Další kolo velké hry

Autor
Štítky

Tak se nám co nevidět potkají Trump a Putin.  Oba majitelé atomových kufříků, oba lídři jaderných velmocí, oba velitelé fakt nechutně velkých a dobře vyzbrojených armád. Po delší roztržce, ktará začala americkou velkou hrou na Ukrajině a Putinových protitazích, kdy se najednou Rusko a Amerika nemuseli, teď tu máme průlom. Prezidenti se nepotkají někde v kuloárech jiného setkání, ale pokecají si spolu a to dokonce nejspíš i beze svědků. Mám k tomu pár poznámek: 

1. Vlastní jednání už v podstatě proběhlo. Závěrečné komuniké si obě strany poslaly už minimálně desetkrát a experti na obou stranách se dohadovali už dávno o každé slovíčko. Ti dva už si to jen  potvrdí mezi sebou a pokusí se zjistit, jaký ten druhý vlastně je a nakolik se těm smlouvičkám dá věřit. A zřejmě panovala slušná shoda. Zřejmě proběhlo něco za něco a to se těď začne pozvolna zveřejňovat. 

2. Vzhledem k tomu, jak se všichni kolem nás bojí, řekl bych, že hoší spolu upekli docela důležitej matroš. Nevím, jak dneska vypadají globální šachy, co Trup nabídne a čím bude Putin platit. Nevím ani co nabídne Putin a co bude muset dát Trump. Ale jisté je, že jejich jednání je v podstatě nový mnichovský diktát. Dva velcí kluci se dohodnou a pak oznámí svým zkoprnělým kurvám, jak se budou nadále k sobě chovat. 

3. Když poslouchám Trumpa, jak je nepřítel Čína, Rusko, EU, Německo a vlastně i Británie a Amerika je na prvním místě, tak bych řekl, že si Trump bude muset už také vybrat nějakého přítele. Těžko to bude všechno dělat úplně totálně sám. A nějak mi vychází, že by se mohl zkusit domluvit s Putinem. Jejich vzájemný obchod není valný a v podstatě si nekonkurují. Nepotkávají se na žádných hranicích. Čína naproti tomu vyrábí pro USA prakticky všechno a EU je banda rozhádaných zbabělců, kteří se podle Trumpa na Americe přiživují. Ze všech velkých hráčů mi ten Putin přijde pro kamarádšoft s Amerikou jako nejlepší. Řekl bych proto, že schůzka prezidentů je první nástřel, zda by to nešlo. 

4. Každopádně je toto setkání další hřebíček do rakve všem hlasatelům euroatlantické jednoty, evropských hodnot a Ameriky jako studnice morálních hodnot. Jsem zvědavý, jak dlouho jim ještě vydrží jejich svaté nadšení, než zjistí, že sehráli svojí mouřenínskou práci a teď mohou jít. Myslím, že tím etalonem bude Ukrajina. Vsadím se, že tam to naši eurooligarchové s europrezidentem pocítí jako první. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Kdo pečlivě sledoval serii rozhovorů amerického režiséra Olivera Stona s Vladimírem Putinem vysílanou pod názvem "Svět podle Putina", ten pochopil, že Putin si umí poradit s americkou žoviálností a poradí si i s Trumpovým arogantním kejklířstvím.

To nejdůležitější není, že experti na obou stranách už mají seřazené noty. To nejdůležitější bude "chemie" uvolněná při jejich osobním setkání.

Já jsem přesvědčená, že Trump se do Putina ihned zamiluje, protože jako zkušený byznysman rychle pochopí, že před sebou už nemá tajtrlíky z G7, kterými opovrhuje, ale že má před sebou v současnosti asi nejsilnějšího státníka tohoto světa.

Také si myslím, že během rozhovoru těch dvou mezi čtyřma očima Putin přesvědčí Trumpa, že Krym je ruský, protože se tak rozhodli jeho obyvatelé. A také ho přesvědčí, že Rusko nemá žádné imperiální úmysly, ale na vyzbrojování Pobaltí bude muset adekvátně reagovat.

Ti dva se budou rozcházet v dobrém a nechají za sebou zcela zmatené evropské politiky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dohodli jsme se,že se v mnoha věcech neshodneme.
K nějakému kamarádství nedojde,to by Trump popřej návrh pro spojence NATO zvýšit výdaje na zbrojení.
Pak je pro Trumpa důležité obchodování,když tlačí na spojence,více obchodovat s USA a ne s Ruskem,přitom zavádí clo na mnoha zboží z Evropy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ze momentalne ovplyvnuju smerovanie nasej komunity na Zemi traja ludia. Prezident USA, prezident Ciny a prezident Ruska. Iba oni maju, spomedzi politickeho plebsu, na to, aby to robili. Mentalne aj mocensky. A robia to aj trochu s potesenim. Nikto z nich nema ineho rovnocenneho partnera ako tych zvysnych dvoch. Kazdy je iny kazdy ma ine tromfy kazdy blafuje trochu v inom. A hra ich bavi. Globalizacia ako svina a v reale.

Nuz a europania so svojim prezenstelym pokusom o politiku su iba trapni a na smiech. O tom dalsom netreba ani debatovat...

Zatím bez slepic

In reply to by alien (neověřeno)

Trvalý odkaz

a to George Sorose. Všude se vecpe.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Schůzka prezidentů Trumpa s Putinem bezesporu vejde do dějin. Má to jen háček,
že nevíme v jakém smyslu .Zda přinese pozitivní nebo negativní dopady na vývoj
současné situace ve světě. Není tajemstvím, že dnešní svět se dostal do velmi
složité situace, kde hrozí řada konfliktů a globálních hrozeb, které ohrožují samotnou
existenci lidstva. Vzpomeňme jen situaci v Sýrii. Kde USA provedli raketový útok
jako odvetu za použití chemických zbraní. Přitom je zřejmé, že důvod byl inscenován.
Proto je nesmírně důležité, že se oba vůdcové scházejí mezi čtyřmi očima. Nebyla
to bezvýznamná událost. Armáda RF byla v plné pohotovosti, vojska byla vyvedena
do bojových postavení, velitelská stanoviště všech druhu vojsk byla aktivovaná.
včetně raketových a kosmických sil. Putin vydal jednoznačné prohlášení, že pokud
bude útok proti ruským jednotkám , odveta bude vedena přímo proti odpalovacím
zařízením. To byly lodě, ponorky i britské. Píšu o tom protože si myslím, že to byl
pravděpodobně moment, kdy si oba museli uvědomit jak blízko bylo k tragedii, která
by asi skončila válkou. Symbolická byla i skutečnost, že Trump sdělil čínskému
prezidentovi o tom, že USA na jeho příkaz provedla raketový útok proti Sýrii na
slavnostní večeři při jeho návštěvě v Bílém domě. Jak cynické !
Od summitu nelze s největší pravděpodobnosti nic podstatného a mimořádného
očekávat. Pravděpodobně sladí noty a ujasní si názory na neurologické body ve
světě . Při hodnocení výsledků je důležité si ujasnit v jaké situaci vnitropolitické
každý jeden z nich funkci zástava. Pro normálního člověka musí být pod rozlišovací
schopnost objektivně a správně hodnotit situaci Trumpa v USA. a Putina v Rusku.
Je to tím, že se nám nedostava objektivních informaci. Mediím se již nedá věřit.
Informace jsou zkreslené a tendenční. Oba dva čelí tvrdé opozici ve vlastních
zemích. Zvláště u Trumpa je to velmi složité. V Rusku má Putin reálnou " pátou
kolonu", která mu znepříjemňuje vládnutí.
Proto nebude důležité sledovat jak se nám navenek jeví situace, ale podstatu
reálných kroku obou prezidentu. To ukáže jen budoucnost
Oba dva uznavám jako silné osobnosti a doufám , že si padnou do oka a přispějí
k uvolnění napětí ve světě.
Summit u mne analogicky vyvolal vzpomínku na první setkání Gorbačova s Reaganem
v Reykjaviku. Jako dnes pamatují, jak Gorbačov komentoval po návratu výsledek
jednání slovy: " Slunce ještě nevyšlo, ale nad obzorem již svítá." Došlo mi to až po
roce 89 . Některým se nerozsvítilo dodnes. Z tohoto uhlu pohledu jsem obezřetný
a budu ve střehu. I když mi to bude prd platné.

Zatím bez slepic

In reply to by Vahy (neověřeno)

Trvalý odkaz

" Slunce ještě nevyšlo, ale nad obzorem již svítá."

Tady je zřejmé, že důsledky takových (Gorbačov - Regan) jednání se plně projeví až po dekádách, když se rozplynou mlhy. Viz náš případ "89".

Trump má dobrou (pro US) strategii - hrozba Rusku zmnohonásobením vojenských výdajů a tlakem přes Ukrajinu a různé další biče. Pak jsou tu cukříky, uznat připojení Krymu, nechat Ukrajinu svému osudu, dohoda v Sýrii, v Korei
Hlavní cíl? Odradit Rusko od spojení s Čínou.

Co by bylo výhodné pro nás? Toť otázka.

Zatím bez slepic

Admirále,
je úplně jedno, co udělají nebo neudělají politici a lidé v ČR. Stejně jako Velké Británii, Francii, Německu, atd. nám nejvyšší protektor oznámí, co musíme dělat, aby nám nepřinesl mír, svobodu, lidská práva a demokracii jako do Iráku. Ani po tolika letech se nevzpamatovali z úžasu.
Rusko s Čínou nikdo spojovat nemusí, až takovými spojenci nejsou. To spojenectví mezi nimi je čistě z nutnosti, protože padne-li Rusko, další na řadě bude Čína. A naopak to platí taky.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Rusko s Čínou nikdo spojovat nemusí, až takovými spojenci nejsou. To spojenectví mezi nimi je čistě z nutnosti, protože padne-li Rusko, další na řadě bude Čína. A naopak to platí taky."

Absolutní souhlas. Rusko vždy (Rusové v naprosté většině) by si přáli vazbu na Evropu, do které kulturně patří a spojení s ní by bylo přirozené a ekonomicky nekonkurenční, výhodné pro oba subjekty. To ale Američané nedopustí. Proto Ukrajina, měla být spojnici mezi EU a Ruskem a nyní je potencionálním bojištěm. Neberte to.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Položme si otázku,co nutí jít USA až do konfliktu s Ruskem.
Také právě z USA,nejvíc slyšíme váleční rétoriku.
O spojencích USA škoda mluvit,poslouchají USA na slovo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nevím co z toho vyleze, ale inteligenčně to bude podle mě v hodnotném moderním novinářském stylu:
Jednali spolu několik hodin, přičemž Trump si uprdl jako první a Putin 2x za 3 minuty. Trump měl jednu ponožku o 2mm výše v zadní části nad lýtkem a Putin měl kravatu v barvě óchechúH. Putin se podle všech nejpřesnějších odhadů chtěl 4x podrbat na koulích a Trump 8x v prdeli -> a je podezřelý z toho, že 2x to mělo být v té Putinově!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Napadla mě kacířská myšlenka.

Co kdyby se tam kluci dohodli jako Reagan s Gorbačovem a USA nás prodali zase Rusku zpět.

Druhá kacířská myšlenka byla, že by nás třeba ani jeden nemuseli chtít, protože každej, komu nás přiklepli špatně skončil. Mnichov a Hitlerovo Německo, Jalta a SSSR, Malta a USA.... kurva, skoro to vypadá, že nosíme velmocem smůlu.

Zatím bez slepic

Vzbudí takhle Kohn v noci manželku a říká: "Sára, tak jsem si vzpoměl: tenkrát za Křišťálové noci, když nám nacisti rozmlátili výlohu, to jsi byla se mnou?"
"To víš, Izák, byla jsem s tebou."
"A potom, když nás hnali do transportu, to jsi byla taky se mnou?"
"Ovšem, Izák, to jsem byla s tebou."
"A když nás potom komunisti poslali do koncentráku znova, tos byla zase se mnou?"
"Izák, samozřejmě že jsem byla s tebou. Proč se pořád ptáš?"
"No, jenom mě napadlo, jestli ty mi nenosíš smůlu."

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jestli mají ty pejzatý něco dobrýho, tak jsou to první řadě vtipy.

Zatím bez slepic