Putinovo dilema

Autor
Štítky

Tak jsem "obvolal" koho jsem mohl, abych se poinformoval o současné podobě války na Donbase. Vzal jsem to ze všech stran a snažil jsem se zjistit maximum možného přímo z místa činu - z Ukrajiny i Ruska.

A musím říci, moc toho není. Současná kanonáda je vlastně závěrem jakéhosi ukrajinského průzkumu bojem. Ani naše sdělovadla nedokázala při přebírání zpráv z Kyjeva zakrýt fakt, že boje se rozhořely po akci jakési speciální ukrajinské jednotky (plné nacistických run a Stepana Bandery),která operovala v povstaleckém týlu. Jinak na Ukrajině sílí nechuť s Porošenkem a vůbec celou kyjevskou squadrou a ta se zřejmě pokouší ve vhodném načasování zachránit si zadek. 

Zprávy z fronty jsou jako obvykle plné dojmů, protože počet vítězných mrtvol je třeba dělit tak pěti a počet prohravších mrtvol násobit alespoň třemi. Z uvedeného vyplývá, že současné boje jsou jen jakousi předehrou. Ukrajinská armáda za poslední dva roky samozřejmě nezahálela a kromě korupce, kradení ve velkém a dalších vojenských jevů masivně nazbrojila. Je zajímavé, že země může být libovolně zničená, ale na armádu prachy vždycky jsou. Hranice s povstaleckými republikami je po zuby ozbrojená. 

Ale světe div se, vůbec to tam nevypadá jako na hranicích mezi Izraelem a Libanonem. Tam má totiž Hizbaláh rozsáhlouá síť úkrytů, střeleckých stanovišť, aby mohl prostor nasytit protiletadlovými i protitankovými střelami odpalovanými "z ramene". Tam jsou ti šiítští hrdlořezové skutečně nachystaní na izraelský útok a udělali všechno proto, aby byli schopni boje s nepřítelem s velkou kvalitativní i kvantitativní převahou. 

Nic z toho na hranicích Ukrajiny se vzbouřenými republikami není. Tam se jen zvolna hromadí technika - raketomety, tanky, obrňáky, dělostřelectvo, prostředky PVO. Schválně mrkněte na youtube. Videjka nelžou. Ukrajina se už dlouho chystá na vhodný okamžik, aby si Donbas vzala silou. Naproti tomu příprava a boj proti útočníkovi s převahou je vidět na straně těch povstalců. Tam mají skutečnou síť zákopů, zaměřené palposty a vůbec se chystají na obranný boj s přesilou nepřítele. 

Zdá se, že se rozhodující chvíle k útoku pomalu blíží. Nepochybuji, že to naše sdělovadla zase pojmou z toho správného hlediska a vysvětlí nám, že opolčenecká děla zákeřně ostřelovala ukrajinské tanky pokojně se probíjející do Doněcku.  Co se stane pak, to nikdo neví. Nedokázal jsem sehnat jakoukoliv indícii, zda a jak moc rusko v takovém případě zasáhne. 

Zdá se, že Putin bude muset udělat další obtížné rozhodnutí a vybrat si mezi dvěma zly.  Brzy bude v Rusku fotbalový šampionát. V nejbližších letech zřejmě nebude lepší příležitost k útoku. Celý svět je opět upřen do Moskvy, ta počítá s obrovskou propagací své země sportem a do toho by se mělo válčit? Jaké bude jeho rozhodnutí? Nechat ukrajinu válčit, a třeba i zvítězit, aby zachránil šampionát a nebo naopak fotbal odpískat a poslat tanky na Donbas? 

Možná je to celé nesmysl, protože Putin může mít obojí. Třeba mají tu hranicici natolik chráněnou, že se Ukrajina zmůže "jen" na ostřelování měst, ale prostě neprojedou. 

Každopádně do fotbalového mistrovství zbývá pár týdnů. Brzy se ukáže,  jestli se Ukrajina pokusí využít příležitosti.  

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Moc kombinuješ, nenechal to padnout předtím a teď po těch kecech amíků a západu jak je potřeba dát rusům lekci nechat si zmenit "zemi z občanskou válkou a tedy ne v NATO" za zemi "klidnou a v NATO"...

Já si spíše myslím, že to stojí na tom jak moc v sračkách je vláda v Kyjevě a zároveň jak moc jsou na rusa nasraní amíci, že donutí/povolí ukrajincům útok a kd ybude ten pravej čas z toho vytřískat největší zisk(pro USA). Druhá věc, jak to má ošéfovaný Putin a jakej má plán když zaútočí (nevěřím že prohrajou, protože by měli další stát a nacistickej hned na hranicích=je to proti zájmum přežití). A plán myslím např. že dohoda MINSK bude pokračovat po uklidnění bojů, ale stím, že hranice se posunou třeba až za Mariopol, už jenom proto, že teď padne hlavní argumnet "rus potřebuje spojení po zemi z Krymem" apod.
A když bude útok, tak si nemyslím, že bude na konci Putinova volebního období, ale buď teď do roka max 2 nebo na začátku období nového presidenta.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Podobně o něčem takovém uvažuji také,Kyjevská banda se musí nějak udržet.
Jenže,kde se usazují USA,tak se pořád válčí,udržuje území ve válečném stavu,ta Ukrajina není výjimkou.
Na Ukrajině se nehne ani lístek bez svolení a podpory USA,takže Porošenko a spol,jsou jen loutky.
Mám takové tušení,jak se psalo o tom,že S.Korej nakoupila motory raket na Ukrajině,co považuji za možné,tím si USA vytváří nového nepřítele,nové ohnisko války,jak jsem napsal,USA tam má pod kontrolou i výrobu hřebíků.
Krym je jen zástěrka k napadání Ruska,Luhansko Doněcko s převahou Ruské většiny,tak se dalo čekat,že Putin si nejen ochrání Rusky mluvící obyvatele,ale vytvoří i v hodné nárazníkové pásmo a mám takové tušení,kdyby šlo do tuhého,uzná obě republiky a takto zasáhne.
Je také možné,že něco o tom mluvily s Merkelovou,snad má ještě navštívit Rusko Macron,tak pak se uvidí,jestli se Ukrajinci pustí do válčení na východě.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já si myslím, Vidláku, že byste mohl mít pravdu. Po objektivní stránce, Rusko ty dvě samozvané republiky k ničemu nepotřebuje, vybavení těch několika kvalitních továren už dávno odvezli a ten zbytek je beznadějně zastaralý jako většina fabrik na Ukrajině. Strategická hlediska jsou také minimální, nejkratší cesta na Moskvu vede úplně jinudy, stačí se podívat na mapu. Pokud by Rusko chtělo ty republiky anektovat, už k tomu mělo spoustu času, ale evidentně o to totálně zničené území nestojí. Samozřejmě, může mít zájem i nadále udržovat jakousi “zónu nestability” jako třeba Podněsteří, to je oblíbená metoda a je otázka, zda právě to není hlavní ruský zájem i na Ukrajině, protože to spolehlivě brání nějakému sbližování Ukrajiny s NATO či EU.
Na druhé straně, logická by byla výměna Doněcku za Krym. Ukrajina Krym nepotřebuje, naopak se jí Doněck a uhelné doly hodí. Rusko má uhlí spoustu a potřebuje Krym. Kromě toho, Ukrajina nutně potřebuje normalizaci vztahů, firmy jsou vázané na ruský trh a vznikla velká krize. Většina oligarchů (ale i ruských vlastníků) určitě tlačí na to, aby se věc konečně nějak vyřešila. Vznikla velká migrace Ukrajinců do Běloruska za prací, protože nezaměstnanost na Ukrajině láme rekordy. Takže logika je jasná, ovšem otázkou je, co na to USA a jestli si Ukrajina své zájmy může prosadit.
Další problém je, jak by to vypadalo před moskevskými jestřáby, kdyby Ukrajina zaútočila a Rusko nereagovalo. Normální lidi, jak jsem se v Rusku mnohokrát ptal, ten problém nezajímá, je jim ukradený Krym i Doněck. Ovšem normální lidé o tom nerozhodují. Putin není jestřáb, určitě o normalizaci vztahů stojí, ale musí si krýt záda.
Takže zaútočit v době šampionátů, rychle věc odbýt, to je varianta. Putin může tvrdit, že nemohl reagovat. Ukrajinci si aspoň částečně zahojí své nacionální šrámy, Rusko se postará o uprchlíky a za příslib zrušení sankcí nebude reagovat (načež ho USA podrazí a sankce nezruší...) Vše by ale muselo proběhnout rychle, což je po zkušenostech s ukrajinskou armádou otázka. Gruzínci to měli vymyšlené úplně stejně a také jim to nevyšlo. Tam ale zasáhla regulérní ruská armáda. Je otázka, zda by zasáhla i tady.
Celkově si ale myslím, že i kdyby nakrásně Ukrajina vyhrála, bez normalizace vztahů s Ruskem to bude její prohra, protože náklady na opravu infrastruktury budou enormní. To je její jediná šance. Je ale otázka, zda to Ukrajinci chápou, při mé poslední návštěvě se stále upínali k naivní naději, že jim EU pomůže. Třeba už vystřízlivěli…

Zatím bez slepic

Uz roky k tejto veci pisem jedno, a cas a skutky Putina mi davaju za pravdu. Tvrdim, ze Putin VEDOME vytvara okolo Ruska uzemia STABILNEJ nestability.
Spravne ste uviedol "...to je oblíbená metoda a je otázka, zda právě to není hlavní ruský zájem i na Ukrajině, protože to spolehlivě brání nějakému sbližování Ukrajiny s NATO či EU."

Taketo uzemie stabilnej nestability (s vojenskou pritomnostou Ruska!!!) nie je iba Podnestersko a teraz Donbas, ale i Abchadzko, Juzne Osetsko, bola (a urcite je, len sa caka na vhodnu prilezitost) snaha o Adzarsko, nestabilita sa udrziava v dalsich kaukazskych republikach a tam umiestnene ruske vojsko akoze udrziava mier medzi Armenskom a Azerbajdzanom. Aodrezany Nachicevan a Nahorny Karabach budu "vecne" nestabilne uzemia, tak ako bude i Donbas. Som zvedavy, kedy to ludom na Donbase dojde, co vlastne pre Rusko znamenaju.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

JAHA.
Položil jste si otázku,co by vzniklo,kdyby Rusko nereagovalo na tuto snahu,dostat tyto země pod NATO?
Já se vůbec nedivím,že si takto Rusko chrání své Rusky mluvící menšinu,ale vlastně i své území.
Vůbec to nepovažují za prvek nestability,spíš za prvek stability přímo Evropy.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ja si nepotrebujem klast otazky podobneho typu. Veci su, myslim jasne. Jedna i druha strana bojuje o co najvacsi vplyv. Zapad sa snazi preniknut do Ruska a Rusko (vlastne za posledne roky Putin) sa snazi tomu zabranit a naopak, preniknut na zapad. Obidve strany pouzivaju na to vsetky mozne i nemozne sposoby.

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zabudol som dodat. Kym Putin bojuje tu zo zapadom, chrani si zapadnu hranicu cez Podnestersko, Donbas, juhozapadnu cez Kaukaz, podbrusok cez specialne vztahy a podlizovanie sa Kazachstanu, pomaly, ale isto sa mu vychod Ruska premeni na cinsky a to mu akosi uslo, nevenoval sa tomu poriadne. No a miestni gubernatori robia s Cinanmi ksefty bez ohladu na tento fakt. (Prenajimanie pody na 99 rokov a pod.)

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

49.
99 bol Hong Kong:-)

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bohuzel jestli mas spatnej predpoklad "putin zacal", pak jak chces tvrdit, ze ostatni vyvody na tomto zalozene jsou pravda...

Zatím bez slepic

Marne patram, kde som pouzil text, ktory mi prisudzujete, teda "putin zacal".

Alebo taka mala manipulacia?

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Cituji vaše slova napsáná výše:
"Tvrdim, ze Putin VEDOME vytvara okolo Ruska uzemia STABILNEJ nestability."

Co si dát pozor na to co píšete, když si pak odporujete. Jestli napíšete, že Putin vytváří a pak to popíráte, že to píšete. ;)
Nebo chcete napsat vytváří<>začíná...

Zatím bez slepic

Ze vedome vytvara uzemia stabilnej nestability, to plati. Neplati ale z toho automaticky Vasa veta a tvrdenie, ze som povedal, ze "Putin začal".

S logikou a presnostou mate trochu problem, zda sa....

Polopatistiky, mozno pochopite. Kto zacal, NEPISEM. Ani to, ci Putin zacal vytvarat uzemia nestability ako prvy, alebo ako reakciu na nieco.

Chapete ten rozdiel, od Vasho tvrdenia?

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

JAHA.
Zapomínáte na výsledky druhé světové války,pak zapomínáte na daný slib Gorbačovi,že po rozpadu SSSR,se NATO nebude rozšiřovat na východ.To značí i pro bývalé republiky co se odtrhly od SSSR.Takže všechna jednání USA je jeden podraz za druhým,co naznačuje i Trump,vypovězením smlouvy s Iránem,nebo poslední,zrušení schůzky s Kimem.Nedávejte v tomto větší vinu Putinovi,ale vládcům USA.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy ste tu vsetci taki citlivi na Putina☺☺☺.

Z coho usudzujete, ze mu davam vacsiu, ci mensiu vinu? Je to stary kagebacky aparatcik a vie v tom chodit. No a agresivny nacionalista Pjakin len obrusuje hrany a vyzdvihuje ako paradny kusok i to, ci nahodou pohnojil. Vy by ste mu asi aj obsadenie v roku 1968 dali ako plusovy bodik☺.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co keby ste si tiez spomenul na slub Ruska ukrajine v Budapesti?☺

A to verite Putinovi vsetko? I to, ze zeleni muzickovia neboli? A po dvoch rokoch prizna, ze boli? I vylovenu amforu z hlbin mora?

Ja sa snazim citat tak informacie z jednej strany, ako aj z druhej. A zaver si urobim podla vlasnej mysle a skusenosti so slovami a cinmi jednych i druhych.

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Noo, ja by som bol v hosdnoteni r. 1968 a sluboch z Budapesti opatrny.
V r. 1968 bola vtedajsia situacia celkom jasne vyhodnotena ako kontrarevolucia a pokus o nenapadny statny prevrat a zmenu riadenia aka zmenu vplyvu. Ak by to vyslo, tak mame r. 1989 uz vtedy v tejto chvili by sme boli (majitel priestoru prepaci) v este vacsich srackach ako teraz. V zmysle toho bol vtedajsi zasah uplne samozrejmy a legitimny asi rovnako ako zasah US boys na Kube v zatoke Svini, ci na Grenade, alebo v Paname atd.
Co sa tyka slubov v Budapesti k tomu je jasna odpoved, nijaky poruseny nebol. Uz to bolo publikovane viackrat ze Krym mal podla UA ustavy pravo na referendumtakze to bolo rozhodnutie krymu, nie Ruska. Preco by malo Rusko branit Krymu v referende? Na druhej strane pokial je vseobecne zname bola Dohoda medzi Janukovycom a Majdanistami, za ktoru rucilo Francuzsko, Nemecko a Polsko prakticky okamzite. V suvislosti s Krymom je jasna dalsia vec - v pripade ak by sa Krym nepripojil k Rusku Rusom by vyprsala najomna zmluva na prenajom zakladne na nom a US boys uz boli nazhaveni sa tam nastahovat. Boli predsa publikovane spravy o investiciach US Navy na Kryme na ich vlastnych strankach a clovek si to spojil az pri vyvoje tych udalosti. Je samozrejme pravdepodobne, ze podnet k referendu na Kryme prisiel nenapadne aj z Ruskej strany, ale bol to cisto takticky krok ktory by urobil kazdy stat v situacii v akej sa Rusko ocitlo. Bolo predsa absurdne prepustit Krym US boys, nechat si ich nastahovat "pod okna" a prist o jedinu Ciernomorsku zakladnu. Na druhej strane US kvoli Bondsteelu nevahali bombardovat a s podporou ochotnych idiotov rozvratit byvalu Juhoslaviu takze toto prebehlo podla mna velmi civilizovane a ti co obvinuju Rusko z anexie mozu akurat tak drzat hubu a krok.
Mimo temu, neviem ci ste niekto zachytil ze v Kosove odsudili nejakych obchodnikov s organmi. Takze nakoniec tie tzv. konspiracne teorie o obchodovani s organmi bude celkom pravdive ako sa aj dalo cakat. Nechajme sa prekvapit, mozno nieco podobne vyplava casom aj na Ukrajine.

Zatím bez slepic

In reply to by PL (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Pl.
Tu Maďarskou deklaraci jsem nečetl,jen si něco pamatuji,že Rusko mělo Ukrajině zajistit neutralitu,zničit jaderné zbraně,nezasahovat do vnitřních záležitosti.Takže jen Rusko,co USA a další státy.to už byl podraz.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pan Zemedelec ake-take znenie je napr. na Wiki a porusene bolo hadam vsetko a vsetkymi. Ze sa vina hadze vyhradne na Rusko je v zmysle jednania ake predvadza EU a USA pochopitelne.
Cit z Wiki:
"Budapešťské memorandum je označení mezinárodní dohody podepsané 5. prosince 1994 v maďarském hlavním městě Budapešti ukrajinským prezidentem Leonidem Kučmou, ruským prezidentem Borisem Jelcinem, americkým prezidentem Billem Clintonem a britským premiérem Johnem Majorem.[1] Čína a Francie poskytly poté poněkud slabší individuální ujištění v samostatných dokumentech. V rámci tohoto memoranda Ukrajina slíbila vzdát se svého jaderného arzenálu, kdežto zbylé tři státy poskytly Ukrajině některé bezpečnostní ujištění.

V memorandu se signatáři zavázali mimo jiné respektovat ukrajinskou nezávislost a suverenitu v rozmezí tehdy platných státních hranic, zdržet se hrozby silou nebo použití síly proti Ukrajině, zdržet se použití ekonomického nátlaku na Ukrajinu ve snaze ovlivnit její politické směřování, zdržet se použití jaderných zbraní proti Ukrajině, řešit případné použití jaderných zbraní vůči Ukrajině na půdě Rady Bezpečnosti OSN, či vzájemně konzultovat vzniklé nejasnosti ohledně zmíněných záruk"

Zatím bez slepic

Pane PL.
Děkuji za vysvětlení kolem toho memoranda,že nakonec je viníkem jen Rusko,vlastně se tomu ani nedivím,jen nedalo moc práce ožrat Jelcina,aby takovou blbost podepsal.Stačí snad jen zjistit,ten nárůst válečné vyzbroje kolem Ruských hranic,aby člověk pochopil co se chystá.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Zemedelce este pridavam z rovnakeho zdroja postoj Ruska k samotnemu Memorandu, ktore Rusko nespochybnuje, cit:
"V souvislosti s anexí Krymu Ruskou federací a výzvami, aby Ruská federace dodržovala budapešťské memorandum, prohlásil ministr zahraničí RSFSR Sergej Lavrov: „Ruská federace se podpisem budapešťského memoranda o poskytnutí bezpečnostních záruk Ukrajině nezavázala, že bude uznávat výsledek ozbrojeného státního převratu.“[4] Samotnou platnost tohoto memoranda však Rusko vyjádřením svého ministra zahraničí nepopírá.[4][8][9] Ostatní tři signatáři znění memoranda nepopírají."

..a prepacte, pridavam aj link:https://cs.wikipedia.org/wiki/Budape%C5%A1%C5%A5sk%C3%A9_memorandum

Zatím bez slepic

No trochu názor mimo, když je veřejně na západě příznáno, že Gruzie, Ukrajina je výtvorem západu... Že toho využila a převzal řízení v oblasti a nestabilita nezkočila, protože západ dál ponouká k bojům opravdu nelze hodnotit "putin"....

Zatím bez slepic

"Uz roky k tejto veci pisem" = naprosté kraviny

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nezní to moc oslavně vůči Rusku, ale myslím si, že udržovat doutnající konflikty v zemích, které nejsou členy NATO, ale patří do vlivových ruských oblastí, je jednou z ruských strategií. Takže Ukrajina, Moldavsko, Srbsko, Gruzie, Karabach. Je to nejlevnější cesta jak zamezit rozpínavosti NATO. Z tohoto důvodu, i když se Ukři pokusí o něco, bude následovat rychlá ruská reakce. Putin nemá jinou možnost. Fotbal, nefotbal.
Druhou cestou ruské odvety je cílené investování, viz. Krymský most, letištní terminál Simferopol, transkrymská dálnice Tavrida. Ukři si musí uvědomit, že jestli se mají 4x hůř než Rusové (HDP na hlavu), tak budou se mít 10x hůř než obyvatelé Krymu. Příští rok jsou na Ukrajině volby.
Ale je fakt, že Putin asi nikde nebude otevřeně moc aktivní až do konce MS ve fotbale, pokud ruského medvěda nebudou provokovat. Po mistrovství asi sestřelí první židovskou stíhačku, S500 prý už mají v Hmeiminu.

Zatím bez slepic

Pane Laco G.
Opravdu si myslíte,že Majdan na Ukrajině vyvolalo Rusko?
Pochopitelně bych se zeptal i na další podobně akce,třeba v Čečenska v Gruzii,Moldávii,nebo Jugoslávie.
Chudáci z USA,dělají co můžou,zachraňovat demokracii v tolika státech.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Určitě nevyvolalo, ale pomohlo vzniku odboje na Donbasu a převzetí Krymu. Rusko potřebuje doutnající konflikty. Je to jediná účinná obrana proti rozpínavosti NATO.
Že bychom jako Česko hlasovali pro vstup Ukrajiny do NATO, když by takový budoucí spojenec rychle aktivoval článek 5? Asi těžko.

Zatím bez slepic

Článek 5 znamená, že členské země poskytnou napadenému státu pomoc dle svého uvážení. To mohou už teď. Třeba zasláním potravin pro obyvatele zničeného Donbasu.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale to nenapsal...

On napsal, ze pro rusko je lepsi neukoncit konflikt dokud tam je protiruska vlada a ve vysledku nema plnou kontrolu nepritel ani rusko, tedy to neni idealni stav, ale stale lepsi jak kdyz by melo plnou kontrolu USA... Vse je to o zajmech...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zatím to bohužel tak fungovalo.
2008 - Olympijské hry v Číně - Gruzie
2014 - Olympijské hry v Soči - Majdan
2018 - MS ve fotbale Rusko - Donbas(?)
V případě ukrajinského útoku na Donbas se Rusko (Putin) omezí (min. po dobu mistrovství) pouze na logistickou podporu opolčenců. Maximálně ještě tak "wagnerovci".

Dál je to velká neznámá...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ukrajina je aktuální téma. Je to neurologicky bod mezinárodních vztahů. Jakoby pomalu upadla do zapomnění. Nenechme se ošálit. Problém trvá a je pouze jakoby zapouzdřen a přípraven vybouchnout v plné síle. Nikoliv náhodou, ale cíleně když se to bude hodit. Není tajemstvím, že hospodářská a ekonomická situace je tam katastrofální. Jistě jste zaregistrovali Sakashviliho jak organizoval demonstrace proti Porošenkovi. Jednomu to
hlava nebere. Porošenko mu dá občanství, funkci gubernátora Oděsy a ten mu jde po krku. Co se tam děje normální člověk netuší. Zajímavé, že v ČT se žádný ukrainolog již léta neobjevil, aby nám to vysvětlil. Přicházejí k nám jen střípky informaci. Tu a tam se dozvíme, že jsou tam dodávané nové zbraně. Na internetu jsem několikrát viděl, že přes východní Slovensko jezdí vojenské ešalony plné bojové techniky. Jeden měl poruchu a musel být odstaven ve stanici. Byly na něm desítky kusů obrněných transportérů a další bojové techniky. Tipoval jsem, že se jedná o výzbroj mechanizovaného praporu, včetně týlů. Všechno v pouštní
modifikaci. V diskusi pod videem domácí říkali, že to jezdí stále a v noci je budí letadla.
Do sběrných surovin nebo Lunaparku to jistě nevozí.
Když dostali na frak u Debalceva, tak hodnotili příčiny porážky. Hlavní příčinou měla být špatná vycvičenost vojsk a velitelského sboru, zastaralá technika. Bylo rozhodnuto, že jeden mechanizovaný prapor USA se bude podílet na výcviku třech praporu Ukrajiny. Nevím kolik praporu se na tom mělo podílet.. To jsem četl a nevím jestli to realizovali. Času a vody za ta léta uběhlo dost. Pokud vojska a velitelský sbor bude přípraven a dostatečně vycvičen zvládnout novou techniku. Je jen otázka času, kdy přijde den "D" a hodina "H". Nemusí k tomu dojít nikdy, ale může to být i letos. MS vkopané je celosvětová událost, kterou sleduji miliardy fanoušků. Jakákoliv provokace bude mít celosvětový ohlas. Nejen Soči, ale i minulé celosvětové
sportovní podniky varují. Hodně bych se divil kdyby nedošlo k nějaké provokaci či údálosti.

Zatím bez slepic

A odkud tam jezdi? Na Slovensku snad pindosove zakladny nemaj. Polsko ma vlastni hranici a z more je to lepsi pres Rumunsko. Mate nekde odkaz

Zatím bez slepic

Já mám dojem, že tam říkali, že to jezdí přes Rakousko a Maďarko a bez zastavení přes východní Slovensko
na Ukrajinu, Měl jsem za to, že je to z Německa. Pokusím se to dohledat. Na Rumunsko jsem narazil taky.
Údajně v době krize v Řecku se vylodilo 400 tanků. Kam je šoupli nepsali, Nad tím visí otazník, protože
jsem na to již nikde nenarazil. Moc tomu nevěřím.

Zatím bez slepic

Viděl jsem fotky vlaku plného holandské voj.techniky. Pořízené ve Vyškově. Takže i přes nás se to vozí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A dovedl bych s představit ukrajinský útok na Donbas pro rozdmýchání konfliktu a pak plný útok na Krym. Tam by to Rusko hodně bolelo....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na Ukrajinu Putin nemůže nereagovat. Jeho strategií bude zamrzlý konflikt, povstalci možná o kousek ustoupí, ale zůstanou bojovat a nikdy neprohrají úplně. Putin nemůže nechat Ukrajinu vyhrát, protože by mu prohra zlomila vaz u ruských nacionalistů. Boje budou, ale strany zůstanou víceméně na svých pozicích a nic se tím nevyřeší.
Z diplomatických důvodů si Putin nemůže dovolit otevřený konflikt. Ukrajinci už v minulosti několikrát využili takové mezinárodní hry v Rusku, tkažese budou pokoušet využít i šanci, kterou mají při MS ve fotbalu.
Konflikt na Ukrajině skončí hospodářským krachem Ukrajiny, jejím rozpadne do několika celků. Západní části se připojí k EU a východní oblasti k Rusku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

" Na Donbasu se znovu intenzivně bojuje. Co se přesně děje? Proč zrovna teď? K jakému vývoji to celé směřuje? Kdo má teď víc horké hlavy?

Nevím, jestli se – s ohledem na počty ztrát po několika dnech – dá opravdu mluvit o intenzivních bojích, osobně bych takovou formulaci asi nepoužila. A podle některých ukrajinských politologů aktivizace bojů ze strany ukrajinské armády – a do ní začleněných radikálních praporů Donbass a jiných – souvisí s návštěvou zvláštního amerického vyslance Kurta Volkera v Kyjevě. Vzájemné ostřelování nejspíš propuklo především jako snaha připomenout „světu“, že tu Ukrajina a její konflikt stále ještě jsou, neboť se na ně začíná pomalu, byť „v přímém přenosu“, zapomínat. Přiznám se, že Ukrajinu a tamní propadání se do čím dál větší zanedbatelnosti už také nijak pečlivě nesleduji, takže nevím, proč je nutné zrovna tomuto vyslanci – vždyť rozhodnutí se beztak přijímají o mnoho pater výš – třeba předvádět „bojovou rozhodnost“, a to včetně zabíjení civilistů. Což mi připomíná, že Asad je zlosyn, protože zabíjí příslušníky vlastního národa, Porošenko je pašák, když dělá totéž… Ale to jen tak na okraj.

O situaci v zemi ale výmluvně vypovídá třeba oznámení ukrajinského ministerstva zdravotnictví, že celkem deset zahraničních farmaceutických firem, včetně těch z USA, Singapuru nebo Dánska, dostalo povolení provádět na pacientech ukrajinských nemocnic „klinické testy“ nových léků. A na dětech také. Prý to vůbec není „strašidelné“…

Co bychom měli v příštích dnech sledovat?

Zopakuji to, co minule: Krizí je všude vůkol spousta, každý si určitě najde tu, která bude jeho srdci a nervové soustavě nejbližší."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tenhle komentář od Fialy je perfektní shrnutí šustotu a rachotu na dálném východě.
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/zbynek-fiala-trump-korea

To, co se děje na Ukrajině, je plně v režii USA. Po přečtete komentáře ke Koreji, kde je charakterizována postava nového US zamini, tak Vám musí přijít pravděpodobné, že to v době MSS ve fotbale nebude na Dombase žádná selanka.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Admirál.
V hodné.
Mě spíš napadá,že Ukrajina bude vedlejší konflikt,ale hlavním konfliktem může být Korea.
Takové ty námluvy Trump-Kim je jen snaha USA,že jsou ochotni jednat,ale Kim je není solidně jednat,nechce ustoupit v držení jaderných zbraní.Ta spojitost s velkými sportovními událostmi,je jen využití propagandy přes TV,když je celý svět přilepený na obrazovky.Už něco naznačil šašek Johnson,že se něco bude dát kolem MS ve fotbale,snad až navrhoval bojkotovat toto MS.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

Snad ještě doplnění.
Takže se má předpověď vyplnila,Trump zrušil schůzku s Kimem.Po odvolání smlouvy s Iránem,další nebezpečná snaha USA vystresovat světovou společnost.Takže můžeme čekat cokoliv,jenom ne klid.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Škoda rychle psát, když se pak ukazuje, že zase schůzku plánují ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Museli vyhrabat let MH17. Nevěřím jim ani slovo ! Sýrie se z nejhoršího vyhrabala, a tak je na řadě Ukrajina. Provokace se budou stupňovat a prozatím by bylo nejrozumnější, kdyby Moskva fotbalový šampionát odvolala. ať má volnější ruce.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I want to point out my respect for your kindness supporting men who must have assistance with this particular concern. Your real dedication to getting the message all through ended up being remarkably insightful and has really enabled folks just like me to achieve their aims. Your amazing invaluable report implies a great deal a person like me and further more to my colleagues. Regards; from everyone of us.
off white http://www.offwhite.us.com

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I really wanted to develop a small comment in order to say thanks to you for these remarkable tactics you are posting at this website. My time consuming internet search has at the end of the day been paid with really good ideas to talk about with my friends and family. I 'd state that that many of us readers actually are very much fortunate to be in a wonderful community with so many wonderful individuals with very beneficial solutions. I feel very fortunate to have used your site and look forward to so many more entertaining minutes reading here. Thank you again for all the details.
chrome hearts http://www.chromeshearts.us.org

Zatím bez slepic