O cenách a měnách

Autor

https://www.litterate.cz/o-cenach-a-menach/

 

Krátký fejsbůkový úvodník:

Můj vidlácký účet vydržel 24 hodin. A pak už porušoval zásady komunity. Přemýšlím, kdo v této zemičce stihl přijít o účet rychleji. Přemýšlím, u koho se elfíci tak rychle zmobilizovali a bonzovali a bonzovali. Myslím, že ani Donald Trump nestihl nasrat strážce jediné pravdy takhle rychle. Takže jsem asi nebezpečný.

Ale také se ukazuje, že elfí moc je veliká právě tam na sociální síti. Tam mají své nástroje. Nad blogy už zdaleka takovou moc nemají. Proto máme litterate, proto máme Vidlákovy kydy. Proto je tento prostor důležitější než fejsbůk.

Ale děkuji páni cenzoři. Pero je ostřejší než meč. A když nemohu mluvit v Betlémské kapli, budu mluvit na Kozím hrádku.

 

A teď už dnešní text:

VUSA teď stojí galon benzínu cca 1 dolar za litr. V Rusku stojí litr benzínu cca 45 rublů. Jeden dolar je v současné chvíli cca 58 – 60 dolarů. Nebuďme detailisté a řekněme, že současný kurz je 60 rublů za dolar. Přejděme na dolary, je to přece jenom henta rezervná měna. V USA si za dolar koupím litr benzínu. V Rusku si za dolar koupím trochu víc než litr.

Obě země těží ropu a těží jí hodně. Obě země stojí na levném benzínu, protože tam mají velké vzdálenosti a tamní obyvatelstvo je tradičně háklivé na zvýšení cen. Výrobní náklady jsou už dávno celosvětově vyrovnané, cena ropy je dávno celosvětově dána, protože se už dávno vymyslely obrovské terminály i tankery, které přepravují ropu mezi kontinenty za naprostý pakatel. Ano, importéři ropy mají ceny vyšší než exportéři. Ano, cena ropy kolísá, ale kolísá všem stejně. Dnešní ceny ropy a plynu nejsou nějakou Putinovou zlovůlí. Jsou to ceny, za které se vyplatí poslat tanker od Saudi Aramco do Evropy místo do Číny. Jsou to ceny, které za ropu a plyn platí Asie.

V Rusku i USA se těží víceméně pomocí stejných západních technologií, které v obou zemích provozují nebo provozovaly západní korporace. Jsem mimo, když řeknu, že ropa je vlastně taková nejuniverzálnější měna světa? Potřebují ji všichni, potřebují jí hodně, dělá se z ní v podstatě všechno od plastů přes hnojiva i další chemické látky. Bez ropy se neobejde zemědělství, strojírenství, doprava. Zoufalý evropský pokus s elektroauty teď ukazuje, jak jednoduché je dělat auta na ropu a jak složité je dělat auta na elektriku.

Litr benzínu jako měna… Litr benzínu, za který v USA dostanu jeden dolar a v Rusku 45 rublů. Jasné? Poměřeno litrem benzínu se jeden dolar rovná cca 45 rublů.

Takhle nějak si Putin představuje tu novou rezervní měnu, založenou na surovinách? Pokud ano, tak přepočtový kurz už má celkem nastavený. Doteď šlo o to, kolik ropy dostanete za dolar. Nově jde o to, kolik dolarů (nebo rublů, nebu juanů, nebo českých korun) dostanete za barel ropy. Tohle je totiž ta globalizace. Svět se propojil. Přístavy, tankery, logistické trasy, železnice, překladiště, korporace od Číny po Los Angeles, od Vladivostoku po Auckland. Tankery, lodě na obilí, lodní kontejnery… Z Česka se dá se ziskem vyvézt kůrovcové dřevo do Číny a z Číny se dají dovézt se ziskem jejich polívky za pět korun do Česka. Realita dneška na která žádná nejaderná válka nic nezmění. Znovu zopakuji – dnešní cena plynu a ropy není nějakým spiknutím. Jen prostě platíme stejné prachy, jako Čína. Doprava v tom roli hraje, ale jen velmi malou.

A teď dál:

Kolik Euráčů za jeden litr benzínu? Dvě? Dost slabá měna… Ano, já vím, že je v tom šílená spotřební daň a ještě větší daň za debilitu ojroúředníků a Fialy obzvlášť. Kolik českých korun dostanu za litr benzínu? Cca 45 Kč že? Pak je tedy hodnota rublu a koruny skoro stejná, i když to ve směnárně vypadá jinak. Energie je energie.

Já vím, je to děsně konspirační teorie, ale když se na to podíváme z hlediska surovin, které USA i Rusko mají a Evropa je nemá, tak mi z toho vychází, že naši transatlantičtí bratři se s našimi východními nepřáteli budou ještě chvíli štengrovat, dokud nebude dolar stát cca 45 rublů. Už od toho nejsou daleko. Ale Euro v tom poněkud hapruje. Podle směnárny má stejnou hodnotu jako dolar, ale podle stojanu na benzínce má hodnotu o dost menší.

A to je to, co se nám stane, milé děti. Vlastně už se nám to stalo. Proto se všechno, co se vyrábí u nás, strašně zdražilo. Jasně, já vím, že spotřební daně, že kdyby vlády chtěly, tak mohou cenu benzínu snížit, bla, bla, bla. Ale realita je prostě neúprosná. USA vedou válku s Ruskem a Evropa sice tvrdí, že ji nevede, ale všechno to platí. Jen si toho směnárníci ještě nevšimli a nejspíš to bude tím, že ojrocentrální ojrobanky teď dělají měnové intervence na plné obrátky. Ale nebude jim to nakonec nic platné, protože Američani i Rusové udrží svoje válečné rozpočty na hodnotě 1 dolar či 45 rublů za litr benzínu a my udržujeme svoje mírové rozpočty na dvou eurech (i víc) za litr benzínu. A protože energie je základ a ropa je energie, výsledek je zřejmý. Ty zelené papírky se tomu nakonec budou muset přizpůsobit. Ať už se jmenují jakkoliv.

Jsem sice jen obyčejný Vidlák, ale tak nějak se připravuju na svět, ve kterém má evropské hospodářství pouze poloviční hodnotu než se nám zdá. Tedy, pokud zase nepřijde nějaká další spotřební daň za fialový či bruselský greténismus. To už ojrohospodářství bude mít pouze hovnotu. Podle Vidláka prostě musíme doklouzat k ropné rovnováze, což znamená, že Evropa přijde o 50% svého bohatství. USA ještě také trochu klesnou, ale třeba už ne o tolik, protože jsem pro svou úvahu vzal spíše levnější cenu amerického benzínu. Leckde v USA stojí benzín už skoro 1,5 dolaru na litr. Možná je kurz dolaru a rublu už velmi slušně přesným měřítkem na porovnání ruského a amerického hospodářství.

Ano, na začátku byl Putin rád, že Evropa od něj bere ropu a plyn a byl rád za cokoliv, co za to dostal. Rusko bylo zbídačené, rozkradené a Putin byl šťastný, že má nějaké valuty. A tak se pěkně ohnul, strpěl arbitráže na Gazprom, strpěl různé dělení monopolů, strpěl spotovou burzu, strpěl evropské mistrování, strpěl americké neziskovky, strpěl západní poradce v ruské národní bance, protože kurva potřeboval prachy. Prodával za dumpingové ceny a držel hubu. Ale… ty prachy se nerozfofrovaly. Alespoň ne všechny. Postupně to dal dohromady, postupně dali dohromady vrty, trubky, ocelárny, atomové reaktory, síly Sibiře, severní lodní stezku, ledoborce, ba i na armádu zbylo. Ve stejné době Evropa doma zrušila značnou část toho, čím byla schopna přispět ke světové spotřebě energie. Protože si prostě zvykla na ruské nízké ceny a myslela, že to bude natrvalo. I Amíci si to mysleli.

Teď už je Putin v jiné situaci. Má suroviny a Evropa je nemá. Rusko má, USA má, Evropa nemá. Dolar je s rublem už možná už srovnaný nebo ještě kousek sjede, ale teď zbývá společný zájem USA i Ruska – srovnat Euro tam, kam patří. Podle mě za koruny brzy koupíme přesně tolik, kolik Rus koupí za rubl. V benzínu už to tak máme. Dolar bude stát skoro dvě eura. Benzín nám říká, že to tak bude, protože Putin od letošního března přestal vyvážet ropu a plyn do Evropy pod cenou. Opakuji potřetí – bez ohledu na průběh války na Ukrajině, Rusko je zřejmě už dost silné, aby nemuselo dodávat energii do Evropy za dumping. Evropa přestala být exkluzívní, protože nepochopila, že za nízké ceny energií se musí něco dát. I tomu zaostalému Rusku plnému opilých mužiků se musí něco dát.

Ne, nemluvím o kurzech měny a jak sázet na měnové výkyvy. Nehraju si na chytrolína Kovandu. Mluvím o tom, že ekonomická realita Ruska je oproti očekáváním o polovinu vyšší, nebo chcete-li ekonomická realita Evropy je o polovinu nižší, než to vypadá podle kurzů měn. A teď zažíváme přepočet na realitu těžby, průmyslu, energie i vojenské síly. Virtuálního v tom najednou už není nic. Podívejte se na cenovky v obchodech. Evropa začíná platit skutečné světové ceny za energie.

Jaký bude svět, ve kterém se ukáže, že EU má poloviční hodnotu než si dneska myslí? To už bude Rusko docela velké že? Bude dvakrát větší než dneska i kdyby vůbec nezesílilo. Prostě se nám nastavují nová měřítka. Líbit se nám to nemusí a spousta ekonomů bude tvrdit, že jsem debil, ale když nedostaneme ruské energie pod cenou, tak je tohle realita. Podle ceny benzínu jsme na tom o polovinu hůř nebo je na tom Rusko o polovinu lépe. Vyberte si. Platí to i na druhou stranu Atlantiku. Podle ceny benzínu jsou na tom USA o polovinu lépe než EU, než jak se to jeví podle kurzu měny. Podle ceny benzínu je ruské a americké měřítko o dost rovnější než ruské a evropské měřítko. To se projeví. Energie je všechno. Nad energií žádná tiskárna dolarů trvale nevyhraje.

Samozřejmě se s tím dá něco dělat. Ale smrdí to a vypouští to do přírody různé hnusy. Přetváří to krajinu. Někde to dělá haldy, jinde díry. V moři se občas objeví olejová skvrna a na kraji měst jsou komíny. Existuje určité nebezpečí jaderné havárie a musí se něco dělat s jaderným odpadem. A lidi by nesměli protestovat kvůli každému kilometru silnice či továrně za vesnicí.

Jen blázen nebo ekonom si totiž mohl myslet, že tu budeme dvacet let demontovat průmysl i elektrárny, stavět větrníky slunečníky a měsíčníky a přitom budeme pořád bohatnout. Ve skutečnosti jsme bohatli ne kvůli německým větrákům, ale jen a jedině proto, že nám Putin „musel“ dodávat levný plyn i ropu. S tím je konec. Buď si to zařídíme jinak, nebo se prostě ukáže, že Evropa je ekonomicky menší a Rusko ekonomicky větší, než si všichni mysleli.

A nebo je tu druhá možnost… poklonit se Gosudarovi a po každých volbách si k němu přijít pro jarlyk. Třeba svým věrným vlezdoprdelistům dá ropu a plyn pod cenou…

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (62 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidlák moudří... Bez ironie. Sleduji povšechně ekonomy tady i tam, ale pokud víc, ta ještě žádného slovutného ekonoma nenapadla tato prostá a vcelku pádná úvaha srovnání ekonomik přes litr ropy. Líbí se mi a těžko ji něco zásadního vytknout. Jasně... Všechno je složitější, má mouchy a Češi jsou mistry v brblání, ale za mě: Klobouk dolů, pane Vidláku! Skvělý postřeh a výborný sloh, čtivý, věcný i zábavný, který se nepodbízí a autor zůstává stále svůj. Doufám, že nám - mlčící většině, která nemá takové komunikační schopnosi, naturel, čas ani odvahu - dlouho vydržíte, držím Vám i nám palce :o)

Průměrný počet slepic: 4.8 (46 hlasů)
Trvalý odkaz

Ten kdo bude chtit ZMENU bude muset nejprve zajistit pro tuto změnu občany voliče a to ,že ho bez jejich Solidarity zniči kdykoliv vidime dnes a denně!Mocipani k stlačovani už tak stisknuteho pera využiji sve moci a to i policejni!

Metody jsou skoro vždy stejne a pokažde to začina dnes digitalnim koncentrakem nebo jak za Německa!Navrhy jak to řešit tu jsou na př v
PNZ je to bod č.4,
Znovu navrhuji nejprve probrat programy politiků a politickych formaci jinak se tu objevi jen zbožna přani a nikdy nikdo ne

Průměrný počet slepic: 2.3 (8 hlasů)

Objevuji se mi tu napisy ZTRATA ČASU a moje komenty v půli slova podlehaji cenzuře digitalniho koncentraku totality a ještě nedopsane
brutalně mizi!Copak,copak vždyt to jsou jen slova!
Že by to byla palba z pušky pravdy,nebo boha jeho dokonce děl pravdy dělajici diry do hliněne hradby nasilniků totalitni moci?

Asi trefuji šipy pravdy do čisiho černeho srdce a opravdu stoji za to mě ANNU s praporem husitů zastavovat v půli slova doplnovat tu kymsi to aaaaaaaa a moje dalši a budouci komenty už dokonce nepřipustit ?
Asi to nebude naposled a tak, kdo bude ten dalši z vas při absenci SOLIDARITY komu zavřou pusu když se odvažinvrhnout jen stin řešeni?
Co myslite jak dlouho bude trvat kdy i KYDY bez solidarity občanů voličů postihne cenzura digitalniho koncentraku?
Abych teď odblokovala okamžite mazani už psanych komentarů mi nezbylo než použit specialni techniky, ovšem kdy vstanou novi bojovnici?
Hledam svoje zastoupeni,to je můj novy inzerat pro voliče!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Súhlasím že prírodné zdroje sú fajn, ale väčšina relevantných štúdií ukázala že nie sú dobrým prediktorom životnej úrovne v danej krajine. Majú negatívny efekt na kvalitu inštitúcií a v priemere krajiny najbohatšie na zdroje nie sú zrovna dobré miesto k životu (Venezuela, Rusko, Irak, Irán...). Výnimkou je Nórsko ktoré si vyriešilo kvalitu vlády než začala ťažba. Tiež stojí za zmienku že bez daní sú ceny benzínu lautr rovnaké na celom svete s výnimkou krajín ktoré ju priamo dotujú (Venezuela, Saudská Arábia). EÚ viac daní spotrebu a prácu (cez sociálne poplatky), USA viac dania príjem, takže hlavná premisa článku nedáva žiadny zmysel. Posledný dodatok, pred vojnou sa cena rublu stanovila ako cena zhruba 150 tisíc výmenných operácií na voľnom trhu denne, dnes sa udeje okolo 50 operácií kontrolovaných vládou s prísnymi kapitálovými kontrolami a umelým dopytom cez vynucované zmeny prijatých dolárov na RUB. Aktuálne o skutočnom stave Ruskej ekonomiky vieme veľké gulové mimo oficiálneho prehlásenia Ruskej centrálnej banky že HDP klesne o 10% (ekvivalent hlbokej recesie).

Průměrný počet slepic: 2.4 (8 hlasů)

In reply to by Luptak (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kromě toho, že HDP je ukazatel čehokoliv (zejména chazarských podvodů), nemohu souhlasit s lhaním centrální židovské (pardon ruské NB), protože škodná Naulbina a její germánský poskok veřejně likvidují ekonomiku Ruska. Otázkou je , proč jim to Putin trpí???

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by karči (neověřeno)

Trvalý odkaz

HDP je súčet služieb a tovarov vyprodukovaných v ekonomike. Lepší ukazovateľ je HDP v konštantných cenách alebo HDP upravené o paritu kúpnej sily. Zvyšné vaše antisemitské delíria nemá cenu komentovať. Vidlák je mimo ekonomicky, ale vy ste mimo duševne a tam debata končí.

Aj plávajúce smenné kurzy ukazujú realitu dobre, pekne na nich vidno problémy ekonomiky (napr. 20% rast USD voči problematickému EUR).

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Ano. Geniální porovnání. Evropa půl století rostla na tom, že měla od Ruska ropu a plyn doslova za hubičku. Ostatní státy musely cálovat za světové ceny. Vznikající blahobyt zvednul do vedoucích úrovní debily, protože chyběl každodenní zápas (o zrno), ve kterém pro pitomce není místo.
A teď se chtějí (blbové) od toho levného potrubí odstavit, a nechápou, že když žádné jiné náhradní potrubí preventivně nezařídili, tak to skončí katastrofou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

In reply to by Jirka (neověřeno)

Trvalý odkaz

levnou ropu měly od Ruska země RVHP- i kdž za hubičku to nebylo- zbytek Evropy ne.

Průměrný počet slepic: 2.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

že vám zatrhli fejsbůk rychle. Mě ho típli rychleji. Na první pokus jsem si ho založil, ale pak se mu pár let nevěnoval, tam to bylo v poho.

Podruhé už jsem na to šel sofistikovaněji. Stihl jsem tam napsat jednu jedinou větu.

Homosexuálové jsou buzny, feministky jsou kundy a černoši jsou negři. A bylo po profilu. A mám od fejsbůku od té doby svatej klid a pokoj.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

proč na ten fejsbůk píšete takové všeobecně známe věci?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Pry se da jezdit na olej cezeny z fritezy,
Pane Bernarde jste velmi zběhly slyšel jste o tom? Jezdi vaš kostitřas na naftu?To by mohl žrat nejen ten olej,ale i přikusovat k tomu i hranolky?

No je třeba se připravit a porazit tim strejdu Putina!Zna někdo z vas nekoho kdo na to jezdi pry jsou přitom naklady na litr 5 korun a motor ma větši vykon!
O tom by byla vyživna dkskuse a nasledna debata!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

Pokud bych se tamodsud chtěl nechat vyhodit ještě rychleji, napsal bych všeobecně známé banovací fejsbůkové heslo "Tommy Robinson". Ale to by mi přišlo příliš jednoduché. Já jdu fikanější cestou.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

To mi připomnělo jeden starý vtip. To takhle říkaj blondýně:

Benzín zase podražil.

Mě je to jedno, já stejně beru vždycky za 500.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

ale teď vážně. Takže Putin je génius proto, že jsou dnes ceny tam kde jsou a jemu to jde do šrajtofle.

Já to vidím jinak. Po hafo letech jeho vlády Rusko stále své děňgy získává hlavně z toho, co jim prýští ze země, nebo co z ní vykutají. O co se vlastně nezasloužili. To i ten číňan prvně ukradl nějaké technologie, nebo je okopíroval, ale pak na tom začal makat a zlepšil je a dnes prodává zboží s přidanou hodnotou. Rus má zaraženou trubku do země a je rád, že to, co z ní teče, je dražší. Brávo! Fakt výkon.

Průměrný počet slepic: 2.4 (10 hlasů)

Berrnarde, stejně je na tom ten Rus lépe než Čech. Čech má totiž zaraženou makovici do USA a EU řitě a bude mít co nevidět holou prdel. A to doslova a do písmene. Inu, české trubky....

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

já když se tak kolem sebe rozhlížím, tak vidím, že ten průměrný Čech se zaraženou makovicí v americké prdeli se má furt ekonomicky i lidsky podstatně líp, než ten průměrný Rus se zaraženou trubkou na Sibiři. Asi oba volíme jiný úhel pohledu.

Průměrný počet slepic: 1.6 (8 hlasů)

přebíral opilec Venca se svými kámoši republiku po Husákovi, tak získali republiku ve velice dobré kondici. Ovšem, když přebíral Putin zubožené Rusko po opilci Jelcinovi, tak mohl být považován za dobrodruha, či politického sebevraha. Ejhle, on ten Putin tak úplně špatný a neschopný určitě nebude...

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Začínali sme na rovnakej štartovacej čiare, po roku 89 bol bordel v celom bývalom zväze. Aj s totálne neschopnými vládami a bez prírodných zdrojov máme 2,4x vyššiu mzdu, 2,1x vyššie dôchodky, žijeme o 9 rokov dlhšie a máme jedno z najrovnomernejších rozvrstvení majetku. Pre porovnanie, Moskva má HDP na hlavu asi 50 tisíc dolárov ročne, najzaostalejšie regióny v Rusku sotva 2000 dolárov. Ruský vidiek v násobkoch zaostáva aj za väčšinou Afrických štátov. Ak toto nie je totálna neschopnosť vlády reprezentovať potreby svojich ľudí tak neviem čo už.

Průměrný počet slepic: 2.3 (8 hlasů)

Rusko suroviny, USA vynálezy a inovace, Evropa a Čína převážně průmysl, exotické a jižní Evropa turistiku. Jenže Evropa se před cca 14 lety rozhodla svůj průmysl snižovat a totéž nastalo před 2,5 lety v jižní Evropě. Co nám tu tedy zůstane, aby vydělávalo, netuším.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Dá se tedy říci, že řadu let byla cena ropy a plynu dodávaného Ruskou federací cenou solidární s Evropou.
A byla ta solidarita škodlivá, jako ukolébavka, hou, hou, myslet nemusíte, nové technologie a zdroje energie nehledejte...
A tak Evropané těmi zisky zlenivěli, řadu výrob přesunuli mimo Evropu a nyní se diví,.....

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Tady se pořád řeší nějaká geopolitika a vůbec se tu nepíše o zahradničení. Nebo mají ve Vidlákově všechno v ordnungu a nestojí to za řádku? Rajčata, papriky, okurky? Mně to všechno žere ve velkém plíseň. Tolik, jako letos, jí nikdá nebylo. Je to už zoufalé, člověk se s tím piplá a nakonec to musí vyházet...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Zdravím "Hexefógele"

I na zahradničení dojde... Já na jižní moravě se teď potýkal se suchem. Každý den zalévání, ale rostlinky to taktak drží naživu. Až dneska po měsíci řádně a důkladně zapršelo. Také mi budou hrozit plísně. Ale já nebudu riskovat a hned jak déšť skončí, tak vytáhnu postřikovač a všechno postříkám kuprikolem = mědí. Přijít o úrodu v roce, kdy zřejmě bude v zimě ouvej, to mi za ekologii nestojí. 

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Pište, pište. Třeba o tom, že kuprikol se nedá již koupit...

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Ale je k dostání Champion, což je skoro totéž.. Jenže stále více přípravků se přestává smět používat. A pomalu se dostaneme ke středověké Bordeauxské jíše ( tuším modrá skalice a hašené vápno). Ale i tu jistě časem zakážou.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Ve Vidlákově zrovna prší, spadlo již nejméně 40 mm a prší dále....
Plíseň je zde stejně jako jinde,
* porost okurků je již zničen, to by člověk musel místo zalévání rostliny vyživovat postřikem a třeba by to zas sežrala nějaká havěť.
Zkusila jsem o víkendu dát do země zkusmo pár dalších semen okurek nakladaček, jestli z toho něco letos bude. Již jsou ze všech semínek vidět rostliny - 2 lístky. Tak uvidím, co na to plíseň, jestli to stihne vykvést a plodit, jaká bude případně chuť,....Pokud se tomu bude dobře dařit, zkusím to táhnout nahoru na opěru, jako liánu, třeba tam bude míň plísně,...
* Včera jsem naštěstí sklidila většinu cibule, uvidíme co bude dělat v průběhu uskladnění, občas ráda hnije.
* Rajčata - ta byla potlučena kroupami, takže kvalita dobrá není.
* Paprika - zatím dobrý, mšici ve skleníku na rostlinách zatím nevidět, venku zdárně rostou oné - beraní či jaké rohy, 1 rostlina pálivé papriky prospívá také dobře.
* Ačokča (liána) ta příliš plíseň nechytá, ani broučci si jí nevšímají, kroupami plody potlučené nebyly, tak uvidíme. Asi něco zavařím, i když potřebuji spíš udělat nové, letošní semena na příští rok.
* Úroda obilí (tedy na našem záhumenku) nic moc, ale máme domluvené obilí jinde, snad za slušnou cenu.
* Brambory - část zaschla, zbytek uvidíme po vyorání,
* Dýně ani řepa nic moc, uvidíme po deštích, jestli to shnije, nebo naroste, ale agrotechnické lhůty jsou již za bodem zvratu, tak to žádný zázrak nebude.

Ale pamatuji jako děcko, když poblíž Břeclavi rostly okurky, a to bez plísní, až do zámrazu, když toho bylo moc, družstvo to vyvezlo do struhy, aby si to lidé mohli vzít na krmení pro dobytek,...

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

U vás prší. U nás neprší, u nás hoří a fest. To vaše pršení je mnohem, mnohem lepší.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

které je dnes na popel. A byla tam taková chajda, do které jezdil mladý pár. Kupodivu mi nevynadali, že jim tam o víkendu vrčím od pěti ráno, ale vždy dopoledne mě pozvali na kavčo a zákusek, který slečna upekla a na pokec. Už mě asi nikdy nepozvou, jelikož ta chajda už taky lehla popelem. Plíseň je v poho, oheň je horší.

Kámoš má oheň 500 metrů od baráku a doufá, že se to hasičům podaří zastavit. Já bydlím taky u lesa. Zatím je to daleko, ale nějak se nám to rychle rozšiřuje. Já vím, že vás tady občas seru svými názory, ale teď nám držte všechny palce, budeme to dost potřebovat.

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

No, bydleli jsme v ulici, kde voda dovedla řádit, a tak z ní mám respekt.
Z ohně samozřejmě také, kdysi uhodil blesk do blízkého baráku a děcko, které bylo uvnitř,
mělo štěstí, že ho jeden zahrádkář vytáhl z baráku živého ven.
Oheň na čas plíseň spálí.
Držet Vám palce? Kdyby to tak pomohlo, tak zatínám všechny palce, co mám.
Nemůžete zavčas vykácet větší paseku, a zorat to, aby k Vám oheň nemohl?
U nás pršelo po delší době a tráva již byla suchem spálená. Ale ta rychle vyroste znova.
Ale některé plodiny dají menší úrodu.
No, snad i u Vás, v oblastech požárů, zaprší.

Zatím bez slepic

V NP před dvěma lety přestali kácet kůrovcovem napadené dřevo. Jelikož je to národní park, tudíž si na sebe vydělat nemusí, páč dostane na svůj provoz prachy od státu. Tudíž se vykácelo pouze to kolem asfaltek, aby to někomu neschrastilo na palici a zbytek se nechal přírodě, která si přeci pomůže sama a pak bude správně přírodní. Takže teď jsou tam mraky krásně vyschlých souší, obrovské plochy suchého dřeva, tak se nedivte, že když to čapne, je sucho a do toho fouká, že to tak bezva hoří.

Jsem na jaře dělal nad Hřenskem. Napadené dřevo. Bylo mi řečeno, vem to po ty dráty el. vedení. Pod tím je to sice taky napadené, ale tam už je park, tam se kácet nesmí.

Bohužel, když tito ekologičtí blbové mají nějakou strategii, tak to nezůstane u nich. Když si tam nechali přemnožit brouka, za chvíli přelezl k nám. Když jim to tam teď čaplo, hoří už i u nás. A ještě před kůrovce jsem tam v hafo porostech dělal výchovné zásahy. Prořezávky a probírky. Mrdal jsem se s tím a chtěl jsem, aby ten porost nějak vypadal, abych mu dal fazónu. Mnohé z nich jsou teď už v hajzlu a já jsem na ty ochranáře přírody neskutečně nasrán.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

K tomu není co dodat.
Teda - kéž by oheň brouka zničil a pomohl přírodě k rychlejší obnově.
A co se týká oněch ekologických chytráků - asi žijí v zabetonovaných městech a nemaj ani šajn, že les s broukem nepřežije a kyslík ani jim nedodá.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Ale tady sakra není k neštěstí potřeba ani pitomého turisty. Stačí dobře trefený blesk a lesní požár je tak jako tak, když jsou pro něj podmínky naprosto ideální... Až budete tlouci "ochránce přírody" kanystrem po hlavě, dejte jim speciálně jednu za mne.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Blesk samozřejmě uhodit může, kdysi uhodil o pár baráků vedle, než jsme bydleli. A ano, pak hoří baráky, stromy,....
Jde o to, že brouka někdo nechal zbytečně rozmnožit se.
Komu ku prospěchu?

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

Pár těch kluků znám, kdysi jsme spolupracovali, ale to ještě nebyl park. Ti jsou většinou v poho.

Pak jsou tam tzv. strážci parku. To jsou většinou chlapci, kteří vystudovali nějakou chytrou ekologickou školu. Troufám si tvrdit, že díky letitým zkušenostem a že to prostředí mám rád a zajímám se o něj, tak mám větší znalosti o tom, jak ten les funguje, než oni, ale nemám tu jejich mocenskou legitku, abych mohl buzerovat lidi, když tam dělají nepřístojnosti.

A nad tímto vším jsou největší ekologové, kteří určují strategii, jak se to udělá, abychom měli supr paráda park.

Požár v lese je vždy průser. Ale zažil jsem jich už mnoho. Vždy se to s nějakým úsilým zvládlo. Dnes nám zde ochránci lesů, vod a strání, vytvořili tak bezvadné podmínky pro ten oheň, že takovejhle průser jsme zde ještě nikdy neměli. Já ten les mám rád, cítím se tam dobře a teď na to pouze smutně koukám a můžu si pouze zadržkovat zde na Kydech. Ovlivnit to nemohu, jelikož nemám tu správnou ekologickou školu s razítkem.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Já taky pamatuju, že babička naházela do země všechno možný, pár měsíců to nanejvýš zalévala, a pak sklidila. Nějaké stříkání, to vůbec! Dneska se musí stříkat už od února, aby z toho vůbec něco bylo.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Slušná úvaha.

Měl bych otázku, vážící se k článkům o obilí z před pár dny.
Jaké jsou náklady na vypěstování když je výkupní cena od 7000/t dolů pod nimi? Kolik z toho dělá hnojivo a kolik by tedy měla ideální výkupní cena být (letos) a, vzhledem k ceně hnojiv, příští rok, aby byl zemědělec alespoň na nule?

Stačí baj vočko, pro hrubou představu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

PzKpfw.
Jsem zvědav také.
Loňské ceny jsou úplně jiné,než budou letos,letos byl problém s ledkem a postřiky,ale žně už mají větší náklady.Co je příznivé,letos se zatím nemusí obilí sušit.Také je známo,že jsou rozdíly v nákladech mezi zemědělcemi i v jedné oblasti,natož v přírodních podmínkách.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takže výpočet: 

Na hektar se průměrně háže 200 kg čistých živin, což je asi 600 kg ledku. Před rokem stálo hnojivo na hektar cca 3000 Kč. Dnes stojí cca 9000 Kč na hektar. 

Pšenice se průměrně urodí tak 7t/hektar. Průměrné výkupní ceny se loni pohybovaly okolo 4000,- Kč = z hektaru to bylo cca 28.000,- Kč Odečtěte si 3000,- na hnojení, 5000,- za pronájem půdy a daň z nemovitosti, cca 2000 Kč za agrochemii a zbude vám 18.000 Kč. Posekat hektar kombajnem, to je cca 4000 Kč, orba a příprava půdy je podobná částka. Přidejte pojezdy postřikovačem a plečkování, to je dalších 2000 Kč.  Osivo stojí cca 1500 Kč na hektar. K tomu nějaké ty poplatky, náklady na skladování, apod, apod.   Zkrátka úspěšnému zemědělci zbude po zaplacení všech přímých nákladů  4 - 5 tis. Kč na hektar. K tomu dostane dotace - dalších 5000 Kč na hektar. Rozumný zemědělec se snaží držet náklady na odpisy strojů a techniky na úrovni těch dotací - aby z dotací zaplatil leasingy a hypotéky. Zemědělci zbude jako zisk pro něj a jeho rodinu cca 5000 Kč na hektar. Což znamená, že jednotlivec potřebuje 120 hektarů minimálně, aby se jakž takž uživil. Rozumná výměra je 500 hektarů. Otec se synem to obdělávají, tchyně a snacha dělají účetnictví a dotace a pomohou ve žních. Pak mohou mít dvě osobní auta a jet na dovolenou k moři. 

To všechno ve starých cenách. 

Nové ceny podražily. Hnojení je 9000,- Chemie je 3000,- posekání kombajnem je 6000 Kč, orba a příprava půdy také tak. pojezdy postřikovačem jsou 3000,- Osivo je za 3000,- Celkem jsou náklady okolo 30.000,- Odpisy strojů díky ceně peněz vzrostly na 10.000,- na hektar. Takže náklady jsou 40.000,- na hektar + 5000 za nájem, který nevzrostl. Přidejte si ty drobné náklady, poplatky, apod. a jsme na 50.000,- na hektar. Proto zemědělec potřebuje 8000,- Kč protože dostane za úrodu 56.000,- Kč + 5000 dotace, které také nevzrostly. 

Stačí to? 

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Stačí, úplně. Díky za čas.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Pane Vidlák,
Já také poděkuji za velice dobrou odpověď.
Snad jen něco kolem toho hnojení,2q čistých živin,to jsme už hnojili v 70 letech.
Před setím jsme hnojili superfosfát,sůl,ledek až na jaře,který působí rychleji,aby se porost vzpamatoval po zimě.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já to průměroval. Jiné je to na řepce, jiné na ječmeni, jiné na kukuřici. Nekomplikoval jsem to předplodinami, zeleným hnojením. Neřešil jsem, že je velký rozdíl mezi spotřebou všeho na řádku a na úvrati. Neřešil jsem rozdíly v bonitě, dešťové stíny, podmáčení půdy. Že 200 kg živin vypadá jinak v místě, kde je celé jaro sucho a jinak v místě, kde během jara spadne 600mm. Vysekl jsem výpočet pro pšenici, protože té se pěstuje víceméně nejvíc. Zemědělec samozřejmě dělá i řepku, kukuřici, slunečnici, hrášek, cukrovou řepu, brambory, ječmen, oves, žito, má smlouvu na množení osiva, atd, atd. Až kombinace toho všeho dá dohromady výsledek. 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Co se toho debilního fejsbůku týče, tak tam není pro co truchlit. Já jsem na něm vydržel sotva pár týdnů a dobrovolně jsem ho opustil.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Všude plíseň, anebo spálená zem? Aha, v Česku už zase jsem.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

A ještě k těm požárům -
hoří nám louky, lesy, lidem obydlí.
A letadla a jinou vojenskou techniku, která by byla schopna zasáhnout,
jsme solidárně poslali kam? No přece na východ, kde se bude podílet
ne na záchraně majetku a lidí, ale na jejich zabíjení, ničení domovů.
To považuji za zvrácenou lidskou "solidaritu",
která se skutečnou solidaritou nemá vůbec nic společného,
protože technika bude zneužita, nikoliv využita.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

ale tentokrát vám za vaší demagogii naděluji jednu celou slepici. A nepřihodím za toto ani stehýnko.

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

za srovnání hodnoty měn s nutnými surovinami. To mne dosud nenapadlo a přitom by mělo být logické. Ráda nově objevenou stránku zase navštívím.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)