Optimisticky o hladu... když je ta neděle

Autor

Moji předci pocházejí od Horní Sloupnice. Jmenovali se Škeříkovi (škeřiti se = šklebiti se) V roce 1749 si pro mého prvního zdokumentovaného předka, Františka, došla vrchnost, neb zjistila, že vyznává nepovolenou evangelickou víru a ani sto let rekatolizace mu nestačilo, aby se polepšil. I sebral se Franc s celou rodinou a utekl za kopečky do Pruska, kde Bedřich Veliký právě nutně sháněl kolonisty, kteří by mu osídlili slezský prales, který na Marii Terezii získal. Spolu s dalšími českými uprchlíky kvůli víře tam založili obec Bedřichův Hradec, kde jako česká menšina žili dalších bezmála dvě stě let.

Po celou tu dobu udrželi český jazyk, vypjatou evangelickou víru, nezávislou na jakékoliv církvi a zaťatost. Když si musíte z pralesa udělat pole, tak to ani jinak nejde.

Můj dědeček ještě v dětství zažil skutečný hlad. Nejen takové to dnešní kručení v břiše. Nejen chuť, ale skutečný nefalšovaný hlad, kdy nemůžete spát, kdy se vám svírají útroby a kdy možná dostanete nějaké sousto, ale váš hlad to nijak neutiší. Když dědeček vyrostl, stal se radikálním komunistou. Na vlastní kůži prožil, jaké to je, když pracujete, ale nejíte…

Třicátá léta dvacátého století byla velmi vypjatá, dědeček se bil za svoje přesvědčení tak moc, že musel z rodné vsi na čas odejít, protože tam dostal nakládačku od sousedů, kteří také měli zamlada hlad, ale usoudili, že nejlépe to vyřeší Hitler. Se svou mladou manželkou, mojí babičkou, pak dědeček odešel pracovat do Kielských loděnic a podílel se na stavbě bitevní lodi Tirpitz.

Pak začala válka a dědeček pěkně narukoval. Polskou anabázi nestihl, ale prošel Francií a o rok později byl malinkatým kolečkem ve válečné mašinérii při útoku na Sovětský svaz. Bezmála tři roky pak ležel před Leningradem… Pak nastal ústup, který skončil až u Berlína, kde byl zajat a odlifrován do zajetí, kde zůstal až do roku 1949. Pobyt v gulagu ho vyléčil ze všech ideologií jakéhokoliv směru a když se nakonec vrátil, pochvaloval si až do své smrti mír, práci a dostatek jídla. Nic víc nepotřeboval.

Ze zajetí dědečka dostal Gottwald… Moje babička si konec války prožila velmi divoce. Z dědečkova služného pilně splácela jejich dům a když zaplatila poslední splátku, začala právě Viselsko – oderská operace, kde byl Bedřichův Hradec první na ráně… Babička moudře uprchla, nečekala na frontu a dobře udělala. Pro sovětské vojáky to byl přechod na nepřátelské území a mstili se za tisíce vypálených vesnic a miliony povražděných civilistů. Konec války babička prožila po utečeneckých táborech.

A právě tam vznikla myšlenka, že by se česká menšina mohla vrátit „do země otců.“ Koneckonců, československé pohraničí bylo vysídlené a domy tam zůstaly. Babička se ze dne na den dostala na vítěznou stranu barikády a zakotvila v Novém Sedle u Lokte. Hned od prvního dne začala psát na všechny strany dopisy, že má manžela v sovětském zajetí a že to vlastně není žádný Němec. Psala dlouho. Vyslyšel ji až nový poúnorový prezident, Klement Gottwald, který propuštění mého dědečka zařídil takřka obratem.

Zbytek příběhu je už potom přímočarý. Babička s dědečkem si po šťastném shledání pořídili ještě jedno dítě – mého tátu. Do své původní vlasti přišli vlastně úplně stejně, jako z ní před dvěma sty lety odcházeli. Přinesli si zaťatost, víru a (již velmi archaický) český jazyk. . A ještě zkomolené příjmení, které nějak zapsali pruští písaři, nějak ho vyslovovali němečtí sousedé a nějak ho zapsali čeští matrikáři, když přišli zpátky do vlasti. Ze Škeříka se stal Sterzik…

Proč to všechno píšu…

Protože si od dědečka pamatuju jeho vyprávění, jak v mládí bojoval za své přesvědčení proti sousedům, kteří také bojovali za své přesvědčení. Ani jedno nebylo dobré a nakonec jim přineslo spoustu utrpení. Ale prvotní příčinou byl hlad. Takový, jaký si dnes už ani nedovedeme představit. To hlad radikalizoval. Hlad volal po třídním boji i po nacionálním socialismu. Nuzota z lidí lotry činí… to věděl už Fracois Villon. Vědomí hladu zatínalo lidem pěsti, chtěli ho vyřešit, chtěli, aby se nikdy nevrátil a zůstalo jim to do konce života. Hlad byl důvod, proč lidé uvěřili velkým řečem a nechali se takřka bez odporu vehnat do válek i třídního boje.

My už nic takového nemáme. Protože jsme nezažili hlad. Bojujeme za naše přesvědčení… ale už bez té naléhavosti a bez té zpětné vazby prázdného žaludku.

Kolikrát jsem už slyšel, že bez násilí to proti této vládě nepůjde… Kolikrát jsem už slyšel, že musíme vytáhnout vidle a pochodně. Kolik výzev k radikalizaci mi prošlo maily, to snad ani nespočítám. Ale nestalo se nic a ani se nestane.

Naše spory jsou proti minulosti pořád naprosto malicherné. Šafr a spol. nikdy nezapomenou obvinit Rajchla, že je nový Hitler. Filip Turek v rozhovorech zase zcela vážně varuje před KSČM, protože třídní boj, vole! Babiš je zase prý naprosté zlo, podobné Putinovi… Ale, jak jsem psal nedávno, v podstatě se tu hází obviněními na lidi, kteří jsou naprosto slušní a spořádaní. Každý, kdo veřejně plive na Babiše, dobře ví, že mu od něj nic nehrozí. Turek také dobře ví, že na něj Konečná nepošle vraha s cepínem, i když ji obviňuje div ne z násilí a organizování převratu. Rajchl je možná sebestředný, ale kdyby byl opravdu nějakým nebezpečím pro demokracii, tak budou všichni držet hubu, protože by se báli, že jim shoří auto.

Není hlad… A když není hlad, tak není ani radikalismus. Ne tady u nás, rodilých Čechů, či Evropanů. Když není hlad, není naléhavost. Když není hlad, není nic.

Prosím, berte to jako trochu optimismu na dnešní neděli. Nemáme hlad, tak zůstane jen u velkých řečí, zůstane u nějaké té goebelsovské propagandy, ale nikdy to nebude mít tu dávnou sílu. Koneckonců, i ti mladí sice mají plná ústa svatého boje za klima, proti Rusku a nebo proti vlastnímu průmyslu, ale není to pro ně důvod, aby vstali od počítače… Revolučně se naopak chovají generace, které si hlad ještě dovedou představit.

Až přijde hlad… potom se z dnešních myšlenek stanou radikální postoje. Potom se za ně bude bojovat s vidlemi v ruce, potom za ně poteče krev a nebude jisté, co vyhraje. Chudoba radikalizuje a všichni v této chvíli bojujeme za to, aby nenastala a nevygenerovala ten skutečný třídní, nacionální a nebo také náboženský fanatismus. Bojujeme za to, aby tu zůstalo to všechno, kvůli čemu jsme všichni ztratili radikalismus a chuť si to s druhými vyřídit skutečným násilím. Teď si to vyřídíme jen volbami…

Není to samozřejmost a není vůbec jisté, jestli to tak i zůstane.

Na závěr mi dovolte, abych vám poděkoval za přízeň a podporu. I když teď vše trochu utichlo a velké věci jsou spíš tušené, než viditelné, zase, jako před každými volbami, se začínáme dohadovat až hádat… a my, blogeři, máme tak trochu okurkovou sezónu, stejně sjte na mě nezapomněli. Jste výjimečně věrní čtenáři a já jsem rád, že vás mám.

Váš Vidlák

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (421 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

.. ale ukládám si to do wordu..

Průměrný počet slepic: 3.5 (76 hlasů)

 Lidstvo za svou existenci prošlo bouřlivým vývojem, nicméně poslední roky dle mnohých indicií svou rychlostí překonávají vše, co tu dosud bylo. Přestože z historie tušíme jistou pravidelnost, která určuje vzestupy i pády vyspělých kultur a národů, jsme nepoučitelní a svůj konec si doslova přivoláváme.

  Jsme svědky nebývalého rozkvětu idiocie. Představa dosažení bodu, kdy můžeme ovlivňovat chování planety, je ukázkou naivity. Pokusy ovládat počasí mohou zapříčinit přesně opačný efekt, než ke kterému byly předurčeny. Přesto úvahy o možných lokálních úpravách mají určitou logiku, jen lidem požadujícím po přírodě přizpůsobení se často unikají možné důsledky. Jestliže se naruší jakákoliv rovnováha, dojde k řetězení událostí s možným kolapsem systému. Ten je planetě Zemi vlastní miliony let a dosud ho mohly narušovat pouze přirozené události spojené s existencí vesmíru či fyzikálních zákonů. Nyní vstoupil do hry člověk nemající respekt k ničemu.

  Jestliže jsme před pár diskutovali o existenci chemtrails, teď už se bavíme o jejich složení. O jejich používání pochybují už jen naivní obhájci kondenzačních par za letadly. Těm vůbec nevadí, že se azurově modré nebe nad Evropou téměř vytratilo a nepřesvědčí je ani geometrická pravidelnost oblačných úkazů na nebi. Nejsme obhájci konspirací, ale mimo zadívání se na zvláštní oblohu nás zaráží i množství respiračních nemocí, alergií a prachu ulpívajícího na všem venku i v domácnostech. Došlo to tak daleko, že se v našich podmínkách bílé oblečení stává nenositelné, respektive je denně expedováno do pračky, auta můžete mýt obden a hospodyňky by k tomu jistě řekly také své. Nemocnost dětí je doslova šílená, čemuž dost možná napomáhá i očkovací hysterie, jejímž důsledkem je často mnohem horší imunita, než jakou měly předešlé generace.

  Ovlivňování počasí jde v podstatě ruku v ruce se snahou působit na lidskou genetiku a zdraví. Jen se nám vše zvrhnulo. Klima se zhoršuje, i když rozhodně ne kvůli spalovacím motorům, automobilů. Vládnoucí třída natolik tápe tak,  že jí nevadí změny názorů, mezi nimiž uplyne krátká doba. Jednou podporuje výsadbu stromů, aby vzápětí popřela jejich význam. Podobné je to se zvířaty, kdy některá chrání a snaží se navýšit jejich stavy, ale příbuzné domestikované druhy by nejradši omezila natolik, aby je lidí nemohli chovat. A tak buvol v Africe nevadí, ale kráva v Evropě má vysoké emise. Co se týká zdraví, covidová šílenost hovoří za vše a pokusy na široké veřejnosti dávají za pravdu těm, kteří hovoří o násilném snižování stavu lidstva na planetě.

  Spalovací motory u evropských aut vadí, ale nové lodě opouští loděnice bez ohledu na to, jak výkonné agregáty a spotřebu mají. Elity létají soukromými letadly, vzduchem se přepravují expresní dodávky zboží, obloha připomíná dálnici, ale tupcům v EU překáží nejen mohutné dvanáctiválce přinášející radost uživatelům, ale i litrové tříválce v pidimotůrcích. Elektroauta ale v klidu dobíjí  neekologickými zdroji včetně dieselagregátů. A to nehovoříme o válečném  průmyslu a jeho průvodním jevu, tedy válkách. V nich je vše smazáno a produkce CO2, těžkých kovů a devastace krajin jsou náhle neaktuálním tématem. Ignorace důsledku použití jaderných zbraní je už jen další ukázkou ztráty logiky a schopnosti uvažovat. Touha po válčení se blíží vrcholu a za úsměvné lze považovat vyhlášení jedné strany neuznávající hlavu protivníka zvolenou mnohem demokratičtěji, než tomu je právě tam, kde se demokracií ohání nejvíce. Bruselští kmáni, třeba se zblázněte, ale Putin je prostě ruský prezident stejně, jako Lukašenko běloruský. A jednat s ním jednou budete muset. Možná z dost podřízené pozice.

  Klima je jen jedním z uměle vytvořených problémů. Dalším je politizace života a hledání nepřátel. Západ se přeměnil z prosperující společnosti postavené na ekonomickém základu a fungování v ideologickou říši zla postrádající smysl pro realitu. Na prvním místě je stále zisk, ovšem nyní už za každou cenu. Nejbohatší z bohatých si uzurpují ničím neohraničenou moc a jejich přístup k ,,podřízeným“ vrstvám připomíná totální absolutismus. Hrají svou mocenskou hru, navzájem si nekonkurují a mají rozdělené sféry, v nichž vládnou. Zbytek lidstva považují za zdroj výdělku a bez náznaku ostychu ho terorizují.

  Vrchol společenské pyramidy je zahalen neproniknutelnou mlhou, vidíme jen různé sluhy, jakými jsou Gates, Soros, Rothschildové, Rockefellerové a političtí či umělečtí poskoci, ale o těch nejmocnějších se plebs nic nedozví. Nefigurují v žádných žebříčcích bohatých a schopných, jsou prostě v nedohlédnutelných výškách a žijí na pomyslném Olympu. Žabomyší války typu voleb a divadla kolem tzv. demokracie mají dávno vyřešené a podchycené. Jejich moc se projevuje náhlými změnami chování i takových ,,kapacit“, jakými byla či jsou Merkelová, Fiala, případně teď nedávno ohledně ochrany jižní hranice USA a ,,pomoci“ Ukrajině Trump. Jsme svědky politických veletočů a her, které nedokážeme ovlivnit, nebo jen minimálně. A když se přidá snaha i naprosto primitivních tupců zakazujících dosud běžnou předvolební besedu či koncert hudební skupiny mající blízko k vlastenectví, uvědomíme si, jak nesvobodný život máme.

  K devastaci společnosti pak už chybí jen rozpad rodin a společenství. Od toho tu je opět a po několikáté gender. Vzestup homosexuality a zneužívání dětí postihnul starověké říše, katolickou církev a nyní i současnou generaci. Jde jen o další závěrečnou fázi určité civilizace, ovšem s tím rozdílem, kterým je schopnost té nynější se navzájem definitivně se vyvraždit. Lidstvo je tak možná blízko svého konce, ale také může jít jen o jeden z historických kotrmelců. Jisté na tom všem je, že život na naší krásné planetě přestává být k žití. A to jsme ještě nezmínili teorie o jiném jejím tvaru, které se nyní jako lavina šíří částí veřejnosti. Ztráta lidské soudnosti je prostě evidentní.


Jindřich Kulhavý  27. 04 2024

zdroj: https://www.inadhled.live/uvaha-dne/jsme-na-konci-jedne-ery-nebo-jde-o-momentalni-ulet-/

Průměrný počet slepic: 4.2 (139 hlasů)

a byl zveřejněn teprve 10 minut od prvního vzkazu od richarda se 4 tečky a tak do té doby neznámého obsahu.

Článek od Kulhavého již není a nikdy nebude první reakce na Vidlákův článek, není dlouhý a tak může být uveden celý. Statistika  potvrdila že sledovanost článků rapidně klesá když se uvádí jen úvod a odkaz článků, čtenáři neradi klikají na odkazy. To stejné platí i pro Kulhavého který je oblíbený a přináší sledovanost pro Vidlákovy Kydy.

ad richard: tvůj výraz "Chceš mně nas*at?" používej jinde zde není Šafrova žumpa Forum24

Průměrný počet slepic: 3.6 (77 hlasů)

In reply to by RichardCZ

Trvalý odkaz

Je škoda, že jste ten článek smazal! Budu ráda, když ho vrátíte. Trochu vás chápu:-), že článek pana Kulhavého nebyla reakce na váš příspěvek, tak by asi bylo lepší dát ho jen jako příspěvek a ne jako reakci (odpověď), ale zase jsem i příznivec toho, tolik nehrotit, když to není "životně důležité", každý jsme jiný, ale jsme víceméně na stejné straně...

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (40 hlasů)

..  extra pro vás a pro paní Máju..

Průměrný počet slepic: 2.8 (22 hlasů)

Antoníne, stačilo psát do "Přidat komentář" místo "Odpovědět". Takhle jste vlastně J. Kulhavým odpověděl Richardovi na jeho příspěvek...

Průměrný počet slepic: 3.6 (17 hlasů)

Tak to bylo v jedné minutě:-), možná i vteřině:-)

 

Průměrný počet slepic: 3.2 (15 hlasů)

 Včelko vždyť to stejné ("Přidat komentář" místo "Odpovědět") děláte i Vy :-)

Průměrný počet slepic: 3.1 (23 hlasů)

Ano, nedávno jsem reagovala na váš příspěvek od J. Kulhavého (na první odstavec), abych přidala ještě jeden odstavec, který se mi líbil a navázala jsem tak na vás, jestli myslíte toto - prostě to k sobě patřilo. (jinak během dne to asi pak děláme všichni, Richardovi šlo spíš o navázání na Vidláka a úvod k další diskuzi..., mně je to jinak fuk)

Průměrný počet slepic: 3.8 (16 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

článek od Kulhavého byl uveden jako druhá odpověď a byl zveřejněn teprve 10 minut od prvního vzkazu od richarda se 4 tečky a tak do té doby neznámého obsahu. Nikdo nemohl tušit ani já ani vy, co ve svém vzkazu se 4 tečky richard má v úmyslu napsat. Teprve po půldruhé hodiny "mordování" jak uvedl sám richard obsah se 4 tečky si změnil. I mně stejně jako vám je to jinak fuk. 

Průměrný počet slepic: 3.2 (23 hlasů)

---------------------------------------------

Hej, pane králi - Jan Werich

 

Bereme na potaz učené bakaláře.

Et item doktory, et item rektory.

Proč jenom chudák trhan

patří do žaláře?

Vždyť mezi boháči

jsou taky potvory!

Kdyby nás chudáky lépe znal

pán král,

snad by nám odpověď dal.

Hej, pane králi, nebuď líný,

vem hadry a jdi mezi lid,

poznáš, co je živořit z dřiny,

uvidíš za den tolik špíny,

do smrti nebudeš mít klid.

A vůbec velkomožní páni,

přijďte se na nás podívat,

vy páni, kteří jste tím vinni,

že bída z lidí lotry činí,

že vlky z lesů žene hlad.

Myslete, že jsme jenom lůza,

že se nás nemusíte bát.

Jednou však popadne vás hrůza,

až pod okny vám budem řvát.

Hej, křečkové a bařtipáni,

je čas, budeme účtovat,

pánové, sami jste tím vinni,

že bída z lidí lotry činí,

že nás proti vám žene hlad.

 

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (93 hlasů)

Richarde, děkuji vám a samozřejmě i Vidlákovi za vaše vyprávění. V dnešní době nás mejnstrým krmí spoustou falešných "dojímavých příběhů". Takže děkuji za váš silný opravdový příběh. Je třeba připomínat minulost, dokud má ještě kdo jí říkat pravdivě a i tím bojovat proti překreslování toho co opravdu bylo!

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (43 hlasů)

(Ještě k tomu dodám, stokrát opakovanou pravdu, že z minulosti se máme poučit a neopakovat chyby a ne ji zatracovat a zkreslovat, tak je třeba připomínat!)

A k tomu ještě dvě upozornění na blížící se akce:

První akce se týká oslav 1. máje a KSČM, to je většinou paní Semelová a pan Krajčo. A druhou akci pořádá aktivní Ne, základnám, tak jako vloni pietní setkání k obětem z Oděsy.

Tak na vědomí, kdo můžete, přijďte prosím podpořit!

1.5.  Střelecký ostrov (prostranství před pamětní deskou prvních oslav 1. Máje) 10:00-11:30 Připomenutí 1. Máje, svátku práce KV KSČM Praha 1.11.2023

2.5. Václavské nám. (od Národního muzea včetně prostoru mezi Wilsonovou a Vinohradskou a vchodem do Národního muzea po ul. Jindřišská) 17:00 – 20:00 Pietní shromáždění k připomenutí nepotrestaných vražd – Oděsa 2014 Inciativa Ne základnám ČR, z.s. 19.2.2024

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (30 hlasů)

To je na románovou ságu.., kterou musel někdo sepisovat - jak jinak si něco takového pamatovat.

PS - Proč zmizel ten článek, nevidím ho.... Richarde, vy jste ho smazal? Škoda.

Průměrný počet slepic: 4.6 (15 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Ano, také jsem psala, že škoda. Bylo to hezké, zajímavé počtení. A držme při sobě a proti liboušům:-)

 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (15 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Můj článek, o němž tu je řeč, původně mnou ve zlosti smazaný z Vidlákových kydů.. A protože nejsem úplný debil, nevážící si své vlastní práce, tak jsem si text uložil do Wordu..

.. vzpomínám na výrok jednoho Žida, který přežil holocaust. Říkal (volně cituji),  že:

"Mit hlad, strach o své blízké, o svůj život, to je problém, vše ostatní je jen drobné nepohodlí"

Já jsem se narodil rodičům v době, kdy jim bylo skoro 40 let, matka byla čtvrté dítě, dědeček bojoval v první světové válce..

Jsem smíchán z velké části národností tzv. Předlitavska, tedy, rakouské části Rakousko - Uherské monarchie, a to doslova od Jižního Tyrolska po Halič. Když pradědeček Bern, někdy po čtyřicítce ovdověl, jeho děti už byly velké, a tak přijal místo vrchního lesníka v (tuším) benediktinském klášteru v haličském Stanymyru. Pořídil si mladé ukrajinské děvče jako hospodyni, své jméno si "poslovanštil" na Bernacki, a jeho nová paní, prababička Bernacká mu dala dva syny. Mého dědu Josefa a jeho mladšího bratra Viktora, který později, jako nadporučík kavalerie, potkal svůj osud v lese nedaleko Katyně.

Děda při svíčkách studoval gymnázium a později i medicínu, chtěl být chirurgem. Nicméně, "Árijské" panstvo rozhodnulo jinak, nenechali ho dostudovat, chybělo mu snad pouhého půl roku, a tak místo chirurga měli prostého pěšáka. Byl raněn do pravé ruky, projektil kulometu mu roztříštil obě kosti mezi ramenem a loktem. Německý primář polního lazaretu ho večer odbyl slovy: "Dejte mu morfium, ráno to amputujeme". Nicméně, jeho čeští podřízení za dědou přišli a řekli mu: "Jsi medik, vlastně náš kolega, a bratr Slovan, jestli budeš souhlasit, a budeš ochoten riskovat sepsi, pokusíme se ti ruku zachránit, oba klouby jsou v pořádku".

Děda souhlasil, a tak ho čtyři doktoři drželi a pátý mu holýma rukama, za svitu petrolejových lamp, skládal roztříštěné kosti. Povedlo se, rána se zhojila bez komplikací, nakonec si ho skoro rok přehazovali mezi všemi možnými českými lázněmi, jen aby nemusel znovu na frontu. Sen o chirurgii se ovšem rozplynul, ruka mu sice zůstala, ale na operování už v ní cit nebyl. A tak se děda účastnil "Zázraku na Visle" jako poručík pěchoty, poté budoval armádu Respolity, řídil stavby kasáren a dalších vojenských objektů. Medicínu vyměnil za práva, dotáhnul to až na státního tajemníka na ministerstvu dopravy.

Oženil se s dcerou polského statkáře a mlynáře Zgodomirského a slezské baronesy von Lorenc-Szindielarz, vyplatil babiččiny sestry, a zmodernizoval mlýn nedaleko Wadovic. Teta a strýc se osobně znali s budoucím papežem, Karolem Wojtylou.

Babičku ve Varšavě "bolela hlava" a tak děda pendloval mezi Varšavou a Wadovicemi, babička se přes týden věnovala výchově dětí a spiritismu, dědeček zase společenskému životu..

A tak, když začala válka, děda nemohl jet frontě vstříc pro svou plukovnickou uniformu, oblékl si tedy prostou polní uniformu a na ni si připnul své prýmky.. Když dorazili k řece San, tak už nebyl čas na evakuaci jeho mužstva, on zůstal s nimi, ač jako vysoký důstojník by mohl být evakuován.. To mu zachránilo život. Odstranil své hodnostní označení, zahodil doklady a prohlásil se za vojína. Válku přežil jako válečný zajatec, a protože jeho ostatky v Katyni Němci nenalezli, tak ještě na Štědrý večer 1943 babičce Gestapo vykopnulo dveře bytu ve Varšavě. Hledali ho, jako důstojník a bývalý vysoký státní úředník byl potenciálním velitelským kádrem případného odboje.

Babička zemřela v březnu 1945 v koncentračním táboře pro "Buržuje" máma přežila válku jen proto, že byla zraněna za Varšavského povstání, a tak do lágru pro buržuje nemusela. Nejmladší teta se za povstání ztratila, ujali se jí a později i vychovali bezdětní manželé, strýc, kterého nechali Němci dostudovat na leteckého inženýra celou válku v Německu maloval Messerschmidty, teta byla nasazená v Říši, v dnešním Ústí nad Labem, takže po válce byla v Československu. Honem se vdala, přijala Československé občanství a teprve pod ochranou Československého pasu se odvážila jet do Polska hledat zbytek rodiny. Děda dodržoval pravidla konspirace až do roku 1953, takže o rodině nic nevěděl, protože mlýn u Wadovic zkolektivizovali soudruzi, kteří babičku, která je celou válku krmila udali jako "buržujku" dům ve Varšavě neexistoval.. Nejmladší sestru teta ponechala k adopci jejím zachráncům, a mámu přivezla do Prahy na doléčení zranění s tím, že až se dá do pořádku, pojedou do Anglie za jejím sńoubencem, před válkou velitelem leteckého učiliště, za války letcem polsko-britské bombardovací squadrony. Komunisti ji tam ale po rozvodu s jejím českým manželem roce 1948 nepustili..

Máma se v nemocnici, v sádře od palců na nohou po krk seznámila s tátou, který tam chodil za svou sestrou, která tam také ležela..

Děvče z horních deseti tisíc se provdalo za soustružníka z nuzných poměrů, odstrkovaného nejstaršího syna, protože počatého před manželstvím, naučila se prát a vařit, věčně peskující babičku táta nakonec vypoklonkoval se slovy: "Když se vám, maminko, u nás nelíbí, tak už k nám prosím nechoďte". Nakonec máma byla jediná, kdo se o babičku před smrtí staral..

Ztratili jsme majetek v Polsku, babička zemřela, děda byl nezvěstný, strýc v budoucí DDR hladověl, když mu teta podávala přes závoru košík s jídlem, tak ji československý pohraničník chtěl zastřelit, nic nepomohlo vysvětlování, že jsou oba Poláci.. Teta zažila v Ústí i Revoluční (rabovací) Gardy..

Takže se k dnešnímu bordelu stavím rezervovaně.. Naše rodina zažila hodně mizerné časy.. Jak ta polská, tak ta česká větev..

Žijeme si jako prasata v žitě, nic nevíme o hrůzách války, jsme líní i jít k volbám..

Ilustrační foto: 1922 mladý poručík pěchoty s manželkou a prvním dítětem

1922 - mladý poručík pěchoty s rodinou

Průměrný počet slepic: 4.5 (93 hlasů)

"Mít hlad, strach o své blízké, o svůj život, to je problém, vše ostatní je jen drobné nepohodlí"

To je svatá pravda. Mít hlad, jak o tom píše Vidlák, jsem nepoznala (ale po jednom dokumentu z války jsem se "pro sichr" šla podívat do ledničky), ovšem strach o blízké znám až moc dobře. Není nic horšího, než když někdo ubližuje tomu, koho milujete. To je pak v člověku na doživotí. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

Ten pan poručík na fotce je podobný Vidlákovi :-))

Průměrný počet slepic: 4.1 (12 hlasů)

aneb správce konkurzní podstaty, pan ... RichardCZ se takto rozhodl! ...

Richardův návrh a zákaz výrazně připomíná zákaz správce konkurzní podstaty pana Švantnera ve článku Akce zakázána! viz zde: https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/akce-zakazana

Že by pan Richard záviděl  slávu  správce konkurzní podstaty, pana Švantnera?

 

Průměrný počet slepic: 3.4 (44 hlasů)

.. a uloženo do Wordu :D

Průměrný počet slepic: 3.5 (25 hlasů)

.."Antoníne snažím se vás zkultivivat". ...
Připomínáte dobu před sametovou revoluci kdy i jiní v tehdejším rudém právu se snažili druhé "zkultivovat".
Připomínáte výrazně i dnešní dobu kdy vládnoucí sebranka Fialových lepšolidí se v nynějším rudém právu SPOLU a PIRSTANA snaží ""zkultivovat" nás dezoláty.

...Také mám diskusní fórum ...
Gratuluji vám za vaše fórum , i když je snadné zjistit že asi i tam používáte taktiku zelenorudých Chmér zaníceného minulého i dnešního rudého práva. Nechtěl by jste nám sdělit vaše fórum?

...Osobně soudím, že z Vidlákových kydů děláte KYDY JINDŘICHA KULHAVÉHO a KYDY Antonínovy...
Vidlákovy Kydy jsou jen Vidlákovy Kydy a nikoho jiného. Přidávané články Jindřicha Kulhavého jsou jako desítky článků jiných autorů které jsou přidávané jako příspěvky na V. Kydech

... jak vás VEŘEJNĚ OSTOUZÍM jako blba !!!
no tady už NO COMENT,  čtenáři vás v tom posoudí

Průměrný počet slepic: 3.3 (28 hlasů)

.. tak si dám tu práci a všechny své komenty, ve kterých vás tepám přepíši tak, aby po naší občanské válce nezůstaly žádné stopy.

Pokud budete od zítřka pokračovat ve svém dosavadním Modu Operandi, tak se na to vykašlu a budu do vás tepat tak dlouho, dokud se nenaučíte respektovat pravidla zmíněná navrchu, nebo dokud s ostudou neodtáhnete tapetovat někam jinam, či dokud nedostanu od Vidláka BAN.

Je to jednoduché. Články Jindřicha Kulhavého  se sem dostanou i bez vašeho přičinění, a na takové místo, kde nebudou přebíjet Vidláka.

Mizérii našeho světa totiž nezpůsobují zlí a hloupí lidé, ale ti hodní a inteligentní, kteří mlčí. Je to na vás. Uhnete? Neuhnete? Budete za Svědka Kulhavého, zesměšňován, deptán.. Jak říkal Shakespeare: "Vyzval bych tě na souboj ducha, ale vidím, že jsi neozbrojen.."

Průměrný počet slepic: 3.3 (27 hlasů)

Před časem tu vedl tvrdou, slovy nevybíravou válku proti Antonínovi jistý Ethanol. Ethanol byl odejít a je to jistě škoda, měl i dobré příspěvky nejen ten kladný vztah k alkoholu. Pohoda a jakýsi mír, to není zřejmě tomuto webu souzeno. Škoda. Když se dva perou, tak se prý třetí směje. No, nevím, zda se tomu někdo tady může smát. Je to hloupý, je to zbytečný a zřejmě i marný. Inu, stále platí to latinské: Marnost nad marnost. A všechno je marné.

Průměrný počet slepic: 3.7 (19 hlasů)

.. zde byla filipika proti tapetám..

 

Průměrný počet slepic: 2.5 (20 hlasů)

ty nejsi Don Quijote de la Mancha  a Antonín není větrný mlýn. Takže, v tomto případě není tvůj boj ani komický, ale jenom tragický.

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

.. ale někdy je užitečné jít i do komických a tragických bojů..

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

Svého času tady byla taková super věc, totiž že komentáře byly rozdělené na názory k článku pana Vidláka a na ty ostatní. Dokonce jeden čas to bylo rozděleno i barevně, takže i při rychlém rolování jsem věděl, kde reakce k článku končí a začínají tapety. Přestože to byla přínosná věc (která mimochodem elegantně řešila i tuto záležitost s tapetami mimo téma na prvních místech), tak se od ní nakonec z osobních důvodů upustilo. Nedokázali jsme se totiž shodnout, jestli to chceme nebo ne. Tehdy jsem položil řečnickou otázku, jak by bylo možné zavést a udržet dobrou věc v prostředí, kde to nikdo nemůže nařídit (protože všichni jsou si rovni) a nelze ani hlasovat (protože se slepicemi se snadno manipuluje). Odpověď je jednoduchá: ten kdo to tady chce tak mít, se rozhodne sem sám osobně každý den jako první dávat dvě rozlišovací okna (nejlépe barevná) až do skončení věků, bez ohledu na ostatní uživatele a nikdy se nenechá zviklat hnusnými komentáři a osobními výpady. Kdybych měl možnost být tu vždy první já, tak už by to tady frčelo a nikdo by se mnou nic nepořídil  :-) ..... Howgh

Průměrný počet slepic: 4.6 (37 hlasů)

souhlasím s vámi, ale obávám se, že dokud do toho nezasáhne správce těchto stránek a neupraví formát jak byl původně, s příspěvky na Vidlákův článek pod článek, ostatní dole, tak se bude vše opakovat donekonečna a nakonec polovina diskutérů odejde, protože nervy máme jen jedny. Antonín se patrně nemá kde realizovat a bohužel se zaměřil na tento web a bude prudit po svém až do hořkého konce.

Průměrný počet slepic: 3.5 (31 hlas)

nemá povinnost sem přispívat a  nikdo nemá právo někomu určovat jak a kam má co napsat. Od toho je tady jedině a pouze Vidlák. Nechápu, že tolik inteligentů to nechápe.

Průměrný počet slepic: 4.5 (31 hlas)

In reply to by Zauber

Trvalý odkaz

tudíž sem můžu opět napsat, že se mi také nelíbí ty kulhavé tapety, protože když už tu ty články musí být,  tak by bohatě stačil odkaz případně s nějakým komentářem o co jde. Jenže je to jako ve volbách - většina národa si zvolila komunistu za prezidenta, většina si chce zvolit zase Babiše a i jiné komouše a většině tu se to tapetování líbí. Sám Vidlák Antonína už jednou umravňoval (a Antonín hned tapetu zkrátil), ale nějak se to zase zvrhlo. Chudák RichardCZ chce napravit svět... Jenže - i když má pravdu, může se stát, že dostane BAN jako Ethanol (podobně jsem dostal kdysi BAN na Aukru a už s nimi nechci nic mít). Já bych samozřejmě oželel raději Antonína (i když má také někdy světlé chvilky), než RichardaCZ, i když to je podle vkusu každého soudruha, tak uvidíme. Nejvíc by se mi líbilo, kdyby Antonín Vidláka respektoval a řídil se jeho návrhem, ale jak píše Zauber - kromě Vidláka tu nikdo nevelí.

Průměrný počet slepic: 3.2 (19 hlasů)

.. a to je to, oč tu běží.. Abstrakt na 5-6 řádků a odkaz kdekoliv a když už celý text, tak o cca 8 - 10 příspěvků níže, jako to bylo v dobách, kdy sem Jindřicha Kulhavého vkládala Mája..

To se to pětikolce vládne, když se "dezoláti" hádají..

Průměrný počet slepic: 2.9 (17 hlasů)

ale o tom, jak bude diskuze vypadat by měl rozhodovat pouze Šklíbal Vidlák 😆

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

:-))

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Americká velvyslankyně Greenfieldová v OSN pokrytecky obvinila Rusko z podněcování jaderné války. Nebenzja ji to hned patřičně vysvětlil

USA / RUSKO: Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomas-Greenfieldová obvinila Rusko, že se údajně vzdalo odpovědnosti za odvrácení jaderné války.

Právě jsem se vrátila ze své japonské cesty, kde jsem měla tu čest navštívit Nagasaki, poslední místo, kde kdy spadla atomová bomba. Byla to připomínka naší hluboké odpovědnosti za předcházení válečným katastrofám a za to, aby žádné místo již nikdy nezažilo hrůzu jaderných zbraní. Bohužel, dnešní Rusko tuto odpovědnost odmítlo, ” uvedla diplomatka.

Uvedla to poté, co Moskva vetovala v RB OSN návrh rezoluce USA a Japonska o nepoužití zbraní hromadného ničení (OMU) ve vesmíru. Rusko tak učinilo, mimo jiné, proto, že Sovbez nezahrnul do textu dokumentu dodatek Moskvy a Pekingu s výzvou, aby se v kosmickém prostoru trvale zabránilo umístění jakýchkoliv zbraní, nejen zbraní hromadného ničení. Washington a Tokio nevysvětlily, proč se postavily proti zařazení návrhu Moskvy a Pekingu do tohoto svého textu.

Na slova Thomas-Greenfieldové reagoval ruský velvyslanec při OSN Vasilij Nebenzja:

Chceme zákaz všech zbraní ve vesmíru, nejen zbraní hromadného ničení. Ale to vy nechcete. Položím vám stejnou otázku: proč? Moje americká kolegyně, mimochodem, mluvila o své cestě do Japonska, návštěvě Nagasaki a děsivých následcích jaderného bombardování. Mohu se zeptat: osvětlí nám, kdo provedl toto jaderné bombardování? Jediné v historii lidstva. Nebo o tom možná bude mluvit náš kolega z Japonska? Země, která nikdy v mé paměti nepojmenovala stát, který ji bombardoval. Je to, jako by jaderné bomby svržené na Hirošimu a Nagasaki ve skutečnosti pocházely z vesmíru a přišly z ničeho.

Sama americká stálá představitelka právě řekla, že prezident Putin opakovaně potvrdil, že Rusko neplánuje umístit jaderné zbraně do vesmíru. Řekla, že nepřijetí této rezoluce nemá vliv na stávající závazky Ruska neumisťovat jaderné zbraně do vesmíru podle Smlouvy o vesmíru z roku 1967. Může velvyslankyně Thomas Greenfield vysvětlit, proč Spojené státy a Japonsko tento projekt vůbec zavedly, pokud to nic neznamená, neovlivňuje? To musíme nyní představovat návrhy rezolucí Rady bezpečnosti pro každé prohlášení vašeho prezidenta?”

Překlad: Czech Free Press

ZDROJ: https://rusvesna.su/news/1714044912

https://cz24.news/americka-velvyslankyne-greenfieldova-v-osn-pokrytecky-obvinila-rusko-z-podnecovani-jaderne-valky-nebezja-ji-to-hne-patricne-vysvetlil/

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (48 hlasů)

 ale Američané si na rozdíl od Rusů si vždy uvědomovali svoji hlubokou odpovědnost, aby zabránili takovým katastrofám.

Dodatečná poznámka:

No, samozřejmě, že to myslím ironicky. Jinak se na výroky paní Greenfieldové ani reagovat nedá ! :-)

Průměrný počet slepic: 4.6 (35 hlasů)

Ta to opravdu řekla tak, jako kdyby tam ta americká atomovka spadla nějakým omylem..., ta kráva nebeská (omlouvám se krávám, i ty jsou chytřejší)

Původní ironii jsem pochopila, ale zde občas sichr je sichr :-))

Průměrný počet slepic: 5 (41 hlas)

mělo být Kjótó, ale americký generál, který o tom rozhodoval v něm byl před lety s manželkou  na svatební cestě a tak ho nechtěl zničit. Tak to prskli na Nagasaki.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

Vždycky o zásadních věcech rozhodují prkotiny - tady šlo o něčí svatbu a bomby..., a teď republikán Johnson schválil další balík pro Ukrajinu, protože mu slíbili, že se jeho syn dostane na prestižní školu. Paňáci si dopřávají a "lůza" trpí, umírá za ně a nemá nárok na život. Šajze!

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Interregnum je přechodné období mezi smrtí jednoho panovníka a nástupem jeho následovníka. Nebo v rozšířeném slova smyslu, období mezi koncem jednoho uspořádání světa a jeho nahrazením jiným uspořádáním. To je ta nebezpečná doba, kterou nyní prožíváme.
Ve středu jsem zde uvedl pár odstavců z nové knihy norského politologa Glenna Diesena "Ukrajinská válka a Euroasijský světový řád". Teď sem vkládám závěr z této knihy:
 

Interregnum - doba přechodu, nejistoty a nepořádku

UKRAJINSKÁ VÁLKA byla předvídatelným důsledkem neudržitelného světového uspořádání a stala se bojištěm pro vytyčení budoucího světového řádu. Buď globální hegemonie, nebo multipolarita. Selhalo úsilí porazit Rusko vojensky, ekonomicky nebo politicky prostřednictvím jeho izolace ve světě. Reakcí NATO byla neustálá eskalace a divadlo. Přes nevýslovné utrpení Ukrajiny se její neschopnost dosáhnout vojenských cílů stala uznávaným faktem. Jediným možným řešením konfliktu je, aby Západ uznal legitimní bezpečnostní zájmy Ruska a zmírnil tak probíhající drama. Brání se tomu, protože by to znamenalo konec éry liberální hegemonie.

Ruské bezpečnostní obavy mohly být v 90. letech 20. století ignorovány, protože Rusko bylo slabé a upadající a Rusové se museli přizpůsobit svému stále nevýhodnějšímu a obtížnějšímu postavení, protože neměli žádné spojence. O tři desetiletí později se strategická situace pro Rusko stala neúnosnou, neboť rozšíření NATO na Ukrajinu Rusko považovalo za svoji existenční hrozbu. Mezinárodní rozložení sil se však značně změnilo. Po celém světě se objevila nová mocenská centra, která sdílejí ambice Ruska vybudovat multipolární světový řád. Unipolarita již skončila a svět se ocitl uprostřed přechodu k multipolaritě, když Rusko v únoru 2022 napadlo Ukrajinu. Důsledkem války je probíhající globální odloučení od Západu, který válku otevřeně prezentoval jako boj o světový řád stylem "všechno, nebo nic".

Bez ohledu na výsledek války již byla přivedena na hřbitov liberální hegemonie. Bezpečnost, jak ji definuje Západ, znamená obnovení vojenské převahy, rozšiřování vojenských aliancí, zvyšování počtu společných vojenských cvičení a zbrojení za účelem dosažení ekonomické podřízenosti. Ve službě tomuto cíli byly zneužity demokracie, občanská společnost a lidská práva, které se staly nástrojem a zbraněmi.

Americká hegemonie nezmírnila soupeření velmocí; naopak umožnila dominantní mocnosti jednat bez ohledu na ostatní a nahradila diplomacii jazykem ultimát. To, co bylo veřejnosti prodáváno jako "proukrajinská" politika a "pomoc Ukrajině", znamenalo svržení její demokraticky zvolené vlády bez většinové podpory Ukrajinců, podporu "protiteroristické operace" proti ukrajinským občanům na východě země, čistky v její politické opozici a demontáž demokracie, posílení krajně pravicových militantních skupin, sabotáž mírových dohod a nátlak na ukrajinské ozbrojené síly, aby zahájily ničivou protiofenzívu, která neměla téměř žádnou šanci na úspěch.

Je obtížné si představit mírové ukončení války na Ukrajině. Vzhledem k tomu, že NATO vyprázdnilo své sklady zbraní a Ukrajina je vyčerpána obětmi, budou - jak se dalo předpokládat - přicházet návrhy na příměří, které by konflikt zmrazilo. Dočasné příměří bez politického urovnání je pro Rusko nepřijatelné, protože se obává, že NATO se pravděpodobně pokusí zopakovat to, co se stalo s Minskou dohodou - opět využít mírovou dohodu k získání času na přezbrojení Ukrajiny a potom pokračovat v dalším boji. V ideálním případě by humanitární tragédie měla být motivací k ukončení války, která si vyžádala tolik ukrajinských a ruských životů.

Politické řešení války vyžaduje, aby se řešil expanzionismus NATO a rozpad celoevropské bezpečnostní architektury jako základní příčina války. Evropané by se měli nejvíce obávat války na svém kontinentu a jejích dalších ničivých hospodářských důsledků. Evropané by proto měli co nejvíce tlačit na oživení diplomacie a případně přehodnotit ruské požadavky na bezpečnostní záruky vznesené koncem roku 2021 - a dokonce zvážit nabídku neutrality pro Ukrajinu. Co chtějí Evropané, je však méně důležité, protože euroatlantická rozhodnutí se přijímají především ve Washingtonu. To platilo před válkou a ještě více po válce. I když se USA raději soustředí na Čínu jako na svého hlavního vyzyvatele, porážka nebo oslabení Ruska je považováno za důležitý krok k tomu, aby bylo možné porazit i Čínu. Moskva může kalkulovat s tím, že Rusko se může zmocnit dalších území, až se Ukrajina definitivně zhroutí, což zvyšuje tlak na Washington, aby uzavřel dohodu dříve, než se strategické prostředí zhorší. I v této chvíli musí NATO buď přijmout ponižující porážku, nebo přímo vstoupit do situace, která by mohla rychle přerůst v jadernou válku.
Válka na Ukrajině, která hrozí zničit planetu jaderným holocaustem, je příznakem širší krize mezinárodního systému. Poté, co se Západ po pět století těšil hegemonii a vytvářel a vnucoval globální pravidla sloužící jeho zájmům, dochází nyní k velkolepému přeskupení sil ve světě. Globální většina usiluje o multipolaritu, zatímco Západ se pod vedením Washingtonu snaží obnovit své dominantní postavení ve světě. USA přesně identifikovaly Čínu a Rusko jako hlavní vyzyvatele, kteří vytvořili gravitační sílu k reorganizaci světového řádu směrem k multipolaritě. Protože se Čínu a Rusko nepodařilo srazit na kolena ekonomickými prostředky, budou konflikty o budoucí světový řád nadále probíhat v militarizované podobě. Strach z jaderné války se zdá být pryč a války mezi velmocemi již nejsou nepředstavitelné. Svět je na přechodu mezi unipolaritou a multipolaritou; společná pravidla do značné míry neexistují.

Bývalý australský premiér Kevin Rudd v roce 2012 varoval, že vzestup Číny znamená, že Západ bude konfrontován se světem, který již nebude mít pod kontrolou:

Již brzy se ocitneme v historickém bodě, kdy poprvé od dob Jiřího III. bude největší ekonomikou světa nezápadní, nedemokratický stát. Pokud se tak stane, jak bude Čína uplatňovat svou moc v budoucím mezinárodním uspořádání? Bude akceptovat kulturu, normy a strukturu poválečného uspořádání? Nebo bude Čína usilovat o jeho změnu? Domnívám se, že toto je jediná zásadní otázka pro první polovinu jednadvacátého století, a to nejen pro Asii, ale pro celý svět.

Západ čeká traumatická zkušenost, protože se musí přizpůsobit multipolárnímu mezinárodnímu rozložení moci a pravidlům, která jsou považována za stanovená nebo ovlivňovaná nezápadními mocnostmi. Nezdá se však, že by USA akceptovaly mírový přechod k multipolárnímu uspořádání světa. Absence politické představivosti ve Washingtonu vedla k vytvoření světového názoru, podle kterého je chaos jedinou alternativou americké globální dominance.

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken pronesl v září 2023 chvalozpěv na světový řád liberální hegemonie, když připomněl éru pozoruhodného pokroku díky politickému liberalismu s lidskými právy v jeho středu. Poté však Blinken přiznal konec tohoto řádu: "To, co nyní zažíváme, je víc než jen zkouška řádu po skončení studené války. Je to jeho konec." Za hlavní viníky konce éry liberální hegemonie označil Čínu a Rusko. Blinken, který vidí svět jako rozdělený na dobro a zlo, trvá na tom, že "Peking a Moskva společně pracují na tom, aby se svět stal autokracií". Blinken odmítá akceptovat přechod k vyváženému multipolárnímu světovému řádu, jeho představou budoucnosti je boj proti Číně i Rusku pod vedením Ameriky v celosvětovém měřítku.
Pokud bude Západ i nadále zastávat tento názor, budeme svědky velké tragédie pro lidstvo.

Průměrný počet slepic: 4.7 (38 hlasů)

.. poslední rakouský císař, Blahoslavený Karel I. z Domu Rakouského, jinak český král Karel III, nedovolil armádě, aby "udělala v Říši pořádek", protože nechtěl, aby byla prolita krev mezi jeho národy. Jen díky němu existuje Visegrád a máme přátelské vztahy se Slovenskem i Maďarskem, o Rakousku a Slovinsku nemluvě..

Císař Karel byl jediný z tehdejších monarchů, který zažil válku v poli, ihned vyhodil Conrada von Hetzendorfa, který si tolik liboval v marných bodákových ztečích proti kulometům, nedovolil na rakouské části fronty používání chemických zbraní a snažil se co nejrychleji ukončit válku.. Nebýt hraběte Černína, tak by válka skončila na jaře roku 1917.. (viz wikipedie - Sixtova aféra)

Je to velká škoda, svět mohl vypadat úplně jinak..

Průměrný počet slepic: 4.4 (40 hlasů)

Já, Richarde na rozdíl od tebe, žádné aristokratické předky nemám, takže ani žádné sympatie k monarchii. Tam bych byl automaticky občanem druhé kategorie. Takže vytvoření Československé republiky považuji za obrovský mezník v našich dějinách. Myslím, že i pro Slováky přišla 1. republika v pravý čas, a je přímo zachránila před pomaďarštěním. Nakonec i ti velezrádci monarchie, čímž myslím legionáře, napsali důležitou kapitolu našich dějin, kterou jsme taky nutně potřebovali. Jsem pro úzkou spolupráci mezi zeměmi bývalé monarchie, ale na půdorysu sobě rovných národních států. To, že poválečné Československo docela fungovalo jako více národní stát byla pouze výjimka, která potvrzuje pravidlo, že v takových státech existuje napětí, které je třeba potlačovat silou. Jakmile tato síla přestane působit, začnou se dít nepěkné věci. Nebýt Havla a jeho necitlivé politiky vůči Slovensku mohli jsme tak koexistovat dodnes, k našemu oboustrannému prospěchu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (39 hlasů)

že Havel měl necitlivou politiku vůči Slovensku. Havel, coby mizerný umělec, spisovatel, prezident a troufám si říci, že i mizerný člověk nedělal žádnou politiku, ale jen tzv. kamarádčov. Nemám ho rád, ale na druhou stranu za rozpad Československa nemohl. Slováci se chtěli trhnout za každou cenu. V jejich naivitě měli pocit, že když je Čehúni nebudou "okrádat", tak si budou žít jako ti bohatší Rakušáci.

Průměrný počet slepic: 4.7 (34 hlasů)

.. byla potřeba odstranit průmyslově vyspělý a všestranně soběstačný stát uprostřed Evropy. Jako dva samostatné státy jsme bezmocné, snadno ovladatelné a vyrabovatelné kolonie.

To co udělal Václav Klaus a Vladimír Mečiar, nás uchránilo od balkánského scénáře, který už byl připravený, a to včetně nadržených fotbalových a dalších chuligánů, a to na obou stranách hranice. V roce 1991 mi v Bratislavě propíchali a rozřezali všechny čtyři pneumatiky u auta, protože mělo pražskou SPZ.

Průměrný počet slepic: 4.2 (38 hlasů)

Ten rozpad socialismu na přelomu 89/90, to je taky ukázkový příklad pádu jednoho režimu a nástup interregna. To nestabilní období se nakonec vyřešilo vznikem samostatného Česka a Slovenska. Ale nemuselo to dopadnout  tímhle rozchodem. Kdyby se Federální vláda nenechala vytlačit Českou a Slovensko vládou do  podružné role. Vždyť ty republikové vlády začaly dělit Československo hned od roku 1990. Samozřejmě, že se ten rozpad náramně hodil mnoha zemím v Evropě, které potřebovaly získat východní Evropu jako svoji kolonii. No a američtí zbrojaři taky nepohrdli uvolněnými trhy, když Havel přiškrtil naše zbrojovky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (22 hlasů)

.. z poslanců rušeného Federálního shromáždění, jak jim bylo slíbeno. Poslanecká sněmovna totiž vznikla z České národní rady, což byl ubohý okresní přebor, první liga bylo vždy Federální shromáždění.. Dokud nebyl ustanoven Senát, byla Poslanecká sněmovna NEROZPUSTITELNÁ. To se holt někomu hodilo..

Za takových 100 let, až se otevřou archivy tajných služeb, se naši snad konečně vnuci dozví, jaké sviňárny se tu děly a komu všemu to posloužilo.

Průměrný počet slepic: 3.4 (15 hlasů)