Pomsta Si-Ting-Pinga

Autor
Štítky

Pamatujete, jak si před necelým půl rokem chtěl Donald Trump zahrát na vojáčky? Vydal rozkaz k odpálení nějakých padesáti (?) střel Tomahawk na syrskou vojenskou základnu. Nejprve to vypadalo na novou kapitolu. Trump se nechává oslavovat jako prezident válečník, Asad dostává tvrdou lekci a vůbec to vypadá, že Američané vstoupí do syrského konfliktu pomocí politiky B-52. 

Pak začaly vyskakovat další informace. Rusové byli o útoku informováni předem, tím pádem byli varováni i Syřané, zcela zničená vojenská základna byla schopna po pár dnech znovu přijímat letadla, o život přišlo méně vojáků i civilistů než bylo těch raket (kolik že ten Tomahawk stojí?) a navíc hromada raket vůbec nedoletěla. Sice jsme se nedozvěděli podrobnosti, ale zdá se, že si Rusové vyzkoušeli schopnosti své protivzdušné obrany. Zkrátka po pár dnech hysterie opadla, ukázalo se, že se v Sýrii nic tak zásadního nezmění, žádné americké bataliony se nevylodí a další bomby už padat nebudou. 

Pak se ukázalo, že dojem měl být vyvolán úplně někde jinde, než v Sýrii. V době, kdy Tomahawky letěly k varovaným cílům seděl Donald Trump u večeře se Si-Ting-Pingem a řešili, jaké budou vztahy největší a druhé největší supervelmoci. Leckterý komentátor nám zasvěceně vysvětloval, že to od Trumpa bylo záměrné gesto síly,které mělo Číňana znejistit a předvést, že starý orel má ještě pořádné drápy. 

Dozvěděli jsme se, že Si-Ting-Ping má rád diplomacii postaru. Jedná se o tom, o čem se už dojednalo, že se bude jednat. Bavíme se o chválených tématech, v předem stanovou dobu podle předem stanoveného pořadí. Žádná nepříjemná překvapení, žádné odvádění pozornosti. Věřil bych, že na tom něco může být. Pekingský kápo prostě není improvizující zápaďan, pracuje v horizontu mnoha desítek let a k moci se dostal doslova přes mrtvoly svých konkurentů. A hromada straníků čeká na každé jeho zaškrobrtnutí. Musí být opatrný a zároveň připravený. Trumpův raketový útok ho prý z té rovnováhy vyedl. Nevím, jestli to mělo nějaké následky pro vzájemné smlouvy, ale určitě to mělo následky ve vztahu těch dvou hlavounů. 

Teď jsme o půl roku dál. Naplno nám jede korejská krize a to je jiný kafe než pouštní Irák nebo Asadova Sýrie. Tamní diktátorek má atomovky, odhodlanou armádu a zpracované obyvatelstvo. Možná není schopen dostřelit na Guam, ale zcela určitě je schopen trefit Tokio i Soul a zcela rozhodně se dokáže trefit na kterékoliv místo na Korejském poloostrově, kde by se mohli potenciálně vyskytovat američtí mariňáci s technikou. Ani uskupení letadlových lodí není v bezpečí. 

Svým způsobem to není nic nového, Kimův fotřík také občas kalil vodu, vyhrožoval útoky na všechny strany a pak se zase domluvili, Korea dostala svých pět set tisíc tun potravinové pomoci a chvíli byl zase klid, než to tam projedli. Jen teď najednou není o čem jednat. Kim žádné žrádlo a naftu asi nepotřebuje.  Může to být tím, že tu krizi v devadesátých letech už překonali a hospodářství trochu pozvedli. Zkrátka hladomor nehrozí, lid je na nějakém minimu zabezpečený, postavili jsme nějaké raketky, jdeme si hrát na hrdiny. 

Víte já jsem nikdy nevěřil komentářům, které tvrdily, že se KLDR chová nevyzpytatelně i pro jejího největšího spojence Čínu. Osobně si myslím, že bez Číny se v KLDR nepohne ani myš a Kim je Kimem jen proto, že to tak Čína chce. Čína drží v rukou kohoutky od všeho co tam v Koreji potřebují k životu a o serekorejském jaderném programu  ví všechny podrobnosti, stejně jako ví o každé vojenské jednotce, kterou Kim má. A nikdy nedopustí, aby se koreje sjednotily a přes hranice jim koukali nějací američtí spojenci. Stejně tak byla Čína vždycky ta, která všechny korejské krize urovnala. To ona zprostředkovala jednání, které vedlo ke zmírnění krize. A teď najednou nic. Sice formálně Čína odsuzuje korejské jaderné testy, ale jinak klidně nechává situaci jít na ostří nože. Donald Trump tweetuje jako šílený, ale nic se neděje. Kim neustupuje. Není nikdo, kdo by Američanům pomohl a sami... si pomoci nemohou. Ten tlustej hajzlík má atomovky. 

Najednou se ukazují meze americké moci. Trump sice může vykřikovat jak chce, ale vyřešit to nedokáže a s Kimem nepohne. Proč? Protože Kim má krytá záda z Číny, pořád má dost jídla i benzínu a nikdo mu z Pekingu neposílá instrukce,aby toho už nechal.  A tak se dál velkohubě chvástá a projde mu to. A všichni na světě uvidí, že letadlové lodě jsou tváří v tvář atomovce k ničemu. A že ten nejmocnější muž planety zase tak mocný není. Že to sice nebude na kamery, ale bude muset pěkně přilézt k Číňanovi a pokorně poprosit, aby to nějak urovnal. A bude se muset omluvit za všechna velká gesta s Tomahawky, protože mu to už nikdo nežere. Ano, možná tím ještě dokáže vyděsit, ale už ne dlouhodobě strašit.  

Si-Ting-Ping čeká... a celému svěu nezbude, než přilézt a poprosit... A on to pak udělá. A mimo záznam si o něco řekne. A budou to drahé ústupky. Velmi drahé. Například Spratleyho ostrůvky, další omezení styků s Taiwanem a vůbec rozšíření čínského vlivu, kam letadlové lodě nebudou vplouvat. Čím později to Trump pochopí, tím víc bude muset dát.  Možná může válčit s beduíny v poušti a ničit jim jejich území, ale při válce s Koreou by ten dosah byl úplně jiný. Číňan se prostě zlehýnka mstí. Ukazuje americkému prezidentovi realitu amerických možností.  

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidláku, zvykli jsme si, že píšete rozumné články, ale tady bych řekl, že se trochu dobýváte do otevřených dveří.

USA se staly hlavní světovou mocností historickou náhodou a střízliví pozorovatelé (S. Huntington třeba) vždycky věděli, že to nepotrvá dlouho. No a teď se prostě vytváří nová multipolarita. Možnosti Číny bych nepřeceňoval, jsou svázané mj. držením spousty amerických aktiv, obchodní omplementaritou.., a nejen tím.Ty dvě země se navzájem potřebují, určitě zatím.

Pokud jde o S. Koreu, je dost možné, že jí Č. využívají k diskreditaci Trumpa, který od začátku na Čínu útočil. Tady se sám svým neukázněným mluvením diskredituje a napomáhá tak své výměně za Pence. (Divil bych se, kdyby byl prezidentem ještě před příštími poločasovými volbami za 15 měsíců).

Ovšem provokovat maniaky není úplně bezpečné, většina konfliktů vypukne nezáměrně...

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

Osobně přes všechny "vady" preferuji Trumpa - podívejte se, jak se hezky pere s loutkovodiči. Pence by poslouchal.

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

Většina konfliktů nevzniká tím, že jedna strana fakt hodně válčit? A on které doby toto pravidlo platí?...

Huntington to věděl? Tedy že dočasně nebo Huntington psal o tom, že se udrží pouze do vzniku cetrální mocnosti a tomu musí USA (anglosasové zabránit)? Je trochu rozdíl mezi "dočasně" vs "dokud zabráníme vzniku centrální mocnosti"...

Korea je od začátku jenom "loutka", ale narozdíl od ČR dnes má nějakou volnost v jednání...; Co se týká Pence, kdyby ho republikání chtěliu za presidenta, tak už tam sedí, když tam nesedí tak je Trump uspokojivý pro tu stranu co má většinu... Že na Trumpa nadává Hilary příznivci v novinách znamená, že je to realita? ZDe doporučiji méně se dívat na ČT či CNN (která sama opakovaně musela přiznat že lže...)

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

doxycycline 50mg <a href=" https://doxycyclinescheap.com/# ">order doxycycline</a> - buy doxycycline online without prescription

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

doxycycline order online <a href=" https://doxycyclinescheap.com/# ">generic doxycycline</a> - doxycycline 500mg

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

purchase oral ivermectin <a href=" http://ivermectinon.online# ">ivermectin pills for humans</a> - ivermectin cost

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin for humans <a href=" http://ivermectinon.online# ">ivermectin pills for humans</a> - purchase oral ivermectin

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

stromectol 3mg <a href=" https://ivermectinon.com/# ">ivermectin pills for humans</a> - ivermectin 90 mg

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin rx <a href=" https://ivermectinon.com/# ">stromectol for sale</a> - ivermectin 90 mg

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin new zealand <a href=" http://ivermectinon.online# ">ivermectin 12 mg tablets for sale</a> - ivermectin lice

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin 3 <a href=" http://ivermectinon.com/# ">generic stromectol</a> - stromectol 3 mg dosage

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

top ed pills <a href=" https://prescriptiondrugson.com/# ">prescription meds without the prescriptions</a> - tadalafil without a doctor's prescription

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

generic viagra without a doctor prescription <a href=" https://prescriptiondrugson.com/# ">prescription meds without the prescriptions</a> - buy generic ed pills online

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy prescription drugs from india <a href=" http://prescriptiondrugson.online# ">prescription drugs without doctor approval</a> - best ed treatment pills

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy prescription drugs without doctor <a href=" http://prescriptiondrugson.com/# ">prescription drugs without prior prescription</a> - treatment for ed

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

cheap erectile dysfunction pill <a href=" http://prescriptiondrugson.online# ">prescription drugs online without doctor</a> - male erection

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

lipitor online pharmacy <a href=" http://lipitorgnr.online# ">lipitor generic</a> - lipitor cost

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

lipitor 20 mg <a href=" http://lipitorgnr.com/# ">lipitor</a> - lipitor 40 mg price in india

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

hydroxychloroquine 300 mg <a href=" http://hydroxychloroquinegnr.com/# ">hydroxychloroquine</a> - hydroxychloroquine plaquenil 200 mg tablet

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

stromectol medicine <a href=" https://stromectolgnr.com/# ">ivermectin</a> - stromectol buy

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

generic cost of lipitor <a href=" https://lipitorgnr.com/# ">atorvastatin</a> - buy lipitor 20mg

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

viagra amazon <a href=" http://viagragtr.com/# ">viagra over the counter</a> - where can i buy viagra over the counter

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

clomid without prescription <a href=" http://clomidgtr.online# ">buy clomid</a> - no prescription clomid

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

prescription meds without the prescriptions <a href=" https://pillgtr.com/# ">ed medication online</a> - best ed treatment pills

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

viagra price <a href=" https://viagragtr.com/# ">viagra cost</a> - viagra amazon

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

order viagra online <a href=" http://viagragtr.com/# ">viagra without a doctor prescription usa</a> - viagra from india

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

cialis without prescriptions australia <a href=" http://cialisgtr.online# ">cialis no prescription canada</a> - cialis overnight online

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

can ed be reversed <a href=" http://pillgtr.online/# ">buy cheap prescription drugs online</a> - ed medicine online

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

zithromax z-pak <a href=" http://zithromaxizi.online# ">zithromax antibiotic</a> - zithromax buy online no prescription

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

stromectol ivermectin tablets <a href=" http://ivermectinizi.com/# ">ivermectin for humans</a> - ivermectin syrup

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy zithromax online <a href=" https://zithromaxizi.com/# ">zithromax antibiotic</a> - zithromax capsules 250mg

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy generic zithromax online <a href=" https://zithromaxizi.com/# ">buy zithromax online</a> - how to get zithromax over the counter

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

generic zithromax 500mg india <a href=" https://zithromaxizi.com/# ">zithromax</a> - zithromax 250

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

prednisone 50 mg price <a href=" http://prednisoneizi.online/# ">prednisone 10 mg online</a> - prednisone over the counter australia

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

generic finasteride for sale <a href=" https://propeciaizi.com/# ">propecia generic</a> - generic propecia without prescription

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

can you buy zithromax over the counter in mexico <a href=" http://zithromaxizi.com/# ">buy zithromax online</a> - zithromax for sale cheap

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

40 mg daily prednisone <a href=" https://prednisoneizi.com/# ">prednisone generic</a> - buy prednisone online uk

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

prednisone best prices <a href=" https://prednisoneizi.com/# ">prednisone 30</a> - prednisone in uk

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

online doctor prescription for viagra <a href=" http://viagramgz.com/# ">viagra without a doctor prescription usa</a> - buy viagra online canada

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

over the counter ed medication <a href=" http://canadarxmgz.com/# ">order diet pills from canada</a> - ed drugs online

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

generic cialis with dapoxetine 80mg x 10 tabs <a href=" http://cialismgz.online# ">cialis pills</a> - buy cialis online cheap

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy cialis online using paypal <a href=" http://cialismgz.online# ">cialis online canada ripoff</a> - cialis en espanol

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

prescription drugs without doctor approval <a href=" http://canadarxmgz.online# ">pills from canada</a> - pet antibiotics without vet prescription

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

best drug for ed <a href=" http://canadarxmgz.com/# ">canadian pharmacies that ship to us</a> - male dysfunction treatment

Zatím bez slepic

In reply to by Slim (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacy drugs <a href=" http://canadarxmgz.online# ">best canadian mail order pharmacies</a> - cheap erectile dysfunction pill

Zatím bez slepic