Ženy za život

Autor

Když jsem publikoval svůj článek o tom, že své děti do války nedám, spustila se i jiná reakce, než ta Cemperova. Nevyskočili jen udavači a samozvaní cenzoři, kteří bdí nad bezpečím ovčanů, aby se náhodou nedozvěděli něco zneklidňujícího. Nepřišel jen jednotný ryk naší mediální fronty, že jsem dezinformátor, naše armáda ve skutečnosti nic nechystá a všechno by bylo v nejlepším pořádku, kdyby tu pořád někdo nenarušoval klid na práci.

Nepřišla mi jen obrovská podpora, stovky komentářů, mailů, sdílení, kopírování a přeposílání. Neskončilo to jen hlasitým křikem na sociálních sítích, neskončilo to celou řadou dalších literárních a audiovizuálních dílek. Neskončilo to jen vyšší čteností mého blogu.

Objevily se ženy, které si přečetly nejen můj článek, ale také reakce na něj. Přečetly si Cemperovo vysvětlování, shlédly Řehkovu armádní tiskovku, zamyslely se nad tím a řekly si, že Vidlákův cenzurovaný článek je blíž pravdě, než celý generální štáb i s četařkou Babinčákovou.

Řekly si, že není možné mít odvahu jen na fejsbůku, kde je snadné zvednout pěst, pohrozit mocipánům a varovat je, že se nemají pouštět do křížku s matkami, protože tohle nevyhrál ani Brežněv. Řekly si, že je třeba fejsbůk přetavit ve skutečnost. Řekly si, že virtuální matky nestačí, je zapotřebí ukázat politikům skutečné ženy z masa a kostí, které mají děti, vnuky i manžely a nemíní o ně přijít. Je třeba ukázat, že nešlo jen o internetové řečičky, že znepokojení nad kroky vlády je skutečné… zkrátka a dobře, je třeba vyjít na ulici.

A tak se ke mě dostal leták o pochodu z Vyšehradu na Letnou. Na tuto sobotu 10.12.2022. Ženy za život. Ženy, které mají syny, vnuky a muže, které nechtějí dát za potravu dělům. To víte, že jsem si hned popovídal s organizátorkami a slíbil jim podporu.

Holky to nebudou mít jednoduché. Celá akce je dost narychlo. Nesvolávají to už dva měsíce, nemají ani zdaleka takový dosah, jakým disponují organizátoři demonstrací Česka na prvním místě. Ani nemají žádný plán, jak si vezmou republiku zpátky. Prostě jen chtějí ukázat, že kdyby démon války začal brát, tak se budou bránit tak, jak to umí jen máma.

Ono totiž nechybělo moc. Kdyby se nám Joe Biden blbě vyspal a řekl, že do Polska přiletěla ruská raketa, tak prostě byla ruská a dneska už by možná nemělo smysl něco říkat, protože naši synové už by byli na cestě za svými pěti minutami vojenské slávy někde na Donbase. Tohle nám řekli jasně, v případě války NATO s Ruskem bychom byli účastníky konfliktu od první (do desáté) minuty. Naštěstí se kolektivní Biden rozhodl, že si chtějí ještě užít své peníze i jachty a tak se konec světa nekonal. Ale bylo to o fous a ti naši by do toho šli.

Proto si holky řekly, že to tak prostě nemohou nechat.

Počítají s odmítavými reakcemi. Jen poslaly do světa svůj leták, už se dozvěděly, jaké jsou kolaborantky, které nechápou svatý úkol západní civilizace, porazit mongoloidní hordy z východu. Očekávají, že se jim dostane posměšků i urážek. Očekávají, že si na ně každý troufne, každý si otevře hubu a bude je dehonestovat, jak to jen jde. Přesto půjdou. I kdyby jich bylo málo, i kdyby je nikdo nepodpořil.

Protože o životy jejich synů se nesmlouvá. O životy dětí se bojuje.

Hele, doteď jsme dělali protesty my muži. Taky jsme si u toho dost honili ega, vymýšleli jsme plány, jak změnit svět, vymezovali se vůči jiným plánům na totéž, dělali velká gesta, natáhli jsme si tam hodně udělátek na zesílení zvuku i obrazu, přidali jsme záznamová zařízení, abychom jednou měli na co vzpomínat… A také jsme se řádně pohádali o zásluhy.

Možná je načase, aby šly naše ženy. Bez velkých plánů, velkých vizí, bez manifestů a bez lídrů, kteří by si nárokovali čelní místa. Možná to chce, aby šly naše holky a ukázaly prachobyčejný vzdor. Aby prostě ukázaly vztyčený prostředníček všem vládním lokajům a ukázaly, co si myslí o válečném nadšení některých spoluobčanů. Aby ukázaly, že když se teď nebojí vyjít na ulici, tak se za mobilizace nebudou bát poprat se s odvodními komisaři. Aby ukázaly, že mateřský pud a láska jsou silnější než vlastní život. Žádné plány na pád vlády, žádné politické vize. Jen odhodlání bránit svoje děti.

Poznávací znamení je bílá šerpa nebo stuha. A také budou mít růže na rozdávání. Aby ukázaly, že pro své děti dají klidně i vlastní krev.

A tak vás chci vyzvat, abyste přišli. Nebo možná lépe, abyste přišly. A my muži bychom tam měli být taky, kdyby si na holky chtěl někdo dovolovat… Tentokrát nejde o množství. Nejde o sto tisíc lidí na Václaváku. Nejde o politiku. Holky prostě jdou říct těm nahoře, že jim pro jejich válčení děti nedají. Bez ohledu na následky. To stojí za podporu.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (195 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

to byly pořádné ludry.

Průměrný počet slepic: 1.8 (18 hlasů)

hodný holky se dostanou do nebe,
potvory a ludry se dostanou všude.
Co je na tom špatnýho, když si uhájí to svý?

Průměrný počet slepic: 4.3 (22 hlasů)

članky bez navodu jak věci napravit viz zn ABC a Programu Narodni Zachrany PNZ!V jeho čancich pry nesmi ON začit jakoukoli diskusi,aby se nikdo nedozvedel co obsahuji a tak by nejen informovane ženy posloužily rezimu ke zmene!
Nemame už vice co ztratit ,stjne bude vše brzy zcenzurovano a my vykradeni do dna a čeka se na to bezzubě i tady?Pokud si nepomužeme sami ,neni tu prozatim nikdo kdo by se progresivne pohl vpred krome piratskych zločinců a jejich ženskych,ktere se raduji,že vsechny ty jimi nasekane dluhy zaplati jejich deti a jejich vnuci!No ti je fakt budou za to nenavidet!
Nezapomente! Nebudete nic vlastnit a budete šťastny!?Teda to je perspektiva ideologie ,ktera znici vice ne VITEZNY UNOR 48!!
No ni?

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

Aby bylo jasno! S H znamenaji,že zda se ,že JA jako jedina žens prosazuji Socialni Hodnoty a to ve forme PNZ tj Programu Narodnich Zajmu potažmo Programu Narodni Zachrany!Vypada to,jakoby nic takoveho nikdo nechtěl,ženy to nemaji v planu demonstrace , ale zjistila jsem,že prukopnikem potřeb je borec alternativy valenik z lidu p.SASIN!
Byl to on a to prvni,ktery pochopil,že SH prosazovat je těžka a odpovdna robota,protože se lide domnivaji,že jim holubi budou padat z nebe a instalovali si k tomu demokracii čumilů!Kdeže je to dynamicky proces a banksteri ty lenochy budou vykradat a už vymysleli jak vechny dostat zpět do otroctvi neslychane sprostou piratskou pry zelnou ideologii zla,kde fialova okurka vyhrala sve tituly pry v tombole!!!
To ma zpusobit,že je tato demokracie, kdy chtěji jen ležet na otomanu a čumet na TV,odkud budou ohlupovani tak dlouho,až k tomu otomanu přimrznou a GŘ TV ,ktery se nechce dělit o svuj lup poplatku za jeho ohlupovaci info šrot a tak ten si zachova nejen funkci,kde si porouči miliony pry platu za duperele MONOPOLU zdemolovanych zlych informaci a nevysila dnem i noci požadavky koncesionarů ve forme PNZ🇨🇿🇨🇿🇨🇿🇨🇿🇨🇿🇨🇿 vlastencu!
Je to zločinec a patři pred soud a do basy za porušovani zakonů verejnopravniho principu TV a ten soud by ho měl odsoudit k zabaveni celeho jmeni, nebot to byl on,ktery poplantaldušičky nebohych voličů a oni zvolili takovy maras,ktery rabuje nase penize z rozpočtu a zadluzuje jak ženy tak muže a děti vnuky do konce staleti!
Projdu tady komenty a doplnim tam ,kde to pujde představu ZMENY režimu z kapitalismu bez přivlastků na doposud nevidany a nikym nechtěny SOLIDARNI STAT,ktery by zejmdna ženy ve svem zajmu měly demonstraci POŽADOVAT!
No ni?

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Ne. Jsou to manželky ministrů v čele s Černochovou.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Fuj ty hnusný pokrytče

Zatím bez slepic

Slyšel jste někdo o syndromu internetového tvrďáka (SIT)?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Já jsem pamětnice té legrácky se žižkovskými ženami, rozhodně jsem nebyla žena, ale spíše takový pulec, to ale nevadilo, moji rodiče mě do toho tenkrát vyslali, byla 50. léta a já jsem se zúčastnila dvakrát. Pokud si vzpomínám seřadiště bylo na dnešním hřišti Viktorky, tenkrát tam ale byla jenom škvára a podle toho jsem taky vypadala, když jsem přišla domů. Jojo, Žižkov 50. let, to byla taková skoro poválečná divočina.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je to dobrý nápad, když ženy vyjdou do ulic s tím, že chtějí mír. Blbé je datum. Tato sobota 10. prosince. Ve stejný den totiž Vrabel organizuje průvod na Hrad s peticí a potom zapálíme svíčky u Úřadu vlády za oběti vlády, tedy sami za sebe. Oběťmi vlády jsme my všichni, běžní občané, kteří nejsou propojeni s vládou a jejími lidmi. Zaprodanci jsou jimi také. Zatím to nevědí. Myslí si, že jsou elita a my jen blbí dezoláti, plebs. Jenže je nenapadlo, že jsou na jedno použití. Až udělají svoji práci, tak se v té mizérii uvíznou spolu s námi. Stejně jako nám, ani jim nikdo nepomůže. Naší demoliční vládě budou ženy s růžemi jen pro smích. To Vrabelova akce má aspoň naději na změnu. Jistotu člověk nemá nikde.

Průměrný počet slepic: 3.2 (10 hlasů)

spíše by těch skupin mělo být více a na více místech.

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

Dokud demonstrace a protesty neopustí Prahu, je to plácnutí do bláta nebo lejna týhle vlády inkluzistů.
Dokud nebudou v každém městě, na i obci s návsí, mají z toho demoprati libtardi grýndýldi jen nelibost. A to je málo. To na zastavení jejich destrukcí nestačí.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Ne, nebudou pro smích, pokud se jim my sami nebudeme vysmívat! Kde berete jistotu, že jen Vrábelova akce může uspět. Kolikátá už to je a jak úspěšné byly ty předchozí? Kolik se toho doteď změnilo? Nic, stále stejná vláda nás stále táhne stejným směrem.
Naopak je třeba víc takovýchto menších akcí které ukáží, že různé a nijak nesouvisející skupiny lidí, různých názorových a zájmových proudů, už toho mají dost a dokáži se spojit a zorganizovat protest. Třebas malý, ale z jiskry vzejde plamen a malé protesty naštvaných lidí se přetaví do velkých protestů, napříč republikou, až lidem postupně dojde, že všem jde vlastně o stejnou věc - o vlastní bytí, o práci, o životy dětí, o budoucnost rodin - a začnou se přirozeně spojovat. Toto nejde zorganizovat, to musí vyrůst zespodu. Jen tohoto se skutečně bojí - že se lidi spojí. Proto nás navzájem rozeštvávají. Demonstrace, jakkoliv velká, se dá vymlčet, dehonestovat, přejít bez zájmu, ale masivní živelné protesty napříč republikou, oborů, zájmů, stáří účastníků, teprve ty jim dokáží nahnat strach.

Průměrný počet slepic: 5 (31 hlas)

Jarda68 - nemáme tu náhodou hokejovou hvězdu? Ta 68... :-)

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Budou pro smích, protože jejich "pochod" není ve skutečnosti směřován proti tomu, kdo válku začal. Tedy Rusku.

Pokud si nejsou schopné zjistit ani tak základní věc a rozhodnou se plakat na špatném hrobě tak nebudou brány vážně. A to zcela zaslouženě.

Průměrný počet slepic: 1.4 (22 hlasů)

Další, pro kterého dějiny začínají 24.2.2022.

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

To se pletete, anexe Krymu ruskem proběhla už v roce 2014.

Průměrný počet slepic: 1.8 (11 hlasů)

Jo jo - ten tady 5x denně vyklofává pořád to samé...

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

že Vy nejste ani pro smích, spíše k pláči! Jakoby nebylo jedno, zda moje dítě zabije raketa ruská nebo ukrajinská! Nic! Žádné rakety! ŹÁDNÁ VÁLKA! A přestaňte zkoumat, kdo ji začal, protože výsledek je v obou případech stejný! Naše válka to není. To si může Černochová a spol. vykřikovat, jak chce, že tam bojují za nás. Je to lež. Oni si hájí jen SVOJE zájmy. Na naše kašlou. Tak musíme samy (nebo sami, pokud se připojí i muži).

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

In reply to by Anna (ne z KHS) (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je samozřejmě velice důležité kdo válku začal. To je totiž ten, kdo je za válku odpovědný a může ji velice jednoduše ukončit stažením svých vojsk a ukončením bojů bez dalších obětí.

Kapitulace Ukrajiny by samozřejmě přinesla další oběti a utrpení, jak se koneckonců můžete přesvědčit ze svědectví o chování ruských vojsk na okupovaných územích.

Nechtěly by ženy radši jít protestovat před ruskou ambasádu? Jak jsem už říkal, brečíte pěkně, ale na špatném hrobě.

Průměrný počet slepic: 1.4 (10 hlasů)

Absolutně to není důležité, protože to beztak dopředu naplánovali. Jakoby Američanům nikdy nešlo o nerostné bohatství ;) všude kam cpali tu svou demokracii a mír... Samotný Rusko nás do války nepošle, ale naše vláda tu možné až už má. Nebo vy se snad chystáte do válečné zóny?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

hlásal, že za vše mohou ti žebroti. Pak že sociální demokrati. Po nich si našel židy. Končil nepřáteli Slovany. Všechny postupně likvidoval a pak hromadně!
Tisíc let bylo Rusko i tam, kde dneska hlásají slava Ukrajina! Přeložil si to do nácištiny, Járyne.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Godwin%C5%AFv_z%C3%A1kon

Jenom bych rád poznamenal: to že někde bylo Rusko tisíc let neznamená, že tam dnes nemůže být Ukrajina nebo jakákoliv jiná země. Jako argument pro útočnou válku to neobstojí.

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

In reply to by Jarin (neověřeno)

Trvalý odkaz

Furt to jsou lidi jedné kultury.

Zatím bez slepic

V médiích bude ticho po pěšině.
..."V té mizérii uvíznou spolu s námi..." - to jim je ale úplně jedno.
U takových mamlasů, kteří bez rozmyšlení pošlou klidně jako první naše lidi na smrt do války, která není naše, takových, kterým nevadí "prezident" Pavel nebo blbá blondýna..., kteří celou svou existencí a mocí pohřbívají ČR zaživa a řídí se heslem "čím hůř, tím líp" nemůžeme očekávat, že by se zamysleli, natož cokoliv přehodnotili. Není to v jejich rozumových schopnostech.
Rakušan, to je něco, s čím tento národ nejspíš nepočítal. Divím se, že se vůbec najdou tací, kteří tohle nevidí...

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

Ještě je třeba doplnit informace o sobotní akci, chystané p. Vrabelem. Jeho akce mají naději, mají totiž dynamiku. Není to jen piknik nebo průvod s kytičkami. Tomu se vláda jen směje. Ve 12:00 je sraz na Hradčanském nám. Více informací je zde https://www.plancr1.cz/.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak se zda nesmi se obsah tady opravdu,ale opravdu ,a nikdo včetně žen dozvědět! Proč to tady neni!Jakekoli demonstrace bez požadavku na vysmivajici se nam vlladu ČR skonci jen placnutim do vody dlani v lavoru a to bude tak cele!
Je mi zahadou proč tu pan Šef piše takove članky!Nemela by se ho na to zeptat jeho manželka a zařvat KDE JSOU I MOJE POŽADAVKY?
A to 2O kusu na skle!Mam pravdu ?Kdo je proti at to tu napise a zduvodni!
No ni

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

chtít, aby někdo zdůvodňoval, zda je pro anebo proti vaším požadavkům z KHS, když je nikdo nezná?! Dejte aspoň odkaz, kde je lze najít!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

„Budeme se orientovat především na mírové prostředky. Ale pokud nám nic jiného nezbude, budeme se bránit všemi prostředky, které máme k dispozici,“ podotkl ruský prezident na jednání ruské rady pro lidská práva podle agentury TASS.
Prohlásil, že hrozba jaderné války narůstá. Ruské zbraně jsou prý podle Putina vyspělejší než ty, kterými disponují ostatní mocnosti.
Putin: Hrozba jaderné války narůstá
včera 15:50 – Moskva • Aktualizováno včera 16:59
David Strnad, Alex Švamberk, Novinky, ČTK

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Neda se vtahnout do vlekle valky do ktere zatahuje cizinec ZELI jako predident domorodcu ohlupene Ukrajince!Co udela zubozena Evropa,kdyz se do ni nahrnou bandy neonacistickych vrahu a gsngsteru ,budou hajlovat a vykrikovat SLAVA jen UKRAJINE a pokud budete proti dame vas do digitalnich koncentraku tak a dokonci zkazu,ktera se nepodarila HITLEROVI?
Ma na to nekdo nazor,nebo jim otevre naru a peněženku,kde už nic brzy nebude?

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

Piratšti terorističti vnitraci se ničemu nevyučiili,chtěji jenom podvody a byt namestky ministru,navrhli pry zakon,kde každy budižkničema může mit nsmestku kolik chce!Kdybych to tady nenapsla u by tu byl jenom jeden hlas!Proto existuje navrh bodu nr.2 PNZ🇨🇿🇨🇿🇪🇺🇪🇺🇨🇳🇨🇳,kde je epochalni vynalez umonujici hlidat nase pry zastupce DNEM i NOCI a tuto možnoat by doátali VŠICHNI volici a hotovo!

No ni?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

To si ti piráti dělaj p**el. Tak k cemutam jsou když a to potřebují hafo dalších radičů, poradců, podržtašek apod. placenych z našich daní. To je neuvěřitelné! Každej by měl mít max jednoho člověka a tím by to haslo.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

se nyní žel nerozhoduje na vládě, ta zasalutuje a když bude "požadavek krví bránit západní hodnoty", tak pod palbu střel ty naše muže, syny a vnuky pošle. Časté menší demonstrace způsobí, že je arogantní, domýšliví mocipáni budou vnímat jako lidový folklór.
Naštěstí zapojení armády ČR do války vážně nehrozí - jistě na více než vojsk USA, Bundeswehru, o armádě Polska ani nemluvě. A minimálně ti první dva to jistě nechtějí. Nicméně preventivně vláda zvedla vojákům a jiným ozbrojeným (a to slovo je důležité - ozbrojeným) složkám moci výkonné plat - a to výrazně. Vypovídající... a děsivé...
Je ještě jiný způsob, jak motivovat muže se do války zapojit - zoufalcům, kteří přišli o práci nevědí, jak dál uživit třeba i rodinu, jimž hrozí exekuce z neschopnosti platit třeba hypotéky nabídnout vysoký žold. Kolik jich již na Ukrajině je? A kolik jich bude? Z beznaděje?
Doporučuji - pan Bašta uspořádal na půdě parlamentu nebo senátu(?) diskusní setkání zajímavých lidí, kteří mají co říci k současnému vývoji. Zdeněk Koudelka se v první polovině vyjádřil ke korespondenčním volbám, v té druhé vysvětluje, jak prezident vyhlašuje válku. Jistě ne plácáním náčelníka generálního štábu genmjr. Karla Řehky. ( https://youtu.be/xyqgflATiIM)
Dobrý je i Drulák: https://youtu.be/Rrdw5uC8OLQ
Nebo pořad zde: https://youtu.be/17xj9wKa-ZQ (jaderné zbraně, případní konflikt)
Soustřeďme se nyní na reálné a aktuální problémy - nyní volba prezidenta, pak jednotný tlak na předčasné volby. Jestli vyhraje Nerudová, nebo Pavel, tak se vše obrovsky zkomplikuje - oba totiž udělají všechno pro to, aby pětikoalici podrželi!

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Omlouvám se Vidlákovi, že tak trochu zneužívám jeho dobře rozhořený ohýnek a přihřívám si na něm svoji polívčičku.
Být mi o 20 let méně, začal bych se učit Maďarsky, abych, kdyby to tady bylo k nežití, měl kam odejít.

Může Maďarsko fungovat jako most mezi Íránem a Evropou?
Vzhledem k tomu, že Budapešť aktivně realizuje svou vlastní politiku "Otevření k východu", Teherán najde v Evropě potenciálně užitečného partnera.
Autor: Mohammad Salami, 07. prosince 2022, přeloženo z The Cradle

Při podpisu protokolu o třetím zasedání smíšené komise pro hospodářskou spolupráci mezi Íránem a Maďarskem 16. listopadu vyjádřil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó podporu práva Íránu na mírové využívání jaderné energie. Na své stránce na Facebooku rovněž napsal, že maďarská vláda má v úmyslu začlenit Írán do systému mezinárodní spolupráce a že Budapešť plánuje rozšířit hospodářskou spolupráci se sankcionovaným Íránem s cílem "normalizovat situaci".
Maďarská vládnoucí strana Fidesz po znovuzískání moci v roce 2010 a sestavení vlády definovala jako svou hlavní prioritu zlepšení národního hospodářství, vytváření pracovních míst a přilákání přímých zahraničních investic. Budapešť postupně přistoupila k vytvoření potřebných právních platforem, jejichž prostřednictvím mohly zahraniční společnosti realizovat investice, zejména v průmyslových odvětvích. Je pravděpodobné, že maďarská zahraniční politika se proto výrazně zaměřuje na rozvoj hospodářských vztahů se zahraničními partnery s cílem udržet a pokračovat v hospodářském růstu a přilákat více přímých zahraničních investic. V letech 1989-2019 Maďarsko získalo přímé zahraniční investice v hodnotě přibližně 97,8 miliardy USD, a to zejména v odvětvích bankovnictví, automobilového průmyslu, vývoje softwaru a přírodních věd. Na EU připadá 89 % všech příchozích přímých zahraničních investic.

Maďarská politika "Otevření k východu"
Přítomnost východních zemí a nárůst objemu obchodu a investic v Maďarsku však stojí za zvláštní pozornost. Tato přítomnost je způsobena maďarskou politikou "otevírání k východu", která se od roku 2012 stala jedním z principů zahraniční politiky a ekonomiky země. Světová finanční a hospodářská krize v letech 2007-2009 a její dopad na evropskou ekonomiku byla pro maďarskou vládu jedním z katalyzátorů zahájení této iniciativy. V důsledku této politiky se Čína stala pátým nejdůležitějším obchodním partnerem Maďarska, přičemž objem bilaterálního obchodu jen v roce 2020 vzrostl meziročně o více než 25 %.

Bez ohledu na diskutabilní úspěch této politiky existují dva body, kvůli kterým je Maďarsko ochotno v této politice rozhodně pokračovat:
Za prvé, poloha Maďarska jako brány do západní Evropy staví Budapešť do pozice důležitého přístupového bodu pro tyto trhy, dokonce jako potenciálně logistického a dopravního uzlu mezi EU a Asií.
Za druhé Budapešť vychází z předpokladu, že skutečné zastoupení maďarských národních zájmů je možné až poté, co se země zviditelní v celosvětovém měřítku a bude schopna získat podporu příslušných mezinárodních a regionálních aktérů.

Írán a Maďarsko
Íránsko-maďarské vztahy nelze oddělit od klíčové politiky Budapešti "Otevření k východu". Maďarsko má zvláštní pohled na východ a to včetně západní Asie, a považuje Írán za důležitého strategického hráče v regionu. "Maďarská vláda vždy podporovala vyvážený přístup Íránu na mezinárodních fórech a další rozvoj bilaterálních vztahů," řekl v červenci Péter Szijjártó. Spolupráce mezi Budapeští a Teheránem se prioritně zaměřuje na několik oblastí: energetiku, obchod, migraci, výměnu studentů a podporu íránských jaderných jednání.
V hospodářské oblasti podepsaly Írán a Maďarsko dosud tři protokoly o hospodářské spolupráci. Většina spolupráce se týká zemědělství, chovu zvířat a zdravotnictví. Kromě toho se objem hospodářského obchodu mezi 2. a 3. smíšenou komisí pro hospodářskou spolupráci zvýšil o 55 procent.
Po nedávném setkání v Budapešti íránský ministr financí a hospodářství Ehsan Khandouzi oznámil plány obou zemí na zvýšení ročního objemu vzájemného obchodu na 100 milionů eur. Kromě toho Írán a Maďarsko podepsaly koncem roku 2021 memorandum o porozumění o rozšíření hospodářské spolupráce v oblasti úpravy vody, osiv, elektráren, krmiv a stavebních materiálů a společných investičních příležitostí.
"Rádi bychom, aby se Írán co nejdříve vrátil do systému mírové spolupráce v rámci mezinárodního společenství. Věříme, že hospodářská spolupráce může být prvním krokem k tomuto návratu," řekl Szijjártó při své poslední návštěvě Íránu.
Kromě hospodářské spolupráce je v Maďarsku 2000 íránských studentů a vláda plánuje poskytnout stipendia 100 íránským studentům. Budapešť rovněž ocenila roli Íránu při prevenci přílivu migrantů do Maďarska, zejména Afghánců, a politicky podporuje íránské získávání mírových jaderných technologií.

Využití napjatých vztahů Budapešti s EU.
Z pohledu Íránu může Maďarsko pomoci Íránu obejít sankce, vstoupit na světové trhy a působit jako prostředník při zmírňování bojovné evropské politiky vůči Íránu. Napjaté vztahy Budapešti s EU při přijímání politických opatření, která jsou v některých případech v rozporu s vlastními postupy a předpisy EU, rovněž motivují Írán k prohloubení strategického partnerství s Maďarskem, které by pomohlo prosazovat zájmy Teheránu v Evropě.

Maďarsko a EU se již léta střetávají v různých otázkách, od nezávislosti soudů po svobodu médií a práva uprchlíků. V září několik zákonodárců EU prohlásilo, že se Maďarsko stalo "hybridním režimem volební autokracie".
Budapešť na oplátku opakovaně obvinila Brusel z podkopávání svých národních zájmů a vměšování do své vnitřní politiky. V roce 2018 Maďarsko přijalo zákon, který kriminalizuje pomoc nelegálním žadatelům o azyl a za jehož porušení hrozí až rok vězení. EU novou legislativu důrazně odsoudila, ale Maďarsko si stálo za svým.

Otevření k východu
Odpor EU vůči Maďarsku a přijetí jeho těsnějšího přiblížení k východu přimělo Budapešť zaujmout pozitivní, aktivnější postoj vůči zemím, jako je Čína, Rusko, Írán a do jisté míry i Turecko. V současné době má Maďarsko silné hospodářské a energetické vztahy s Ruskem. Tím, že se Budapešť postavila proti návštěvě zvláštního zpravodaje pro lidská práva v Rusku, se stala jediným evropským hlavním městem, které tento postoj zaujalo.
Maďarsko sice v roce 2014 hlasovalo pro dvě rezoluce proti Rusku v souvislosti s Ukrajinou, ale zároveň se postavilo proti balíčku pomoci EU ve výši 18 miliard eur pro tento bojující stát.
Budapešť je vysoce závislá na dodávkách energií z Moskvy - 85 % plynu a 65 % ropy do země dodává Rusko. Na rozdíl od ostatních energeticky závislých členů EU se maďarské orgány důrazně a otevřeně staví proti sankcím vůči Rusku, zejména v energetickém sektoru. V souvislosti s nedostatkem energie v roce 2022 maďarský ministr zahraničí dokonce vyzval Evropu, aby se obrátila na Teherán: "Silnější vstup Íránu na globální energetický trh je v souladu se zájmy všech zemí a národů světa."
V otázce vstupu Švédska a Finska do NATO se Maďarsko - stejně jako Turecko - vyslovilo proti tomuto plánu, který je v podstatě odporem proti rozšiřování NATO v Evropě nebo na východ.
Společné postoje Maďarska s Ruskem a východním blokem se nevyhnutelně překrývají s některými kroky Íránu. Prohloubení strategických vztahů mezi Budapeští a Teheránem se díky koordinaci s Evropou i západní Asií může stát prostředkem k prosazování jejich společných cílů a zájmů.
Maďarsko se zároveň bude vystavovat rizikům z možných západních sankcí, pokud bude považováno že se příliš sbližuje se s Íránem.
----------------
Dr. Mohammad Salami je doktorem mezinárodních vztahů. Je specialistou na politiku západní Asie, zejména na Sýrii, Írán, Jemen a oblast Perského zálivu. Mezi jeho odborné oblasti patří politika a správa věcí veřejných, bezpečnost a boj proti terorismu. Píše jako analytik a sloupkař v různých médiích.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

To je opravdu pod jeho rozlišovací úroveň.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

tdx.
Dobrý úmysl,ale špatně to dopadlo.Orbán chtěl pomoci občanům,ale pomohl spíš spekulantům,proto to museli zrušit.Jak to není přímo adresné občanovi,tak to takto využijí spekulanti,že rafinerie nestačili dodávat benzin a naftu.Víme přece,jak i naši občané využívali levnější produkty v Polsku,že to Poláci museli také srovnávat.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

I když koupíš vládě růže, tak tě stáhne z kůže. Vláda není žena, ale jen prohnilá stěna. Dát jí růže není fér, zde se hodí buldozér.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Nemusí pršet, jen když kape. A proto: Holky do toho. Moc vám fandím.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

kdy pořádají tyto dámy svůj pochod, má svou akci Láďa Vrabel. Z Hradčanského náměstí se jde k vládě. Skoro to vypadá, že mu do toho Vidlák hodil vidle:-) Jinak se správně píše "zhlédnout", nikoli "shledénout":-)

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Jáchym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když ony mi holky zavolaly, představily se, řekly mi, co mají v plánu a poprosily mě, abych o tom napsal... Ve své řeči neřekly ani slovo o tom, že jsem globalistická struktura a pracuju pro Hrdličku...

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Však v pohodě. A to si vezměte, že ve stejnou dobu je také demonstrace v Líních kvůli letišti, kde bude Jindra Rajchl. A o něm taky říkal Láďa Vrabel, že je to člověk Hrdličky. Takže všechno do sebe zapadá:-)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Nejdříve je třeba to řinčení ze strany západu, podbarvené fialovou a černou, zastavit. A je úplně jedno, kdo ten stop zajistí.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

zhlédnout = (např.) zhlédnout se v někom, mít někoho za vzor; zhlédnout film
shlédnout = podívat se shora dolů

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Pochod za mír by měl být směřován na Rusko jakožto stranu, která tuto válku začala.

Jinak je to jako kdyby například kapsář, který se snaží někoho okrást a dostane za to přes hubu rozhodl pořádat "pochod proti násilí".

Průměrný počet slepic: 2.5 (14 hlasů)

Logika vo Vidlákovych úsudkoch, bývavalo...

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

Zapad porušil svj slib NEROZŠIŘOVAT NATO a tvrdě zautočil!Stal už jako za strejdy Hitlera 5 minut před Moskvou,podepssl lstivě Minske dohody jen proto,aby vycvičil a vyzbrojil ubohe Ukrajince,ktere dal ohlupit na uroven nacistickych hrdlořezů!
Zbabelec Jarin,namisto ,aby pokraoval v toku na Moskvu chce před sebe předsunouj ženy,ktere predtim budou ohlupeny propagandou monopolu zla GŘ televize,jehož funkce stale nebyla zrušena a penize nam všem ukradene porušovanim zakona o veřejnopravnosti mu soudem doposud nebyly zabaveny!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Prosím napíšte nám kde presne NATO ten sľub o nerozširovaní Rusku dalo, určite viete názov zmluvy a zhruba kedy bola ratifikovaná. Keď už sa tým tak radi oháňate, určite to nebude problém.

Průměrný počet slepic: 2.3 (13 hlasů)