ale pak by ze státní moci vyhlašoval bojkoty na všechny strany po Číně a Rusku by ho dneska už štvala i Trumpova Amerika.

Státy mají svoji funkci a kdo si myslí, že nemají, ať si jede bydlet do zhroucených států jako je třeba Somálsko, kde ho žádný stát otravovat nebude a pak o tom bezstátovém ráji může napsat knihu.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale prosperita státu není o tom, že se přerozděluje nebo se nechá každému, co si urve a slabí vychcípají.

Prosperita státu je o tom, že se vytváří rámec, který vytváření prosperity podporuje.

Zatím bez slepic

Ne vždy platí, že státní investice jsou zlo. Jsou případy, kdy jsou nutné - typicky dopravní stavby. Kdyby stát zainvestoval v rámci boje proti suchu do výstavby a obnovy rybníků, investice by se vyplatila.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

a podle mne případný komentář mířící do středu - http://vasevec.parlamentnilisty.cz/domaci-politika/zbynek-fiala-kterak-…
Zeman nevyhlásí předčasné volby - zdvižená pěst na to. To je slib, co se mu bude dobře plnit. Aby mohly být, musí se rozpustit sněmovna a na to je třeba 120 hlasů poslanců.
Proč demogratická opozice Zemana nevypeče a nepřinese mu 101 podpisů poslanců pod nějak poskládanou vládou?

Soc. dem. bude pro mne volitelná až tehdy, až ji naše demogratická balaklomédia a ČT přestanou řadit mezi demogratické strany.

Zeman má asi mnoho chyb, ale má pro mne oproti ostatním kandidátům jednu velkou výhodu: Demogratická balaklomédia a ČT ho neředí mezi demogratické kandidáty, nepodporuje ho Kalousek, Štětina, Langšádlová, Gabal, aj. demogratický politici.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Admirále,
demogratská láska po zajících skáče,
Kalousek, Štětina, Langšádlová, Gabal
pragmaticky obskočí tu toho, tu onoho, jak jim globální Kapitalistická internacionála zavelí.

Jistě, pro první rychlou orientaci je dobré vědět, koho uvedená čtveřice pochválí a pohaní a vše otočit o stoosmdesát stupňů.
Ale takový Kalousek je mistr zpravodajských her a nevyhýbá se ani francouzákům smrti.

Kromě toho horlivý blbec, který se přidá na stranu příčetných je horší než dva zavinutí nepřátelé.

Odmítám i černobílé polarizování, třeba zda je sobotka hodný blbec či slizký elektrický úhoř. Podle mne zvládá obé. Tentokrát to však natolik přepískl, že místo aby se řídícímu orgánovi Kalouskovi zavděčil, splnil úkol oslabení ČSSD na třista komatózních procent. Myslím, že ho jako recyklovaného mouřenína nebudou chtít ani v Bruseli. Je PŘÍLIŠ horlivý.

Zeman dosud slouží jako Prezident-sjednocovatel Antizemanovské demográtické unie.
Tudíž osobnost navýsost potřebná, jinak by ho už dávno nechali zabít.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přiznám se, že mám pro profesora Kellera slabost.
Pokud jsem náhodou tenhle předvánoční odkaz už dal, pak se omlouvám, kdyžtak opakování je matka moudrosti.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Profesor-Keller-Kdyby-S…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Sobotka a Bělobrádek si nepřivlastnili z úspěchů vlády nic jednoduše proto, že jim občané nevěří. Hříchy jejich stran jsou nezapomenutelné a tyto strany se od nich neočistily. Proto shrabuje veškerou smetanu Babiš. On za sebou žádné politické hříchy nemá. Přestože vám každý Babišův odpůrce bude tvrdit, že je to největší mafián a zloděj ze všech. Když dojde na konkrétní argumenty, nebude mít odpůrce ani jeden. A proto občané Babišovi věří. Někteří opatrně, někteří nekriticky.

Zatím bez slepic