Předvolební svatba

Autor
Štítky

Tak Andrej nám do toho praštil. Vzal si svoji dlouholetou přítelkyni Moniku,udělali velkou svatbu na Čapím hnízdě, byli tam přátelé, politici, novináři,ba i odpůrci stáli před vraty. až jsem se nemohl ubránit dojmu, že si je tam Andrej postavil sám, aby měl publicitu i u té části národa, co ho nemiluje. Fotky na sociálních sítích viděl kdekdo až to bylo trochu kýčovité, jak budoucí premiér skotačí jako malej Jarda. Inu předvolební svatba jako šitá. Publicita zaručena od Mladé Fronty, která to má povinné až po Blesk, bo bulvár se na Moničiných šatech mohl vyřádit. Nechyběl prý ani Michal David a další blikotavé hvězdičky naší umělecké scény. Tedy ty neuvědomělé, ale zato chápající, odkud bude foukat vítr. 

O tom ale vlastně psát nechci. Andreje Babiše si nedémonizuju, ani ho nijak zvlášť nemiluju, vlastně je mi docela lhostejný jako politik i jako byznysmen. Takových jako on tady je... Zaujalo mě ale něco jiného a pokud jsem zatím četl, nikdo se k tomu ještě nevyjádřil, tak snad bych jednou mohl být Vidlácky první. 

Víte, když se dělá svatba, je to poměrně vážná věc. Dokonce i v dnešní době je svatba brána jako velký krok a důležitý symbol. Dodnes se kolem toho dělají různé obřady, funguje hodně pověr a vůbec je to záležitost cenná a zvláštní. I když to pak v mnoha případech špatně končí, říct si svoje ANO před svědky a před státním úředníkem, to je prostě něco důležitého. 

Andrej si z toho ale zase tak moc nedělal a vlastně celá svatba byla opravdu víc kampaň než závazek do života. Z fotek jsem se nemohl ubránit dojmu, že jde víc o sjezd hnutí než vstup do další fáze života. Jsem celkem přesvědčen, že šlo víc o volby než o manželství. Chraň Bůh abych jim to nějak vyčítal, to ne. Koneckonců jsou dospělí, navíc veřejně známé osoby, ať si se svým vztahem dělají co chtějí. Pokud to Monice nevadí a zřejmě vedle Andreje musel zvládnout ledacos, tak jim přeju štěstí. Nicméně porovnejte to třeba s paní Sobotkovou nebo paní Zemanovou. A vlastně to platí i pro Ivanku Gottovou. Uchránit rodinu před pozorností médií má svůj smysl. 

Na mě to celé dělá ten dojem, že ať už chtěl Babiš vstoupit do politiky,aby ji napravil, nebo aby si nahrabal a byl nad věcí a přistupoval k tomu jako k byznysu, tak teď už to neplatí. Teď už tomu kouzlu tam na špičce naší politické scény propadl. Nevím, jestli ho to jenom baví, nebo tam fakt funguje nějaká karma, ale Andrej už té politice vlastně dává k oběti i svojí rodinu. Už to nejsou jen investované prachy, ale i investovaná Monika. Tím nechci říct, že je Andrej zákeřnej,nebo cynickej. Nejspíš by mi řekl, že by tyhle moje starosti chtěl mít... Vysvětlil by mi, že o nic nejde. 

Přesto to považuji za signál, že Andrej Babiš už se svojí politickou rolí srostl natolik, že s ní půjde nahoru i ke dnu. Už se prostě nedokáže odpoutat,že by si třeba řekl, že to nemá zapotřebí a vrátil se do Agrofertu.  Myslím, že pro politiku klidně i ten svůj koncern obětuje. Zhlédl se v tom a už u toho zůstane.  Dá do toho všechno a když se kolo dějin otočí, tak také o všechno přijde. Nevycouvá. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Přátelé,
celý den jsem čekal, zda tu někdo napíše komentář.
Tenhle blog totiž není téma, na kterém by si měli ulevovat holubi jakéhokoli typu a rasy ( asfaltovým kotrlákům by měla být diskuze protentokrát zabanována).

Na druhé straně mi přijde nepatřičné nechat pod ZVLÁŠTĚ tímto Vidlákovým článkem prázdné místo, přijde mi to neuctivé.
Dávám článku jedničku s hvězdičkou.
******************************************
Poznámka pod čarou:
Není to příliš podstatné, ale to, že , že primárním cílem veselky byla sebepropagace ve volebí kampani, považuji za málo pravděpodobné. Nesporné je, že ji tak Babiš v druhém plánu využil - a že dokonce posiluje názor, že svatba byla hlavně součástí předvolební kampaně .
Má, chlapec, za ušima.
----
Tak co, nechce se někdo pustit do seriózní diskuze?
Svrbí mě klávesnice, ale obávám se, že bych začal být seriózní a zbořil bych si imidž, na které už přes týden makám.

Takže - dík, Vidláku!
Článek není ani trochu banální a z každý odstavec by se dal použít jako jádro eseje.

Zatím bez slepic

No, možná, milý holube, že je pod tímto Vidlákovým článkem ticho proto, že s ním někteří čtenáři nesouhlasí a zdá se jim naopak neuctivé oponovat nahlas. Tak například já.

Babiš mnohokrát před svatbou opakoval, že kompletní přípravu svatby nechává na Monice, že s tím nechce mít nic společného a jen přijde k hotovému. Z toho mi vyplývá, že Monika sama organizovala vzhled svatby, ozdoby, hostinu a s Babišem asi nakonec konzultovala hosty a výstup pro média.

Věřím tomu, že ta svatba byla především taková, jakou ji chtěla mít Monika a nemyslím si, že to celé byla vyčůraná Babišova předvolební kampaň a že "dává k oběti i svojí rodinu" a "investoval Moniku".

Tož tak.

Zatím bez slepic

Přiznám se, že tento aspekt mi trestuhodně unikl, nejspíš proto, že nejsem žena ... a navíc jsem bohužel ještě jako napotvoru nevyléčitelně heterosexuální.

(Já vím, nepatří to sem - ale pod vlivem našeho duhového exprotektora Shapira jsem před časem dostal nápad, zda by nebylo možno v Praze uspořádat jako protipól 4% Duhového Pochodu Hrdosti také 96% Pochod Schlíplosti.

V něm by tiše a se svěšenými hlavami ( jakož i primárnímimi a sekundárními pohlavními znaky) TIŠE pochodovalo 960 000 Pražanů, postižených neléčitelnou heterosexualitou.
Všichni bez rozdílu věku a pohlaví by byli oblečeni v unisex overaly barvy shnilého banánu.
****************************************************************
(Nicméně NADÁLE trvám na tom, že Vidlákův text je nesmírně inspirativní.
Váš, Maneco, je inspirativní také, pánbu Vám žehnej, ale jen smírně.
A ke všemu jste zase probudila moje horší JÁ.)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mně Babiš až tak moc nezajímá. Volit ho nebudu, je tam spousta rizik. A abych se nimral v tom, do jaké míre je svatba šikovný volební marketingový trik...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Admirále,
Po přečtení Vidlákova článku mi SKORO VŮBEC nešlo o Babiše jako takového.
Článek, aniž si to nejspíš sám Vidlák uvědomil, otevírá přinejmenším PĚT závažných témat, která by si zasluhovala pozornost politologa, sociálního psychologa a antropologa...
V této konstelaci (!) a na tak malém prostoru mě to fakt dostalo, opravdu nekecám.

Ale zapomeňte na to... Dík za názor.

Zatím bez slepic

<b>zasluhovala pozornost politologa, sociálního psychologa a antropologa...</b>, čili by to chtělo přizvat takovou tu novodobou politickou církev. Já jsem pro přizvání PEHE, ten vždy aspiroval na českého papeže politiko církve. A taky by to chtělo přizvat i Švejnara z toho dobrého USA. Ten by to naopak mohl vzít ze strany ekonomopilitické církve. Nakonec volby se blíží a zase nás přijde jistě oblažit svoji nabídkou.

Zatím bez slepic

Druhé přikázání:
Škoda facky, která padne vedle !
(Ještě doplnit zbývajících osm, přetáhnout lidovcům voličskou základnu a můžeme vyhrát volby)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No jo, Babišova svatba. Pseudoudálost. Ale líbí se mě věta: pokud to Monice nevadí. - Bere si miliardáře a sama je nic! Tý vadit nebude vůbec nic. Záleží na tom, jestli a jakou mají předmanželskou smlouvu a jestli bude mít obchodní pojistku zvanou děti. Pak bude situace daleko víc v její prospěch a bude daleko volnější v povídání o tom, co ji vadí a co ne.

Kdo si pamatuje lyžařky sedmdesátejch let? Nikdo. Ale jednu znal kdekdo i před dvěma lety, protože uhnala miliardáře Trumpa a to Trump ještě ani nebyl president.

Kdo znal nějakou sestřičku, uhnala Gotta a kápnul z toho i pořad v TV a až Gott umře, bude z vlastník jeho majetku a strážkyně jeho odkazu. Stejně jako Kaplická. Sotva vystudovaná architektka, taková toygirl starého profesora a jen ho klepla pepka, už je hned sebejistější, z nadhledu jeho souložnice důležitě mluví do všeho, na co byl ON specialista, na základě svých celoživotních zkušeností.

Člověka maně napadne, zda roli Magdaleny v biblických událstech církev nevymazala proto, aby se také zbavila jedné takovéhle.

Ale to k tomu, co bylo ve zprávách. Daleko důležitější věc jsme mohli vidět v TV v noci na ČT2. Jmenovalo se to 1945: Krvavý mír.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/11461759178-1945-krvavy-mir/21638256…

Je to uváděné jako pořad BBC, ale v titulkách maj napsánu soukromou produkční společnost a vypadá to jako vyrobený na zakázku Německa.

Celý pořad je vrcholně manipulativní. Staří citlivý němci tam pláčí před kamerou a vyprávějí hrůzostrašné hisorky o tom, jak zlí češi, poláci či rusové zvířecky týrali nebohé německé obyvatelstvo, ženy, děti a starce, ba dokonce i odzbrojené německé důstojníky.

Ach ta historka o muži hlásajícím, že je německý důstojník (jakoby to nebyl symbol všeho zla pro celou Evropu) a dovolávajícho se Ženevské konvence.

Ach ta historka o tom, jak si německý hoch hrával se svými českými kamarády a pokojně prožil celou válku a všechno bylo vpořádku. (jen ti čeští kamarádi věděli od Hedrichiády, že můžou chcípnout jako nic před popravčí četou a on se to právě dozvěděl).

Ach ta historka o znásilňování v Německu ruskými vojáky, jakoby němečtí vojáci nikoho na východní frontě neznásilnili, nikde nepostříleli civilisty a celý útok na Rusko byl veden s jakousi gentlemenskou galantností.

Tu historku z Knihy Kaput, kde Malaparte popisuje německý bordelový vlak, do kterého byla nahnána tuším, že rumunská mladá židovská děvčata, která tam musela za den obsloužit tolik vojáků, že do měsíce byla mrtvá vysílením tak, že prasárny, co se po nich chtěly jim přišly jako ten nejmenší problém, a kvůli vysílení je pak po měsíci všechny postřílely a nachytali nové, to Malaparte podle autorů dokumentu asi vymyslel a nestálo to za zmínku.

Také bylo zajímavé, že to pojednávalo o ubližování hodným němcům zlými východoevropany - na podkreslení se používaly americké záběry z americké zóny. Je to poznat velice snadno, protože kolonu němců hlídají američtí vojáci v amerických uniformách a s americkými přilbami. Navíc je celý snímek v barvě. Ne kolorovaný černobílý film ale skutečně barevný film. Ten tehdy začínal právě u američanů a i němci už nějaké měly, ale kromě Hitlera toho němci moc nenatočili.

Protože tehdy se barevné filmy lišili podle výrobce a snad i várky, tak je krásně vidět, že nějaká blondýna s napuchlým okem, co je tam nenápadně podsouvána jako obět východoevropanů, je natočená nejspíš jako jinej záběr na tu samou cívku. A k vrcholu všeho si ji přesně pamatuju už ze dvou jinejch dokumentů, v jedmon měla bejt obětí americké okupace na západě Německa (což je nejpravděpodobnější) a v druhém rusů. Jenže kde by rusové vzali barevnej film, když i pád Reichstagu filmovali na černobílej.

No a v pořadu zazářila Meda Mládková, patřičně šokovaná ubližováním němcům. Ta slavná hamižnice, co platí prodavačkám mzdy na hranici přežití a co uhnala prachatýho chlápka z MMF, jejím oblíbencem je buzna Poslíšil, kamarádila se s Havlem, zmocnila se Sovovejch mlýnů a teď nově i tzv Werichovi vily, původně tam však bydlel básník Holan, jemuž tam Wericha jenom nuceně nasadila komunistická vrchnost. Holanova busta však už na domě není, zato tam však přibyla Werichova a ještě něčí.

Ve vile je teď předražená kavárna, sice zbourala zeď ale, zaroveň si k ní připojila vedlejší kus pozemku jako trávník, takže to vypadá jako její a uvnitř vám kromě zákusků za nějakých devadesát a více ještě vnutí (musíte si ji vzít) placenou vstupenku do muzea a k ní máte nejakej kousek pečiva v ceně pár korun.

Jak se takhle bába dostala k tomu, že vypráví o hrůzách spáchaných čechy na němcích a o německém řádení snad ani neví, je překvapivé. Skoro se člověk zadumá, jestli jako blízká přítelkyně Havlů nepatřila její rodina taky k prominentním německým kolaborantům.

Což, s trochou ironie zase zpětně zvůvodňuje likvidaci všech němců a kolaborantů a jak prozíravé bylo útočit i na jejich potomky, protože kolaborantovy děti se po sedmdesáti letech vracejí do služby. Kníže, Chrchla i Meda by míň škodili, kdyby to po válce taky schytali.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Většinu témat, nadhozených aviatikem nechám bez komentáře - prostě proto, že by se nám diskuze rozběhla až moc do šířky.
Naproti tomu události, pseudoudálosti a politika jsou téma k věci.

Tu a tam se nevyhnu mírné rezonanci s myšlením nejvyššího velitele naší armády Miloše Zemana, zvaného Bimbo.

Nicméně při zapojení kritického myšlení nezbývá než přiznat, že má sklon ke zjednodušování (ponechme stranou, že u ostarních politiků se už nezřídka nejedná o pouhý SKLON, ale že se nacházejí trvale v poloze horizontální).

Bimbo tvrdí, že v tuzemských novinách jsou tři druhy informací: 1) pravdivé, 2) pravděpodobné, 3) nepravdivé.
Pravdivé je datum vydání, pravděpodobná předpověď počasí, nepravdivý zbytek.

Podle mého názoru to ukazuje nepřípustnou míru zjednodušení, s jakou náš prezident vnímá roli nezávislého tisku. (nezávislého na REALITĚ, abych nebyl podezírán z naivity!)

Zeman zcela pomíjí, že devadesát procent každých novin vyplňují nikoli lži, ale pseudoudálosti (Nemám na mysli jen sportovní rubriku!).

Když si pomyslím, kolik rolí toaletního papíru by se z toho dalo vyrobit, jímají mne chmury.

Vemte si - kdybychom ty kydy nechaly přeložit třeba jen do arabštiny, paštúnštiny a svahilštiny, vytiskli na jemný toaletní papír a exportovali do zemí, z nichž se k nám chystá naproudit budoucí evropské obyvatelstvo, posrali by se z toho a v důsledku vysílení z dehydratace by ztratili sílu i motivaci k migračnímu toku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hlavně aby Bimbo nepoužil zase kalašnikov. Když to schytal Sobotka a pak to chlapsky pojal jako útok na rodinu, tak po půl (nebo už déle?) roce musel ohlásit rozpad manželství. Taková to byla rána tím kalachem, že se už to pak jen sypalo ;).

Zatím bez slepic