Tak už se přidejte

Autor

Tak jsme se včera dozvěděli, že Volkswagen v Líních žádnou gigafactory na baterie do aut stavět nebude… Není divu. Aktivističtí novináři ještě pořád mluví o optimistické elektromobilitě, ale realita je už dávno jinde. O elektroauta není zájem. Jsou použitelné jen pro malou část trhu… Na vesnicích sice lidé mají garáže, aby auta u svého baráku nabili, ale zase jezdí dlouhé vzdálenosti s těžkým nákladem. Ve městech dává elektroauto větší smysl, ale zase málokdo má garáž, aby mohl celou noc nabíjet.

Elektromobilům nesvědčí zima, protože v mrazu klesá kapacita baterie a hodně proudu žere topení v autě. Nesvědčí jim ani léto, protože se baterie mohou přehřívat a hodně proudu žere klimatizace. Rychlonabíjení je mnohem dražší než benzín.

Tohle všechno věděl každý, kdo na základní škole dával v hodinách fyziky pozor a kdo si udělal jakoukoliv maturitu z technického oboru. Měli to vědět experti, poradci, politické elity, investoři, kapitáni průmyslu a především to mělo vědět vedení ČEZu… Většina z nich to také nepochybně věděla, ale jsou to prostě zbabělci, kteří se báli mediálního lynče… paradoxně nejvíc se báli těch médií, které si říkají veřejnoprávní. Málokdo se u nás bojí, že ho properou Parlamentní listy, ale skoro každý se bojí, že ho propere Česká televize.

Odvahu mluvit, mělo jen pár dezolátů… Povětšinou těch stejných, kteří měli odvahu mluvit o muslimské migraci do Evropy a byli ochotni bojovat za to, aby nebyla. Povětšinou těch stejných, kteří už před rokem upozorňovali, že Ukrajina nevítězí a nakonec bude obětována. Povětšinou těch stejných, kteří upozorňovali na grýndýlové nesmysly a varovali před zdražením elektřiny. Povětšinou šlo o obyčejné lidi, kteří se už svého mediálního lynče dočkali, ohrozilo to jejich kariéry, zaměstnání i rodinný život, leckdo se dočkal i kriminalizace a opovržení. Přesto to udělali…

Vrcholoví top manažeři, kteří teoreticky měli mnohem lepší informace, měli mnohem lepší možnosti se ozvat, měli značnou moc i vliv, ti pěkně stáhli ocasy a snažili se na tom alespoň vydělat. Čest výjimkám. Vím, že existují a vím, že riskují své firmy, zakázky i majetky a vím, že se snaží pomáhat jinými cestičkami.

Petr Hampl před časem napsal, že změna přijde, až se zformuje kontraelita. Až se ozvou ti, kteří už něco dokázali. Pokud někdo umí postavit továrnu, naprojektovat most, vytvořit síť služeb a ziskově investovat, váží jeho slovo víc, než slova těch, kteří „jen“ chodí do práce a po večerech píšou blogy.

Hele, není načase, abyste už otevřeně vystoupili?

Včera to byla taková symbolická tečka za elektromobilitou a slibovanými zisky z ní. Dokonce i ti majnstrýmoví novináři už to tvrdí. Před pár dny napsal americký magazín Time, že Ukrajina nevítezí, je zkorumpovaná a Zelenský je vlastně šílenec. Na blízkém východě se rozjíždí další plnotučná válka. Ceny energií mají zase výrazně stoupnout a už teď je díky nim průmysl nekonkurenceschopný. Jediné, čeho přibývá, jsou mrtvoly. Na Ukrajině umírají mladí kluci, v Gaze zase hlavně ženy a děti a v Dubaji padají z oken hoši od Dozimetru… Ne, Vítek za nic nemůže.. Ale alespoň víte, proč potřebuje nahlašovat závadné chování na síti… nedej Bože, aby se na něj pořád upozorňovalo.

I cinknuté průzkumy veřejného mínění nemohou zakrýt skutečnost, že opozice sílí a roste. Podívejte se na hlasování na stránkách Česko proti bídě, koho mají rádi demonstrační dezoláti… Ne, není to reprezentativní průzkum, ale je docela symptomatický. Dokonce se z něj dá vyčíst, jak by si dezoláti představovali sjednocení propadlých alternativních hlasů. Toho se brzy někdo chopí. Dřív než si myslíte.

Jindrovi Rajchlovi se smějí, že se chlubí plnými sály, ale ono skutečně přibývá obyčejných lidí, kteří vidí, že současný systém se blíží ke svému konci. A mají povětšinou hezká auta, takže to nejsou žádní hlupáci. Přestává být problém s financováním tohoto „odboje.“ Partyzáni už mají dostatečné sympatie veřejnosti na to, aby se udrželi v bojové činnosti.

Liberálové končí. Prostě to podělali. Grýndýl nebude výzva, ale průser. Migrace není obohacení, ale průser. Odstřižení od ruských zdrojů není hodnotová politika, ale průser. Elektromobilita je průser. Fialova politika je průser. Rakušan je průser sám o sobě. Obchodní řetězce jsou průser.

A blížíme se ke konečnému průseru – ztrátě práva veta v EU.

Hele, to fakt chcete, abychom to vybojovali my sami? My, co jsme se nelekli mediálního lynče? Pojďte a vystupte. Je nejvyšší čas, postavit se do jednoho šiku. Je nejvyšší čas ještě něco zachránit. Vždyť jestli to takhle půjde dál, tak buď všechno padne (i s vašimi majetky) a nebo vám všechno seberou noví (pirátští) svazáci.

Co ještě se musí stát, abyste se postavili vedle nás? Musí vláda ještě více rozjebatmezinárodní ztahy u ve jménu taiwanských továren v Drážďanech? Potřebujete ještě další výzvy k vystoupení z OSN, přičemž naše kiregsministryně ani neví, kdo předsedá radě pro lidská práva? Potřebujete slyšet ještě další povzdechy Markéty Pekarové Adamové, že netušila, jak je výroba čipů složitá? Potřebujete ještě další ujištění o kvalifikaci našeho odborníka na doprav u Hřiba, který nejezdí na diesel, ale jezdí na naftu? Potřebujete další rozhovor Jindry Rajchla u Bastlové, která se chlubí, že jako novinářka umí hlavně naslouchat?

Kdy přijdete na to, že my přicházíme o práci a musíme chodit na výslechy, ale vy brzy přijdete o továrny, protože ne všechno se dá vystěhovat do Dubaje a obstát ve světové konkurenci, to zvládnou jen nemnozí? Ještě tu máme kus demokracie. Ještě je to celé jen o odvaze, jak ukazuje Fico na Slovensku. Nebo myslíte, že přijde lepší doba? Až Jourová dokončí svoje cenzurní praktiky, nebo až se u nás zavede korespondenční volba?

Proč to sakra musejí pořád dělat jen charismatičtí jednotlivci? Co ještě se musí stát, abyste se odvážili toho, čeho se odvážila parta dezolátů? Nám stačí jen čekat, a to padne. Pak to lidi pochopí. Ale až to padne, tak to znamená, že padnou především vaše podniky. Padnou vaši odběratelé i dodavatelé. Padne trh, který vám vydělává a budou to vaše firmy, které tato vláda bez skrupulí obětuje ve prospěch nadnárodních korporací. Chcete všechno stavět od začátku?

Přemýšlejte o tom, čtěte průzkumy a listujte v nových cenících za elektřinu…

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle agentovné alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička nebo placky z nabídky.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (371 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Komentáře k Vidlákovu úvodnímu článku pište jako odpověď k tomuto oknu. Budou pohromadě a zůstanou na začátku diskuze.
Pokud máte nějaký příspěvek, který přímo s Vidlákovým úvodníkem nesouvisí, vložte jej přes "Přidat komentář" na konci dokumentu.
 
Průměrný počet slepic: 3.4 (18 hlasů)

Vývoj elektromobility v Německu:

ev in de

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DER TREND UND DIE PROGNOSE FÜR DIE ELEKTROMOBILITÄT IM JAHR 2023: DEUTSCHLAND & WELTWEIT

Der weltweite Marktanteil von E-Fahrzeugen (Fahrzeuge mit Stecker) hat in den letzten zehn Jahren einen gewaltigen Sprung nach vorne gemacht – ein Trend, der sich exponentiell fortsetzen wird. E-Fahrzeuge und E-Autos sollen eine zentrale Rolle bei der Verwirklichung des ehrgeizigen Ziels sein, bis 2050 Klimaneutralität zu erreichen. Der neueste Trend deutet darauf hin, dass die rasante Entwicklung der Elektromobilität erst richtig an Fahrt aufgenommen hat. Alle Prognosen für die Elektroautoindustrie in Deutschland deuten jedenfalls darauf hin, dass der Hochlauf der E-Mobilität erst begonnen hat.
Celosvětový tržní podíl elektrických vozidel (vozidla do zásuvky) udělal za poslední desetiletí obrovský skok vpřed – trend, který bude exponenciálně pokračovat. Elektrická vozidla a elektromobily by měly hrát ústřední roli při dosahování ambiciózního cíle dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality. Poslední trend naznačuje, že rychlý rozvoj elektromobility teprve nabral na síle. V každém případě všechny předpovědi pro průmysl elektromobilů v Německu naznačují, že náběh e-mobility teprve začal.

Trend & Prognose für die Elektromobilität weltweit
Trend a prognóza pro elektromobilitu po celém světě

Das Jahr 2022 war schon wie 2021 ein Rekordjahr für den Verkauf von E-Fahrzeugen. Insgesamt wurden weltweit über 10 Millionen E-Fahrzeuge abgesetzt. Es wurden also pro Woche mehr Elektroautos verkauft als noch im ganzen Jahr 2013.
Stejně jako rok 2021 byl i rok 2022 rekordní v prodeji elektromobilů. Celkově se po celém světě prodalo přes 10 milionů elektromobilů. Týdně se tedy prodalo více elektromobilů než za celý rok 2013. 

Weltweit sind 2022 über 26 Millionen E-Fahrzeuge auf den Straßen unterwegs. Das ist 60 Prozent mehr als noch im Jahr 2021 und fünfmal so viele wie im Jahr 2018. 
V roce 2022 jezdilo na silnicích po celém světě přes 26 milionů elektrických vozidel. To je o 60 procent více než v roce 2021 a pětkrát více než v roce 2018.

Auch das erste Quartal 2023 erweist sich als besonders stark, denn in den ersten drei Monaten dieses Jahres wurden weltweit über 2,3 Millionen E-Fahrzeuge verkauft. Das sind 25 Prozent mehr als im Vorjahreszeitraum und stellt einen neuen Rekord dar. Der Großteil davon entfällt dabei auf E-Autos, also rein batteriebetriebene Fahrzeuge.
První čtvrtletí roku 2023 se také ukazuje jako obzvláště silné, s více než 2,3 miliony elektromobilů prodaných po celém světě za první tři měsíce tohoto roku. To je o 25 procent více než ve stejném období loňského roku a představuje nový rekord, z čehož většinu mají na svědomí elektromobily, tedy vozy čistě na baterie.

Im Jahr 2023 werden rund um den Globus bis zu 14 Millionen neue E-Fahrzeuge auf die Straße kommen. So zumindest prognostiziert es die IEA (International Energy Agency) in ihrem erst kürzlich erschienenen Global EV Outlook 2023. Das ist ein Zuwachs von rund 35 Prozent im Vergleich zu 2022. Die IEA sieht insbesondere für die zweite Jahreshälfte von 2023 ein großes Wachstumspotenzial.  
V roce 2023 vyjede na silnice po celém světě až 14 milionů nových elektrických vozidel. Alespoň to předpovídá IEA (Mezinárodní energetická agentura) ve svém nedávno zveřejněném Global EV Outlook 2023. To je nárůst zhruba o 35 procent ve srovnání s rokem 2022. IEA spatřuje zejména pro druhou polovinu roku 2023 velký potenciál růstu.

Průměrný počet slepic: 1.5 (77 hlasů)

Zdá se mi to být propagandou. Možná to platí pro Německo. Pro Kotlinku rozhodně ne. Fabriky nemohou prodat ani to, co mají vyrobeno. V Rusku se sice staví nové fabriky na elektromobily, ale tam je energetická situace poněkud jiná. A to mají dost nafty...

Co se týče předpovědi - uvidíme.

Průměrný počet slepic: 4.7 (70 hlasů)

„Doplňují stávajících deset elektrobusů, které zde jezdí již pátým rokem. Třinec se tak stal městem s nejmodernější a také i nejhezčí autobusovou flotilou v kraji, což mne nesmírně těší,“ zdůraznil Daniel Adamka. Vysvětlil, že elektrobusy jezdí v centru Třince, 17 nových autobusů zamíří do okrajových částí města.

Třineckou flotilu vylepšily nové autobusy - TŘINEC / 12:00 / 9. 1. 2022

Kdo jste ještě nebyl v Třinci, tak si tam schválně zajeďte provětrat plíce ...
Ale už to není jako zamlada, kdy se nad Třincem vznášely mraky všech barev - ze sedadla motorky jsem po brigádní šichtě stíral nejméně milimetrovou vrstvu prachu

A v Praze jsem byl u vytržení, když jsme chodili stážovat na plicní kliniku vedle křižovatky Sokolská-Ječná u metra I.P.Pavlova ...
Ale najdou se i takoví, kteří si libují nejen v politickém, ale i zdravotním masochismu :-)

Průměrný počet slepic: 1.8 (56 hlasů)

cit.: V roce 2022 jezdilo na silnicích po celém světě přes 26 milionů elektrických vozidel

Tož, to bylo na světě asi 1 400 000 007 aut. 

Takže vašich elektroautomobilů byla necelá 2%. 

To není ani jako těch homosexuálů ve světové populaci, 4% ?

Ale proč TOMU nerazit cestu hlava - nehlava, benzín - nenafta, plyn - nevodík,  ethanol - nedřevoplyn ?

Nová doba! Takových zázraků  vědy a vědců a proroků už tady bylo za můj život  víc než hnoje na českých polích!

Takoví vědci tady prorokovali tu srágoru z řepky (dotované z daní poddaných), která ničí nejen motory, ale i pole při jejím pěstování a klima při jejím zpracování!

V laboratořích to "vědcům" fungovalo. V praxi a provozu to není žádný přínos! 

"Devadesát procent nových osobních aut prodaných v Brazílii má flex motor. Celkem to je 40 procent všech osobních aut, co v zemi jezdí. Do roku 2020 by to mělo být dvakrát tolik,"

Víte, Milošu, i ten líh z brambor, kukuřice, ukraruské pšenice, si umíme vyrobit sami. Bez ropy, bez baterií z Číny a surovin z Afriky na ně.

cit.: V případě akutní energetické krize by Švýcarsko mohlo zakázat provoz elektrických aut, omezit Netflix nebo také provoz praček. Obsahuje to návrh připravený švýcarskými úřady pro případ zimního kolapsu či snížení dodávek elektrické energie.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/svycarsko-elektrina-krize-energie-zakaz-elektromobily-netflix.A221205_174903_zahranicni_pmk

Za koho tady máváte zeleným praporem slepého tunelu, na jehož koci není  ani ta bludička?

Průměrný počet slepic: 4.9 (101 hlas)

Vždyť tak krásně dýmaly!

Dokonce jsem si onehdá na programátorském školení "užil" posledního mohykána, ale naštěstí instruktorka doporučila vzít si na to staré oblečení :-)

Ps: Agarine, ta Vaše "slavná" argumentace pochází z 6. prosince 2022 -  nic z toho, co mnozí závistiví Čecháčci moudrým Švýcarům přejí, se nestalo.
Každopádně díky za osvětu - už vím co je flex motor.

Průměrný počet slepic: 1.3 (48 hlasů)

Jen se zhazuješ moulo s tím svým fanatickým hraním si na Švýcara a zlomyslným pliváním na vlast.

Průměrný počet slepic: 4.8 (55 hlasů)

Ale oni se nevracejí k pohonu z minulých století, jako se vrací géniové k elektrobateriím. Oni zajisté dál vyvíjejí motory na paliva,

která nemusí vozit oceány a moři tisíce kilometrů, tahat roury tisíce kilometrů, stavět přístavy a trnout strachy, co si vymyslí majitelé zdrojů ropy nebo plynu.

Už víte, jak se likvidují miliony baterií z elektroaut? Oni už to vědci hledají! 

Tak to bude jako boj s kowidem? 

https://forbes.cz/co-s-bateriemi-z-elektromobilu-cesti-vedci-nasli-reseni-daji-jim-druhy-zivot/

našli velký kulový! Za dotace ze zelené elektřiny a emisních transfuzí vymýšlí.... 

Věřit dnešní wikipedii je to samé jako stepní jedubabě Stehlíkové Ordabájevové.

Průměrný počet slepic: 4.7 (24 hlasů)

Jenže ten přechod od dýmajících parních lokomotiv, na stále kvalitnější pohony, tehdy řídili technici, inženýři. Nynější přechod na elektromobilitu vede Greta Thunbergová.

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)

Agarine, náramně jste mě u toho pobavil... :-)..., Jo - a připadá mi, že těch homosexuálů nejen u nás, ale na celém světě fofrem přibylo. Jsou všude, ty 4% nejspíš už dávno neplatí :-))

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)

Já vím, že 4 % je údaj z Husákovo éry.

Ale dnes je sčítání asi zakázané, jako zakázali sčítat Cikány a romy.

Takž homosexuálních osob budou patrně nižší desítky procent.

 

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)

jen jsou nalezlí všude, kde je na ně víc vidět

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

"Jak je rok dlouhý, nepotkám žádného Afričana. Přesto když se dívám na TV mám pocit, že žiju v Londýně, Paříži nebo New Yorku. Jsem také asi výjimka, ale osobně neznám žádného gaye ani lesbičku. Přesto dívám-li se na TV, mám dojem, že jich je v populaci nejméně 40%. Takové masírování jsem nezažil ani za totality."

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)

odbyt na elektroauta v Německu velký, protože měli na ně dotace. Ale ty se nyní zastavili a zájem o ně klesá. Také kdo by si kupoval brak, který může každou chvíli zahořet a nejde uhasit? Viděl jste někdy hořet obyčejnou elektrokoloběžku?  Nic proti elektroautům, ale jako alternativu a hlavně dobrovolnou a až ve chvíli, kdy se všechny mouchy vychytají a nebude hrozit nebezpečí, že díky nim budeme bez proudu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (58 hlasů)

Komentáře od Miloše už zásadně nečtu, je to ztráta času. Ale na jeho graf reaguji, protože se problematice věnuji velkou část svého profesního života.   

Není nutné mít doktorát z fyziky, stačí mít středoškolské znalosti  a trochu selského rozumu, aby nám docvaklo, že masivní rozšíření elektromobilů je jen podraz na lidi a další cesta,  jak  je ojebat. Protože tady platí jisté zákony, kterým říkáme fyzikální a ty nezmění ani sveřepá ideologie euro-komoušů.

Tabulky snesou úplně všechno a pokud jsou údaje v té od Miloše pravdivé ( co takhle uvést odkaz ?) , jen to dokazuje, jak jsou lidi na "vyspělém západě"  naivní a snadno manipulovatelní. Nemám čas a ani chuť  přesvědčovat někoho, kdo si  žije ve svém euro-hodnotném snu,  ale alespoň pár argumentů:

- pokud  podrazáci  z euro-komisariátu  prosadí  zákaz aut se spalovacím motorem, kde se asi tak bude brát  to obrovské množství elektrické energie?  Ze vzduchu to nebude, takže z  elektráren. A kolik je bezemisních ? Mnohem méně, než těch s emisemi. Tady  emise se jen přesunou z aut do elektráren.  Tupci v Německu si zavřeli jaderné elektrárny. Aby mohli nějak fungovat,   berou elektřinu od nás a proto ji  máme tak drahou ( prý za drahou energii může Putin, ha ha, tomu může věřit tak leda Pekarová ). Jenže naše energie je nezachrání, tak se zase bude spalovat  uhlí a z toho se budou dobíjet elektromobily. A teď ta ojedávka na lidí: až bude hodně elektromobilů, euro-komouši řeknou, že sice elektromobily jsou bezemisní, ALE  elektřina je emisní, takže budou  vysoké  "euro odpustky"  za elektřinu ( bla bla uhlíková stopa bla bla ) . A jsme tam, kde jsme byli. Jenže eurokomouši vyinkasují z lidí mnohem více peněz. Jednak na odpustcích, druhak na DPH protože  elektromobil je výrazně dražší, než  obyčejné auto a  za třetí na  budování infrastruktury pro dobíjení. To by představovalo obrovskou, nepředstavitelně velkou investici. A zakázky dostanou jen ti správní soudruzi ....    A jsem si zcela jist, že eurokomouši mají další "vychytávky"  na lidi předpřipraveny.

- budování infrastruktury pro dobíjení  by bylo nezbytně nutné,  protože současné rozvody nejsou v žádném případě dimenzované na přenos takového množství energie, které je nutné pro hromadné nasazení elektromobilů

- naprosto zcestné je vyrábět tak obrovské množství baterií, aby se baterie na bázi lithia masivně nasadily v automobilovém  průmyslu. Už jsem tady jednou psal, technologie těžby lithia ( platí pro zásoby lithia v ČR )  extrémně zatěžuje životní prostředí. Jen velmi stručně o principu těžby lithia: do země se udělají velmi hluboké díry. Do těch se  pod vysokým tlakem  a v obrovském množství  vtlačuje toxická šmakuláda a zem se proplachuje touto jedovatou směsí. Výsledkem je, že lithium se v této kapalině rozpouští a kapalina se odčerpává na další zpracování. Samozřejmě značná část chemie zůstane v zemi. Podzemní vody jsou zničeny,  stejně tak okolní krajina. Děkujme Bohu, že se u nás lithium  prozatím těžit nebude ( více o těžbě lithia např. zde: https://oenergetice.cz/elektromobilita/nove-metody-tezby-lithia-mohou-zpristupnit-dosud-obtizne-dostupne-rezervy  )

- vůbec není a v dohledné době z principu nebude vyřešena dokonalá  bezpečnost elektromobilů. V benzínovém ( naftovém ) autě se jednoduše uzavře přívod paliva ventilem a auto je zabezpečeno, samovznícení nehrozí. Jenže v elektromobilu jsou baterie o poměrně vysokém napětí stále připojeny k elektronice. Stále:  365/24/7. A právě to  je zdroj občasných požárů. Z principu ( nelze tomu zabránit ) má elekronika občas poruchu. Je k tomu  poměrně složitá věda, jen zmíním, že každá elektronická součástka má matematicky definovanou tzv. střední dobu do poruchy. Takže čím více součástek v čím náročnějších podmínkách  ( vibrace, horko/mráz/mokro/ vichřice ..., )  tím více se nám zvyšuje pravděpodobnost závady.  A pokud se jedná o výkonovou, silovou elektroniku a Li baterii a dojde k poruše, máme ohňostroj který se velmi obtížně hasí. O tom, kolik stojí hašení a následná likvidace hořícího elektromobilu bude stát peněz  a jak to zatíží životní prostředí raději nechci přemýšlet. 

- dotace na elektromobily a dotace obecně = zrůdnost největší, která pokřivuje realitu. Kde se berou peníze na dotace? Z NAŠICH daní, z našich peněz. Dotace ve výsledku  zaplatíme my všichni, jenže při tom zůstane značná část NAŠICH peněz papalášům.  Už tady máme vychytávku v podobě poplatků za "zelenou energii" , díky čemuž všichni platíme ( jak říká Okamura ) solárním baronům. Takže ještě přijde poplatek za "zelené elektromobily" , aby bylo na dotace z čeho brát ?

- likvidace použitých Li baterií  je docela problém. Takže skládky? Nebo drahá a složitá recyklace? Jo, to je lepší -  další cesta tak vytahat z lidí peníze.

- zapomeňte na to, ze když si koupíte za těžký prachy elektro auto, tak vám bude jezdit a sloužit  10...20 let jako poctivý auto se spalovacím motorem. Poruchovost složité elektroniky, elektrochemické procesy v objemných bateriích .... no jo, trend je jako se vším ostatním: zákazníku zaplať a brzy si kup nové.

- atd. atd. atd. 

Závěr: elektromobil  je pěkná ale drahá hračka. Ten kdo na to má finance, tak jako druhé ( třetí ) auto do rodiny na popojíždění po městě se může hodit. Ale prosím ZA SVOJE, já nechci podporovat dotacemi milionáře, co si koupí jako svoje třetí auto elektromobil. Plošné nasazení elektromobilů je naprostý nesmysl. Současná technologie na uchovávání energie na bázi lithia není na dostatečné technologické úrovni.  Skoro to vypadá, že ty euro-komouši  skutečně počítají s tím, že běžný člověk auto prostě mít nebude. Protože pokud se zredukuje počet dnešních aut pod  cca 5%, pak by elektromobily asi mohly mít úspěch. Ale opravdu to chceme, chceme euro-komunismus? 

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (92 hlasů)

... o elektromobilech je názorných školním příkladem rozporu mezi diletanty (zastánci elektromobility) a profesionály (odpůrci, alespoň co se masovosti týče). Bohužel, třicetiletá devastace českého školství po vzoru Západní vzdělanostní politiky přináší bohatou úrodu kyselých plodů. "Zlaté české ručičky"? To platilo za R-U, první republiky a socialismu. Koneckonců, v koloniích byla vzdělanost a kvalifikovanost vždy až na posledním místě zájmu kolonizátorů. Proč asi?

Nikomu se nechce makat. Ani těm několika, kteří díky inkluzi zvládli základní vzdělání. Proč také, když i bez každodenní, poctivé a společensky užitečné práce se dá slušně žít? Sociální antropologové, sociologové, politologové, různí koučové a jim podobní včetně příživníků Českou republiku mezi evropskou elitu nedostanou. Pro eurohujery je to jen příležitost k politice kulturalismu a podpoře imigrace. Oni ti šílenci si totiž myslí, ba co víc, jsou přesvědčeni, že ti nezvaní příchozí tady budou hákovat na stavbách, na polích, u strojů v továrnách, nebo v projekčních kancelářích a výzkumácích. Jací to jsou pracanti vidíme u nich v rodných zemích!

Průměrný počet slepic: 4.8 (45 hlasů)

Olin, další člověk se zdravým rozumem... Jo, inkluze. To je snaha o debilizaci populace - s takovou se pak snadno manipuluje...

Průměrný počet slepic: 4.6 (33 hlasů)

DER TREND UND DIE PROGNOSE FÜR DIE ELEKTROMOBILITÄT IM JAHR 2023: DEUTSCHLAND & WELTWEIT

Gibt es Alternativen zur Lithium-Ionen-Batterie? Neue Roadmap skizziert Einsatzfelder, Märkte, Kosten und Herausforderungen für alternative Batterietechnologien

Ohne Lithium & Kobalt: Akkuriese liefert saubere Batterien an Autohersteller

Vědci představili revoluční zinko-vzdušné baterie

Ps: začínat nabývat přesvědčení, že kdyby ČR v EU nebyla, musela by ji založit sama - holt někdo musí mít víc rozumu a táhnout ostatní
Tady mi to přijde jako totální úpadek rozumu :-) Ale možná ta mlčící většina se zdejšími agitátory zmasírovat tak snadno nedá.

Průměrný počet slepic: 1.7 (27 hlasů)

Zinko-vzdušné baterie už zcela běžně  používáme několik DESÍTEK  let.  Typické využití je v naslouchadlech pro neslyšící. Tyto baterie jsou vhodné tam, kde se pracuje s nízkými proudy. Takže pro automotive zcela nevhodné.  Už samotný princip  těchto baterií  - oxidace zinkové elektrody vzdušným kyslíkem způsobuje,  že tyto  baterie  nejsou schopny dodat větší proudy

Ostatní odkazy od Miloše jsem raději ani neotevíral. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

jsou taky mnohem těžší než káry na benzín a tak se mnohem víc odírají pneumatiky a brzdové desky

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Já bych si dovolil doplnit pana BoBo. Asi před rokem jsem si udělal takový výpočet množství elektrické energie, kterou elektro-auta spotřebují.

Tady je výsledek: Kdyby všechna osobní vozidla v ČR (v množství v jakém jsou dnes přihlášena) byla nahrazena elektromobily o výkonu pouhých 50 kW a  během jednoho dne by všechna tato osobní elektro-auta byla v provozu pouhých 20 minut, musely by všechny elektrárny v ČR pracovat 5 hodin na plný instalovaný výkon, přičemž by tento vyrobený výkon spotřebovávaly jen a jen ony elektromobily. Nic jiného. (Dodávám, že na plný instalovaný výkon elektrárny nikdy neběží.)

A to si ani nechtějme představit, jak by musela vypadat  elektrická distribuční energetická soustava.

Z toho plyne, že elektromobily vůbec nemohou nahradit auta se spalovacími motory za předpokladu, že zůstane současná intenzita provozu.

Je tu ovšem ještě jedna možnost, o níž se nemluví, ale v myslích "elit" nepochybně hárá. A sice, že když se přestanou vyrábět auta se spalovacími motory a budou jezdit pouze elektromobily, tak bude pojednou na silnicích, které jsou den ode dne neprůjezdnější, místa jak před šedesáti lety. To proto, že si obyčejní lidé, lidé práce, elektro-auto, které stojí čtyřnásobek auta se spalovacím motorem, nebudou moci koupit.

Dobrou noc přeje všem Jiří.

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)

Třinec je lídrem městské elektromobility v Česku

babus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Že mu to před 5 lety s karafiátkem pro řidičku nových elektrobusů slušelo?

Ano, někomu ještě na dýchatelném ovzduší ve městech záleží, ne všechny v Česku při slově elektromobilita osypává kopřivka :-)

Když už tedy chcete placením daní přispívat na živobytí někomu, kdo vás nenechá o ničem spolurozhodovat,
volte toho, komu zůstalo trocha zdravého rozumu: kdo fandí přinejmenším elektrobusům!

Průměrný počet slepic: 3.1 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Včera jsem tady dal článek o jaderné energetice. Trošku jsem to rozvedl, ale měl jsem docela pochybnosti zda se to sem hodí a určitě jsem nepředpokládal, že se dnes budu k tomu vracet.
 Nicméně ohlas byly docela pozitivní. A Bob mě docela překvapil svoji reakcí:
"V Rusku v Bělojarsku už pracuje reaktor na uran 238. Jen v úložištích ve 2 elektrárnách v ČR je uranu 238 ve "vyhořelém" palivu na 800 (osmset) let provozu !!!! Zadarmo palivo na 800 let !!!"
 
Tak jsem prošel ruský internet a našel k tomu relevantní článek, který Bobovu informaci potvrzuje a uvádí detaily. Já to považuju za senzaci a nechápu, že se o tom nemluví, vždyť to je obrovský posun pro celé lidstvo! To není nějaký vzdálený příslib, který se zase brzy rozplyne. Prostě, ono to už funguje, nemusí se vymýšlet žádné fantasmagorie, když už cesta byla prošlápnuta.
Ještě než sem dám vlastní článek uvedu jen par vět pro snazší pochopení toho, o čem se v tom článku mluví.
 
Obohacené jaderné palivo, které původně obsahovalo cca 5% uranu 235 a 95% uranu 238 prošlo jaderným reaktorem, kde došlo ke štěpení uranu 235 přičemž se uvolnila energie, která se použila k výrobě elektřiny. Po jeho vyčerpání se nahrazuje novým palivem a to výjmuté palivo se ukládá do nějakého dočasného skladu a označuje se jako vyhořelé palivo. Ale pořád v něm zůstává velký podíl uranu 238. Ono se v reaktoru trochu přetvořilo, nicméně tam najdeme izotopy uranu a plutonia, včetně U-235, U-238 a Pu-239. Toto vyhořelé palivo je radioaktivní a jeho skladování klade vysoké bezpečnostní nároky. Ale vyhořelé palivo může projít procesem recyklace, kdy se izolují izotopy uranu a plutonia od ostatních zbytků vyhořelého paliva. Z izotopů plutonia a uranu se vytvoří jejich oxidy PuO2 a UO2, které se smíchají v určitém poměru, a tím se vytvoří palivo MOX
S tímhle úvodem můžeme přejít k vlastnímu článku
 
Rusko učinilo krok směrem k energetice budoucnosti
Zdroj: fondsk.ru,19. října 2022
 

V roce 1945 Enrico Fermi prohlásil, že země, která jako první vyvine reaktor na rychlé neutrony, bude mít značnou výhodu ve využívání atomové energie.
Dne 22. září 2022 došlo k události, která by mohla změnit život lidstva k lepšímu. Ve Sverdlovské oblasti byl poprvé uveden na plný výkon čtvrtý blok Bělojarské jaderné elektrárny s reaktorem na rychlých neutronech BN-800. V rámci tohoto projektu se uskutečnilo první spuštění reaktoru.
Reaktor na rychlé neutrony je jaderný reaktor bez (moderátorů) tj. bez zpomalování neutronů pomocí vody nebo grafitu v aktivní zóně.
Reaktory s rychlými neutrony používají jako chladivo lehké tavitelné kovy, nikoli vodu. V Rusku, v Bělojarské JE, používá reaktor BN-800 sodík.

Aktivní zóna reaktoru v Bělojarsku není naplněna konvenčním uranem 235, ale takzvaným palivem MOX. MOX (Mixed-Oxide fuel) je jaderné palivo, které obsahuje několik druhů oxidů plutonia a uranu.
 

Belojarský reaktor BN-800 byl sice od počátku navržen pro palivo MOX, ale zaváželo se do něj postupně. V roce 2014 tvořilo většinu startovací zavážky konvenční uranové palivo (BN-800 na něj v zásadě může pracovat také), 16 % tvořilo palivo MOX.
V lednu 2021, po dalším zavážení, se podíl paliva MOX zvýšil na jednu třetinu. V lednu letošního roku pak až na dvě třetiny. Koncem září byl blok plně zavezen palivem MOX vyrobeným v Těžebně-chemickém kombinátu v Železnogorsku v Krasnojarském kraji.
Hlavní výhodou reaktoru na rychlých neutronech je, že umožňuje využít recyklovaného vyhořelého jaderného paliva z jaderných elektráren, čímž vzniká uzavřený jaderný palivový cyklus. Tímto způsobem budeme schopni využít všechen jaderný odpad pro výrobu elektrické energie.
Reaktor na rychlých neutronech navíc umožňuje přímo využívat běžně těžený uran-238, jehož zásoby vystačí na více než tři tisíce let.

I když není Rusko ve skutečnosti průkopníkem ve vytváření reaktorů na rychlých neutronech, podařilo se mu využít palivo MOX jako prvnímu.
 
Samostatně o "věčnosti".

Nyní všechny světové jaderné elektrárny s výjimkou Bělojarsku používají uran-235, který tvoří méně než jedno procento v přírodě dostupného uranu. Reaktory na rychlých neutronech využívají v palivovém cyklu uran-238 (který tvoří více než 99 procent přírodního uranu) k výrobě plutonia a jeho opětovnému využití v reaktorech. Palivo pro reaktory na rychlých neutronech vystačí lidstvu na více než tři tisíce let.
Dalším krokem ve vývoji jaderné energie na rychlých neutronech bude projekt BREST-300. Vzniká v rámci projektu Průlom, který realizuje Rosatom. Místo sodíku se jako chladivo používá olovo s bodem tání 327 ℃. To zjednodušuje řízení a zvyšuje energetickou účinnost reaktoru.
Konstrukce BREST-300 zajišťuje tzv. přirozenou bezpečnost: havárie v důsledku nekontrolovaného uvolňování neutronů mohou vést k řetězové reakci a explozi reaktoru je u tohoto reaktoru z principu vyloučena.
Reaktor tohoto typu o elektrickém výkonu 300 MW se již začal stavět v Seversku (Tomská oblast). Kolem něj bude vybudován komplex, který umožní řešit úkoly regenerace paliva. A všechny procesy vytváření uzavřeného palivového cyklu budou soustředěny na jednom místě.
Až projekt BREST-300 úspěšně dokončí úkol uzavření jaderného palivového cyklu, bude mít Rusko téměř nevyčerpatelný zdroj energie.

A ještě historická rekapitulace

Prvním reaktorem na rychlé neutrony se sodíkovým chladivem byl americký EBR I, spuštěný 20. prosince 1951, který však nebyl připojen k rozvodné síti, energie se využívala především k osvětlení budovy, v níž byl reaktor umístěn.
Reaktor byl odstaven v roce 1965 a byl spuštěn druhý reaktor, který byl ale odstaven v roce 1994. Vlastníky amerických jaderných elektráren jsou většinou soukromé společnosti, které v rychlých reaktorech nevidí komerční výhody oproti klasickým "tepelným" reaktorům. A téma zajištění téměř věčné energetické základny lidstvu není Američanům blízké.
Američané neuspěli ani s vojenským využitím sodíkových rychlých reaktorů. Sodík prudce reaguje s vodou a hoří na vzduchu, což komplikuje případnou nehodu s únikem chladiva. Proto byly po třech letech provozu jediné americké ponorky se sodíkovým chladivem USS Seawolf vyvozeny negativní závěry o použitelnosti tohoto typu reaktoru v ponorkovém loďstvu, reaktor byl nahrazen konvenčním reaktorem voda-voda a Pentagon experimenty s využitím rychlých reaktorů zastavil.
Dne 14. července 1974 byl ve Francii uveden do komerčního provozu reaktor Phoenix s palivem MOX. Kvůli několika haváriím byl však opakovaně zastaven, znovu spuštěn, poté opět zastaven a nakonec v únoru 2010 odstaven, aniž by dosáhl svého projektovaného výkonu.
V Japonsku neměly rychlé reaktory takové štěstí: v roce 1995 došlo v reaktoru Monju čtyři měsíce po spuštění k velkému úniku sodíku. Poté se 15 let jaderná elektrárna opravovala, ale při opětovném spuštění došlo opět k havárii. Od té doby je reaktor mimo provoz.
Indie má výzkumný rychlý reaktor FTBR, ale Indové nebyli schopni po mnoho let spustit demonstrační reaktor PFBR-500 kvůli nedostatku zkušeností a odborníků. Četné poruchy experimentálního zařízení zpochybnily realizaci tohoto projektu.
Jedinými vážnými konkurenty Ruska v této oblasti jsou Číňané, kteří však používají ruské palivo s obohaceným uranem: v roce 2011 spustili experimentální reaktor na rychlých neutronech CEFR a nyní staví demonstrační blok, který by měl být uveden do provozu v příštích letech.
První čínský experimentální reaktor CEFR o výkonu 65 megawattů byl navržen v 90. letech minulého století v Rusku, ale Číňané jej postavili na vlastní náklady. Tento blok, spuštěný v roce 2010, se stal pro Čínu jakýmsi zkušebním polygonem, na kterém získala představu o tom, jak stavět a provozovat rychlé sodíkové reaktory. Od roku 2011 až do současnosti je však CEFR v poloprovozním stavu. Úkol převést reaktor na provoz s částečným podílem paliva MOX se zatím nezdařil.
Průměrný počet slepic: 4.9 (87 hlasů)

Už před dvaceti jsem dostal přednášku o využitelnosti tzv. "vyhořelého paliva". 

Každé město i vesnice by mělo energii na teplo i světlo z tzv. vypálených zdrojů záření. 

Zrovna u nás je vedle v Jáchymově skladiště na hodně dlouhou dobu.

Ale na pramenu využití sedí žáby a cpou lidstvu každou generaci objevy těch "vědců" a jejich nezpochybnitelnost.

A tak nám tu rostly elektrárny uhelné přes pět desítek let, aby je nahradily elektrárny atomové, pak plynové, větrné, vodní, solární...

I ty soláry mimo zeměkouli už jsou vymyšlené a přenos elektřiny dolů na Zem. 

Ale....

Průměrný počet slepic: 4.4 (38 hlasů)

Rychlý reaktor – Wikipedie
https://en.wikipedia.org/wiki/Breeder_reactor

RYCHLÉ MNOŽIVÉ REAKTORY (cez.cz)

Mezi negativní stánky je nutné zařadit násobně vyšší investiční náklady na výstavbu takového zdroje a rovněž jeho nákladnější provoz, který při současných nízkých cenách jaderného paliva příliš nedává ekonomický smysl. It was expected that breeder reactors would quickly become economically competitive with the light-water reactors that dominate nuclear power today, but the reality is that capital costs are at least 25% more than water-cooled reactors.

It was thought that breeder reactors could be as safe and reliable as light-water reactors, but safety issues are cited as a concern with fast reactors that use a sodium coolant, where a leak could lead to a sodium fire. Jmenujme nejprve hlavní komplikace: reaktor pracuje s velkou hustotou štěpitelných prvků, z daného objemu se uvolňuje velké množství tepla, rychlé neutrony podstatně zkracují odezvu reaktoru na vnější vlivy (i na ovládání), únik sodíku představuje nebezpečí požáru.

První rychlé reaktory se začaly objevovat již v padesátých letech dvacátého století a zprvu se mohlo zdát, že tato varianta může konkurovat té s tepelnými neutrony a moderátorem. Na tomto místě by ovšem bylo dobré podotknout, že výzkum jaderných reaktorů zpočátku probíhal zejména na vojenské bázi. Jaderné reaktory se stavěly tak, aby z nich bylo možné získávat plutonium na výrobu jaderných zbraní, a také jako demonstrační jednotky, které měly ověřit, zdali je možné reaktorem pohánět jadernou ponorku či loď. Americké námořnictvo tak současně rozvíjelo projekt ponorky s jak s tepelným, tak i s rychlým reaktorem. Reaktor s tepelnými neutrony se však ukázal jako technicky schůdnější řešení a proto byla koncepce rychlých reaktorů do velké míry opuštěna

Průměrný počet slepic: 3.6 (32 hlasů)

když píšeš o Švýcarsku, tak tě beru jako zdroj solidních informací, tak si nekaž reputaci. :-)
Přečti si ještě jednou ten článek "Krok směrem k energetické budoucnosti" a zejména jeho třetí část "historickou rekapitulaci", ve které se píše o těch problémech, co uvádí Wikipedie. Ale to neznamená, že se pokrok zastavil, že někomu, když o to usiluje, se nepodaří ty problémy překonat. Ten článek je o události přibližně rok staré, kterou patrně Wikipedie nezaznamenala. Nebo třeba nechtěla zaznamenat, protože se udála v Rusku. 
Ale mít možnost zrecyklovat vyhořelé palivo a znovu jej smysluplně použít pro výrobu elektrické energie, považuju za velký pokrok. Vždyť si s vyhořelým palivem uživatelé jádra dosud nevěděli rady a chtěli  pro něj budovat hluboko v podzemí drahé sarkofágy, kam by se ukládalo "na věčné časy". 
U jádra proti, uhlí, ropě nebo plynu je spotřeba množtví vstupní "suroviny" velmi malá. Přesto těžba uranové rudy přijde na velké peníze. V uranové rudě se koncentrace uranu pohybuje mezi 0.1 až 1% a když získáš čistý uran, pak se u klasických reaktorů musí provádět nákladné obohacování. Tohle všechno odpadne protože vyhořelé palivo obsahuje uran již v koncentrované podobě. Samozřejmě musí se z něho vytvořit palivo MOX, což bude taky něco stát, ale určitě řádově méně. A u nového paliva dokážou reaktory s rychlými neutrony využívat uran 238, takže zcela odpadá obohacování. Chápu, že to pro tebe, jako odpůrci jádra, není příliš dobrá zpráva, ale není pořád posvícení.  :-)
Průměrný počet slepic: 4.9 (36 hlasů)

Někdo dobře ví, co se dá s vyhořelým palivem dělat .

Takže stát si postaví to "úložiště" a protože se zjistí, že provoz je moc drahý, ujme se toho odborná firma.

A pak to bude jako s vodárnama a kanálnama  nebo jako s českou bruselvizí.

Péče bude pečlivá jako o tu českou naftu v Germánsku.

Informace budou tajné a poslanecká komise bude němá jako při schvalování hospodaření bruselvize na Krkavčích horách.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

Krkavčí hory :-))) To by se mohlo ujmout!

Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)

Článek jsem dohledal a porovnal s ruskou verzí wikipedie. Technologie to je bezesporu zajímavá. Provozně bezpečná až s olovem místo kovového sodíku, což je teprve od roku 2021 ve výstavbě.

Ale nikde ani slovíčko o ekonomické stránce. Tady všichni křičí, jak jim fotovoltaika tahá z kapes poslední korunu. Ale vůbec nikdo si neuvědomuje, kolikrát nákladnější je výstavba nových jaderných bloků. A když to bude kombinace pomalých a rychlých neutronů, tak to bude - tipnul bych si - víc než 2x dražší než současná jaderná elektřina.

A úplně bezodpadové to nejspíš taky nebude, jak uvádí en-wikipedie:
Fast-neutron reactors can potentially reduce the radiotoxicity of nuclear waste. Each commercial scale reactor would have an annual waste output of a little more than a ton of fission products, plus trace amounts of transuranics if the most highly radioactive components could be recycled. The remaining waste should be stored for about 500 years.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

Mě šlo o to, že reaktor BN-800 jede od konce září 2022 pouze na palivo MOX, tedy recyklát z vyhořelého paliva. V tom vidím ten průlom. Že to není: ani uvažuje se ani chystá se nebo patrně bude atd., ale že to už je realita.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

CCCP dopadl jak dopadl z důvodů ekonomických problémů (pramenících ze systémových chyb).

Během výměnné stáže jsem na vlastní oči viděl v tehdejší Uzbecké CCP ten žalostný kontrast: obrovské investice do výzkumu a vývoje - supermoderní sluneční pec, kterou obklopovaly domky uplácané z hlíny, dřevěné byly jen rohové sloupy, na zápraží sušili oslí trus jako palivo do pece ...

Rusko je velká země, kde realitou se může stát i velký technologický průlom s nulovým ekonomickým potenciálem.

Průměrný počet slepic: 2 (11 hlasů)

".... v Rusku v Bělojarsku už pracuje reaktor na uran 238 ... já to považuju za senzaci a nechápu, že se o tom nemluví, vždyť to je obrovský posun pro celé lidstvo! ..."

Vlastně jste si odpověděl sám: 

- protože v Rusku ( vždyť to je přece podle euro-komoušů zaostalá země )

- protože  obrovský posun pro celé lidstvo ONI nechtějí

a  jen dodám, že ONI by  z využití U238 neměli  dostatečný kšeft

Průměrný počet slepic: 4.8 (31 hlas)
Trvalý odkaz

-------------------------------------------------------------

Pekarová:

Agenti STB jsou nejen urážkou všech obětí

bývalého režimu, ale také bezpečnostní ohrožení

pro náš stát. Proto znovu zavedeme lustrační zákon.“

------

Chudák PePa. Určitě tohle čekal od kohokoliv, ale

že po něm půjdou vlastní lidé, to asi nečekal.

Průměrný počet slepic: 4.8 (98 hlasů)

Nově vzniknuvší koalice SMER, Hlas a SnS na Slovensku se dohodla na následujících zákonech:

1) ani korunu (euro) z veřejných peněz pro politické neziskovky

2) ani jeden náboj na UA, jen humanitární pomoc

3) dávky jen pro občany UA z bojové oblasti

4) nový mediální zákon zakazující politickou cenzuru a zákon o veřejnoprávní televizi, který neumožní informovat jednostranně

5) ústavní zákon (KDH přislíbilo svoje hlasy) zakazující manželství pro všechny včetně zákazu propagace LGBT ideologie na školách

Průměrný počet slepic: 4.7 (91 hlas)
Trvalý odkaz

Přivítání Putina v Emirátech....     Facebook

Průměrný počet slepic: 4.5 (28 hlasů)
Trvalý odkaz

"Bída z lidí lotry činí a vlky z lesů žene hlad". Teprve tehdy, až se tato Villonova slova stanou skutečností, se doposud pasivní a flegmatičtí lidé ve svých "pelíšcích" proberou, a když si vypůjčím Zápotockého slova, pak teprve "vstanou noví bojovníci". Ono s plným žaludkem se nejen nechce pracovat, ale ani bojovat!

PS: pan Rajchl sice říká správná slova, ale nemá podle mě charisma. Měl by své názory napsat a nechat je říkat někoho jiného. Já bych na něj nevsadil.

 

Průměrný počet slepic: 4.1 (38 hlasů)

To není světlo, ba ani tma. Charisma měl prý Hitler. Charisma má prý i  šišla Khárl S. Přičemž, z mého pohledu byl Hitler magorem zralým na svěrací kazajku, při každém svém řečnickém vystoupení. Náš, jejich Karel byl a je takový hatla-patla-blábola. Říká se, že stokrát vyřčená lež se stává pravdou. S tím charismem je to podobné, ale stačí to říci o někom třeba jenom jednou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (26 hlasů)

Charismometr. 

Už existuje - je to počet lidí na demonstraci. Ale je to to něco jako jalový proud. Vektor demonstrace je posunutý a účiník může nbýt docela malý. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

Souhlasím, dokud nezačnou propouštět nadnárodní korporáty narvané zbytnými lidmi, nic moc se nestane. Zrovna včera ke mně jeden kolega, zjevně pod neustávajícím vlivem režimní propagandy, s rozhorleně zlostným výrazem prohodil: "Vždyť ti Rusáci už nemají kým bojovat, všichni jim utekli do zahraničí!".

Tihle lidi kolem sebe na ulici všechny ty ukrajinské chlapy v jatečním věku nevidí a z hypnózy se proberou, až když je nebo jejich partnera někdo vyhodí z práce.

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Měl jsem tu docela rozsáhlý příspěvek o předčasnosti elektromobility, ale zavadil jsem o F5 a článek šel do "džu".

Tak jenom krátce: V Petrohradě jsem předloni viděl spoustu elektromobilů, mnohem víc, než u nás nebo v Rakousku. Ale všechny byly "služební". Úřady pošta, různí údržbáři, církev. Pro ně se e-auto asi hodí. U nás zatím nemáme připravený systém a nemáme pro ten systém nabíjecích stanic ani dost elektřiny. Přesto že v počátcích automobilismu držel rychlostní rekord elektromobil. Elektromobilita je, myslím, předčasná.

Ohledně neochoty většinové populace se nějak viditelněji  ozvat: Všichni znají systém "vaření žáby". Takto se chovají nejen obojživelníci, ale i savci, primáti a lidé. Až se dostane chudoba do takové ho stádia, že přijdete (pěšky) z práce do tmavého a studeného bytu, protože nebude  čím zatopit (proud vám pro neplacení  odpojili) a vytáhnete z tašky tu trochu jídla, které nebude stačit pro všechny, tak budete daleko ochotnější vyběhnout do ulic a dát věrchušce zřetelně najevo, že už tam nemá co dělat - a riskovat přitom i nějakou tu ránu pendrekem nebo sprchu z hasičského auta. Venkov se asi nepřipojí - sedláci si vždycky nějak poradí. Vždycky si poradili.  A ještě na pitomých měšťácích trochu zbohatnou.

"... a vlky z lesů žene hlad!" (F. Villon)

Průměrný počet slepic: 4.8 (51 hlas)

bohatnou města na práci venkovanů. Kdysi jsem s někým polemizoval o tom, že Praha platí nejvíc DPH na obyvatele. No jo, třeba takový ČEZ platí DPH v Praze. A kolik že elektřiny se tam vyrobí? A jaké mají platy na venkově, kde se vytváří hodnoty i přes klacky pod nohama házené z Prahy oproti těm, co ty klacky hážou? Bude jen správné, když  se to trochu srovná.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Já věřím, že se ti Furianti nespojí. Ne, že by spolu nekomunikovali, ale nebaví se spolu.

Neznám žádná družstva a spolky pěstitelů, výrobců, producentů, dopravců.

Každej jede na sebe a sám i padne na hubu. 

To vyhlášení opětovného zdražení elektřiny, nikoliv proudu, ale distribuce ? o desítky procent položí zbytek, který přežil kowida a státní sabotáž průmyslu i služeb.

Už se těší, až dnešní vládní škůdce zemské vystřídají ti staří ksichti, kteří s Fialou a spol. nekamarádí a čekají na pád Pětipracek.

Možná přijdou o iluze, když teď tatíček (padre) bude muset vrátit VW to všimné za to, že se v Líních zruší strategické letiště a možná postaví montovna na českou elektřinu za německé ceny. To bude Fijalovic bolet. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

Vzal jsem Martu do Renaultu, dle vnitřního hlasu. Má totiž ten správný objem a to nejen pasu. V garáži jsem s touhle Martou svůj čas zabíjel, celou noc jsem místo auta, Martu nabíjel.

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)

🫣

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

"Potřebujete další rozhovor Jindry Rajchla u Bastlové, která se chlubí, že jako novinářka umí hlavně naslouchat?" ... o tomto rozhovoru jsem už slyšel, ale ani zaboha jsem ho na internetu nenašel, tak sem to po hodině vzdal. Byla by nějaká dobrá duše, která by mně nasměrovala správným směrem?

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)