Potopa světa

Autor

To znáte ne? Olbracht tento příběh převyprávěl docela pěkně. Mezi lidmi se rozmohla nepravost, hříšné činy lidí křičely až k Hospodinu, tož se Pánbůh rozhodl udělat trochu pořádek a lidstvo spláchnul potopou. Zůstal jenom Noe, který vystavěl pevnou archu, ve které zachránil, co se zachránit dalo. Podobně to udělal s lidmi i Zeus a pokud mě neklame paměť, tak Marduk a Osiris měli stejný nápad. Příčina ale byla ve všech případech stejná. Lidi už prostě nevěděli co roupama a tak dělali kraviny.

Víte, já mám rád ten náboženský jazyk. To je prostě úplně jiný výrazový aparát. Pro popis světa se používají jiná slova, což znamená trochu jiné pojmy. Protože my lidi přemýšlíme slovy (na co nemáme slovo, o tom nepřemýšlíme), tak celkem hodně záleží, jaká slova používáme. Koneckonců to vidíte všichni sami – čím méně mladí čtou, čím méně slov používají, tím jsou blbější a žádné osmileté gymnázium ani červený diplom na fakultě sociologie na tom nic nezmění. Čím méně čtení, tím menší aparát k přemýšlení, tím více víry a čím více víry, tím debilnější myšlenkové konstrukce.

Například by mě zajímalo (to bychom si třeba mohli i ověřit), jestli je tady někdo, kdo věří, že si Rusové sami střílejí na jadernou elektrárnu v Záporoží, a zároveň za svůj život přečetl alespoň pět set knih. Skoro bych se vsadil, že nejvíc tomu věří ti, kteří nezvládli ani povinnou četbu na střední škole. Bez ohledu na obdržené vysokoškolské tituly.

Zpátky k potopě světa…

Včera jsem si tak pročítal diskusi a zkoušel mapovat, co všechno se to na nás teď valí. Nedostatek plynu a energií, válka i válečná daň, každodenní eskalování vojenské situace, inflace, neúroda, sucho, požáry, lesy zlikvidované kůrovcem, rozvrácené obchodní vztahy s Čínou, německá solidarita, které věří jen Blyštivý Péťa…, řeka Pád je skoro suchá, Rýn i Dunaj také. ČNB ve velkém prodává devizové rezervy, ropa už k nám do Česka neteče, máme sice elektrárny, ale ty de facto ovládá lipská burza. V USA v zájmu svobody a demokracie prohledávají Trumpovy baráky, u nás už také zatýkají ty nebezpečné dezinformátory s deseti exekucemi a neschopností formulovat kloudnou větu. Němci ten druhý Nordstrým nespustí a nespustí, začínají se zavírat první energeticky náročné provozy… Krize kolem Tchajwanu, krize kolem Náhorního Karabachu, potravinová krize v Africe…

Když se na to podíváte, tak to vypadá, jako by se všechno mělo utrhnout z řetězu naráz. Už vlastně jen chybí povodně. A protože má příroda ráda rovnováhu, tak nám nejspíš ten dešťový deficit vyklopí naráz v jednom odpoledni. Tady vám nesu těch dlužných 200mm srážek…

Když to trochu přeženu, tak nám začíná podzim do kterého jdeme s nijak velkou úrodou pšenice. Neurodí se ani moc kukuřice ani slunečnice, protože všechno schne před očima. V celé Evropě (mimo Rusko) je to stejné. Hoří nám lesy, protože jsou plné suchého kůrovcového dřeva. Máme málo plynu, nedovážíme ruské uhlí, ropa je drahá, benzín taky. V celé Evropě je to víceméně stejné. Jsme odzbrojeni – včera jsem se dozvěděl od svého známého vojenského kaplana, že vojáci už nemají takřka žádnou munici. Všechna už se vystřílela na Ukrajině a linky i nás stojí, protože suroviny na výrobu munice jsou odkud? Ano, správně. Z Ruska. Jdeme do podzimu bez hnojiv, protože ledek je nejen drahý, ale i nedostupný. Nevíme, jestli jednou výjimečně nebude tuhá zima. Koupěschopnost obyvatelstva klesá, brzy přijdou první velké faktury za energie a první velké splátky za hypotéku. Prostě se všechny průsery potkají v jeden čas na jednom místě.

Není to také taková potopa světa? Tak dlouho jsme řešili padesát pohlaví místo jaderných reaktorů, tak dlouho jsme stavěli slunečníky, větrníky a měsíčníky místo skutečně stabilních elektráren, tak dlouho jsme byli arogantní v zahraniční politice, tak dlouho jsme pomocí ekologie ničili zemědělství, tak dlouho jsme pomocí globálního zemědělství ničili přírodu, tak dlouho jsme se klaněli před peněžním Baalem, tak dlouho jsme dělali dluhy a prožírali si budoucnost, až všechny ty hříchy chyby dolehly až k Pánubohu.

Při trošce obrazotvornosti se tu teď zvedá pěkně velká vlna průserů, která sebou přinese záplavu nakupených problémů, které se dlouho dařilo schovávat pod koberec. Héraklés také Auguášův chlív nevyčistil. Ten nahromaděný hnůj se už nedal vykydat. Tak dlouho ho jen přikrývali slámou, že každé píchnutí do té hromady byl smrad k nevydržení. Prostě tam pustil řeku. Vypláchl to všechno.

EU má svoje vizionáře, kteří mluví o velkém resetu. Ono se jim to asi splní. Koneckonců na tom dlouho pracovali. Ale zřejmě to bude úplně jiný reset, než si představovali. Těch hříchů proti přírodě, proti lidem, proti zdravému rozumu, udržitelnému rozvoji, i proti pravdě už je prostě moc. Arogance mocných už duní příliš hlasitě. Pokud můžeme věřit pradávné lidské zkušenosti, tak takové období končí potopou. Ta vezme sebou všechno. Vinné, nevinné, mocné i bezmocné. Jen výjimečně se objeví archa, kde se to dá přežít. Zpravidla tam, kde se tvůrcům posmívají, že staví koráb na kopci.

Já pro vás vlastně nemám žádnou lepší radu. Hledejte místa a lidi, kteří staví lodě na kopcích. Kteří se připravovali, zatímco ostatní kolem si užívali bezbřehé svobody.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (75 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Perfektně napsané.
Já bych k tomu jen přidal,až příliš ,mnoho bůžku,co chtějí Boha nahradit a Bůh jen sleduje,jak se potápíme sami.

Průměrný počet slepic: 4.5 (16 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdessi jsem videla obraz jak kozaci piši dopis svemu sultanovi!No pukala bych tu JA smichem,kdyby jsme tady pro řečniky na te demonstraci sestavili my kvitka z čertovy zahradky sestavili navrh něčeho podobného pro našeho sultana přecedu OSD a přemluvili Šefa,aby na te demonštraci to zkusil buď přečist anebo dal přečist jako naši zdravici budoucimu presidentovi,že jako,že je tu jeho web sedlactva,vidlactva a tam
A
N
N
A
Proletařka ma takovy program,že ho nelze ani banksteristům činkalistům gangsteristům možne odmitnout a bude platit stale a natvrdo!!
A
To by byla fakt bomba a ti řečnici,možna budouci vlada ,by pokud se toho odvažili mohli odtamtud i putovat do vladou planovane hladomorny!Možna ne,když 33 let se na ten masras divaji a nehnou doopravdy ani křidlem a voliče nechtěji ani slyšet!?
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.4 (9 hlasů)

Ani jeden z nich ,pokud se jich zeptate ve skutečaafnosatáai NEVI na čem se vlstně mji tzv sjednotit a tak zoufale volaji

VYBULIME VLADU !
a pak nastane ráj!Na tento.nesmysl zase ma skocit na špek dav poskkujicich Nemehel s demonstraci,ktera kde už jednou byl jeden programovy bod typu VYBULIME BABIŠE a co se stalo nyni,je pry potopa světaBABIŠ pujde na 10 let do hladomorny!Dav volajici po krvi spokojeně prdi!

Dobra dobra jděte znovu holoto do ulic a křičte chceme plyn,elektriku,vodu a jsme už tak zparcovni vladnim neomarxismem,že nam nebude vadit ani ffašista ŠWAB s jeho Velkym resetem!
Prostě a stručně si politici zase dělaji z dvvu doslova vrtuli a dobře vi,že se dav vyřve a koza zůstane cela!
V tomto směru neni ani tady na webu propagovano žadne OPRAVDOVE řešeni, žadny opravdovy program a dav no par diskutujicich je hnan znovu a znovu proti betonove zdi banksterů,kteři už 29.3.roku 19 rozhodli o odstraněni kapitalismu!
Toto rozhodnuti už nepujde odvolat a stale se v čase odkladá a proto se holota může zblaznit a nedosahne ničeho nebot kapital ji planuje obrat dohola a cinkalisti se zas secpou do davu, ktery si bude bez Progrmu myslet,že si vytrhne bolavy zub typu vlada a bude klid!
Proto taky lhostejnost,ignornce lidi politiků a nemohoucnost voličů bude pokračovat!
Brzy tu vyjde dalši članek jako nahrazka dalšiho špeku a to bez jakehokoli řešeni no radujte se veselte se!?
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

Ale holenkove copak asi zase bude potom?
Podivala jsem se n ty Přičovy 22 a viděla tam politiky a předsedy polit formaci i toho šefa PRO.
Působili na mě jako jedna rodina typu SOCIOLOG strejda hamplman,tj dole tahate za provazek a on pohybuje ručičkami a nožičkmi.
Byla to tam jaksi mini kopie demo připravovna v Praze!
Mohou kritizovat o STOŠEST režim,ale běda ,běda nesmi nvrhnout za sve voliče opravdová jasna řešeni !Neobjevili a nezminili ani zdejši web a pan našseho ŠEFA,který tu má navrh Planu Narodni Zachrany PNZ !JA tvrdim jedno!Dokud tu pane Šefe nebudete podporovat hesla

A. Společnost voličů pokud možno už NIKDY nesmi volit polit. formace ODS,KDU,TOP Piraty pod pry starostty STAN ,bude váše psani na pohled hezkych članků, jen giga namahou,která toliko pro hovada dobrá jest!

B.SV voliči vidi 33 let všehoschopnost nas pry zastupujicich mrtvych oslů,kteři nam tu mezi nas nesmi prijit pro podporu jejich nedostatečnych programů,aby je doplnili
P
N
Z
to jest skutečnymi potřebami voličů a když to stale zpupně odmitaji bude třeba je k tomu vyzvat pisemně a žadat odpovědi těch politiků tady nebo pisemné zdůvodněni proč nechtěji,aby je za ty nedostatečne jejich programy voliči nevolili ,nebot se nemohou takovymi polit formacemi citit zastoupeny což už dělá pry nyni asi 40 procent voličů tim,že nejdou k volbam,nebo vhodi neplatny hlas tj PRAZDNOU OBALKU!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

na slezině v prčově jak deklaruje
Sjednotme se a s jednim z SPD společne nedji vědět na čem?Je to pro mě zabavička poslechnout si jak tokaji a ohlušeni svymi myšlenkami o ničem,no SPD sice ma bod programu kde vola po RASANTNI změně režimu,ale když se jeho politiků zeptate na jaky rezim to změnit tak vyvaleně čumi a zmohou se jedině n kdpovď,že je to ve škole neočili a ta skala je tež bez programu a nesmmi o ničem konkretnim ni ceknout,pry by dodržel vadne stanovy svych buržosnich funkcionařů!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

ANNA proletářka.
Spíš je to takové čůrání po větru.
Voliči programy stran nečtou a velkohubé tlachání také ne.
Chce to říci několik body několika větami,jak si představují nápravu současné situace.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

tj.Metoda dělani toho stejneho a očekavat pote marně jine vysledky!
Probrat tady programy stran navrhuji stale,ale bohužel pan Šef to nechce a tak budu muset začit čurat proti větru!
Program Narodni Zachrany PNZ je zkonstruovsn přesně tak jak poaždujete pane Zemedělče,ale k jenotlivym bodům je zde diskuse zakazana nebo přinejmenšim jsou body povaovany za bezcenny shluk pismen nepředstavujicich bez podpory CHEFA vůbec nic a přece jsou v PNZ obsaženy doslova hory chybjicich peněz kdy jsmeokradani o dvě třetiny platů a jakoukoli napravu de fakto nikdo z voličů jkoby nechtél!Ne nadarmo k experimentu co vydrži narod Švejků ,byli vybrani zabejčené povahy dobře se ovladjiciho lhostejneho davu
Bědovani bez jakehokoli vysledku a navrhu ,kdo tu bidu m řešit a jak je pak jen lehkym cilem ohlupovatelů voličů a to se daři , bude dařit,tady chorobna pry tzv neutralita webu k tomu přispiva!
Nemame co ztratit web se může hrbit jak chce,bude stejně tak nebo tak silou moci. to možna docela brzy zrušen!
No ni pacani?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nevim jestli se mi to podaři,ale zkusim to www.naprvnimmiste.cz

Jak se zda Šefe a ostatni zdejši lidovi komentatoři, velice vam pomahá bobřik mlčeni znamy z prace politiků,kteři se voličům tim pdem vsmivaji a system NEBUDEME NIC CHTIT A DĚLAT !Působi to směšně,že nikdo stale nechape,že vlada neomarxistů zcela úmyslně děla co nejveětši maras a ma přikazano dělat to nejlip metodou CHUCPE tj zsjistit co nejhorši rozklad společnosti ve všech směrech a tedy je program co pry má dělat od kohosi bez telefonu jen vysměch komplet cele demonstraci!
Zvlašte vyběr řečniků je k smichu!Požaduji zas něco na co je zapotrebi byt v Parlamentu a mit tam většinu!No a o to se žadny z nich dposud ničim NESNAŽI!

Uvědomujete si všichni,že ta demonstrace bez opravdoveho programu je jen chiméra zbožnych přani ,pro ktere se jak se zda nikomu nic nechce dělat a članky jsou tedy jen plácnuti dlani do vody v lavoru?
No ni?

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

Haviři by tomu řikali o něco malo spostěji!Oni ti organizatoři smoli zas shora na všechny ovčany voliče nepotřebuji je ta chaska funkcionaske buržoasie k těm projevům,ktere jsou bez voličů tak jedině jejich dřisty lapty!

Oni zas chtěji namisto zakona PNZ tj Planu Narodni Zachrany,ktery nesmi davat na sklo pan GŘ TV,ktery za to poaduje se zpětnou platnosti ŘADU milionů a zvyšeni poplatků za ty cipoviny v jeho soukrome pry veejnoprsvni TV od Prdlamentu,ktereho si otočil okolo prstu!

Ať demonstranti kecaliste požaduji mohutne zvyšeni platu pana GŘ TV a tim padem zrušeni Parlamentu, nebot by stačilo,aby ty platy tzv pry našich zastupců v padlamentu se ušetřily každy volič by dostal od GŘ TV flšaku kořalky a bylo by to možné považovat za cil té demonstrace kde my chudina nemame ani stopy po NAŠEM PNZ a kecaliste ze seznamu vystupujicich na nas voliče smoli zvysoka a pry farmami a jejich chlebem pohrdaji! aaassssssss

No to tam chybi taky to heslo

K LIDU NIŽ S LIDEM VYŠ!

Pry je to starosvětsky zastarale!MERDE!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1.5 (4 hlasů)

AA team SV ještě v době,kdy jsme nevěděli,že komunisti pochopili učeni pana MARXE ne jako navod na zbohatnuti chudiny,ale jako signal ke vzniku třidy funkcionařů de fakto buržoustů a ti se jen snažili byt tzv Středni třidou ,ktera beze změny režimu NEMŮŽE nikdy vzniknout!Dobře zaplaceni funkcionaři,kteři pak opirajici se o vadne tzv svoje Stanovy přivedli kdysi pry slavnou stranu na buben a dnes mimo Parlament a stale faktickym nicnedělanim v politice deklaruji,že ani voliče ani sympatizanty nepotřebuji!

Oni totiž pry pohrdaji voliči nemaji o ně nejmenši zajem a jejich potřeby naprosto ignoruji!
Důkazem je,že se jejich tzv funkcionři mezi nami pry z přikazu vedeni KSČM nesmi objevit, aby PNZ byl pro jejich členstvo v hlubokem utajeni!
Tento hrozny tend pry padle strany ma pokračovat panem doktorem historikem,kteremu ke spokojenosti stači valit před sebou historii a ignorovat co nejvice poteby voličů tim,že se tu nejen mezi nami neobjevi,ale zcela nepokrytě vystavi zadek jako pštros s hlvou v pisku a vykladá,že je marxista,ale jak to vypada nevi snad ani co to je a plete si to všechno pry s vladnim neomarxismem.!
Doktore pocem k nam neboj se my ti tady na webu vysvětlime ,kde hraje muzika a co to je PNZ rokenrol a pak budeš moci byt třeba i presidentem!
No ni?
No ni?

Průměrný počet slepic: 2 (5 hlasů)

AA team SV ještě v době,kdy jsme nevěděli,že komunisti pochopili učeni pana MARXE ne jako navod na zbohatnuti chudiny,ale jako signal ke vzniku třidy funkcionařů de fakto buržoustů a ti se jen snažili byt tzv Středni třidou ,ktera beze změny režimu NEMŮŽE nikdy vzniknout!Dobře zaplaceni funkcionaři,kteři pak opirajici se o vadne tzv svoje Stanovy přivedli kdysi pry slavnou stranu na buben a dnes mimo Parlament a stale faktickym nicnedělanim v politice deklaruji,že ani voliče ani sympatizanty KSČM nepotřebuji!

Oni totiž pry pohrdaji voliči nemaji o ně nejmenši zajem a jejich potřeby naprosto ignoruji!
Důkazem je,že se jejich tzv funkcionři mezi nami pry z přikazu vedeni KSČM nesmi objevit, aby PNZ byl pro jejich členstvo v hlubokem utajeni!
Tento hrozny trend pry padle strany ma pokračovat panem doktorem historikem,kteremu ke spokojenosti stači valit před sebou historii a ignorovat co nejvice potřeby voličů tim,že se tu nejen mezi nami neobjevi,ale zcela nepokrytě vystavi zadek jako pštros s hlvou v pisku a vykladá,že je marxista,ale jak to vypada nevi snad ani co to je a plete si to všechno pry s vladnim neomarxismem.!
Doktore pojdte. k nam nebojte se my vam tady na webu vysvětlime ,kde hraje muzika a co to je to PNZ rokenrol a pak budete moci byt třeba i tim presidentem!
No ni?
PS vratilo se mi to tu zpět pry je to přiliš odvážne ,skoro jako odpustky na kominy,ktere budou palit drevo a uhli,sby jste všichni nezmodrali!
A potom,že pravda vitězi,kdeže PRAVDA ZBUDE a pry vsmi zvoleni Pirati kteři z sebou misto dřevěneho kačera tahaji fialovou okurku!

Průměrný počet slepic: 1.8 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

se chvastali tim padem svym majetkem a zbohatnutim užitim učeni strejdy MARXE,ktery tak realizoval bilionove zbohatnuti chudiny tehdy vastnici vily domky a aktiva v bilionovych hodnotach?

Můj mentor doktor,ing.J.M CSc mi nejen řikal
ĎEVČE ty jsi tak blba,že by jsi mohla vest cele formace politickych stran a politiků tak nebo mtak!No stal se pro mě nesmrtelny!Byl to onktery se nachzel mezi 5 intelektualykteři malem vystoupili k tomu HAVLOVI a z balkonu řekli skutečnou pravdu a ne dřisty a cagloviny,ktere nyni po 33 letech vyražeji na povrch!
Bylo to jeho štěsti,neboť dav pološilenych cinkalistů by ho rozdupal a ja bych neměla MENTORA, což by asi celemu narodu způsobilo TEMNO!
Tak co vezmete si na tu demošku znovu ty kliče,aby banksteři viděli kolik ješte zby!o všsi ctěne holotě k vykradeni vadnym exekučnim zakonem,ktery nejde beze změny zasraneho režimu kapitalismu bez přivlsrků tedy skrupuli nejhoršimu druhu kapitalismu vychazejicimu z gsngsterismu nejde nikym a nikdy opravit!?
Co myslite je to pravda nebo ne?
Pozdravte na te demonstraci ode mě toho doktora a řekněte mu,že je pro mě novy pan FIDEL kastrol a na www.stripkyzesveta.cz. je ten FIDEL za nim fakt fešak!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Dejte mi tady jeho čislo mobilu prosim.Vypada to jako bych byla jedina,koho stoji za to zachranit,když ostastni jsou uplně ohlupeni a plem,plem!
No to jsem zvědava zas na ty kydy no demonstrace bude jak byk 3.9.22 14 hodin a ten program vyvola u majitelů ukradene moci voličů smich!!!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.7 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

tak nam tento tyzden definitivne zacala uhorkova sezona.
Nic sa nedeje.

UvL zmizla. Aj ten Borrell aj Michel - asi su na dofci. Bideta radsej dali niekde na dacu v Karoline - rekonvalescencia po covide je skvely dovod, ako ho dat na chvilu prec, aby netropil hlouposti :)

Rusko si uziva nase sankcie.

O cviceni Ciny okolo Tchajwanu je tichucko.

A ruski vojci si sami sebe ostreluju elektraren, v ktorej oddychuju :))) Nemci s proste spicka v spravodajstve.
https://t.me/swodki/147206

Zaroven nam potichucky davkuju medicinu od AI - ze vraj UA porusuje zakony vojny, NYT pise ako sa UA vojsko schovava v Bachmute na sidliskach plnych civilov....

Zaroven nam stale nieco hladaju na Trumpa - a furt nie a nie nieco najst.

Miesto ruskeho dovazame mongolske uhlie :)) - to dame tomu rusovi po krku a ne ze ne.... Odkial maju mongoli tolko uhlia sa nik radsej nepyta.

A automagazin konecne prepocital ako si stoja elektroauta so svojim vyfukom - a mimo Frantikov je vsade lepsie a ekologickejsie jazdit dieselom :)) No a konecne nam klesol diesel pod 1.8€.

Ako pisem, leto ako ma byt. Klidek, tabace, fajne.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

ako som si precital v pravdomluvnom mediu:
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/fronta-se-blizi-mnozi-u…

AI je uplne mimo a NYT v podstate len popisuje cinnost zlotrilych obcanu UA, ktory vlastne bojkotuju snahu UA army o ich osobodenie a zachranu ich zivotov.

Ukrajinci su nejaka ta sorta ludi, co si uzivaju delostrelecke duely z prveho radu a najlepsie sa im zaspava ked sa ruca ich dom .... ci ako to autor clanku myslel.

CNN nam teda len vysvetlila, ze hlavnym vynnikom civilnych obeti je Rusko - pac ostreluje UA army nutene schovanu na sidlisku a vinnikom druhym v poradi su UA civili, pac maju u zadele odist do slobodnej casti zapadnej UA, lebo sa chcu starat o byty :)))

Nuz - ako som som vsimol, po prechode frontovej linie kde hlavnu ulohu hraje artileria je starostlivost o byty zjenodusena na absolutne minimum. Ziadny dom, ziadny byt ziadna starostlivost....

I tak mi to pride ze dvojreportaz z DW o jadrofe na oddych a zacvik zastrelku je predsa len o chlp inovativnejsia a aktivistickejsia ako vyplod CNN. Existuje nejaka cena o najvacsiu novinarsku sprostost roka? Nieje cas ju zriadit a slavnostne cenu udelovat? :))

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Väčšina malérov má ekonomický podtón. V zásade v každom kúte je príčina dlh. Čína používala dlh na (neproduktívne) nafukovanie HDP, kde dolár dlhu vyrobil menej než dolár HDP, obvykle cez infraštruktúrne alebo rezidenčné stavebníctvo. Lietadlo dolietalo a teraz sú po celej krajine masívne protesty, takže je treba odkloniť pozornosť a vyrobiť konflikt čím skôr. Rusko malo podobný problém keď Putin nevedel doručiť západnú životnú uroveň (pôvodný sľub s ktorým vyhral voľby hnrď po stabilizácií tlakov na rozpad RU), vyrobil prvý konflikt na Kryme ktorý mu potiahol popularitu. Nakopený dlh USA sa zachraňuje monetárnou politikou ktorá vyrába triedny konflikt (inflačným sanovaním dlhu sa nafukujú aktíva a rozovierajú nožnice bohatstva). Tam kde padá životná úroveň, nastupuje spravidla agresivita, buď smerom von alebo dnu. Som zvedavý ako sa frustrácia bude manifestovať v EÚ. Zatiaľ to vyzerá na "žranie bohatých", cenové regulácie ktoré vždy vyrobia nedostatok (Zdravím do Maďarska), a znárodňovanie. Dúfam že v kolektívnej pamäti aspoň na dve generácie zostane averzia k dlhom (leasing, hypo a spotrebáčik na dovolenku) a neskončí to nejakou vleklou autokraciou a debilnými ekonomickými politikami na furt (a lá Argentina, Venezuela).

Průměrný počet slepic: 1.9 (11 hlasů)

Pane Luptak.
Když si Rusko počkalo,západ dohání Ruskou životní úroveň.
Když už jste takhle napsal,tak napište,proč klesá životní úroveň za západě,ale v Rusku ne.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

V Rusku klesol výkon ekonomiky len od invázie na Krym na 70% pôvodného stavu a podľa Ruskej centrálnej banky sa čaká pre rok 2022 odpis ďalších 10%. HDP na hlavu je v Rusku okolo 10 tisíc dolárov ročne (80% svetového priemeru), to je úroveň rozvojovej krajiny. Ich trajektória kulminovala v roku 2007, odvtedy sa nikam nedostali. Aký rast životnej úrovni v Rusku máte prosím namysli? Pre porovnanie, od roku 2007 ČR vzrástla o 25%, USA o 40%. Bežný občan ČR by musel prísť o viac než pol výplaty aby sa mal horšie než Rus a rozdiel je z roku na rok väčší. Z akých údajov čerpáte?

Průměrný počet slepic: 1.6 (9 hlasů)

In reply to by Luptak (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mňo... když si půjčíte 300 mililard za rok, tak vám hodně vzrostou čísla HDP.  Když si půjčíte 500 miliard, tak vzrostou ještě víc. A když si půjčíte bilion, tak to bude životní úroveň jak v ropné monarchii. Když si já osobně půjčím na BMW, tak to bude sakra vidět, jakou mám úroveň. Ale  ve skutečnostii jsem pořád stejná holá řiť. 

Když si nepůjčíte nic, tak se to HDP tak moc neprojeví. Ale ve skutečnosti jste vzrostli víc než ti, co to dělají na dluh. Obzvlášť, když máte takřka nekonečné množství surovin... Brzy uvidíte. 

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

Tak prečo je čistý majetok českej medianovej domácnosti očisteny o dlh takmer 5x vyšší než v Rusku? V USA je to 15,8x viac než v Rusku.

Průměrný počet slepic: 2.3 (8 hlasů)

Asi proto, že v ČR jsou vyšší ceny než v Rusku. A v USA ještě vyšší. Tudíž, je to cena, přepočtená na něco. Nezohledňuje např ceny staveb a pozemků, ty poslední, vyjma meteopole, jsou v Rusku neskutečně levné.

Jinak, máte pravdu. V Rusku je otřesná bída. Posílám vám pár videí z Ruska. Uvidíte tam, co v USA nenajdete. Celé bezdomovecké čtvrti. Zaflusané ulice. Lidí na okraji . Bez vzdělání, bez lékařské péče, důchodu, bez naděje. Je to v každém větším městě. Lidi, co si nikdy nevydělají na vzdělání, protože dělají nekvalifikovanou práci za pár šupů. Nemohli jim ho zaplatit jejich rodiče. Protože na tom byli stejně.
TOHLE v USA nenajdete! A přitom to zlotřilé Rusko vydává na zbrojení nejvíc peněz na světě, vede v zahraničí války v zastoupení a na Ukrajině střílí raketama, ale na své lidi doma kašle...

https://m.youtube.com/watch?v=zKBItyKxzb8

https://m.youtube.com/watch?v=aXApv3qXPIk

https://m.youtube.com/watch?v=4pKRbvfwarA

https://m.youtube.com/watch?v=LMmFoTSa_HU

https://m.youtube.com/watch?v=XFnlR4xNOss

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

To je chyba. To není Rusko, ale Amerika. Když je to Amerika, tak je to vlastně v pohodě. Kdyby to bylo Rusko, tak by to bylo o něčem jiném.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Je to to stejne sděleni jako kdysi za vlady komunistů,kteři si museli dat libit obsné a četli mezi řadky tak dlouho,až jim ty žaludy co měli mezi ušima pukly a zvolili kapitalismus bez přivlastků nejhorši druh kapitalismu vychazejici z gangsterismu!Ten zna jenom jedno jak je vykrast!

Pan Dexx piše mezi řadky,že se ta metoda vratila zpět a my voliči nemame ve skutečnosti v Prlamentu žadné zastoupeni!Tzv levice tj ČSSD a KSČM tak dlouho režimu podpindostničili až je vyrazil tzv neomarxismem z Parlamentu a oni k navrtu voliče pry nepotebuji a jejich PNZ tim tuplem!
Mame se divat na tamni bidu,kterou nam vlada připravuje ve svém VELKEM RESETU toho mrzkeho ŠVABA viz obrazky odkazů z U.S.A,na ktere ten Švab udela svou ideologii i reublice!
U nas neexistuje de fakto nikdo v Parlamentu ,kdo by chtěl nas svoje voliče chtel zsstupovast,zastupuji jenom svoje zajmy a pry novou ideologii NEOMARXISMU což je dnešni kryci nazev pro novy faßismus a počitaji s narodem blbců,ktery bude demonstrovat za plyn ,elektřinu a vodu a brzy i za kyslik a nove odpustky na kominy jako za toho Husa!
Fujfuj,fuj to je hnůj!
No ni pacani?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Luptak (neověřeno)

Trvalý odkaz

Domnívám se, že bohapustě tárate. Čísla Mezinárodního měnového fondu, Světové banky i CIA Factbook říkají něco naprosto jiného.
Pro rok 2022 očekává Mezinárodní měnový fond, že hrubý domácí produkt Ruska bude na úrovni 4,365 bil. USD a Rusko tak bude na 6. místě na světě, po Číně, USA, Indii, Japonsku a Německu. Pro srovnání, Velká Británie bude mít 3,751 bil. USD.
Ano, máte pravdu, Rusko je rozvojová země. A co jen na tom? Indie je také rozvojová země, Čína je také rozvojová země a jsou to největší ekonomiky světa. Mají menší HDP na obyvatele, to je pravda, ale musíte se také podívat, čím je to HDP tvořeno. Jestli službami neziskovek, které nikdo nepotřebuje, nebo potřebnou výrobou.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Pletiete naraz čísla HDP a HDP PPP (jedine aspoň trochu blízke tomu 4,3 čo píšete). HDP Ruska je 1,5 bilióna dolárov. Keď neviete klamať poriadne tak to nerobte :) Pred Ruskom sú aj také veľmoci ako Taliansko. Celkovo je na 11 mieste. Male HDP na obyvateľa znamená nízku životnú úroveň toho obyvateľa. Vysoký rozdiel medzi HDP a HDP PPP zase len potvrdzuje nízku konkurencie schopnosť domácich služieb v medzinárodnom porovnaní. Sú aj iné ukazovatele (mzda, čistý majetok, pomer služieb a priemyslu, ekonomická emigrácia) a ani jeden nevyvrátil to že bežný obyvateľ Západnej krajiny sa teší lepšej kvalite života, ktorú Rusom Putin zatiaľ nedokázal doručiť.

Průměrný počet slepic: 1 (7 hlasů)

Pletete páté přes deváté. Nemohu za to, že píšete o věcech, o kterých jste nikdy nic neslyšel. Hrubý domácí produkt je hrubý domácí produkt, takže není žádné "správné" HDP vs. HDP podle parity kupní síly. Jsou dvě metodiky, jak vyjadřovat HDP, jedna je podle nominálních kurzů, druhá podle parity kupní síly. Pokud jsou ekonomiky oddělené a jsou v nich různé úrovně cen, správná metodika je podle parity kupní síly. Ony totiž mohou ty údaje podle nominálních kurzů létat nahoru a dolu jako čamrda. Například v současnosti, kdy je rubl velice silný proti dolaru, bude HDP Ruska dle nominálních kurzů mnohem vyšší, než byl v březnu. Navíc, pokud nejsou ekonomiky provázané, a to snad uznáte, že nejsou, kurzy měn neodrážejí skutečnou ekonomickou sílu jednotlivých hráčů.
Podle HDP (PPP) vyjadřuje srovnání zemí Mezinárodní měnový fond, Světová banka a CIA Factbook, tedy největší světové prameny globálních ekonomických informací. Jasně jsem napsal, že údaj 4,365 bil. USD je odhad HDP /PPP) Mezinárodního měnového fondu pro rok 2022. To si může každý ověřit, údaje Mezinárodního měnového fondu jsou veřejně přístupné na jejich internetových stránkách (www.imf.org). Mají tam aplikaci World Economic Outlook Database, kde si můžete údaje najít.
Vaše úvaha o nízké konkurenceschopnosti domácích služeb v mezinárodním srovnání je směšná. Služeb se nikdo nenají. Služby sice zvyšují HDP, ale často nic lidem nepřináší. Např. služby neziskovky Evropské hodnoty obyvatelům této země nic nepřinesou, naopak spíše odnesou, přesto se počítají do HDP.
V současnosti je ekonomika Ruska oddělena od ekonomiky Kolektivního Západu a tudíž si nijak nekonkurují. Západ v Rusku žádné služby neposkytuje a naopak.
Co je důležité, to jsou komodity. A Rusko je největší vývozce obilovin na světě a významný vývozce zemního plynu, ropy, zlata, paladia, platiny, uranu, neonu atd.
Rozdíl mezi životní úrovní běžného obyvatele Ruské federace a běžného obyvatele Kolektivního Západu je v tom, že životní úroveň běžného Rusa od 90. let prudce stoupá, zatímco naše životní úroveň dlouhodobě stagnuje.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Jak by se v HDP projevilo, kdybychom si všichno navzájem a za velké peníze prali ponožky?

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

In reply to by Vlastimil Čech

Trvalý odkaz

Asi rozumím, kam Váš dotaz směřuje. Ano, je to tak. Např., když u nás byly povodně, HDP Česka rostl, protože do HDP se počítala obnova zbořených mostů a jiné infrastruktury. To je podstata i vysokého HDP např. Norska vyjádřené v nominálních hodnotách. Vysoké ceny zboží i služeb se promítají do nominálního HDP.
Takže, když si budeme za vysoké peníze vzájemně prát ponožky, HDP bude vysoký.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Luptak (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přítel Lupták asi nikdy nezavadil o ekonomiku jako vědu. Proto může psát takové nesmysl. My, kteří jsme o ni alespoň zavadili víme, že dvě ekonomiky s odděleným měnovým systémem se mají poměřovat hrubým domácím produktem podle parity kupní síly (purchase power parity). V tomto ukazateli vzrostla ekonomická výkonnost Ruska podle Mezinárodního měnového fondu z 3,763 bil. USD v roce 2014 na 4,490 bil. USD v roce 2021 (a to byla ekonomika ovlivněna kovidem!).
Do HDP se však počítají i všechny blbinky, které se na Západě dělají, ale na životní úroveň mají pramalý vliv.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

HDP PPP na hlavu v Rusku je 30 tisíc ročne, priemer EU 53 a USA 76 tisíc. Problem PPP je ťažké podstrelenie cien dovozoveho tovaru ktorá tvorí v bohatých krajinách vyššiu zložku spotreby.

Průměrný počet slepic: 1.9 (7 hlasů)

In reply to by Luptak (neověřeno)

Trvalý odkaz

Znovu vysvětluji. Nemůžete srovnávat úroveň cen v ekonomikách, které nejsou propojené, podle nominálních kurzů. Ekonomiky Ruska a Kolektivního Západu nejsou propojené a směnné kurzy nevyjadřují ekonomickou sílu obou entit. Životní úroveň můžete poměřovat cenou ledniček, to je pravda, a je asi pravda, že v Rusku musíte na ledničku vynaložit větší část platu, než na Kolektivním Západě. Nicméně v Rusku jsou jiné poměry cen základních komodit a služeb, než na Kolektivním Západě. U nás má občan s mediánovým platem mnohem menší podíl tzv. disponibilního příjmu, tedy část příjmu, který nepadne na povinné výdaje, jako je nájem, energie, pojištění, náklady na dojíždění do zaměstnání, výdaje na zdravotní péči atd.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Tak tohle vám vysvětlím úplně jednoduše.

Když si na sváču budete kupovat denně 10 rohlíků, sníte 4, takže jich šest vyhodíte a pak se z ekonomických důvodů rozhodnete, že si jich od zítřka můžete dovolit jenom 8, takže vyhodíte jen 4, životní úroveň vám klesá.

Když vaší sváču uspokojej ty 4, ale vy si budete moci kupovat pouze 2, budete nedojeden. Pokud ale díky zvyšující se životní úrovni usoudíte, že už od zítřka můžete kupovat 3, sice budete furt nedojeden, ale úroveň vám stoupá.

Mě se teda ten první příklad plýtvání hnusí, ale neberte to doslova, použil jsem to jako příklad, že se stává, že klesající jsou najedeni víc než stoupající. Ano, otázkou je jak dlouho, ale potřeboval jsem zodpovědět na zemědělcův dotaz, jelikož se známe už dlouho a přeci ho nenechám tápat v nevědomosti.

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

Ja rohliky nikdy nevyhazuji udělam z nich brezle a bacha z nich pak jatrove knedličky v polivce jak list!Kdyby jste nemel manželku přijela bych a Sudety by si mohly udělat Oktoberfest s litry piva ne půllitry,ty mam taky rada!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

,,,,Když vaší sváču uspokojej ty 4, ale vy si budete moci kupovat pouze 2, budete nedojeden. Pokud ale díky zvyšující se životní úrovni usoudíte, že už od zítřka můžete kupovat 3, sice budete furt nedojeden, ale úroveň vám stoupá.,,,, Mu he he he he

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Posledních pár let jsem nakupoval ruské uhlí. Krásné, černé, lesklé a těžké... možná tak nějak vypadá antracit. Hřeje jak vzteklé a hoří líp jak koks. No paráda. Lepší než OKD, lepší jak polské (trochu se tomu blíží uhlí z dolu Soběski) Na tuto zimu ruské ještě mám, na příští neseženu. Ale! Při sledování mapy o tom, jak Ukrajina žene Rusy za sebou až ku Kyjevu (https://liveuamap.com/) jsem zpozoroval na mapě Ukrajiny oblasti, označené jako povrchové doly. Není-li ruské uhlí, nemůže nám uhlí dodat UA? Nebo tam v dolech podle té mapy je jiné uhlí? Hnědé? Nebo se černé uhlí těží na UA povrchově, tak jako v Austrálii nebo USA? Nebo jsem kupoval roky ve skutečnosti uhlí ukrajinské a v uhelných skladech klamali? Ptal jsem se odkud z Ruska to uhlí je: Donbas? Kuzbas? Nevěděli a bylo jim to jedno. No, tak se ptám, zdali zde není někdo chytřejší.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Vlastimil Čech

Trvalý odkaz

Já tedy uhlím netopím. Ale dřevem. Ale taky musím k této problematice přistupovat zodpovědně, jako vy.

Jehličnaté moc nesbírám, ale z jistých důvodů je taky mám, vysvětlím později (asi ekvivalent hnědého uhlí). Příliš hmoty, málo efektu. Takže listnáč. Bříza je fajn, rychle vyschne, a v kamínkách je hukot. Dub, jak je hustý, ten je dobrý na noc, nebo když přikládáte při odchodu do práce. Teď pozor, nezaslouženě se v oblíbenosti vyhřívá na slunci buk. Che! Prubněte jasan, pak už buk nebudete chtít. Javor je taky fajn, když vyhoří a zůstane žhavé, on se nerozpadne, ale zůstane tomu žhavému ten tvar. Dobré je toto vše vědět a různě to podle potřeby kombinovat. Pochopitelně nezatracovat úplně jehličnany. Vejmutovka hoří prudce jako kráva. Rychle vyhoří a nic, tudíž je dobrá na roztopení. A pochopitelně pro romantiky, což teda jsem, používám do krbovek i smrk. Ale zásadně si vybírám mladší, fest sukaté stromy, jelikož jak vám to pak v tom obýváku hoří a ty suky praskají (je to u hoření dost hlučné dřevo), je to hezká atmoška a žena se stává povolnější.

Rozdíl mezi námi je v tom, že vy řešíte, odkud to uhlí je, mě je celkem jedno, z kterého revíru jsem si ho přivezl.

Průměrný počet slepic: 2.8 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

se uhlí těží jenom stěží. Tam se válčí, tam se chlastá, říkala to moje Vlasta.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

si nehraju. Jinak s Vidlákem jako téměř vždy naprosto souhlasím. Nechápu, že umí vyjádřit myšlenku lépe než já. Asi jsem fakt jenom vůl.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Víceméně souhlas, ale jsem větší optimista než Vidlák, myslím, že vyloženě potopu nepotřebujeme, možná budou stačit jen záplavy, kdy nám poteče do bot.

Všiml jsem si, že Němci už mají asi krapet provlhlé ponožky, takže ty jaderky asi zatím neodstaví. Možná první vlaštovka. Ale zatím, pro běžného člověka ještě pohoda, klídek. Ale mnozí už ví, že pohůdka končí. Moje dcera je moderní, sleduje to na těch intérnetech a už dnes má odhad, co jí před Vánoci přijde za fakturu za elektriku. Nic moc hezký čtení. Ale zatím nákupní košíky furt plné. Furt ještě se mají lidi dobře.

Jedna z dnes ze života. Kupoval jsem si v Tesku basu gambáče a komunikace s provačem na kase:

Máte klapkárt?

Nemám.

Ale ta cena 9,90 je jenom s klapkárt.

Já to nechci za 9,90 s klapkárt, já to chci za 13,90 bez kartičky.

Čapi? Zatím v poho. Až mě donutěj do kartiček, pak už bude fakt asi dusno. Ale toto je pochopitelně můj osobní pohled, každý máme jiný.

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

ale ať taky zde trochu odlehčíme téma a nepíšeme pouze o potopě světa, tak když jsem už zmínil tu clubcard.

Já většinou nakupoval v Tesku a jak jsem psal, skoro 20 let jsem dělal v kšeftu, tak trochu vím, jak se jde na zákazníka. A všiml jsem si, jak poslední dobou začali tlačit na pilu, aby mě donutili si tu kartičku, kde si mě zaregistrují s jménem i adresou, pořídit. Tak u hafo zboží mají cenu s a bez ní a jsou to dost podstatně rozdílné ceny, abych jako viděl, jakej jsem debil, že jí ještě nemám. Čímž mě nasrali. Jenomže mě když do něčeho někdo tlačí, tak se zabejčim. Jo, kartičku jsem si pořídil, ale Kauflandu a chodím tam. Tam na mě takhle blbě a okatě netlačili, tak mě vyhráli. Dneska jsem potřeboval jenom toho gambáče, nechtělo se mi na druhou stranu Labe, to bych s tim mým žroutem těch ušetřených 8 pětek stejně projel plus čas navíc, tak jsem jim zahrál haura na kase.

Tak pardon, že jsem odbočil, už se můžete zase začít topit. Mě to je jedno, já jdu brousit řetězy.

Průměrný počet slepic: 3.1 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

ŠWAB to vymyslel ve VELKEM RESETU a budete mit vy všicni holoto i zdarma penize tzv NZP tj nepodminěny prijem a do lesa vas nepusti bo ničite stromy a nechcete už dnes vycpavat organismus kobylkmi a ponravami,aby jste si pomalu už dneska zvyk to robit usporně po neomarxisticku!
Vite co to je neomarxismus brouku?

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

Sbiram ty hesla na demonštraci jakoby ke každemu članku,kdýž to pan ŠEF na konci každeho članku farmam nedavá.Tak mam pro tento članek
navrh.

PRO MNOHE OBČANY VOLIČE JE JEN JEDEN LEK NA 33 LET VLADNICH SRAČEk!
KATASTROFA PODLE JEJICH IDEOLOGIE NEOMARXISMU!

a hotovo! Pokud mate pane Bernrde a ostatni jiný návrh,tsk holoto SEM S NIM!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Blboni se nigdy nebudou bavit o rovných potřebách, páč si můžou demosgráticky nahamonit a našmelit víc. Všechny litanie jen kolem teho.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Co současný národ, toť stejně jenom samá holota!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

tak nam zuchol municak. Na letisku v Saky.
Si sice nejak neviem predstavit, com na danom letisku hned vsetko lieta a pracuje a vo Vrbeticiach sa tam bala vstupit noha hasica tyzdne ... ale ok - detail.

Co je ale zaujimave, ze nik sa k tomu odvaznemu a opakovania hodnemu skutku nehlasi.
UA vyhlasila ze to oni rozhodne neboli.
USA zase tvrdia, ze to boli urcite UA ale ze teda USA (cez svoje zbranove systemy na UA) to neboli ani nahodou:
https://t.me/Media_Post_UA/4073

Co je divne ze tento fantaskicky pocin si nik nechce pripisat na konto.

Az by som povedal, ze rusi brnkli amikom - to su ti co spolu rozpravaju - napriklad ti dvaja, co si v Turecu menili rusa vezna a americana vezna - a z reci tela bolo jasne ze sa poznaju nie len z pocutia - tak tito dvaja si pokecali a rus asi predniesol, ze uz pri krizniku Moskva bolo povedane jasne nie! a ... Cernomyrdinovou hlaskou - nikdy to tu nebolo a je to tu zase :))

No a amici pustaju bubliny dokonca aj do medii - ze to oni fakt nieeeeeee.

Rusi su taka divna natura, ze nemaju problem pustit chlp. Vojensky chlp. Ukazuje sa to na mostoch - aktualne na tom kachovskom, ktory im zo severneho brehu ostrelovali HIMARSami. No v dnesnej svodke rus povedal, len tak mimochodom, ze zasiahli dve lokality, z ktorych im tam tie fcely posielali - a co nepovedal - ze cil tam bude chvilu klud.

Podla reakcie amikov i UA mam dojem, ze rusi dali amikom doraznejsie varovanie.

No a mala poznamka na zaver - videl niekto v poslednej dobe interview s tymi dvoma britmi a marokancom, co ich zajali v Azovstale a dostali trest smrti? Posledne videjko, co som videl bolo zo zaciatku leta, kde ten brit spieval rusku hymnu. Mal vraj aj svoj YT kanal. Zije? nezije? Som len zvedavy....

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Řekl jsem si: Hele vole, buď jako ten starý Noe. Místo hnízda postav archu, jen tak trumfneš oligarchu!

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)