Sputnik

Autor

My, dezoláti, rádi čteme zprávy z celého světa. Oficiální, neoficiální, vládní i opoziční. Děláme si obrázek o situaci na základě co největší škály informací a zdrojů. Vyznáváme krédo, že média tu nejsou od toho, aby se jim věřilo, ale aby jejich informace byly podrobovány zkouškám. Je třeba trpělivě hledat, porovnávat, přemýšlet a pak je teprve možné si udělat obrázek, který se blíží realitě víc, než zprávy v České televizi.

Ostatně… Rusům pořád ještě nedošly ani rakety, ani jídlo, ani vojáci… ani peníze. Stejně tak Rusko není izolované, neprohrává a navzdory zbožným přáním stepního orákula Džamily Stehlíkové, Putin vypadá docela čile.

Když mluvím před lidmi, tak vždycky říkám, že největší lží posledních třiceti let je zdání veřejnoprávnosti. Já ve veřejnoprávní média prostě nevěřím. Můžete mít kodex jaký chcete, můžete na to mít mediální zákon, můžete si hrát na objektivitu, ale skutečně veřejnorpávní bývá médium jen na krátkou dobu. Pak se ho vždycky zmocní nějaká skupina a začne onu veřejnoprávnost využívat ke svému prospěchu. Je úplně jedno, jestli to dělají redaktoři sami, nebo to vodí nějací neziskovkáři, americká ambasáda, tajné služby, Marek Dalík či Tomáš Halík… Už z podstaty uspořádání lidského mozku je trvalá objektivita prostě nemožná.

Já věřím v pluralitu médií. Věřím ve velké množství neobjektivních, ale dostupných informací. Jakmile se nějaké médium začne označovat za důvěryhodné na základě ankety, je to vždycky začátek konce. Ostatně… odkdy to jde s Respektem z kopce? Ano, od doby, kdy o sobě začali říkat, jak jsou pravdomluvní a objektivní. Chci svět, kde se dostanu k Al Jazeere, protože chci znát muslimský pohled na izraelsko-palestinský konflikt. Chci si přečíst Eretz, který do češtiny překládá izraelské zpravodajství. Přál bych si, aby každá politická strana u nás měla své noviny, nebo alespoň svůj blog, kde se bude každodenně a běžně vyjadřovat k aktuálním událostem. Leckterý politik to tak už má… proto také lidé přestávají potřebovat majnstrýmové intervjuky.

Nechci veřejnoprávní média. Chci pluralitu médií. Nevadí mi, že existuje státní, či vládní televize, pokud bude existovat i nějaké opoziční médium. Nevadí mi, že mi Fiala prostřednictvím CNN Prima bude vysvětlovat, jak musíme být na straně Západu, když budu mít možnost si přečíst, jak to vidí Východ. Nesnáším, když novináři kádrují a dělají ze sebe nějaké arbitry pravdy a objektivity. Ať klidně někomu nebo něčemu fandí, ať si stojí za nějakou svojí hodnotou, ale ať ji nevydávají za absolutní dobro a cokoliv jiného za absolutní zlo. Nevadí mi, když má šéfredaktor nějaký světonázor, ale vadí mi, když ho chce protlačit jako jediný správný. Nevadilo by mi, kdyby Česká televize pěkně papouškovala stanovisko vlády, která je zrovna u moci, vadí mi, když se označuje za etalon pravdivosti a objektivity.

Mám rubriku na Parlamentních listech, Prvních zprávách… a na Sputniku. Ve všech případech je to stejné. Prostě mi napíší mail s otázkami a já je po Vidlácku zodpovím. Mluvím hlasem těch, kterých se novináři z České televize či Respektu neptají. Mluvím hlasem těch, které lepšolidé označují za hlupáky. Díky za tato média. Nekádrují, neradí, nevyvracejí se z mých odpovědí. Jen se ptají a nechají mě odpovědět.

V minulém týdnu jsem měl zajímavou komunikaci právě se Sputnikem. Tedy… oni už nejsou Sputnik, protože ho u nás naši demograti zablokovali, abychom náhodou nebyli ovlivňováni ruským názorem… To víte, po třiceti letech budování západních hodnot a toho nejlepšího západního školství, stačí jeden internetový web oficiálně provozovaný Ruskem a všechny evropské hodnoty jsou v háji… Zablokování udělalo Sputniku výbornou reklamu a tak spustili svoje zpravodajství jako telegramový kanál a jmenují se teď NeČt 24…

Minulý týden jsem položil otázku já jim. Zajímalo mě, když jsou henten oficiální ruský kanál pro svět, jak vlastně myslel mluvčí Kremlu Dimitrij Peskov svůj komentář ohledně informace, že nový slovenský premiér zastavuje dodávky zbraní na Ukrajinu. Peskov totiž řekl, že pomoc Slovenska Ukrajině byla vždycky malá a tak jak jejich pomáhání neovlivnilo situaci na frontě, neovlivní ji ani jejich nepomáhání.

U nás se toho totiž hned chytli chciválkové a začali halasně křičet, že Rus se k Slovákovi chová jako k onuci. Fico oznámí zastavení pomoci Ukrajině a oni mu ani nepoděkují a jen bagatelizují význam Slovenska. Hned z toho byla čilá diskuse o tom, jak nás Rusko vlastně vidí… a já si řekl, že se prostě zeptám přímo u zdroje.

A tak jsem jim položil následující otázku: Jak to Peskov myslel? Byla to bagatelizace významu Slovenska, nebo tím mezi řádky Kreml naznačuje, že slovenský podíl na této válce je od začátku tak malý, že v případné normalizaci vztahů to vlastně nebude hrát roli?

Redaktoři položili tuto otázku ruskému politologovi a bohemistovi Vadimu Truchačovovi. Jeho odpověď zněla následovně:

Peskov měl zřejmě na mysli, že Slovensku téměř došly vlastní zbraně a Ukrajině nijak zvlášť pomoci nemůže.

Zůstávají zde dvě otázky. První je ta, zda Slovensko zůstane i nadále opravárenskou základnou pro Ozbrojené síly Ukrajiny. Druhou otázkou je, zda bude pokračovat tranzit zbraní pro Ukrajinu přes slovenské území. (Především zbraně z ČR). Noví slovenští ministři na tyto otázky zatím jasné odpovědi nedali.

A konečně třetí moment. Protiruská prezidentka Čaputová nikam neodešla. A právě ona bude zpomalovat obnovu vztahů s Ruskem. A ještě jedna otázka – kdo ji na jaře 2024 nahradí v prezidentském křesle.

Je nyní možné, aby Bratislava a Moskva normalizovaly vztahy alespoň na úroveň rusko-maďarských vztahů, to znamená návštěvy slovenských představitelů v Moskvě, setkání nejvyšších představitelů států?

S největší pravděpodobností to zatím není možné. Ficova vláda není tak plnohodnotným pánem situace na Slovensku jako Orbán v Maďarsku. Pravděpodobně může do Ruska přijet někdo ze Slovenské národní strany, nejvíce proruské ze všech stran nové koalice.

Setkání slovenských ministrů se zástupci Ruska jsou přitom možná někde na neutrálním území – v Číně, Indii, Turecku nebo Srbsku. Nebo ještě někde jinde.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák tento týden prohlásil, že dohoda o obranné spolupráci se Spojenými státy bude revidována. Co to může znamenat v praxi?

To může znamenat, že na Slovensku nebudou vytvářeny americké vojenské základny – ani dočasné. Stejně jako nevznikají v České republice. Znovu se však nabízí otázka tranzitu amerických vojáků a průletu amerických vojenských letadel slovenským vzdušným prostorem. To vyžaduje doplňující vysvětlení.

S největší pravděpodobností si Slovensko zachová jak tranzit českých zbraní na Ukrajinu, tak tranzit amerických vojáků. Slováci však odmítnou dislokaci na svém území amerických vojáků a roli opravárenské základny pro ukrajinské ozbrojené síly.

Tady máte v podstatě oficiální ruskou odpověď. Stačilo se zeptat… Kdo by chtěl vědět víc, může se podívat přímo na jejich web:

https://42tcen.com/

Dovolte mi k tomu pár poznámek:

Rusové válčí. I když tomu říkají speciální vojenská operace, je to plnotučná válka kvůli které Rusko rozjelo válečnou výrobu a poskládalo válečný státní rozpočet. Nijak se netají tím, že válčí proti NATO a Západu jako celku. Možná se snaží před obyvatelstvem prezentovat mírový stav, ale všechny úřady a státní struktury jsou ve válce až po uši. Pořád slyšíme o tamní cenzuře a o tom, jak je nebezpečné v Rusku promluvit.

Ale…

Dovedete si představit nějaké české médium, které by Rusům zprostředkovalo odpovědi na jejich otázky v podobně nehysterické podobě? Dovedete si představit Moláčka, Taberyho nebo Wolnera, jak zařizují odpověď pro ruského blogera, aby se Rusové dozvěděli český pohled na tuto válku? Dovedete si představit nějakého českého politologa a rusistu, který by neproložil svoje odpovědi invektivami, že ruský režim je teroristický a nezaslouží si slitování? Dovedli byste jmenovat nějakého českého vládního představitele, který by na diplomacii nahlížel v podstatě technicky – dodávky zbraní, tranzity zbraní, opravárenské základny a hodnotil by diplomatické možnosti podobně přímočaře, ale bez urážek?

Kdyby se podobné odpovědi nějakého českého politologa objevily v ruských médiích, tak ho naši objektivní a pravdomluvní novináři rovnou ukoušou…

Ne, nedozvěděli jsme se pravdu. Dozvěděli jsme se jeden ruský pohled na věc. Za mě je to pohled užitečný a předpokládám, že slovenská vláda má k dispozici celou řadu dalších, mnohem oficiálnějších ruských pohledů na různé otázky. Rusové nevidí Fica jako proruského. Jen vidí, že není tak hr do válčení a obzvlášť ne do válčení zadarmo. Ale také vidí, že Slovensko nebude dělat žádnou velkou roztržku s USA. Člověk musí být hodně hysterický, aby v tom viděl něco jiného, než jen čirý pragmatismus. U Orbána to není jiné.

Možná, kdybychom dostávali stejně střízlivé odpovědi i z americké strany, mohli bychom také střízlivě porovnávat výhody a nevýhody každého zahraničně politického kroku naší vlády . Kdyby Jan Moláček z Deníku N (N jako nenávist) nedělal ze všeho hned vlastizradu, nehrál by si na pravdu a nechal mluvit i Rusy, nejspíš by nekritičtí nadšenci do všeho ruského trochu vystřízlivěli a začali se dívat na svět poněkud realističtějšíma očima. Viděli by skutečné, nikoliv vysněné, Rusko. Našim majnstrýmovým médiím se z každého jiného pohledu podařilo udělat lákavé zakázané ovoce. Všimněte si, že se liberálům propagandisticky dařilo mnohem lépe, když se pohybovali v informačním mišmaši, který byl svobodný, ale tak velký a komplikovaný, že se v něm nikdo nevyznal.

Je to stejné, jako v roce 89… Největší chyba komunistů byla v tom, že lidi nepouštěli na Západ. Místo aby si tady všichni udělali reálný obrázek o tamních výhodách i nevýhodách, snili o západním ráji, který nikdy neexistoval.

Zkrátka a dobře, nepotřebujeme aktivistické novináře, kteří si hrají na pravdu a objektivitu. Potřebujeme pluralitu, potřebujeme různé pohledy, včetně těch pomýlených. Potřebujeme pohledy všech stran, protože jen tak si najdeme vlastní pohled a vlastní cestu. Rozhodně nepotřebujeme „nejdůvěryhodnější zpravodajský web.“ Nepotřebujeme novináře, maskující svůj aktivismus veřejnoprávností.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle agentovné alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička nebo placky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (348 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Komentáře k Vidlákovu úvodnímu článku pište jako odpověď k tomuto oknu. Budou pohromadě a zůstanou na začátku diskuze.
Pokud máte nějaký příspěvek, který přímo s Vidlákovým úvodníkem nesouvisí, vložte jej přes "Přidat komentář" na konci dokumentu.
Průměrný počet slepic: 3.8 (26 hlasů)

.. jsme pod rozlišovací schopností jaderné supervelmoci.

Připomíná mi to posledního pejska mých rodičů. Jmenoval se Lumpík, a byl to  Pražský krysařík. Jako všichni venkovští psi nenáviděl našeho listonoše, pana Kavříka, protože z něj cítil, že minimálně ten den narušil teritorium mnoha jiných psů.. Zuřivě s tím nesouhlasil, a svůj rozhořčený nesouhlas projevoval tak, že běžel za ním a hystericky mu obštěkával podpatky obou bot. Pan Kavřík se tím neznepokojoval, kráčel rozvážně a opatrně tak, aby mu náhodou nešlápnul na čumáček. Máma, táta, já i každý kdo to viděl, jsme z toho měli ohromnou legraci.

Takto nějak by se dal charakterizovat vztah supervelmocí k malým státům. Nás mají za nevděčného podvraťáka, co štěká za plotem, a pokud kousne, odnesou ho páníčkovi napíchnutého na vidlích. Také jsme takového čokla v sousedství měli, když ho táta načapal ve slepičárně se zakousnutou slepicí v mordě, velmi litoval, že už vidle uklidil. Hajzl byl mrštný, schytal jen dva kopance a potrhaná slepice skončila s hlavou na špalku a v polévce. Už se k nám ale neodvážil..

Na druhou stranu, náš Lumpík byl skvělý hlídač, nic mu neuniklo a když se mu řeklo, "Lumpíku, dobrý" zalezl do svého pelíšku ve skříni. Kromě pana Kavříka ještě nemusel jednu sousedku, starou důchodkyni, která v době oběda navštěvovala chalupy, i k nám jednou týdně přicházela na polévku s kusem chleba. Na tu paní ale vrčel i z pelíšku, zřejmě věděl proč..

Já bych byl rád, kdybychom byli dobře vycvičeným  dobrosrdečným hafanem, co si hlídá teritorium tak, že i pošťák stojí zdvořile u branky a zvoní. Může ho pohladit, ale za branku si bez páníčka či paničky netroufne. I takového hafana jsme v sousedství měli, ani zkorumpovat buřtem ho nešlo, jedl jen ze své misky a jídlo mu musel dát páníček či panička

Průměrný počet slepic: 4.8 (101 hlas)

" ...  hystericky mu obštěkával podpatky obou bot .... a když se mu řeklo, "Lumpíku, dobrý" zalezl do svého pelíšku ve skříni... "

Tak já to tedy zkusím : "Černochová, dobrý" 

Tak doufám, že taky zaleze a nebude hystericky štěkat  :-D

c

Průměrný počet slepic: 4.9 (88 hlasů)

zase čarodejnice ? Valpuržina noc ?

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Já to vidím na ty vidle. 

Otázkou je jestli na ty dvojky, trojky, hnojačky nebo devítky na uhlí. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

.. po jeho zákazu už jsem ho nehledal, nechyběl mi. Zato profesora Valerije Viktoroviče Pjakina poslouchám pravidelně, občas si poslechnu i soudruha Gosudara, a Nikitu Michalkova, protože oba hovoří srozumitelnou a kultivovanou ruštinou, kterou dávám i se svou těžkou sluchovou vadou.  Zato Petra Hájka a jeho hosty od té doby čtu i poslouchám pravidelně, u Xavera mne nejvíce zajímá "Pane Prezidente". Emeritního svazáka Holce nemusím, to už spíše občas "Paní Karol", díky profesoru Peteru Staněkovi a pplk. Ivanu Kratochvílovi pravidelně poslouchám i Petra Bureše a Josefa Skálu. Kupředu do minulosti, dnes Radio Universum, je ale moje trvalá srdeční záležitost už od roku 2012.

Britové neřešili Německou propagandu, jen po válce oběsili hlasatele, ale jen za to, že jako poddaný Jeho Veličenstva krále Jiřího VI. sloužil nepříteli. Kdyby byl rodilý Němec, tak by je nezajímal. Když Mistr Pierpoint hovořil o tom, jak ho věšel, nechal se pochvalně slyšet, že odvážnější člověk mu pod rukama neprošel.

Osobně soudím, že cenzura a agresivní propaganda jsou známkou slabosti v kramflecích i názorech, a kdo lže, i krade, a kdo krade, může i zabít.

Průměrný počet slepic: 4.9 (76 hlasů)

jsem v tisku četl články vysvětlující, že nyní už neexistuje jedna pravda (ta komunistická) a rozdílné, třeba i protichůdné názory neznamenají nic špatného ani v případě, že jsou publikovány v jednom výtisku novin.

Neznali jsme to, bylo to nové a vysvětlování bylo na místě, ale že většina národa strčí dobrovolně hlavu do propagandistického chomoutu a pluralitu názorů bude potřeba vysvětlovat znovu, jsem nečekal.

Průměrný počet slepic: 4.8 (60 hlasů)

jako etalon demokracie. Asi si každý udělá obrázek o tom, kde je totalita a kde je režim demokratičtější

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak bych charakterizoval situaci v Polsku po volbách 15. října. Vyhrála strana Jaroslawa Kaczynského PiS (Právo a spravedlnost) se ziskem 35% hlasů, jenže koalice tří opozičních stran vedená Tuskem získala 54%. Pokud vím tak zatím prezident Andrzej Duda, který byl nominován za stranu PiS, chce dát první pokus o sestavení vlády Kaczynskému, přičemž se odvolává na polskou tradici, dát nejdříve šanci vítězi voleb.
Opoziční strany vede Donald Tusk, který byl premiérem do voleb 2015 a potom si odskočil do Bruselu, kde předsedal Evropské radě (2014-19).
Kaczynski se dostal do pozice Anreje Babiše, volby vyhrál, jeho strana bude mít nejvíce křesel v polském Sejmu, ale asi nebude mít s kým uzavřít koalici, aby mohl sestavit vládu, která by získala důvěru.
V minulých volbách do Sejmu v roce 2019 získala PiS 43.6% a k získání většiny ji stačila koalice s menší stranou "Porozumienie", která obdržela 18.3%. Dohromady obsadily 253 ze 460 křesel v Sejmu, což jim umožnilo mít kontrolu nad legislativním procesem.
Pár dní před nynějšími volbami odstoupili ze svých funkcí dva velmi vysocí důstojníci, náčelník generálního štábu a operační velitel ozbrojených sil. Vyrojilo se kolem toho mnoho spekulací, kromě jiného padla i slova o tom, že to byl protest proti přípravě nějakých akcí, které by se mohly spustit, kdyby volby nedopadly podle přání Kaczynského. Vím já, zda by bylo dnes možné se inspirovat Wojciechem Jaruzelským? Ten byl rovněž premiérem a šéfem vládní strany, a v prosinci 1981 zavedl v Polsku výjimečný stav. Příčinou bylo hnutí Solidarita, které pak bylo zakázáno a vůdčí osobnosti byly zatčeny. Akce zřejmě na poslední chvíli zabránila vojenské intervenci "bratrských zemí" do Polska. Byl jsem jedním ze záložáků, kterým to pískli a odvezli je na polské hranice. Po uklidnění situace nás pustili domů a započítali nám to jako vojenské cvičení.
 
Bratři Kaczynští, Jarosław a Lech (*18.6.1949) byli identická dvojčata, téměř stejná vizáž, velice podobné povahy, vlastnosti i názory. Oba se cítili výjimečnými už od mládí, kdy byli v Polsku velmi populární díky jejim dětským rolím ve filmu "O dvou, co ukradli Měsíc". Oba byli vychováni jako hluboce věřící katolíci, oba vstoupili do politiky již v devadesátých letech a tvrdě do ní prosazovali své náboženské názory. Lech se stal v roce 2005 prezidentem Polska. Jeho téměř fanatická neústupnost hraničící až s hazardem byla i nepřímou příčinou jeho konce. A nejen jeho, ale i smrti 95 dalších lidí, většinou politických a vojenských špiček Polska. 10. dubna 2010 se měla konat v Katyni tryzna k 70. výročí masakru polské elity. Byla tam vypravena státní delegace. Letadlo se pokoušelo za nevyhovujících meteorologický podmínek (hustá mlha a téměř nulová dohlednost) přistát na letišti v ruském Smolensku. Letiště, letadlo ani posádka nebyly schopné špatnou situaci zvládnout, ale prezidentovo přání bylo pro posádku rozkazem a tak došlo k havárii.
Bratr Jaroslaw stál v roce 2001 u založení strany PiS a stal se jejím předsedou, v letech 2006-7 byl i premiérem Polska. Od roku 2017 je premiérem Mateusz Morawiecki.
V Polsku hraje katolická církev důležitou roli, ale řekl bych, že PiS v tomto směru nepřiměřeně tlačí na pilu. Římskokatolická církev, učí, že lidský život začíná okamžikem oplodnění vajíčka a že potrat je neslučitelný s náboženskými principy. Většina zemí však posouvá právní ochranu začínajícího života na pozdější dobu, například od narození. Tyto právní postoje také určují vztah k potratům. V Polsku v roce 2020 PiS prosadila zákon, který akceptuje církevní pohled a zásadním způsobem zpřísňuje podmínky pro potrat. V důsledku těchto zákonů došlo k nárůstu úmrtí těhotných žen, začaly se objevovat problémy s nebezpečnými pokoutními potraty a také se rodí mnohem více dětí s vážným postižením. Někteří lékaři a zdravotníci byli stíháni za to, že provedli potraty v rozporu s novými zákony. Podle polského právního výkladu je plod od samého počátku považován za plnohodnotného člověka a tak potrat bývá považován za vraždu. Tato situace vytvořila napětí mezi lékařským stavem a vládou. V Polsku dochází k masovým protestům proti těmto zákonům. Ženy a další aktivisté vyjadřují svůj nesouhlas s omezením práva na potrat. To vše se také odrazilo na výsledcích voleb, PiS  ztratila mnoho hlasů a nemůže najít partnery pro vytvoření koalice. Rozumím tomu, stát se maminkou v Polsku je mnohem riskantnější než třeba u nás.
Pouze ve středověku a pouze u královských rodů, byl život následníka trůnu považován za tak důležitý, že se upřednostňovalo jeho narození před životem matky, když došlo k nějakým komplikacím během porodu.
 
PiS také posilovala nacionalismus, vzhlédla se ve velkém a mocném Polsku, v poslední době investovala do zbrojení. Polsko mělo na konci roku 2022 pátou největší armádu v Evropě (Německo je na 7. místě). Nevím zda v současnosti ještě nepostoupilo na vyšší příčku, vzhledem k tomu, že pozastavilo dodávky zbraní na Ukrajinu, přičemž ostatní evropské země vytrvale vyprazdňují své vojenské zásoby. Ještě musím zdůraznit tradiční polskou Rusofobii, která má své historické kořeny.
Současné Polsko posilovalo své vazby s USA, usilovalo o realizaci projektu Trojmoří. Celý projekt otevřel ještě Trump při své návštěvě ve Varšavě. Jednalo se o posílení ekonomické spolupráce v oblasti střední a východní Evropy mezi Baltem, Jaderským a Černým mořem za silné účasti USA. Měla se tím vytvořit hráz mezi Evropou a Ruskem a také to mělo vést k oslabení EU a naopak k posílení pozice Polska. Polsko se v zásadě vymezovalo vůči Evropě, proto Maďarsko a patrně i vznikající Ficova vláda na Slovensku by viděli v Polsku určitého spojence.
Aby PiS posílila před volbami svoji pozici, otevřela trochu státní pokladnu ve prospěch obyčejných lidí. Zrušením DPH na potraviny a také díky podpoře zemědělství vycházejí nákupy potravin v Polsku až o 1/3 levněji i benzín byl nedávno o 7 Kč levnější než u nás. Sám jsem si to při několika nákupech ověřil.
Pokud se nestane něco (ne)očekávaného, bude zřejmě novým premiérem  Donald Tusk. Nicméně zatím má PiS situaci v rukách, celý proces ustavení nové vlády diriguje prezident, který pochází také z PiS. Samozřejmě, že neznám polskou ústavu, ale umím si představit, že s ní budou kouzlit možná víc než Miloš Zeman u nás. A pokud mají v ústavě vágní formulace, budou všechny termíny napínat až k prasknutí. No, uvidíme, co se bude v příštích měsících v Polsku dít.
 
Nyní se podívejme na potenciálního premiéra Donalda Tuska, toho bych charakterizoval asi takto:  během svého působení v Bruselu byl znám jako "protiruský jestřáb", svoji berlinskou přítelkyni - tehdejší kancléřku Angelu Merkelovou, přesvědčoval, aby vůči Moskvě přitvrdila, zvlášť po anexi Krymu v roce 2014. Jinak řečeno, Kyjev neměl ve světě bližšího spojence než Varšavu, Poláci vidí konflikt s Ruskem téměř stejně ostře jako Ukrajinci.
Pokud bude premiérem Tusk ochabne i vliv náboženství na polskou politiku, vše se posune vstříc unijnímu směřování, patrně zavládne vstřícnost vůči více pohlavím, LGBTQ+ a podobným nesmyslům.
Dopad změny vlády se však neprojeví jen v Polsku. Změna bude mít důsledky pro celou Evropu, určitě ustanou protievropské řeči z Varšavy - a spolu s nimi i nepřetržité výpady proti Německu a opět se zapomene na požadavky na dosud nesplacené poválečné reparace.
Je docela pravděpodobné, že s příchodem Tuska se zregeneruje osa Paříž-Berlín-Varšava, protože se jistě obnoví vztahy s Německem, zejména pokud Tusk najde společnou řeč s německým kancléřem Olafem Scholzem, no a s Francouzským prezidentem Macronem Tusk kamarádil již dříve. Na druhou stranu se asi ochladí vztahy s USA, stejně se předpokládá, že americká podpora NATO a Ukrajiny ochabne.
Jsem přesvědčen, že Polsko se pod Tuskovou vládou opět přikloní k "evropským hodnotám"  a to bude nejen povzbuzením, ale i další inspirací  pro "naši Pětikolku". Fiala najde v Tuskovi svého kolegu a vzájemně se budou předhánět ve své proevropské servilitě.
 
Právě teď se jde Polsko schovat před deštěm, ale míří pod okap, kde chlejstá voda z celé střechy. To ale není změna k lepšímu.
 
Průměrný počet slepic: 4.5 (63 hlasů)

Naprosto souhlasím. Mám vůči náboženským blbcům z PIS hodně výhrad, ale Tusk je horší varianta.

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

měl jsem v posledních deseti letech v práci nezávisle tři spřízněné polské kolegy věku 40-, s nimiž jsem se kromě dobré spolupráce mohl pobavit i o politice. Všichni poté, co jsem jim pochválil konzervativní vládu, projevili jasné přání po změně.  Toužili po eurohujerech.

Poslední z nich mi minulý týden se zadostiučiněním o konzervativcích sdělil: "Už pálí usvědčující dokumenty".

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

.. činí z Polska slabý článek Visegrádu. Poláci nepřestanou snít o "KRESECH VSCHODNICH", ani Volyňský masakr je nepřesvědčil o tom, že za CURZOVOVOU LINIÍ (tok řek San a Bug) nemají co pohledávat, protože tam se nachází UKRAJINA.

Polsko trpí utkvělou představou o tom, že si zaslouží být Evropskou mocností, spolu s Němci a Francouzi. Mají pátou největší armádu v Evropě, dnes se už kamarádí i se svými odvěkými rivaly Turky, s nimiž už v současné době nemají územní spory.

Jenže jsou mezi Ruskem a Německem, území Polska je terén jako stvořený pro bleskovou válku (díky Bohu za Karpaty a naše pohraniční hory) a dělení Polska je odvěká oblíbená Rusko-Německá kratochvíle. Pokud si alespoň jednou za sto let Rusko a Německo nerozdělí Polsko, jsou smutní a hryžou si nehty..

Poláci jasně řekli, při sjednocování Německa, že poválečné hranice na Odře a Nise, které dostali od Stalina jako "odškodnění" za to, že museli Ukrajině vrátit Volyň a Halič, okupované mezi válkami,  lze změnit jen za cenu války. Nechápou, že nemohou mít současně území bývalého Pruska, starobylé hanzovní město Danzing (Gdaňsk), hranici na Odře a Nise, a ještě bývalou Rakousko-Uherskou Halič a bývalou ruskou, Volyňskou gubernii. To jim Němci ani Rusové zkrátka nedovolí.

Máme se ještě na co těšit..

Mapa Polska

Průměrný počet slepic: 4.4 (33 hlasů)
Trvalý odkaz

Správný přístup k novinářům, těm preßßhyenám, už před lety vyslovil prezident Miloš Zeman.

Zeman před časem při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem prohlásil, že novináři by se měli likvidovat, a nedávno na adresu kameramana České televize řekl: „Vyžeňte toho kameramana, nebo ho zabiju.”

 „Toto je samopal. A račte se podívat, na tom samopalu je vypálený nápis 'na novináře',” uvedl Zeman.

Mnohokrát se pan prezident k novinářské "elitě" vyjádřil podle jejich zásluh a já mu dávám za pravdu.

Nejsou ani svatí, ani vyvolení, ani volení, aby si hráli na kazatele a nedotknutelné osoby.

Ke své  nadřazenosti používají nejen ty vestičky s nápisem "PRESS", ale i nedůstojné chování hyen. 

Na silné jedince si nedovolí v přímém souboji, ale pouze ze zálohy zezadu.

Drzost a lež jsou jejich zbraně. Neznají omluvu, nemají svědomí, odmítají nést důsledky za své činy a zločiny. 

Politici by si měli vybírat, s kým se budou bavit a těm nežádoucím říct nemalou taxu za rozhovor a vydat jim jako těm prostitutům účtenku.

Nemálo Blekotů, jako ten co zpovídal pro čt bruselvizi pana Reichla, by si pak své otázky alespoň pořádně rozmyslel. 

Přece své informace dále zpeněžují. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (57 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, na novináře i ČT máme podobný názor, stejně jako na pokusy o cenzuru. Sice teda nesouhlasím s vašimi náznaky, že u nás je snad situace horší, než v Rusku, protože na rozdíl od Ruska u nás se pokud vím, televize/rádia nezakazují a novináři nevraždí, ale to je jiná otázka. Za ty otázky vás velmi chválím, fakt dobrá práce. Ale - zamyslel jste se nad odpověďmi? Samozřejmě, nejsou oficiální, ale i tak hodně naznačují. Podle mne totiž to hlavní - že představa Rajchla o normalizaci vztahů s Ruskem je nereálná. Protože evidentně, Rusku nestačí, aby jsme byli aspoň nějak neutrální. Ono i to Maďarsko, pokud vím, je na ruském seznamu nepřátelských státu. Rusko prostě požaduje totální opuštění západních struktur. Takže nějaké hraní si na něco mezi stejně nepomůže.¨

Jo a k vašemu komentáři, jak Rusko podle své představy válčí proti NATO a Západu - ano, máte pravdu, oni to tak chápou, potřebují si nějak vysvětlit, jak je možné, že za 1,5 roku nesmazali Ukrajinu z mapy. Ale máte pocit, že to tak chápou na Západě? Zeptal jste se nějakého Němce či Itala, zda válčí z Ruskem? Asi byste jej tím dotazem šokoval. Takže „komické“ na té válce je, že Rusko sice válčí s NATO, ale nikdo na Západě to tak nevnímá, NATO vůbec válčit nezačalo (díky bohu za to, to by byl jaderný konec světa).

Průměrný počet slepic: 2.6 (53 hlasů)

Tak si ty seznamy porovnejte. V USA za posledních 100 let zemřelo méně novinářů, než v Rusku za posledních 10 let.

Průměrný počet slepic: 2.7 (17 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

V Sýrii, Iráku, Libyi, a vlastně všude ve světě, kde si USA vyrobila ty svoje mírumilovné opoziční skupiny co tak rády řvou Allahu Akbar. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)

.. a každý myslivec ví, že stavy škodné je třeba regulovat, zejména když už nemá přirozeného predátora, který by její stavy udržoval.

Viděl jsem video o vlcích a jejich příznivému vlivu na krajinu. Vlci totiž nutí velké býložravce k tomu, aby se udržovali ve velkém stádu, v jehož středu jsou bezpečné zranitelné kusy stáda, tedy, mláďata, březí samice a staří či nemocní / zranění. Vlci tak mohou sežrat jen "lehkomyslná" mláďata málo ostražitých samic, což je eugenický tlak na populaci, nebo staré/nemocné/zraněné kusy již neschopné samostatného pohybu. Takové velké stádo sice také vypase jen to, co jim chutná, ale zbytek vegetace pošlapou, pokálí a pomočí, a tak může vše vyrůst znovu a hluboce kořenící plevely a náletové dřeviny nekonkurují ostatním rostlinám. Celá Euroasie vypadala dříve jako Velké americké bizoní pláně při příchodu evropských kolonistů, jmenovalo se to "Mamutí step". Vegetace se neustále obnovovala, tlející kořenové systémy spasené / pošlapané vegetace vázaly v půdě uhlík ve formě organické hmoty. 

Tedy, za současný nárůst hladiny CO2 tedy může člověk, ale jinak.. Vliv člověka spočívá v sežrání VELKÝCH BÝLOŽRAVCŮ, a to se stalo už dávno, opravdu velmi dávno.. Nedostatek organiky v půdě způsobuje erozi a někde i desertifikaci.

Novináři by měli být kultivujícími vlky, svobodně se pohybujícími krajinou, požírajícími nemocné kusy  a ne cvičenými bojovými psy MOCNÝCH, co vyráží do akce jen na "páníčkův" povel "TRHEJ!"..

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)

Před 85 lety naši milí spojenci hodili to naše Československo Hitlerovi do chřtánu, aby si zachránili svůj bachor.

A tradičně nás hodí hodí do chřtánu komukoliv ze stejného důvodu!

Už nejsme průmyslová moc, ani malomoc, ani maloprd!

U nás se tzv. novináři nevraždí. Není třeba. Prostě jim nikdo nedá práci!

Je to horší než exitus. Všichni jim zavřou kancelář za zády, už nechoďte.

Kdo z nežádoucích se uživí prací nebo na internetu? 

Posypou si hlavu popcornem (spálená kukuřice) a začnou otročit pro systém. 

Není doba hrdinů. Je doba šmejdů, podšívků, odkláněčů, udavačů, cenzorů, absolventů soukromých univerzit!

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

V Rusku  a na Ukrajině není spec. voj. operace, ale je to obyčejná občanská válka, kdy bojují východní rusové proti těm západním, kteří jsou hnáni do boje na příkaz západu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (33 hlasů)

Dnes už to je plnohodnotná válka mezi USA (a jeho podržkaškami) a Ruskem.

Ukrajinci jsou jen velice levný vojenský materiál USA - postradatelný kanonenfutr, kterým západ zlomyslně nasazuje stále nové a nové sebevražedné pásy výbušnin, a ti naivní Ukrajinci se chodí radostně odpalovat k ruským pozicím.;o)

Průměrný počet slepic: 4.3 (41 hlas)

Radil bych neříkat Ukrajincům, že jsou východní Rusové. To by nemuselo dobře skončit. Při vší úctě, 2014-22 to byla občanská válka (za vydatného přispění Ruska k jejímu vzniku), teď už je to jednoduše válka. Ukrajinci co vím zpočátku nebyli nikam hnáni a bojovali dobrovolně. Jaká je situace teď těžko říct, ale už si myslím, že je entusiasmus přešel. Myslím, že vojáci na obou stranách toho mají plné zuby.

Průměrný počet slepic: 3.6 (31 hlas)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Zlé Rusko zlomyslně navedlo, neřkuli přinutilo USA, aby nalili do Ukrajiny 5 miliard dolarů na provedení ozbrojeného (a krvavého) puče a následných etnických čistek ruskojazyčného obavytelstva.

Já se picnu, jak si někteří dokáží ohýbat realitu k obrazu svému. ;o))

Průměrný počet slepic: 4.7 (47 hlasů)

puč nepuč, s podporou Američanů nebo bez, z hlediska mezinárodního práva to byla vnitřní věc suverénního státu.

Tak zní "libtardí" verze, a dokud do úvah nepřiberete historii a geopolitiku, má svoji platnost.

Průměrný počet slepic: 2.8 (19 hlasů)

V Srbsku (Kosovo), Libyi, Sýrii, Iráku, Panamě, Jemenu, ........ prakticky pokaždé když USA exportovali tu svoji demokracii, asi ještě mezinárodní právo nebylo v platnosti. ;o/

Průměrný počet slepic: 4.9 (42 hlasů)

 

"USA jsou válečný narkoman. Země existuje již 240 let a pouze 16 z nich nebyla ve válce. Po celém světě vybudovaly 800 vojenských základen. Kamkoli přijde americká armáda, všude trpí lidé."
Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)

mezi Středním východem, Afrikou i jinými regiony, kde to USA jen rozes.aly a jihovýchodní Asií, v níž byly jejich demokratizační snahy docela úspěšné. Jižní Korea, toť přímo výkladní skříň  :-)

Průměrný počet slepic: 2.2 (11 hlasů)

Filipíny (i když tam je minulost posetá mrtvolami místních). No a pak mají Američany rádi v zemích sousedících s regionálními mocnostmi, které jsou demokratické a rády by prováděly samostatnou politiku. To je ovšem riskantní sázka, někdy na to dojedou.

Průměrný počet slepic: 1.8 (6 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

.. záruky teritoriální integrity od velmocí v Budapešti dostala NEUTRÁLNÍ UKRAJINA, která se vzdala jaderných zbraní zděděných po Sovětském svazu.

Pokud Ukrajina chce být členskou zemí NATO a EU, už není NEUTRÁLNÍ. Tedy, dohody z Budapešti zrušili oni sami, za nadšené podpory Victorie Nuland a dalších našeptávačů.

Každé rozhodnutí (příčiny) mají své následky, říká se tomu PRINCIP CAUSALITY,  a jeho pochopení a praktická aplikace udělala z potomků řeckých filosofů, římských politiků a právníků ZÁPADNÍ CIVILIZACI,  která si svého času dokázala podmanit celý svět. To, že nyní už PRINCIP CAUSALITY, na kterém je postaveno vědecké bádání a přírodní vědy nechápeme, je důvodem naší cesty do pekel morálního a materiálního úpadku ústícího do deindustrializace.

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (36 hlasů)
Trvalý odkaz

Díky za vhled a info i z druhé strany ... ten dotaz a odpověď byla super. Díky tomu si dokážu zas něco seřadit. Je to skvělé mít přístup k více různým zdrojům a tohle zakázat by bylo špatné. Ještě jedno díky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

Člověk, bombardován stále pitomějšími a nepravdivými informacemi nakonec ztratí úctu a respekt k novinářům jako třídě. Těžko se udržují i jen zbytky úcty k tomuto řemeslu. A časem zmizí i ty a budu souhlasit s výrokem našeho bývalého presidenta o novinářích. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Náhodně jsem narazil na něco, co aktivně nesleduji, ale doporučuji ve chvilce klidu ke shlédnutí. Hlavní aktérka je docela milá žena a dá se od ní mnohé vyslechnout a následně odvodit. Ve svých pořadech umí zaujmout a diskutovat. "Také blondýna", ale srovnáním s Černochovou vůdkyní válečného snažení někdo diametrálně jiný. I blondýna může být motivující a snad i moudrá, nejen vzdělaná.

Nenutím, doporučuji, dnešek nekomentuji, byť by bylo co sdílet a rozvíjet.

Přeji všem příjemný den.

(1293) V rámci úspor jsme zhasli světlo na konci tunelu / Martina Kociánová / Mr. Kubelík Show - YouTube

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

Hele, Martina Kociánová je (podle mě) moudrá ženská. Inteligentní, vzdělaná, talentovaná, stále krásná a sympatická. Vždycky si ji rád poslechnu a ani si nepamatuju, že bych k tomu co říká, měl někdy výhrady. Ani nemusí moc mluvit, stačí sledovat jak vede debatu. Tady toho řekla víc a užil jsem si to: "V rámci energetických úspor jsme zhasli světlo na konci tunelu".

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Ani jsem si původně nevšiml, že ten její výrok se dostal i do názvu videa. :-)

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

.. měl jsem kdysi tu čest být hostem Martiny Kociánové v pořadu Kupředu do minulosti. Bylo to ještě v době, kdy byl tento pořad vysílán na vlnách ČRo.

Jako "Tatka prepper" alias Saladín, zakladatel fóra preppers.cz jsem tehdy dal rozhovor jen Milanu Vodičkovi, protože on nám dovolil citovat ze své knihy o Velké hospodářské krizi v USA. Jinak jsem všechny rozhovory striktně odmítal.

Ale když se mi ozvala paní Kociánová, tak jsem se nejprve ujistil, že to je "ta Martina Kociánová co odešla z TV NOVA" a pak už nebylo o čem přemýšlet. Šel jsem do toho rozhovoru, protože jsem jí věřil. Když jsem si, už po natočeném rozhovoru, poslechnul předchozí, již odvysílané díly Kupředu do minulosti, rozklepaly se mi kolena, do jak vybrané společnosti jsem byl uveden. Její rozhovory dávají smysl a nutí k zamyšlení.

Dnes už je to jinak, tehdy maličké děti povyrostly, i můj život se ubírá jiným směrem, a tak říkám, že dnes už jsem jen Emeritní (tedy vysloužilý/penzionovaný) prepper, a s publicitou nemám problém. Moje tehdejší předpoklady, že více než čehokoliv jiného se máme obávat postupného nárůstu mizérie se, Bohu žel, naplňují, a já cítím, že je třeba se tomu postavit.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Robert Fico o blížícím se bodě zlomu (VIDEO SK, 15 min)

 

https://cz24.news/…in/

 

 

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

https://youtu.be/5aWtxrXzgNU?si=EDQ8-na47J53AdzR

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)