Musí Ukrajina vystřelit první?

Autor
Štítky

Jak dlouho trvala ta podivná válka na východě Ukrajiny? Osm let? Od roku 2014. To je déle, než trvala Druhá světová. Osm let života na povstaleckých územích, ve kterých se nedá žít, jen přežívat. Osm let nejistoty, kdy nevíte dne ani hodiny. Osm let obav, jestli se stanete platidlem ve hře velmocí, osm let strachu, jestli se vaše děti vrátí v pořádku ze školy nebo jestli se táta vrátí v pořádku z hlídky na frontě. Osm let víte, že druhou stranu podporuje Západ, že jim dodávají zbraně, cvičí jejich vojáky a vám je jasné, že tohle všechno bude jednou nasměrováno na vás. Osm dlouhých let. 

To teď skončilo a nastala nová situace.  

Obyvatelé Luhanska a Doněcka začínají novou kapitolu svého života. Putin měl opět záchvat sentimentu a místo aby nechal od Ukrů rozstřílet Doněck  na hadry, místo aby si počkal na fotky mrtvých holčiček a pak teprve zasáhl, tak zasáhl rovnou.  

Jen tak mimochodem - celkem běžně říkáme, že tam na východě nemá lidský život žádnou cenu, že na prosté lidi sere pes tady i v Rusku.  A přitom to začíná být naopak. Rus zachraňuje lidi na Donbasu předem a nějak nemíní uvažovat o tom, že by je ponechal na holičkách. Sankce nesankce.  Čína se zase nejlépe vypořádala s covidem a nemá skoro žádné oběti. Když to porovnáte s USA, kde covid teď v zimě posílal 2500 lidí denně do penálu... to je víc než ztráty co měli za Druhé světové. Zdá se, že to jsme teď my, kdo nebere žádné ohledy, protože pro záchranu globalizační ekonomiky není žádná lidská oběť dost velká. 

Osm let času na řešení z obou stran. Jak se připravovala Ukrajina, to víme. Zbrojit za každou cenu, nepřipustit realizaci Minských dohod a snít o vítězném tažení, které obě povstalecké enklávy připojí zpátky. A pak... třeba i snít o tažení na Krym. Tohle byla Ukrajinská cesta. Za pomoci přátel z USA a EU vrátit vše do původního stavu. Za osm let Ukrajincům ani na minutu nedošlo, že jsou jen klacek proti Rusku, že žádnou skutečnou pomoc nedostanou, nikdo jim neobnoví ekonomiku, nikdo nepozvedne životní úroveň. Jen dostanou zbraně, bo na Putina musí být přísnost. A tohle všechno jim Putin vzal takřka bez jediného výstřelu. Osm let zbrojení je v háji. Už nejsou žádní opolčenci na které by se dalo troufnout, Ukrajinci nikdy nebudou dost silní, aby to stačilo na Rusa.  

Jak se připravovalo  Rusko? Neskonale lépe. Transformovali svojí ekonomiku, aby se jich co nejméně dotkly zákazy evropského exportu. Připravili na současnou situaci banky i strategické podniky, diverzifikovali zdroje, zařídili si odbyt jinými trubkami, podepsali smlouvy se spoustou zemí včetně Číny. Veškeré sankce EU budou připomínat starý dobrý ruský vtip - koupím si jízdenku, ale na vztek průvodčímu půjdu pěšky. Vážně, když jsem se podíval na evropské návrhy sankcí, tak to vůbec nejsou sankce proti Rusku, ale sankce proti vlastnímu obyvatelstvu, které nebude počítat grošíky, ale bude platit a platit.  To v Evropě se zdraží všechno, v Evropě bude nedostatek surovin... vsadím se, že ani za těchto okolností nikdo nepozastaví grýndýl. Sankce se prý dělají, aby se obyvatelstvo postavilo proti režimu. V Íránu ani v Rusku to moc nefunguje, ale zrovna tady na Západě by se to podařit mohlo. Schválně kdy se v okně paneláku objeví první roura od kamen. První Vystrčil. 

Řekl bych, že základní otázka dne je, zda je toto uznání povstaleckých republik konec a nebo začátek. Podle mě totiž nedošlo na žádnou novou definitivu. Fakticky se zatím nic nezměnilo, jen si Ukrajinci nemohou tak moc hrát na vojáčky, protože střílet na ruskou armádu se poněkud nevyplatí. Jinak se nic nevyřešilo. Ukrajinská armáda je stále v poli, stále je poměrně velká a silná, stále pokračují námluvy s NATO a současný režim má stále solidní podporu - především v západní části země. Ukrajinci si stále mohou myslet, že je Západ podporuje, stále mohou doufat, že jejich hrdinný odpor proti Rusku bude jednou oceněn. 

Kdy přijdou další kroky? Hned nebo za dalších osm let? 

Podle posledních informací prozatím ruská armáda do obou separatistických republik nevkročila. Ba i evakuace obyvatel stále probíhá. Svým způsobem došlo pouze k právnímu aktu, který zatím nenásledovaly konkrétní mocenské kroky. Znamená to, že Putin chce Ukrajinu o něco intenzívněji než před týdnem vlákat do války? Takhle je to domluvené s Čínou? Ukrajina musí zaútočit první a pak bude Čína Rusko podporovat? 

V této chvíli mám pocit, že to  Západ nechce se sankcemi přehnat, protože by Putin mohl nabýt dojmu, že je to jedno, že sankce stejně přijdou tak jako tak, a proto si může rovnou dělat co chce, protože nemá žádnou záruku jakéhokoliv rovného jednání. A to je druhá otázka za milion... je Rusko v pozici, že si už může dovolit kompletní přerušení vztahů s EU? Může si Putin dovolit přeformátovat svůj svět? Může Putin prostě zastavit plyn i ropu, kdyby na to přišlo? Je Putin v situaci, že nemusí počítat evropské grošíky? Je Putin v situaci, že si může dovolit eskalovat hrozby tak dlouho, až Ukrajina prostě vojensky zareaguje? 

Já osobně se obávám, že jsme velmi blízko to zjistit a že to nebude příjemné odhalení. Putin na tom posledních osm let makal. 

Další otázka je, zda současné ruské kroky třeba nebudou stačit samy o sobě. Protože držet ukrajinskou armádu ve zbrani, je strašně drahé. Lidé na Ukrajině strádají čím dál víc. Začne se ukrajinský domeček z karet sesypávat, nebo ho to posílí a umožní se zabejčit ještě víc? Ukrajina vyhlašuje výjimečný stav - to je další rána ekonomice. Já vím, že Ukrajinci jsou zvyklí na ledacos, ale vydrží i tohle? 

Situace je zcela nedořešená. Vyřešil se jen problém obyčejných lidí na Donbase, kterým přestanou lítat granáty na hlavu. Možná. Ale jinak je všechno stejné jako před týdnem. Stále jsou v pohybu velké vojenské síly, ani jedna ze stran nechce ustoupit, na stole jsou stále ty stejné varianty jako na podzim. Stále není jasné, kam až je Putin ochoten zajít. Stále nevíme, jak moc je Kyjev na huntě a jak hodlá své problémy řešit. Jen začíná být jasné, že se všechno odehraje tam někde ve stepích a nějaké naše moralizování, slovní vyjadřování podpory, dodávání zbraní a krotké sankce nebudou mít na tamní situaci vliv.  Co se stane s Ukrajinou, to rozhodnou Putin a Zelenský. Nikdo jiný. 

Dnešní článek ukončím zcela bagatelní zprávou - Rusko se za osm posledních let připravilo na konflikt mnohem lépe než Ukrajina i Západ. Putin je stále krok před svými soupeři a dává najevo, že je nebezpečné naštvat ruského medvěda. Že v určité chvíli přestane Rusko koukat na grošíky a začne jednat bez ohledu na následky. Jsme jen krůček od odhalení, jak daleko je Rusko ochotné zajít. 

Já osobně bych si podle posledních zpráv a dojmů myslel, že Putin teď už chce řešit Ukrajinu válkou. Ale má to se svými spojenci domluvené tak, že Ukrajina musí zaútočit první. Proto bude i nadále stupňovat tlak, bude stále více hrozit a jde mu jen o to, aby některý znervóznělý polní velitel udělal chybu a vydal rozkaz k palbě. 

Hraju si trochu na ďáblova advokáta, ale není to třeba celé opravdu trochu jinak? Co když měli všichni ti Koudelkové pravdu? Co když Putin už delší dobu čeká na ukrajinský útok, protože si tímto způsobem naplánovat vypořádání s hrozbou NATO na Dněpru? Jen Ukrajinci se ukázali příliš opatrní, než aby to riskovali. A tak Rusko stupňuje nátlak. Budu potřebovat víc informací a budu to muset dál detailně pozorovat. Ale od Ruského uznání Doněcka a Luhanska mám prostě pocit, že takhle to nemělo být. Mám pocit, že Putin ukrajinský útok vysloveně potřebuje. Nahrávají tomu právě ty informace, že sice povstalecké republiky uznal, ale armádu tam ještě neposlal. 

Zdráhám se to tak brát, protože posledních osm let jsem to viděl obráceně. Viděl jsem problém především v Ukrajině. Ale já na Kydech vždycky psal, co si myslím. Ať to bylo dobře nebo špatně. Ať to mířilo na kohokoliv. Nešetřil jsem Babiše na chytré karanténě, nešetřil jsem Okamuru za předvolební sázku na covid, nešetřil jsem Volného, protože je to podle mě blb. Neměl jsem ale problém uznat, že Okamura se s obstrukcemi trefil do černého. Nebudu teď šetřit ani Putina, protože mám pocit, že se děje něco, co mi nesedí. Možná se mýlím. Možná tomu jen nerozumím. A s chutí přiznám, že jsem se spletl. Před deseti dny jsem vlastnoručně napsaným dopisem poslal na ruské velvyslanectví podepsanou "petici."  Ale teď mám pocit, že tamnímu konfliktu přestávám rozumět a neumím v uznání Luhanské a Doněcké republiky vidět nic jiného než donutit Ukrajinu k útoku. 

Vyvraťte mi to. Nic si nepřeju víc. Třeba se jen ztrácím v protichůdných zprávách z Donbasu, Moskvy a Kyjeva. Stále jsem nenašel smysluplné vysvětlení, které by mě uspokojilo. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.2 (65 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

... když nikdo z nás nemá k dispozici informační zdroje jako Putin. My vidíme jen mediální pěnu dní, co se děje pod povrchem, či nedejbože někde v skrytu a potají, vůbec netušíme. Kdoví, třeba je Kamala Harrisová agent ruských tajných služeb. Jedno je ale jisté - ceny energií v ČR nemají s krizí na Ukrajině pranic společného. Doporučuji ke zhlédnutí všem, kteří to ještě neviděli: https://www.youtube.com/watch?v=5VsJXm9EvKU Rozhovor s Ing. Vladimírem Štěpánem, v němž se dozvíte, proč máme ve skutečnosti prakticky nejdražší energie ze všech států.

Průměrný počet slepic: 4.9 (21 hlas)

Je zbytečné se trápit otázkami, když neznáme zdroje ze kterých jednání vychází.
Vidláku, přečtěte si co jste napsal, mluvíte o Putinově sentimentu, pak o tom jak intenzivně budoval Ruska, pak o tom, že uznáním povstaleckých republik zabránil konfrontaci a nakonec zase čekáte válku.
Putina chválíte, jak to má promyšlené. Jistě má, však také odpovídal že Rusko jde podle plánu. A v plánu jistě není válka Ruska s Ukrajinou. Jak píšete, Ukrajina je v zoufalé ekonomické situaci, která se rapidně zhoršuje. Náprava nejméně na jednu generaci. Po ten čas Ukrajina do NATO a EU nepůjde a za těch 25 let kdo kde bude EU a NATO.
Teď jde jen o to, kdy Západ vybičovaný vlastní hloupou propagandou, začne jednat racionálně. Ukrajina v nejlepším případě stane zemí neutrální a v nejpravděpodobnějším se rozpadne jako Balkán.
Dnes čas pro Rusko mnoho neznamená, k Evropě se otáčí zády a půjde si svojí cestou. Musíme si uvědomit, že USA a EU spolehlivě ničí - a také zničí - zelený úděl, imigrace a výstřelky LGBT. Pokud bych měl vsadit na revoluce, tak spíš v Evropě než v Rusku a sféře jeho vlivu. Rusko projde vnitřní očistou a kompradoři ztratí moc, kterou dnes mají. I to má Putin a jeho lidi připravené.
A na závět Ceterem autem censeo ........ jsma na předělu epoch, kdy dochází k rychlému přeformátování světa z monopolárního na mutipolární. Nemusí se to někomu líbit, ale nic s tím nenadělá, to je společenský vývoj asi jako když kapitalismus nahradil feudalismus.

Průměrný počet slepic: 4.5 (23 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ještě dodám, že každá příručka strategie tvrdí, že nutné si udržet iniciativu a to se Rusku daří. Naopak Západ jen přešlapuje a zbytečně moc mluví. Amatéři.

Průměrný počet slepic: 4.5 (26 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

V rozhovoru s režisérem Oliverem Stonem prezident Putin prohlásil, že rozpadem SSSR se rázem 25 miliónů Rusů ocitlo za hranicemi a že to považuje za velkou tragédii. V mnoha nově vzniklých státech se Rusové stali občany druhé kategorie. Celých dvacetdva let, co je Putin u moci jako prezident i jako předseda vlády, se snaží Rusko pozvednout a učinit z něj opět významnou velmoc, což se mu daří. A myslím, že teď kdy je Rusko dostatečně silné, začíná pracovat na tom, aby se Rusové mohli začít vracet "domů". Bylo to vidět na záběrech oslav navrácení Krymu, když přijel na Krym po novém mostě první vlak, když Putin podepsal dokumenty o uznání Doněcké a Luhanské republiky. Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet dál, teď se hlavně bude jednat o hranice uznaných republik.

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

Hm, už to není pravda. Zdá se, že v ruském plánu to je. Invaze prý už začala. 

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

ČT 24: Rusko zahájilo vojenskou operaci na Ukrajině

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

souhlas, můžeme jen čekat, ale dobře pro nás (EU) už bylo.

Rusko uzavřelo vzdušný prostor podél severovýchodní ukrajinské hranice pro civilní letectvo podle NOTAM
https://twitter.com/Don_Standeford/stat ... 5564841987
 
http://aktualnikonflikty.cz/viewtopic.php?f=14&t=5&sid=1be155160ca0753f57eb78a74184af7e&start=8760
 
Rus dlouho zapřahá, ale pak už jede a těžko se zastavuje. Možná na hranicích bývalé železné opony?
Ale možná jen v Poddněsteří a na hranicích Polska.
Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

Ruské uznání Luhanska a Doněcka, ukrajinskou invazi vylučuje.

Spíše to měla být likvidační invaze (lividace UK-áčka umí), proto ta evakuace dětí? A uznání republik, aby tam nebyl masakr, který by Putinovi doma neodpustili, že jej pasivitou dovolil?

Ono totiž - UKáčka ostřelují téměř denně Donbas. I teď jsou tam civilní mrtví. Spousta uprchlíků, invalidů. Na ukrajinské straně jen vojáci. A svět nepomáhá, humanitární organizace to nevidí. Přímo šílený kontrast s činností neziskovek, podporujících migraci muslimů do Evropy. Nikdo nevidí karatelské tlupy, kárné bataliony, že na Donbase jsou i děti pro Kyjev teroristé. Porušování lidských práv o na UA.
Putin pořád říká, už dost, nepřibližovat se, ne UA. A oni dělají, že tomu nerozumí. Ve zprávách emoce o napadení UA, ale nic o Minských dohodách. Nic o zločinné vládě Majdanu. Nebo o zchudnutí prostého UA obyvatelstva. O referendu na Krymu i na východní UA. O zločinu Banderovců v Oděse. Zakazování rodného jazyka, o tom, že veškeré to začalo Majdanem, který stál USA 5 miliard dolarů.
O tom, že západ nikdy nenutil UA převzít pravidla. Minské dohody a nemasakrovat vlastní občany.

On Putin nemá manévrovací prostor. Proto do toho šel.
Jak to dopadne a proč, je nesmyslná otázka. Ve hře je mnoho proměnných. Dnes s tím nic nenaděláme
Jo a jeden Putinuv cíl, se v naší propagandě víceméně tají. Prostě nerozšiřovat území NATO.

Průměrný počet slepic: 5 (28 hlasů)

Tohle je podle mě zatím nejvýstižnější shrnutí situace na Ukrajině, co jsem doposud četla.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Rusko se zcela jistě na dosud obsazených oblastech nezastaví. Nemá důvod.
V Doněcké a Luhanské oblasti žije (žilo) něco přes šest milionů lidí a zprávy hovoří o cca sedmi stech tisícovkách ruských pasů pro novorusy.
Větší část z těchto oblastí zatím Ruskem obsazena není, to se zjara změní.
Sankce jsou součásti divadla pro blbešky - nejsou kvůli Rusku, jejich hlavním účelem je ukázat vlastním lidem, "že se něco dělá".
Sankce jsou schválně koncipovány tak, aby Rusko zas tolik nebolely a nebyl ohrožen přísun energií a surovin do Evropy.
Ukrajina svou obranu (a státní suverenitu) už dávno vzdala, osm let nebyla schopna vyřešit opolčence na východě země, o Krymu ani nemluvě.
Teď se tento fakt bude v malých dávkách denně po lžičkách podávat evropanům, aby se tou hořkostí nezakuckali.
Tímto způsobem si snáze zvyknou na nový svět, kde má vojenská síla a nepokryté vlastenectví převahu nad "evropskými hodnotami".

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

metodu trestání žáků učitelem. Viz., zlobili jste, tak si dnes na just nedám po obědě doutník, aby vás to vaše chování zamrzelo.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Myslím, že šlo i o určitý průzkum bojem, zjistit, co Rusko použije při střetu s téměř rovnocenným nepřítelem. Putin nemá důvod to zbytečně odhalovat, uznáním povstaleckých republik tuto možnost oddálil. Provokaci Ukrajiny k boji nebude přehánět. Navíc nechce zbytečně zabíjet Ukrajince. Rád si počká, až ho bude aspoň východ Ukrajiny vítat.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Звернення Президента після зустрічі з лідерами всіх парламентських фракцій і груп
23 лютого 2022 року - 00:15

Průměrný počet slepic: 2.5 (10 hlasů)

prezidenta, vzešlé ze setkání s vedoucími všech parlamentních frakcí a skupin, 23. února, v roce 2022, čas 00:15

 

Tož extra moc toho asi nenakecal, když tu nic není.

Asi mu jen spadla brada...

 

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

To už jste úplně mimo Vidláku. Co se stane s Ukrajinou, o tom rozhodne Putin s Bidenem. Protože tady nejde v první řadě o Ukrajinu, ale o nové naformátování bezpečnostní architektury světa. A na té se musí dohodnout ti dva a jejich administrativy. Stejně jako to udělali v 62. JFK s Chruščovem.

Takže uvidíme, jestli se sejde Lavrov s Blinkenem.

A ještě malá poznámka. Putin měl prý říct, že ví, že Západ je silnější, než Rusko. Ale s takovým vědomím přeci slabší džudisté jdou do zápasu se silnějším soupeřem.

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Alexandr Mitrofanov
@AlexandrMitrofa
Nejvěrnější Putinův propagandista Solovjov, který vlastní nemovitost na italském Komském jezeře, je pod sankcemi a najednou si vzpomněl, že je Žid a že ho takto pronásledují novodobí nacisté.
https://twitter.com/i/status/1496424083227123713

Průměrný počet slepic: 2.1 (14 hlasů)

In reply to by Hm,hm (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ondra Prochazka@ondraprochazkaReplying to @AlexandrMitrofa
Mr. Solovjov a jeho cirkusácká rodinka v Itálii. Co budou bez toho Vercace dělat?😀
https://pbs.twimg.com/media/FMSsXkqXsAAMSii?format=jpg&name=small

Průměrný počet slepic: 2.3 (16 hlasů)

... při mínus třiceti. Na Sibiři se vám to bude hodit.

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

Sankce na všechny oligarchy, co si ulili peníze na západě. To je na metál od Putina!:-))>))

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by ... (neověřeno)

Trvalý odkaz

Velká Británie oznámila, že v rámci sankcí se uzavře ruským oligarchům a „zatkne“ jejich majetky ve své jurisdikci.
Tisková mluvčí Maria Zacharova už veřejně poděkovala Londýnu za podobnou sankci a ruské zamini zaslalo do Londýna seznam oligarchů, na které doporučuje sankce uvalit a tím je potrestat za jejich zradu státu. Čísla jejích účtů, i mimo jurisdikci Londýna byla k seznamu přiložena.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

In reply to by Králík1962 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Putin opakovaně každý rok říká "měli by jste se vrátit domů a podnikat a investovat doma, nemít do v zahraničních bankách" a oni byli chytřejší, ti co neposlechli Putina...
A západ co tím chce Putinovi ublížit se střílí do vlatní nohy, oni dělají drába za něj, a Putin dostane co chce, návrat oligarchů a části peněz.

JE to jak s NS2, kdy jako sankci zavádí jeho pozastevení a přitom nejenom nejede, ale už certifikaci zastavili měsíce předtím...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Králík1962 (neověřeno)

Trvalý odkaz

A nejenom to, seznam sankcí je mnohem delší. Brutálních, cynických, zasahujících nejzranitelnější vrstvy ruské společnosti)
Daily News: "Británie pozastaví dodávky automobilových dílů do Ruska pro značky Rolls-Royce a Bentley".

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Díky!
Vůbec nevím jak to je. Uznání mi příjde netaktické ale správné...
Dají se ještě uvážit následující faktory:
- nálady obyvatel Ruska (dlouhé Putinovo vyčkávání by z něj mohlo udělat vlastizrádce)
- příklad pro ostatní východní okresy ukrajiny a Oděsu (pokud se trhnete - my vás přikryjem. Pro Rusko varianta beze ztrát a bez zodpovědnosti za okupované území)
- republiky byly "bombardovány" ale západní tisk o tom moc nepsal (je docela možné že by na tom ani eskalace nic nezměnila)

Osobně bych (pokud bych chtěl pro Rusko zabrat východ ukrajiny) nechal republiky pořádně zničit a pak provedl invazi. Uznání takhle brzo mi příjde jako cesta k míru.
Moc by mě zajímalo co si o tom celém myslí Ukrajinci ...

Průměrný počet slepic: 3.1 (14 hlasů)

nemyslí.

A když myslí, nemluví.

A když mluví, nepíšou.

A když píšou, nepodepisují.

A když podepíšou, tak se ani nemají čas divit.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Vy nemůžete bejt normální, jste úplnej cvok, musel jste utýct z klecovýho lůžka, když třeba ani tohle:
https://www.youtube.com/watch?v=uAC6Ntz0yCM Vám nic neříká!

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

„Ruský velvyslanec byl v Praze na koberečku. Česko je rozhořčené, slyšel podle Lipavského“

Ruský velvyslanec v ČR Alexandr Zmejevskij strávil ve středu v Černínském paláci, kam byl předvolán, zhruba 25 minut. Náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolka žádal od ambasadora vysvětlení k současným krokům Ruska, které uznalo dvojici separatistických republik na východě Ukrajiny.
„Náměstek tlumočil rozhořčení České republiky nad porušením mezinárodního práva, kterého se Rusko dopustilo,“ oznámil po jednání ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).
Rusko podle něj porušilo územní suverenitu. „Proti tomu jsme se důrazně vymezili,” doplnil. Jednání podle něj bylo strohé, velvyslanec si vyslechl postoj České republiky.
Ministerstvo v komuniké zdůraznilo, že ruský krok „nemá žádné mezinárodněprávní účinky – dotčená území nadále zůstávají územím Ukrajiny”. – atd. – kecy kecy kecy.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/rusky-velvyslanec-v-praze-byl-na-k…

A ono to vlastně bylo jinak.
Zmejevskij s tím subalterním úředníkem vytřel podlahu – jak dokumentuje to, co zveřejnila ruská ambasáda.

Komentář Velvyslanectví Ruské federace v České republice
23. února 2022 velvyslanec Ruské federace v České republice A.V.Zmejevskij byl pozván na MZV ČR k rozhovoru s náměstkem ministra zahraničních věcí ČR M.Smolkem.
Česká strana přišla se sadou známých obvinění Západu vůči naší zemi v souvislosti s uznáním Moskvou nezávislosti Doněcké a Luhanské lidových republik. Důrazně jsme odmítli jako nepodložená obvinění Ruska z přípravy «agrese vůči Ukrajině» a fámy o vstupu ruských jednotek na ukrajinské území.
Argumentovaně jsme vysvětlili všechny okolnosti, které vedly k přijetí ruským vedením tohoto nelehkého rozhodnutí. České straně byly předány materiály, které jasně svědčí o porušování Kyjevem Minských dohod, a také desítky fotografií obětí zločinů spáchaných ukrajinskou armádou a nacionalisty na civilistech v DLR a LLR. Situaci, kdy došlo k hrubému porušení jazykových, vzdělávacích a kulturních práv části obyvatel země, by měli znát i Češi ze svých vlastních historických zkušeností.
Upozornili jsme na odpovědnost západních partnerů, kteří sedm let povzbuzovali Kyjev k odmítání plnění Minských dohod. Připomněli jsme nedávné dodání Českou republikou Ukrajině více než 4 tisíc dělostřeleckých granátů, čímž se Praha tak chlubí (jak to odpovídá směrnici EU o zákazu dodávek zbraní do regionů, kde by to mohlo vést k porušení mezinárodního humanitárního práva a prohloubit vnitřní ozbrojené konflikty?). S takovou podporou kijevská vláda pokračovala v ostřelování civilních objektů, zabíjení civilistů, páchaní teroristických útoků a v sabotáži jednání v rámci třístranné Kontaktní skupiny a «normandského formátu» a de facto vystoupila z těchto dohod.
Poskytli jsme mezinárodněprávní opodstatnění uznání nezávislosti DLR a LLR. Odmítli jsme tvrzení české strany o porušení v této souvislosti Ruskem mezinárodních závazků a základních principů mezinárodního práva, které «při jejich výkladu a použití jsou vzájemně propojeny a každý princip se má posuzovat v kontextu všech ostatních principů» (včetně rovnoprávnosti a sebeurčení národů).
Doporučili jsme českým partnerům, aby místo toho, aby vyhrožovali dalšími sankcemi (na nichž naše země má plné právo odpovědět), usilovali o to, aby spolu s dalšími «sponzory» Kyjeva zkrotili agresivní zápal ukrajinské strany a nasměrovali situaci k politickému a diplomatickému řešení.

Komentář Velvyslanectví Ruské federace v České republice (mid.ru)

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)

"Pěkně" si s našimi nýmandy na MZV vytřeli Rusáci pozadí. Bože proč máme na MZV takový kretény...prý "dalekosáhle sankce" ....takže benzín za 50 Kč a topíme šiškama.


https://www.mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/tiskove_zpravy/mzv_cr_si_predvolalo_ruskeho_velvyslance.html
https://czech.mid.ru/cz/zpravy/zpravy/kome_velvctv_rusk_fed_v_esk_republice/ 

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Zapad ma sva media pod kontrolou, takze Putin by sve alibi stejne nemel komu prodat.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Připomínáte mi debatu dvou intelektuálů v roce 1913, kde si obsáhle politologicky zdůvodnili že válka mocností je naprosto vyloučena... Snad ani nebyli hloupý, ale nedokázali si uvědomit svůj omezený pojmově - informační obzor. Kdepak dnes valka, pane. Panovnicke rody v Evrope jsou prece pribuzensky spriznene. Mezinarodni obchod velky a dulezity - kdopak by ho chtel narusovat. A vubec - na mori vyvazuje vliv Nemecka Anglie, na sousi zas Francie. Dnes je to o umeni jemne diplomacie a vyvazovani... Podobne zas 2. svetova valka. Je az neskutecne si uvedomit ze kolik "osovych bodu" ktere mohli vysledek naprosto zmenit,  nasledovalo jeden za druhym v neprospech Nemecka. Stacilo mozna par tydnu vytrvat a bombardovat letiste v GB - letectvi by se zhroutilo a invazi by nic nebranilo a bez Anglie by uz SSSR slo porazit. Nebo zdrzeni 3 mesicu pred vpadem do SSSR kvuli zachranovani na Balkane prohravajicich Italu - ty 3 mesice by znamenali dobyti Moskvy, cili podle mezinarodniho prava konec valky a i de facto - bez dopravniho uzlu Moskva  uplne ochromeni ruske logistiky... K Vudci se nahodou nedostal na audienci fyzik Ronald Richter, ktery ho chtel presvedcit ze jako moderator se muze pouzit grafit - kdyby to udelali, asi maji vcas atomovku... Selhani zpravodajske operace kdy se chteli dohodnout s britskymi nacistickymi kruhy blizkymi krali... Prijmuti tajne nabidky Stalina na vyjednavani o separatnim miru za odstoupeni evropske casti SSSR...  Atd. Atd. A jak je to dnes ? Nejpravdepodobnejsi je ze USA budou muset uvolnit roli naprosto dominantniho svetoveho hegemona. Zustane jim sfera vlivu do ktere si nenechaji sahat a kvuli ktere nikdo nebude riskovat 3. svetovou valku - ale s bohorovnym pocitem vsemocnosti se budou muset ac neradi rozloucit...Stejne jako se SSSR musel nerad rozloucit s doktrinou "vyvozu revoluce". Neni dobre v teto situaci byt fanatikem jednoho nazoru. Jako treba uzasna exministerka obrany Parkanova, ktere rekla ze radeji se bude mylit s Amerikou, nez mit pravdu s Ruskem...

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)

To řekla "rudá fena" z 50 let, soudružka Šiklová.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Online reportáž
00:31
Ukrajina uzavřela do rána letiště ve městech Charkov a Dnipro. Nad prostorem východní Ukrajiny a přiléhající částí Ruska momentálně nepřelétají vůbec žádná civilní letadla.

00:30
Francouzský prezident Emmanuel Macron po rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským zopakoval, že podporuje svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny, uvedl ve středu pozdě večer Elysejský palác ve svém prohlášení. „Prezident rovněž ocenil klid ukrajinského prezidenta v současné situaci,“ stálo v prohlášení.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

00:53
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pozdě večer zveřejnil videoposelství, v němž se obrací ke svým krajanům, ale i k Rusům. Ukrajince se snaží povzbudit a posílit zmínkami o bezpečnostních opatřeních státu i reakci a podpoře ze zahraničí. Poté promluví rusky. Zmíní se, že Vladimir Putin s ním odmítl vést telefonický rozhovor. Proto se obrací k ruským občanům. „Sdílíme přes dva tisíce kilometrů společné hranice, podél které dnes stojí vaše jednotky, téměř dvě stě tisíc vojáků, tisíce bojových vozidel, vaše vedení schválilo jejich postup do jiné země a tento krok by mohl být začátkem velké války na evropském kontinentu,“ říká Zelenskij. „Ukrajina ve vašich zprávách a skutečná Ukrajina jsou dvě zcela odlišné země. ... Říkají vám, že jsme nacisté. Může ale nacismus podporovat lid, který položil více než osm milionů životů za vítězství nad nacismem?“ připomíná mj. společný boj ve Vlastenecké válce

Průměrný počet slepic: 3.1 (9 hlasů)

00:53
Rada bezpečnosti OSN se podle diplomatů sejde kvůli Ukrajině ještě v noci, uvedla agentura Reuters. Kyjev o to žádal poté, co vůdci separatistických republik požádali Moskvu o vojenskou pomoc.

01:02
Nejméně pět výbuchů zaznělo ve východoukrajinském Doněcku ovládaném separatisty, řekl svědek agentuře Reuters. Zdroj výbuchů zatím není znám.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

Jsou do těch 8 miliónů válečných obětí započítány také oběti banderovských pogromů na Ukrajině? Kdyby to nebylo tak vážné, byl by to vlastně vtip. No ale vždyť je to bývalý komik.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Prý Makron ocenil klid prezidenta.
To protože nebyl vedle něj. Ten je už posranej až za ušima protože je mu již jasné jak dopadne.
Náckové ho už utýct nenechají a tak už jen bude v zoufalství očekávat svůj konec.Možná se ptá zda to Musoliniho bolelo.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

své koleji.

Uznáním dvou územních celků na území Ukrajiny a podpisem o vzájemné pomoci spolu s deklarováním ochrany etnických Rusů ukázal Kyjevu, že končí veškerá prdel. Však už komik z Kyjeva vyšiloval, že nikdy nedal a nedá povel k útoku na ruské vojáky.

Teď úplně postačí, aby vatnici požádali o vojenské konzultace a aby Ukři spustili palbu na takovou konzultační delegaci.

Jinak řečeno - Putin se pokusil několika podpisy na papírech zastavit vojenské střelby Ukrů. Jestli se Vasil posere a ostřelování alespoň dočasně zabalí, ukáže se, že každý Putinův podpis bude míti cenu doslova hromady zlaťáků.  Minimálně tedy pro Rusy.

A to se bude počítat. Už zanedlouho.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

nemáme k dispozici zprávy GRU ani Koudelkovic hochů, máme však zdravý selský rozum a zkušenosti. A pokud jsou věci příliš složité, prostě děláme to, co máme "rovnou před nosem". Je to jednoduchý buddhistický nástroj, kdy se vracíme k tomu, co známe tak dobře, že nám to nikdo nemůže vzít. Žádný politik, žádný novinář, žádný internet...V mém případě si jdu ráno očistit zuby, udělám dětem snídani, vypakuji je s pusou do školy, udělám krátké přání pro VŠECHNY cítící bytostí, Sednu si do meditace a pak si půjdu lehnout po noční. Když to všechno udělám a nechám Mysl nespekulovat, z PROSTORU se nakonec spontánně objeví "správne řešení". Přizpůsobte si tu metodu svému životnímu postoji a věřím, že zítra, nebo pozítří jste tu s novým, inspirativním článkem, plným zajímavých myšlenek.

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Nemyslím, že šlo o jeden konkrétní dlouhodobý koudelkovský plán. Jsem hluboce přesvědčený, že Rus jen hraje podle momentální situace. Jistě, základní cíl bude asi jasný, ale cesty k němu se odvíjejí různě. Třeba stačilo, aby se Biden namísto vyřvávání o strašlivých a zničujících sankcích a Johnson namísto povyku o útoku na Kyjev třeba jen ještě v neděli důrazně otázali Ukrajiny: "A plníte vy ty Minské dohody? Teprve PAK se za vás postavíme."

Jenže co by bylo kdyby se už nikdy nedozvíme.

Jak je dnes populární to přirovnání k Mnichovu - Československá strana Karlovarské požadavky nakonec totiž přijala. Teprve PAK zmizeli šéfové Sudeťáků, aby byli k nesehnání, až jim tuto zprávu donesou. Pak bylo třeba prohlásit, že sudetským Němcům již nestačí. Teprve pak bylo třeba vyvolat nový konflikt a nejlépe celou kárnou výpravu četníků a ozbrojených sil po slavném povstání. Nejprve musela jedna strana přistoupit pod tlakem západních spojenců, kteří se stali spojenci nepřátel, na zcela nehorázné požadavky.
Jenže zatímco sudetští Němci čekali kolik - osm dní od přijetí, jež odmítli slyšet, než povstali, aby svou "obětí" (rozuměj, obětí českých četníků, financů a dalších) přiměli své nové spojence nás prostě Hitlerovi dát?

Jak dlouho čekal Putin? Skoro osm let?
Kde jsou ti spojenci Ukrajiny, kteří chápou, že v zájmu zachování míru už Rusovi nemůže stačit ani splnění Minsku?

Prostě jsem přesvědčen, že Putin jen udělal právě to, co dělá Američan, když poslal své vojáky do pobaltí; legračně málo, aby měly vojenský význam živí - to jejich smrt by byla skutečný problém pro světový mír. Protože v danou chvíli, dle něho, nejspíš už nemělo smysl dělat cokoliv jiného. Jistě, tak jako outsorcingem výroby naučil západ Čínu všemu, nekonečnou hrou na sankce naučil západ Rusa, že spoléhat se - parafrázuji na naše poměry - na dovoz potravin a energií - je cesta do otroctví. Což zároveň může být jedním dechem i oprávněně a správně vnímáno jako "příprava na dnešek". Ale - opět na rozdíl od onoho oblíbeného přirovnání k Hitlerovi, zatímco Hitlerova příprava směřovala k jediné možné cestě - buď se hospodářsky zhroutit (poprvé oddáleno Křišťálovou nocí), nebo vyvolat (vítěznou) válku https://is.ambis.cz/th/r2hnj/Srovnani_nacisticke_a_komunisticke_ekonomi… , Putinova příprava stále počítá spíš s mírem. Minimálně jde-li o míru zadlužení země...

Hledáme-li válečného štváče dle nákladů na armádu k vlastnímu hospodářství - člověku by se až chtělo přemýšlet - může si vůbec Ukrajina ty krásné nové zbraně dovolit, aniž by byla nucená k válce? Může si Polsko dovolit všechny ty tančíky a vrtulníky? Hm, možná je to náhoda, že je právě v tuto chvíli web SIPRI.org nedostupný... Tak snad postačí alespoň převyprávěnka Bohumila Kartouse... https://blisty.cz/art/103580-sipri-svetove-vydaje-na-zbrojeni-v-roce-20…
"Takřka všichni členové NATO v roce 2020 zvýšili své vojenské výdaje. Výsledkem je, že 12 členů dosáhlo nebo překročilo cíl v podobě 2 % HDP vydaných na obranu. Například Francie, která je co do výše výdajů osmá na světě, překročila hranici 2 % poprvé od roku 2009. "

"Americké vojenské výdaje dosáhly odhadované výše 778 miliard dolarů, což představuje nárůst o 4,4 %. V roce 2020 představovaly vojenské výdaje USA 39 % celkových světových vojenských výdajů. Šlo o třetí růstový rok v řadě, po sedmi poklesech. "

"Několik dalších, včetně Brazílie a Ruska, nakonec utratily výrazně méně, než plánovaly. "

Hm... a ČRo k roku 2019: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3084989-svetove-vydaje-na-zbrojeni-l…
"Dohromady státy NATO loni investovaly do armády bilion dolarů (25 bilionů korun). Rusko v roce 2019 zaplatilo za armádu 65,1 miliardy dolarů (1,6 bilionu korun)"

Nebo je to jen oprávněné vyjádření obav z masivně zbrojícího souseda (Rusko má mít vůči svému HDP celých 3,9%)? Zůstaňme u mnichovského příměru - Československo vydalo na přímé investice do obrany v roce 1937 cca 9 % HDP, na rok 1938 plánovalo 11,5 %, dle jiných zdrojů plánovalo až k 15 % HDP. No, proti Německu stále brnkačka... Jen bych se opravdu bál, zda by prosté krystlíkovské šermování číslem nedokázalo udělat z Československa většího válečného štváče, než je dnešní Rusko...

I pro všechno výše uvedené jsem přesvědčen, že Rus hraje hru podle toho, jak mu přijdou karty. Občas si lízne i nějakou nepříjemnou. Tak hraje tak, aby z té nejhorší varianty vytřískal tu nejméně špatnou. Hrát šachy totiž znamená mít sice plány a varianty, ale zároveň muset pracovat s tahy protivníka. Který ne vždy udělá to, co vy si přejete. Občas hrát i vynucené tahy - nejméně špatné ze špatných. Na téhle šachovnici je prostě těch figurek a hráčů příliš mnoho.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Na východě Ukrajiny pochopili, že harpagondechujců se demográticky nezbaví narozdíl od místních blboňů. Trvá to, ale zbaví se jich. Těch patnáct milionů ukrajinců, keří se chtěli zachránit, co přestoupili harpagondechánii vytírat hajzly budou jednou závidět. Osvobozen byl Krym, teď bude odvobozen východ Ukrajiny, další už se budou hlásit, snad na nás nezapomenou. a místo perestrojky dovezou dekomunizaci.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Nebudu tady věštit, jak co dopadne, to už jste dávno probrali ze všech stran. Ale trápím se tím, tak jen můj názor:

Myslím si, že Putin prostě už jen ztratil trpělivost. Celých 7 let doufal, že ukrajinští vládci zjistí sami, do čeho byli vmanipulováni, čekal, až začnou uplatňovat Minsk 1 pak Minsk 2, a sklízel jen provokace, urážky, ignorování jeho návrhů a ohromné vyzbrojování UK cizími státy.

Když teď viděl, že občanskou válku Kyjev znovu otevřel, že zase umírají civilisti a děti, rozhodl se uznat ty dva státy, aby příp.mohl pomoci. Nezačal válčit, pořád čeká. Z toho postupu nebude mít žádný zisk on, ani UK, vlastně kromě zbrojařů nikdo. Ale snad zabránil, že se tam skutečná válka nerozhoří, protože si ukrajinci na ruské vojsko netroufnou (snad).

Západ už o Putinovi šíří duševní onemocnění, protože cítí, jak mezi lidmi k němu vzrůstá respekt. Propaganda u nás jede na plné obrátky, ve školách se neučí, ale přední propagandisti tam vysvětlují dětem kdo je ten zloduch, který jim ničí jejich hodnoty a ohrožuje celý svět. Tohle si u dětí ani komouši nikdy nedovolili. Anebo byli mnohem chytřejší, než dnešní "libodemokraté" a jakž takž znali míru. Současná propaganda a "vysvětlování" skoro bez výjimky jsou tak stupidní a průhledně vylhané a lidé čím dál víc umí počítat dál než do pěti, takže si těmi lžemi sami podrážejí nohy. A pořád nemají dost.

Dovede si někdo ještě vůbec představit, že bychom v téhle době měli skutečně nezávislá veřejnoprávní média? Bez hysterie, bez štvaní a manipulování? A jak úplně jinak bychom se cítili, kdyby jejich informace byly racionální a bylo na ně spolehnutí?

Ať se vám alespoň dobře spí i navzdory téhle hnusné době.

Průměrný počet slepic: 4.8 (15 hlasů)

...nejvyššího kalibru. Bere mě vztek a nejsem schopen to v klidu dokoukat ať to naberu z jakéhokoliv kanálu, je to žumpa. Na Ukraruině se střílí do civilistů, ale odkud kam se neřekne. A k tomu ilustrační videa vzatá bůhví odkud. Hrdinští Kyjevané se vyzbrojují, dokonce i matka, která neví, co je odstřelovačka si jí koupí včetně výzbroje! Že by práce Jasánka? A co dvě její děti? Budou si mít kde hrát? Je to co se týká propagandy  ještě horší než v r.2014-15 a vlastnit svítící oko Velkého Bratra, tak už je na chodníku vedle popelnic přímo oknem.
Nejhorší je zblblost populace bez rozdílu věku. Je jedno, že má někdo děti a přes ty má svoje vnoučata. Ne, bude dědek řvát, protože v něm krmili starou zášť a tupec nepochopil, že podporuje štěkotem ratlíka konfrontační politiku. Dokud mu na hlavu nespadne raketa. A ještě se ten debil vystaví na FB s novým profilovým obrázkem s ukr. vlajkou, protože je to FB počinek!. Je to mimochodem můj bývalý spolupracovník z let po vojně a rusofob až na půdu. S těmihle už se odmítám bavit, zajímá je jen stará křivda a nenávist. Mnichovská zrada a poválečná velmocenská dělba světa je nezajímá, nenávist je přednější než historická skutečnost. A pod tím svým profilem má 40 lajků. Výborná komunita, tak jsem se zdržel poslání do prdele, nic bych nedokázal, ale taky jsem to musel zalít a zklidnit žaludek.
Samozřejmě nezávislá média neexistují, ptz za vším pracují něčí peníze. Největší radikálně uřvaná mainstreamová média vlastní ty finanční kruhy, o jejichž existenci Vidlák tak bláhově pochybuje. I přes to, že ty nejnezávislejší mají své weby a TV kanály prolezlé reklamou "zkrz na zkrz". A ti kdo je financují řídí jejich činnost, práce na objednávku, presstituce za bakšiš. Čím větší peníze, tím větší vliv přes propagandu a fabulace. Viz např. současné US. Jeden prsten vládne všem, přes peníze a banky. Proto ta linie na východ, Západ je už dobyt a Evropa v hajzlu. 
Neměl jsem v úmyslu nikoho poučovat a nejsem schopen se vyvarovat sprostých slov a taky jsem nic nového nenapsal...

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

prostě šlus!

Samozřejmě, že netuším, vidláku, co Putin, ale zkusím si tipnout, že až Šojgu zaujme v Doněcku a Luhansku co zaujmout potřebuje a pište si, že on zaujme, protože banderovci NIKDY nedaj pokoj, tak „navlíkne“ těm svým vojclům modrý přilby s takovou jistotou a samozřejmostí, že těm v OSN sedícím vývozcům demokracií se o tom nikdy předtím ani nezdálo. Dokonce bych to viděl až ták, že uvidíme Putinovy nový tanečky mezi skleničkama z křehkýho skla na vysokejch štopkách.

Rusák si pamatuje, s kým vyhrál druhou světovou, kam už nemůže ZNOVU couvnout, protože dobře ví, co byla Barbarossa a co jí předcházelo! Vidlák uhodil hřebík na hlavičku, když píše, že měli na dohodu 8 let, místo toho hází JEHO lidem na hlavy granáty a děti se jich bojej (mám taky osmiletou vnučku a ani náhodou si neumím představit, že by vyrůstala jako její vrstevnice v tom strachu Doněcka a Luhanska!).

Putin dávno ví, že i kdyby byl zlatej s pštrosím pérem zapíchnutým v prdeli a třeba i s růžovejma tangama od toho Bidenova kokota Sama Brintonoda ( https://cnn.iprima.cz/po-bilem-dome-chodi-na-podpatcich-biden-najal-kon… ), tak se Západu stejnak nezavděčí, protože s hluchejma, slepejma a blbejma se prostě nic domluvit nedá!

Tak si buďme jistý, že od teďka ani hovno, vážení! Chraň nás Bůh s Alláhem dohromady, jestli odněkud vylítne a Rusáka trefí byť jeden jedinej humanitární granát od Havla, vlastně Černochový a spol., protože na každou hlaveň namířenou na Rusa míři deset hlavní od Šojgua a ten už dokázal, že se nezakecá. Ti bystřejší z nás dávno chápou, že nejen tyhle hlavně. Nad Rusem se NIKDY nedá vyhrát, protože po červenejch tlačítkách už nic nebude, prostě šlus ... pro ty zdejší úplně nejblbější anonymy = ani jeden jediný dolar, mobil, internet, selfíčko či anonym!

Dokud budem furt a furt blbý, tak holt musej bejt dva světy, a kdo to nechápe, tomu není pomoci.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Těma tanečkama mezi skleničkama jsem měl na mysli to, že nám Putin může ještě pěkně zatopit úplně bez zbraní. V tom paradoxně spatřuju další zbraň Ruska a možná, že mnohem účinnější než ty, který má Šojgu, protože na nás Putinovi bude úplně stačit, když nám vlastně NEZATOPÍ, to pak i Jourovitý Lejna budou nadbíhat přefiknutím Orbánovi, jen aby přemluvil Putina, ať nezavírá kohoutky. Nevěřte blábolení toho nedouka Fialy, že jsou někde nějaký volný molekuly svobody a že se bez ruských dodávek obejdeme, on vyloženě lže… ale o tom se už pode mnou zmiňuje přítel Godot a dává odkaz na Vlka, kterej tohle umí … tak co bych se namáhal, žejo?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Nemyslím si, že by tu byl někdo zvědavý na nějaká moje moudra.
Vřele ale všem doporučuji vyskočit na chvilku z této dnešní diskuse a mrknout k Vlkovi. Dnes je zase jednou ve špičkové formě a stojí za přečtení (a pochvalu).

K vašemu, Vidláku:
"Sankce se prý dělají, aby se obyvatelstvo postavilo proti režimu. V Íránu ani v Rusku to moc nefunguje, ale zrovna tady na Západě by se to podařit mohlo. Schválně kdy se v okně paneláku objeví první roura od kamen. První Vystrčil."

Ano, právě v souvislosti s dnešními údaji u Vlka se tohle jeví jako velmi reálné.
Vlastně je to paradoxní - přeji si konec EU (je nereformovatelná), ale stále intenzivněji vnímám, jak ten proces bude bolet.

P.S.: A Vlk tam má i nádherný "fórek", který přišel z Bělehradu. Nevýznamný, ale dokonalý!

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

že se tady většinou shodneme, že EU se rozpadnout musí. Dříve, nebo později. Buďto jako rozumní, civilizovaní lidé a pak by to zabolelo, asi jako rychlé strhnutí náplasti.  A nebo budeme čekat dokud to samo neuhnije a neodpadne. A pak budeme řvát ještě dlouho, předlouho. Ta první varianta je pravděpodobná, asi jako zítřejší zjevení Aštara Šerana...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by MANDALADAN

Trvalý odkaz

Nevíte, vy tupí vidláci, co je to vypapírovat? Tohle hovno včera vypadlo z Lipavského. Znamená to, probrali jsme to, sepsali a podepsali. Vypapírovali jsme to. Já také vymýšlím novotvary "ukrajinská neválka". Já to, ale dělám ironicky, zesměšňuji to. Tihle absolventi soukromých škol a kateder "historie komiksů" (to skutečně existuje) to myslí naprosto vážně.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

To zřejmě nějak souvisí s vyměšovací potřebou, která někdy naběhne nevhod zvláště pokud je dotyčný vystaven přílišnému stresu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)