Kruh se uzavřel

Autor

Milé děti, hezky se posaďte, představte si, že sedíte u táboráku, že to tu máme jak za starých časů a poslechněte si poučný příběh z naší nedávné historie, jak tomu všemu porozuměl Vidlák. Málokdy se stane, že se kus historie takhle pěkně uzavře, proto je zapotřebí se zamyslet nad celým příběhem a vyvodit z něj poučení. Vidlák vám celý tento příběh samozřejmě necpe jako jedinou a dokonalou pravdu, není v jeho možnostech, aby zazněly všechny detaily i vedlejší příběhy, které to celé rámují. Vidlák prostě háže do prostoru, jak naše moderní dějiny pochopil on sám osobně.

To bylo tak…

Náš příběh nezačíná v roce 1945.Každému příběhu předchází jiný příběh, nic se neděje izolovaně, řetězec příčin a následků je nekonečný, ale konec druhé světové války je takovým pěkným předělem, od kterého je možné s naším povídáním začít.

Válka skončila a první poválečné volby u nás vyhráli komunisti. Mělo to logiku. Většina lidí si pamatovala velkou hospodářskou krizi ve třicátých letech, pamatovala si hladové bouře i demonstrace, při kterých se střílelo ostrými. Lidé si pamatovali, jak s námi v roce 1938 vyběhla Francie i Británie, navíc Sovětský svaz osvobodil většinu našeho území a spolu se sovětskými vojáky přišel i Edvard Beneš, protože se musel za války domluvit se Stalinem, neb se dozvěděl, že Britové nechtějí uznat československou státnost v těch hranicích, které si představoval.

Se sovětskými vojsky přišla i československá Svobodova armáda, to byli samí ostřílení hoši, kteří přežili bitvy, o kterých se na západní frontě nikomu ani nezdálo. Cestou tito vojáci osvobodili celou řadu koncentráků a z nich vyšli věznění čeští komunisté, kteří opět přežili utrpení, které si nikdo dnes nedovedeme představit. Přežili, protože ze všech vězňů měli největší disciplínu a soudržnost.

Tito lidé pak obsadili státní správu. Byli to tvrdí hoši, kteří se z nějaké té mrtvoly neposrali a viděli taková zvěrstva, že proti tomu všechno ostatní byl jen čajíček, jak jsme si řekli, byli schopni solidní disciplíny a subordinace, všichni prozápadní demograti je navíc ještě jako obvykle podceňovali, hráli si svoje politické hry a intriky a dělali to tak dlouho, až sesadili sami sebe… Soudruh Gottwald se vrátil z Hradu a prezident všechny jeho podmínky přijal.

Komunisti byli schopni dostat do výstražné generální stávky miliony dělníků, měli svoje lidi na každém ministerstvu i policejní služebně a naše lidově demokratická vláda vznikla za jásotu obyčejných lidí. Asi jako když libtardi dneska tleskají Fialovi a nemohou se dočkat, až bude zavedena cenzura, aby jim to toho pokroku a evropských hodnot nikdo nemohl kecat.

A tak vládl Gottwald. Tehdejší progresívní mládež radostně udávala a daleko v čele to dělala umělecká fronta. Všichni ti Kohoutové, Kunderové a další, měli na svědomí spoustu zmařených kariér a v mnoha případech měli i krev na rukou. Komunismus si rozvracet nedáme. Zavedly se nové pořádky, zemědělství se zkolektivizovalo, došlo na obrovské majetkové přesuny, kolem hranic se postavil pořádný plot, protože z toho komunistického ráje pořád někdo utíkal a imperialisti sem pořád posílali nějaké agenty. Někteří agenti „se dostali“ až do nejvyšších pater komunistické strany a tak se s nimi vypořádali v řádných monstrprocesech.

Jenže se ukázalo, že tihle komunisti sice uměli převzít a upevnit moc, ale hospodářství jim jaksi moc nešlo. Udělat pracovní lágr je poněkud snadnější, než obchodovat na světových trzích. Navíc jim v SSSR umřel Stalin, přišel Chruščov, který Stalina moc nemusel a tak se i u nás postupně stalinisté poroučeli od moci a nahradila je jiná, poněkud umírněnější, komunistická klika. To je henta generace „osmapadesátníků,“ kteří dali hospodářství trochu do kupy, zvedli životní úroveň, vypořádali se s posledními materiálními dopady války a omilostnili ty, kteří přežili udávání Pavla Kohouta.

Bývalí stalinisté samozřejmě těžce nesli, že byli odstaveni od moci a potřebovali se nějak zase dostat na výsluní. A protože tehdy byla v kurzu demokratizace, stali se z nich ti největší demokrati a začali prosazovat socialismus s lidskou tváří. Volali po zrušení cenzury, volali po tržních reformách a postupně se zase dopracovali do vrcholných pater moci. Chtěli být nezávislí na Sovětském svazu, až se Brežněv naštval, začal se bát, že by mohli mít v kolektivní obraně Varšavské smlouvy díru jako Československo, navíc tady potřeboval mít zázemí pro jaderné rakety… a tak sem udělal invazi…

…na základě pozvání od bývalých osmapadesátníků, kteří nelibě nesli, že byli v průběhu šedesátých let odstaveni od moci. Invaze splnila účel, k moci přišla právě jejich klika, která se postarala o normalizaci. Zároveň se postarali o slušný hospodářský rozvoj, postavili statisíce bytů, dodnes se léčíme v jimi postavených nemocnicích, chodíme do jimi postavených sámošek, využíváme jimi postavené kulturní domy, bazény i sportoviště. Většina lidí si tehdy bez problémů postavila baráky a dodnes, když pojedete přes kteroukoliv vesnici, tak hned vidíte tu dobu, kdy si elektrikář z JZD postavil hrad, který konkuroval velikostí prvorepublikové doktorské vile.

Odstavení bývalí stalinisté a bývalí osmašedesátníci se transformovali v disent. A když už bylo jasné, že s nimi Brežněv, Andropov, Černěnko a Gorbi nechtějí nic mít, obrátili se na Západ. Tam je samozřejmě přivítali s otevřenou náručí, naučili je, jak se dělá soft power a ejhle, přišel rok 89 a znovu se zadařilo.

Ti osmapadesátníci byli vždycky lepší hospodáři. Bývalí stalinisté a osmašedesátníci se zase líp vyznali v moci.

S komunisty se sice nemluví, ale jak vidíte, jsme o třicet let dál, ale bývalí komouši jsou na ústavním soudu, sedí na Hradě, stále jsou ve vysokých státních funkcích a pořád se nám ty dvě skupiny komunistů hádají mezi sebou. Lustrační zákon jim spíš pomohl než uškodil. Běžní lidé na to koukají, občas se nechávají strhnout na tu či onu stranu, zpravidla na to doplatí a jsou pak vrcholně skeptičtí k jakémukoliv vývoji. V obou skupinách totiž vždycky byla celá řada lidí, kteří to mysleli dobře, kteří fakt chtěli pomoci a pak hořce zjišťovali, čemu dělali užitečné idioty.

Obě skupiny také přitahovaly bezskrupulózní kariéristy, kteří uměli vstupovat do strany ještě v říjnu 89, kteří dělali všechno možné, aby se přisáli na vhodný cecík a kteří se pak stali největšími komunistobijci, protože doba se změnila. Oni tak moc chtěli být komouši, ale strana je jaksi zradila. I Sovětský svaz je zradil… a tak se dali na módní vlnu antikomunismu. Do toho tady chodili pohrobci stalinistů, osmašedesátníků a disidentů, na které nezbyla funkce, nosili na tričkách nápisy, že s komunisty se nemluví a bojovali proti neškodné KSČM, protože to už bylo bezpečné a nic jim nehrozilo. Zkuste dneska nosit triko „Netoleruj Mohameda.“ Nebo to zkuste v Německu…

Druhá polovina dvacátého století je érou boje mezi dvěma klikami jedné strany. Vlastně až doteď. Obě strany v tomto boji používaly hesla o nejvyšších hodnotách, slibovaly, lákaly, medík kolem úst mazali, občas hromovaly nebo vyhrožovaly, ale zájem obyčejných lidí byl až na druhém místě. Hlavní bylo, upevnit moc. Hodně lidí se nechalo těmi hesly obloudit a šli s pány na led, aby si pak za ně zlámali nohy. To je dnešní český skepticismus. Je stejně logický, jako všechno to, co se za posledních sedmdesát let stalo.

Je symbolické, že o uplynulém víkendu na festivalu TrutnOFF se spolu sešli právě ti poslední pohrobci stalinistů, osmašedesátníků a disidentů v jednom a dali řeč s prezidentem Petrem Pavlem, který je zase pohrobkem dávných osmapadesátníků a normalizátorů. Dávní stalinisté, osmašedesátníci a disidenti, nosící trička, že s komunisty se nemluví, se dali do řeči s normalizátorem, který byl cvičen, aby je potíral. Třicet čtyři let po plyšáku se kruh uzavřel. Obě kliky uzavřely mír. Jakže se jmenovala ta komunistická ideologie? Dialektický materialismus? Inu, dialektika (tedy protiklad) právě skončila.

A když jsme tak pěkně viděli, že veškerý ten boj proti komunismu za komunismus vedený jedněmi komunisty proti druhým komunistům, je jen divadlo na lidi, aby se přidali k mocenské hře o trůny, když se nám všichni tak hezky vrátili do jednoho pytle, kam vždycky patřili, tak bych navrhoval všechny plastiky píply, agenty Pávky, Pavly Kohouty, Fremry a jim podobné, konečně poslat na smetiště dějin a říct si, že tahle etapa je konečně za námi a symbolicky od včerejška začít novou kapitolu. Kapitolu středoevropskou, kapitolu národní bez velmocenského rektálního alpinismu. Začněme kapitolu dějin, ve které si to svoje udržíme na vlastním hrbu a obejde se to bez Stalinů, Chruščovů, Breženěvů, Gorbačovů, Bushů, Obamů i Bidenů. První krok je vlastně jednoduchý… přestat naslouchat těm, kteří tu už od druhé světové války soustavně bojují o moc mnohokrát osvědčenou metodou – za pomoci cizích bodáků.

Jasné?

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat moji knihu. Kdo pošle alespoň 200,- Kč, může si stáhnout audioknihu.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (322 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Prezident Petr Pavel promluvil u příležitosti 55. výročí vpádu armád Varšavské smlouvy do Československa. A přišla tvrdá reakce. Prezident jako člen komunistické strany před rokem 1989 dostal po svém projevu nálepku „pokrytce“ a „gumy“.

...Na pietní akci k 55. výročí vpádu sovětských vojsk do Československa před Českým rozhlasem promluvil spolu s dalšími politiky prezident Petr Pavel. Ten přiznal, že dění ze srpna 1968 pochopil a prozřel až mnohem později...

Komentátor Petr Holec označil Pavla za „alibistickou gumu“.

...Když jsem se dozvěděl o invazi, byl jsem na prázdninách u babičky. Babička tehdy ráno seděla u rádia, že nás napadli Rusové,“ vzpomínal Pavel na 1968.

Tak babička, jo? To je fakt alibistická guma! A k těm Rusům dejme i Ukrajince,“ vypálil Holec.


Poslanec SPD Jaroslav Foldyna byl ještě ostřejší. Slyšet prezidenta ČR Petra Pavla jak řeční před Českým rozhlasem je hnus! Je to odporný křivák a pokrytec!“

...Pozdější vývoj ukázal, že Čechy a Slováky čeká těžká doba. Bohužel ta dnešní se jí začíná podobat jako přes kopírák. I prezidenta máme člověka bez páteře .... a ti noví kádrováci, kteří mě dnes kádrují... polibte mi prdel!“ napsal Foldyna s tím, že dnešní vláda dělá jen poslušné poskoky, jen tentokrát nikoli Moskvě, ale Západu.

Vláda poslušných poskoků plní poučení z krizového vývoje, demokracii si rozvracet nedáme. To raději korespondenční volby, nebo přes počítač, ať si tu demokracii nenecháme vzít. Vaše peníze naše radost, vzkazují důchodcům a lidem této země,“ uzavřel Foldyna.

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (152 hlasů)
Trvalý odkaz

Jenže oni si vychovali novou mládež - mládež Fialovu :((( A Bidenovu. A Genderovu. A Neomarxovu. :(((

 

LGBTHIV+++++

Průměrný počet slepic: 4.7 (116 hlasů)

Jak píše vždycky Ethanol - svazáci. Vychovali si novou mládež..., nové zblblé zapálené svazáky.

Průměrný počet slepic: 4.7 (77 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

lgbtnsdap  jugend

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

 Lgbtnsdap jugend...

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Moc hezky popsáno a shrnuto, pane vidláku.

Takhle ty desetileté puzzle zapadají konečně do sebe.

Potomci bolševiků opět u moci, kam vždycky směřovali a směřují. 

Obdivuhodné je jejich převzetí způsobů staletých církevních zkušeností.

Samozřejmě s rodinnými vazbami až do několika dávných generací. Do kterých se jen málokdo dokáže vetřít. Dnes je ovšem snadné měnit příjmení a zametat stopu, stejně jako po 2. sv. válce, kdy mnohá příjmení zmizela a vylíhla se nová. 

A tak nám vytahují na jeviště různé nové loutky, které však pochází ze stejné bedny jako jejich bolševický rodiče a prarodiče. 

Nové tváře, nové hadry, staré rodinné tradice....

Průměrný počet slepic: 4.5 (71 hlas)
Trvalý odkaz

Hezky a pravdivě napsáno, jen to oslovení Milé děti tu nesedí. Já to co jste napsal samozřejmě chápu, protože jsem většinu z toho osobně prožil ale že tuto složitou anabázi vývoje ČR pochopí i mladá generace, o tom pochybuji. Zvlášť když jsou krmeni jednoduchými jednostrannými, a pravdě velmi vzdálenými výklady naší poválečné historie.

Průměrný počet slepic: 4.7 (74 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/nezamestnanost-trh-prace-mladi-25-let-cesko-eurostat.A230816_115235_ekonomika_ven

A nebude postupné zvyšování nezaměstnané mládeže způsobeno mimo jiné i tím, že školy produkují absolventy profesí, kterými je trh práce přesycený, a tento trend, učit se něco o co není na trhu práce zájem trvá, přesto že je spousta profesí, o které je zájem enormní, ale pro dnešní mladou generaci jsou nezajímavé a jsou příliš náročné.

Politici je v tom podporují a říkají, že každý má právo si vybrat školu jakou chce, a stát má povinnost, zřídit tolik škol, aby se na každého dostalo, a to bez ohledu bude o absolventy těchto škol zájem.

Průměrný počet slepic: 4.5 (48 hlasů)

Co na tom že to je emocionální troska s prázdnou makovicí a nenávistí k lidem. Dnes jsou tito pošuci v kurzu. V nějaké neziskovce nebo ve státní správě jako "poradkyně" pro výchovu dětí na školách určitě uplatnění najde. ;o)

https://youtu.be/jXL_lRWz6KY

Průměrný počet slepic: 4.5 (33 hlasů)

Přiznávám, že vedle té holčiny jsem srágora.

Já za mlada, kdy jsem ještě pociťoval pubertální potřebu šokovat okolí a odlišovat se od zavedených standardů, tak na povohoru do zaměstnání bych asi na takové divadlo koule neměl. ;o))

Průměrný počet slepic: 3.6 (16 hlasů)

Taky následky takového pohovoru by byly jiné tehdy a teď. Tehdy by to bylo na dlouhý pohovor s Psychiatrem a možná i hospitalizace, zatímco v dnešní době je to normální. Dají jí do ruky mávátko a pošlou na Prague Pride a běda když ji na tu školu nevezmou.

Průměrný počet slepic: 4.4 (24 hlasů)

tohle  v normální době seděli za zdí blázince

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Proc-pouzivate-to-mnozne-cislo-Nejsme-ani-on-ani-ona-Oceneny-dokument-boura-internet-737888

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Haiti - ostrovní stát v Karibiku, kde policie a soudy jsou nahrazeny krutou nadvládou gangů a domobran, kde míra krutosti a násilí se vymyká jakémukoli chápání.

https://www.kaotic.com/video/d0a622aa_20230821013028_t

Nejspíš ne v takovém rozsahu, ale určitě tímto směrem máme nakročeno i u nás. Pomalu si začínáme zvykat na dvojí metr naší justice, kdy co je dovoleno svazákům z pražské havlérky, je přísně trestáno u "dezolátů". Co je shovívavě omlouváno u uprchlíků, je tvrdě potíráno u ostatních občanů. Zatím snášíme i opětovnou renesanci komunistických metod - trestů za ideozločiny.

Ale nyní kolapsu práva vydatně napomohl Brněnský krajský soud, když propustil z vazby ukrajince co zapíchl cikána. Nedělám si iluze ani o jedněch, cigoši nebo ukrouši. Ale právě o ně jde. Je jen otázka času, kdy se rozhoří válka ukroušských a cigošských gangů. Obě tlupy k těmto metodám nemají daleko. Poteče hodně krve.

Ale navíc, při vydatném přikládání pod kotel rozdělování naší společnosti ideologicky nadrženou pětidemolicí, kterou místo hospodaření našeho státu více zajímá hledání vnitřních nepřátel. To se dá čekat, že válce gangů a vyřizování účtů mezi navzájem se nenávidějícími skupinami, se bude přidávat stále větší procento naší  společnosti.

Ano, policejní a soudní systém se to bude snažit potírat. Jenomže při aplikaci dvojího metru budou tak akorát přilévat olej do ohně.

Ožebračený zadlužený stát vedený ideologicky zaslepenými diletanty, justice pracující na politickou objednávku, protěžované části obyvatelstva (uprchlictva), frustrovaná zchudlá společnost bez víry ve spravedlnost - panečku to je ideální živná půda pro haitizaci naší společnosti. ;o/

Průměrný počet slepic: 4.4 (35 hlasů)
Trvalý odkaz

Žádný strach, bát se musejí oni!

Mudr. Ivan David

Otravuje mě stále poslouchat děsivé prognózy budoucího vývoje pod touto JEJICH pětikoaliční vládou. Ta se vlastním neumětelstvím a službou cizím zájmům dostala do patové situace. Ať povolí nebo přitvrdí, ať už nadále učiní cokoli, bude to pro ni špatně. Jestliže se snaží nějak narovnat to, co sama zkřivila, dopouští se dalších zvěrstev. Ano, jsme v tom s ní, ale jen do času.

Panika z rychlého zhoršování hospodářské a sociální situace a hrozba zapojení České republiky do britsko-americké války proti Rusku, v níž Evropská unie hraje roli užitečného idiota, vede k zoufalým výkřikům, že zítra bude pozdě. To nahrává falešným mesiášům předstírajícím vliv typu Rajchla. Ano, škody se budou ještě nějakou dobu prohlubovat. Defenestracemi, atentáty a vojenskými převraty není možné dostat od moci demokraticky zvolené gaunery a hlupáky. Škoda, že se lidé nepoučí, nebo jen velmi pomalu a sotva na jednu generaci.

Společnou vinu nesou dezinformační média hlavního proudu a povrchní lidé, kteří jen pasivně přejímají ideologické žvásty redaktůrků, kteří se chtějí zavděčit šéfredaktůrkům, a ti současné dočasné moci.

Pětikoaliční vláda rychle ztrácí poslední zbytky neformální autority. Jsou stále častěji předmětem čím dál drsnějších vtipů. Nemohou uplatnit paragrafy o urážce majestátu, stanné právo nebo policejní šikanu. Ale proti nim by měl být uplatněn paragraf o“ porušení povinnosti při správě cizího majetku“. To myslím naprosto vážně. Proč může být trestán ředitel malé firmy za statisícové přehmaty a ne ministr za škody v desítkách miliard? Tato země není jejich, patří lidu. Oni ji jen spravují, jako by byli sebevědomými dobyvateli na cizím území.

Oni se bojí, věřte tomu, i když to na nacvičené grimase suverénů není znát. Ti inteligentní už dnes hledají východisko, aby zachránili vyhlídku na další kariéru. A jsou zoufali z blbců, kteří je obklopují. A média už zřetelně začínají psát alespoň pravdě podobně. Nemohou si dovolit trvalou ztrátu čtenářů, posluchačů a diváků. Je to odvaha plynoucí ze strachu.

Netřeba se bát výhrůžek a dalších politických procesů s podmíněnými tresty. Bojí se i státní zástupci a soudci. Kariéra budovaná za doby nenáviděné vlády nemusí mít dlouhého trvání. Není ani důvod se ohrazovat proti ubohým nálepkám typu „dezinformátor“. Jakou autoritu a vliv na veřejnost mají tito nálepkovači? Jak skončí dnešní cenzoři? Ubylo i provládních anonymů na sítích. Jourová nepotřebuje další kariéru v zemi, proti níž pracuje. Ale co ty tisíce drobných kolaborantů?

Netřeba se bránit nálepkám „extrémista“ a „populista“. „Extremus“ znamená nejvzdálenější od středu či normy. Jestli oni jsou normou, pak je věcí cti být od nich co nejdále. Je-li ideální nornou vláda sloužící lidu své země, pak jsou oni od této normy extrémně daleko. Slovo „populista“ má v Itálii pozitivní konotaci. Je to ten, komu lidé věří, protože přichází s pravdou a dobrými projekty. Tato vláda taková není, ubývá těch, kteří by ještě měli tu drzost ji veřejně chválit.

Tato vláda je jejich poslední.

Na rozdíl od autora si nemyslím, že by Jindra Rajchl byl falešným prorokem, jinak se vším plný souhlas. Inza

Průměrný počet slepic: 4 (26 hlasů)

Toho Ivana Davida jsem sem dávala už v neděli (ve 14.08) - jenom jsem z toho vynechala Rajchla, má na něj svůj názor (v SPD ne všichni Rajchla berou jako můj oblíbenec Foldyna...), ale článek výborný.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

V neděli jsem "Kydy" nečetl, takže mi to uniklo. Ale jsem rád, že část lidí vnímá dění stejně a v podstatě stejně reaguje. Souhlasím i Vaším názorem na EU (viz. níže).

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

In reply to by Inza

Trvalý odkaz

Zdravím, Inzo..., a pište, nějak jste pauzíroval...

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Američani, buď z vlastní vrozené hlouposti, nebo účelově schválně, dali fotku z řádění ukrajinských nácků kteří v roce 2014 upalovali lidi zaživa v domě odborů, že je to teror Rusů v Oděse letos v roce 2023.

1

https://twitter.com/USEmbassyPrague/status/1693537015436894386

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Američané buď anebo..., obě varianty jsou správně, platí pro ně "jak kdy".... :-)

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, velký dík za otevření diskuze ke zhodnocení naší minulosti 45 až 89. Objektivní pohled mezi lidmi na vývoj těsně předcházející srpen 1968 zcela chybí. Mě bylo v roce 68 krásných 17. Žil jsem tou probíhající změnou možná víc než moji vrstevníci. V Reportéru a především v Literárních novinách, Literárních listech a v Listech (šlo o jedny noviny, které 2x zakázali a 2x se znovu objevily s pozměněným názvem) se pro študenta postupně odkrývala vzrušující tabu o naší tenkrát nepříliš vzdálené minulosti (Legie, První republika). Také pohled z druhé strany (než poskytovala ČT) na Šestidenní válku Izraele v létě 1967 otevíral oči.
Takže srpen 68 byl pro mě osobní tragédii, protože jsem měl pocit, že dramaticky změnil moji budoucnost k horšímu. Osobně jsem si z toho vyvodil dvě zásady, které jsem i dodržel, nezadat si s Husákovou KSČ a distancovat se od SSSR.
Většinu života jsem pracoval jako konstruktér a snad jsem i trošičku přispěl k rozvoji oboru, kterému jsem se věnoval (textilní strojírenství). Dávalo mi to smysl, i když z dnešního pohledu to bylo často na úkor vlastní rodiny. Ale na úspěchy československého lidu jsem byl hrdý (a bylo na co), na jeho vládu nikoliv.
Sovětskému Svazu jsem odpustil po nástupu Gobačova a "pěrestrojky" a viděl jsem v tom naději, že vývoj přikloní ke reformnímu směru, kam Československo směřovalo po "lednu 68". Samozřejmě s odstupem 30 let to vidím poněkud jinak.
V každém případě mi chybí objektivnější diskuze našeho polednového vývoje. Husákovo "Poučení z krizového vývoje" to přímo znemožnilo. A po roce 1989 to nebylo v zájmu politiků a rychle nás táhli na "Západ". Také zhodnocení éry Gorbačova a rozpadu SSSR je podobné "nepříjemné" téma.
Později jsem si uvědomil politickou naivitu Dubčekova vedení, přece oni museli vědět, že klíčem k jejich úspěchu je udržovat vztahy se SSSR na přijatelné úrovni. Mohli si dovolit provádět změny, ale nejdůležitější co měli udělat bylo zmapovat chápání těchto změn u jednotlivých představitelů SSSR. Najít si tam spojence a s nimi vytrvale komunikovat a ne od jednání utíkat.
V SSSR moc dobře věděli, že Čechoslováci patří mezi málo jejich skutečných přátel, bylo to dáno nejen vděkem za osvobození, ale i staletými historickými sympatiemi. Muselo jim být jasné, že nějakým násilným aktem ala Maďarsko 1956 o toto přijdou (stalo se). Je známé, že když se před srpnem naposledy hlasovalo v UV KSSS o invazi, že byli i ti co se zdrželi a dokce snad někdo hlasoval proti.
 
Ano probrat s odstupem a bez emocí polednový vývoj potřebujeme, nikdy to neproběhlo a je to pro nás důležité i v pohledu na naši budoucnost!
Vidláku díky, že jsi toto téma nahodil do prostoru, snad se toho někdo chytne... Má to smysl.
 
Průměrný počet slepic: 4.4 (23 hlasů)

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10153697395-proces-h/20756226864/

S jakým klidem přiznávala, že organizovala spiklence a sháněla mikrofilmy pro špionáž. S jejím vzděláním a zkušenostma jí muselo být jasné, že dopadne podobně jako hlavy českých pánů, pro výstrahu ostatním vystavené na hradbách Starého města Pražského.

Jeden prorocký úryvek z 3. dílu:

Pán obžalovaný, tak my by sme boli nezávislí a Amerika by diktovala. Čo by znamenalo, keby nás odtrhli od spojenectva so Sovietskym zväzom, nahustili do nejakej federácie, komu by to prospievalo? - No to je jasné, že by to prospívalo západním mocnostem.

Průměrný počet slepic: 3.3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Americký ekonom, akademik, analytik veřejné politiky a bývalý ředitel Institutu Země na Kolumbijské univerzitě Jeffrey Sachs, kde dosud působí jako univerzitní profesor, natočil naprosto vynikající a výstižnou analýzu příčin vypuknutí války na Ukrajině, která shrnuje roli Spojených států na destabilizaci Ukrajiny, jenž se měla stát součástí západního světa, přestože nepopiratelně je součástí toho ruského. Ukrajina je hranicí mezi východním a západním světem, přičemž tou hlavní dělící linií je řeka Dněpr. Je to hraniční země, která odděluje katolickou a protestantskou Evropu od Pravoslaví a je to země etnicky natolik nesourodá, že není možné tuto hraniční zemi vzít a připojit ji násilím celou k východu nebo k západu.

Jenže, po pádu Sovětského svazu se USA považovaly za vítěze Studené války, který bere vše. A plán na připojení Ukrajiny do NATO a do EU se začal realizovat již v 90. letech. Jeffrey Sachs správně uvedl, že mezi NATO a Evropskou unií není prakticky žádný rozdíl, protože obojí de facto tvoří jeden celek, jeden aplikační balíček. Obě dvě organizace mají ne náhodou sídla v Bruselu a de facto to jsou dvě dračí hlavy jednoho draka, tedy tzv. trans-atlantické bestie tzv. kolektivního Západu.

Proto je potřeba se dívat na politiky, kteří prohlašují, že chtějí vystoupit z NATO, ale chtějí reformovat a pokud možno zůstat v EU, jako na hotové konceptuální debily. Je to stejné, jako kdybyste měli doma tohoto draka, který vám škodí a žere úspory, majetky, svobody, práva, bezpečnost a životy dětí a příbuzných, a vy byste tvrdili, že když useknete drakovi jednu hlavu, tak se to tím vyřeší, protože ta druhá hlava tak zlá a hladová možná nebude. Ne, přesně naopak. Ta zbylá hlava bude o to více na vás nas*aná, že jste druhou hlavu odstranili, bude se tím cítit ohrožená a o to více bude nebezpečná

Věřte nebo ne, ale přesně takto chybně o dračích hlavách EU a NATO přemýšlí mnoho českých politiků, kteří diferencují mezi Bruselem a Bruselem, tedy mezi NATO a EU. Na tyto politiky a politické strany, které rády oslovují vlastenecké voliče, si dávejte extrémně velký pozor. Jedná se o nastrčené strany trans-atlantické bestie, která lidem na jedné straně posunuje směrnice EU o křivosti banánu a na druhé straně vám šije mundůr do zničující války proti Rusku, stejně jako už mají ušito Ukrajinci a jejich těla hnijí v ukrajinské černozemi.

Sachsovo video z českými titulky viz zde:
https://rumble.com/v367as7-jeffrey-sachs-prohlsil-e-usa-vytv-z-ukrajiny-evropsk-afghnistn.html

Toto je jen úryvek, celý  článek viz zde:
https://aeronet.news/video-podle-jeffreyho-sachse-ceka-ukrajinu-osud-evropskeho-afghanistanu-znicena-zeme-napumpovana-americkymi-a-zapadnimi-zbranemi-s-vyvrazdenou-mladou-generaci-a-etnicky-rozvracena/

Průměrný počet slepic: 4 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

že Pražské jaro dělali odstavení stalinisté a normalizaci odstavení "osmapadesátníci", je pro mě nová. Za domácí úkol se mrknu na pár životopisů, jak to sedí.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Přiznejme si na rovinu, jako národ jsme v prdeli.  S vydatnou pomocí exbolševika Rychetského nám byla dosazena vláda různorodých šmejdů, kteří mají jen jeden společný zájem a cíl   a to vládnout a škodit skutečným českým občanům. Aby byla tato sebranka kompletní, vydatně vydlaždili cestu na Hrad prospěchářskému, bezcharakternímu,  někdejšímu horlivému komoušovi a nynějšímu horlivému jakokapitalistickému prezidentovi. Těžko říci zda se v brzké době dočkáme měny, ačkoliv se v odborných kruzích začíná o tom šeptat, či tzv spekulovat. Ovšem, s touhle vládou blbů se určitě nedočkáme ničeho dobrého pro nás občany. Já nevím, jak a nakolik je dobrý  Rajchl, ale bepečně vím, že je rozhodně akčnější než blaničtí rytíři. A naší zemičce je fakt už hodně těžko.

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

Ano, jsme v prdeli, a už včera bylo pozdě. Belzebub by za to měl pykat. A jelikož je "Evropan", tak jako Vystrčil Tchajwanec, měli by být oba českým národem vyhoštěni jako škůdci.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

No, takovou slabotu bych nečekal od komárů, natož od pana domácího. Naprosto bez historie  avšak plnost ufnukanstvi. Do hajzlu s tím 👇

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)