O síle slov...

Autor

Tak jsme se dozvěděli, že náš skvělý a úžasný ministr financí Stanjura vědomě lhal a navýšil si příjmovou stránku rozpočtu o 50 miliard z evropského modernizačního fondu, ačkoliv věděl, že nic takového není schváleno. Znáte to, mít padesát miliard, nebo nemít padesát miliard, to je sto miliard… Stalo se něco? Vůbec nic. Žádné titulky v novinách s výzvou, aby ulhaný a neschopný ministr odstoupil. Žádný prostor v médiích pro výzvy opozice, že takhle to fakt nejde dál. Stanjura pokračuje, i když jsme nikdy neměli horší rozpočtová čísla.

ODS si na fejsbůku dává placenou reklamu, že díky jejich politice inflace klesá, nepodlehli populismu a díky jejich prozíravé politice se máme dobře. Když nějaký Eurostat nebo Česká národní banka vydají čísla, která ukazují, že jsme na tom pořád skoro nejhůř v Evropě, tak premiér klidně řekne, že ta čísla nesedí a hotovo. Vše je v pořádku. Inflace sice v meziročním srovnání poklesla, ale ve skutečnosti je všechno pořád dražší, jen ne tak rychle. Opět… vše je v pořádku, titulky v médiích ukazují na dokonalou okurkovou sezónu.

Ukrajinská ofenzíva se zasekla na ruských minách ještě víc, než se před půl rokem zadrhl ruský útok na Ukrajinu. Ztráty jsou obrovské, na lidech i technice. Ve Vilniusu Ukrajina nedostala vůbec nic, jen mlhavý příslib, že jednou možná je vezmou do NATO, ale předtím nejprve budou muset zvítězit nad Ruskem (a zřejmě zaplatit všechnu tu vojenskou pomoc). Zahraniční média běžně píšou o fiasku americké politiky na kterou Ukrajina doplatí. U nás nic. V pohodě. Vilnius byl přece obrovský průlom a Ukrajina slavně zvítězí.

Včera došlo k velkému útoku na ukrajinskou přístavní infrastrukturu. Obilná dohoda se tím jaksi…. uzavřela. Ukrajinské, turecké a čínské lodě není zapotřebí potápět nebo zajímat. Prostě nebudou naloženy. Není čím. Až to Ukrajinci opraví, přiletí další Kalibry. Poláci už předem avizují, že svůj zemědělský trh ukrajinskému obilí neotevřou. U nás nic… třicet milionů tun bezprizorního obilí není téma. Kromě rozhořčování nad zlými teroristickými Rusy, není důvod nic řešit. Přitom ještě o den dřív byl majnstrým plný zpráv, že obilná dohoda v podstatě brzdila Ukrajinu a její neprodloužení nic neznamená a jen osvobodí Ukrajinu z „obilného vězení.“ Lukačevič má reportéry za všechny prachy…

Přátelé, toto je síla slov. Dovedete si představit, kdyby něco podobného, jako Stanjura, udělala Schillerová nebo Babiš? V novinách by nebylo nic jiného, Chvilkaři by demonstrovali jako diví, mluvilo by se o bezprecedentním ohrožení státu… Stačí, aby byl Stanjura z jiné stáje a všechno je předem odpuštěno. Lidé s podprůměrnými příjmy mají stále větší problémy, ale ve velkých médiích je ticho. Prioritou je podpora Ukrajiny. Promluvte si s majnstrýmovým novinářem… budou to používat jako univerzální zaklínadlo. Ať se jich zeptáte na cokoliv, jejich odpovědí bude protiotázka, jestli je Ukrajina v právu. Viď, Bartkovský! Jen si nemysli, já vím, že čteš všechno, co píšu. I vy z Alarmu a ostatních redakcí. Každé ráno přijdete na Kydy.

Není za tím nic jiného. Ano, Soros do toho nasypal nějaké peníze, ale upřímně – on investoval do stádovitosti. Prostě se postaral, aby všichni novináři byli jeden jak druhý. Vzešlí ze stejných škol a stejných vzájemných kontaktů, propojení do jednoho myšlenkového bratrstva a prověřovaní sami sebou navzájem, jestli se náhodou neodchylují od pravé víry. Pak stačilo pár kontaktů přes různé Koláře a Koudelky… a všechno funguje. Soft power… síla slov.

Je to tak velká síla, že stamiliardové sekery v rozpočtu nic neznamenají. Je to síla, která dokonale odzbrojila naší armádu, vyprázdnila naše sklady, uvrhává tisíce lidí do bídy, ničí dokonce i ty, kteří tento systém podporují, ale oni ho podporují dál, protože pero je prostě ostřejší než meč. Ve jménu liberální demokracie jsou lidé schopní neuvěřitelných sebeobětí.

Ne, to není nic nového. Nacisti tohle uměli taky, uměli to komunisti, umí to Kim Čong Un, umí to leckdo a leckde. Lidi je lepší zblbnout slovem než je nutit zbraní. Kazatelna je víc než pluk mušketýrů, to byl hlavní poznatejk Jezuitů z české rekatolizace… Televizní redakce je víc než policejní stát. Když totiž máte tu redakci, tak můžete zavádět K.R.I.T.y a vše je v pořádku.

Západní demokracie se od zbytku světa lišily jen a jedině svobodou slova. Neregulovaly sílu slov, nedovolily, aby si ji přivlastnily nějaké skupiny, ponechaly ji volně přístupnou každému. Každý mohl být reportérem, každý mohl mluvit, každý si mohl naostřit pero a opírat se o sílu slov. Lidé přemýšlejí ve slovech. Už na začátku Bible je napsáno, že člověk pojmenovává. Na co nemáte slovo, o tom prostě nepřemýšlíte. Ba co víc – člověk přemýšlí ve větách a argumentech. Chcete někoho o něčem přesvědčit? Dávejte argumenty. Že jste ho nepřesvědčili? Tak to bude tím, že vaše argumenty nebyly ostré, ale pěkně blbé.

Chcete, aby lidé přemýšleli jinak? Dávejte jim jiná slova. Dávejte jim jiné věty. Oni je uslyší a budou o nich přemýšlet. Když uslyší jen jedno, budou jednostranně přemýšlet. Když uslyší víc, budou víc přemýšlet. Takhle jednoduché to je. Každá propaganda stojí na tom, že pro lidské myšlení dodáváte ta správná slova a bráníte tomu, aby zazněla nějaká jiná.

Svoboda slova byla to, co každé propagandě překáželo. Ne, nebylo to nikdy úplně ideální, ale to bývá máloco, když prostě zacházíte s nějakou velkou silou a mocí. Jaderná elektrárna je určité riziko, dolování uhlí je riziko, přehrada je riziko i řízení auta je riziko. Stejně tak bylo vždycky riziko, zacházet se měkkou silou slov. Ale mělo-li se zabránit zneužití slov, musela být svoboda projevu. Není náhoda, že jakmile se do svobody projevu sáhlo, přestal být rozdíl mezi Čínou a Spojenými státy. Přestal být rozdíl mezi autoritativním režimem a demokracií.

Protože v ničem jiném to není. Demokracie znamená, že si můžete říkat co chcete a můžete být souzeni jen za to, když vaše slovo někomu opravdu ublížilo nebo ho poškodilo. Nemůžete být souzeni za názor. Když učitelka Bednářová říkala žákům něco jiného o válce na Ukrajině, tak nezpůsobila žádnou škodu. K soudu nemělo vůbec dojít, protože nikdo nebyl poškozený. Jen jakýsi oficiální narativ. A stát, kde existuje oficiální narativ, ten už prostě není demokratický a nemůže být. Jedné z největších mocí v dějinách se tam chopila nějaká skupina. Síla slov neslouží všem, ale jen některým.

Není vůbec divné, že všichni novináři tak řvou o dezinformacích. Že tak volají po cenzuře. Přicházejí o svojí moc dávat lidem slova. Najednou jsou tu i jiní, kteří dávají lidem věty, aby o nich mohli přemýšlet. Najednou nemají tu moc pod kontrolou. Za dlouhá léta, kdy byli pány nad silou slov, zdegenrovali. Už neumějí demokraticky argumentovat. Už neumějí oponenta setřít tak, že musí chodit kanálama. Už neumějí silou slova zvítězit. Inu, dlouho to nepotřebovali. Stačila jim Sorosova stádovitost, pevné bratrstvo a vlastnictví mediálních výrobních prostředků.

Jenže… předběhla je technologie. Všichni ti Sorosovci si mysleli, že kdo vlastní kamery, přenosové vozy, antény a filmová studia, ten je pánem nad slovy. Ale pak přišly sociální sítě a chytré telefony. Držení slov zlevnilo. Každý může být slyšet, každý je kameramanem, redaktorem i majitelem média. Znovu se do hry vrátila argumentace a nabroušená pera. Protože v době masové medializace vynikne znovu jen ten, kdo umí lépe než ostatní, dávat slova a věty k přemýšlení.

Už se to vytříbilo. A ukázalo se, že majnstrýmoví intervjuci jsou prostě hloupí. Málokterý z nich je ještě rétoricky nebezpečný. Nechtěl bych mít za oponenta Janu Bobošíkovou, ta fakt umí. Ještě pár dalších jmen bych asi dohromady dal, ale jinak je to bída s nouzí. Oni prostě neobstojí v tom, co mělo být jejich kvalifikací. Nejsou vyškolení v rétorice. Ještě mají ty kamery a antény, ještě pořád umějí masově a hlasitě posílat slova mezi veřejnost. Ale už prostě nejsou jediní. Nejsou schopni zabránit tomu, aby Václav Klaus mohl na celou republiku říct, že Rusko bylo k válce na Ukrajině vyprovokováno. Nezáleží na tom, co si myslíte o Klausovi. Důležité je, že dodal jiné věty o kterých mohou lidé přemýšlet.

Nezáleží na tom, co si myslíte o mě, co si myslíte o Jindrovi Rajchlovi, co si myslíte o Petru Bohušovi a dalších influencerech. Nečekáme od vás víru. Stačí, když o tom budete přemýšlet. Proto si z toho nic nedělám, když si slyším nářky, jak velká média ovládají prostor. Ne, neovládají ho. Už ne. Jen prostě chvíli trvalo, než se vytříbily osobnosti, které byly schopny v době fejsbůkové s těmi slovy zacházet. Než se znovu našli ti, kteří umějí argumentovat a jsou schopni zacházet se silou slov… Všichni ti Rakušanové a Koudelkové by museli zakázat chytré telefony a zrušit miliardové byznysy sociálních sítí, aby to zastavili. To nikdo neudělá, protože peníze jsou vždycky až na prvním místě.

Co bude dál? Stejně jako dolar nezmizí jako rezervní měna hned a naráz, stejně jako budou USA ještě dlouho silnou vojenskou velmocí, stejně tak tu s námi ještě chvíli velká média budou. Ale upřímně… vždyť jim ta bída kouká z očí a novinářům už kouká sláma z bot. Být novinářem na plný úvazek, to už je docela hladové řemeslo. Erik Tabery se má ještě dobře, ale jeho podřízení už i v Respektu pěkně obracejí každou korunu. Václav Moravec ještě bere pěkné peníze, ale ten reportérek, co si ho Jindra Rajchl namazal po demonstraci na chleba, ten má co dělat, aby poplatil účty.

Jindřich Šídlo asi zatím má ještě slušný plat, ale už také zjišťuje, že každá změna majitele média, je k horšímu.

Už musejí žadonit o peníze především u státu, protože ani jejich čtenáři jim je nechtějí dát. A jako každá velká korporátní struktura, když se jim přestane dařit, dělají zpravidla stále horší rozhodnutí, která jejich krizi ještě urychlují. Málokdy se jim podaří z problémů vybřednout. Ještě mohou chvíli chránit Pětidemolici a tvářit se, že je to ta nejlepší vláda, ale jen za cenu stále rychlejšího odpadávání věrných. Není náhoda, že se začíná dařit Echu a Parlamentní listy jsou za vodou. Lidé prostě chtějí slyšet i něco jiného, než říká majnstrým. Tuckera Carlsona se také Murdochové nedokázali zbavit. Jen mu udělali reklamu a zvýšili sledovanost nad všechna očekávání. I u nás už to tak funguje. Kdykoliv se o mě Cempeři otřou, vždycky mi to pomůže.

Proto jsem optimista. My alternativní totiž umíme tu sílu slov mnohem lépe. Museli jsme obstát argumentačně. Nic jiného jsme neměli. Ani školy, ani peníze, ani kontakty. Museli jsme se naučit, jak se brousí slova. Vždycky když slyším nějakého intervjuka, jak lamentuje, kolik lidí podléhá dezinformacím, tak mám hřejivý pocit dobře odvedené práce. Oni totiž ve své stádovitosti čekají, že my to máme stejné. Že nám prostě někdo posílá notičky jako jim. Ne, neposílá. Jen jsme se prostě museli naučit dobře psát a zvládnout ty obezličky kolem. Museli jsme se naučit argumentovat tak dobře, že to lidem šrotuje v hlavě a nakonec to uznají za lepší pravdu, než jakou jim říkají majnstrýmová média.

Potrvá to. Řím také nepostavili za den. Ale trend je zcela jednoznačný. Česká televize ještě dlouho bude mít velkou sílu. Ale bude ji už jen ztrácet. Nejsou prostě jediní, kdo dávají do veřejného prostoru slova a nejsou v tom ani nejlepší. Žijí z podstaty, kterou jim nahromadili jejich předci. Sami k ní už dlouhá léta nic nepřidali. Síla slov se přesouvá jinam.

Pokud mě chcete podpořit v tomto mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

V červenci nebudu knihu rozesílat. Vidláci jsou od slunka do slunka na poli. Ale žádná adresa ani platba se neztratí a od srpna budeme opět distribuovat. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (288 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Naši svobodu neohrožují komunisté, ruský prezident Putin nebo Čína.

Ničí ji ideologie importované ze Západu.

Jejich hlasatelé nám nařizují, jak máme žít, jak se máme chovat,

co máme jíst, čím máme jezdit.

Nařizují, určují, přikazují, omezují, zakazují.

 

(Ivo Strejček, Institut V. Klause)

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (141 hlas)

naši svobodu ohrožují. Slibují hory doly a pak ... však jsme už viděli. Předvedl to i komunista Babiš. Co se děje teď mi taky tak nějak komunisty připomíná, zvlášť když už zase máme komunistu prezidenta.

Průměrný počet slepic: 1.6 (44 hlasů)
Trvalý odkaz

článek parádní, ale jak jsi přišel na to, že Bobošíková je main stream?!

Průměrný počet slepic: 3.9 (20 hlasů)

Není majnstrým... jen je dobrá. Je to jedna z mála profesionálek, ke kterým mám respekt. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (76 hlasů)

Souhlas. Bobošíková je profesionál. Vždy perfektně připravená a její „Aby bylo jasno“ jsou časově mezi 5 – 20 minutami, jen výjimečně víc.

Dostávám spoustu mailů s rozhovory které vedou moderátoři, kteří ještě než začnou, se vykecávají o věcech nepodstatných a v čase, kdy má Bobošíková hotovo, oni ještě nezačali o tématu mluvit, a jejich relace trvají většinou víc než hodinu a půl ale nezřídka přes dvě hodiny.

Průměrný počet slepic: 4.7 (29 hlasů)

naprostý souhlas a to jsem dřív BoBo nemusel

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

že je ministrem taky Válek, Jinak by byl bezkonkurenčně největším misterským debilem tété současné (spíše) pseudovlády.

Průměrný počet slepic: 4.8 (63 hlasů)

na titul největšího debila stojí ve frontě celá "vláda ČR"

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

pamatuju doby, kdy osmá hodina večerní pro mě byla určitým psychologickým předělem. Skončily zprávy, co asi dneska běží v televizi? Neprošvihnu něco?

Dneska? Nedávno jsme obývák malovali a omylem přívodní koaxiální kabel skřípli za montovaný regál. Bez částečné demontáže regálu teď k televizi nedosáhne. Už druhý měsíc, nikomu to nevadí a televize bez signálu slouží na příležitostné spouštění videí z youtube.. 

Průměrný počet slepic: 4.9 (38 hlasů)
Trvalý odkaz

V dnešním MAP (  www.michalapetr.com )  je informace o připravované  celorepublikové stávce,  která je naplánovaná  na 12.9. 2023

Přímý odkaz: www.stavkovyvybor.cz

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Vážený pane Vidláku,

já si dobře pamatuji působení paní Bobošíkové v kauze České televize z roku 2000. Rovněž si ji dobře pamatuji jako kandidátku na úřad prezidenta z konce roku 2012. A také samozřejmě notoricky známou kandidátku z pozdějších kandidatur na kdeco.

Já jsem tedy s tím respektem vůči paní Bobošíkové zdrženlivý. Tak už to obvykle bývá, že ten, kdo více zažil, si více pamatuje. Což dotyčného pamětníka vede k tomu, že osoby náhle se vynořivší z dávné minulosti, s nimž tehdy neudělal jednoznačně dobrou zkušenost, v něm budí nedůvěru.

Podobné platí na prvním místě (a v míře ještě větší) o Václavu Klausovi, který se dnes staví do role zasvěceného kritika současných poměrů. Poměrů, které tu po třicet let jako první mezi prvními stavěl.  Ostatně, byla to paní Bobošíková, která byla v době výše zmiňované kauzy ČT, jednou z nejbližších spolupracovnic Václava Klause.

Průměrný počet slepic: 3.3 (36 hlasů)

Za mlada byl kokot jak lampa, hlavně když si vypil. Ostatně někdy i dnes.  To ale nesnižuje jeho odbornost v nástrojařině.

Je mi celkem jedno, jaká Bobošíková byla nebo je osoba. Ale coby investigativní žurnalista je vyjímečná. A hlavně drzá jak lázeňská veverka, co se nebojí jít do, pro jiné (uvědomělé) novináře, autocenzurních témat.

A to je to hlavní. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.7 (57 hlasů)

tak Bobošíková se žádné ostudy ani trapnosti nedopustila. Takže bycj zrovna jí s nějakým opileckým kokotem- nástrojářem nesrovnával.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

já si ve svých 66 letech, snad díky bohu, též pamatuji aktivity paní "Bobo." S odstupem času musím konstatovat, že právě paní Bobošíková by mně (coby ženský element v politice) vadila asi úplně nejméně. Co se týče počtu mužských hňupů v české politice, tak tím bychom mohli jistě kandidovat na celosvětové prvenství. Ovšem, české čúzy (ženy) v politice už pro mě představují ten nejvyšší vrchol odstrašující hrůzy. Teď v týdnu jsem zrovna zhlédl v ČT reportáž o Pavlovi a jeho hrdinné pouti po Jihočeském kraji. Již samotný pohled na tu jeho blbku - mluvčí je dost varovný, ale poslouchat její rétorické umění, to je přímo utrpení. Naštěstí , pan prezident též není příliš složitý a tak známe rčení: Vrána k vráně sedá. Zde bylo úspěšně naplněno.Co jenom bylo vtípků, narážek a urážek na přechozího mluvčího prezidenta - Ovčáčka, který však měl velmi dobrou rétoriku a vůbec celkově kultivovaný projev. Na tuto (jejich) současnou blbku není žádná kritika.

Průměrný počet slepic: 4.8 (50 hlasů)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

Kdyby dnešní uměřená a slušná opozice dělala to, co dělala v opozici dnešní vládní demolice, nepřežili by ani rok za tu hrůzu, co předvádějí. To je tak, když hloupí lidé dovolí, aby jim veleli ti nejhloupější z hloupých. Ovčáček měl, přes určitou "upjatost", chování a vzdělání, je to kultivovaný člověk, a právě proto ho blbci zesměšňovali. Oni potřebují někoho sobě rovného, někoho, kdo je bezcharakterní jako Pavel a hloupý jako Pavlova mluvčí. 

Průměrný počet slepic: 4.9 (35 hlasů)

Naprosto souhlasím. Současný pseudototalitní marast je výsledkem pozvolného rozkladu, který začal brzy po roce 1989 "zhasnutím", jehož architektem byl p. Klaus. Aby se mohlo krást a vznikla tak první generace kapitalistů. Nevznikla, jen se objevili první mafiáni a majetek skončil v zahraničních rukách.

Dalšími, dnes dokonale konzervativními a ve svých postřezích velice přesnými chytrolíny, jsou například pánové Kalousek a bývalý ministr obchodu Dlouhý.  I oni si svého času přiložili pěkné polínko a ještě se stihli napakovat.

Paní Bobošíková dnes odvádí dobrou práci, ale ta minulost byla tak,  jak píšete.

Je to jasné, nejdříve držím politickou basu a nahrabu si, ke konci života pak, osvobozen od zodpovědnosti a finančních starostí, úlevně kibicuju podle pravdy. Klidně bych se vsadil, že i pan Fiala za patnáct let přizná, že s tím, co republice provedl, vlastně vnitřně nesouhlasil.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

No, ano, pane Sixte. Naprosto souhlasím. To je ten mechanismus spasitelů šest hodin po dvanácté a bez oběti.

Díky, Jiří 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Už jsem o tom dumal dříve. Je v ČR nějaký internetový vyhledávač, který svou vlezdoprdelností nedělá klaku liberálním euro-anarchistům? Seznam a Aktuálně to není. Tedy zda je někde poskytován na jednom místě servis typu zpráv (ne lhaní), sport, předpověď počasí, blogy, e-maily, pokec...? Nechci těm jmenovaným zvedat klikáním profit plynoucí z ceny reklam, jejich služby jsou toliko k zblití. Klidně přebruslím ke konkurenci, která však není. Nebo já ji nenašel.

Průměrný počet slepic: 4.2 (14 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

na Telegram-u je docela dobrý kanál neČT24, který uvádí hlavně zprávy, které "majnstrým" nepublikuje.

A psali tam i cosi, že zakládaj webové zpravodajství, tak zkus/te pohledat.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

In reply to by Johan Pohan

Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

vypadá to dobře a jak jsem zatím jen nakoukla, Vidlák tam taky hraje ne zrovna malou roli :-)

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Milý pane Ethanole,

já samozřejmě nechci prosazovat demagogii o tom, že když jednou někdo zklamal, že je na něj třeba navěky nahlížet jako na viníka a pod. Člověk se často mýlí a měnit názory a postoje není žádná ostuda. Nejlépe, když je to změna k dobrému. Pravdivost každého takového "obrácení se" se pak pozná podle toho, zda takové "obrácení se" bylo vysvětleno, a tedy zda bylo učiněno pokání. 

Velkou ctností člověka je, že dokáže odpouštět. Odpouštět ovšem neznamená zapomínat a nebrat v úvahu minulost. Odpouštět znamená zpracovat lidské selhání tak, aby nebránil lásce k bližnímu. Což není nic, co by bylo v rozporu se známou moudrostí o tom,  že "kdo se nepoučí z minulosti (dělá jakoby nebyla), bude si ji muset zopakovat". 

S přáním všeho dobrého, Jiří

 

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

ad Jiří: pravdivost každého takového "obrácení se" se pak pozná podle toho, zda takové "obrácení se" bylo vysvětleno, a tedy zda bylo učiněno pokání. 

----------------------------------------------

Pavel, jak je všeobecně známo, tedy učinil pokání, když vysvětlil své "obrácení".... Takže je všechno v pořádku?  Já moc na nějaké sypání si popele na hlavu nevěřím, je to takové divadlo kvůli výhodám.

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

Vážená paní Májo,

přirozeně, že vše se dá dělat tzv. "na oko" anebo doopravdy. Já panu Pavlovi jeho řeči o nějakém někdejším omylu také nevěřím. Nevím ani, jestli to, co veřejnosti v této věci pan Pavel sdělil, lze nazvat "pokání". Pokání je totiž náboženský termín a znamená nejen přiznání se k hříchu před Bohem, ale také přesvědčení samotného Boha - a to především činy - o tom, že jsem na cestě dobré, že konám účinnou nápravu. Pokání předpokládá také nepřehlédnutelný a nemalý časový úsek, během něhož v usebranosti, tichu a pokoře konám nápravu tak, abych Boha mohl přesvědčit o tom, že ke starému se již nenavrátím. Pokání se dělá srdcem, ne slovy.

To mi u pana generála nějak chybí. Kdyby totiž pokání učinil, minimálně by všemi prostředky usiloval o mír a žádné zbraně by na Ukrajinu nedovolil posílat. A také by zmařil onu "dohodu". A kdyby se mu nic z toho nepodařilo, úřadu by se vzdal. A také by si nenechal nasadit ten směšný masarykovský kukuč.

Ale co můžeme chtít, když toto vše nevadí šedesáti procentům voličů, že?

S přáním všeho dobrého, Jiří

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

přijal své postavení kvůli výhodám. Dovedu si představit, že podstatně větší výhodou by pro něj byl klidný, hmotně dostatečně vyfutrovaný, důchod na motorce a v novém domku na vsi, kde paní prezidentová uspěla ve volbách do obecního zastupitelstva.

Neobávejte se, že bych zrovna já toho pána obhajoval. Dovedu si však představit, že se tak zamotal do své předchozí kariéry, že bude muset plnit "úkoly" do posledního dechu i ke škodě obecného lidu. Jestli jej to těší nevím, on je nejspíš zvyklý poslouchat s "důstojností" přijatého způsobu života.

Jestli byl do 15 let normální kluk, od puberty se učil tvrdě podřizovat režimu....jakémukoliv. A není rozhodně sám.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Jiří - jakou nedobrou zkušenost jste měl s JB?

Jana Bobošíková je jeden z nejkonzistentnějších lidí v téhle republice. Je chytrá, vysoce inteligentní a odvážná. 

Patřila  k lidem, kteří se snažili zabránit ukradení ČT (r. 2000), důsledky té krádeže  sklízíme už roky. Nikdy se nevzdala, kandidovala pořád kam se dalo, na rozdíl od jiných kandidátů se po prohrách neztratila z veřejného prostoru, protože věděla proč co dělá a protože je houževnatá. Právě u ní se ukazuje, jak často voliči nepřemýšlí nad tím, kdo to s touhle republikou myslí dobře a místo charakterních  lidí pravidelně volí karieristické parchanty, potažené teflonem.  

Škoda,  že to v té ČT tehdy nevyšlo, dnes bychom tu měli úplně jiné prostředí. Ta krádež odstartovala nadvládu mediálního teroru nad všemi oblastmi ve státě (mediokracie) a JB  to snad tušila už tehdy. Bojuje proti mainstreamu dodnes, přestože s jejím vzděláním a přehledem by se určitě uplatnila kdekoliv. Je to silný člověk, jakých máme málo. Moc bych jí i nám přála, aby se dostala do vrcholné politiky. 

Jenže, jak to včera napsala myslím včelka Mája - chytré telefony, chytrá auta,  chytré hodinky  nám zřejmě kradou inteligenci... a proto jsou  lidi čím dál blbější (parafrázuji).  Zdravím Vás Májo :-)

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)

Zdravím Alici! S tou ČT je to jak píšete - škoda, že to nevyšlo.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

mě se včera líbil Váš výčet, co všechno dnes máme chytré (kromě voličů). A potěším Vás - prý existuje i "chytrý prsten", který  ani v noci neodkládá Fiala. Je prý černý a hlídá mu zdraví a spánek.  ".... Ono se mu říká  chytrý prsten, ale v případě Petra Fialy budu s tím slovem ‚chytrý‘ brzdit,“ okomentoval nový Fialův doplněk Petr Holec ..." prý Pán prstenů.  Holec si  to ale spletl, chytrý je prsten, ne Fiala.  :-)

 

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

v návaznosti na to, co jsem před dvěma Vidlákovými články napsal doplním jeho téma o síle slov. K alternativě jen připomenu, že alternativa představovaná osobnostmi a ne programem není alternativou, ale pouhou změnou osobnosti, která může a nemusí přinést změnu společenských poměrů.

Síla slov? Je nezbytnou součástí představení programu.

Když už se Dan Sterzik tak intenzivně hlásí k Jindrovi Rajchlovi, ("Nezáleží na tom, co si myslíte o mě, co si myslíte o Jindrovi Rajchlovi, co si myslíte o Petru Bohušovi a dalších influencerech. Nečekáme od vás víru. Stačí, když o tom budete přemýšlet".) měl by si uvědomit, že právě Rajchl při vší pracovitosti a rozježděnosti zatím nepředstavil jiný program, než že bude vlastencem a bude řídit stát, či vládu lépe než Fiala. Pronáší hodně slov, svým nadšením přenáší nadšení na mnohé posluchače svých setkání s občany, ale není náhodou, že Daniel jej musí před mnohými diskutéry i zde na svých stránkách bránit. Dane, kdybychom nepřemýšleli, tak bychom s vámi na těchto stránkách nepolemizovali.

Nebudu se tedy dál zbytečně rozepisovat, jen podotknu jedno. Daniel nacpal do jedné věty toto: "Nacisti tohle uměli taky, uměli to komunisti, umí to Kim Čong Un, umí to leckdo a leckde". To je pro mě hodně nehezké zjednodušení.

V případě současných komunistů, kteří jsou i proti vůli Rajchla jeho spojenci v potřebě ukončit řádění pětikolky, se dopouští zjednodušení vysvětlení "Síly slov". 

Dlouhodobým oslovováním prostých lidí, kteří po staletí neměli právo na nic, včetně volebního, dokázali komunisté a další dělnické strany dát právě těm prostým lidem do ruky doslova do do písmene zbraň, kterou si vymohli účast na budování a vývoji svých zemí. Nejen v Československu, ale ve velké části světa. Ta síla slova byla doprovázena programem. Ten byl prosazen, ale bohu žel nebyl obhájen právě těmito lidmi. Síla slov o bohatství a holubech létajících do huby (občany voliče) je dokázaly vrátit do systému, který v prostředí kde jsme 77 let nepoznali válku, dnes intenzivně prožíváme.

Ne Vidláku, ale Dane Sterziku a další zde diskutující. Také Rajchle, pokud jste ochoten názor starého Hejnice přečíst a pouvažovat o něm. Pochopte konečně, že není podstatné, zda bude v této zemi vládnout Rajchl, Fiala, Okamura, nebo Konečná, ale zda občané opět získají víru ve svou vlast, její samostatnost ve "vládě věcí svých", ve svou sílu, a schopnosti se na těch změnách aktivně podílet, včetně rovnoprávných vztahů především se sousedy a ne jen na Východě, jak jsme byli zvyklí desítky let, nebo jen na Západě, jak jsme orientováni přihlouplými politiky, které si většinově volíme víc než třicet let, na věčné časy a nikdy jinak. K tomu je nutný komplexní program, který umocní síla slov.

Mnozí, kteří mluví o alternativě, se při konkrétních návrzích ušklíbnou, nebo až hnusem oklepou, když se mají jen bavit s jim "nepřijatelnou částí" skutečné alternativy. Nemohou nabídnout změnu, protože ta změna se musí týkat a být přitažlivá většině občanů s tím, že menšina se nebude cítit ohrožená a bude mít čas podstatu změn pochopit a aktivně se jich účastnit. To byl nedostatek socialistického směřování, kde zespolečenšťování přišlo natolik překotně, že mnozí účastníci nestačili pochopit podstatu té změny a jejich potomci potom mohli být silou slova přesvědčení o krádeži za bílého dne.

Pochopitelně mohu očekávat reakci, že "krádež kolektivizací" nelze omluvit. Ale stačí přemýšlet a přiblížit si tu dobu s potřebným nadhledem bez osobního pocitu ublíženosti ani ne tak současníků, ale jejich předků. Dobu s dalším vývojem, který zejména v zemědělství přinesl výrazný pokrok. Ten potvrdily zemědělské komplexy typu Slušovice, či Klatovy z hlediska "výnosnosti" a hospodářských výsledků a to nejen v prvoplánovém zaměření, ale i podpůrných programech pro ně samotné. Nikdo nechce dnes připustit, že ti nositelé úspěchů agrokombinátů v socialismu dost důsledně opisovali od lidí typu Bati a od největších sedláků, ale i družstev vzniklých dávno před "vítězstvím socialismu".

Já neumím vycucat z rukávu program a barvitě o něm mluvit jako Rajchl. Ale vím, že celá ta škála odpůrců současné pětikolky, která se schází a rozchází na různě silných slovech, je schopná onen program přiblížit a vysvětlovat. Ale nesmí se nálepkovat, musí bezpodmínečně hledat společnou cestu, vyvíjet představu o společném systému, kde úvahy o poměrech soukromého a společnského vlastnictví musí proběhnout, aby v dalších letech nedošlo k "nedorozumění". Od toho vedle právníků máme pro potřebu vytvoření alternativního programu schopné ekonomy, kteří jsou schopni pochopit potřeby a představy dalších odborníků. To je to, co nyní nemá, ani náhodou, právě ta pětikolka, která však má svých 108 a občas víc parlamentních hlasů.

Víc už vás čtenáře nebudu obtěžovat, jen se připojím k Vidlákovi slovy: nemusíte souhlasit, jen přemýšlejte.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Vážená paní Alice,

nechci Vás o ničem přesvědčovat, protože člověk si s vlastním přesvědčením musí dát práci sám. Takže jenom pár vět:

V kauze ČT šlo o podřízení ČT politikům ODS. Lidé, kteří nebyli slepí, protestovali a účastnili se demonstrací před budovou ČT na Kavčích horách. Byl jsem mezi nimi. Nepohodlní redaktoři dostávali výpovědi (předávala jim je paní Bobošíková) a odmítali budovu ČT opustit. Na obrazovkách se chvíli objevovalo vysílání ČT řízené půvoními lidmi (tedy těmi, kteří byli proti snahám politiků ODS si televizi podřídit) a chvíli sama paní Bobošíková kopající za pana Klause. Celé to silně připomínalo srpen 1968. Která strana kauzy ČT 2000 připomínala kterou strnu srpna 1968 nechť si laskavý čtenář domyslí sám. ČT se tehdy podařilo před podřízením politiků - především ODS - ubránit, ale jak už to bývá, co se tenkrát nepodařilo jedním "vrzem", to se během dalších pár let podařilo oblíbenou salámovou metodou. 

Při první volbě prezidenta referendem, což bylo v r.2012, jsem pracoval v teamu Táni Fischerové, takže jsem měl zároveň možnost poněkud blíže, než mají možnost běžní občané, si udělat obrázek o dalších osmi kandidátech, kteří tenkrát kandidovali. Z paní Bobošíkové jsem dobrý dojem rozhodně neměl. Působila na mne značně povýšeně a nechovala se jako ta, která chce lidem sloužit. Byl to nebetyčný rozdíl mezi ní a Táňou Fischerovou.

Co se dalších a následujících kandidatur paní Bobošíkové týče, to už vypadalo tak směšně, že to neušlo ani pozornosti jinak vždy s vládnoucím aparátem souznějícími novináři.

Milá paní Alice, samozřejmě, že mým slovům nemusíte věřit a zůstat u svého, ale možná by stálo za to o té jistotě Vašeho přesvědčení poněkud zapochybovat. 

Vše dobré přeje Jiří

Průměrný počet slepic: 2.1 (14 hlasů)

🥱🫣🫢💩

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

To že jste pracoval v týmu paní Táni Fischerové, při její kandidatuře na prezidentku o Vás vypovídá vše. Víc ani říkat nemusíte. Paní Fischerová byla lidsky velmi hodná, milá, ale na prezidenta naprosto nevhodná.

Prezident v dnešní době musí mít docela jiné vlastnosti. Až se genovou manipulací podaří vyšlechtit dokonalé lidstvo, potom by byla osobnost jako byla paní Táňa Fischerová vhodným kandidátem.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

u ní bych to tenkrát viděl spíš na ambulantní návštěvy psychiatra

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

A to Vás, pane Freude, Táňa Fischerová, do jakého pekla přivedla?

Být  lidsky velmi hodná a milá je dle Vás slabost a proto tyto vlastnosti - dle Vás - prezident mít nemá. 

Prezident tedy nemá být lidsky hodný a nemá být ani milý, že? Takové prezidenty jsme tu měli, Zemana s Klausem. Nikdo je přece nevynášel za to, že by si všiml jejich lidsky velmi hodného chování a milosti, kterou by vyzařovali.  Klaus umetal cestičky privilegovaným a vůči obyčejným lidem překypoval povýšeností a sociální bezohledností. Nestyděl se ani amnestovat finanční podvodníky. Zeman se sice choval o poznání lépe a tvářil se jako z lidu a zastánce dolních deseti milionů, ale neudělal pro ně vůbec nic.  Za obyčejného člověka, jemuž několikanásobně během roku zdražili energie a zdvojnásobili ceny potravin, neutratil jediné slovo.

Tak takové prezidenty Vy chcete? Nuž, máte je a mít budete. Protože, pokud šlechetné lidské vlastnosti budete Vy a s Vámi většina naší společnosti pokládat za slabošské a nežádoucí, budou u nás rozhodovat vždy jen lidé s vlastnosti opačnými. Výsledkem nemůže pak být nic jiného než zmar.

S pozdravem Jiří

 

Průměrný počet slepic: 2.6 (9 hlasů)

Nejprotivnější vlastností Václava Klause je, že má v naprosté většině případů pravdu.

Prezident může být lidsky hodný a milý, pokud se jeho rozhodnutí bude řídit zdravým rozumem, a ne ušlechtilými emocemi.

Paní Táňa Fischerová mne do žádného pekla nepřivedla, protože nedostala ani tu možnost, naštěstí pro nás i pro ni.

 

V dnešní době je módní trend házet špínu na pana Klause. Ne že by pan Klaus byl svatý ale podle mne to je politik, který daleko přesahoval nejen všechny politiky naše ale i většinu politiků v ostatních zemích. Proto tolik nenávisti a zloby vůči němu.

Tak si připomeňme, jak to vlastně všechno bylo:

Chybou pana Klause byl rozsah jeho amnestie, i když hlavní vinu nese soudní systém s procesy táhnoucími se deset let i více. Ten systém nebudoval Klaus, ale nynější elitní právníci, kteří jsou doposud ve vysokých funkcích.

Klaus nebyl příznivcem privatizace do zahraničních rukou. Jen si připomeňme, jak všemožně brzdil vstup zahraničních bank a privatizaci našich bank do zahraničních rukou a jak mu to tehdy bylo vyčítáno.

Klaus se zasloužil o rozdělení Československa. Teď se zdůrazňuje že vztahy mezi Čechy a Slováky jsou nejlepší v historii, a to jak na úrovni lidské, tak státní. Pokud by se tehdy Československo nerozdělilo, mohlo se rozdělit Jugoslávskou cestou. Jen naivkové si myslí že ne.

Klaus byl už před desítkami let proti migraci. Nynější události mu dávají za pravdu.

Klaus byl proti podepsání Lisabonské smlouvy a byl poslední prezident který ji podepsal až po masivní kampani celé politické scény proti tomu, že odmítal podepsat. Mnozí naši přední politici řvali že je to vlastizrada a Klaus půjde před soud za vlastizradu. Nikdo se tehdy nepostavil na jeho stranu.

Klaus byl a je proti zeleným šílenostem které decimují ekonomiku naší i ekonomiku celé EU.

Klaus je proti LGBT zvrácenostem.

Klaus je přesvědčený že válka mezi Ukrajinou a Ruskem byla vyprovokovaná Ukrajinou a podněcovaná ze zahraničí.

Já jsem přesvědčený že v tomto všem a mnoha dalších věcech měl a má pravdu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

kdyby Klaus s Mečiarem nerozdělili ČSR rychle a vložily se do toho USA, tak po sobě se Slováky střílíme dodnes.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

lidská paměť je ošidná. Možná jste sám něco prožil přímo, hodnocení té doby však mohou být různá. Napíši svůj názor. 

Přiznávám, že jsem Bobošíkovou (o té jsem psala) zaregistrovala až v době televizní krize (nezapomenutelní Ruml a Pilip ve spacácích, nebo matně Schwarzenbergovo, že veřejnoprávní televize patří zaměstnancům-některým).

Váš závěr  že "ČT se tehdy podařilo před podřízením politiků - především ODS - ubránit, ale jak už to bývá, co se tenkrát nepodařilo jedním "vrzem", to se během dalších pár let podařilo oblíbenou salámovou metodou"  nemá logiku. Ti, co podle Vás tv "ubránili"  tam jsou od té doby dodnes. Nepotřebovali salámovou metodu, prostě si jen ČT přivlastnili.... a vy, co nás živíte, se třeba po....e.  Jste fakt spokojený?  

Podle mne  to bylo trochu jinak než píšete - část zaměstnanců ČT tehdy odmítla nového ředitele s tím, že prý Rada ČT neměla k jeho jmenování kompetenci (zástupný motiv) a trvala na  odstoupení ředitele Hodače i celé Rady.  (Rada ČT vznikla tak, že do ní poslaly své zástupce politické strany dle výsledků voleb v roce 1998).   

Teď jsem se tedy podívala do wikipedie a trochu si události oživila. Chápu to dobře, že se tehdy vzbouřilo v ČT "Zpravodajství" , které už nejspíš tenkrát vedl dnes dobře známý Z. Šámal (v ČT od 1998)? Chápu správně, že to byla tenkrát bitva "Havlovců" proti "Klausovcům"? 

Jen trochu z wikiny : "Leitmotivem krize byl MOŽNÝ politický vliv, který by nové vedení na tuto veřejnoprávní instituci MOHLO mít, S PERSPEKTIVOU OVLIVŇOVAT nestrannost vysílaných pořadů." Není vám to povědomé v souvislosti se současným mediálním slovníkem? 

Jakkoliv VK v té době nebyl můj kůň, dnes mu musím často dát zapravdu. Taky  vím, že  katastrofálním způsobem díky jeho enormnímu egu náš stát nevratně poškodil. Ale nikdy nelhal, nenechal se koupit, nikdy nebyl křivák, vždycky jednal na přímo, jeho největší chybou bylo, že sám o sobě nikdy nepochyboval. 

O JB vím, že má pevný charakter, že nepodléhá ideologiím, je autentická a co řekne, pro ni platí i po letech. 

A teď musíme jen zhodnotit, k čemu ta výhra lidí kolem Šámala vedla. Jestli se nepletu, Šámal je tam dodnes. A známe celé ty dlouhé roky odcizování  veřejnoprávní televize. Dnes už dění v ČT sleduji jen občas (je mi z ní nanic) vždycky jen s pocitem, že se myslícím lidem, kteří je platí, jen vysmívají (všimněte si, jak jsem slušná:-)).  

To, co dnes ovládá (stejní lidé) námi placenou televizi, si zhodnoťte sám. Máte pocit, že z těch dvou skupin "obránců" vyhráli ti praví ?  Uplynulý čas nám nemilosrdně odpověděl! 

Omlouvám se, že je  to příšerně dlouhé, ale možná si ten "bod zlomu" k odcizení NAŠÍ ČT někteří rádi oživíte. Pamatujte  tedy - tímhle začal ten současný mediální svrab, psal se  rok 2000.  

Všechny vás tu zdravím.  
 

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Vše, co napsal Freud a Alice, bych podepsala. Nikdy jsem nebyla přívrženec Klause... Ale je to ještě horší, než jsme si kdy mysleli, vzhledem k tomu, co dnes předvádí ČT a nejhorší vláda světa (hned po Kimovi).  Nemáme Orbána, to je naše největší smůla.  

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

ČT je zachráněná!!!! Takovou chceme!!! A ještě by nám mohli zvednout poplatek!!!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Citace z Vašeho článku: "Není náhoda, že se začíná dařit Echu a Parlamentní listy jsou za vodou."

 

Nedávnou změnou vlastníka PL se rapidně horší diskuse pod jejich články, až mám pocit, že se z ní stává pořád častěji diskuse "demokratická", na jakou jsme zvyklí i z jiných mainstreamových plátků. Viz třeba.. Pod článkem: "

Už se nevyveze nic? Rusové zničili obilí, a nejen to.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Uz-se-nevyveze-nic-Rusove-znicili-obili-a-nejen-to-739890/diskuse/predplatitelu

  1. "Parlamentní listy , Další zrada po 89.tém , 20.07.2023 11:40:29

se dostaly s novým majitelem na úroveň Seznamu a Novinek , stejný hnus.

Příspěvek dočasně nelze hodnotit, uživatel byl vícekrát banován. Děkujeme za slušnou a věcnou diskusi."

------------------

2. tak zničili jed na krysy.., francík.. , 20.07.2023 11:30:41

alespoň tak se to obilí u nás prezentuje...

Příspěvek dočasně nelze hodnotit, uživatel byl vícekrát banován. Děkujeme za slušnou a věcnou diskusi.

------------------

3.  Jestli je to pravda,, Ogara , 20.07.2023 10:57:06

tak díky zničení jedovatého obilí zachránili tisíce životů občanů EU. Smí se to napsat, nebo budu zablokován na dva roky, jak mi odepsal nějaký Ondřej z PL?

Příspěvek dočasně nelze hodnotit, uživatel byl vícekrát banován. Děkujeme za slušnou a věcnou diskusi.

------------------

 

 

Opravdu mi nepřijdou tyto názory neslušné a mimo věcnou diskusi..

A pokud noví vlastníci začnou omezovat kdo a jaké články se budou uveřejňovat, zase své čtenáře rychle ztratí.

Hezké odpoledne všem!

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

jednoho už ztratili, mě.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, všechny články jsou výborné, ale tento je vynikající !!

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)