Největší problém

Autor

Víte co je největší problém našeho obchodního oddělení? Definovat zákazníka. To není vtip. 

Naše firma je typu ZZN, tedy zemědělského zásobování a nákupu. Zemědělec u nás dostane úvěr na hnojiva, osiva, naftu i agrochemii, může si u nás koupit traktor, sjednáme mu výhodný úvěr, zpracujeme mu osevný plán, zajistíme plán hnojení, koupíme od něj úrodu, případně jeho úrodu uskladníme. A vzhledem k tomu, že na každý hektar se musí průměrně nasypat dvacet tisíc korun, aby z něj zhruba pětadvacet tisíc bylo, snadno si spočítáte, že není moc zemědělců, kteří by pro hospodaření na svých farmách měli dostatek kapitálu. 

Respektive, kdysi ten kapitál měli... Ale pak přišly chudé roky, nepovedené investice, moc sucho, moc mokro, propad cen na burze, prudký nárůst cen za naftu, stoupající administrativní zátěž (především na vyběhávání dotací) a tak se stalo, že dnes prakticky každý soukromý zemědělec nemá dostatek vlastního kapitálu. Bankovní úvěry jsou drahé, zemědlec nemá čím ručit a tak dříve nebo později najde cestu k nám.

Máme zákazníky dobré i špatné. Máme zemědělce, tkeří to s námi táhnou už dvacet let a máme takové, kteří vedle nás přišli o všechno. Každý rok k nám noví zemědělci přijdou, každý rok některý farmář přijde o pozemky, protože se mu nezadařilo a nemá čím platit náklady, každý rok se najde někdo, kdo má pocit, že rostlinná výroba je pro něj to pravé. 

Nejsme sami. Podobných podniků je na každém okrese několik a ty Babišovy zpravidla nejsou ani největší. Jen BAbiš je spolehlivě po celé republice a tak je v globále největším hráčem, ale prakticky v žádném okrese ani kraji není tím největším zvířetem. 

Nejčastější problém našich obchodních zástupců je v tom, že v každé dědině jsou nejméně tři Frantové Vopršálkové - tedy zemědělci stejného jména i příjmení. A pak jsou tam ještě další tři, co sice mají různá jména, ale příjmení je stejné. Zpravidla jsou nějak propojení - otec, syn, vnuk, sestra, teta, strýc, bratr. 

Každý má svoje IČO, ale jinak je to jedna rodina. Dělají spolu, ale mají na sebe různě rozepsanou techniku. Vozí nám sice obilí ze stejného pole stejným traktorem, ale každá fůra je na někoho jiného. A nedej bože, když na podzim přijde nejstarší Franta, že to přepočítal a potřebuje, aby na mladšího Frantu bylo napsáno o pár tun méně a na nejmladšího zase o pár tun víc. 

Proč to dělají? Inu, dotace. Kromě dotací, které se vyplácejí a hektar (tomu kdo obhospodařuje, ne tomu kdo vlastní), existují ještě celé plejády dalších dotací pro malé podniky, drobné zemědělce, bio zemědělce, dotace na pěstování, dotace na nepěstování, ozelenění, sekání, udržování atd, atd. 

Český člověk je vynalézavý. Taková rodinka si pomocí chytrého hospodaření, šíbování s pozemky, úrodou i náklady dokáže zajistit slušné živobytí i když jejich zemědělské postupy jsou jak ze středověku. Když jste totiž dostatečně malý zemědělec, máte to snazší s evidencí chemie (tedy jedů), je na vás příznivě nahlíženo z hlediska osevního postupu a mohou vám být přiklepnuty i nenárokové dotace jen proto, že splníte jakási obskurní pravidla o ničem a jste dostatečně chudí. 

Proč to všechno píšu.... 

Ve včerejší diskusi zaznělo, že Babiš šel do politiky proto, aby si zajistil dostatečný přísun dotací, protože mu měly být omezeny z důvodu velikosti jeho podniku. 

To je tak kolosální nesmysl. Stejně jako všichni ostatní, Babiš si dokáže nadělat podniků kolik chce a o jaké výměře chce.  Vždycky má podniky rozdělené zcela přesně a zcela tržně tak, aby na tom vydělal co nejvíc. Teď právě je situace taková, že je rozumné brát jen nárokové dotace na hektar, na ostatní dotace se vykašlat, protože víc vyděláte díky racionalizaci výroby na velkých plochách. Pokud máte deset tisíc hektarů v jednom podniku, postačí vám těch 5000 Kč dotací na hektar a vyděláte díky velkým traktorům velkým kombajnům, automatizaci a úspoře z objemu víc, než kdybyste žádali o ty stovkové položky. 

Na jižní Moravě kdysi Babiš vlastnil tři různé podniky ZZN. Každý měl své vedení, své zaměstnanace a svůj byznysplán. Pak se vyplatilo ty podniky sloučit a dneska je ten náš rozmáchnutý přes celou moravu. Pokud se změní prostředí a změní se situace, klidně se to zase rozdělí, případně se úplně změní struktura. 

Stejně tak, jen co začaly řeči o omezení pěstování řepky, Babiš si u svého Preolu hledce zainvestoval v objemu miliard do skladovacích kapacit a dopravního připojení. Banky se přetahovaly o právo u tohoto byznysu být, Babiš si vybíral s kým to zafinancuje. Dneska kupuje řepku z Hamburku za světové ceny a dopravu vyřešil tak efektivně, že se u nás řepka najednou prakticky nevyplatí pěstovat. Však uvidíte v dubnu až vykvete, že je jí zase méně než loni. 

V tomto ohledu si Babiš vážně nikdy nedělal žádnou hlavu. Když máte miliardy, vyděláte i na oboru, ze kterého všichni utíkají. Když můžete prakticky nekonečně investovat, můžete vydělat i na prodělečném kravském mléce i na prodělečném chovu vepříků. Když máte obrovský tým nejlepších právníků, jste schopen své firmy slučovat i rozdělovat, jste schopen papírově přesouvat majetky, jste schopni pozemky zcelovat i parcelovat. 

Babišovi je úplně jedno jestli má u nás na okrese jednu velkou firmu zemědělského zásobování a jednu firmu zemědělské výroby. Klidně bude mít deset firem zemědělského zásobování a tisíc malých farmářů se kterými udělá smlouvy dle libosti, aby dostál jakýmkoliv úřednickým nápadům ať už od Tomana, nebo přímo z EU. 

Stejně tak je mu jedno, jestli vlastní tři sta hektarů  jako deset velkých polí, nebo jestli je vlastní jako sto malých polí. Je mu jedno, jestli je obhospodařuje sto traktorů ve vlastnictví jedné firmy nebo sto traktorů ve vlastnictví deseti firem. 

Babišovi bohatě stačí, když tato pravidla budou platit pro všechny stejně. On se přizpůsobí, protože on ze své velikosti a ekonomické síly udělá všechna opatření levněji, efektivněji a snáze než kterýkoliv menší konkurent. Doba, kdy se kradlo nelegálně, ta dávno skončila. Dneska ce vše dělá podel zákonů, bohatě stačí, když jste na to dost velcí, abyste to dělali levněji a lépe než druzí.  Pak máte vždycky výhodu, kterou vám nikdo zatím nedokáže vzít a ani se o tom neuvažuje. 

Spekulace o tom, jak si Babiš potřeboval v politice zajistit dotace jsou totální nesmysl. Babiš si spíš ošetřil, aby na tom byli všichni stejně (stejně blbě). Agrofert by prosperoval i bez dotací a stačí mu, aby i ostatní žádné dotace neměli. Babiš nežije z dotací o nic víc než kdokoliv jiný v jeho oboru. Babiš žije z velikosti a velkého podílu tržní síly. Žije z úspor z objemu, z téměř neomezeného kapitálu a armády velmi dobrých právníků. 

Dotace jsou směšná položka, stejně tak nová pravidla. Babiš se jim snadno přizpůsobí. A díky svým výhodám to udělá lépe než druzí. Kdyby toto chápali Babišovi odpůrci, možná už by si na něj našli něco, co by doopravdy mohlo zabrat. Takhle se vyčerpávají bojem proti něčemu, na čem Andrejovi vůbec nezáleží. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (60 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

než je zdrávo.
/Dotace jsou směšná položka, stejně tak nová pravidla. Babiš se jim snadno přizpůsobí.
Andrejko se samozřejmě přizpůsobí.
Jenže, dotace se nějakým kouzlem kryjí s výší zisku jeho podniku.
A zde banky jsou velice ostražité!

/Stejně tak je mu jedno, jestli vlastní tři sta hektarů jako deset velkých polí, nebo jestli je vlastní jako sto malých polí.
Tak tohle vyvrátí i absolvent kdysi dvouleté Školy hospodáře

/Babišovi bohatě stačí, když tato pravidla budou platit pro všechny stejně. On se přizpůsobí, protože on ze své velikosti a ekonomické síly udělá všechna opatření levněji, efektivněji a snáze než kterýkoliv menší konkurent.
Ano, to by se mu líbilo a líbí, protože má naprosto rozdílné ekonomické podmínky proti ostatním, menším.
Žralokovi se vždy líbí být v moři největší. Dosáhnout dominantního postavení a následně vykřikovat o pravidlech, které mají platit pro všechny stejně je obehraná písnička. Jenomže stejná pravidla pro všechny a dominance jaksi nejde dohromady. O tom nás poučily už protitrustové zákony z přelomu století. Buď jsou stejná pravidla, nebo dominance!

A jen dodatek, nikdy jsem nezažil "šibování" s výší úrody kvůli dotacím, protože výnos není omezený.
Zažil jsem tyhle čachry v rodině kvůli úvěrům, bonitě.

Průměrný počet slepic: 2 (22 hlasů)

Stejná pravidla nijak nevylučují dominanci většího a silnějšího.
Naopak, protože je větší a silnější, tak si v rovných (a i v lehce nevýhodných) podmínkách dokáže prosadit svou.
Protože člověk, který napsal tisíc dotačních žádostí, napíše tu tisíc-prvou tisíckrát lépe než člověk, který psal jednu.
A velká firma má takových lidí dost...

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)

Cit.: "...nikdy jsem nezažil "šibování" s výší úrody kvůli dotacím, protože výnos není omezený.
Zažil jsem tyhle čachry v rodině kvůli úvěrům, bonitě..."

Hm, tak to já zažil i šíbování se stádem krav kvůli dotacím na "bio"produkci.
Přišlo se na to úplnou náhodou při kontrole dotací na "biochovy", kdy jednomu kontrolnímu čiperovi přišel divný výskyt stejných čísel dobytčat na pastvinách vzdálených desítky km od sebe. A tak šťoural, až vyšťoural, že šibalové nemají deset stád pasoucích se po území celého kraje, ale jen jedno, které převážejí z fleku na flek podle toho, kam se zrovna chystá kontrola.

Takže vězte, že český sedlák (bez ohledu na velikost), je velmi vynalézavý živočišný druh.

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Grigorij Alexandrovič (Potěmkin) by zatleskal, jaké má nadané žáky!

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

Úroda se nešíbuje kvůli dotacím, ale kvůli zisku... pokud se o úrodu "rozdělí" tři bratři, tak mohou mít každý jen malý zisk, tím pádem jsou v jiné kategorii, tím pádem prakticky neplatí daně, tím pádem se dostanou k nenárokovým dotacím třeba na pořízení nové techniky, atd, atd.
Můj text neměl být nějaká obhajoba podnikání našeho premiéra. Spíš jen upozornění, že většina receptů, která má Andrejka zničit mu nijak neškodí a jsou dokonce pod jeho rozlišovací úroveň. Nu s takovou tady bude pan oligarcha s námi ještě dalších dvacet let a my můžeme dále spekulovat, jak si to v EU ošéfoval.

Stejně tak se teď s velkou slávou spouští povinnost nemít pole větší než 30 hektarů. Ale ono to zase nic neřeší. Z hlediska přírody je to pořád strašně obrovské pole. A z hlediska zemědělců - no tak jeden lán společně poořou, povláčejí a pak na třicet hektarů zasejí pšenici a na zbytek zase ječmen. Nezmění se nic.

Já nejsem Donald Trump, abych tu halasně vykřikoval, že jediná fakta jsou ta moje. Ale za Vidláka říkám, že Andrej dosahuje své převahy velikostí firmy a nikoliv nějakým nadstandartním dobýváním dotací. Stejně tak říkám, že všechna navrhovaná zemědělská opatření posledních let ničemu nepomáhají, jen umožňují větší příživu dalším byrokratům. A kdo má byrokratů na hektar nejméně? Andrej... Protože má nejvíc hektarů.

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

Skoro se Vidláku shodneme, jen je třeba jednu drobnost změnit:

Andrej dosahuje své převahy velikostí firmy a nadstandardním dobýváním dotací.

Nakonec, skoro pravidelná roční rozvaha a výsledovka ukládaná u soudu jasně ukazuje, že dotace jsou rovny zisku. Bez dotací je i babiš šmudla jenž by nebyl schopen "dosahuje své převahy velikostí firmy". Jedno podporuje druhé. Dobře to soudruzi z Unie vymysleli.

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

kdo vidí Babišovi alespoň trochu pod pokličku. Neříkám, že vidí moc; ale rozhodně vidí víc, než průměrný pojídač rohlíků z hytlermarketu.
Utvrzuje mne to v názoru, že Babišovy politické zisky jsou nejméně z 50% zásluhou jeho opozice, resp. těch, kteří by opozicí chtěli a měli být. - Ale je to marný, marný, marný...

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

Sedlák nedostal dotaci
nad propastí se potácí
čím proboha bude orat
ten zasraný protektorát!
Když zaseje bez orby
může dát skývu do torby
do ruky žebráckou hůl
bo je takový vůl.
Umět tak vyplnit žádost
jako babiš, tak má dost
nemusí korunu obracet
a z hladu se pozvracet.

Průměrný počet slepic: 2.9 (10 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dotace jsou pro farmáře
ti vozí prachy na káře
ti jimi stelou prasatům
dávají napít Passatům
a pouští hudbu do klecí
kde roste dobré telecí.
Anebo je to krůtí?
Masíčko plné chutí?
Něco tam visí za nohy
jsou to pohledy pro bohy.

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

toho moc nezažil...
Samozřejmě, že má Vidlák pravdu v tom, že pro AB je úplně jedno, jestli má 100 hektarů v jedné SVOJÍ firmě, anebo ve dvaceti SVÝCH firmách. Náklady se liší jen podle toho, jak je rozpočítá paní hlavní účetní, resp. její obyčejný noťas vybavený Windowsem 10 a průměrným prográmkem typu SAP.
Jo, ještě jsem zapomněl, musí tam mít tzv. nahazovače, samotnou paní hlavní účetní by na takovou robotárnu byla škoda...

Průměrný počet slepic: 3.4 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

jsou to moje peníze, je to ruka chmatáka v mé kapse. Tím by se uvolnilo hodně právníků pro práci na poli nebo v STS.

Průměrný počet slepic: 3.9 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Babiš za každým rohem
Babiš ve skříni v šatně
Babiš ti tipec zatně
Babiš ti uvaří raňajky
Babiš tě zbaví mamajky
Babiš tu virus nepustí
Babiš ti polívku zahusti
Babiš si urve od huby
Babiš dá pastu do tuby.
Nebylo už dosti
ohlodané kosti?

Průměrný počet slepic: 3.2 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Dotace, (Babiš Nebabiš), jsou v podstatě zlo, stávají-li se principem hospodaření.
Dotace jako výjimka - nu snad budiž. Ojedinělá.
Dotace jako masivní nástroj k čemukoliv, nám ordinují z Bruselu. A podle toho to vypadá.
Jen naivkové mohou říkat: "Zatím dobrý". Zatím dobrá cesta do řiti.

Principy hospodaření dle EU jsou vůbec podivné a moje elementární logika se s nimi nějak nemůže srovnat. Mám-li v bance například nějaké peníze, které jsem musel nějakou prací vydělat, banku vůbec nezajímám. Má svých peněz dost, protože banky si peníze "tisknou", v podstatě kolik chtějí. Banku zajímám, jen pokud si od ní chci půjčit (a to nechci).
Tohle zdánlivě nesouvisí s dnešním Vidlákovým tématem, ale ve skutečnosti ano. Princip hospodaření musí vést k tomu, aby se zemědělec neobešel ani bez dotací, ani bez úvěru, a stal se v podstatě jen nájemní pracovní silou (nikoliv de jure, ale de facto).
A tak je to (skoro) se vším. Od svobody pryč směrem k zotročení.

Průměrný počet slepic: 4.8 (35 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Problém nejsou dotace, ale kapitalismus. Podnikatel chce ze systému dostat více peněz než do něj vloží a otázkou je, kde se ty peníze na zisk berou a jakou roli v tom hraje stát. Navíc ještě kapitalista musí ze systému získat tolik peněz, kolik vynaložil jako prosté náklady, tj. výplaty pro dělníky. Tj. každou periodu (měsíční) musí získat veškeré peníze, které vydal na mzdy, aby pokryl náklady. Peníze na zisk lze získat jen zahraničním obchodem a zadlužováním.
To je základní neřešitelný (z principu) problém a proto se v reálu dělají různé kraviny například s dotacemi a podobně. Ale základ je v tom, kde se berou peníze na zisk a jakou roli v tom hraje stát.

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

Pane jozefka problem nie je ze chce kapitalista dostat zo systemu viac penazi ako do nej vlozi, problem je princip kapitalizmu. Prepacte ten vyraz ale zakladom kapitalizmu je niekoho "ojebat". A cim viac ludi / firiem "ojebete", tym viac zarobite. Prelozme si pomerne casto pouzivany vyraz "dnes som urobil dobry obchod" = "dnes som niekoho poriadne ojebal". A tento princip ide priecne celym systemom, bohuzial.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

Ale ty "peníze navíc" se musí někde generovat. A nejedná se o žádné malé peníze, jen u nás to bude měsíčně desítky až stovky miliard, které se musí stáhnout od těch kdo berou výplatu a ještě generovat zisk. Skutečně bych to nenazýval ojebáváním, ale spíše systémovým problémem, který má dopad na veškeré činnosti (včetně systému dotací).

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)