Nové tváře - nové cesty

Autor
Štítky

plynulou sobotu měla strana PRO celorepublikový sněm na kterém představila svůj program pro nadcházející volební rok a zvolila si nové vedení. Předsedou byl zvolen Jindra Rajchl a za místopředsedy byli zvoleni Petr Vacek, Marek Zeman, Pepa Palíšek a Matěj Drbohlav. Bezprostředně před sněmem stranu opustily takřka kompletně dva kraje. Jihočeský a Jihomoravský. Z veřejně známých tváří zůstal v PRO Jindra Rajchl.

Už delší dobu jsem bombardován ze všech stran, abych se k situaci v PRO vyjádřil, protože různé nepodložené zprávy začaly prosakovat už před týdnem. Jako obvykle šlo o směs různých polopravd typu „jedna paní povídala,“ střípků a zbožných přání odpůrců i příznivců strany. A jako obvykle byly skutečné a oficiální informace skoupé na slovo. Tož je asi nejvyšší čas, abych k tomu něco řekl.

Posuneme kvůli tomu mojí prezentaci vidláckých artikulů. Chybí nám ještě dva. Ohleduplnost k seniorům a neohleduplnost k České televizi. Vrátíme se k nim v nejbližších dnech.

Hned na úvod zklamu všechny, kteří ode mě čekají nějaké pikantní a bulvární informace ze zákulisí. Žádné praní špinavého prádla z mé strany nebude. Ano, dostal jsem možnost v PRO nakukovat za kulisy, ale toto privilegium nehodlám využít k vynášení zpráv a detailů. Informace jsou u Vidláka jako zpovědní tajemství. Řeknu jen, že jsem víceméně obeznámen s celou situací, porozuměl jsem motivaci všech aktérů a byl jsem bezprostředně přítomen vývoji událostí a to od začátku až do konce. Oficiální prohlášení všech aktérů jsou po dnešku k dispozici na jejich profilech a pokud nejsou, tak vzápětí budou. Každý se tam může podívat a udělat si obrázek sám.

Omezím se proto na své vlastní a zcela bezemoční stanovisko:

Strana PRO si na sněmu, což je nejvyšší suverén, zvolila nové vedení a s ním i nové tváře. Jestliže před tímto sněmem byli tváří strany Jindra Rajchl, Petr Vacek, Petra Rédová, Petr Vrána, Alena Maršálková, či Ota Březina, novými tvářemi PRO jsou vedle Jindry Rajchla a Petra Vacka, Matěj Drbohlav, Marek Zeman a Pepa Palíšek. A budoucí tváře z eurokandidátky. Tečka. Všechno ostatní jsou pikantní řečičky pro bulvár, které sice mohou budit emoce, ale to je tak všechno. Řeči se vedou voda teče…

Už dlouho píšu o tom, že strana je dnes především servisní organizací lídrů. Volební programy se sice píší, ale málokdo je čte a prakticky nikdo si nepřečte stanovy strany. Strana není vnímána programem, ale především jejími tvářemi. Jejich činy, prezentace a výroky tvoří povědomí o celé straně. Mnohonásobně víc lidí se koukne na nedělní vysílání Jindry Rajchla, než by četlo program strany PRO. Nepamatuji si v této zemi politickou situaci, kdyby byl ze kterékoliv politické strany vyloučen někdo za to, že nedodržuje program. Naopak. Podívejte se na předvolební sliby SPOLUkoalice a podívejte se na jejich reálnou politiku. Nikoho to netrápí. Ani straníky, ani jejich voliče.

U nás v Kotlince se rezignuje a odchází kvůli zpackaným volbám = zpackané prezentaci, odchází se kvůli neshodám se směřováním strany a odchází se kvůli tušeným chybám, které nastanou někdy v budoucnosti. Přesně takhle odešli ze svých mateřských stran i Klaus se Zemanem.

Aniž bych musel zabíhat do neveřejných detailů, konstatuji, že strana PRO nadále nepůjde směrem, který si přáli (a ovlivňovali) Petra Rédová, Petr Vrána, Alena Maršálková nebo Ota Březina, ale půjde směrem, který chtějí nově představené tváře strany. Nebudu komentovat proces, kterým strana dospěla do tohoto bodu, jen opět konstatuji, že sněm strany je nejvyšší suverén a přes různé (i vypjaté) vnitřní diskuse utvrdil výsledek tak, jak nyní je a jak zůstane. Strana půjde směrem, který budou řídit předseda a místopředsedové. Konstatuji, že tento výsledek volebního sněmu byl ve straně všemi očekáván. Těmi, kteří si ho přáli, i těmi, kteří proti němu měli nepřekonatelné námitky.

Zvolení nového vedení strany už vzbudilo velice širokou diskusi a obrovský zájem. Jindra Rajchl své místopředsedy označil za skvělý tým a já dodávám, že byli zvoleni lidé, které si na pozicích místopředsedů přál a od jejichž podpory se nenechal za žádnou cenu nikým odradit.

Nové vedení strany vstoupilo do svého funkčního období ve velkém stylu. Tak velkém, že se moje psaní o této straně vedle toho jeví nicotně maličké. Již první známé informace o novém vedení budí velkou pozornost nejen nás dezolátů, ale i majnstrýmu a dokonce i Jana Cempera. Straně PRO jsem věnoval velkou pozornost. Chtěl jsem, aby ji veřejnost sledovala, posuzovala a uvažovala o její volbě. Konstatuji, že nové vedení vzbudilo o stranu takový zájem, sledování, i posuzování, kterého já jsem nikdy nedosáhl, ani dosáhnout nemohl.

Strana PRO ukončila své pionýrské období, ve kterém se více opírala o práci aktivistické veřejnosti a stala se skutečnou, plnohodnotnou politickou stranou, která obsahuje všechno, co taková správná pravicová strana v naší zemi vždycky obsahovala. Její další veřejné působení již bude dostatečně viditelné i bez mé nadstandardní pozornosti.

Blahopřeji novému vedení strany ke zvolení. Vím, jak to bylo náročné a jaké překážky museli na své cestě v posledních týdnech překonat. Vím, co všechno se muselo stát, aby byl výsledek právě takový, jaký je. Nepochybuji o tom, že budou stejným způsobem pracovat i pro úspěch strany PRO ve volbách. Vizuální a komunikační strategii již představili veřejnosti. Jsem si jist, že PRO rozhodně nezapadne do šedého průměru. Nepochybuji, že budou na veřejnosti viditelní. Se současným vedením to ani nemůže být jinak.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle agentovné alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička nebo placky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.8 (164 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Komentáře k Vidlákovu úvodnímu článku pište jako odpověď k tomuto oknu. Budou pohromadě a zůstanou na začátku diskuze.
Pokud máte nějaký příspěvek, který přímo s Vidlákovým úvodníkem nesouvisí, vložte jej přes "Přidat komentář" na konci dokumentu.
Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

Tož budeme v očekávání věcí příštích, jak se v PRO všechno vyvrbí. Přejeme hodně úspěchů!

Průměrný počet slepic: 4.4 (38 hlasů)

moc jsem se toho dneska nedozvěděl

Průměrný počet slepic: 4.9 (69 hlasů)

.. Chvíli jsem dnes poslouchal Matěje Gregora u Xavera, a když prohlásil, že s Komunisty nikdy a nijak, tak  jsem XTV zavřel, a šel jsem se podívat sem.

.. a zase vidím Divide et Impera. Osobně soudím, že i Vidlákovi to připadá nepříjemné, a že se mu rozpadnulo pár báboviček na jeho pískovišti. Prošel jsem si tím před více než deseti roky, také jsem viděl v přímém přenosu zborcených eg tón.

Připadá mi to jako "Únorové vítězství pracujícího lidu", kdy nekomunističtí ministři zpackali vyvolání vládní krize a ustavení prezidentem jmenované úřednické vlády. Komunisti jsou dnes, navzdory lehce hysterické Kateřině Konečné, konzervativní a vlasteneckou stranou, levicovou, ale co se dá dělat, řečeno se Stalinem: "jiné spisovatele (vlastence) nemáme"..

Bojím se, že pravdu bude mít opět sociolog Petr Hampl, a totiž, že si naše Pětidemolice v určité podobě uchová moc i v dalším volebním období. Ne proto, že by byla tak skvělá, ale proto, že alternativa se nedokáže spojit proti společnému protivníkovi. 

FakeBook, vulgo Meta mi dnes nabídnula přihlášení buď za předplatné za bratru lidových 300 239,99,- Kč měsíčně včetně daně, nebo za souhlas s rozprodejem mé virtuální identity na součástky. Obě varianty jsem odmítnul, a šel se podívat na Seznam. :D

EDIT tučně

Lidi, poraďte, kam za aktuálními informacemi, když ne na FakeBook?

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (65 hlasů)

Možná to znáte :  https://pravednes.cz/home.news  .  Asi si představujete něco jiného, ale tady je alespoň denní  přehled titulků z českých novin, které se dají rozkliknout. Někdy tam po ránu začínám, jen abych věděla, co se stalo přes noc:-).

Jinak dění přes den aktuálně  (do hodiny) má asi opravdu  jen Seznam/Novinky. Lidovky a IDnes už mají většinu článků placené, tak už tam skoro nechodím, jen když dá někdo odkaz. Je to bída.  Hezký den

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

Přestat se pídit po něčem svěže čerstvém (tedy většinou neověřeném a neověřitelném), zklidnit se. Za pár hodin to může být jinak. 

"Není nic staršího, než včerejší noviny!"

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

Telegram ?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Podívejte se na "preference" rebelů v anketě na  ceskoprotibide.cz. Myslím, že to pár jedinců neuneslo v kombinaci s číslem na kandidátce do EP. A jestli je pravda že se nechali zlákat lepší pozicí u konečné stanice, to se ukáže.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

máme my obyčejní, kteří sledujeme Vidláka a množství různých informací na FB, či YT a dalších sociálních sítích, kromě Rajchlovy včerejší tiskové konference, nebo spíš informace pro veřejnost, dost málo informací. 

Z toho, co vím, co jsem postihnul bez dohledávání "jejich" zdrojů, nevidím nic víc a nic méně, než podobný vývoj jako v mnoha dalších stranách a hnutích. Lidé z nejrůznějších důvodů přicházejí a odcházejí. Konkrétní program, kromě Vidlákových artikulí je zatím dost mlhavý, jediné s čím souvisí snaha i ostatních mimoparlamentních struktur je cíl nahradit hrůzu současné pětidemolice. O změnu systému se však nejspíš ze strany PRO jednat nebude. Zdůrazňuji slovo NEJSPÍŠ. Rád bych se pletl.

V každém případě bych přivítal stav, kdy PRO + sdružení stran a hnutí, nemusí být v koalici, ale bude spolupracující a zvolí změnu, která osloví občanskou společnost tak, aby ta změna byla všeobecně a většinově podporována nejen ve volbách, ale v každodenním životě, aby ta podpora byla patrná v životě a práci lidí podobně, jako několikrát v historii naší země. Aby vedla ke změně pojetí politiky vydírání a likvidace občanů své země.

Takže za mě, rád popřeji PRO úspěch a rád uvidím, že nekope kolem sebe jen pro svůj prospěch, pro prospěch uzavřené skupiny "vyvolených".

Průměrný počet slepic: 4.8 (41 hlas)

"Prosím vás, kdo je to ten Jindra Rajchl?". Když budu mluvit za sebe, kdybych nebyl denním čtenářem Vidláka, ani bych nevěděl, že nějaký Rajchl a strana PRO existuje.

Průměrný počet slepic: 4.5 (21 hlas)

No, u nás ze zpráv se o PRO a Rajchlovi nedozvíme určitě NIC. Ta většina občanů zprávy nejspíš poslouchá.

Průměrný počet slepic: 5 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

 
BrettenWoodský systém
Na počátku července 1944 byla v americkém letovisku, poblíž vesnice Bretton Woods, uspořádána konference. Zúčastnili se jí zástupci ze 44 spojeneckých zemí. Jejím účelem bylo navrhnout a vytvořit nový mezinárodní měnový a finanční systém pro období po skončení druhé světové války.
Zlato se stalo základem mezinárodního měnového systému a dolar rezervní měnou, která byla přímo směnitelná za zlato. Ostatní měny měly pevně definovaný kurz k dolaru. Velké mezinárodní obchody měly být placeny v dolarech.
Na konferenci byly také založeny instituce Mezinárodní měnový fond (MMF) a Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj (IBRD). MMF měl na starosti řešit problémy směnných kurzů a podporovat měnovou spolupráci mezi zeměmi. IBRD měla poskytovat dlouhodobé půjčky pro válkou postižené země. Později se IBRD stala součásti Světové banky
Hlavním pilířem brettonwoodského systému je to, že americký dolar je měnou mezinárodního obchodu a že měl být směnitelný za zlato v pevném kurzu 35 USD za unci zlata. Konkurenceschopnost USA však od svého vrcholu na počátku 50. let 20. století neustále klesala. V roce 1971 už USA neměly dostatek zlata, kterým by mohly vykoupit přebytečné dolary na světovém trhu.
Dolar jako mezinárodní měna se hroutil, ale stále byl směnitelný v pevném kurzu za zlato, takže nákup zlata za dolary byl výhodný. Francie měla v dolarech uloženy své měnové rezervy a tak prezident Pompidou vyslal počátkem srpna 1971 do New Yorku torpédoborec "Le Redoutable", aby dovezl do Francie zlato, které mělo být vyměněno za tyto dolarové rezervy. Francouzi nejen, že nic v USA nedostali, ale pár dnů na to, 15. srpna 1971 ukončil prezident Richard Nixon směnitelnosti dolaru za zlato. To vedlo k "Nixonovu šoku" který zmrazil směnitelnosti amerického dolaru za zlato a donutil přední americké konkurenty (Japonsko, Německo a Francii), aby revalvovali své měny vůči USD v naději na zlepšení konkurenceschopnosti amerických průmyslových výrobků. Frank byl revalvován o 8,5%, takže nejen že Francie nedostala žádné zlato, ale "za drzost" ještě byla snížena hodnota jejich dolarových rezerv vůči franku o 8%. Japonský jen a německá marka revalvací vzrostly o více než 20 %.
Navzdory výraznému znehodnocení USD díky japonské a německé revalvaci a přes následný pokles cen amerických výrobků v Německu a v Japonsku proti cenám domácích výrobků, zůstaly i tak (díky horší kvalitě) americké výrobky nekonkurenceschopné.
V roce 1973 bylo jasné, že USA již nemohou na světovém trhu konkurovat. To mělo neblahé důsledky jak pro USA, tak pro brettonwoodský systém. Bylo nutné najít alternativu ke zlatému krytí dolaru, která by umožnila zachovat dolar jako mezinárodní obchodní měnu, jak bylo stanoveno v Brettonwoodské dohodě, a tím udržet postavení USA jako vůdce svobodného světa. Bylo třeba změnit strategii.
 
Petrodolarové dohody
Jedním z architektů nové strategie byl ministr financí John Connally, svoje úvahy postavil na dvou faktech. Jednak, že ropa v té době představovala 50% světové spotřeby energie a také na tom, že většina předních vývozců ropy byla pod kontrolou Západu.

Proto by bylo možné vazbu dolaru na zlato nahradit vazbou na ropu. Ovšem bylo nutné zajistit, že ropa bude prodávána pouze v dolarech a že cena ropy vzroste natolik, aby pokryla obchodní deficity USA. 

Proto došlo v roce 1973 k drastickému navýšení ceny ropy a k uzavření petrodolarových dohod. Pokud v roce 1970 celý svět utratil za nákup ropy 9% z peněz vynaložených na nákup zboží, pak v roce 1980 představoval již nákup ropy 24% celkového objemu prodaného zboží. Byla uměle vyvolána ropná krize. Klíčovými účastníky těchto dohod byly Spojené státy, Saudská Arábie a další členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).
OPEC souhlasil s přechodem na prodej ropy výhradně za americké dolary. To posílilo pozici dolaru jako hlavní mezinárodní rezervní měny a zároveň zajistilo stabilitu pro obchodní partnery v oblasti nákupu ropy. Ropné země, zejména Saudská Arábie, souhlasily s investicemi svých ropných příjmů zpět do amerických finančních aktiv, což zvýšilo dolarové rezervy a podporovalo americkou ekonomiku. Jako výměnu za tuto dohodu poskytly Spojené státy vojenskou a bezpečnostní podporu pro ropné země.
 
Státní dluh USA
Ovšem tím nejdůležitější trumfem pro USA bylo, že ostatní země potřebovaly držet u amerických bank svoje dolarové rezervy za které průběžně ropu nakupovaly. Tyto cizí vklady u amerických bank využívaly USA k překlenutí vlastních vysokých deficitů v mezinárodním obchodu. Nejen že nedocházelo k znehodnocování dolaru, ale naopak byly generovány zvýšené příjmy pro USA.
Pro ilustraci: v roce 1976 činil obchodní deficit USA s Japonskem 6 miliard USD. Japonsko však potřebovalo dovoz ropy v hodnotě 21 miliard USD. Petrodolar tak přeměnil deficit 6 miliard USD (mezi dolarem a jenem)  na přebytek 15 miliard USD. Tato podpora ropy byla více než dostatečná k pokrytí obchodního deficitu USA s Japonskem. Podobně tento proces fungoval i u dalších zemí.
Rozšíříme-li výše uvedený příklad mezi USA a Japonskem na celý svět, pak dokud dovoz ropy jinými zeměmi než USA převyšuje obchodní deficit USA, posiluje USD vůči ostatním měnám.
Tvorba cen ropy je zbraní při prosazování geostrategických cílů Západu a při zachování globálního řádu zavedeného na konferenci v Bretton Woods, který umožňuje odčerpávat bohatství ze zemí světa a udržovat globální hegemonii.
To jsme si vysvětlili jak využívají USA dolar jako světovou rezervní měnu k zamaskování svých vysokých státních dluhů, dnes v hodnotě více než 30 bilionů dolarů. Téměř 50 let tento projekt spolehlivě fungoval, ale nyní přišla dedolarizace a státy BRICS začaly platit za ropu ve svých lokálních měnách. A to je začátek definitivního konce Bretton Woodského systému.
 
Jak se flikuje státní dluh u nás
Teď snad ještě něco o tom jak funguje státní dluh jinde, například u nás. Je to zjednodušené, ale pro hrubou orientaci by to mělo stačit:
Stát prodává na finančních trzích státní dluhopisy. Jsou to poukázky, jejichž držitel zaplatil státu jejich nominální cenu a po smluvní dobu bude od státu dostávat každý rok dividendy a po uplynutí smluvní doby, dejme tomu 10 let bude držiteli proplacena zpět původní kupní cena. Aby se našli zájemci o koupi musí být nabídnuta zajímavá dividenda, která závisí na inflaci a na riziku tohoto obchodu. Existují zavedené agentury, které jsou součástí existujícího ekonomického systému, které vystavují rating pro daného prodejce dluhopisů.
Stát musí prodat tolik dluhopisů, aby pokryly jeho stávající dluh. Suma vyplácených dividend se nazývá obsluha státního dluhu a zahrnuje se do státního rozpočtu na straně výdajů. Ten prodej je průběžně rozprostřen v jednotlivé roky. Důležité je včas prodat nové dluhopisy, aby bylo na proplacení již splatných dluhopisů. Tak se jede dál a dál, dluh se navyšuje a ve skutečnosti se nic nesplácí. Jenom se klín vyráží klínem.
 

Zlatý standard

V období zlatého standardu byl kurs měny definován pevným poměrem ke zlatu (stříbru) a peníze byly volně směnitelné za svůj ekvivalent ve zlatě. Například 20 dolarů za unci zlata před světovou ekonomickou krizí, po krizi byl dolar devalvován na kurz 35 dolarů za trojskou unci zlata (31,1g). Devalvace o 75%. U GBP (britské libry) byl v roce 1844 stanoven kurz 4,25 GPB za trojskou libru zlata, ale po 1. světové válce byla 1GPB devalvována na 51GPB za trojskou libru zlata. Devalvace o 1100%. Pro vysvětlení: historický  trojský váhový systém se používá při obchodování s drahými kovy 1 trojská libra =  373,2g = 12 trojských uncí, každá po 31,1 g. Na rozdíl od běžné libry, což je 453,6 g a ta má 16 uncí (oz.). Mají v tom pěkný bordel. :-)
Jinak GPB se přesně jmenuje libra šterlinků (pound sterling). Vždy mě vrtalo hlavou co jsou ty šterlinky? Tak žádné šterlinky neexistují,  je pouze sterling což označení pro mincovní stříbro = 92,5% stříbra + příměsi které zaručují lepší otěruvzdornost, protože se používala pro ražení mincí. A ta původní historická (středověká) libra šterlinku byla mince vyražená z 1 trojské libry onoho mincovního stříbra zvaného sterling. Vážila tedy 373,24 g a při síle 1/2 palce měla průměr cca 6 cm. Ovšem jako platidlo se nepoužívala. Podle obsahu stříbra by byla její dnešní hodnota cca 10 tisíc Kč. Tato Libra byla rozdělena na 240 "stříbrných penny" (cca po 42 Kč), které se používaly jako běžné mince spolu se "čtyřpenny"

V průběhu 19. století byly mince z drahých kovů vytlačovány papírovými bankovkami, které však byly kryty zlatem. Nazývalo se to zlatý standard. Státní banky musely držet ve svých sejfech množství zlata, které odpovídalo množství peněz v oběhu. Bankovky byly v bance volně směnitelné za toto zlato. Zlatý standard přinášel několik velkých výhod. Jednak nízkou míru inflace. Například ve Velké Británie v době trvání zlatého standardu, v období po konci napoleonských válkách až do první světové války (léta 1821 až 1914), tedy za 93 let byla celková inflace méně než 5%, což odpovídá roční inflaci 0,05%. To přinášelo dlouhodobou cenovou stabilitu, v podstatě pevné kurzy mezi měnami zemí, které zlatý standard využívaly, což se projevovalo růstem mezinárodního obchodu a finanční disciplínou.
 
Zlatý standard zajišťoval automatickou stabilitu peněžních měn i cen zlata, při ekonomických problémech, které měly tendenci vychylovat měny k inflaci nebo k deflaci zafungovaly mechanizmy automatické regulace, která znovu postupně obnovila původní stabilitu.
Tato regulace funguje takto: 
Zlato bylo využíváno ve čtyřech oblastech: technologie (průmyslové využití), soukromé investice (mince, medailony, slitky a soukromé rezervy ), centrální banky a šperky. Na počátku 20. století byla roční produkce zlata asi 600 tun. Z této produkce zlata připadlo kolem 7 % na technologie, 26% do soukromých investic, 20% do centrálních bank a 47% procenta na výrobu šperků.
Ke konci 19. století rostla reálná produkce zboží cca o 2,7% ročně, o stejné procento bylo třeba zvyšovat peníze v oběhu a tudíž i zásoby zlata v bankách pro udržení zlatého standardu. Těžba zlata rostla o něco pomaleji cca o 2,5% ročně. To způsobovalo větší poptávku bank po zlatu, takže se úměrně tomu zvýšila nákupní cena zlata, to stimulovalo zvýšení roční produkce zlata. Těžařům se vyplatilo kopat hlouběji do země a zvyšovat vytěžený objem, dokud reálné náklady nestouply na úroveň nové kupní síly. Naopak vyšší cena vede průmyslové uživatelé zlata snížovat používané množství a raději sáhnout po levnějších náhražkách za drahé zlato. Stejně tak reaguje obchod se šperky a naopak soukromí držitelé zlata odprodají určitou část svých rezerv za výhodnější ceny. Takže všechny složky reagují a celý systém je krásně stabilní. Pokud by došlo k celosvětové krizi a produkce zboží by klesla, klesly by i mzdy, potom klesne i zájem bank o nákup zlata a zlato se zlevní. Poklesne i produkce zlata a přebytečné levnější zlato zakoupí ostatní tři uživatelé a tím se zase rovnováha ve finančním sektoru obnoví a přizpůsobí novým ekonomickým podmínkám.
Dnes se využívají tzv. fiat měny, které jsou regulovány pomoci ekonomických nástrojů. Země BRICS opět uvažují o zavedení své vlastní měny, která by se vrátila ke zlatému standardu.
 
Berte tento text jako pokus napsat něco o ekonomice, ale nedělat z toho vědu, vystačit si pouze se selským rozumem. Nevím, zda by byl o to zájem, pokud ano, témat je dost.
 
 
Průměrný počet slepic: 4.7 (86 hlasů)
Trvalý odkaz

a to říkám jako velký fanoušek Jindry Rajchla. Pro mě se ukázal jako skutečný lídr. A nikdo jiný s potenciálem českého Orbána tady není. Péťu Rédovou, Otíka Březinu a spol, mám rád, ale kapitán je prostě jen jeden. 

Průměrný počet slepic: 3.9 (43 hlasů)

Souhlasím s Jáchymem, myslím, že Rajchl po veškeré té energii a práci, kterou do všeho už vložil, ví, co dělá. 

Průměrný počet slepic: 3.8 (33 hlasů)

snad jo

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Poslechla jsem si Rajchlův "živák"..., no, tak s tou KSČM to i má co dělat...

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Na jeho FB - tam je přístup, i když nemohu nic vkládat. Včera to tam vysvětloval (ač značně nachlazen).

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Ministerstvo obrany,

Hlavní město Praha - Hradčany

Tychonova 221/1

PSČ: 16000

Otevřený dopis ministryni obrany České republiky.

Paní Černochová!

Jsem plukovník letectva ve výslužbě a věnoval jsem celý svůj život (více než 40 roků), podle svých sil a schopností obraně vlasti. Představil jsem se hlavně proto, abyste věděla, že problematice, o které Vám budu psát, rozumím snad lépe jako Vy, protože nemáte pro svou funkci aprobaci, a žádné odborné vzdělání. (Ostatně ve vládě, ve které sedíte, je podobných diletantů většina.)

Celou dobu vojenské služby a práce jsem byl přesvědčen, že úkolem i posláním armády a celého ministerstva obrany, které „řídíte“, je…

Obrana občanů Československé republiky, a po majetkovém převratu, bohužel, pouze České republiky, proti vnějším (a ve zvláštních případech i vnitřním) nepřátelům. Je to obrana celistvosti a integrity státu, za všech i mimořádných okolností.

Jde jistě o velmi složitý úkol, na kterém jsou zainteresována i jiná ministerstva jako bezpečnosti, výroby, strojírenství, zemědělství i další, a přesto je nedělitelný.

Už vzhledem ke svému celoživotnímu povolání se zajímám o to, jak je výše uvedené poslání armády plněno.

Až nyní se dovídám, že tento úkol je díky Vám a řadou Vašich rozhodnutí plněn velmi špatně, a dokonce je převážně naše vlast, uváděna do velkého nebezpečí. Svědčí o tom především Vaše „nedávné rozhodnutí“ nakoupit pro naši obranu atomovou zbraň. Nemám tušení, kdo Vás k takovému nesmyslu navedl.

V každém případě (pokud se Váš záměr uskuteční), vystavujete republiku a naše občany nebezpečí krutého, preventivního úderu mocnosti, proti které bude namířena, a s velikou pravděpodobností, bude takový úder veden opět adekvátním prostředkem – nukleárního charakteru.

Americký expert Ritter dále připomněl: Cituji: “V případě, že se Česká vláda rozhodne stíhačky F-35 nakoupit, pak se nemůže divit, že z ruské perspektivy bude ČR vnímána jako někdo, kdo disponuje „jadernou platformou" a je tedy, v případě boje, schopný shazovat na nepřítele jaderné hlavice. To je jediný účel, k čemu tyto letouny slouží. Pak by se Česká republika neměla divit, když se sama ocitne na předním seznamu cílů, v případě použití jaderných zbraní.“ Dále řekl:

Mysleli jste si doteď, že máte pohodlný život a skvělou kulturu? Nemáte, protože v případě pořízení F-35 se z vás stane pouze jaderný cíl. V případě vojenského konfliktu s Ruskem vaše krásná země jednoduše zmizí. A to jen proto, že se teď vláda nezodpovědně rozhodla hrát jaderné hry, na které ale nemá."

Při jiné příležitosti jste projevila názor, že se naší armády a jejího nasazení do bojové činnosti, toto opatření nebude týkat. (Jsem přesvědčen, že něco takového by blbý neřekl, ani kdyby mu hubu rozbil). Neberu v úvahu, zda jste tím myslela, že naši vojáci nebudou v místě konfliktu nasazeni, což je zcela nereálné. Pravděpodobně nevíte, jaké důsledky po sobě nechá použitá nukleární zbraň. Vzpomeňme si na havárii atomové elektrárny v Černobylu, kdy „atomový mráček“, zachvátil takřka celou Evropu, vyvolal obrovskou paniku nejen vlád postižených zemí a jejich občanů, ale s tím související velké národohospodářské škody a ztráty na životech.

Ví dnes někdo, co způsobili Američané v Japonsku naprosto zbytečným shozením prvních lehkých atomových pum na Hirošimu a Nagasaki? Ví, že obě města byla srovnána se zemí a zahynulo v nich řádově statisíce civilních občanů?

Já se Vás ptám, na co bude naše armáda potřebovat nukleární zbraně a proti komu? Ze své životní praxe vím, že pokud něco chce koupit rozumný sedlák, nebo selka, tak si předem rozmyslí, na co to bude potřebovat, používat a zda na to bude mít dost peněz, aby se nemusel zadlužit. Naše republika má každoroční deficit kolem tří set miliard korun a Vy jí chcete zvýšit dluh o desítky až stovky miliard? Však jste už rozdala ukrajinským nacistům a fašistům dělostřelecké střelivo, tanky, obrněná transportéry a řadu válečných komodit za více než 47 miliard Kč. Jak uvažujete a kde je Vaše zodpovědnost? (Kdo chce mír, nerozdává zbraně.) Kdo Vám dal k tomu mandát? Voliči jistě ne. Pochlubte se! Proto s něčím takovým nemohu spolu s mírumilovnými voliči souhlasit a považuji to, se všemi pro nás krajně nebezpečné důsledky, za vlastizradu.

Při svém rozdávání zbraní a vojenského materiálu si paní Černochová ještě naříká, že její armáda je zastaralá a že se zbavuje jenom toho co už nepotřebujeme. Přesto zdůrazňuje, že bez vybavení a výzbroje nezůstaneme. Půjčí nám na ně milostivě USA, a ne nějakou maličkostí. Jde „jenom“ o 2,7 miliardy Kč.

O čem už nemluví, jsou podmínky, za kterých se může půjčka realizovat a jak tyto peníze a za co utratit. To je právě onen danajský dar, protože „naše“ armáda nebude smět kupovat to, co bude chtít a potřebovat pro své moderní vybavení, ale to, čeho se potřebuje armáda Spojených Států zbavit. Půjde tedy o starou opotřebovanou techniku, kterou bude třeba opravovat a poskytnout jí enormně nákladný servis. No, a to už bude za naše peníze, protože ta pomoc je půjčkou za velké úroky na 10 – 15 roků. Za tento „dar“, ve výši okolo 900 milionů USD, si budeme nuceni koupit právě od nich nekvalitní služby a náhradní díly, které si nebudeme smět vyrobit sami.

Bohužel to, co jsem dosud uvedl je pouhá maličkost proti tomu, že chcete nakoupit „údajně nejnovější a nejlepší americké letouny na světě, F-35.“ Kontrakt, údajně není ještě podepsán, ale Vy jste rozhodnuta jej realizovat.

Dobrá hospodyně by se ptala např.

· Na co takové monstrum budu potřebovat?

· Kolik by to stálo?

· Nemusela bych si na to vypůjčit?

· Mám dost velké příjmy, abych se brzy zbavila dluhů? Atd.

A možná by si položila další otázky, než se rozhodne. Nu a nyní se ptám, jestli jste si před svým rozhodnutím nějaké otázky položila Vy? Jaké, pochlubte se!

Přečetl jsem si potřebné informace o tomto letadle, a dobrý dojem na mě neudělalo. Proto jsem se obrátil na odborníka, který bude nestranný a ví o tom víc než já.

Je jím Scott Ritter, bývalý zbrojní inspektor OSN a přední vojenský expert. Byl americkým vojenským expertem, také zbrojním inspektorem OSN v Iráku, hlavním analytikem pro námořní pěchotu a pohovořil o plánovaném nákupu vojenských stíhaček. Svoje analytické poznatky, pro ministryní obrany ČR, shrnul do několika vět.

Uvedu Vám celou jeho analýzu Vámi nakupovaného letounu. Zde je.

Ø „F-35 je jedná z nejhorších stíhaček, které kdy Spojené státy vyrobily.

Ø Jsou velice drahé.

Ø Jejich uvedení do provozu by vyžadovalo nesmírné náklady, mimo jiné. na výstavbu nového letiště.

Ø Ekonomičtí experti odhadují, že nákup a uvedení těchto monster do provozu by vyžadovalo celkové náklady 8-10 bilionů Kč.

Ø Zadlužení hospodářství, by trvalo 70 – 90 roků.

Ø V tom nejsou započteny úroky z nezbytných půjček.

Ø Palubní systémy nefungují, a pokud jste pilot, zemřete".

Ø Není to obtížně zjistitelné letadlo, je snadné jej detekovat a sestřelit.

Ø Elektronika bojového letounu F-35 prostě a jednoduše nefunguje tak jak má.

Ø Má vysokou poruchovost.

Ø Letadlo je velmi náročné na údržbu.

Ø Co se motoru týče, i když nejste ve válce, jeho údržba vás přivede na mizinu."

Ø Česká republika by kdykoli v budoucnu měla mít 40% bojovou pohotovost.

Ø To by v případě letectva znamenalo, že 4 z 10 letadel budou trvale schopné boje.

Ø V případě, že Česká republika budete mít F-35, tak se vám to prostě stejně nepodaří.

Ø Podle vyjádření Rittera je důvod velmi jednoduchý: Ta letadla jsou prostě příšerná.

Ø „Dokonce i americký kongres, který je nechvalně proslulý tím, že vyhazuje peníze za zbraňové systémy, se začíná probouzet a uvědomuje si, že má své limity... obrovské limity.

Ø Jednoduše řečeno, pořídit si stíhačky F-35 je velká chyba", řekl dále Ritter.

Ø Podle Rittera jsou pokusy s tímto letadlem létat v boji naprostou sebevraždou.

Ø F-35 jsou schopné nést jaderné hlavice, což znamená, že jsou certifikovány k manipulaci s jadernou bombou B-61, která je v současné době hlavní zbraní NATO.

Ø Přestože, Česká republika, není jadernou velmocí, tak se jí podle nové doktríny NATO v případě pořízení letounů F-35 stane.

Ø Každý člen NATO, který má F-35, má zároveň jadernou platformu a NATO očekává, že ji v případě válečného konfliktu použije.

Zkuste se nad tím zamyslet paní Černochová. Rozumný ministr by především revidoval svůj úmysl a tyto letouny by rozhodně nekupoval.

Dosud máme ve výzbroji letectva švédské letouny Gripen. „Máme“ je to pojem zavádějící, protože neslouží obraně našeho vzdušného prostoru.

Naši piloti jsou velmi dobří a inteligentní. Vědí, že v případě úmyslu napadnout leteckou velmoc Rusko, budou sestřeleni dříve, než přeletí její hranice.

I tyto letouny jsou na naše podmínky a jejich účel drahé. Naprosto vyhovující by byly u nás vyrobené MiG-21, kterými jsme měly vyzbrojeny tři stíhací pluky. Co se týče jejich provozních a bojových vlastností, jsou zcela srovnatelné se švédskými Gripeny. To by ovšem ti, co rozhodovali o jejich vyřazení z výzbroje našeho letectva, nesměli být zatíženi tupou nenávistí a rusofobií, kterou našim zaprodaným vládnoucím kruhům nainfikovali „naši noví američtí přátelé“

Nyní, snad na závěr uvedu báseň, kterou naším politikům věnovaly matky, babičky, otcové, dědové a děti nejen z České republiky. Je věnovaná i Vám paní Černochová. Zamyslete se nad ní! NALÉHAVĚ PROSÍM!

HLAS KLUKA:

Vy dospělí nám říkáte, že nesmíme se prát. Sami však války vedete, v nich zemřel můj kamarád. Já toho kluka neznal, ale chtěl bych si s ním hrát. Vždyť každé dítě na světe je můj kamarád.

Možná, že chtěl být pilotem, co všechny země spojí. Možná, že chtěl být lékařem, co rakovinu zhojí. Možná, že chtěl být hvězdářem, co vidí nebe stále čisté.

Jedno je však jisté!! TEN KLUK CHTĚL ŽÍT. Zabraňte válkám dospělí. Vy nesmíte se prát. Vy život dětem dáváte a nesmíte ho brát.

Nevím, jestli jste matkou nebo babičkou, ale chci věřit tomu, že vědomě nechcete dětem život brát. Měla byste si uvědomit, že zbraně, které rozesíláte nacistům, fašistům a pohrobkům ukrajinského Bandery, si nevybírají svoji oběť a podlehly jim stovky dětí, nejen ruských, ale i ukrajinských. To by Vás mělo probudit z Vaší rusofobie a chorobné nenávisti ke všemu ruskému.

Můj vztah k Rusům a Sovětskému Svazu se formoval už v dětství, kdy nás osvobodila sovětská armáda a nezměnil se za celý můj život. Jenom našim osvoboditelům vděčíme za životy.

Pokud nehodláte změnit své názory ani po volání „Hlasu kluka“, potom Vás musím považovat za exemplární stvůru, která kdy po naší krásná vlasti v historii vůbec kráčela.

Já jsem už starý člověk a moje svíce už asi dohořívá. Nemusel bych se snad ani mírovou politikou zabývat, ale musím.

Chtěl bych mít před sebou, alespoň další dva životy a dost sil, abych svými schopnostmi a znalostmi pomohl obraně naší krásné vlasti a mírovému životu našich dětí.

Mám čtyři děti a jejich životní partnery, šest vnuček a vnuků, pravnučku, samozřejmě milovanou manželku a na ně všechny myslím s dojetím. Nechci v žádném případě stát stranou lidské společnosti v boji za mír.

Prof. Ing. Bohumil Svoboda DrSc.

Průměrný počet slepic: 4.7 (65 hlasů)
Trvalý odkaz

To je tak, když zvolíte hinduistu a Inda  premiérem.

Celý Západ je skutečnou říší idiocie. Je úplně jedno, že Británie odešla z EU. Chová se úplně stejně, jako by byla stále v ní. Ministryně Bravermanová (příznačné jméno, zřejmě odvozené z výrazu brave=statečný), statečně a otevřeně kritizovala policii, že zatímco agresivním muslimským demonstracím nechává volnou ruku, když jde o podobné demonstrace pravicových radikálů, hned razantně zasahuje. Oprávněně v tom vidí nepřípustný dvojí metr. A jaká byla reakce jejího šéfa - premiéra Sunaka? Ze strachu o koryto ji okamžitě odvolal z funkce. Byl totiž po.raný strachy z reakce muslimů a neomarxistických sil. Je paradox, že neomarxistická levice vehementně podporuje muslimy a zároveň LGBTQ. Přitom právě muslimové by různým LGBTQ panáčkům a panenkám okamžitě zakroutili krkem, kdyby se dostali k moci. Inu, lidská blbost nezná mezí...

Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)

je tady nálada jak před funusem 😕

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

jim taky umřel "velký Čech".

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Proto tady na toto téma nepadlo ani slovo?

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

co se nepovedl 😕

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Bombastický titulek v Echo24.cz mi oznámil, že Francouzi masově vystoupili na obranu Židů. V celé zemi s více jak 70 miliony obyvatel se jich takto uvědoměle zachovalo 180 000! To je neuvěřitelných 0,25%. Ani jedno celé procento! Opravdu masové protesty. Fakt zpravodajská bomba hodná zveřejnění až v Česku. Kdybychom těch 0,25 procent dosadili do počtu obyvatel u nás, demonstrovalo by v celé ČR 27 182 lidí. Takto a podobně jsou lidé "hlídacími psy demokracie" oblbováni! Kdybych byl ve Francii Židem, rychle bych odtud zdrhl.

"...nedělní masové demonstrace proti antisemitismu. Do pochodů, které se konaly v řadě francouzských měst, se zapojilo přes 180 tisíc lidí."
Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

by je taky měli mít rádi, že ??

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

V tom případě naše demonstrace na Václaváku byla ještě mnohem "masovější" než ta ve Francii.. 

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

že jen v Paříži se demonstrace zúčastnilo 105 000 duší. Takže na "venkově" se na obranu Židů postavila jedna desetina procenta (0,1%). V Česku by to bylo bez Prahy 9 516 demonstrujících obyvatel! Fakt nářez!

Já se z těch novinářskejch hňupů fakt picnu :)

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

jeden slabě navštívený koncert, jen v květnu je na dva za sebou jdoucí koncerty Rammstein v Letňanech prodáno 120 000 lístků

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

odkdy budou zakazovat závodit sportovcům Izraele a USA ??

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

:-))

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Tohle rčení už přece dávno neplatí. 

A já k tomu nevidím ani důvod.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jestli ještě pátráte po průběžném zpravodajství, tak dnes jsem náhodou narazila na tyhle stránky:  https://denikn.cz/minuta/   Tam najdete čerstvé  "aktuality" snad po hodinách.  Tak by se  to líbilo i mně. Ale je třeba očekávání přizpůsobit tomu, že to patří pod DeníkN :-).    Dobrou noc  

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)