Nejvzdělanější generace

Autor

Můj tatínek je profesí elektrikář. Tři roky učňáku, pak dvacet let na šachtě v navijárně motorů a od devadesátých let soukromník. Elektrické motory opravuje celý život. Sám o sobě říká, že není manuálně nijak zvlášť zručný, ale když dělá motory, tak to není nikde poznat. To si v případě potřeby umí i seštelovat soustruh, cítí v prstech i ty nejjemnější vibrace a práce mu jde od ruky. Všechnu teorii do něj natloukli v šedesátých letech na místním UDH (údolí dutých hlav, jak se tomu dodnes říká). Zbytek mu dala praxe.

Já mám střední školu. Stavebně strojní. Maturita se samými jedničkami. Od malička vášnivý čtenář. V mém okolí má málokdo doma takovou knihovnu jako já a opravdu jsem všechno přečetl. Když jsme se stěhovali na Moravu, zabíraly knihy téměř třetinu stěhovacího vozu.

Přesto… sakra nejsem chytřejší než táta. On má doma menší knihovnu než já. Ale mnohem náročnější. A také to všechno přečetl. On by se nezabýval nějakou fantasy literaturou, nebo dokonce příběhem kluka v čarodějné škole. Společné jsme měli jen mayovky, werneovky a já si přidal ještě foglarovky. Táta má v knihovně samého Schweitzera, Wilhelma Bushe, Irwinga Stonea a podobné klasiky. Jeho „nejpokleslejší“ čtení, je Jack London.

Táta celý svůj život strávil v dílně, ale když se u nás doma sešli jeho kolegové elektrikáři, tak debaty byly jiskřivé, zajímavé, rozebíralo se ledacos a všeobecný kulturní přehled z toho čišel. Tátovi je už sedmdesát, ale když se s ním dostanu do diskuse, tak se mnou bez problémů udrží krok. Kolikrát si přečte nějaký můj článek a vytkne mi povrchnost a faktickou nepřesnost (a neopomene mi vynadat za jakýkoliv pejorativní výraz).

Když jsem mu řekl vtip o Markétě Pekarové Adamové, že její zahrádka má pět set metrů kosočtverečných, tak se zakabonil a vážně mi vysvětlil, že o ženách se takhle nemluví a to ani v případě, že jsou hloupé.

Můj dědeček (tátův tatínek) to byl prostý řemeslník. V životě četl především komunistické letáky, protože byl ve třicátých letech německým komunistou. Byl to dobrý, poctivý člověk se zlatýma rukama, ale takhle nějak si člověk představoval dělníka. Neměl velký rozhled, ale dřel, aby jeho dva synové měli co nejlepší život. Myslím, že byl spokojen. Oba jeho synové si bez problémů zařídili životy, byli úspěšní ve své práci a kromě vydělávání na chléb vezdejší ještě měli čas číst, chodit na kulturu a dovzdělávat se.

Dědečkův tatínek byl v podstatě negramotný. I když do školy už chodit musel. Uměl namáhavě přeslabikovat text, uměl počítat na prstech a můj dědeček ještě v dětství zažil, co je to hlad. Ale i tento člověk dřel, aby dědeček uměl řemeslo, aby ho uměl dobře, aby se čtením, psaním a počítáním neměl žádný problém.

Moje děti jsou ve škole také poměrně úspěšné. Na jejich vysvědčení se koukalo hezky, ale když jsem měl možnost si projít jejich diktáty, požadavky na povinnou četbu, jejich písemky z matematiky, tak bych jim tedy jedničky nedal. Když to porovnám s tím, co jsem musel umět já v devadesátých letech, tak je to objektivně docela slabota. Můj bratr jako koníček učí na „své“ střední škole, kde sám vystudoval a říká, že učivo je pořád stejné jako za jeho časů, ale požadavky na znalosti rapidně klesly.

Proč to všechno píšu…

Na všech veřejných setkáních, kde se objevím, všude dojde na smutný povzdech, že skoro všichni, kdo přišli na Rajchla nebo Vidláka, jsou starší čtyřiceti let. Na demonstracích je to podobné. Skoro žádní mladí. Studenti prakticky vůbec ne…

Přátelé, to vůbec není divné. Snažil jsem se demonstrovat, že od zavedení školní docházky za Marie Terezie, byla každá generace vzdělanější, než ta předchozí. Rodiče dřeli, aby jejich děti mohly chodit do školy. Znamenalo to nejen větší rozhled, ale i lepší život. Kdo měl vzdělání, ten měl zpravidla i prachy, kariérní postup a sociální jistoty i v dobách dickensovského kapitalismu.

Není divu, že všechny ty pokroky dějin a revoluce dělali mladí. Školy je skutečně něco naučily. Byli připraveni, převzít kormidlo dějin. Byli schopnější, než jejich rodiče. Uměli to dotáhnout dál. Zpravidla i víc cestovali, získali větší rozhled po světě, knihy i noviny byly stále levnější a dostaly se do stále primitivnějších koutů.

Ale někde u generace mého táty se to nějak zlomilo. Táta ještě za tři roky učňáku zvládl neuvěřitelně hodně a jeho mládí bylo plné podnětů, že si i „skladník ve šroubárně mohl přečísti Vergilia v originále.“ Já jsem ještě stihl staré socialistické osnovy, až po mě se začaly dělat ty liberálně kartouzovské reformy školství. Ale doba už byla jiná. Už vládlo přesvědčení, že jsme chytrá generace tím, že umíme googlovat. Prostě, že umíme klikat na počítači. Ale objektivně vzato, moje generace už není chytřejší, vzdělanější a s větším rozhledem, než generace mého táty. A generace mých dětí? Darmo mluvit.

Kdo si první všimne, že se ve společnosti děje něco špatně? Kdo si první všimne, že se stát dal špatným směrem? Kdo první rozpozná v době, kdy ještě o nic nejde, že si zakládáme na velké problémy v budoucnosti? Ti chytří, Halík!

Kdo je v současné době nejvzdělanější a nejschopnější generace?

Ano, čtyřicátníci a výš.

Poprvé za několik set let to nejsou mladí, kteří by si uvědomovali problémy současnosti i blízké budoucnosti. Poprvé to nejsou mladí, kdo jsou rebelové, kdo si v masové míře zachovali vlastní nezávislé myšlení schopné samostatného úsudku. Poprvé to nejsou mladí, kteří dovedou lépe číst náročnější literaturu, poprvé to nejsou mladí, kteří umějí lépe počítat, poprvé to nejsou mladí, kteří mají lepší technické i hospodářské znalosti… žijeme v zajímavé době. Padesátníci, šedesátníci a sedmdesátníci mají lepší znalosti než jejich děti. Hustý, co?

Vyberte náhodně dvacetiletého mlaďocha a zeptejte se ho na rok 1968… nejspíš nebude vědět vůbec nic. Zkuste se ho zeptat na rok 1939… a bude to ještě horší. O roku 1212 nebo 1415 ani nemluvím… Vezměte náhodného dvacetiletého kluka a dejte mu do ruky pilu… Ne, všichni takoví nejsou a i dříve byli nefachčenkové bez znalostí… ale bylo jich o dost méně.

Ano, také bych si přál, aby na demonstrace chodilo více mladých… ale nedivím se, že tam nejsou. Oni to prostě ještě nevidí. Ani z mnoha SMSek neuděláte román. Ani nejlepším googlováním nevyřešíte integrál. A pokud si necháte esej napsat umělou inteligencí, tak k čemu to všechno je? Ano, mladí by s námi mohli volat po odstoupení vlády. Ale kdyby tam přišli místo Fialy, lepší by to určitě nebylo.

Jan Keller se ve svém posledním článku právem obává, že národ, který si zvolil Petra Pavla prezidentem, zřejmě nebude schopen uskutečnit žádnou pozitivní změnu. Nemá z čeho ji udělat. Vidlák říká, že pokud existuje nějaká naděje, je v těch, kteří se dneska blíží důchodovému věku a nebo už v něm jsou. Mládež, která jásá nad tím, že brzy nebude mít důchody, ta je opravdu brzy nebude mít. Ti, kteří si své důchody odpracovali v době, kdy práce ještě něco znamenala, těm ještě nějaké peníze přijdou a nějak to s nimi doklepou.

O změnu (nebo chcete-li revoluci) se snaží ta generace, která vidí první, že se něco pokazilo a jde to do háje. Ta generace pak hledá řešení. Kteří to jsou? To uvidíte 16.9. na demonstraci…

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat moji knihu. Kdo pošle alespoň 200,- Kč, může si stáhnout audioknihu.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (362 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Matěj Gregor - Lhali lidem. Pohled od Svobodných (24news 26. srpna 2023)

...„Tahle vláda vstoupí do dějin jako vláda největších lhářů a nesplněných slibů. Člověk se nestačí divit, s jakým klidem současná vláda lhala lidem v předvolební kampani,“ uvedl Matěj Gregor, předseda spolku Odchod.eu a člen vedení Svobodných. „Teď se odborníci a politologové podivují nad tím, proč má vláda nejnižší důvěru v historii České republiky. Přitom odpověď je jednoduchá a nepotřebujete na ni doktorát z politologie. Lhali lidem,“ je přesvědčený Gregor.

Jako pětikoalice selhávají v komunikaci, nepůsobí jednotně a ve vládě mají řadu nedůvěryhodných a neschopných lidí. Využili lidi pro svůj nemocný a věčný boj s Andrejem Babišem a když se dostali do vlády, nepřevedli absolutně nic,“ dodal Matěj Gregor, který zároveň opakovaně odmítá, že kritika vlády má něco společného s podporou Babiše, Ruska, extrémistů, apod. „Kritika vlády je kritikou lhaní, porušování slibů. Kritika vlády je starost o budoucnost České republiky,“ dodal.


 

Průměrný počet slepic: 4.8 (140 hlasů)

NĚCO SE MUSELO STÁT

Napřed se rozsypala pevná hráz míru a socialismu, po

něm i sám hrázný, Sovětský svaz. Táborníci míru a

socialismu najednou neměli s kým na věčné časy a nikdy

jinak, tak šli každý jinak, zejména pak úplně opačně, z

východu na Západ.

Protože tak je to správné, revoluce je otáčení, tak jsme se otočili.

Tak se stalo, že ze zapálených budovatelů

socialismu se stali draví budovatelé kapitalismu.

Dosavadní západní kapitalisté zůstali kapitalisty a

bratrsky a nezištně pomáhali národům vyvlečeným ze

socialistického jha.

Vydrancovat továrny, banky, elektrárny, vodovody, pole a

lesy.

Protože tak je to správné, každému, co si ukradne!

Už se zdálo, že když skončila studená válka, nastane

všeobecný blahobyt... Že, jak po Ghándím reprodukoval Václav Havel,

pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

Pokud jde o lásku, ta u nás zvítězila hned po Listopadu.

Otevřely se nevěstince, šlapky vyrazily do ulic, láska kvetla i na parkovištích kamiónů.

Pravda se měnila podle výsledků voleb a dospěla tak daleko, že normální je lhát.

Dnes má pravdu bývalý premiér, který ve volbách prohrál,

a nemá pravdu současný premiér, který ve volbách podvodem vyhrál.

Něco se muselo stát, že svět začal blbnout.

Miloš Zeman najednou nikoho neurážel, šel na ruku vládě,

kterou nechtěl, Fialovi podepsal i to, co by normálně nechtěl ani číst.

Synové a vnuci hrdinů Velké vlastenecké války proti sobě

střílejí na ukrajinských polích a v ukrajinských městech.

Američanům vládne stařičký pán padající nejen na schodech letadla,

což se nestávalo ani stařičkému Brežněvovi.

Tento pán je prý mírumilovný a nechce vládnout světu.

Něco se muselo stát, že po staletí bez moru na celý svět

udeřila smrtelná rána zvaná covid 19.

Že se Češi spojili s Němci proti Rusům,

že máme povolené zprávy ze Západu a zakázané zprávy z Východu,

že po třiceti letech od revoluce si nesmíme

myslet a říkat něco jiného, než představitelé Pětipěstní Národní fronty

s vedoucí silou Občasně demokratické strany.

Něco se muselo stát, že Rusku potlačujícímu FAŠISMUS

na Ukrajině všichni spílají a naopak těm fašistům pomáhají,

i když FAŠISMUS je mezinárodně od konce druhé světové války zakázán!

Něco se muselo stát, že nevadí oslavy SS jednotek

v Litvě, Estonsku, Ukrajině... Oslavují se SS vrazi,

ukrajinskému super vrahovi Banderovi postavíme v Praze

pomník a necháme odstranit sochy našich skutečných osvoboditelů!

Něco se muselo stát, že oslavujeme osvoboditele z USA,

kteří ke konci války vybombardovali komplet náš

těžký průmysl, a kteří bombardovali naše města. Vykradli

historické předměty, sila s obilím, sklady textilu, a co

nemohli odvézt, to zničili. Po této jejich činnosti zůstalo více než

26 tisíc mrtvých českých občanů včetně dětí.

Toto jejich osvobození nás stálo více než čtvrtinu zlatého pokladu

uloženého v přátelské Anglii. Další více než čtvrtinu si

ponechala Anglie, dále si nechala od naší republiky zaplatit

každý náboj, bombu, uniformu, stravu, kapesné, jež utratili

naši vojáci za vojenskou pomoc při obraně JEJICH Anglie.

Něco se muselo stát, že když už se zdálo, že nám bude líp,

začalo nám být hůř. A ještě hůř bude! Kdybych byl

katolík, zvolal bych:

Je to trest boží za rozežranost. Za jahody v zimě, za

podnikatelské baroko, za sto televizních stanic,

za rodiny bez manželství a za děti bez tatínků,

za tři a více pohlaví, za internet nacpaný moudrostmi…

Stalo se ještě něco horšího. Zhloupli jsme.

Začali jsme si myslet, že v politice nejde o peníze.

Že není středověk, a že nebude povoleno zabíjet ve válce.

Werich řekl:

"Středověk je střed věků, proto se pořád posunuje dopředu."

Tak zase někdy ahoj.

V lepších časech!

Průměrný počet slepic: 4.8 (232 hlasů)

Včelko jestli tento text je kompletně z vaší hlavy?

Tak klobouk dolů....!!!

Úžasné shrnutí, hluboké, lidské, nenásilně alarmující.

🇨🇿✌️🇨🇿✌️🇨🇿✌️🇨🇿

Průměrný počet slepic: 4.5 (34 hlasů)

Text mi přišel od známých, autor se nepodepsal (já jen upravila formu). Je škoda, že je anonymní, ráda bych četla další a další pokračování..., ale na druhou stranu se vůbec nedivím, když čtu o Vidlákovi a jeho absurdním zážitku z kostela. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (28 hlasů)

No tak to je celá plejáda hlav, ze kterých bylo čerpáno.... A věhlasná jména k tomu - to musí mluvit z duše všem rozumně uvažujícím lidem.

 

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Ony nám tu mladou generaci i oblbují možnosti nových technologií.

Hrávali jsme kanastu a většinou jsem to počítal já, ale jednou se mi nějak nechtělo, tož jsem tento úkol přidělil dceři. Ona po druhé hře vytáhla mobil s kalkulačkou. Já vykulil oči a ptám se jí, jestli se neposrala, že jde o sčítání a k tomu stačí člověku tužka, papír a mozek. Ona na to, že je to takhle jednodušší. To měla pravdu, ale já myslím, že člověk by měl občas používat svůj mozek, jinak mu zakrní a zblbne.

Když se dnes něco pojebe, tak se to sofistikovaně vymění a opraví. Pokud se zjistí, že není náhradní díl, kvůli válce, nebo, že se nám fabrika odstěhovala do čajny,tak jsou v hajzlu. Pamatuji, že za komančů, kdy náhradní díly nebyly, tak když se něco pojebalo, v každém jzd, nebo fabrice, měli nějakého ferdu mravence, který zainprovizoval a za chvíli to zase fachčilo.

Pokud člověk ucítí nějaký tlak, musí na něj reagovat, aby se bránil, nebo vyřešil problém. Tím se zároveň učí. Dnešní mladí, vycházející ze škol, moc ty tlaky necítí. Všechno víceméně funguje, mamahotel, bezproblémový život jim leží u nohou. Na vše mají svoje práva. Ale nevyčítejme jim to, v jejich věku bychom se chovali stejně.

„Těžké časy vytvářejí silné muže, silní muži vytvářejí snadné časy. Snadné časy vytvářejí slabé muže, slabí muži vytvářejí těžké časy."

Průměrný počet slepic: 4.7 (134 hlasů)
Trvalý odkaz

Naprosto s Vámi souhlasím s názorem na současný vzdělanostní marast v našem státě. Při diskuzích o současnosti pokládám tuto skutečnost za naprosto zásadní! Moje generace (ročník 1946) už v úrovni vzdělanosti začala pokulhávat za generací našich rodičů. Jejich generace byla, slovy Jana Wericha, „oběť humanistické blbosti“. Ale postavila novou republiku na nohy, byli jsme středoevropskou enklávou proti fašismu, rozvíjela se výroba a na těchto základech se začala republika po II.WW opět zvedat. Bohužel přišel rok 1948. Přesto se dařilo, sice s velkými těžkostmi, republiku zvednout. Stavěly se nové fabriky, zdravotnictví bylo na velmi dobré úrovni, stavěly se přehrady, silnice, v zemědělství jsme byli soběstační, stát nebyl zadlužený jako teď. Úroveň školství se držela na dobrém průměru a to proto, že ještě učili staří kantoři. Ale podle vlastních zkušeností mohu říct, že nároky na úroveň znalostí byly v porovnání se současností velice vysoké. I bez googlování a vymývání mozků.

V poslední době mně úplně dostaly čtyři zkušenosti, jak to v dnešním školství vypadá. První byla výuka na druhém stupni ZŠ. Zjistil jsem, že vnuk nezná trojčlenku, Newtonovy zákony a koncovky oxidů. Tak jsem ho začal doučovat. Podařilo se z něj udělat premianta. Když jsem si posléze na tuhle úroveň stěžoval na třídní schůzce mladému učiteli, tak ten si stěžoval, že ve třídě nikdo nedává pozor, hrají si s mobily, nebo hrají šprtec. Tak jsem mu navrhl, aby kluky (byla to navíc hokejová třída kluků), aby je při problémech nechal dělat třeba kliky. Na tréninku je trenér honí jak nadmuté kozy. To prý nejde. Proč? Protože kdyby si někdo z rodičů stěžoval, tak by ho vyhodili za fyzickou šikanu. Tak jsem řekl, ať je nechá opsat 10x Školní řád. To prý taky nejde, protože rodiče by si mohli stěžovat na psychické týrání.

Druhá skutečnost mně šokovala, když jsem se ptal na téma budoucí bakalářky, jaké má téma své bakalářské práce. Zajímalo mně to i z toho titulu, že studovala na mojí Alma Mater (kdysi VŠZ Brno, nyní univerzita). A dostal jsem šok, když mně řekla zadání, které znělo: „Postavení LGBT komunity ve společnosti na Jamajce“!!!! Tak tady jsem velice tápal nad totální zhovadilostí a neviděl jsem jaké přínosy tato práce bude mít pro naše zemědělství a potravinářství. A dnes už to nese ovoce. Až na to, že nejsme soběstační v potravinách a buzeranti z Jamajky nám nijak nepomohli.

A třetí šok jsem zažil při mém uskutečněném výběrovém řízení na projektového manažera. Požadavky VŠ elektrotechnika a elektronika, technický AJ, znalost HW, sítí a OS Windows, detekce vizuelně zjistitelného porušení zařízení, práce 7/24, řidičák. Výsledek? 126 pozvánek dle CV. Prvních 13 jsem vyrazil hned po příchodu, protože bylo léto a adepti šli asi na přehradu a podle toho taky byli oblečeni. Navíc při příchodu ani nepozdravili. Velice se divili, že VŘ tak rychle skončilo. S dalšími jsem se rozloučil při problémech s AJ, znalostmi techniky, detekci poruch, případně je zarazila pracovní doba, protože oni se chtějí taky bavit a odpočívat. Zajímavé bylo, že většina říkala, že se všechno doučí. Tak jsem se jich ptal, jestli si myslí, že zaměstnavatel je má platit za to, aby se oni učili bez minimálního přínosu firmě. Divili se velice. Ale o hodnocení měli celkem jasno. Platy od 25-40 tisíc, auto k osobnímu užití, NTB, mobil a jeden dokonce asistentku. A nakonec jsem vzal středoškoláka, necelých 50 let, perfektní technik, znalec HW, SW, sítí, který se navíc staral o svého těžce nemocného otce. Dělá pro mě dodnes.

Další objev jsem náhodně učinil na doporučení známé, jejíž vnuk chodí do ZŠ SCIO v Brně. Ten vnuk ještě na konci druhé třídy neuměl počítat do 10, neuměl číst, ale ve škole se mu líbilo, protože si tam hráli. Tak jsem si našel školní web a zjistil jsem, že se nejedná o zařízení, které má dětem dát vzdělání, ale o školu jejíž hlavní náplní je: „…ukazujeme dětem, jak se umět učit a být navždy zvídavý. Děti budou šťastné, jen když se naučí řídit svůj vlastní život. A k tomu je s pochopením vedeme“. Dost mně zaskočilo, že ve škole neučí učitelé, ale děti vzdělávají „průvodci“! detaily jsou na jejich webu. Člověk neví, jestli se má smát, nebo plakat. Jen se divím těm jejich rodičům, že vůbec své dítě do takové školy dávají. Už se nedivím, že se neustále hovoří o příliš vysokých nárocích na děti při výuce, protože se zabedněnými ovcemi se velmi dobře manipuluje!

Omlouvám se za poněkud rozsáhlejší příspěvek do diskuze, ale mým dětem a hlavně vnukům a pravnukům nezávidím buducnost.

Průměrný počet slepic: 4.8 (182 hlasů)
Trvalý odkaz

Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno co s tím dá dělat dělat. ;o)

Mladí to vidí jinak, takže si to udělají po svém, a ostatně je to jejich budoucnost.

My nakonec budeme rádi, když se Milion chvilek nedopracuje do stavu Rudých gard (a že k tomu mají celkem slušně našlápnuto), a nedopadneme jak za Velké čínské kulturní revoluce, kdy se mladí mstili na svých rodičích a profesorech za své frustrace.

Průměrný počet slepic: 4.4 (45 hlasů)
Trvalý odkaz

" ...téma své bakalářské práce ..., které znělo:  Postavení LGBT komunity ve společnosti na Jamajce!   .... se zabedněnými ovcemi se velmi dobře manipuluje! "

Ano, a jak to pak vypadá v praxi vidíme např. na kauze kolem odvolání doc. Ševčíka, děkana Národohospodářské fakulty. Nějaká Mgr. Věrka Koukalová, osoba figurující v kauze odvolání doc. Ševčíka  je na pozici vedoucí Public Relations na VŠE   získala v roce 2022 titul Mgr. a téma její diplomové práce bylo: "Loki: transmediální narativní analýza postavy trickstera".  To samo o sobě dává tušit, jak tato osoba  uvažuje. Koukalová musí poslouchat co má dělat, aktuálně prudit doc. Ševčíka. Doplnění představy o Mgr. Koukalové si můžeme udělat z jejího příspěvku na nějaké a-sociální síti: "...většinou nasraně čumím do blba..."   A tohle je vedoucí PR na vysoké škole ....

"Postavení LGBT komunity ve společnosti na Jamajce"  a   "Loki: transmediální narativní analýza postavy trickstera"  není žádná sranda, protože to je jen nepatrný příklad toho, co se děje na dnešních univerzitách. To, že jsou studenti líní jako vši, že jdou cestou nejmenšího odporu  a že si vybírají  úchylná témata diplomek, které  jsou naprosto  neužitečné  je vcelku logické, ale  zásadní  problém je v tom, že na univerzitách  jsou vysokoškolští učitelé, kteří tyto prapodivné témata diplomových prací  vyhlašují a podle toho to na univerzitách a se společností jako celkem vypadá.  S tím přímo souvisí  indoktrinace  dětí na základních školách  kolem LGBT. Opravdu chceme Mgr, kteří jsou odborníky na LGBT a analýzy  Lokiho? Opravdu je nutné platit toto "studování" z našich daní?    Mimochodem, co že to Fiala  dělal, než šel  do politiky? Neučil náhodou na "vysoké" škole, která teď  má  velké finanční problémy / krachuje  ?  Vypadá to, že i ti líní studenti  nechtěli na fialové škole studovat. Jinak by normálně fungovala dál. 

Odkaz na aktuální rozhovor s doc. Ševčíkem, kde se dozvíte jaké politické prasárny se u nás dějí najdete  zde: 
https://protiproud.info/politika/7377-hovory-s-nepodvolenymi-v-primem-prenosu-ostre-otazniky-doby-vymknute-z-kloubu-pred-kamerami-ti-ktere-ct-urcite-nepozve-odvazni-a-odhodlani-jdou-nam-po-krku-ale-plati-zadny-plan-nikdy-nevyjde-a-dokud-dycham-doufam.htm
min 32: Řeporyjec Novotný navádí k vřaždě doc. Ševčíka
min 35: Koukalová:  "...většinou nasraně čumím do blba..."

Věrka Koukalová na VŠE: https://pr.vse.cz/kontakty/
výplod pětiletého studia  Mgr. Koukalové s názvem "Loki: transmediální narativní analýza postavy trickstera" není blbý vtip, odkaz zde: https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/177657

Průměrný počet slepic: 4.7 (47 hlasů)

Nedalo mi to a chvíli jsem na webu hledal, jak Mgr. Věrka Koukalová vypadá. Na webu VŠE se výslovně píše "Věrka". Našel jsem několik fotografií  toho samého  člověka se jménem Věrka Koukalová. Tak přesně takhle jsem si Mgr. Věrku z toho, co jsem se o ní dozvěděl  představoval:

Mgr. Věrka     Mgr. Věrka

Velice se omlouvám, pokud  jsem se netrefil a jedná se o shodu jmen. Můžete prosím někdo, kdo máte registraci na Linked ověřit, že foto je té "naší" Koukalové? Ale v jednom mám  už teď  zcela jasno: rozhodně bych si od Věrky nenechal radit  jak růst a ani jak uspět. 

Průměrný počet slepic: 4.3 (34 hlasů)

čumí do blba a blbosti píše. Její práce zdařilá nás posune dále a výše!

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

nebyla by fotka s nějakým vyletněnějším outfitem?

Průměrný počet slepic: 2.1 (16 hlasů)

může to být fejk...

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

vycpaný Reflexem

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Obtloustlá ošklivka, která neví, co s vlasy... ? Neznám.

Průměrný počet slepic: 4.2 (18 hlasů)

Lipánek po půlročním bakalářském pobytu na Univerzitě LGBT?

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

mládí máme nevzdělané. Až ve stáří poznáš dno, tak už je to na hovno. Vychcaností hlavně hýří sociální inženýři. Sociální vědci, to jsou pěkní zmetci. Dnes kdejaký Bc. má v hlavě místo mozku jen 00 (wc).

Průměrný počet slepic: 4.5 (28 hlasů)

VIDEO: Douglas MacGregor v rozhovoru s Tuckerem Carlsonem varoval, že USA nejsou připraveny na vojenský konflikt s Ruskem a pokud nedojde k rychlé kapitulaci Ukrajiny, bude do několika měsíců stát ruská armáda na hranicích Polska! Ukrajina s vysokou pravděpodobností přestane existovat a zůstane z ní jen torzo! Do příštího roku bude mít Ruská armáda pro potřeby akutního střetu s NATO připraveno až 1,2 milionu rezervistů!

Penzionovaný americký plukovník Douglas MacGregor poskytl před několika dny exkluzivní rozhovor bývalému moderátorovi Fox News Tuckeru Carlsonovi a jednalo se podle mého názoru o jeden z jeho nejlepších videocastů v poslední době. Plukovník MacGregor vylíčil, do jaké nebezpečné situace se dostaly USA svým angažmá ve válce na Ukrajině.

Vylíčil a popsal, jakou hrozbu představuje situace, pokud Ukrajina v důsledku západního řízení odmítne konflikt ukončit a bude se snažit válku rozhodnout jinak, s největší pravděpodobností pomocí zatažení Polska a případně dalších, s Ukrajinou spřátelených států NATO. Čím dál častěji se totiž na polských webech hovoří o tom, že Polsko by na Ukrajinu vyrazilo v šestikoalici, tedy Polsko, všechny 3 státy v Pobaltí a spolu s nimi Česká republika a Slovensko.

Ukrajina se vylidňuje a ukrajinské firmy odcházejí za svými Ukrajinci do EU, je to trvalý přesun a ukrajinizace Evropy

Soukromý sektor na Ukrajině to tuší, a proto nikoliv, že expanduje do zemí EU z Ukrajiny, ne ne, je to přesně naopak. Ukrajinské firmy se z Ukrajiny preventivně již dopředu stěhují nadobro do EU, připravují si zázemí pro odchod z Ukrajiny, protože tuší, že začal proces, kterému se firmy musí přizpůsobit. Nejprve z Ukrajiny odešli zákazníci ukrajinských firem, a to ti nejbohatší, kteří díky penězům uprchli z Ukrajiny a nemuseli tak nastoupit na frontu. Toho beze zbytku využily banky v EU. K obnově Ukrajiny, aby vůbec mohla začít, musí dojít nejprve míru, anebo alespoň k dlouhodobému a důvěryhodnému příměří, a to z obou stran.

Col. Douglas MacGregor o válce na Ukrajině

V podstatě všechno, co vám o válce na Ukrajině řekly NBC News a New York Times, je lež. Tvrdí, že ruská armáda je neschopná. Ukrajina je demokratická země. Vladimir Putin je Hitler a snaží se ovládnout svět. Ukrajinci naštěstí vítězí. Nic z toho není pravda. Každé z těchto tvrzení je nepravdivé, to poslední obzvlášť. Ukrajinská armáda nevyhrává. Ve skutečnosti těžce prohrává…..

https://aeronet.news/…cu/

Průměrný počet slepic: 4.3 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Jelikož včerejší komenty nikdo nečte, mohl by to přehlédnout, tak pardon, dávám to sem. Ostatní to přerolujte.

Pane Rade, nikdy nebyla doba dobrá, vždy se lidé chtěli mít líp. Já se s vámi vsadím o cokoli, že i ten Musk špekuluje, jak by ještě víc vydělával.

Když si to ale vezmete realisticky, tak žádná generace našich předků nežila v takovém blahobytu, jako my dnes. Pochopitelně, vždy budete cítit nějaká příkoří a to, že vám jiní hází klacky pod nohy. V tom případě máte dvě varianty, jak se s tím vypořádat. Buďto nešťastně lomit rukama, jak je vám ubližováno, což vám ale příliš nepomůže vaší situaci zlepšit. Nebo zatnout zuby, zamračit se a v jakékoli době se pokusit vytěžit co nejvíc pro svojí rodinu.

Víte, pane Rade, já vlastním činžák. Žádná honorace zrovna nejsme, když jsme ho v devadesátkách kupovali, tak já hákoval v lese a moje žena kvrdlala vařečkou v závodní stravovně. Dva proletáři jak vyšití. Ale koupili jsme ho na dluh, zatli zuby, dluh splatili. Jenomže to předtím 40 let vlastnil OPBH. Takže vydělané peníze jsme nepoužili na to, abychom pili drinky s deštníčkama na Bahamách, ale vráželi jsme je do toho baráku. Upozorňuji, že v té době bylo ještě regulované nájemné, kdy dnešní ombudsman tvrdě hájil nájemníky, takže těch pár šupů z nájmů nám příliš nepomohlo. Ale my už tehdá věděli, že je potřeba myslet na zadní kolečka. A vyplatilo se. Dnes už mi na účtu každý měsíc přistává nájemné obvyklé a když bude inflace 20%, tak o to samé jim to vždy v lednu zvednu a budu na svých.

Celé to je o tom, že když jsme byli plni sil, tak jsme si záměrně trochu odtrhli od huby, páč jsme věděli, že ty síly nám časem budou docházet. Tak až už nebudeme takoví sokolíci, abychom se nemuseli spoléhat na nějakou žebračenku od státu, ale abychom se dopředu zajistili sami. Což se povedlo. A toto stále kladu na srdce svojí dceři: "Jo, dnes jsi mladá, život před sebou, ale mysli i na doby, až zestárneš, protože pokud si to neposichruješ dnes, tak potom už taky na to třeba nebudeš mít. Když toto podceníš, tak si pak nestěžuj, že ti systém ubližuje, vina bude na tobě". A naštěstí to vypadá, že to pochopila.

Průměrný počet slepic: 3.3 (30 hlasů)

Neopakovatelná a zcela vyjímečná doba výhodných nákupů a excelentních šmelin! Já sice nejsem Žid, ale dokonce i mně se několik výhodných nákupů a prodejů (bohužel, příliš předčasných) podařilo. Nikdy jsem nevěřil, že se nějakého stáří dožiji a tak jsem žil.  No, dožil jsem se kupodivu stáří, ale jako obvykle bez nějakého většího materiálního zabezpečení. Jenže, já, anebo my, jsme tu nějakou šanci dostali a měli, ale kdo dneska má nějakou šanci koupit něco výhodně? Dnešní doba je hnusná, zlatá devadesátá léta!

Průměrný počet slepic: 3.5 (15 hlasů)

když jako mladý dělník v kolbence budete vydělávat 30, utratíte 20, tak za těch 10 dnes asi nemovitost nepořídíte a jít do nějaké obří hypotéky, když nevíte, jestli na vás příští rok nepadne jeřáb, takže byste to nechal na krku svojí ženě, patrně taky nebude dobrý nápad.

Ale pojďme se zamyslet. 10 kolíků měsíčně jste schopen dát bokem. Co s tím? Navrhuji zlato. Ono má jednu obrovskou výhodu. Když je konjunktura, tak jeho cena padá, a když bude dobře, tak ho vlastně potřebovat vůbec nebudete a můžete ho mít někde zašitý a možná občas, jen tak z plezýru večer si ty destičky počítat, jako Harpagon. Když ale přijde hyperinflace a jako v románu Černý obelisk od Remarqua bude stát pecen chleba ráno 2 miliony marek a odpoledne už bude za 3 mega a veškeré peníze ztratí svojí cenu a vy si pak stomarkovkou zapálíte doutník, v tom okamžiku to zlato vyjede cenově nahoru. Když bude nejhůř, budete mít něco, co bude mít svou cenu vždy.

Ale jsou i jiné možnosti. Můžete, jako pan Vidlák, se vrhnout na hospodaření a stát se částečně soběstačným. Můžete se dát na myslivost, pořídit si pušku a pak vaše rodina hlady nezahyne. Vždy je nějaká, alespoň maličká možnost, jak vy můžete ovlivnit svůj budoucí život. A nebo taky můžete tu desítku probendit. A až pak přijde ten průser si stěžovat, jak jste na tom špatrně. To je ale váš výběr.

Průměrný počet slepic: 2.3 (14 hlasů)

Dost se o tom hovoří a jestli někdy přijde, bude to velkej průser.

Letos jsem pořídil elektrocentrálu, dole v dílně, která má 10 na 5 metrů, takže místa habaděj, mám uloženo pár balení vody a dost konzerv. Pokud by to přišlo, asi někteří z nájemníků s touto eventualitou nepočítali a já zase na tý centrále nemám takovej výkon, abych rozvedl kabely po celém baráku, ale když k tomu dojde, půjdou všichni přežít tu blbou dobu k nám do bytu. Sice tam pak budeme v tom 4+1 natěsno, ale bude nám všem teplo, budeme mít světlo, nebudeme mít žízeň a budeme mít co jíst.

Ano, možná jsem paranoidní a k té situaci nikdy nedojde. A já si i přeji, aby k ní nikdy nedošlo. Ale pokud se to někdy stane, já jsem na to připravený. A i móji nájemníci, kteří mi každý měsíc posílají peníze na účet, tak cítím jistou zodpovědnost za ně, páč bydlí pod mojí střechou, tak i o ně  bude v této době postaráno, akorát to ještě nevědí.

Průměrný počet slepic: 3.1 (16 hlasů)

tak už vám to nikdo nevezme. Ovšem takový činžák... (to dokonce není ani důl což je díra v zemi, co se nedá ukrást, jak každý ví), tam bych si tak jistý nebyl. Pokud necháme věrchušku takto dovádět a nevyměníme ji, tak přijdou potřební, co ty drinky pili, a budou požadovat "spravedlnost", tj. abyste se v lepším případě rozdělil. Už se to stalo a zase máme k tomu náběh. Doufejme, že se to podaří zvrátit, ale zpoza plotu to nepůjde.

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

já bych zpoza toho plotu klíďo vylezl a šel s vámi demonstrovat, páč nejsem slepej a vidím, že se řítíme do neštěstí. Ale nejde to.

Já totiž nesnáším dršťkovou polívku, když se drhne polystyrén o polystyrén a rusáky. Pokud bych na tu demonstraci šel a viděl tam ruskou vlajku, což je dost pravděpodobné, jak to tady čtu, tak byste místo jednoho demonstranta za lepší zítřky, tam najednou měli násilníka, který by se snažil dát po tlamě tomu vlajkonoši a to přeci nechcete.

Když mi nabídnete držkovku, s úsměvem vám za nabídku poděkuji a odmítnu. Když mě do toho v dobré víře budete dál tlačit, páč je dle vás vynikající, už se usmívat nebudu, opět odmítnu, možná trochu zavrčím, abyste konečně pochopil, že jí nechci. Pokud se přesto budete dál snažit mi jí nalejt do krku, tak vám jí prostě vypálím, abyste už konečně dal pokoj. A stejně tak to mám s rusákem a mám k tomu své  důvody. A tady ta celá vaše alternativa je dost propojená s rusofilií a to já prostě dát nemohu, páč mám jisté zásady a k rusovi bych se nikdy neotočil zády. (několik dost osobních zkušeností). Takže asi na některé věci máme stejný pohled, ale v jednom šiku s vámi já prostě jít nemohu.

Průměrný počet slepic: 2.3 (22 hlasů)

a mezi Ukrajinci a Rusy nevidím rozdíl. Nechápu, proč se nechali nahnat do toho bratrovražedného boje...

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

Protože tzv. politické neziskové organizace  pilně konají svoji činnost a ty desítky ( stovky?)  miliony dolarů, které jimi protečou  se prostě projeví.   

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)

Kdyby se u nás, stejně jako ten jájínek bernard, chtěl řezat každý komu se nebude líbit kdokoli s jakoukoli vlajkou, tak dříve nebo později skončíme v občanské válce jako Ukrajinci.

Bývalá Ukrajina je tam kde je díky troubům, kteří místo rozumu používají emoce. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

za kterou se dává 5 slepic. Měl jsem za to, že Ukrajinu její papaláši prodali zločincům, a ti ji pak zneužili na vyvolání bratrovražedného boje. Česko naši papaláši dokonce rozdávají za kdovíjaké sliby. Co bude s námi těžko odhadnout. Co s tím má berrnard?

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

Bohužel v bývalé Ukrajině mají bernardi početní převahu. Tam, když se jim někdo názorově nebo národnostně nelíbí, tak ho seřežou, zapíchnou nebo upálí. Celkem jasně to dokázali při kyjevském krvavém majdanu, a ještě krutěji to předvedli v Oděse a prakticky po celé bývalé východní Ukrajině.

My měli také názorové neshody se Slováky. Ale my jsme se v pohodě rozvedli. Kdyby to ale záleželo na bernardech, tak se se Slovákama řežeme dodnes.

A nakonec, naši papaláši prodávali naše majetky zločincům také (Kožený, Krejčíř, Bakala, ......). Máme kvůli tomu také páchat etnické čistky? ;o)

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

berrnard je výborný hromosvod. Ethanolovi se tento  jájínek náramně  hodí, jelikož se mu dají na hřbet naložit všechny hříchy tohoto světa. Ale berrnardovi je to šumák, jelikož na svém hřbetě už unesl daleko horší věci a Ethanol je pouze otravná moucha, po které se oženete, ale víte, že stejně přiletí zpátky a zase bude bzučet. S tím se prostě člověk musí smířit.

Průměrný počet slepic: 1 (8 hlasů)

Jájínku, tvůj nejoblíbenější koníček je mluvit (psát) o sobě. ;o))

 

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

bzučí a bzučí...

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

copak jste si udělali že jste na sebe jak Vrábel s Rajchlem? Jistě jste oba sympaťáci, a myslíte to dobře. Ale s takovou to nikam nedotáhneme :-)

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

i když máme na nekteré věci odlišné názory, urážel jsem někdy vás, či vás slovně napadal? Ja si to nepamatuji. Panu Vidlákovi, i když s ním mnohdy nesouhlasím, hned se to dozví, ale který mě nikdy slovně nenapadl, jsem ani já nikdy slovně nešel po krku.

Ale "jak se do lesa volá..." Ethanol si mě vybral jako třídního nepřítele, tak fajn, já mu ho dodám se vší parádou.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

znovu jsem to prošel a opravdu argumentační faul ad hominem použil Ethanol. Ale nezatracoval bych ho... třeba byl jen v momentální indispozici.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Je tam jasná paralela s lokálními válkami po skončení první světové- když se rozpadají impéria, mydlí se to. Tenkrát my s Poláky o Těšínsko, my s Maďary o Žitný ostrov, Maďaři s Rumuny o Sedmihradsko, Řekové s Turky v Malé Asii atd. atd.

Nic nového pod sluncem, jen ta naše fialová hysterie.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

A kterou vlajkou bych měl mávat?

Ruskou? Ukrajinskou? Čínskou s pěti hvězdami?

Bruselskou s dvanácti hvězdami jako izraelských kmenů?

Izraelskou s Davidovo hvězdou?

Vlajkou Unie Sionistů Ameriky s padesáti hvězdami? 

Vlajkou grýndýlismu? e pluribus  anus = z několika starých ? Kterých Starých mužů? Nějakých věčných vládců? Čeho? Lidstva?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

... možná nejen ve vztahu k Vidlákovi, tedy Danu Sterzikovi, případně jeho bratrovi Markovi, ale mnohým jiným, včetně svých vrstevníků. Chlapci a děvčata...

Podle toho co Dan napsal, doufám s vědomím jeho otce v poměrně osobní rovině, mohu sdělit že v mnohém máme mnoho společného. V mém případě třeba původní profesní vzdělání, ke kterému jsem se rád vrátil, když se mé následující vzdělání politicky nehodilo z hlediska už ne kádrového, ale nově personálního profilu. Rád jsem i tu elektrikařinu uplatnil a následně, když několik ředitelů základních škol usoudilo, že kantorů mužů s určitou a nepřehlédnutelnou životní zkušeností, která NEMUSÍ nutně ideově ohrozit nejmladší vzdělávanou generaci ve vzdělávacím procesu, mohl jsem využít i onu právně podloženou kvalifikaci, včetně  přirozené vzdělaností Danova otce, stal jsem se na několik let i učitelem. Neskončil jsem v tomto oboru pro nelibost nadřízených, ani žádné politické reprezentace. Skončil jsem sám, protože jsem nebyl schopen a ochoten přijmout dost zásadní změny ve školství, ať už výrazného zařazení forem inkluze, likvidaci původní vzdělávací soustavy a především velmi výraznou změnu chápání společnosti a především rodičů dětí, které jsou "vzdělávány". Rodičů kteří postupně zvyšují svůj tlak na školství v tom, že vidí postavení učitele jako službičky "nauč a do výchovy nemluv". Neměl jsem na to nebyl bych tolerantní, udělalo by to víc škody, než užitku. Rád jsem se vrátil k profesi z naprostého počátku svého produktivního života v blízkosti kolejových vozidel.

Proč takto dlouhý úvod? Více méně podobně, někdy dokonce stejně proběhl profesní život nás mnohých dnes starců kolem 70 let, tedy lidí, kteří se v padesátých letech narodili, v šedesátkách se vzdělávali, aby do profesního života vstupovali někde mezi léty 69 - 72, mnohdy "se společenskou potřebou nahradit pomýlené, nepřijatelné a životem zkušené, ale aktuální mocí upozaděné odborníky". Byla to zbabělost, nebo prostý nástup do profesního života? To si může každý vyhodnotit sám za sebe, dnešní bojovníci za tehdejší svobodu to mnohdy vidí nekompromisně a jednoznačně....dost často právě ke škodě celkového vývoje současné společnosti. 

Dnešní čtyřicátníci a starší, podobný vstup do profesního života datují do přelomu tisíciletí. Nemálo z nich do profesního života vstupovalo podobně jako my v těch sedmdesátých letech minulého století, nyní kolem devadesátek. Nicméně vzdělávací proces minimálně na základních školách probíhal stále ještě v "zajetí" původních vzdělávacích postupů s více či méně poučenými, "vyučenými" a vzdělanými PEDAGOGY dob dnes rádoby překonaných. Dnes, pokud je takovýto pedagog tvrdohlavý, se mu může stát, co se stalo paní učitelce Bednářové. Ona není sama, které se dostalo tak výrazného "poučení", jen bylo potřeba najít človíčka, který bude hodně viditelný, aby mnozí jiní mohli být snadněji "voditelní", v konkrétní profesi dost jasně vymezené dobou.

Jak to souvisí s tou vzdělaností generací, podle popisu Dana? Na první pohled se s ním dá souhlasit. (Já si dávám do souvislosti i předchozí články "mladého Sterzika", na které jsem nemohl reagovat, protože jsem si je četl v mobilu a reagovat z mobilu dost dobře neumím.) Vývoj naší současnosti podle něj začínal tak nějak kolem roku 1945. Tou dobou jakoby se shodoval s vládními plochodrážníky tisku, začínaly problémy České státnosti, nebo spíš Československa, vítezstvím SSSR na našem území nad fašismem, v roce 1946 na to konto přimknutím obyvatelstva k SSSR většinovou volbou KSČ, kterým se vytvořily předpoklady pro "puč" KSČ a kolaborujících politických stran spolu s uznanými společenskými zájmovými organizacemi, včetně ROH na "devastaci" společnosti, která "okradla" nemalou část společnosti o menší, či větší osobní vlastnictví. O tom spekulovat nechci, byl by to dlouhý, pro mnohé naprosto nepřijatelný "přípis", i kdyby měl časově a vývojově určitou logiku. V té době se stalo skutečně příliš mnoho nepravostí až zločinů, které se však nikdy do budoucna nedají odestát. V každém případě se právě ty nepravosti staly dostatečně třeskavou municí o desítky let později, aby rozmetaly i to, z čeho mohl polistopadový vývoj těžit ve svém společenském rozvoji, ve vzdělávání a vzdělanosti nejmladších generací, v soběstačnosti části průmyslové výroby i v zemědělství, ve společenském životě a aktivním politickém vývoji všech generací bez osočování jednotlivých generací z lokajství, podbízivosti se aktuálním rádoby mocnostem, návratů do minulosti potlačovaných, nebo vyzdvihovaných kategorií občanů.

Dane, pokud jsem to pochopil správně, vidíš, že generace tvých pra a praprarodičů byly méně vzdělané, ale občansky se probouzely a profesně byly na úrovni, protože kapitalismus volné soutěže převzatý do první republiky z Rakousko Uherska. především na území Čech (a Moravy), příznivě ovlivnil právě tu část vzdělanosti, kterou potřeboval. Generace našich (nás 70+) rodičů, kteří se narodili za první republiky, případně krátce před druhou světovou válkou a vstupovaly do profesního živote problematicky těsně před válkou nebo za války, případně těsně po válce, hledaly a našly potřebu velice všeobecného vzdělání i nad profesní dovednosti na kterékoliv společenské úrovni. Vedle potřeby poválečné společnosti měli tito lidé vlastní ctižádost takového vzdělávání a velmi mnoho z nich je využilo v profesním i obecně společenském životě, což se části z nich mohlo hodit ke vzrůstu společenského uznání a postavení, ale nemálo z nich na to dojelo při společenských zvratech v době Pražského jara, kdy byli značkování jako zpátečníci, aby se pro některé další stalo osudem "nepochopení 2000 slov" a charta 77 se stala završením "potupy a znesvěcení" myšlenek té pravé demokracie. V tom se velmi různorodě, ale především profesně v tzv. "středním a vyšším" společenském zařazení pohupovala právě ta tebou Dane vzpomenutá, nejvzdělanější skupina našich společných předků. Moje generace 70+ vstupovala do postupně se zklidňujících vod společenského vývoje v ČSSR kolem let 1970 a dál. Dovolím si tvrdit, že my jsme vstupovali do NORMALIZACE s poselstvím našich rodinných předků, kteří byli nějak zařazeni a věrchuška se chovala podle normalizačních pouček. Výběrově, podle nebezpečnosti nebo společenského významu "nejvzdělanější generační skupiny", umožňovala vzdělávání a zařazování nás už ne dětí, ale ještě ne nosné generace tak, aby se vše tak nějak porovnalo. Bylo nám většinově dopřáno obstojné vzdělávání a co se týká "politického vědomí a zařazení", zpravidla se "aktivita vyplatila" i když SE někdy a někde pochybovalo o skutečném společenskopolitickém zápalu jednotlivců.

V těchto dobách dostávali zelenou zejména ve státní správě ověření potomci ověřených předků a i když poctivý přímý nadřízený zapochyboval, dobře postavený nadřízený onoho poctivého přímého nadřízeného měl dost pravomocí, aby pochybnosti zvrátil. Potom se mohlo stát to, co se stalo v případě PePa a ten pán nebyl ani zdaleka sám, jen ta úroveň se podařila. (Čalfa, Dlouhý, a plejáda státních úředníků, významných politiků, průmyslníků atd., více, či méně viditelných)       

Teď už se snad dostávám k jádru pudla. Nemyslím si, že by generačně šlo JEN o výši a šíři vzdělání a vzdělávání generací. Domnívám se, že jiným způsobem opakuji to, za čím si stojím.

Ne výrazný  podíl vítězství SSSR nad fašistickým Německem a vděčnost občanů, byly motorem nastartování společenských změn v Československu, ale právě ona generační zkušenost občanů ve vztahu k vývoj vlasti a zároveň společenskopolitická nezkušenost konkrétní společenské skupiny (přes svou nepochybnou vzdělanost), která teprve od  cca čtvrtého čtvrtstoletí 19. století a dost hrůzných zkušeností válečných střetů kapitalistického světa, získávala životní zkušenost obhajovat své postavení. V našich podmínkách byla představována první dělnickou stranou Sociální demokracií (kromě jiných synem a otcem Zápotockými), z níž se vydělila radikálnější část do KSČ, kde se v relativně krátké době ještě oddělila další radikálnější mladá generace v čele s sebevzdělávaným Klementem Gottwaldem. Bylo to špatně? Z pohledu zastánců "kapitalisticky chápané demokracie" se to nebezpečným nezdálo být do druhé světové války. Vládnoucími světovými mocnostmi první poloviny 20. století byl vývoj v Rusku považován za něco, co se podaří zlikvidovat a jsou dost známé doklady, že ještě před konce 2. světové války byla tato likvidace vojenskými prostředky reálná, nereálné však bylo nastavení obyvatelstva osvobozovaných území a tak reálné uvažování politiků západních společenství usoudilo řešit vývoj jinou metodou, studenou válkou jejíž součástí bylo i ustavení vojenského paktu NATO, které umožnilo reálné umístění spojeneckých vojsk USA "na věčné časy, v té době na území poražené části Německa tedy SRN. (Pro pochybovače, vojenské uskupení VS následovalo až po tomto aktu /založení NATO/, pochopitelně v tomto případě se rozhodujícího postavení ujala vojenská administrativa SSSR. Ovšem l trvalému umístění /na přechodnou dobu/ svých vojsk v nejbližším kontaktu s Americkými základnami došlo až po invazi vojsk VS na území ČSSR v roce 1968, tedy se značným zpožděním a po několikaletém odmítání této skutečnosti ze strany prezidenta Československa Antonína Novotného a lavírování prvního tajemníka KSČ Alexandra Dubčeka ve zmíněném roce invaze.) 

Moje generace (70+) byť politicky, historicky a odborně vzdělaná, ovšem bez osobní zkušenosti s prostředky "chytré  a zkušené ideologické diverze" - já tomu říkám spíš "historické, původem podložené paměti", postupně přijímala nejrůznější teorie o "nejširší demokracii podložené zlatým prasetem a pečenými holuby létajícími do huby". V dřevních dobách "sametu" v mnoha zemích Evropy i světa připustila tato generace bezuzdné rozpuštění toho, co vytvořili původní osvícenci (v našich podmínkách) už za Rakousko Uherska v praktickém kapitalistickém vývoji, co kultivovali jejich zaměstnanci, povinně se vzdělávající v příslušných oborech, co se změnilo v myšlení nejširší společnosti s hrůzami světových střetů, které nezpůsobily obecně ty široké společenské vrstvy, ale konkrétní společenské skupiny. To teoretické vlastnictví nejširších společenských vrstev (bez ohledu na politickou barvu a stranickou příslušnost) mělo být rozvíjeno, ale vypadá to, že se stal pravý opak. 

Tvrdím, že společenskopolitická nezkušenost se skutečně dravým kapitálem, představovaným neskutečně úzkou skupinou historicky velmi dobře poučených několika významných rodin udržujících se relativně silnou podskupinou čekajících na přijetí do klubu "významných", využívající světových církví rovněž s několika tisíciletými politickými zkušenostmi, pomohla těm mnohých sametovým a barevným revolucím, jinde než u nás mnohdy završených velmi krvavými zvraty. Obávám se, že v podmínkách Evropy se polevou na dortu stalo humanitární bombardování Jugoslávie a pokusem o umístění třešničky na dortu je současný konflikt současného Ruska (nikoli SSSR) s Ukrajinou (nejen Ukrajinou).

Nesouhlasím tedy s tézemi, že za všechno mohou senioři, nebo za všechno mohou mladí lidé (do 40 let), protože...doplnit se dá podle libosti.

Tvrdím, že se jedná o zatím snad ještě pomyslné vítězství zcela konkrétních společenských skupin, které si vychovávají své vlastní nástupce a současně generační část společnosti, která jim umožní naprosto nekontrolovatelnou moc, kde ty nejmladší generace mohou žít pro nás pamětníky už dokonce padesátých let, nekulturně, ale na slušné materiální úrovni, pokud JIM to bude stačit. Oni už pochopili, že otroctví, ani "svoboda počátků kapitalismu" nové generace neosloví, ale může být skrytým nebezpečím. Poučili se od našeho Husáka, že poskytnout "existenční jistotu" je lepší, než tvrdá pěst samoděržaví. Jen ty tzv. země třetího světa jim do toho zatím házejí vidle a ohrožují onu existenční jistotu původních obyvatel našeho kontinentu. Ale z jejich pohledu vše zlé může být k něčemu dobré, jen ať se ty "nepřizpůsobivé části společnosti" poperou. Když se dva perou, třetí se směje. To je také taková vidlácká zkušenost.

Zkrátka, byť jsem si vědom úmyslného snižování vzdělanostní úrovně nastupujících generací, nevidím to fatálně. Každá (námi mnohými viděná) hrůza si vynutí jasné řešení. Opět přijdou generace, které si to řešení USKUTEČNÍ a to podobně, jako naši předci a prapředci. Jiné východisko není a opět to bude střet s úzkou skupinkou obdařenou dlouhou historickou pamětí, jen s tím rozdílem, že i nově se probouzející generace budou mít už  svou, a ne nejkratší a neúčinnou, historickou paměť. Ty generace už nebudou žít bez možnosti najít faktické i písemné zmínky na blízkou i vzdálenější minulost předchozích generací. Bohu žel nejspíš budou začínat ode dna. Tato zbraň je ale rozhodně velmi účinná. 

Na nás je, abychom aspoň tu naší zkušenost dokázali bez křečovitosti, ne v panice zaznamenat s určitým společenským nadhledem, aby těm probouzejícím mohla být jednou k dispozici.   

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Se samými jedničkami u maturity by Vás vzali bez přijímaček na stavárnu i strojařinu současně :-)

Nechtěl jste zanedbávat svůj řeznický koníček?

Průměrný počet slepic: 2 (11 hlasů)

že je dneska lepší ? Dobrý, chytrý řemeslník, kterého práce bavi, nebo blbec na úřadě s 2 tituly z úplně zbytečných škol ?

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

Kominík, elektrikář, topenář, atd. Když je potkáte v Tesku, jak si kupují svačinu a jsou oblečení v těch ušmudlaných montérkách, asi byste jim dal korunu. To ale nedělejte. Oni mají svoje notýsky nařachané zakázkami tak na půl roku a vydělávají peníze, jako vrcholový manažer velké firmy.

Páč když vám v lednu prdne kotel, manažer vám nepomůže, ale budete škemrat, aby vám přišel chlapík ve špinavých monterkách a váš problém vyřešil.

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

Co má větší váhu? Vaše infantilní poznámky, nebo poznání vážených klasiků:  

"Chytrost a vzdělanost nejsou na sobě přímo závislé. Já znám mnoho vzdělaných hlupáků.“  Jan Werich

„Moudří lidé nemusejí být nutně vzdělaní. Vzdělaní lidé nemusejí být nutně moudří.“ Lao-C´ čínský filozof  

„Je plno vzdělaných, mazaných, vychytralých, ale nedostává se nám lidí moudrých.“  Max Kašparů

-------------------------------

Je hloupé mluvit o vzdělanosti stylem nevzdělance, jak jste tady předvedl. 

 

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Někteří lidé zůstanou inteligentní, přestože chodili do školy.

Ne, jestliže někdo má u maturity samé jedničky a nejde studovat, tak to opravdu není normální - chtěl jsem znát nějaký relevantní důvod, proč lidé nerozvíjejí svůj talent.

Na druhou stranu, spolužák z biofyziky na MFF měl pořád samé jedničky a červený diplom, poté úspěšný doktorát ve Francii...
A víte co dělal, když se vrátil? Stal se z něj "reklamní agent", vymýšlel a nabízel reklamu, protože to "mnohem více sypalo"
Holt Peter z Prešova by byl nejen velmi nadaný, ale i úspěšný vědec, kdyby "revoluce" proběhla o deset let později.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)