America alone

Autor
Štítky

Máme v plném proudu summit NATO a všichni mají už dopředu plné kalhoty. Náš nejvrchnější strážce všech auroatlantických a jiných hodnot, světový policajt a vzor všech nejlepších ctností tam ústy svého prezidenta nejspíš řekne něco strašného.

Donald Trump už dokázal rozložit summit G7, teď tepe Německo za to, že si dovoluje stavět plynovody od Putina a výdaje na obranu už nemají být dvouprocentní, ale čtyřprocentní. Pokud bude ve své krasojízdě pokračovat, tak po víkendu už žádné NATO nebude.  Navíc Amerika spouští další a další cla na čínské výrobky, ty evropské na sebe nenechají dlouho čekat, zkrátka America first.

Dovedete si představit všechny ty Piráty, Kalouska, Langšádlovou, Jakuba Jandu a další, kteří ještě předevčírem měli starost o naše prozápadní směřování, které by mohli komunisti svojí důvěrou Babišově vládě narušit? Už je to pěkně dlouho, co nám Jakub Janda doporučuje zvýšit ty obranné výdaje na 2% a teď bude muset začít mluvit o čtyřech. Do bordelu prostě vešel vrchní pasák a oznámil holkám nová pravidla. A chudinky kurvičky teď nevědí co s tím. Tolikrát museli americe podržet a ještě vzdychat, jak se jim to líbí a nikdy nepochopily, že šlapka zůstane šlapkou a žádné vděčnosti se nedočká.

Nakonec NATo nezničí ani Putin, ani Vojta Filip a naší transatlantickou solidaritu nenaruší ani Babiš ani Zeman, ale Trump to zvládne sám. Amerika je na prvním místě, Amerika musí vydělat na všem a všichni spojenci jsou tu jen proto, aby platili. Tolik ve zkratce Trumpův program, ale nedělejme si iluze, tento program pojede dál i bez Trumpa.

Pak Trumpa čeká jednání s Putinem a to bude úplný konec. Ostatně Trump už dávno dává najevo, že Amerika má jen dva partnery k jednání - Rusko a Čínu. To jsou jediné dostatečně mocné entity k jednacímu stolu. Ostatní jsou tu proto, aby poslouchali a přišli pro povinnosti případně pro trest.  

Nemohu se ovšem zbavit dojmu, že ta Amerika na prvním místě je zároveň i Amerika osamělá. Ze spojenců se stali konkurenti a nepřátelé zůstali nepřáteli. Celosvětová obchodní válka je v plném proudu a zatím všichni věří, že ji do prvních švestek vyhrají.  Evropa se začíná starat sama o sebe a pokud to takhle bude pokračovat, bude tu do roka hodně politiků a šéfíků z neziskovek bez práce a pro smích.

Až zase někdo bude horovat pro naše prozápadní směřování, není už nutné vést promyšlenou diskusi, teď už jen stačí se zeptat, jakou prozápadní orientaci má  mluvčí na mysli. Jestli tu Trumpovu, nebo tu Obamovu, nebo tu Německou, nebo tu Evropskou? A jaké NATO je to správné?  To s Tureckem jako spojencem nebo Tureckem jako nepřítelem? To s čtyřprocentními výdaji na obranu? A jaké Německo je to naše správné? To které odebírá ruský nebo americký plyn?

Všímáte si, že nejčitelnější je Rusko a všeobecně nejlíp se jedná s Putinem?  

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Všimněme si vývoje Athénského námořního spolku. Nejdříve obranný spolek, pak zvýšení výdajů na stavbu lodí dobrovolné, pak povinné a přesun pokladny do Athén, později se spojenci stali vazaly, kdo chtěl ze spolku vystoupit, byl brutálně potrestán a nakonec po jedné porážce Athén Spartou utekli všichni členové spolku k úhlavnímu nepříteli Athén.
My jsme nyní ve fázi, že ze spojenců se stávají vazalové. Ale také má průběh členství v NATO daleko rychlejší spád než Athénský námořní spolek.
Kdy se z dobrovolného závazku 2% stane povinnost 4% HDP výdajů na obranu = nákup amerických zbraní? A co by se stalo, kdyby evropské státy ta 4% investovaly, ale za evropské zbraně?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Gerde presne. Ze se z toho ti blbci nepoucili. Bush Junior mozna ani nevedel, ze neco jako historie existuje, Obama-Neziskovka byl jen Americky Cerny Janda a showman-businessman Trump mi pres vsechny sympatie pripomina cim dal vic showmana-aparatcika Gorbaceva, ktery taky nevedel, co se SSSR a s poslusnym vychodnim blokem, tak perestrojkoval az se zbavil vychodniho bloku a tim mu dosly napady a byl rad, ze ho Jelcin podrazil, vsechno se rozpadlo a on uz nemusi nic resit a muze se zivit prednasenim v USA (mozna plat za zradu, preci jen se rika ze byl agentem).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Trump dává jasně najevo,kdo je pánem situace.
Nejedná v rukavičkách,ba přímo vyhrožuje svým podaným,snad nám nebude domlouvat bombami.
I kdybychom se měly všichni spojenci zadlužit ještě více k navýšení voj.rozpočtů dojde.
Mne u toho napadá jen to,USA jsou na tom tak špatně,že už kopou do všech.
Tohle všechno Putin ví,co sleví,aby Trumpa podržel,nevím,spíš toho využije.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Co může Německo uhrát s Američany? Nic. Ani v obchodní válce, ani jinak. Nají vysoce kladné saldo v obchodě, Mají na svém území mnoho tisíc amerických vojáků.

Kdysi v 68. se dalo říci směrem k Rusku - Získali jste vazaly, ale ztratili jste přátele. To platí dnes i pro USA.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tohle mi uteklo. Výstizne.

Zatím bez slepic