Strach nad Bobří řekou

Autor
Štítky

Četli jste tuhle Foglarovku? Pan spisovatel ji napsal už na stará kolena. Děj je v podstatě stejný jako děj všech ostatních jeho knížek, možná to už dneska nikoho nebere... koneckonců koho vlastně zajímají osudy mladých kloučků na prahu puberty... Já Foglara četl rád, ale co se týče Strachu nad Bobří řekou, nedokázal bych děj nijak převyprávět. Neutkvěl... Jasně, vím, že jde o období okupace, že popisovaný Nepřítel jsou Němci, ale vlastně si pamatuju jen tu  atmosféru strachu, kterou Foglar mistrovsky popsal. Je to moje jediná knížka, která jsem četl "stísněně". Celý děj vám de facto padá na hlavu. Nebezpečí je všudypřítomné, ale nedefinovatelné. Je to takové Orwelovské. 

V poslední době začínám mít pocit, že mé okolí začíná být sevřeno podobným strachem. A není to jen další kampaň mainstreamu, není to jen další z dlouhé řady keců amerických neziskovek. Nového Nepřítele je plná i alternativní scéna. Jeho jméno si berou do huby blogeři, faráři, ba i Vidlák. Jmenuje se Andrej Babiš. 

Je podobně nedefinovatelný jako u Foglara... prakticky všichni autoři nám zůstávají dlužni jeho ďábelskost. Je vyšetřován ohledně dotací v kauze Čapí hnízdo a je to velkokapitalista. Druhý nejbohatší Čech. Na veřejnost vyplavalo pár nemastných neslaných nahrávek, když si koupil Mladou Frontu, odešlo tamodtud hodně novinářů, dravě kapitalisticky likvidoval nebo kupoval konkurenci a to je tak asi všechno. 

Všechen strach spíš pramení z toho, co se nám prý chystá udělat. V podstatě je připraven zrušit u nás demokracii, chce si ze státu udělat svůj soukromý podnik, bude všechny fízlovat a špiclovat, bude zastrašovat a dělat si co chce... I bratr Vlk na Kose Zostra má z Andreje obavy. I když uvádí celou řadu propracovaných argumentů a s ním i ostatní "antibabišovci", téměř vždycky se to týká budoucnosti. Jinak je Andrej vlastně asi docela spořádaný otec rodiny, s novomanželkou vychází, bulvár zatím nepřinesl žádnou fotku z Berlusconiho vily, kdy by měl ztopořeného...ehm, ani jsme zatím nezjistili žádnou milenku, alkoholové orgie, nejsou žádné fotky z vířivky ani nejsou žádné rozsudky. Zkrátka, Andrej nám ublíží až v budoucnosti. Až se stane tím premiérem. Pak teprve začne to temno.

Vlastně si Andrej může gratulovat. Podařilo se mu něco, co je vlastní jen těm největším osobnostem. Někteří k němu vzhlížejí a další ho nenávidí. Prakticky nikomu není lhostejný. Takových tu moc nemáme... Havel, Klaus, Zeman... napadá vás někdo další? Možná ještě Paroubek, ale ten je až ve druhé řadě. 

A propo... pamatujete si, jak byl právě Paroubek tím premiérem? A jak se tenkrát argumentovalo před volbami? Jak ČSSD zničí naši demokracii a Paroubek jako premiér zničí všechnu naší pověst ve světě... Mělo to být obdobné temno, jaké nám líčí sdělovací prostředky i dnes. Jen jméno se změnilo. 

A jak to dopadne v praxi? Nijak. Je dost možné, že se Babiš premiérem nestane, protože se všichni spojí proti němu. Babiš je tak "nebezpečný" že ti hrozní diktátorští komunisti vedle něj vypadají úplně neškodně, Tak neškodně, že je vezmou do vlády. Vlastně doufám, že Andrej uspěje natolik, aby se proti němu museli skutečně spojit úplně všichni. Na takovou vládu se bude koukat moc hezky. 

A pokud se Babiš premiérem stane, nestane se také nic. Bude za svoje činy nést odpovědnost, bude možná fízlovat a špiclovat a možná se pokusí udělat si ze státu svojí firmu, ale za čtyři roky toho moc nestihne. Ona ta demokracie není vymyšlena úplně špatně. Možná může policajtům dosadit nového policejního prezidenta, ale získat si každého strážníka, aby ho byl ochoten bránit do roztrhání těla, to už tak jednoduché nebude. Policejní náčelník sice může vydávat rozkazy, ale pokud nebudou podřízení svého premiéra milovat, těžko udělá díru do světa. Komunisti převzali moc, protože dokázali zmobilizovat do generální stávky čtyři miliony dělníků. Byli schopni svolat statisíce svých lidí, kteří byli ochotni popadnout klacky (i zbraně)  a postavit se proti policii. Koho může nasadit Babiš? Svých pár set lidí v hnutí? Ani jeho dělníci z jeho firem kvůli němu život nenasadí. 

Andrej si může dosadit ministra obrany, ale armáda vybavená třiceti tanky, které nejezdí a Pandury, které neprojedou bez úhony ani lesem, ta moc velkou díru do světa neudělá. Pokud se Andy nebude líbit Němcům a Unii, tak bude mít prostě smůlu. Žádnou mobilizaci tady neudělá a za čtyři roky nijak nezmilitarizuje společnost. Pokud nepůjde na ruku velkokapitálu, bez milosti mu zařídí, aby se mu v křesle nedařilo.

ANO možná ovládne ministerstvo spravedlnosti, ale soudce ne. Trvá deset let, než se obmění ústavní soud a trvá podobně dlouho, než se vymění soudci. Stejně tak může mít ministra školství, ale učitele stejně víc než ministr zajímá pokračování inkluze a zvyšování mezd. Těžko ho budou milovat za sliby. 

Podobné je to na zdravotnictví, na práci a sociálních věcech, zkrátka všude. Ano, Babiš může udělat spoustu kroků směrem k ovládnutí státu, ale další volby budou dřív než to stačí dokončit. A nebudou jen parlamentní volby, bude se volit do senátu, bude se volit do krajů, které dneska hrají důležitou roli, bude se volit do obecních zastupitelstev a všechny tyto volby jsou vždycky referendem o vládě. Za čtyři roky bude pořád ještě senát a pořád ještě stejná sněmovna a možná se pomaloučku začnou chystat nějaké ústavní zákony. Nic víc.

A vůbec čtyři roky jsou dneska strašně krátká doba. Zhruba tak dlouho trvá stavba nové továrny od povolení po střechu. Že by za čtyři roky vznikla nějaká Babišova protinárodní infrastruktura, to těžko. Za čtyři roky nebude mít Babiš ještě nic. Ale rozhodně se odkope. Všichni uvidíme, jak moc umí vzdorovat mámě Merkel nebo Macronovi. Všichni uvidíme, jestli bude držet vyrovnaný rozpočet a zároveň bude zvládat přidávat důchodcům. Všichni uvidíme, jak bude reagovat na americké válečné bubnování. Za čtyři roky Babiš stát nepřevezme, ale bude jasné, kolik přijme migrantů a ukrajinských dělníků. 

Ne tyto, ale další volby rozhodnou o tom, jací jsou občané a jaký je Babiš. A mně vůbec nevadí, že vyhraje a že volič občan posílá všechny ty zprofanované politiky, co jim bylo moře po kolena, do starého železa. A Babiš vidí, jak dopadne i on, když nesplní co slíbil. Ať se Babiš dívá na Macrona a jeho pokles popularity, ať se poučí z chyb svých konkurentů, ať se podívá, co ho čeká, jestli neudělá, co po něm národ chce a proč ho volí. 

Nevykecá se z toho... a za čtyři roky z něj buď bude nový Seehofer a nebo nový Sobotka. V této chvíli jsou všechny strachy z Babiše o čtyři roky předčasné. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Snad bude dobré se podívat do nedávné minulosti. Adolf za demokracie byl demokraticky zvolen a co za pár let dokázal za zázraky.
Stále budu opakovat: Babiš je Krejčíř politiky.

Zatím bez slepic

Ani nemusíme tak do minulosti,stačí se podívat na Ukrajinu a to já nechci.
Proč si tady máme zavádět Americký mafiánkapitalismus i takové divadlo kolem voleb,které nic nezmění ve vládnutí.
Vím dobře,že většina dosavadních politiků,potřebuje nakopat i vykopat z politiky,protože dovolili vyrůst Babišovi.
Když už,ať si Babiš podniká,dodržuje zákony,platí daně,dodržuje normy a také se starat o zaměstnance.

Zatím bez slepic

Jenže Adolf dostával tehdy peníze od amerických bankéřů, proto měl na kampaň a mohl si platit aktivisty tehdy zvané SA.

Babiš si své peníze vydělal sám.

Na rozdíl třeba od Havla, který pocházel z rodiny nacistických kolaborantů a jako Hitler, prachy dostával zase od Amerických bankéřů.

Víc než Havel Babiš uškodit fakt nemůže.

Zatím bez slepic

S tím, že "Víc než Havel Babiš uškodit fakt nemůže." se dá vcelku dobře souhlasit, leč s čímž souhlasit nelze je "Babiš si své peníze vydělal sám." Cesta Babiše k penězům je cesta raketýrinku, podvodů a lží což jaksi nekoresponduje s "vydělal sám".

A to, že Adolf dostával peníze od američanů, je stejné jak Babiš dostává dotace z EU. Stejný mechanismus, jen se to jinak pojmenovává.
Nebýt dotací, je po Babišovi, jako podnikateli v politice, jak po žabě.

Zatím bez slepic

Věštec.

Tím, že "Babiš si své peníze vydělal sám." znamená, že on prodává nějaké zboží nám všem, on je šéfem firmy, on kontroluje účetnictví, on promejšlí strategii, on kontroluje podřízené. Někde jsou výrobní linky, sklady, nákupčí. Všechno, co patří k podnikání.

To je to samé, co dělal Steves Jobs, stejně jako Al Capone, protože je jedno, jestli prodáváte originální technologii nebo zcela neoriginálně kurvy.

Na rozdíl od toho Havel a spol dostávali peníze za nic. Prostě jim je něko vozil z ciziny a oni v lepším případě žvanili po bytech a kavárnách, v horším chlastali a pořádali grupáče. Tam není nic, čím vydělávat peníze.

O církvích sponzorujících disdenty se mluví celkem otevřeně, o Sorosovi a tajnejch službách se mluví diskrétněji, ale velké tajemství to také není.

Stejně jako Havel dostával peníze od bankéřů tajně Hitler, ne nepředvedl se napřed s nějakou firmou. Pak Trocký, jeho luxusní život v NY ostře kotrastuje s tím, že to byl bolševik a na práci nesáhl, jeho styky s bankéři také nejsou tajné. Marx - osm dětí, nikdy nepracoval, přitom měl čas sepisovat tlustý svazky a jakoby ho financoval podnikatel Engels - aby si jakoby nepochopitelně zorganizoval své dělníky, aby měli opor proti němu samotnému nějak intelektuálně zdůvodněn?

Naproti tomu Stalin si vydělával jako bankovní lupič a přepadal vlaky s penězma jak na divokém západě, ale byl to on, kdo si zorganizoval bandu a ty peníze prostě ukradl a použil na revoluci. - Morální určitě ne, ale ukradl si je sám a ne že za ním přišel pomrkávající bankéř, že by pro něj měl peníze, když udělá to a to svinstvo.

To, že Adolf dostával peníze od Američanů je diametrálně odlišné od Babiše. Dotace z EU dostává stejně jako Babiš kde kdo, kdo pěstuje řepku atd. Jeho firma je firma, najme si specialistu na dotace a dostane je jako každá jiná. Když se zrušej dotace všem, tak bude bude v soutěži zase nastejno s jinými nedotovanými.

Nemusí se nám to líbit, když jdou ty penízez naší kapsy, ale tak je nastavený systém a je to něco jinýho než Hitler.

Hitler nedostával žádné dotace určené komukoliv, kdo splní nějaké přesně a veřejně stanovené podmínky. Dostal pokoutní návštěvu, která mu nabídla obrovské peníze na to, aby se dostal k moci, udělal svinstvo a začal válku.

Hitler se podobal dnešním neziskovkám, které také pokoutně dostávají peníze za podporu té správné agendy. Mají své poslušné aktivisty, kteří se sami jinak neuživí a nic prodejného neprodukují. - Jediný, na co se dneska ohledně nástupu Hitlera k moci zamlčuje, že se neobjevil ve vzduchoprázdnu, ale jako reakce na komunisty a jejich násilné bojůvky.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji, pochopil jsem. Babiš je vzorový podnikatel. Budu si to pořád opakovat.

Zatím bez slepic

No já to pochopil slova Čmouda, že je to šmejd jako ostatní, ale že lidem co pracují rukama aby se uživili může imponovat, že ten šmejd musí makat taky a když si mají vybrat mezi směšdem co nemaká a šmejdem co maká...
Ono to je přesně o tom co píše Vidlák v novějším článku, kdy se lidem nelíbí jak se druhej člověk rozhodl, ale nechcou a nemají schopnost pochopit, proč se tak rozhodl, tj. měl jinou životní zkušenost a ne protože je ten druhej blbej jak zde hodně lidí chce psát...

P.S. co spíše debatovat o tom co ti chce čmoud vysvětlit a nepsat dokola, že nechce pochopit, že ty máš pravdu...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na počátku devadesátých let se uvolnil tvůrčí potenciál lidí. Ti, kdož měli buď nějaké výjimečné know-how ze své předchozí pozice z doby socialismu nebo restituovali nějaký kapitál, začali s tím hospodařit na vlastní pěst. Vznikla řada malých firmiček a naivních malých podnikatelů-tvůrců. Tito se snažili být dobrými hospodáři na vlastním a společné jim bylo to, že dělali něco prospěšného a lidé jim za to rádi platili, protože od nich na oplátku dostávali věci a služby v kvalitě za socialismu nevídané. Paralelně ale vznikla i druhá skupina podnikatelů-predátorů, kterým šlo čistě o osobní zbohatnutí bez ohledu na to, kolik neštěstí v důsledku toho kolem sebe napáchají. V prostředí nové svobody, která ale především spočívala v tom, že nebylo možno domoci se elementární spravedlnosti, kdy kupříkladu odběratelé neplatili dokud jim vysloveně někdo nedržel pistoli u hlavy a kdy úspěšný podnikatel musel mít svojí ozbrojenou „rychlou rotu“ bývalých stbáků, aby v tomto prostředí přežil, ti slušnější na to přestali mít žaludek a evolučně zanikli. Kdokoli očekával elementární spravedlnost a lidskost byl prohlášen za komunistu a bylo mu doporučeno, aby hledal pomoc na konci své vlastní ruky. Bohatnout tím, že ubližuji a beru těm ostatním, se časem stalo podstatou nového uspořádání. Ostatně ono to v uzavřeném systému, a naše země a potažmo globální svět není nafukovací, ani jinak nejde. Ve vedení státu by měly být osoby úctyhodné, které žily pro společnost prospěšným životem a ne ti nejvypasenější parazité, jejichž hlavní kvalifikací je kachní žaludek, který se nezastaví před ničím. A to mi vadí, že o této podstatě se řeč nevede, že se bavíme o nějakém Čapím hnízdě, které je v kontextu tohoto bezvýznamné.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Všechna kritika Babiše je vycucaná z prstu.

Vlkovu argumentaci proti Babišovi jsem se ani neobtěžobal nikdy číst a přeskakoval jsem to.

Ne proto, že by mi byl Babiš nějak sympatickej, ale protože to je špatná argumentace. Vlk se nimrá v miliónu detajlů a pustí ze zřetele celkový obraz.

Než bláboly o oligarchizaci a ovládnutí Česka, je daleko rozumnější vysvětlení proč šel Babiš do politiky je, že ho jako úspěšného podnikatele sralo, že se jemu (a ostatním) odebrané daně ztrácí v myriádě tunelů a tunýlků napojených na státní cecíky a nic pořádně nefunguje.

Kdo proti němu řve jsou všichni ti, co si z politiky udělali dobré živobytí, propletená partička Sobotkovců, Kalouskovců, Lidovců a trosek ODS a jejich kmotři, která nic pořádně neudělala a hrozí ji, že jestli se dostane Babiš i k vedení policie, tak najednou policie bude moci vyšetřovat i je. + havloidní média, která tuhle partičku celou dobu za úplatky kryla.

Před minulejma volbama Babiš veřejně nazval Kalouska největším zlodějema v zemi a světe div se, Kalousek ho nedal k soudu pro pomluvu, protože nedej bože, kdyby se soudce před novinářema zeptal Babiše, co ho k tomu názoru přivedlo a on tam začal vypočítávat. To by byl Kalouskův konec.

Vlkovy výčty Babišovských psedoleváren jsou vedle toho (církevní restituce, solární tunel, S-karta, Openkarta třetí pilíř, neziskovky atd) drobečky, který se jinde přehlížej. Kdo se trápí tím, že si Polívka postavil za dotace penzión, kterej pak přivedl na buben, protože tomu nerozuměl a ani se nenamáhal.

V okamžiku, kdy si uvědomíte, že jde o tohle, tak vás detajly nemusej zajímat. Jenže Vlk nemá smysl pro proporce, nerozezná podstatný od nedůležitého a není s ním žádná debata. Jak se na něčem zasekne, tak jede jak beran, aby si dokázal svoji.

Zeman mu kdysi osobně ukřivdil, že si dovolil uzavřít s Klausem opoziční smlouvu a tak dodnes pořád zkoumá každou Zemanovu chybičku. Všechny Zemanovy chybičky pečlivě vypočítá a jedno jaká je situace dnes, jedno o co se hraje dneska, jedno, kdo stojí proti Zemanovi a proč. Nic nepočítá. Dovolil si uzavřít opoziční smlouvu, když ho Vlk volil proti Klausovi.

To Vlkovo protibabišovský "volič kobliha" je tak pitomoučký. Jo, Babiš rozdával koblihy v ceně pěti korun a výrobní ceně tak korunu. Všichni kromě Vlka chápou, že je to symbolickej dárek, jako když vám dá jiná partaj dražší karafiát nebo balónek, jenže Vlk v tom chce vidět pravej důvod preferencí a z voličů koblih tak udělat vypatlaný voly a tak to omílá pořád dokola.

Co provedl Babiš za levárnu jako ministr? Jakej velkotunel zorganizoval? Nic. - Zato zavedl EET a restaurace musí platit DPH, kterou nám stejně započítávaj do ceny jídla. Některejm Švindlířům skončili zlaté časy a Kalousek ani Sobotka to na tomhle ministerstvu nedokázali.

Jinak se BAbiš ani moc nevyjadřoval ke každýmu dalajlámovu prdu jako Kalousek, nejezdil někam za sudeťákama jako Herman, nesoutěžil v plivání na Rusko a věnoval se svý práci.

Vidláku, kdyby pro vás chtěli pracovat, koho byste z našich politiků zaměstnal vy, aby vám udělal třeba účetnictví nebo spravil auto?

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Podepisuju. Snad jen ještě připomenu, že Babiš před přímým vstupem do politiky kritizoval úplatky. V kapitalismu je to normální, ale jejich výše v ČR je pro podnikání neúnosná.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jj, toto je přesný popis Vlka ;).

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přesně tak. Naprostý souhlas (včetně Vlka zalykajícího se nenávistí vůči Zemanovi a Babišovi). Díky za tento příspěvek, Čmoude.

Hon inkvizitorů na čarodějníka Babiše se neustále stupňuje, protože jde o mnohem víc, než si umíme představit.

Babiš neohrožuje žádné demokratické postupy, to jsou kecy zoufalců, kteří jen praktikují své politicky korektní ptydepe.

Babiš totiž ve skutečnosti ohrožuje samotný dosavadní koncept politiky jako takové, kde spolu soupeří strany postavené na ideologii. Necítí se být politikem v tomto smyslu a také jím není. Všimněte si, že Hnutí ANO řeší a hodlá řešit některé problémy pravicově, jiné zase levicově, podle toho, jak je to pro tuto zemi užitečné a potřebné. Kdyby se celá činnost Hnutí ANO nějak "zprůměrovala", tak bych si tipla, že ANO je dnes konzervativní levice blízko středu (tam dnes měla být ČSSD, ale ta se posunula k liberálním neokomunistům).

Babiš svou koncepcí pragmatického profesionálního "premiera=manažera řídícího stát" bourá všem dosavadním politikům úplně všechno. A proto bojují jako o život a s nasazením všech podrazáckých prostředků, aby se ho zbavili.

Ruku na srdce: dovedete si představit Zaorálka jako premiera, který něco řídí? Ten by byl ze zákulisí sám řízen neziskovkami v čele s Evropskými hovnotami a nově nastupující agresivní politickou silou s názvem ČMKOS v čele se Středulou (=Odbory), která oprášila třídní boj a vnáší znovu nenávist mezi zaměstnavatele a zaměstnance.
Nevím, jestli mu to poradili jeho američtí volební poradci, ale v poslední době nová rétorika a gestikulace dělnického předáka z 50. let minulého století z něho udělaly kašpara, kterému se už ani nikdo nesměje.

Poslechněte si Babiše ve včerejším (14.9.) Duelu Soukupa na Barrandově (byl tam s Bělobrádkem). Jen trpělivost, Barrandov dává záznamy těchto pořadů k dispozici někdy až po pár dnech:

http://www.barrandov.tv/duel-jaromira-soukupa

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čmoude,
"líbí" se mi člověk, který se ani neobtěžuje argumentaci číst, aby věděl, že je špatná, fakta vycucaná z prstu.
Myslím, že z milionu detajlů i průměrně inteligentní člověk dokáže vyčíst souvislosti, pokud mu v rozhledu nebrání ideologická či jiná duševní dřevnatost (pěkná ukázka v povídce Tetička Lála, Večery na slamníku, Jaromír John).
A se svojí kritikou se obraťte přímo na Vlka, i přes jeho zabejčilost jsem nejednou zažil, že pod tíhou tvrdých fakt změnil názor. Třeba se to povede i ve Vašem případě. Řekněte mu to do očí v jeho obýváku, Tady je Vidlákovo.

Zatím bez slepic

In reply to by fotrák (neověřeno)

Trvalý odkaz

* Nechápu fotráku co Čmoudovi vyčítáte? Napsal svůj názor stejným způsobem jako Vlk. Proč u Vlka ti to nevadí a u Čmouda ano?
* A co nechápu ještě víc, proč by mě měl povinost kdokoliv, když vysloví svůj názor přijít k někomu a přesvědčovat ho dokud ho nepřesvětčí o své pravdě? A zrovna u věci, kde cvo člověk to svůj pohled podle toho co zažil a u výsledku, který i když nevyjde, lze okomentovat, protože tam vstoupila proměnná o které jsem nevěděl a proto sem stejnak měl pravdu a to jak u Vlka i u Čmouda...
* A další co nepřijmu už vůbec, nikdo nesmí říci názor na člověka a jeo argumentaci, protože musí jít za ním a přesvědčit ho? To jako myslíš fakt vážně? Ad absurdum, pokud Lenin řekl jakoukoliv blbost, tak na něj nikdo nesmí napsat názor tady u Vidláka, protože musí jít za ním a přesvětčit Lenina, že se mýlí pod tíhou argumentů co ho přesvědsčí, co na tom, že je už mrtvej...

Co přiznat, že pokud napsal svůj názor a napsal ho slušně a pro si to myslí, že na ten názor má právo? Já vím, někdy to bolí slyšet názor se kterým nesouhlasíš, ale fakt je ten, že každej člověk je přitom zároveň i na druhé straně barikády, že tvůj nebo můj názor může pěkně vytáčet někoho jiného...

Zatím bez slepic

asdf, stručně:
- viz 1. věta mého příspěvku
- pavlač
- mě už cizí názory nebolí, já už jsem spíš na fakta
- řešte Babiše a vše okolo a ne Vlka, ten o našich životech rozhodovat nebude

Zatím bez slepic

Problém je, že si tu Čmoud vylévá svou zlost na Vlka, protože "drzý" Vlk mu nedovolí diskutovat u sebe doma.

Zatím bez slepic

In reply to by Pan Tau (neověřeno)

Trvalý odkaz

fotráku

On vám odpověděl už asdf, tak jen doplním.

Abych to upřesnil a bylo to jasnější.

Nechci, aby to vypadalo, že své názory nemám nijak hlouběji podložené, jak se zdá, že je váš názor.

Četl jsem Vlka dost, když psal o Ukrajině. To byly dobrý články, mělo to hlavu a patu, měl to zdokumentovaný.

Když tam byly i jiné články, tak jsem si četl i další články a to už někdy tak dobrý nebylo.

Bohužel, Vlk někdy mudruje i o věcech, o kterých ví hovno a je to hned vidět. Ono by to ani nevadilo, každý se sekneme, ale jestli budu psát o New Yorku, kde jsem nikdy nebyl a někdo mě upozorní, že Pátá Avenue ne/spojuje Time Square s Central parkem, tak si aspoň vygoogluju mapu NY, abych se podíval, jak to je doopravdy.

Párkrát to přejdete, každý se někdy splete a nikdo neví všechno, ale když to je moc často, tak už to holt musíte vzít na vědomí. Časem pak začnete vidět pravidla.

Vlk je ještě dnes našponován na politruky, co mu lili do hlavy komunistický školení a dnes Vlkovi říct, že banskteři z Wall Streetu udělali něco špatně, tak okamžitě vyletí, jakoby před tím ten politruk ještě seděl. - Vlk se nepůjde podívat na odkaz, jestli zrovna tenhle bankéř z Wall Streetu není náhodou fakt svině a jaká. Vlka nenapadne zapřemýšlet, jestli ti zbohatlíci v Americe nejsou náhodou přesně to samé, co u nás, jen ve větším a delší dobu. - Vlk je v ten moment pohlcen svojí minulostí. Křivdou, jaká se mu tehdy za toho politruka stala a nic jiného není.

Když Vlk psal o Jaroslavu Haškovi, tak se do něj navážel, že byl komunista a jak to je hrozný, ale dál to nerozvedl. Já nedovedu někým pohrdat na povel. Chtěl jsem vědět víc. Za socíku jsem viděl i slušný komunisty, po socíku jsem viděl slušný komunisty a naopak demokraty, co jsou svině a světe div se, komunista svině a demokrat svině může být někdy ta samá osoba, jen o pár let později. Tohle všechno šlo nějak mimo Vlka.
Hašek byl komunista a konec.
Našel jeden argument rozhodl se jak to je a debata skončila. No, pididebata. Myslím, že to byli dva články, jeden pro a druhý proti proti. - Přitom by to bylo zajímavý zjistit, jaký byl Hašek doopravdy. Jak se kdo dobral ke svým názorům, ale to je na delší debatu.

No a když to je potom stejný případ s kritikou Zemana, zase zaseklý. Blablabla... opoziční smlouva... blablabla... je to darebák.. blablabla, blablabla... opoziční smlouva... opoziční smlouva... opoziční smlouva... tak jo, pochopil jsem jak funguje s určitými tématy a dál to přeskakuju. Z nadpisu je všechno jasný.

(Zrovna tak přeskakuju na jiných webech názory Táni Fisherové, Pavlínky Filipovské, Pavla Novotného, Jakuba Jandy, Johna Bocka, Magdičky Vašáryové, Gabaly, Klvani, Roučka, Kalouska, Čulíka atd, atd.)

No a když přijde u Vlka nové téma "Zlý Babiš - Volič Kobliha" myšlenka je poznat už z nadpisu, tak to přeroluju, vidím nadpisy pořád stejný, když se zastavím při rolování, tak pořád stejná argumentace. Jo pochopil jsem, další Vlkův nepřítel. Odroluji na konec, aha, tady závěr, na Babišovi stále nic dobrého.

Já vidím na Babišovi i pro, evidentně jiní voliči ještě víc, když mu jich tolik dalo hlasy. Vlk to vysvětluje koblihovým poblouzením, tak si udělám o Vlkově článku názor a nemusím ani číst celý článek.

Ani vy jste mi nevytkl, že se ve Vlkových názorech na Babiše mýlím. Nebo ano, mýlím se?

Jo, klidně mu je řeknu do očí. Tak mi dejte adresu, já se tam klidně stavím. Zazvoním u dveří a uvidíme, jestli si půjde pokecat do hospody nebo zavolá policii, že tu má stalkera.

A pak bychom měli nejspíš oba jít za Babišem a Zemanem, abychom byli konsistentní a řekli jim naše názory do očí, že - protože já dělám přesně to co Vlk. Taky nejde odříkat své pavlačové názory na Zemana, Zemanovi do očí. - Zeman by mu jistě zvesela odpověděl, jak to dělává na náměstích s červenokaretníkama. Myslím, že se umí hájit, ale jako prezident má přeci jen asi i jiný starosti.

No a pak s Vlkem pojedeme do Lipnice vyřvat své názory na Haškův hrob a nakonec ještě na východní Ukrajinu. Tam si nás nejspíš někdo splete se špióny a zastřelí. - Kdyby to nebylo evidentní tak poslední 2 odstavce jsou ironie, protože tak to nikdo nedělá, jen vás nenapadlo nic lepšího, co mě vyčíst.

Nejde o to, že bych se Vlka bál. Jak již řečeno jinými, diskuse skoro neotvírá, podle vlastních slov má i plno e-mailů, na které nestíhá odpovídat, snad je ani číst, tak to, co navrhujete nějak moc prakticky ani nejde. - Navíc i kdybychom chodili do jedné hospody každý večer, znáte to přísloví o koni a vodě, které se ten kůň nenapije. Já mu mohu přinést fakta, ale on je musí uznat sám.

Ale jestli bude někde nějaký sraz na téma Babiš, kam Vlk přijde a já nebudu mít žádný povinnosti, rád tam zajdu.

Tetičku Lálu jsem nečetl, tak nevím o čem píšete, ale s tou dřevnatostí jste to napsal vy a o průměrné inteligenci taky, tak přísný bych já nebyl. Jedná se jen o pár témat. - Já za to fakt nemůžu, že Vlka nenapadne, že 20%-30% voličů se asi nedá koupit jen koblihou zdarma. Já to za nikoho pochopit nemůžu, to musí každý sám.

Mě to přijde jako evidence, že kdyby to tak prostince fungovalo, tak to tak dávno dělá Kalousek, Sobotka, Trump a Clintonová. - A pro ujasnění, já nejsem Babišův volič, já jsem pro Okamuru. To jen, že v chování Babišových voličů jistou logiku vidím.

A proč jsem vůbec psal o Vlkovi - 1. inu je citován v původním článku, tak téma bylo otevřené.

2. Nejde moc o to, jestli zrovna Vlk má na Babiše takový nebo makový názor. Jde o to, že to je jeden z názorů na Babiše všeobecně a je snadno dohledatelný. - Tak jak o Babišovi myslí Vlk, přece myslí o Babišovi spousta lidí a je dobrý přemýšlet o tom, jak přišli ke svým názorům, jestli náhodou nemají kus pravdy.

Ovšem, na druhé straně ještě daleko víc lidí Babiše volí, tak asi budou mít nějaké jiné názory a pro ně pádnější důvody. Kdyby to, co uvádí Vlk byla celá pravda, tak by voliči Babiše odepsali a nedali by se koupit pitomou koblihou.

Myslím, že je normální klást vedle sebe argumenty, aby se našlo něco, co zahrnuje všechna fakta. Souhlasíme spolu?
No a bohužel, jak všichni dávno známe z běžného života, tak osobnost mluvčího také ovlivňuje jeho názory a reakce, tak i to musíme brát v úvahu. - Proto jsem vypíchl, že Vlk bývá takhle šprajcnutý, jen na jednu stranu, častěji.

II.

Můj názor vás docela "bolel" proto jste na něj reagoval, tak jak jste reagoval.

To pavlač je nálepkování - emotivní obranná reakce a ne poukázání na chybu v mé argumentaci.

Ale já jsem v mém článku řešil Babiše, ale když byla i v původním článku o Vlkovi, zmínka, bylo potřeba ji vzít v úvahu. To už jsem napsal.

A upřímně - moc nechápu, jakou máte emotivní vazbu na Vlka, že reagujete, jako bych vám útočil na otce, oblíbeného učitele nebo jinou přátelskou autoritu.

Pro mě je to internetový novinář, někdy dobrý, někdy špatný. Jsou lepší, jsou horší. Jestli máte nějaký užší vztah, tak pardon, nemohlo mně to napadnout, že to někdo bude brát osobně.

----------

Pane Tau

Já jsem nikde nepsal, že je "drzý". Já jsem popisoval, jak funguje a on tak funguje vůči všem. Z jeho strany to není osobní vůči mně. Pochybuju, že mě vůbec zaznamenal.

I vy máte na Vlka citovou vazbu?

PS:
Téma mého příspěvku byl Babiš.

Zatím bez slepic

K Vlkovi žádný zvláštní citový vztah nemám (Nejsem ani pravidelným čtenářem Kosy, jen tam občas tam zavítám). Nicméně má moji úctu za snahu nad věcmi přemýšlet a nenechat se semlít líbivou propagandou. Jediné, co jsem Vám vyčítal, je vaše potřeba debatovat zde nad věcmi, které byste rád ventiloval na Kose, kde Vám to není Vlkem umožněno. Jsme tu u Vidláka, nehodilo by se víc probrat Vidlákův příspěvek k diskusi, než se babrat s Vlkovým pohledem?

PS Řekl bych, že Vlkovi křivdíte, pokud si termín "volič kobliha" příliš křečovitě spojujete s lidumilným a dobrotivým rozdáváním těch ctěných darů země. Pochybuji, že někdo by chtěl házet Babišův úspěch na agitace zanícených stoupenců po ulicích. Nicméně "volič kobliha" krásně obrazně popisuje partu lidí, kteří se za svým mesiášem radostně ženou (ostatně volič pivík nebo volič NaPriměZaseBěžíSoudkyněBarboraToSeNěcoDozvímeADopřejemeSiNějakéTyEmoce by posloužilo stejně, nicméně koblihu si do erbu zvolil sám pan Babiš).

Zatím bez slepic

In reply to by Pan Tau (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pan Tau

Proč jsem tady popsal Vlkovi reakce na nějaká témata, jsem už odpověděl.

1. Téma už bylo otevřené. Vidlák o tom začal psát.
2. Vlk představuje jeden typ reakcí na Babiše.

Kdyby to neurazilo vás a fotráka, tak už k tomu nebylo co říct.

"Jediné, co jsem Vám vyčítal, je vaše potřeba debatovat zde nad věcmi, které byste rád ventiloval na Kose, kde Vám to není Vlkem umožněno."

- no a tuhle logiku nechápu. Vlkem to tam není umožněno nikomu nebo skoro. Ale to je přeci normální.

Copak Vlkovi předhazujete, že si píše na netu, když ho nenechají odpovídat v ČT, že ho neberou do debat v parlamentu, že nesmí na jednání EU ohledně Ukrajiny?

Co komentátoři v novinách, vyčítáte jim že své názory nejsou říkat Putinovi a Trumpovi?

Před tím, než byl internet, tak se lidi bavili o tom co kdo řekl v hospodě, kavárnách či na návštěvách. Taky vám to bylo divný a mělo se to jít říkat rovnou Brežněvovi a Husákovi?

-------

V PS napřed úplně ignorujete můj názor, že o koblihu vůbec nejde a pak přesně zopakujete Vlkův názor na Babišovi voliče. Jsou tak iracionální, že v Babišovi vidí mesiáše.

Je to Váš a Vlkův názor, že v něm jeho voliči vidí mesiáše. Já s tím nesouhlasím a nejspíš ani oni. Můj názor jsem napsal vejš: Vzhledem k tomu, že ostatní už zklamali a převedli megazlodějiny, je jejich preference pro Babiše celkem racionální.

ODS zklamala, ČSSD zklamala, TOP09 zklamala, Lidovci zklamali, komunisti nemají dopad, zelení jsou neseriózní, piráti mladí kluci, zbývá Okamura a Babiš. Okamura působí víc jako kritik, Babiš víc jako ten, kdo maká.
Vychází Babiš.

Co je na tom iracionálního. Kde je mesiáš ve výběru nejmenšího zla.

Prý byl Babiš v StB. To je skoro třicet let, dokázaný to není, ni konkrétního mu nevyčítají, vedle toho, jak kradou ostatní, nějaká dávno mrtvá StB prd škodí a Babiš ekonomice evidentně rozumí víc než chemik Kalousek a plzeňský právník Sobotka.

Jo teď nám na něj vytáhli kauzu Čapí hnízdo (ze všeho, co má za majetek jen tohle). To je vlastně vysvědčení, že na něj nic jiného nemají. O kolik jde v Čapím hnízdě? Pár miliónů. - No vedle mnohamiliardových tunelů solárního, církevního, sanace bank v devadestátých letech, OKD atd je to zanedbatelný. - Dík za doporučení Babiše hlupáci Kalousku a Sobotko.

Nezlobte se, já ani nikde žádný zanícený agitátory pro Babiše nevidím. Nikde žádný plakáty Babiše s čírem, nikde žádná emotivní videa "Přemluv bábu ať volí Babiše,"

Možná jsou, tam kde žijete vy, ale u mně ne. Babiš je nudný, jak šéf, co kontroluje produktivitu a kvalitu. Ideální na ministra financí.

Když si vzpomenu na moji mladou kolegyni, co mi před prezidentskou volbou říkala, jak to bude hrozný, když vyhraje Zeman, že tu bude vládnout Šlouf a to bude něco jako konec světa, tak ta byla zanícená.
Pak její favorit kníže prohrál, tvářila se přešle, jakoby jí nevzali na vejšku, Zeman se stal prezidentem a... Šlouf nikde a už je to 5 let. Knížepán doporučoval vzít půl miliónu uprchlíků. To bychom s ním dopadli.

To Vlk mi přijde zanícený, když píše proti Babišovi. Je jak Kasandra věštící zkázu, ovšem bez jasného argumentu.
Žádný "V koni jsou vojáci" nemá.

Podívejte se na vaše argumenty Volič Pivík, Volič NaPriměZaseBěžíSoudkyněBarbora - to jsou falešný argumenty.

To útočíte na lidi, kteří volí Babiše, že jsou jako hloupí a mají jen primitivní zájmy. -

Je to stejně jako nadávání Zemanovým voličům, nadáváním voličům pro Brexit v Anglii, nadávání voličům Trumpa. Jsou to plebejci, venkovani, křupani, nevzdělanci, hlupáci, nechtěj se smířit s tím, že prohráli.

Jak to můžete říct? Na jedné straně je ani neznáte a na druhé straně, je jasné že pár hlupáků se najde na té i oné straně.

I voliči Kalouska a knížepána si dají Pivík a kolik a jak jim chutná a někteří mají jen základní vzdělání. Sám jsem je viděl. Proč ne oni?

Část voličů Kalouska si ráda nechává vylízat píču. Budeme jim tak říkat, když je chceme zdiskreditovat a nic jiného nemáme?

Vidíte jak absurdní je vaše logika?

V logu/erbu je napsáno ANO a v O je dopsáno bude líp. Kobliha tam není. - Tu koblihu rozdával jen jako symbolický dárek. Nebo tuhle logiku používat i s jinými stranami? Říkáte volič kytička, volič balónek, volič letáček?

Asi ne, že.

Nezlobte se, ale pořád vám uniká, jak to funguje. Když lidem nadáváte, jak jsou hloupí, že volí, jak volí, tak se vám jen šprajcnou. A kdyby byli hloupí doopravdy, tak se vám šprajcnou o to víc. - Takhle to funguje.

Když vyhmátnete přesně podstatu problému, tak získáváte sympatie a přesvědčíte.

Dokonce bych tipnul, že takovéhle nadávání a překroucená argumentace nakonec udělá Babiše jen ještě sympatičtějšího.

Sobotka byl hlupák, že podal demisi, aby nějak vyšťouchl z vlády dobře pracujícího, i když jemu nepříjemného ministra. Možná mu v ten moment už nic jiného nezbylo, ale tak měl myslet dopředu a takovéhle situaci se zdaleka vyhnout. I o tom je politika.

Zeman to trochu pokazil, když Sobotkovi ukazoval holí kam má jít, protože z něj udělal trochu nespravedlivě malého kluka a získal tak Sobotkovi nějaké sympatie zpět. - Striktní korektnost od Zemana by byla pro Sobotku ještě destruktivnější, ale pokud vím, tak Sobotka byl Špidlův poskok, když Špidla s kumpánama podrazili Zemana a vyštípli ho ze strany, kterou Zeman sám založil.

Pro nás to jsou dávné spory, ale Zeman v něm celkem logicky vidí podlejzavýho poskoka (svého zrádného poskoka), co se dopodlejzal až na jeho vlastní místo. Ví nejlíp, co ta práce obnáší, protože ji sám dělal, ví, že na to Sobotka nemá ani rozhled, ani ramena, ani charisma, i když alespoň úřednickou zdatnost. Řízením osudu zůstal dál jeho nadřízeným a tak nejspíš Zeman občas uklouzne a dá najevo, co si doopravdy o Sobotkovi myslí (a moc to není).

Kdyby měl Sobotka větší váhu a byly za ním vidět výsledky, tak by ho Zeman respektoval (sice asi ve stylu, ten kriplík podlejzavá, to nakonec nedělá tak špatně, ale respektoval.)

Proto Zeman víc spoléhá na Babiše. Svoji práci dělal dobře, volební preference ukazují, že je velký hráč - tak s tím stejně bude muset asi počítat a tak ho přinejmenším aspoň nezkoušet lacině diskvalifikovat, což už je známka určité podpory.

Je vaše i Vlkovo právo nechtít Babiše - ale jestli chcete přesvědčit, tak musíte přesvědčovat podle pravidel přesvědčování. Urážet posluchače a na neměřit všem stejně moc nefunguje.

Najděte něco opravdového.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přiznávám, že volič kobliha by mohl být faulem a je zřejmě přílišným zjednodušením. Nicméně si myslím, že je důležité podotknout, že to není myšleno jako paušální označení člověka, který to nakonec Andrejovi hodí. Spíš nadšeným a nekritickým obdivovatelům z řad klasických diskutujících na novinkách (Kde běžným výkřikem do tmy je: "Pan Babiš je všechny srovná..." atp.) aneb takový volič, který se nechá opít rohlíkem (koblihou). Je dost možné, že právě banda těchto uřvaných individuí mi Babiše zprotivila (i když je pravdou, že on sám ve mě budí pramalé sympatie). Asi bych to uzavřel tím, že se mi termín volič kobliha líbí jako satirické označení určitého prototypu voličů (a podobné bude mít rozhodně každá strana). AB nevěřím ani nos mezi očima, tak bude muset můj hlas oželet a on to určitě nějak rozdýchá. Ostatně ani nevím, jestli se budu k urně trmácet. Mnohé Vaše postřehy k politice jsou určitě podnětné a v něčem se rozhodně shodneme, ale do debaty o volebních preferencích se pouštět nechci.

Ad to proč jsem vůbec reagoval. Zcela jednoduše a prostě jsem měl dojem, že Vás Vlk něčím namíchl nebo dlouhodobě rozčiluje a tak jste to ze sebe potřeboval někde dostat (jelikož Vlk celkem pochopitelně diskuse na Kose neprovozuje). O Kosu jsem již drahný čas nezavadil, tak nevím jaký hon na Babiše a spol tam Vlk pořádá. Vidlák se o Vlkovi zmínil v jedné větě, ale Váš příspěvek se kolem jeho chlupatého hřbetu točil celý, tak mě ta disproporce jen zarazila (v článku slovo Vlk 1x, v reakci 9x). Máte naprostou svobodu zde operovat dle Vidlákových pravidel a já se Vám ji nesnažím upřít. Přeji krásný večer a považujme naši diskusi za ukončenou :-).

PS Plánoval jsem zde být jen poťouchlou pohádkovou postavičkou, která ostatní občas poťouchle pozlobí krátkým a rozverným (a nevyžádaným) příspěvkem v sekci komentářů. A ke své roli se tímto zase vracím. Padam padampa pam pam!

Zatím bez slepic

In reply to by Pan Tau (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je překlad toho posledního odstavce.

Proč se vy trollové vůbec cpete do seriózních debat, když na to nemáte.

Jste jak ubohé zanedbané děti, které zlobí, aby si jich rodiče aspoň tehdy všimli. To doopravdy nic jiného než to vaše pozlobování neumíte?

To máte o sobě tak nízké mínění? To si jste tak jistý, že žádný seriózní názor nikdy nevyprodukujete?

Až vás začnou lidi ignorovat tady, tak půjdete trollovat na další stránky a tak pořád dokola? Až budete jednou umírat, tak hodláte spokojeně přehlédnou svůj život s tím, jste si vždycky našel nějaké cizí lidi, poťouchle je pozloboval a oni vás pak začali ignorovat a tak jste šel za dalšíma a tak pořád dokola?

Nepřipadá vám to marný, být u většiny úplně zapomenut a u pár vyjímek to dotáhnout až na matnou vzpomínku jak na obtížný hmyz, co chvíli nešel odehnat?

Začněte řešit sám sebe a své rodiče. Tam je pro vás spousta práce k udělání a někam vás to posune. Trollováním jen utíkáte sám před sebou a před sebou se utéct nedá.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

No pobavil jste mě a děkuji vám za to! Škoda že jste vedle jak ta jedle. Trollové jen dělají bordel, já poukazuji na zřejmé podivnosti v diskusi. Jinam se přesouvat nehodlám, jelikož Vidlákův dvorek navštěvuji kvůli várce kvalitně zpracovaných komentářů, povídek, sloupků a vší té literární havěti, kterou pro své čtenáře tvoří.

Zatím bez slepic

Čmoude,
celá moje reakce byla vyvolána Vaší větou"nečtu, ale stejně kecá".
Jinak nemám problém s fakty, jak je prezentujete, pouze dělám odlišné závěry.
Na Vlka mám citovou vazbu, vážím si jeho práce a především jeho oběti pro pravdu, byť si někteří můžeme myslet, že je to pojem relativní. Výtky vůči jeho technologii chápu, chápu i jeho technologii (projděte si diskusní příspěvky na Kose s přihlédnutím k některým speciálním diskutujícím, pochopíte).
Stálé zdraví Vám i všem přikydavším přeje fotrák

Zatím bez slepic

No, tak jestli nemáte problém z fakty, pouze děláte odlišné závěry, tak jeden z nás dělá někde chybu.

- to proto, že logika je jen jedna. Takže seriózní debata je společné hledání té chyby.

Jestliže Vlk někde dělá chybu, že pro stromy nevidí a nechce vidět les, tak všechny vaše sympatie k němu tu chybu neodstraní. Prostě neodstraní a je naivní čekat, od ostatních, že ji budou vědomě přehlížet jen proto, že VY máte rád Vlka.

Snad můžete mít rád Vlka i když vidíte jeho chyby. To dělá většina lidí u přátel a členů své rodiny zcela běžně. Většina dospělých lidí. - Naopak děti jsou na každou kritiku svých rodičů nebývale citlivé. - Je to od přírody, v přírodě dítě bez rodičů nepřežije a většina rodičovských magořin je pořád lepší než smrt.

Pravda není relativní, pravda je jen jedna, protože svět je jenom jeden a tak může být správně popsán jen jedním jediným způsobem. Částečné pravdy jdou sice donekonečna, ale jsou právě jen částečné. - Jakmile si dvě částečné pravdy protiřečí, tak je na místě začít zkoumat, jak to teda funguje dohromady a ne začít ignorovat jednu část a snažit se zadupat do země toho, kdo ji připomíná.

Bohužel. Tohle přesně dělá i komunismus, nacismus a islám, jen mají moc nositele nepříjemné pravdy povraždit.

Jenže pravda se tím nezmění. Svět je jaký je, ať si o něm myslíme, co chceme a i když pobijeme všechny oponenty.

Překrucováním pravdy svět nepředěláme. My ho můžeme jenom popsat.

Vy si Vlka vážíte, pro jeho oběti pro pravdu. Mě vadí jeho ignorování pravdy.

Ti ze starší generace si pamatují film Lásky jedné plavovlásky. Je tam scéna na tancovačce, kde zednický student hraný Pucholtem, loudí pro zvednutí si sebevědomí o opakování pochvaly a mistr mu říká něco jako, že nelze čekat, že uděláte dobře jednu věc a budou vás za ni chválit celý život.

To je Vlkův případ. Jestliže jednou udělal skvělý rozbor něčeho, tak to neznamená, že nadále je automaticky pravda všechno, co napíše.

A teď, když jsem vám to v předchozím příspěvku vysvětlil detailněji, doufám, že jste pochopil, že to, co jste měl za "nečtu, ale stejně kecá" - ve skutečnosti znamená "kecá a proto ho dál nečtu"?

Jak si myslíte, že je těžké u Vlka poznat, jestli je tenhle určitý článek čestná analýza nebo propaganda? - Na první pohled.

Jestli si pojmenujete část voličů Volič Kobliha, když jste před tím nepojmenovával Volič Karafiát, Volič Balónek, Volič Letáček, Volič Složenka, Volič Biomasa atd, tak je něco v nepořádku. Autor je už dopředu zaujatý a hodně.

Když tam pak hned nevidíte ten pravý důvod, proč Babiše nemá nikdo volit (a la krabice vína či doutník ve vagíně stážistky) tak to je ještě podezřelejší. Když tam nevidíte nikde rozbor jiných možností mimo Babiše, tak zase ještě víc.

Jelikož je Babiš pod palbou ze všech stran, ve všech a dokonce i v jeho vlastních médiích a NIKDE nemají nic konkrétního, tak asi nic konkrétního není.

NA CO ČÍST VLKA, KDYŽ ZAUJÍMÁ STEJNÉ STANOVISKO JAKO MAINSTREAM? Pustím si ČT jako kulisu při uklízení a dozvím, že Babiš je fuj. Jestli Vlk přijde s nějakou "bombou" proč je Babiš fuj, tak mi ji i ČT ráda zopakuje.

Ani vy, kterému vadí, že jsem s Vlkovejma článkama neztrácel čas, jste neřekl nějaké to: "Ale no tak, v tomhle článku přece Vlk objevil něco, co ostatním uteklo. Babiše nemáme volit protože: ................. . Vždyť vedle toho je i zloděj Kalousek, želé Sobotka, neosobnost Fiala či nácek Herman, lepší výběr.

A neřekl jste to proto, že ve Vlkově článku nic takového není. - Zcela jistě, kdyby to tam bylo, tak byste mi to připomněl a já bych to tam sám viděl už v nadpisu a ČT by mi to ráda řekla.

Informovat se na netu žere víc času než TV. Když do toho ten čas dám, tak chci něco zpět. U Vlka to není.

To že 20-30% lidí bude volit darebáka, jen proto, že dostali koblihu, tomu neuvěřím. Jestli mě chce někdo přesvědčit o opaku, ať teda přesvědčí napřed Matěje Stropnického, že rozdáváním celozrnných sendvičů s rostbífem, ementálem či kozím sýrem, červenou řepou a rukolou mu ty voliče přebere. Soros, Bakala, Sekyra mu na ně jistě rád půjčí. Horáček nám je dá rovnou dva.

Vedle laciný nezdravý koblihy je tohle tisíckrát lepší a na těch 30% Vlkem pohrdaných, prý lacině koupitelných debilů, by to mělo fungovat jak magické kouzlo.

Jestli to nikdo ani nezkusí, tak asi proto, že ti voliči žádní debilové nejsou a někde uvnitř to vědí dobře i ti, co to o nich prohlašují. Lžou.

Bohužel, v tomhle případě to je Vlk.

Jestli ho máte rád, tak líp uděláte, když mu ten názor nějak diplomaticky rozmluvíte, než že jeho přešlap budete ještě rozmazávat.

Nemůžete chtít po lidech, aby hodili soudnost do kanálu, jen proto, že vy máte rád Vlka.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chlape tvoje argumentace a podhled na svět se mi líbí ;)
Já sice Vlka čtu, ale už ne kvůli jeho analýze jako výsledku, ale že sežene různé informace co třeba ČT nemá a co může v těch informací dedukovat i když mám jiný názor.
Je super, že někdo ještě občas debatuje nad obsahem jako takovým místo aby debatoval nad člověkem co ho píše "a jak ho dnes ostříhali u holiče" :D

Zatím bez slepic

In reply to by fotrák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Se svoji kritikou není možné se obrátit přímo na Vlka, protože ten žádnou diskuzi neotvírá a kritiku svých názorů nepřipouští.
Pokud někdy v minulosti sem tam otevřel diskuzi a tam převážily protinázory, tak to většinou psychicky neunesl, konstatoval, že takhle to dál nepůjde, že jeho investigativní a přesvědčovací práce je zbytečná a hned zavíral Kosu.

Zatím bez slepic

Může se stát, že napíšete, že chápete názory voličů Babiše a proč. Nic o tom, koho budete nebo nebudete volit. A vlk Vám napíše, že nikoho za léta psaní nepřesvědčil, zavírá Kosu a nebude další články přijímat.
Přitom stačí jen argument, že pokud na Babiše jeho protivníci vyhrabali jen Čapí hnízdo za směšných 50 milionů Kč, zatímco jinde zmizely miliardy Kč, voliči ANO to Andreji Babišovi odpustí.
Navíc úvahy voličů ANO jsou docela racionální. Když ostatní dosud zklamali, je naivní se domnívat, že najednou budou lepší a konečně začnou něco dělat. Tak dají šanci někomu novému.
Vlkův hlavní argument je, že dojde k nevratným změnám demokratického řádu. Nemá pravdu, maximálně by došlo k vyhazovu všech těch propojených mafiánských struktur ve státních organizacích a funkcích. Jiná demokratická šance není. Pokud Babiš bude nucen být v opozici, v dalších volbách vyhraje ještě drtivěji než v těchto. Pokud bude odstraněn, v dalších volbách si voliči zvolí jiného střihouna, co se nezakecá, a to by byl teprve konec demokracie.
Ne, s Babišem nenastane konec demokracie, ale se stranami jako ODS, TOP09, ČSSD, KDU-ČSL může dojít k přeměně demokracie na naprosto nefunkční uspořádání.
Doporučuji sledovat osud recyklované ODA, jejíž doba pominula. Předpovídám jí drtivou porážku. Pokud bych se v jejím případě mýli, mělo by smysl zachovat ODS, TOP09, ČSSD, KDU-ČSL a KSČM. Pokud ne, všechny jmenované strany by udělaly nejlépe, kdyby stranu rozpustily jako nepovedený experiment a začaly s úplně novou stranou bez starých politiků Vlk kdysi napsal, že nový bordel se se starými kurvami neotvírá. Měl pravdu.

Zatím bez slepic

Nechápu, proč by měl psát Vlkovi, když sním nechce debatovat a jenom napsal že sním nesouhlasí. Musí se vždy druhej přesvědčit na názor protistrabny, tedy každej si musí myslet to samé? Nebo prostě jenom neposuhlasíš s jeho názorem na názor Vlka a sám nechceš napsat proč a jenom ho nutíš morálně, aby s ním debatoval? Stále dokola proč by měl Vlka přesvědčit a nestačí jenom že s ním neosuhlasí a proč?

Zatím bez slepic

Nemusí s vlkem souhlasit, není to vůbec nutné. A se mnou také nemusí souhlasit. Třeba moje maličkost s vlkem nesouhlasí ohledně hodnocení Bohuslava Sobotky. Já jej považuji za bezpáteřní šedivou partajní myš bez jakéhokoliv názoru a vlk jej považuje za dobrého úředníka.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já estébáky nesnáším. Nejen Bureše, ale i všechny ostatní.
Dokud podnikají, vem je čert, nebudu si jich všímat.
Když mi začnou kázat o morálce, dostávám breivikovskou náladu.

Zatím bez slepic

A když nám KGB školila těsně před revolucí disidenty, dělá je to pro vás ještě horší nebo lepší než StB. Nebo tomu radši ani věřit nechcete?

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

a druhý za dvacet bez dvou. Disidenty většinou nesnáším jen o něco malinko méně, než estébáky.
Sám se tomu divím, neb jinak jsem člověk snášenlivý (říkají jiní), v kolektivu oblíbený pro svou veselou a přátelskou povahu.
To není o mojí víře či nevíře, spíše o klesajícím zájmu o tyto věci a neochotě měnit na stará kolena postojem názory a vidění světa.

Zatím bez slepic

Tady je trochu problém, že dochází k matení pojmů. Když se řekne STB, okamžitě vidíte odbor pro boj s vnitřním nepřítelem, který měl v popisu práce potlačování disentu, ale to že v rámci STB fungovala třeba ekonomická rozvědka a kontrarozvědka, to vám zcela uniká. Osobně se domnívám, že Babiš měl spolupráci s nimi přímo v popisu práce a stále se to rozviřuje jen kvůli politickému boji. Pokud myslíte, že například taková CIA obdobnými odděleními nedisponuje a nevyvíjí činnost v ekonomické a politické rovině i proti "spojencům" USA, pak jste mírně řečeno naivní.

Zatím bez slepic

In reply to by Medák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jsem starý a zkušený a měl jsem možnost s takovými lidmi přicházet do styku. Moje profesní kariéra byla celkem pestrá a nic lidského v té mojí i jiných mi není cizí. Jenže Bureše velmi dobře charakterizuje v drobném komentáři Pavel Páral v EURU:
http://www.euro.cz/politika/zralok-delfinem-slovo-podvod-je-babisovym-d…
Ať už byli "agenty" z jakýchkoliv důvodů, byl to většinou podobný typ lidí.
Vy jste asi nečetl co jsem napsal výše. Mě by bylo celkem fuk, že byl Bureš agentem StB a proč. Ale aby mi zrovna on kázal o morálce, to je na mě moc.
P.S.: A tchán, k němuž jsem přišel až po převratu, býval majorem té bezpečnostní složky, iluzí jsem tedy po jeho vyprávění prost.

Zatím bez slepic

Trefně popsal, že z něj dělají mučedníka přibíjeného na kříž. - Jen zapomněl podotknout, že to dělají jeho nepřátelé, což je jejich nekonečná hloupost a politická dětinskost, takže je otázka, jestli takhle neschopní lidé mají v politice vůbec být a jak nás budou chránit před jinšími darebáky z globálních korporací, sice Babišova ražení, ale světového formátu.

To Babišovo žralokování - tomu se dá uvěřit velice snadno. Velcí businessmani takoví bývají. Klidně podepíšu i to, že by se pak neměl halit do hávu cnosti.

Ale 27 let tu dělá zákony a vede policii a soudnictví partička ODS-ČSSD-TOP09-LIDOVCI atd. Proč to do prdele všechno šmahem nezakázali zákony už dávno?

A to je jádro problému. Protože to dělali (jejich kumpáni) taky.

Mě z toho vychází jen to, že na nějaké fungování demokracie kašlou a jen se bojí o to, že je Babiš vypíchne od koryta a to pro mně nic nezmění - jestli krade ten nebo onen, to mě je přeci jedno, já na tom budu stejně i když mají pravdu. Ale je pořád větší šance na změnu s novým než starým a Babiš vymyslel EET a ne S-kartu a třetí pilíř. - Předvedl za 4 roky, co oni ne za 27.

Druhá otázka je, proč je teda takový humbuk, jestli je on takový zloděj jako oni? Tak by se mohli dohodnout, když mu jde jen o peníze. Nebo ne?

Jak to, že se s ním dohodnou nedokážou? Kdo jede po penězích za každou cenu, ten se dá přeci koupit. Dovolej mu tohle a tamto a on přehlídne zas něco u nich.

Jenže on to nepřehlíží. Proč? Dobře, řekněme že je mazanější a má to legálně pokrytý, tak se vším dohromady, co pan Páral ví za levoty, se nic nedá trestat.

- Zase - špatné zákony dělané dnešními křiklouny. Vše co na něj vyhrabali je Čapí hnízdo a o něm všichni věděli už před 5 lety a tehdy jim to nevadilo.

Panu Páralovi nedochází, že na rozdíl od něj vidí Babišovi voliči Babiše jako žraloka mezi JINÝMI žraloky, jen ti ostatní mají krvácející nohy sličných blondýn ještě v hubě (OKD, S-karta, církevní tunel...) kdežto on může prezentovat aspoň tu jednu zachráněnou blondýnu (EET a vyrovnanější rozpočet). - A o tom je právě politika. O tom co je vidět.

Ostatní žili v těch kalných vodách už moc dlouho, ruka ruku myla a zapomněli na to, že je přeci jen potřeba občas prezentovat výsledky. On na to nezapomněl. - A to ho dělá lepším politikem než je, i když je v politice nováček.

A zase, na co volit mouly, co nerozumí vlastnímu oboru, který dělají 27 let?

A co se týče kázání o morálce - spartakiádního vraha ve vězení vykastrovali. Udělali to zavrženíhodní zločinci, ale jiné než morální důvody k tomu mít nemohli.

Hrdinu a prokázaného trpitele za všeobecné dobro jsme tu už měli. Celý svět nám ho prý závidí (a můžeme jen litovat, že nám ho neukradl). O morálce jistě mohl kázat a taky to rád dělal při každé příležitosti a co? - Zemi nechal vydrancovat, zavlekl nás do amorálních válek, má na svědomí vraždy nevinných, dokonce znásilnění miminka, zradu a povraždění tisíců. - A ticho po pěšině. Furt se nám vnucuje jako morální vzor. - Vzor vší morálky do politiky, to je taky slepá cesta.

-------------

Ty historky vašeho tchána by byly jistě zajímavé a poučné i když na web asi nemůžou. - Tajné služby mají vlastní logiku, potřebují určitý typ lidí a celkově mají problém s popularitou všude po světě. (Kromě Jamese Bonda a dalších pohádkových hrdinů)

Ale v Rusku vládne bývalý člen jejich tajné služby. Podle všeho musel pomáhat ve východním Německu rozložit socialismus a stejně svou zemi vytáhl nahoru, místo aby ji dorazil.

V USA vládl šéf jejich tajné služby. Taky menší problém než pozdější cvičená opička z neziskovky.

Není náhodou lepší vědět, že nám vládne náš vlastní agent (dokonce profláklej) než cizí? Jeho tímhle nikdo vydírat nemůže. Není to tak?

Co na to váš tchán? Jak vlastně vidí on celou uprchlickou krizi a protěžování imigrantů establišmentem? Soudružku Merkelovou, soudruhy Junkera, Schultze, Makrona a spol. Nějaký hlubší vhled zasvěceného pána?

Zatím bez slepic

Tchánovi je 95 let. Dalšího komentáře netřeba.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Může někdo popsat,proč jsou tady největšími podnikateli osoby,které pocházejí z PZO.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rozdíl bude možná v tom, že Babiš vystudoval ekonomiku, takže je schopný fungovat jako "normální" kapitalista, zatímco individua jako Bakala nebo Kelner jsou v podstatě vexláci, jen si po revoluci nabrali úvěry, a místo s valutami v malém začali kšeftovat rovnou s celými fabrikami.

Zatím bez slepic

In reply to by Medák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kellner (je-li to váš Kelner) vystudoval podle Wikipedie VŠE v Praze a pracoval ve Strojimportu. Zda ho zařadíte do té či oné skupiny už záleží na vás.

Zatím bez slepic

Faktem je, že prakticky všichni, kdo dělali na PZO před listopadem 1989, dělali i pro StB. Dostali nabídku, kterou nemohli odmítnout. Tedy mohli, kdyby chtěli dělat v kotelně. Co se týká disentu, ten byl rozdělen na 3 vrstvy: honorace, pak ti, kterým honorace občas nasypala pár drobtů a pak už jen ta největší část disidentů, kteří skutečně trpěli a byli na pokraji existenčního krachu, do kterého je dostal stát a který nezmírnily ani příspěvky ze zahraničí, protože je disidentská honorace spotřebovala sama.
Taková je realita tehdejší doby. Idealisté byli těmi sedláky, kdo si zlámali nohu za ty pány na ledě. Oportunisté všech stran měli pré.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Protože byli na jednu stranu vystudovaní ekonomové a na druhé straně jelikož obchodovali se zahraničím, tak viděli aspoň z dálky fungovat neplánovanou ekonomiku, kde je konkurence a musíte se fakt snažit.

To jim dalo pár let náskok a tehdy pár let znamenalo vše. Pak už bylo nejlepší zabráno.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

K Vlkovi:
Vlka si vážím, poctivě se snaží dobrat se pravdy.
To, že není schopen s odstupem se podívat na Babiše a Zemana - ale ani na jeho příznivce - je podle mého názoru bohužel pravda.

Na druhé straně - kolik z nás tady nemá nějaký ten apriorní odsudek na některou z veřejných osobností? Já například bych si nejspíš ani nevšiml, kdyby náhodou Jakub Janda nějakým omylem vypustil ze svého tělního otvoru cosi pravdivého a nepropagandistického . Přitom se i jemu musí něco takového tu a tam přihodit, ale nemám chuť rýžovat v bahně hovnot nějaké to zrnko pravdy.

Jinak má ale Vlk překvapivý rozhled - to zjistíte, když si pustíte Hodinu Vlka nebo ještě lépe Dualog na Slovenskom vysielači. Tam musí bleskově reagovat na nečekané argumenty protistrany, a nevede si vůbec špatně.
Doporučuji ovšem pouštět si pořady z archivu a rolovat, často je to hrozně rozvláčné.

Vlk dokáže věcně argumentovat a jeho názory jsou VNITŘNĚ konzistentní.
Nelze říci, že by skutečnost vědomě zkresloval, "pouze" přistupuje k některým faktům selektivně a ty, které nezapadají do jeho mozaiky, vypouští. Není si toho vědom a je, pravda, dost paličatý.

Přesně opačný názor než k Babišovi či Zemanovi má k Sobotkovi, kterého nekriticky obhajuje - a také to myslí upřímně.

Takže je dobré brát jeho názory kriticky a s odstupem, ale na druhé straně je stále o třídu lepší než většina PROFESIONÁLNÍCH komentátorů v našich sdělovadlech - o mase tzv. politologů radši nemluvit.

Cos se týče možnosti kontaktu s ním - na maily odpovídá... Ale chápu ho, že kdyby se hádal s každým na diskuzích, nedělal by nic jiného, život je krátký - a i tady to občas vypadá jako hádka domovníků - a to jsme tu relativně slušňáci, i když černé ovce se najdou - třeba já.

Pro mne osobně je zde zářným vzorem pan domácí Vidlák, páč je tolerantní a nevidí svět černobíle.
Přestože je mladší než já, občas bych se od něj mohl učit.

Zatím bez slepic

Asfaltový holub se v určitém úhlu světla může jevit maximálně jako bílá vrána, ale nikoli jako černá ovce.:)

Mimo to, že rozděluju lidi na autentické a umělohmotné, tak jsem přišla také na to, že lze lidi dělit podle toho, jak reagují na názory jiných, na ty, kteří hodnotí "KDO co říká" a na ty, kteří hodnotí "CO kdo říká".

I když je Vlk velmi autentický člověk, u mě se bohužel zařadil do kategorie "KDO co říká". S těmito lidmi se prostě nedá debatovat.

Co se týká emailů, Vlk vždy na mé emaily reagoval.

Zatím bez slepic

Maneco,
já osobně bych se spíš než za vránu označil za utajeně řvavě barevného papouška se snahou přebarvovat se do maskovací šedi s jemným nádechem kafebraun do zelena.

Pravda, moje krákání možná poněkud mate.

Berte mne jako produkt vlastnoruční (či vlastnohlavní) genové manipulace.
Ostatně už jsem tuším upozornil na fakt, že mám jako poradce mimozemšťana - on prohlašuje že si mne vybral proto, že jsem RELATIVNĚ nepříliš dementní pozemšťan a navíc zdravě mešugózní.
Se standartními, tzv. normálními lidmi se prý nedá rozumně mluvit a do blázinců ho nechtějí pustit, takže se cítí osaměle.

Tajím před ním, že občas propadám záchvatům normality, abych ho nevyděsil a neodradil.

Zatím bez slepic

Jenže Vlk, kdyby ty diskuse otevíral, tak se na nich nemusí hádat.

Příspěvky v diskusích na novinkách mají pár řádků. Najdete tam pro, proti, výkřiky mimo téma, trollovský nadávky ostatním a odkazy. Jeden příspěvek z dvaceti je zajímavý a to v tom je přínos diskuse. Proto je čtu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je pak těžké vyčítat Babišovi, že existuje !

Zatím bez slepic

Také jste přešel od Vlka k Vidlákovi,správně.
Už jsem to také někde psal,vůbec pravice svou špatnou politikou a zařadím k tomu i ČSSD,napomohli Babišovi vyrůst na politickém poli.Tak jen napíši,co vlastně prosadil Kalousek pro své kamarádi,využívá Babiš.Nikdo se zatím nezajímal.proč to všechno takto Kalousek prosadil,ať jsou to korunové dluhopisy,dotace na biosložky do PH.také dotace od EU,jen pro věrné kamarádi a právě za spolupráce s ČSSD dotace na FE a další.Jen dodám,státní rozpočet nemůže být navržen bez dluhu,bez prodeje dluhopisů,kam by všichni investovali mld.ať jsou to banky,důchodové fondy,ale také naši miliardáři.U toho by mě zajímalo,loňský rozpočet byl navržen s dluhem 70 mld. prodal Babiš dluhopisy v této částce,nebo ne.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chyběla mi diskuze. Člověk se rád pochlubí, když ho něco napadne a rád si přečte, co napadlo jiné, moudřejší.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Klucí, nebudete mi mít za zlé, když zůstanu nestraník? Já vás mám rád všechny.

Zatím bez slepic