Moje milé děti

tak, jak korodují měnícími se podmínkami mnohé, dříve neotřesitelné pravdy, tak už se dnes, po mnoha letech, stává věta, že šaty dělají člověka, pouze otřepaným klišé. Kravata u mužů mizí i na nejvyšších společenských úrovních a celkově je životní styl uvolněnější. Příznakem může býti fakt, že i u tak konzervativních národů, jako arabských, se začínají prosazovat krátké kalhoty, jak můžeme vidět i v uprchlické (migrantské) vlně, jev dříve absolutně nemyslitelný.

Uvolněný styl (nejenom v oblékání), který se prosazuje ve společenském styku, ale neplatí ve styku s hospodářskými nebo mocenskými subjekty, už jenom z podstaty věci (nutnost vždy postupovat podle právních předpisů). Podvědomě (mimo právní řád) navíc věříme nejen známým značkám, ale také firmám, které mají perfektní domy, a jejich okolí je vyčištěné a v pořádku. Můžete namítnout, že největší podvodnické firmy typu Enron měly krásná sídla, plná architektonických zázraků. Právě proto byly schopny svých podvodů, milé děti. Uložíte peníze do banky, která bude mít pobočku v chatrné chýši? Ne. Instituce, které mají kolem svých budov uklizeno, opravenou fasádu i střechu, a její zaměstnanci nenosí pomačkané kalhoty, jsou pro nás důvěryhodné. Budete věřit vládní instituci, která už mnoho let sídlí ve špinavé budově, a v zimě musí její úředníci sedět v kabátě, protože okny profukuje? Možná po válce, ale ne v hlubokém míru.

Česká vláda, resp. její předsednictvo, sídlí v Praze ve Strakově akademii. Nádherná a obrovská novobarokní budova na levém břehu Vltavy, v těsné blízkosti Valdštejnského paláce, je vměstnána na jedinečný pozemek, který je svírán z jedné strany řekou a z druhé strany strmým kopcem. Na historických mapách v době před výstavbou Strakovy akademie byla tahle jezuitská zahrada ve tvaru trojúhelníku tím posledním koutem Malé Strany, kde se na levé straně řeky ještě dalo stavět, ovšem za cenu, že budete na konci veškerého dění. Dál už totiž spadal letenský kopec do řeky a byla tam jen úzká cesta do Buben. Osamělost a odstrčenost pozemku od Malé Strany v té době podtrhla též výstavba silnice z Klárova nahoru na Letnou, která je dnes známá jako Chotkova. Budova Strakovy akademie ale nakonec svou okázalostí, umocněnou navíc výstavbou okrasné zahrady, architektonicky prosadila svou, místo samé pozdvihla na úroveň první důležitosti a stala se nepřehlédnutelnou dominantou pražské kotliny.

Stavba Strakovy akademie, milé děti, jakkoli nesouvisí s myšlenkou textu, který čtete, je klasickým příběhem začátku a konce ušlechtilých myšlenek v Čechách. Původní záměr na vybudování zařízení pro výchovu nemajetných šlechtických synků z daru zemřelého rytíře se realizoval celé dvě staletí, peníze na věc určené byly všelijak rozdělovány a „odkláněny“, tedy staly se předmětem typické rvačky o peníze, aby posléze, kdy budova sama byla konečně realizována, sloužila svému poslání jenom velmi krátce. Záhy se stala místem různých úřadů a posléze i sídlem předsednictva vlády, nejdříve československé, posléze české. Po ušlechtilé věci se zem slehla, spolu se zákazem šlechtických titulů.

Stavitelé otočili přední křídlo akademie k řece, a věnovali mu veškerou možnou péči. Zadní část budovy, která přiléhá k letenskému kopci, odbyli, a přisoudili jí jen a pouze hospodářský význam. Byť, a to je třeba zdůraznit, aby byla zachována krása zahrady před budovou, a klid v ní, umístili stavitelé hlavní příjezd do akademie právě k zadní části objektu.

Historie však tomu chtěla, že úzká cesta do Buben se po přestavbě pražských nábřeží stala jednou z hlavních pražských tepen a až do vybudování tunelu Blanka dokonce tepnou velmi důležitou a nenahraditelnou. To ostatně ví každý Pražák. Tak se tedy stalo, že za budovou, původně sloužící šermířskému umění nemajetných mladých šlechticů, nyní sloužící jako sídlo vlády, vede silnice, po které jezdí desítky tisíc automobilů denně. Nu a teď se konečně, milé děti, dostáváme k jádru pudla. A totiž, že všichni ti, kdo kolem budovy jezdí, vidí, obrazně řečeno, vše, co měl k obědu pan premiér nebo co vyhazuje do odpadu jeho sekretářka. U zadního traktu předsednictva vlády jsou totiž už mnoho desítek let umístěny popelnice a všichni je mají pěkně na očích. Na očích mají ostatně veškerý a celý nepěkný hospodářský dvůr české vlády. Procestoval jsem kus světa a viděl sídla vlád v mnohých státech. Přiznám se, že výstavku popelnic a odpadků kolem nich, vedle hlavního vchodu, jsem neviděl nikde jinde, než v Praze. Abych nebyl napomínán, že snad nemám rád současnou vládu nebo jejího premiéra – ty popelnice jsou tam, co si pamatuji, odjakživa. Před několika lety byl ten nepořádek větší, pak ho někdo trochu uklidil a rozhodl vysadit u plotu habry, aby na popelnice vidět nebylo, ale to se nějak nepodařilo. Habrový plot skomírá, a na popelnice a celý hospodářský dvůr je vidět dál. Pokud to mám k něčemu přirovnat, pak k situaci, kdy premiér, perfektně oblečený do obleku od anglického nebo italského krejčího nosí permanentně zablácené polobotky a nikomu to vůbec nevadí.

Řeknete mi, že vláda nemá na takové věci čas. Že má na stole důležitější problémy, a žádná z nich nemohla mít za posledních dvacet pět let ani pomyšlení zabývat se takovou pitomostí, jakou jsou popelnice u hlavního vchodu. Nehledě na to, že to je už u nás takový zvyk a i pana autora by v tomto ohledu nachytali na švestkách v různých místech, kde a kdy působil. Ale před vládou? Důležitým je však zjištění, oni jsou si tohoto excesu asi na naší vládě vědomi, protože všechny důležité návštěvy tahají vepředu přes zahradu, a hezky po červeném koberci, aby z pohledu na popelnice náhodou neměly návštěvy ujímání. U domácích jim to nevadí. Nahoře huj a ve spod fuj říká Vaše babička, moje milé děti. A v tom je ten problém. Vláda prostě na popelnice nemá čas. Ne, že by na ně neměli ve Strakově akademie místo jinde. Mají. Ale nemají čas je řešit. Stejně jako nemají čas na vyřešení problému železničního přejezdu ve Studénce nebo čas na to, aby bývali včas řešili problém prodeje nelegálního alkoholu, kvůli kterému u nás zemřeli desítky lidí (a nikdo ze zodpovědných činitelů neodstoupil a po kolenou nelezl až do Canossy). O to více truchlí nad teroristickým útokem v cizí zemi.

Myslím si, že důvod (těch hloupě umístěných popelnic) je, moje milé děti, jednoduše definovatelný – členové naší vlády nemají pocit, že jsou pány ve svém vlastním domě. Když se totiž necítíte pánem svého domu a jste někde jenom na návštěvě, nedá se předpokládat, že se přetrhnete, abyste vymalovali nebo vypleli zahrádku, která Vám stejně nepatří. V tomto ohledu naše vláda ke správě své budovy přistupuje jako k domu, který byl v socialistické péči nájemníků. Tam, kde nebyl placený domovník, to fungovalo většinou se správou domu špatně, až na světlé výjimky.

Pocit, že nejsou pány ve svém vlastním domě, mají naše vlády už hodně a hodně dlouho. České submisivní vlády se totiž starají o vše možné, jenom ne o své občany. Proč by se tedy měli starat o to, kde jsou umístěny nádoby na jejich vlastní odpadky? Odpověď je snadná. Zapomněli na své povinnosti, které jim stanovuje společenská smlouva.

Společenská smlouva, moje milé děti, je filosofický pojem. Můžeme ho krátce pro naše účely definovat jako teorii, podle níž jsou veškeré právní a mocenské vztahy ve společnosti dány jakousi implicitní dohodou mezi všemi členy dané společnosti (Wikipedie). Lidé na určitém území společenskou smlouvou uzavírají proto, že se jako jednotlivci cítí slabí a potřebují ochranu od většího celku nebo od někoho silnějšího. Výměnou za ztrátu části osobní svobody dosáhnou ochrany svých oprávněných práv a dostanou potřebnou jistotu pro svůj život. Ve zkratce – stávají se občany státu a ten je chrání. Teorii společenské smlouvy nám darovali takový velikáni, jakými byly Jean-Jacques Rousseau, John Locke a Thomas Hobbes. I když nezávisle na sobě dospěli všichni tři k podobným závěrům, a každý z nich si uchoval svůj pohled na výchozí podmínky, za kterých je smlouva uzavírána a na jejich pojetí. Pochopitelně si uchovali i svůj pohled na hodnoty, které má smlouva uchovávat a za jejichž ochranu stojí i proti státu bojovat, a shodli se i na principu logiky, podle které má být smlouva uzavírána.

Společenská smlouva je jedním ze základů moderní teorie státu a práva a odvolávají se na ni veškeré autority, které staví moderní politické systémy a vytvářejí ústavy rozličných států. Všichni se tedy shodují v tom, že pro vznik, působení a ochranu společenské smlouvy musí vzniknout a existovat státní moc - autorita (byť v různých formách) a její moc musí být vynutitelná. Jinak se občanům státu nemůže dostat ochrany, kterou požadují a oni jsou poté zbaveni nutnosti uchovávat loajalitu tomu, kdo jim ochranu slíbil, ale nechrání je. Tedy, pokud státní autorita není schopná zajistit občanům „mír a obranu" (hlavní účel své existence), pak se smlouva stává neplatnou a člověk se vrací do přirozeného stavu, než se vytvoří společenská smlouva nová (Wikipedie).

Nijak neskrývám, moje milé děti, že když někteří z nás v temným brežněvovských osmdesátých letech při studiu práv objevili rozpřáhnutá křídla Hobbesova Leviathana, nijak na nás nepůsobil jako mořská příšera, za kterou mohl být podle biblického výkladu pokládán. Naopak, nacházeli jsme v něm vysvětlení existence státu, protože jsme nějak nedokázali pochopit, jak je možné, aby společenská smlouva, kterou před námi ani vědecký komunismu neskrýval, stála na základech třídního boje (kterým si dělnická třída zastupovaná komunistickou stranou vynucuje svá práva, jež stojí nad právy ostatních), tedy na chaosu. Na chaosu, před kterým Leviathan, byť v zrcadle své doby, varoval, s poukazem na křesťanskou pozitivní verzi „konejte ....“, která je podle Hobbese pouze receptem na sociální chaos.

Že Vám to, milé děti něco připomíná? Jistě že připomíná. Pokud se nemýlili učenci shora v textu uvedení, a po nich tisíce a desetitisíce těch, kteří jejich teoretické závěry o teorii společenské smlouvy uvedli v život tím, že je rozpracovali do ústav, zákonů a dalších právních předpisů, a statisíce těch, kteří je realizovali v moderních politických systémech, pak je nad slunce jasné, že státní moc může vykonávat pouze ten, kdo je pánem ve svém domě (laicky řečeno) a že musí existovat státní autorita, pomocí které je společenská smlouva naplňována a vynucována.

Nuže, pokud vyjdeme ze všech výše uvedených definic, naskýtá se otázka, jak je v případě členství českého státu v Evropské unii vykonávána ochrana obyvatelstva České republiky ve smyslu společenské smlouvy. Tedy, jestli českým státem nebo nějakými orgány Evropské unie. Pokud by totiž poskytovala ochranu přímo Evropská unie, pak by musela být s obyvatelstvem uzavřena společenská smlouva a něco bychom o tom museli vědět. Přinejmenším s tím souhlasit. Vyřešení této otázky je zvláště vážné ve světle současné uprchlické (migrantské) krize. Ze strany českého státu totiž stále více dochází k přenášení pravomocí ve prospěch výše uvedeného společenství států, a tento proces je podporován mnohými elitami, ať již volenými nebo nevolenými. Jestli se tak děje z důvodu hlouposti, neznalosti nebo protože to tak někdo chce, to prosím v tuto chvíli neřešme. Na straně druhé je ale evidentní a nezpochybnitelné, že orgány Evropské unie nemají v rukou žádné prostředky k vynucení ochrany obyvatelstva, jak to otcové teoretici společenské smlouvy předpokládali. Stále více je to patrné tím, že jednotlivé státy Evropské unie přijímají v uprchlicko (migrantské) krizi vlastní rozhodnutí, nebo používají svoji vojenskou sílu k obraně svých zájmů, jako tomu je v případě Francie, aniž jsou tato rozhodnutí ze strany orgánů Evropské unie schvalována.

Je tedy zřejmé, že společenská smlouva mezi občany jednotlivých zemí Evropské unie a jejich vlastními státy je stále platná, a Evropská unie nemůže být tím subjektem, který by po státech mohl vyžadovat jakákoli plnění, se kterými nebudou demokraticky fungující státy souhlasit, protože nedokáže občany jednotlivých států ochraňovat. A proto také nemůže za obyvatelstvo jednotlivých zemí v případě uprchlicko (migrantské) krize ani rozhodovat. Ta Evropská unie, o které někdo, v souvislosti s výše uvedenou krizí, v minulých dnech napsal: „Evropská unie nedokázala vytvořit přijatelnou koncepci, nedokázala předložit logickou vizi, nedokázala vysvětlit svoje počínání, nedokázala ochránit jižní hranici, nedokázala zajistit pořádek a řád, nedokázala zajistit bezpečnost, nedokázala zajistit pro občany EU přijatelnou budoucnost pro generace stávající a budoucí. Zklamala tedy na celé čáře.“ Bohužel, moje milé děti, a opět musím citovat: „Suma sumárum, EU neví, co chce, a nepřestane, dokud toho nedosáhne“.

Co tedy dělat, nutí se otázka, moje milé děti? Pro uchování existence stávající společenské smlouvy mezi občany České republiky a jejich vlastní státní mocí je důležité se dnes, dle mého názoru, soustředit na kontrolu demokratického procesu rozhodování v zemi. Jak kdosi vtipně poznamenal, demokracie je vláda lidu, ne vláda těch, kteří souhlasí s vládou, ať je jakákoliv. A proto, jestli v demokratickém procesu obyvatelstvo země rozhodne, že je v případě například uprchlicko (migrantské) krize příznivcem nějakého řešení, pak nemůže vláda země konat proti přání obyvatelstva, i kdyby kvůli tomu trakaře padaly. Nezbývá jí nic jiného, než o jiném řešení své obyvatelstvo pomocí logických argumentů v demokraticky vedené diskuzi přesvědčit, a v demokratickém rozhodnutí umožnit obyvatelstvu jeho názor změnit.

Musíte si ale uvědomit, že naše submisivní vlády už dávno opustily myšlenky Leviathana nebo že by se chtěly, nedej bože, občanů na něco ptát. Dávno její členové přestali přemýšlet nad bezpečností obyvatel, které by měli chránit. Místo toho se účastní vzývání nadstátních a nadnárodních Utopií a jejich bohoslužeb. Neříkám, že by to nemohlo být čas od času pozitivní. Pak ale musí mít k takovému konání souhlas obyvatelstva, který se obnovuje vždy, kdy došlo k podstatným změnám v cílech těchto Utopií. Po pravdě řečeno, vzývání Utopií není jen poznávacím znakem vlád českých. Ochotně se tomu věnují i vlády jiných zemí, protože přemýšlet a snít o zázracích je vždy jednodušší, než prakticky pracovat. Co je ale vážnější, české vlády začaly používat daně, které na základě společenské smlouvy vybírají a spravují pro zajištění bezpečnosti obyvatel, pro jiné, a to ekonomické účely. Začaly je přerozdělovat ve prospěch různých zájmových skupin proto, aby členové vlád byli znovu zvoleni. Posílají daně do různých mezinárodních projektů, které mnohdy ohrožují zájmy vlastního obyvatelstva. Příznačným jevem je, že první, co vlády udělaly, byla minimalizace výdajů na obranu obyvatel, aby se tito nemohli bránit zlu. Zavedení Druhého dodatku Ústavy v České republice nechystají, podobně jako nepředpokládají přistání mimozemských civilizací. Asi myslí, že teroristům tím zabrání opatřit si zbraně. Blahoslavení duchem, neboť jejich je království nebeské, sluší se dodat. Vlády českých zemí z poslední doby se chovají jak smyslu zbavené, z nepochopitelných důvodů naslouchají každému věrozvěstovi z dalekých hor, místo našemu zemědělci z Polabí nebo Hané. S radostí se staví do pozice, že nejsou pány ve vlastním domě. S úklonou někteří z nich čekají na pochvalu od cizích patronů. Přitom se zářícíma očima vlastnímu lidu zvěstují, že jeho největším štěstím má být zapomenutí na vlastních dějiny a musí se rozpustit v kotlíku národů, neboť nejsme schopni se reprodukovat v dostatečném množství.

Candide, kterého nám zanechal gigant osvícenectví Voltair, nám vypráví příběh dvou hlupáků, Panglose a Candida, z nichž ten první je učitelem druhého. Panglos svým neustálým mudrováním a odkazováním se na fakt, že věci spolu souvisí a svět jak je, je zařízen nejlépe, a lidé se ho nemají snažit pozměňovat, ale mají věci pouze trpce přijímat, připravuje Candidovi řadu nepříjemných zážitků, pokud si je tento na základě stejné filosofie nepřipraví sám. Kniha, a to je velký odkaz Voltaira, ale nakonec přisvědčí konkrétní práci a rezignuje na mudrování, protože „plodná činnost je jediný prostředek, jak učinit život alespoň trochu snesitelný“. Vlastní poznání je obsaženo ve větě, kterou na konci knihy Candide odpovídá na filosofování svého učitele: „To jste řekl velmi dobře,“ odpovídal Candide, „nicméně musím obdělávat svou zahradu.“

Moje milé děti, často že říká, že ďábel je skryt v detailu. Proti tomu já oponuji, že bůh je veliký tím, že je obsažen v každé maličkosti. A tak, jestli se dočkám někdy faktu, že zmizí popelnice před úřadem vlády, tento detail českého vládnutí, pak jsem ochoten věřit tomu, že se česká vláda stala opět pánem ve svém domě. Pak bude k uvěření, že denní drobnou prací na vládní zahrádce pracuje v plné shodě s obyvatelstvem státu, které jí do Strakovi akademie vyslalo. Pak bude k uvěření, že svou činností naplňuje obsah a vůli společenské smlouvy, kterou s vlastním obyvatelstvem uzavřela, a bude mu to dávat denně najevo. Ať již bude výsledek jakýkoli, skrýt ho stejně nedokáže. Pravda totiž, milé děti, nakonec stejně zvítězí, i když jí to chvíli bude trvat.

Váš táta V Praze dne 23. 11.2015

Aleš Hušák

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Strašně zajímavé,když vrah o morálce káže.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nicmene i vrah muze mit pravdu.

Nemyslim si, ze je to tenhle pripad, ale nijak se to nevylucuje.

Konec koncu, dost nasich prezidentu sedelo v kriminale. Par jich tam i doopravdy patrilo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Trojího musí řečník dbát: co říká, kde to říká a jak to říká. Ale zapomněl na jednu důležitou pravdu a tím je osobnost řečníka a jeho pověst, zasloužená nebo nezasloužená. U Aleše Hušáka lze snadno použít argumentum ad hominem , protože řečník je značně kontroverzní.

Zatím bez slepic

Řečnění bez řečníka není řečněním. Řečník a jeho osoba jsou dost podstatní.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já budu rejpavej, ale projel jsem streetview maps i mapy, a ty popelnice nikde nevidim...

A kdyz jsem projel okoli, ze je tam silnice, malo mista, pak predpoklad, ze si chteji podavat ruce a jine tanecky co chce bonton atd. Tak jaksi, ze se to deje v zahrade je i kdyby neexistovali popelnice (ktere na mapach nejsou...) tak je stejne lepsi to delat (prijem navsevy) vzdadu na "zahrade"...

I kdyz chapu zakladni nosnou myslenku, ale ty argumenty co ji maji podporit, jsou rekneme hiodne na vode a trebas ta zahrada je z meho pohledu uz uplne mimo... Viz trebas Francie, kde prijimaji na nadvori, asi tam maj taky popelnice :D A to uz nemluvim o Bilem dome ci Kremlu, kde to taky nedelaj vzadu z oblusne strany budov, ale zepredu z representativni stany a vzahradach a nadvorich :D

Minule, to bylo od Husaka zajimave, ale ted, narychlo proletnutim netu a protoze jsem organizoval par akci (jiste ne prijem vlady, ale osobne jsem volil zahradu na uvitani ne ulicu se salinou a velkou dopravou...), tak bych rekl, ze Husak hodne prestrelil logikou...

Zatím bez slepic

clanek je datovan, stary 3 roky uz tam neni Sobotka, ale Andy

myslim, ze tehdy mel Husak nejaky starosti

Zatím bez slepic

No předpokládám, že Vidlák sám od sebe nic nezveřeknil stylem paste+copy. Tedy mu to Hušák poslal a tedy předložil sice starý, ale stále aktuální.

A jak jsem napsal, každá budova má stranu, která je "obslužná", u domu je to většinou strana, kde je okno ze záchodu (dobře postavenej barák to má na severu, pokud to lze), každý barák má onu popelnici atd.
Hušák sám tam píše "byl jsem přijímám leckde", no a já tam dal příklad, že třebas ten bílej dům taky přijímá ze zahrady a nikdo neřekne půl slova a Hušák píše, že u české vlády je to špatné, protože z druhé strany, kde jezdí šaliny a provoz jak na dálnici jsou popelnice a bylo by vhodné uklidit popelnice a přijímat z této strany a zastavobvat provoz :D
Neee, já myslím, že i když chápu myšlenku, tak většina argumentů dokazující tu společenskou smlouvu (tyto kecy převzal a+- sedí) jsou nelogické, podle mě mimo, platí pouze myšlenky které převzal, bohužel to co přidal sám je blbost...

P.S. Ale jo, i když rejpu, že co napsal on sám jsou pouze nelogické řečičky, tak si hoooodně cením souhrn těch ostatních přebvzatých informací o společenské smlouvě a myslitelých na toto téma na jednom místě, minimálně za toto shrnutí stojí za to ten článek přečíst a šířit.
Ona kritika dneska znamená, že odsuzuješ celé dílo a nosnou myšlenku, bohužel to je nemoc dneška, kdy "sluníčkáři, herci a pod. verbež " staví věci buď, že jsou černé nebo bílé a nic mezitím... Takže chápu i tvou odpověď, ale přesto sní nesouhlasím, právě proto, že já uznávám to staré myšlení, že svět není černobílej a, že i dobrý článek může mít kritiku jednotlivých fakt, která nezhazuje celý článek tak, že by neměl být zveřejněn, ale že musí být diskutován a uveden na pravou míru v tom v čem je hooodně mimo ;)

Zatím bez slepic

Co se uradu vlady tak to neni aktualni. Popelnic si nevsimnete, zato si vsimnete okamzite leseni, drevenejch desek, oprav a vice policajtu nez tam bejvalo.

Nosnejma myslenkama jsem se nezabejval. Vetsinu znam a cely to pusobi jako Rathovy vyvody Snazi se si chranit kuzi a tak do toho micha kde co. Svazak Husak mi neprijde jako osobnost, kterou ma cenu se zabejvat. Mozna o nem natocit nejakej film, a la velka sazka o male pivo, jak frajer svazak dokazal doma kdesi v tretim svete vytunelovat statni loterii a vyhnout se lapaku.

Obcas by do toho mohl nejakej pravnik vysvetlovat, ze pravo neni spravedlnost a kdo to nechape ten je blbec. - Na konci by se pak mohli vsichni pravnici i s Husakem postrilet, aby ten film mel taky nejakej happy end. :-/

Zatím bez slepic

Co bylo minule, pane Assi, za bolševiků od Husáka zajímavé? Nebo myslíte Hušáka, ale neumíte psát česky. To někteří tak píší, ale mne to kadí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

len jedna zvedava otazka vidlakovi od Zvedavca..to je TEN? .. Hušák... alebo to je len jeho menovec...

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Všechno nasvědčuje tomu, že je to TEN Hušák.
Článek je napsaný působivě, o tom žádná.
Ale co se týká autora, pak bych se za určitých podmínek přimlouval za znovuinstalaci minimálně jedné popelnice před úřadem české vlády (pokud sousloví "ČESKÁ vláda" není už podobného druhu jako "pečený led".
Bylo by hezké, kdyby v té jediné neprůstřelné skleněné popelnice před úřadem vlády byl umístěn Aleš Hušák.
Proč?
Protože -
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ale%C5%A1_Hu%C5%A1%C3%A1k

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Četl jsem od TOHO autora několik článků a vcelku se nedivím, že dokázal manipulovat celým sportem. Je bezesporu mimořádně chytrý, (nakonec ho ani nezavřeli), výřečný jako když másla ukrajuje, jeho povídání má i logiku bez upjatostí, láskyplný....... to se mu to hodovalo.
Pane bože, TEN by promlouvat k poslancům ve sněmovně. Určitě by zastínil o několik koňských délek oba alkoholiky.

Zatím bez slepic

"Nakonec ho ani nezavřeli"
Věštče, i kdyby už byl někdo němý a dementní, pak by ho v našem Protektorátu nezavřeli - pokud by si svou poctivou prací odklonil do kasičky tolik, kolik si odklonil - byť i formou legální, respektive právně legalizovanou.
Víte o někom takhle bohatém a takto informovaném (informovaném o stejně bohatých a stejně informovaných), koho v této ruppoblitce zavřeli?

Spravedlnost a justice jsou přece u nás zboží jako každé jiné a řídí se ekonomickými zájmy našich i zahraničních vlastníků !

Zatím bez slepic

Bylo by ovšem nespravedlivé nenapsat, že nad Hušákem nejspíš zvítězili oni cimrmanovští "jinší sekáči", bezohlednější než on.

Zatím bez slepic

No já bych to napsal jinak, text je líbivě postavený na předložených faktech, ale když člověk začne ověřovat (nebo má základní přehled a vidí to hned), že ony fakta jsou nepravdy, pak je to logika postavená na nepravdivé informaci...

Ale souhlas, že má zkušenost z řečněním a když pak srovná retoriku Kalouska apod. lidí a najednou začne mluvit Hušák, tak člověk se na jeho stranu přidá už jenom proto že nemá pocit, že vidí, že předtím mluvili lidi stylem, že nemají ani základku...

Zatím bez slepic

"když člověk začne ověřovat"

Nekřivděme mu. Krom polemických popelnic, nic jiného než minulost, z mého pohledu dokonce pravdivou, nepopsal. Popsal to však v pastelových barvách. To se většině líbí a nějaká fakta je nezajímají. Kdyby neměl takovou hroznou pověst, je to prototyp politického lídra špičkové kvality.

Zatím bez slepic

No bodejť !
Pokud má mít v dnešní politice někdo alespoň nějakou šanci, musí být v nejlepším případě bezohledný psychopat, v jemnějším případě alespoň bezohledný lhář, v nejjemnějším případě pak někdo, kdo je schopen přestírat, že je lhář či psychopat - a nevypadnout léta z role.
V tomto ohledu by byl ideálním typ nějaký ten sobotkoid, ale nesměl by mít tolik poradců a musel by být o něco inteligentnější. Nicméně - klobouk dolů, za Sobotkou je obrovský kus práce, zlikvidovat během krátké doby stranu se stoletou historií a důvěrou několika miliónů lidí by si opravdu zasloužilo alespoň pojmenovat letiště a lavičky jeho jménem.
Možná i nějaký ten pražský či italský most!

Hušák taky není špatný, ale proti sobotkoidům by byl zbytečně moc drahý.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Byl včas a na správném místě,jako mnozí podobní zbohatlíci,takže nosatej,ale uměl se dělit,proto tam vydržel dost dlouho.
Osobně bych s nim zametl několik pražských ulic.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

stojí dle mne za povšimnutí:
-to zveřejnění článku Vidlákem nyní s ohledem na datum článku,
-a co naznačuje autor článku tím "milé děti", snad nemá od 2015 politické či jiné ambice se "o nás začít starat"?
Protože NIC se neděje náhodou.
Mimo téma článku všimli jste si, jak za každou otravou nyní už je v prostoru mainstreamu jasno KDO?
A, všimli jste si, že začala staro-nová akce nějaké ty "syrské připrchlíky" do ČR dostat, kdo by se odvážil odmítnout ubohé sirotky?!
A Globální pakt o migraci garantuje asi Poche, proto ČSSD tlačí prý nyní na místo ministra zahraničí jeho bývalého asistenta Petříčka, to jsou mi věci... Prostě čekají nás "samá pozitiva a světlé zítřky".

Zatím bez slepic

Majko, k těm světlým zítřkům - nějaká ta tisícovka šestnácti až pětadvacetiletých sirotků je relativní prkotina.
Přečtěte si Spencerovou.
Stačí, když turecký šéf islámského superstátu na záchodě zatáhne za řetízek nebo zmáčkne tlačítko.
Sirotci jsou pouhý pšouk.

http://literarky.cz/politika/rozhovory/21674-vy-co-nechcete-islamskou-e…

Zatím bez slepic

Ne valka v Syrii je pouhy psouk pokud se budou mydlit jen tam, jak vypada, ze chtej.

Ti sirotkove jsou pruser, protoze kdyz VY ho tu nekde potkate, tak vam nepomuze vubec nikdo.

Videl jste kdo pomahal proti Holandanum kdyz mlatili cisnika? Jo, spravne nikdo.
Videl jste tu pomoc statu, te znasilnene z Bulovky?
Videl jste toho, co ho zavreli, protoze odstrelil magora, co najizdel od lidi.

Tohle je vas problem a sirotci. Zadna Syrie.

Krysa ve vasi loznici je problem. Ne lev v ulicich Bejrutu.

Zatím bez slepic

Jen abych nebyl zase nějak mačo.

akce nějaké ty "syrské připrchlíky" do ČR

Paní Šojdrové se jistě v Europarlamentu tůze líbí a jistě by neodmítla druhou evropskou rundu. (Ročník 1963 tudíž by to akorát vyšlo) Jelikož musí být zvolena a jistě je část voličů dostatečně proevropských a humanitních, tak na nás snesla kletbu syrských sirotků, v naději, že ji to do parlamentu tak nějak posune. Snad není trestné přát, aby ji potkalo jen to nejhorší!!!

Zatím bez slepic

No, tyhle tanecky pripominaji hosiky ze skolniho dvora nadrzene zmlatit ve skupine toho hajzla nasilnickyho, co je sam a jako svine se ale nechce na nikoho vrhnout, vyhejba se konfliktum, preslechne vsechny nadavky a obvineni.

A oni na nej porad v deseti, ty svine zla, jen to rekni, ze se chces prat. Jsi svine utocna a on porad nic. Jen jde o kus dal.

No neutocte na takovou svini.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přestože se také přikláním k názoru, že prohraný zápas Hušáka proti vítězným antihušákům byl dost možná bojem prohnilých proti prohnilým, Vidlákovi bych rád poděkoval za publikování tohoto článku.

Občas si listuji v knížce Machiavelistické etudy.
Neměli bychom číst jen názory těch, s nimiž souhlasíme.
A měli bychom častěji nahlédnout do intelektuální kuchyně těch, s nimiž nesouhlasíme nebo kterým nevěříme.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Hušák, nakolik ten článek prosím myslíte vážně? Já bych řekl že vůbec :-). Že jste prostě chtěl napsat prostě takovou jakousi pohádku a podle mě se asi i bavíte tím, když ji někdo vezme vážně.

Ale kdybych měl brát ze svého abstraktního myšlení ty popelnice před vládou jako něco směrodatného, tak se mi to spojuje s Vidlákovým "Proč tento blog" a nutností kydat. Trochu bych to vztáhl na člověka (když se je potažmo baveno tedy o lidech byť za kulisou vlády) a namísto nutnosti kydat bych dal potřebu srát (nebo slušněji kakat).

Občas někteří mají tendence říkat, že národ má vládu jakou si zaslouží, nebo že jsou její jednotliví členi dokonce takovým typickým vzorkem národa (byť to se spíše povídá o celém parlamentu než jen o jeho specifičtější části).

Tudíž by mi vycházelo, že popelnice před vládou manifestují potřebu se vysrat, což kdybych měl na základě teze o vzorkovnosti národa vztáhnout na národ celý, tak by mi vycházelo že tedy: jakmile je typický Čech někde v rozhodovací pozici, činí své sraní v podstatě veřejně, tedy podobně jako to dělají zvířata -> a jediný rozdíl mezi veřejně kakajícím Čechem a zvířetem je, že Čecháček se u toho trefí do nějaké připravené nádoby :-).

Zatím bez slepic

???? :-(

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jasně, že nezaujme ani tak samotný text, jako jeho autor. Nestydím se to přiznat, protože.... protože sám nevím.
Musí to být mimořádně zajímavá persona, když si dokázal za cizí prachy držet dva šoféry a osobního kuchaře :-).
Fakt nevím, co si o tom všem myslet. A těším se na nějakou Vidlákovu poznámku k tomu....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hušák, neHušák. Téma společenské smlouvy je docela podstatné, je dobré ho mít na paměti. Nemám rád příliš slov mimo beletrii, mnohomluvnost bych v tomto případě autorovi vytkl.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

North America's largest natural gas producer was formed in 2002 when PanCanadian Energy merged with Alberta Energy Company.
https://www.prpremium.ca/

Zatím bez slepic