Ne každý, kdo mi říká Pane, Pane...

Autor

Tak jsem se včera dozvěděl, že máme křesťanskou vládu. Vzhledem k tomu, jak moc jsme ateistická země, tak se nám ke katolíkům hlásí sedm členů vlády, dokonce i ten Bartoš jakožto ultraliberál se hlásí k husitům a náš skvělý ministr zahraničí se hlásí ke starokatolíkům (a Hamásu). Na to, že polovina lidí při sčítání ani nevyplní kolonku o náboženském přesvědčení se dá vlastně říci, že volby vyhrál Dominik Duka, aniž by si toho někdo všiml. 

Řeknu vám ještě jeden paradox - ve Vidlákově se při sčítání k českobratrským evangelíkům přihlásilo méně lidí než kolik jich chodí do kostela. A nejen to. Přihlásilo se jich méně než těch, co svůj sbor platí svými příspěvky. Jasně, já vím, že  přiznání se k církvi je dobrovolné. Ale farář před sčítáním po několik nedělí zdůrazňoval, že data ze sčítání pak budou použity jako argument při vyjednávání s církvemi a při přidělování peněz a společenského významu. Stejně se docela dost lidí raději nepřiznalo, že do toho kostela chodí. 

A já , ač kritik současného směřování církve, jsem se při sčítání ke své víře přihlásil.

Žijeme opravdu v hybridní době. Křesťanská vláda bude šetřit = bude se chovat asociálně a největší asociál bude muset být předseda KDU Jurečka jakožto ministr sociálních věcí. Starokatolík (a Hamásovec) bude bubnovat do války s Ruskem a říkat tomu mír,  Husita a antifák v jednom bude adorovat ojrokomisařku, která se snaží zrušit slovo Vánoce, katolíci z TOPky budou horovat za přijetí muslimských migrantů, kteří se záhy začnou cítit uráženi křesťanskými symboly a Petr Fiala na to bude zírat jako na zjevení a později se bude tvářit jako Boží umučení.  

Katolík Gazdík samozřejmě nemá vůbec nic proti tomu jako jeho stranický šéfík vyjebal s Piráty a všichni dohromady samozřejmě konali výlučné dobro, když před volbami házeli Babišovi klacky pod nohy s covidem, ačkoliv teď dělají přesně to samé. A dokonce už stihli vyrobit první zmatek, kdy učinili jakási opatření na příjezd z ciziny a vzápětí je pro české občany zrušili. 

Člověk začíná mít pocit, že býti křesťanem znamená vypnout mozek, zapomenout na všechno co se děje kolem a žít jen přítomným okamžikem. Blahoslavení chudí duchem... 

Ještě že se o tom jejich křesťanství píše. Člověk má úplně chuť z církve vystoupit, pořídit si modlitební kobereček a třikrát zvolat, že není boha kromě boha a Mohamed je jeho prorok.  Ale tohle u nás bylo vždycky... Zatímco v Itálii nebo Španělsku jde posledních sto let církev s lidem a proti pánům, u nás jde posledních 400 let církev s pány proti lidu. Nikdo tu neudělá pro diskreditaci křesťanství tolik, co zvládnou za pár měsíců nově zvolení mocipáni. 

A nebo ne? Když už jsou to ti křesťané a hlásí se k těm křesťanským hodnotám, tak se to někde projeví? Bude se šetřit sociálně citlivě, zakáže se lichva, budou odpouštěny dluhy, bude se klást důraz na křesťanské symboly a když už jsme si všichni rovni, nikdo nebude ustupovat muslimům v jejich pocitech méněcennosti? Odpoví se jasné slovo Bruseli, že u nás jsou kříže na i v konstelích a tak to zůstane? Začne Lipavský mluvit o míru? Je všechna ta současná krize kolem Ruska jen způsob jak zavřít hubu válečným štváčům u nás, protože kvůli nim je nutno vyvolat hlubokou krizi, aby se všichni lekli a pak bylo možno jednat, protože kdyby začali jednat teď, tak se spustí řev, že jsou všichni Putinovi agenti?  Vyvolá Lipavský krizi proto, aby mohl jednat nebo aby mohl (za sebe někoho nechat) bojovat? 

Nebo se budeme přibližovat Bohu skrze bídu, protože blahoslavení nuzní?   Nebo budeme zase dělat pogromy na židy, protože ti mají přece henty banky a provozují lichvu? Nebo prostě jen uděláme pár pěkných katoických obřadů kolem prezidentské volby a ustanovení nové sněmovny a bude všechno dobré? 

Že tahle vláda definitivně zdiskredituje kapitalismus i demokracii, to jsem tak nějak víceméně čekal a hodlám to velmi cynicky a ještě jízlivěji komentovat. Že se oddělá se na boji s koronavirem, k tomu zatím vysílá velmi silné signály,  ale také dorazí i všechno křesťanské v naší zemi, to jsem si rezervoval pro Duku a jeho lidi. A hele ne, oni to zvládnou na úřadu vlády ajn cvaj. 

  Ale tak to má být... když jde náš svět do háje, tak se vším všudy.  

Ne každý, kdo mi říká Pane, Pane, vejde do království nebeského, ale ten kdo koná vůli mého otce v na nebesích. (Matoušovo evangelium, 7. kapitola, verš 21 - 23)

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (130 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

...visici na stene. Tak vola Ondrej Neff katolickou cirkev, podle jeho mineni hluboce totalitni organizaci. Nynejsi podivny papez slunickar myl nohy migrackum - slimakum, kteri likviduji doma krestany... Na obranu nazvu Vanoc vystoupil jen proto, ze toto je soucasti ritualu a ideologicke metodologie cirkve - na kterou si cirkev velice nerada nechava sahat. Ja mel dost, kdyz jsem videl v TV kazen mladeho kneze, ktery nabadal ovecky at neveri ruznym lziprorokum, kuprikladu psychotronikum. Z toho trcela jako pero z gauce zarlivost na jiny pojmove - idovy system. Pri tom vsem ale asi vira v zidovsko - krestanske pojeti Boha, je tim nejnizsim spolecnym jnemovatelem naseho civilizacniho okruhu, ke kteremu se dostaneme pri opravdu velke krizi. Nakonec, modelem toho je velka osobni krize nejakych tech odpurcu cirkve. Lecitel - knez s usmevem vzpominal, jak si k nemu vozili lecit manzelky funkcionari OV KSC :) Nebo i Husak si dal zavolat ke smrtelne posteli kneze. Lide potrebuji duchovni pudu pod nohama, neobejdou se bez ni, jakkoliv to mnozi nechteji davat najevo a holedbaji se ze jim to netreba. Az do doby kdyz jim nic jineho nezbude, nebudou mit z ceho uz cerpat nadeji na pokracovani ve sve svetocare... Dalsi ukazkou te duchovni potrebnosti je nekdy az tragikomicke napodobovani vnejsi slupky sem nepatricich duchovnich smeru, treba azijskych. Dejme tomu reiki - to je zkratka na ceste do nebe. Jenomze do nebe zadne zkratky nevedou... Takze katolickou cirkev potrebujeme, pri vsech jejich nevyhodach a uchylkach. Jinak si vyprazdnime nas duchovni prostor. A ten nikdy nezustava dlouho prazdny. Zahy se najde nekdo kdo se do neho zkusi natlacit.

Průměrný počet slepic: 3.9 (43 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdyby byl prosazovala by jeho strana s jeho fialovou okurkou Program Narodni Zachrany tzv PNZ.Strana,která má v nazvu zločin půjde vždy proti těm,kteři ji zvolili a ne,že ne ANO!.

Dnes jsem nemohla najit diskusi pod odvážným článkem zde ze dne 6.12 2021.!
Za to že zmizela 256 lidovýyysch komentátorů, je práve zodpovědné MINISTERSTVO PRAVDY tj piráti a je jedno kdo ji pry smazal.
To znamená,že je tu snaha asi cele vlády komplet prosazovat za každou cenu opět vládu jedné strany složené z podivnného slepence vedeného prý piráty,kteři za sebou maji dále tahat tu fialovou okurku o které jde už prý fáma,že ziskala své tituly výhrou v tombole,nebot ji chybi i selsky rozum.
Však taky brzy ukáže,že má v plánu co nejvice nahrávat spekulantům s energii,aby slnila svůj cil deindustrializace republiky jakýmsi "GRYNDYLEM".prýy novou diktaturou s nazvem humanisticky gratenizmus,,ktery vyhubi v krátkem čase kapsy těch,kteři se raduji nad rozpadávajici se EU,terorem upiráni očkováni opravdovou vakcinou SPUTNIK V kterou nam zakázali,aby kapitalisti bez přivlastku vycházejiciho z gangsterismu dat v ramci pry toho drynfdylu na vyrobu ponrav,ktere se budou sušit a sypat bezmocnému ANO,BUDE MI LIP do salámu pod dozorem policejniho státu.
Jsem dost peprná nebo mám jak se řiká pojist vice papriky a zadat toho trotla z MZV,aby zajistil vráceni 3,6 BVILIONU válečných reparaci,aby jsme se mohli po zunby vyzbrojit jako SCHEIZ ARMAY a zabránit rozpadu NATO,které prý nedalo papir strejdovi Putinovi a on ted si pry má pro něho přijit,nebot ho po něm žadaji a nedali mu ho.
Tak to je holenkové celé ta taktika CHUCPE podřezavat si "za souhacu"pod sebou větev na které sedi a brzy se k tomu budou třepat pry i zimou,nebot nepodepsali dlouhodobé smlouvy na teplo,které ted pry budou rozdávat jejich thermoboys "zdarmya"!

Průměrný počet slepic: 3.5 (24 hlasů)

Vidlak, kde zmizla diskusia zo 6.12.? Den pred aj po je diskusia pritomna.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

In reply to by Aborex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chyba Drupalu - už jsem to opravil. 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

politickej korektnosti...

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Diskuse z 13.8. (zdali se dokážeme vyhnout blackoutu) taky chybí:

https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/dalsi-nevyzadana-rada-tentokrat-pro…

Měl jsem za to, že zasáhla vyšší moc...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

zapnu po půlnoci televizi a koho tam vidím? V průvodu se se dopředu staví Halík. Vypínám.

Chodí do kostela, platí příspěvky, nehlásí se k ortodoxní církvi když svobodně a anonymně vyplňují. Chodili na schůze, platili členské příspěvky a Fond solidarity, v hospodě ani doma nebyli ortodoxními komunisty. Být schovaný ve stádu, nevyčnívat, hezká česká vlastnost. To nemyslím zle, dobrý způsob jak přežít mezi "milými" zapálenými sousedy.

Průměrný počet slepic: 4.5 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

poznámku s cynismem dosahujícím téměř 0.1 cynismu A.h. (nadskakující případní nováčci ve službě, projděte si aspoň pár diskusí, než začnete sepisovat novokoštní (odvozeno od koštěte, nikoliv koštu) hlášení o rychle chycené rybě), že není snad lepšího důkazu oprávněnosti názvu katolické církve, když ve své obecnosti přijímá do své široce otevřené náruče Halíka i Duku, Piťhu i Putnu, Ovčáčka i Kalouska, Semína i Grygara.
Pane vidláku, církev za ty dva tisíce let přežila mnohem horší věci, než skutečnost, že se k ní per hubam (!) hlásí pár šmejdů s dočasně nadprůměrnou rozhodovací pravomocí v jedné nevýznamné evropské zemičce. Tohleto církev ani křesťanství u nás nepoloží.

Průměrný počet slepic: 4.2 (21 hlas)

V tomto ohledu bohužel nejsem vůbec optimista, protože jsem insider.  Církev každých deset let ztrácí polovinu svého členstva.  A ztrácí ho právě proto, že s nám Duka, Semín, Halík, Piťha a další přou o směřování. A když v tom nemají jasno ani katoličtí intelektuálové, není divu, že lidi jsou tam, kde se jim nabízí poněkud přímočařejší naděje. V evangelické církvi je to stejné. Katolická církev je v dnešní době mnohem víc klerikální partaj než všeobecná církev působící na celém území. 

Katolíci ještě mají trochu peněz. Přece jenom dostali zpátky slušný majetek a zřejmě budou existovat i kdyby tam byl jen Duka, Graubner, Halík, Piťha a Semín. Arcibiskupský palác a paár dalších kostelů z toho uživí. Ale tím to končí. 

Evangelická církev je na tom hůř. Ta do roku 2030 přijde nejspíš o 3/4 současných farářů, objektů a členů. A už teď je zcela zřejmé, že nebude mít z čeho uživit své vedení. 

Budou se dít zajímavé věci... Církev se samozřejmě udrží... ale není nikde řečeno, že se udrží i tady. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Víra je nepřenosná, těžko vysvětlitelná a jde o spasení duše. Ne těla.

Průměrný počet slepic: 3.6 (15 hlasů)

Víra je přenosná (lze snadno dokázat na počtu věřících v rámci rodin. Rodiče - potomci : platí pro křesťany, muslimy i ateisty)
Dá se vysvětlit a také je do úmoru a do zblbnutí vysvětlována. (jinak by neexistovala kázání a další náborové akce)
Jde o spasení duše i těla (Věř a víra Tvá Tě uzdraví. Vy nevíte, že ve zdravém těle zdravý duch ?)

Průměrný počet slepic: 3.8 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Ale to nevadí, protože zrovna tohle téma je mi lhostejné.
Dnes bude svíčková z daňčí kýty, přijdou všichni. Ještě že jsem jí připravil kotel.

Průměrný počet slepic: 3.5 (22 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

primitivni... :D

Průměrný počet slepic: 1.8 (11 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale jak účinné !
Rodinu lze stmelovat společnu modlitbou, ale ani pojídání společné krmě, obzvláště je-li jí svíčková z daňčí kýty není bez účinku.

Průměrný počet slepic: 4.9 (22 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dančí kýta je podle mne dobrá monstrance.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak účinné... :D

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Godote,
toho daňka jste ulovil sám? Třeba v krámu v souboji s jiným gurmánem, kdo bude u kýty dříve. :-)
Jedním ze sedmi hříchů je nestřídmost, ale zase Vám nehrozí lakomství. :)

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Již není tak složité dostat se ke zvěřině... Specializované obchody jsou, byť ne na každém rohu... ;-)
https://venison.cz/obchod/

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

V restitucích získaly majetek za 75 mld Kč. Dalších 58 mld, za majetek, který z různých důvodů nelze vydat, dostanou církve postupně formou finančních splátek po dobu 30 let.
Majetek se skládá se především z polí, lesů, luk, nemovitostí.

Bohatství si vynutí také pevné politické zázemí a buďme si jistí, že katoličtí poslanci nenechají pokladny firem vyrabovat, pokud se úměrný příspěvek pro poslance najde.
Penize = moc a naopak. Bude ale zapotřebí vyčlenit schopné lidi pro správu a tím zase utrpí péče o ovečky.
Prioritou musí být prosperující hospodářství církví, ostatní se dostaví. když ovečky uvidí, že se hospodářství zmáhá, pochopí, že síla strany nestojí jen na ideologii.
Faráři udělali v dějinách nemálo změn,naše století by nemuselo být výjimkou, koneckonců - socialisté jsou pryč, komunisté jsou pryč, cesta je volná.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

americky a sovetsky kosmonaut a najednou vidi jak si v krateru sedi Spanel a kouri cigarillo. Jak to, krici cely bez sebe American, Dyt vy vubec nemate prumysl !! Ale mame farare a policajty. No a ?? No postavili se jeden druhemu na ramena : Jeden farar - jeden policajt, jeden farar... :D Ale vazneji : Ptali se jednou Franca, proc dava tolik penez na cirkev. Odpovedel : "Protoze jinak bych musel davat dva krat tolik na policii." A moderni "progresivni levice", vselici ti Antifa, neomarxiste, apod. zmrdi, take nesnaseji cirkev. Proc ? Protoze receno jejich slovy, "cirkev predstavuje tepelny stit kapitalismu".

Průměrný počet slepic: 4.2 (18 hlasů)

Vidím jen znak koryta, devítihlavé kočky a sud s nápisem voda, ve kterém je víno...pro ty sociálně praktické.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

Většina majetku byly lesy - ty jim sežral kůrovec. Místo zisků mají ztráty a musejí sázet stromky. Další velká část majetku jsou staré církevní paláce - objekty památkově chráněné s brutálně drahou údržbou a velkými náklady na vytápění. Byť zpravidla na lukrativních adresách. Ale pokud se mají zaplatit na pronájmech, musí se investice do nemovitostí osekat a ceny nájmu držet vysoko. Žádný velký vejvar to není. 

Katolická církev má dneska vlastně jen jeden zdroj spolehlivých příjmů - z pronájmu orné půdy. Což je tak 4000 Kč ročně z hektaru. Ale jen tehdy když se půda drancuje. Když se nedrancuje, je pronájem skoro nulový. Kolik má církev hektarů orné půdy? Vynásobte čtyřmi tisíci a máte reálné katolické příjmy v této zemi.  

Průměrný počet slepic: 3.9 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Ano i já jsem pro to,aby bohaté cirkve konečne začaly podporovat sestaveni nových politických,doposud nevidaných nových politickych formaci,které by konečně pochopily co stoji sepsáno v postulátech Programu narodni záchrany ,PNZ (spásy )našeho nejen vidláctva,ale i nešťastných dušicek,bloudicich bez pastýřů!

kteryýmžto majtele velkých peněz vyhýbajici se 90% zdaněni ve prospěch opakujici se historie odevzdáni se pravdy husitů,kteři nikdy poraženi nebyli a přežili zlo temna dodnes.
To se začiná klubat jako ješste malé kuřatko holátko narozeni
Šstedreho doposud bohatého ježiška ,ale co kdyz mame znova jako husité pravdu a tentokrát se upálit dávat nebudeme!
Co kdyby vznikly 2 mnebo tři poltiicke formace a uznaly,že bez PROGRAMU PNZ je jejich život zbytečny a tak konečně dopadla i výroba odpadových polit.subjektu do předešlých voleb,které pak zmizely jako para nad hrncem což bude výstraha vsem trottlum,kteři vedli ubohé CSSD a KSČM do propasti zaomněni a natahuji si i dodnes bačkory dále!
No škoda,že ani SPD nedokáže posilit svůj nedostatečný program jenzhrunba 10% a demonstruje,že jeji verchuška by měla raději jit zpět dělat kariery japonského popeldáře namisto jejich ne politického,ale finančniho pojetiu SPD,ktery se zabejčil a odmitá dosaženi větsiny ve Snemovně prý plné zrádcu a loupežniků !

Průměrný počet slepic: 2.5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Proč je těžká prosba o odpuštění? Protože ponižuje náš pokrytecký image. Avšak žít ve snaze ukrývat svoje nedostatky je namáhavé a skličující. Ježíš Kristus nám říká, že být chudými je příležitost milosti, a ukazuje východisko z oné námahy. Máme právo být chudí v duchu, protože taková je cesta Božího království.

Je však třeba podtrhnout zásadní věc: není zapotřebí, abychom se nějakou transformací stali chudými v duchu; nemusíme se nijak transformovat, protože to už jsme! Jsme chudí... nebo jasněji: jsme „chudáci“ v duchu! Máme zapotřebí všeho. Všichni jsme chudí v duchu, jsme žebráci. Takový je stav lidství.

Boží království patří chudým v duchu. Existují ti, kdo mají království tohoto světa: majetky a vymoženosti. Avšak takové království skončí. Moc lidí i ta největší impéria zaniknou a zmizí. Často v televizních zprávách či novinách vidíme nějakého mocného vládce či vládu, kteří včera byli a dnes už nejsou, padli. Bohatství tohoto světa odchází, i peníze. Staří nás učili, že rubáš nemá kapsy. To je pravda. Nikdy jsem neviděl za pohřebním průvodem stěhovací vůz. Nikdo si s sebou nic nevezme. Toto bohatství zůstává zde.

Boží království patří chudým v duchu. Ti kdo mají království tohoto světa, majetky a vymoženosti, víme, jak skončí. Opravdu kraluje ten, kdo dovede mít rád pravé dobro víc než sebe. To je Boží moc. V čem se Kristus ukázal mocným? Tím, že uměl dělat to, co pozemští králové nedovedou: dát život za lidi. A toto je pravá moc. Moc bratrství, moc dobročinnosti, moc lásky, moc pokory. To dělal Kristus.

Tak pravil papežfranta.

Průměrný počet slepic: 3.4 (22 hlasů)

Tím že se obětujete za lidi budete těžko nějak imponovat mocným. Takoých obětavců už lidstvo zažilo bez přehánění tisíce.
Ať už mluvíme o Ježíšovi, Husovi nebo třeba Johance z Arku, vždy stejná písnička.
Za života vysmívaný hlupáček, po mučednické smrti svatý. Pravidelně ve prospěch bývalých (však stáleživých) extrahajzlů kteří proti ikoně v době jejího života bojovali.
Ješua byl jen jedním z mnoha "proroků" tehdejší galileje a to že k nám dnes jednou za rok lítá komínem s dárky je shodou několika historických faktů
a potřeby Říma najít nějaký jednotící společenský tmel pro svou rozpadající se velkoříši.

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Obětujte se za tisíce a... nic. Obětujte tisíce za sebe a minimálně máte jednu stránku v dějepise.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Hej ministře Válku
dej na decimálku
jednotlivě každý kus.
Už teď je jak autobus
Lipanský i Suchý Nos!
Přikusují kabanos
k tlačence i k medu,
já to teda jebu.
Za rok budou jako prase
dneska začli praskat v pase!
Mají za vzor Bertíka?
Dyť je srazí motyka!

Průměrný počet slepic: 4.2 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Ve vládě je tolik prasat
a ještě se budou kasat
jak jsou akční, chytří,
přitom palouk kypří.

Netuší, že ryjou v zemi
že za kecy, za frázemi
je pořád jen holý kokot
že nezurčí strdí klokot.

Průměrný počet slepic: 4 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

Víte, na tomto sajtu jste většinou hodní lidé, proto sem rád chodím. Jen ta vaše víra, že nahoře na obláčku sedí pán bůh a hlídá všechny vaše činy, aby pak věděl, jestli poslat dušičku do nebe nebo do pekla... Ta na mě posílá deprese. Připadá mi neuvěřitelné, že tomu může dospělý člověk věřit, ale je to tak. Národ ateistů? Kdepak. Bohužel. Nezáleží na tom, že jsou hvězdy, galaxie ... a tam možná miliony myslících ras, úplně jiných, než jsme my. Nene, pánaboha zajímá, jestli jste si dali v pátek vepřo knedlo... Jak se s tím může lidstvo dopracovat k něčemu lepšímu, než k tomu, co to máme?
Přesto jste hodní lidé, to vidím. Tak Vám přeji všecko nejlepší do nového roku, přestože to zjevně dobře nevypadá. Doufejme, že aspoň nebude třetí světová.

Průměrný počet slepic: 4.3 (33 hlasů)

Václave,
podle všech náboženství, a dokonce i islámu, se má člověk chovat dobře (nu, islám to omezuje jen na muslimy, ale i tak je tam ustanovení o soucitu s druhými). Nikoliv však kvůli nějaké budoucí odměně, ale protože chce sám a cítí to tak. Kdo jen očekává budoucí odměnu, chová se vypočítavě. Takže je jedno, jestli nějaká budoucí odměna za dobré chování je nebo není. To ovšem neznamená, že by člověk neměl mít právo odporovat zlu a jen trpně nastavovat druhou tvář. A je opravdu lhostejné, jestli jste si dal v pátek půst nebo se přejedl vepřo-knedlo-zelem.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jeden z pilířů křesťanství - Starý zákon vyzývá k pobíjení nevěřících naprosto stejně zhovadile jako korán.
Velkcí králové předurčeného národa se chlubí kolik tisíc bohu nemilých pobili za den a které nečisté kmeny z boží vůle vyhladili. Holokaust hadr.
Bible a Korán mají úžasnou výhodu : najdete tam milosrdenství i krvelačnost, takže ať už zamordujete bezbožníka nebo dáte napít žíznivému, vždy je to další stupínek do nebe.

Průměrný počet slepic: 4.4 (19 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

... Pobijte tedy všechny chlapce. Pobijte i každou ženu, která už spala s mužem. Všechny dívky, které ještě nepoznaly muže, si nechte živé. ...

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asi to zapadlo v informačních šumech, ale Starý zákon je posvátnou knihou židů, křesťanů i muslimů. Proto také mají křesťané a židé v muslimských zemích určitá privilegie, protože se jedná o náboženství "knihy". V poslední době se označuje naše kultura jako židovsko-křesťanská, ale to je naprostý nesmysl. Naše kultura je řecko-římská, navazuje na civilizaci římské říše, která zase navázala na civilizaci řeckou. Ve skutečnosti moderní Západní Evropa vyrostla na renesanci, na návratu k předkřesťanským kořenům a ze Starého zákona toho máme jen velmi málo. Navíc je Nový zákon často v přímém protikladu ke Starému zákonu, například zdůrazňováním rovnosti lidí před bohem.
Starý zákon je sbírkou legend pouštních nomádů, které dnes označujeme souhrnně jako Arabové. S naší minulostí nemá nic společného a byl nám násilně vnucen. Někdy ovšem násilím vnucené náboženství je velice pevné, jak můžeme vidět u Afgánců, kteří byli původně budhisty.

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

... často v přímém protikladu ke Starému zákonu,"

No jasně! Bible to byl JEN Nový zákon. Tak to bylo zřejmě ještě v době Husa. Ale potom tam Církev propašovala i Starý zákon! Je celkem jasné proč.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Někdy ovšem násilím vnucené náboženství je velice pevné, jak můžeme vidět u Afgánců, kteří byli původně budhisty.
------
nabozenstvi muze byt takove ovladani pro lid, ktery propaguji vladcove

budhismus je dobry pro rozvoj, nebo klidne podnebi

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

"Starý zákon" je kompilát sumerské, mezopotámské, perské a babylonské mytologie. S Araby nemá společného nic, protože ti měli před islámem svá kmenová náboženství, která se asi dost lišila.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Náboženství, tedy jeho různé svaté knihy sepisovali lidi.
Často tak, aby vyhovovaly tehdejší vládnoucí třídě.
Jako základ někdy vzali učení některého tehdejšího osvíceného člověka, který pak byl časem zbožštěn, samozřejmě až po smrti, aby do toho náboženství náhodou nekecal.
Starý zákon se dá vyjádřit ,,oko za oko, zub za zub"
Židi vybíjeli (genocida) v zemi která jim byla ,,dána" jiné národy a brali si jejich majetek a půdu.
Při tom byli neustále (kněžími) přesvědčováni o své výlučnosti a nadřazenosti.
Mnozí tomu (nadřazení) věří dodnes.
Ježíš řekl o bohu Starého zákona izraelským kněžím:,,Váš bůh je ďábel"
Nový zákon je charakterizován ,,Když tě někdo uhodí do tváře, nastav mu druhou."
Bohové různých náboženství jsou vlastně takoví domácí (rodoví, národní) bůžkové, kteří leckdy nekriticky straní té své skupině a povolují likvidaci, nebo podmanění jiných skupin.

Bohové a bůžkové mizí v čase, tak jak mizí národy které v ně věří (kteří si je stvořili).
Kdo dneska zná třeba boha Mithru - narodil se 25. prosince z panny, v jeskyni ve skále, měl 12 druhů, učedníků slunce, byl uctíván jako dobrý pastýř a symbol lásky.
Vyznavači tohoto boha se nechávali pokřtít ponořením do vody, obětovali mu víno a chleba.
Nejstarší podoba Mithry pochází z doby před 4.000 lety a byla vykopána v Chattuši, metropoli Chetitů.
Mithra ,,ustoupil" Ježíšovi po roce 312, díky císaři Konstantinovi. (Milánský edikt)

Tak jako ,,ustoupil" Mithra, ustoupí časem i Ježíš, Aláh a jiní bohové, budou zapomenuti.
A budou ,,vytvořeni" jiní bohové a bůžkové a lidi se jim budou klanět a přinášet oběti.
Mnoho bůžků zanikne brzy po ,,stvoření" mohli by to být třeba bůžkové Green Deal, Nový světový řád, a jiní.
A někteří, i když měli slušně našlápnuto, se nestanou ani těmi bůžky. Třeba Lenin, EU, Kovid a v naší kotlince Havel.

Nicméně díky náboženství vzniklo i mnoho pozitivního, postavilo se hodně hezkých staveb a pod.
Člověk zřejmě potřebuje pro svůj vývoj věřit v ,,něco" a to mu pomáhá v žití.
Nebo potřebu víry jako berličky potřebuje alespoň většina člověků.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

A tak to já to mám trošku opačně Vidláku. Pokud jde o to zajít do kostela, tak to mám vnitřně stanovenou kvótu, alespoň na jeden vstup v roce. Lhostejno zda-li se jedná o mši, křtiny, případně svatbu.
Pokřtěn jsem od roku 1981. V kostele jsme byli s ženou i oddáni a všechny naše děti jsou pokřtěny rovněž. Nicméně, s pravidelnou účastí na nedělních bohoslužbách si hlavu moc nedělám.
Ale pokud jde o dotazník pri sčítání lidu, tak tam jsem do kolonky vyznání, uvedl římskokatolické. A to bez jakékoliv rady od naseho faráře.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

že jsem nikdy v životě nebyl ani na půlnoční.
Přišlo by mi to pokritecké, kašlat na to celý rok a pak si to jeden den v roce střihnout jako takovou atrakci. Asi bych se tam před těmi věřícími cítil poněkud blbě.

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

Klidně na půlnoční choďte, takových jako Vy je tam naprostá většina.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Bůh už je dnes jenom v prasátku a bramborách.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

:)

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Nebylo to zlaté prase.
Vepř mi ale není cizí.
Byl to bertík posselt zase
viděl jsem ho v televizi.

Nevydržel jsem se postit
uříz jsem si flákotu
sám sebe jsem musel hostit
ve svátečním trikotu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (16 hlasů)