Wo steckt die verdammte Turbine?

Autor

Wo steckt die verdammte Turbine? – litterate.cz

Dnešní doba je fakt zajímavá. Na jedné straně tu máme globalizaci s jejím nesmírně konkurenčním prostředím a obrovským tlakem na výrobce, k tomu výraznou orientaci na spotřebitele a propojení dodavatelských řetězců na celou planetu. Třeba z hlediska mého zemědělského oboru sahá globální byznys na téměř každé pole v této republice (vyhýbají se tomu jen vidlácké záhumenky) a platí to nejen o komoditách, ale i o hnojivech či chemii. Téměř všechno se vyrábí ze zaměnitelných dílů, málokdo je výrobcem něčeho od A do Z a skoro každá komponenta se vyrábí na mnoha místech a v mnoha firmách. Všechno se do odkudkoliv přepravit kamkoliv. Kdykoliv si mohu objednat ventilátory z Indonésie a pokud mi nebudou vyhovovat, mohu si koupit jiné z Turecka…

A na straně druhé… celá Evropa jde do prdele kvůli jedné blbé plynové turbíně….

Vezměte si mapku plynovodů v Evropě. To je síť snad hustší než železnice. Těch tras z Ruska, ze Severního moře, od plynových terminálů, Jamal, Nordstrým a desítky dalších. Propojené dokonce i pro reverzní chod. Říkali nám, že právě tato plynovodná infrastruktura je záruka, že Rusové plyn nezastaví, protože do Číny jim skoro nic nevede.

A propo… kde je Lipavský? Skoro to vypadá, že ho někam zavřeli, aby už nic neříkal… To byl on, kdo ještě před půl rokem tvrdil, že nám Rus dal skvělý vánoční dárek – vědomí, že se bez jeho plynu obejdeme. On tomu nejspíš fakt věřil, debil jeden. Ale to nebylo divné, tehdy to omílali všichni a byly toho plné noviny. Jen těch trolíků a vysíračů, co se tehdy na Kydech angažovali a neochvějně psali o tom, jak se Putin klepe strachy, že na plyn uvalíme sankce.

Teď jsme o půl roku dál a na jedné turbíně jednoho jediného plynovodu závisí konec kapitalismu, konec EU, konec líbodémo a nejspíš i konec lecjakého národního státu… Že přeháním? Francouzi znárodňují svoje energetické firmy, Němci musejí sanovat Uniper miliardami peněz, Fiala sice nemůže nařídit ČEZu, aby prodával českým domácnostem proud za české ceny, ale musel mu půjčit skoro sto miliard, aby si ten svůj vlastní proud mohl vůbec z burzy koupit zpátky. Rakušané vydávají instrukce zaměstnancům hytlermarketů, jak se chovat při rabování a nedostatku. V Dojčlandu zase dávají letáky, že si lidi mají mýt jen zadek a podpaží, aby naštvali Putina. Bidenova administrativa pro jistotu zablokovala jednání o plynovodu do EU z Azerbajdžánu přes Izrael, bo bylo zapotřebí vyhovět Erdoganovi, aby Putinovi alespoň trochu zatápěl. Jsme na hraně průseru, který si nikdo nedovede představit.

Zde na Kydech musím zmínit i druhou možnost. Putin situaci určitě sleduje a je mu jasné, že lepší spojence, než Blyštivého Péťu, Uršulku Leyenovou a další bruselské imbecily nikdy mít nebude, takže bychom se neměli divit, kdyby nám Velký Láďa (nezaměňovat s Ládikem) trochu plynu pustil, aby se ta banda pitomců ještě chvíli udržela a nadělala další škody… Takže vy, co se kocháte nadějí, že díky zastavení plynu a následnému lidovému hněvu, dojde k pozitivním změnám ve vládách i ústavách, nebuďte zklamaní, kdyby vám to náhodou nevyšlo.

K čemu bylo budování konkurenčního prostředí? K čemu byla celá ta liberalizace trhu s energiemi? K čemu jsou všechny ty burzy, všechny ty plynovody, zásobníky, k čemu jsou zmocněnci pro energetiku? K čemu jsou všichni ti Martinové Romanové a další energetičtí baroni z celé EU? K čemu jsou všechny ty zákony a směrnice, když nakonec všechno závisí na tom, jestli Rusové přijmou a namontujou jednu turbínu? K čemu je Nordstrým II? K čemu je Grýndýl, k čemu jsou norská těžební pole, když nás odrovná jeden trochu větší rotační bazmek?

Všimněte si, že máme trubek víc než dost, zřejmě máme na území EU i dostatek plynu a uhlí, ale celé je to k ničemu, protože jsme tak dlouho optimalizovali a optimalizovali a na trh s energiemi se přisálo tolik příživníků a postavilo se za to tolik paláců, vil i jachet, že teď Putinovi stačí dělat nám drahoty a všechno je na huntě.

Dovedete si představit, jak tohle Gosudara musí bavit? Jak se vyhřívá ve své moci, kterou si sám zařídil? Jak skvěle mu musí být u srdce, když stačí jeho jediné slovo a EU bude vypadat jako Ukrajina?

Kdyby to nebyla katastrofa a stalo se to někde jinde někomu jinému, tak bych se smál jak zjednaný. Ale ono se to děje nám. Ono se to děje tady. Jedna turbína, jedna trubka a dvacet let keců a optimalizací vzalo za své v jednom odpoledni.

A my se brzy dozvíme, čím je Putin víc. Jestli protřelým obchodníkem nebo spíš válečníkem. Jestli chce Evropu víc ožebračit a nebo rovnou zničit. Sám si nejsem jistý, co je pro něj výhodnější a pro nás horší.

A řeknu vám, jestli v tom novém světě, o kterém teď v Rusku a Číně pořád mluví, bude pro Evropu a Českou republiku nějaké důstojné místo, tak to bude víc, než si zasloužíme.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (66 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Stačí si zjistit,kolik je miliardářů kolem Ruského plynu a ropy a tohle bude končit.
Tohle jsou důsledky liberalizace trhů s energiemi a rozprodeje firem,aby vydělali podvodníci.
Takže končí obohacování na Ruských levných komoditách.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Nezbytnosti pro chod státu, jako energetická soustava, výroba a dovoz energie, vodárenství, zbrojní výroba, naleziště nerostných surovin a jejich těžba, státní pozemky, zdravotnictví, školství, důchodový systém, finančnictví a další věci, se NIKDY neměly privatizovat. Nebo u něčeho, jen zanedbatelná část.

Polistopadová parta to rozkradla. Řeči o vlastnících, co se postarají lépe, než stát, byly jen kecy. Dnes to vidíme.
Privatizace strategických odvětví státu, nebyla jen krádež.Byl to zločin!

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)

Ale vzdyt se kluci staraj lepe, dokonce nejlip jak umej! O sebe :-) !

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Lipavský je na Ukrajině
Dnes 8:32 – Kyjev
Jan Menšík, Novinky
..........
Společně s Lipavským do Kyjeva dorazil také rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg. V rámci tzv. Slavkovského formátu se měl cesty zúčastnit i šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok, ten ji ale údajně kvůli pozitivnímu testu na covid musel odřeknout.
.....................

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Já tu budoucnost náhodou vidím v růžových barvách.

Zakážeme auta se spalovacími motory, takže budeme všichni dychtivě dýchat zdravější vzduch. Na pohon aut s elektromotory sice budeme potřebovat víc elektřiny, což by se na první pohled mohlo zdát jako problém, jelikož kvůli té dusíkové neutralitě vypínáme uhelné a jaderné jsou fuj, ale to neva, máme slunce. Takže nahulíme na obrovské plochy ty panely, co jsme koupili od číňanů a bude to v poho. Vono teda sice pod těmi panely pak nic růst nebude, takže přijdeme o zemědělské plochy, ale to taky neva, pošleme nějaké prašule, které jsme si vypůjčili, do Afriky, tam se černoši naučej pěstovat pro nás žrádlo a my si tam pak pro něj budeme elektroloděmi jezdit.

A pak se Jarda plnohodnotně ožení s Jirkou, budou mít stejná práva jako oddaný muž a žena a jelikož neuměj spolu zplodit dítě, tak si adoptují křečka, jelikož i zvířata jsou bytosti a mají svá práva a jestli nezemřeli, žijí spolu spokojeně až dodnes.

Já na tom nevidím jedinej problém.

 

Průměrný počet slepic: 4.4 (23 hlasů)

No ja mam v pacu něco asi nikde nevidaného tedy SOLIDARNI STAT!

Zatimco vy propagujete to elektro, což znamena,že jste se rozhodl k totalnimu zničeni našeho spojence U.S.A nebot každy kdo si koupi třeba i elektro koloběžku chce zničit dolar,ktery je podložen naftou a když zakažete auta pak se nedivte,že se kapitaliste všimli co si vymysleli v Řiši tj Zelny uděl,,kteři ti znovufašisti ideologicky sepsali pod ŠWABEm a jeho novym vydanim Mein Kampf tj VELKY RESET!

Jsem proto,aby se kapitalisti ještě v posledni chvili zachranili a začali se dělit včas dal o vyvar fifty fifty.Škoda,že jste podlehl socialismu,ktery se nejen dal vycinkat,ale nyni je ideologicky podložen a přejmenovan na CHUCPE NEOMARXISMUS!
No a ted Pirati,tj komuniste , namisto,aby za sebou tahli dřevěneho kačera tahaji fialovou okurku a spol vyroba šiatych kol!
Jak vidim i silne povahy typu devotubec podlehly jejich ideologii,složili se jak skladaci metr a misto boje za Solidarni stat je z nich sračka!
No schvalně znate definici Solidarniho statu,mohl by byt podobny Socialnimu statu,ktery teď je v Řiši pečeny vařeny a fabrikuje pry bohače i z chudiny vy tam Sudetaci nevite vo co de?
Pak tu tleskate ničeni nami milovaneho a odsouhlašeneho statu EU agenty strejdy Putina,ktery vi co se déje a opět vytahl Rudou vlajku vitězstvi,no a ja jsem z ni ale vymontovala vercajk a dala tam Žluty kalich husitu a můžem pořadat party o ktere se oslům co bunkruji travu ani nesnilo!Nu což mistře jen dal rajtujte na mrtvych oslech!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1.6 (7 hlasů)

Mě tento stát už připadá solidární až až. Když někdo maká, rukama nebo hlavou, něco si vydělá, je mu to zdaněno a to, co mu přistane na účtu, tak začne kolotoč. Když je úspěšný a má nemovitý majetek, jsou to majetkové daně, silniční daně, atd a ten kdo nepodniká, na něj čekají nepřímé daně. Když si koupíte rajče, tak na něj je od začátku nabalena dph, dovozce ho prodá velkoobchodu, ten si k němu připrdne marši, na níž se tím to dph zvýší. Velkoobchodník ho prodá krámskému, ten zase zvýší cenu, čímž se zvýší opět toto dph. Pak si to rajče koupíte vy. Komplet dph platíte vy. Koloběhem tohoto rajčete na trhu, aby vůbec takhle krásně obíhalo, vždy na něm musel někdo něco trhnout. Ze všeho co trhnul si stát srazí daň. Tu platíte taky vy. Asi si moc nedovedete představit, kolik vám ten stát zpět sebere.

Když uvidíte na výplatní pásce 50.000, vsadím se s vámi, že až se vám je podaří utratit, tak dvacka půjde zpět státu. Protože tento stát je velice solidární. On toto dělá proto, protože je chytřejší než ti lidé dole a on přeci ví lépe, jak ty peníze přerozdělit. Takže v našem solidárním státě dnes můžete sedět doma na prdeli, oni vás zdochnout nenechají, chce to akorát občas zaskočit na pracák a sociálku a pak můžete být v poho ve své neudržitelné chudobě obézní.

Chcete ještě solidárnější stát? Fajn. Tak řekněte lidem, že až jim přijde výplata a řemeslníkům faktura, že to maj rovnou celý poslat státu. Bude mít víc peněz, bude solidárnějš. Něco jim nechat musej, to je jasný. Ale víte kdo tuto státní solidaritu odsere nejvíc? Zaměstnanci. Těm se příjmy dost blbě skrývají. Podnikatelé nenápadně zaplují do šedé ekonomiky. Čímž ovšem podpoří i některé své zaměstnance, jelikož jim ofiko dají malý plat a zbytek budou dostávat v obálce.

Aničko, já nechci solidární stát. Já chci stát, kde lidi, kteří nebudou sedět doma na prdeli se budou mít dobře. Aby ti, co se nechtějí o sebe sami postarat a sedí pouze s nataženou dlaní, tak ať hladoví a solidárnost vidím v tom, že když se někdo dostane do existenčních potíží, třeba kvůli nemoci, tak tam nemám sebemenší problém s tím, že z mých daní jim bude pomoženo. Ale čím větší a plošnější solidarita, tím větší průser.

 

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

Tam Bernarde zlati dobři kapitaliste tem největšim chudakům zajistili minimalni mzdu brzy 12 eur na hodinu a pokladni v Lidlu dostane už dnes 14 eur!

Ovšem,že je to plna mzda a dvě třetiny nejsou ukradeny jako u nas.Proto všichni jezdi do Nemec vydělat!Mechanicky mate pravdu,ale fakticky jste vedle a ohlupene zirate!
Ovšem co nevite navic a je nejhorši,že vedět NIKDO v republice nechce je,že dne 29.3.2019 banksteři rozhodli o konci toho vašešho raje tj KAPITALISMU jak ho znate!
Bude to stejny proces jako kdysi přecchod z feudalismu ke kapitalismu a tento proces už nejde nikym zastavit jen dale odložit!
Strejda Putin vi přesně vo co de a organizuje zachranu poplantane Ukrajiny a možna i EU!
I když to probiha před vašim nosem nechcete tomu věřit!
Studente Bernarde je to slabe,nepotěšim vas,tady slepice nemohou dodat ani chybějici vejce nebot Neomarxismus zanechal ve vas hlubokou stopu a bez opravdoveho studia budete jen opakovat mantry GŘ v TV vašich ohlupovačů a pojedete dal na skluzavce do peklička noveho pro oblbene voliče připraveneho systemu,kde vam misto bifteku nakredencuji hlisty,dožijete li se toho a vy spolu se svymi neomarxisčaty budete bez sebe štěstim zatimci inflace pry přeroste v hyperinflaci a vy nevěda o co jde budete sežran 6 prioritami řizeni houfu ohlupenych oveček neuznavajicich HVS tj postulaty Voliči Sobě ve svatem grálu PNZ !
No ni?

Průměrný počet slepic: 2 (6 hlasů)

že jsem patrně ještě nedospěl do dost velkých intelektuálních výšin, jelikož občas část vašich textů nepobírám.

Ten neomarxismus, který na mě zanechal tu stopu, ten mi tam poněkud hapruje. Já, který tady už dva roky se hlásím k pravici, ke konzervatismu, já, jehož jeden z nejoblíbenějších politiků byl Augusto Pinochet, já, který smeká klobouk a obdivuje hrdinství rodiny Mašínů, na mě ten neomarxismus zanechal stopy?

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Tímhle strašíte přes rok, že jsme na hraně průseru, potácíme se u propasti a že nás čeká armagedon. Ale ta tragédie tady už dávno je. Jsou to jásající voliči pětikolky, kterých je stále stejný počet a jsou dobře organizovaní. Proti těm je 10 stupňů v paneláku naprostá havajleháro. Oni nám totiž dokáží zatopit na dalších dvacet plus dvacet let.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Dnes som videl prispevok na tg, kde sa nasrdeny bloger pyta, jak to, ze padaju tie super presne rakety na most a co kurwa robi PVO.

S HIMARS-ami sa ruska armada este priamo nestretla a tak sa jedna o novinku. A ako kazda novinka si zasluzi nejake to studium.

Uz som pisal, ze to bude stat zopar zivotov zopar ruskych vojcov.

Aj pri tom moste v Odese je jasne, ze v podstate si to rusi zobrali ako treningove centrum pre svoje vlastne vysokopresne hracky. Trafit sa do mosta z 50km je uz kumst a trafit stabilizacnu vezu na moste je este vacsia vyzva.

Rusi tam predpokladam maju jednoznacne jednotku REB, ktorej ulohou je zachytit jasny cvrkot medzi strelou a "materskou lodou".
Az ked sa vie ako system funguje, moze sa to ucinne eliminovat.
Amici si musia overit, nakolko je ich hoodne draha hracka dostatocne odolna. A rus je uz dostojny nepriatel, ktory to preveri. Ukrajina doda ludsky matros.

Ak sa ukrajincom podari sundat nejaky dolezity most, moze sa stat, ze iny - zatial znacne vzdialeny most na zapade - pojde do parity k vode.

Amici to tam ale nedavaju vo velkom pocte, pac za a - je to drahe ako blazon a sami toh nemaju nazvys a za b - nedajboze by im cele auto aj so fcelickami odoslali rusi do labaku - a pri rastucom pocte kusov rastie pravdepodobnost takejto neziaducej udalosti - a mozu to odpiskat.

Iank - som zvedavy, ci pri tych akoze pozastavenych sankciach nebudu zapadni zakaznici povinni platit za matros (hnojivo, psenica )z Ruska v rubloch. Este zaujimavejsie by bolo, ak by rus povedal, ze v rubloch a cez rusky platobny system - ergo nie swift. To by bola hotova galiba :)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Pane Zvedavec.
To by mě zajímalo také,jak budou probíhat platby.
Mě by ještě zajímalo,kdo nakupuje od Ruska ty produkty,jestli přímo státy,nebo překupníci a ti teprve ze ziskem dalším státům.Pak je otázka,proč by neobchodovalo Rusko přímo s těmi hladovějícími státy,nebo může přímo říci,kdo plní sankce,tomu neprodám ani kilo potravin,nebo hnojiv

Zatím bez slepic

ale odpovedi bude predpokladam poskromne.
Dokonca si myslim, ze nastane to velmi moderne ... ticho.

Pac ak sa nemylim, tak VVP vyhlasil, ze uz neurcuje obchod ten co ma penaze, ale ten co ma tovar.

Ak turci zacnu realne obchodovat s Ruskom v narodnych menach, tak to bude dalsi klincek do rakvy dolara. Dolaru este velmi pomaha to, ze sa BRICS nezjednotil na konkretnom jednom platobnom systeme. A mozno rusi budu mat svoj, cinania svoj.

Skoda, ze sa nik neobtazuje rozobrat tu prekernu situaciu s defaultom Ruska. Tiez sa tu praktizuje take supermoderne ticho. Clovek aby si este v mladom veku kupil nasluchavatko. :))

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Všechno je tak nějak na hovno. Ty máš ale machra zakladatele a spásu české demokracie a práva Kláru. Takže, z toho plyne, že ani ten Brusel a ani ta nechvalně známá EU není úplně nejstupidnější!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Velká strana vidláka, dneska už mě neláká. Je to jenom hec, který zplodil kec.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Jo, myslím, že sem patříte. 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

patří vám pane vidláku. Na váš web jsem zavítal, jelikož mně byl doporučen. Jsem tak trochu exot, ale svobodymyslný- Nevím, jak vypadá skutečná demokracie, protože jsem ji dosud nezažil, ale bytostně nesnáším fanatiky a sami sebou vyvolené bohy. Píšete dobré články, ale ten váš zakladatel je spíše novodobým Koniášem než zakladatelem a tvůrcem demokratické diskuze. O demokratických názorech ani nemluvě.

Průměrný počet slepic: 1.5 (2 hlasů)

Soustředěna palba imginarni SOLLIDARITY ideologie ANTINEOMARXISMU robiji na sračku individualisty,kteři se vali ve svem bahně a utoči na naše progresivisticke pozice HBS,HVS a KSH!

VYBORNĚ!Tak Zaubere vpalte tady ještě minu na to mezitim slavne PNZ,připadne tam navrhněte nějaky ten Svaty postulat!Zavolejte dalši posily individualistů do pranice a ne,aby jste zalezl pos stůl jako KAČENY se svymi funkcionařskymi buržousty!
Rozumite už ted řeči meho kmene?Když ne ptejte se pan Bernard to umi vzorově!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Na nás zde už dnes Vidlák nereaguje, pouze nás zde trpí. Vám odepsal. Asi naposledy.

Tož vítejte v klubu zločinců, vyvrhelů a rebelů. Kdybyste znal ještě někoho s pokřiveným charakterem, dejte mu vědět, ať se zde staví. Potřebujeme naplnit základnu padouchů.

 

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

a zároveň taky naposled! Berrnarde, asi vás zklamu, Jistě jsem též poněkud"trhlý", ale to je myslím normální. Leč, za zločince a vyvrhele se zatím fakt nepovažuji. Skutečnost, že zde píší, asi jenom ta "béčka" mně vůbec nevadí. Lépe se cítím ve společnosti svobodomyslných béček, než ve společnosti zpracovaných, ponížených, vděčných "áček".

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

a vaše odpověď se mi líbila.

A mimochodem, já se též nepovažuji za zločince a vyvrhele, ale jiní to tak vydí, tož jsem se do toho stylizoval a dnes jsem takový Kopecký z Tajemství hradu v Karpatech.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

brzy SOLIDARNIHO STATU!

Nezoufejte si,že jste jako skala ve vodě nove ideologie ANTINEOMARXISMU,nebojte se ta ideologie vas obteče hlavnim proudem! Nyc se fam nestane !
Jste bohuel zuboeni produkti ohlupovani a deptani cenzurou a žijete z domněnky,že neomarxismus nynějši vlady je to pravé ořechove a povede v Novem doposud pro vas neznamem světě ke svobodě!Pomněte na pry vaše heslo piratistu komunistu

SVOBODA JE OTROCTVi!

Zkusim vam postupne vysvětlovat do čeho vas nynějši vlada neomarxistů pomoci pana GŘ TV dostane a vy k těm srakam budete ještě radi ,že můžete chroupat ponravy ,prasatka a kravičky vam EU vedene k zakazu prava veta,,vam bude smernici zakazano chovat,slepice budete muset dat k registraci a vajca už ani nebudou nebot muži se změni na ženy,ktere budouu pry přeoperovany jak pišete na Bečka!
Dekuji panu Bernardovi za jeho skwěle komenty hned jak budu mit čas na VSECNY odpovim!
Je na nich totiž videt,že i tak silni muži podlehnou neomarxisticke ideologii ,kdy cenzura nedava co pět, minut do zprav v TV režimu obsah PNZ a to pak voliči maji v hlavě nejen piliny,ale i ideologicky maglajs jak parnik!Musite se ale zkusit ptat,ja totiž nevim co si myslite,co jste si už nastudovali a vice o technickych terminech typu na př co je to SOCIALNI STAT a jeho definice to je to pro vas jen kupa pismenek a penize za tim ve sve ohlupene prostoduchosti, odmitate hledat a to i když jste beztak všichni Si se že do!?
No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)