Dunaj-Odra-Labe

Autor
Štítky

Těsně po prezidentských volbách jsem napsal článek ve kterém jsem se zamýšlel nad tím, jaký cíl ještě může mít prezident Zeman. Byl zvolen dvakrát v přímé volbě prezidentem. Navzdory očekáváním i prognózám žije a i když tělo neslouží, mozek mu stále pracuje víc než dostatečně, vyhrál v přímé volbě proti kandidátům, kteří mělli na své straně prachy, moc i média. Zkrátka dál už to nejde. 

Tehdy jsem měl pocit, že by mohl mít ještě ambici vrátit se do ČSSD, vyházet všechny ty tlučhuby a darmošlapy a ještě jednou sociální demokracii vytáhnout na vrchol. 

Dnes už si to nemyslím. Jednak ČSSD se ještě více posunula protizemanovsky a jednak v ní zvítězil názor, že za všechno zlo může Zeman a každý, kdo tvrdil něco o vlastních chybách, odklonu od voličů, ztrátě témat a podobě, byl celkěm promtně odejít. 

Dneska mi dovolte se zamyslet nad jinou ambicí, kterou by mohl Zeman mít. Možná zase jen slyším trávu růst, ale posuďte sami: 

Zeman už od prvního volebního období prosazuje kanál Dunaj-Odra-Labe. Když jsem o tom sylšel poprvé, moc jsem si to ani neuměl představit. V situaci, kdy skoro všude drhnou v řekách o dno i vodácké kánoe jsem si nedovedl představit, že by něco podobného mohlo být postaveno a ještě že by to třeba začalo vydělávat. 

Přesto se asi v tomto ohledu něco děje. Reakce v médiích byly nejprve zcela zsměšňující, pak ironické, pak se téma vytratilo a najednou se začíná mluvit i o pozitivech této stavby. Jakási skupina vědců a ekonomů dokonce připravila finanční rozvahu, která potvrdila ekonomický přínos kanálu (v době, kdy nevíme co bude za čtvrt roku, dělat rozvahy na dvacet let je podle mě věštění a ne ekonomika).  

Stát dokonce zadal jakési studie proveditelnosti, mluví se o zdmyadlech, řeší se možné trasy... sakra že by Zeman nakonec dosáhl svého? Není to nakonec podmínka jmenování každé vlády? Dokonce podmínka ze strany prezidenta kontrolovaná a posouvaná kupředu?

Vlastně tomu rozumím... Jediné co ještě Zeman může chtít, je nějaký ten pomník.  Zkrátka aby se na Zemana ještě dlouho vzpomínalo.  Sochy to ale nejspíš nebudou. Busty také ne a mít jméno na lavičce nebo na letišti, to se může brzy otočit. Je to třicet let, co se měnily názvy ulic i jména měst a když dneska člověk vidí, jak kovaní demokrati zacházejí se sochou Koněva nebo jak už člověk pomalu nemůže položit kytku u památníku, tak to zřejmě chce jiný památník. 

Herbert Hoover dnes není hodnocen jako dobrý americký prezident. Za něj se spustila krize, on jí nedokázal nijak čelit a v dalších volbách ho nahradil F.D.Roosewelt. Ale za něj se postavila pořádná přehrada. Dodnes se jí říká Hooverova. 

Nesnaží se Zeman o něco podobného? Na sochy mu mohou plivat, mohou je dokonce shazovat, odstraňovat, vandalizovat a posmívat se jim. Ulice s jeho jménem mohou být přejmenovány. Ale takový kanál stovky kilometrů dlouhý... to se nedá rozbít pomocí občanských nepokojů. to je stavba, která se nedá rozbořit vůbec a ještě za tisíc let bude v krajině vidět. A na počátku této stavby - Zeman. Ať už se kanál bude jmenovat jakkoliv, Zemanovo jméno by z něj už nikdy nezmizelo...  

Dílo, které by tu bylo bez ohledu na režim i ekonomiku. Kanál s vodou. Voda teče sama. Zdymadla se mohou rozbít, ale koryta zůstanou. Stavba o trvanlivosti hrází Jakuba Krčína. Zemanovo jméno po staletí. Navíc to není jaderná elektrárna, Westinghouse o ni lobovat nebude. Bude to akce pro normální stavební firmy. Vlastně ty stejné, co kopou krajinu kvůli dálnicím. Jen ty bagry budou kopat víc do hloubky. 

Slušný pomník... 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Kanál asi nemůže být dopravní tepna, protože kdyby měl mít parametry obdobných staveb ve světě, byl by “k nezaplacení”. Rakovinu dnešní doby - silniční kamionovou dopravu tím nevyřešíme, ta patří z větší části na železnici.
Ale pojmout to zásadně jako ekologické vodní dílo, to je jiný level. Ale to Zeman takto na mysli neměl.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kanál asi nemůže být dopravní tepna, protože kdyby měl mít parametry obdobných staveb ve světě, byl by “k nezaplacení”. Rakovinu dnešní doby - silniční kamionovou dopravu tím nevyřešíme, ta patří z větší části na železnici.
Ale pojmout to zásadně jako ekologické vodní dílo, to je jiný level. Ale to Zeman takto na mysli neměl.

Zatím bez slepic

Zeman pro stavbu udělal spoustu věcí a také i proto si hýčká Babiše. To je jasné a nic proti tomu. Základem každé stavby je ekonomická rozvaha a další využitelnost. Dnes je studie vytvořena a píše se v ní, že je ekonomicky opodstatněná. Tak proboha nechme keců zda ano či ne. Máme podklady? Pro někoho je vše k prdu. Vytáhněme studii a zabývejme se jednotlivými body a ty případně rozcupujme. To ale není jednoduché. Pamatujme, že spousta prospěšných věcí byla v době jejich vzniku odsuzována a zatracována. Hledejme lepší řešení. Jak zadržet vodu v krajině. Máte někdo lepší návrh? Kolik vzniklo mokřadů, jak se obnovili melioracemi zničené přírodou vytvořené nádrže na vodu? Málo, že? Nebo máte pocit, že je lepší tunelování ve formě zbrojních zakázek? Dvě procenta z rozpočtu? To jsou hovadiny. Kanál ne.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslíte třeba i u pyramid, byla ekonomická rozvaha základem? Svět není jenom náš zdegenerovaný kapitalismus.

Zatím bez slepic

Jednoznačně byla. Nepodceňujte vyspělou civilizaci.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V 1.etapě stačí průplav Dunaj - Odra. Je to dobrý a velmi starý nápad. Proti jsou hlavně Zelení. Komu takový kanál ale vadí nejvíc? Je to Německo, které má kanál Dunaj-Rýn. Takže to dělá bude dělat s tzv. "enviromentalisty" všechno pro to, že průplav Dunaj-Odra je nesmysl.
Průplav je vlastně množství úseků neproudící vody. Zkrátka zadržuje vodu v krajině.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vážení diskutéři,
rakovinou našeho věku není kamionová doprava, nýbrž vaše nenažranost. To "vaše" myslím všeobecně, do něhož spadají i vaše maličkosti (ne jenom).
Tedy doprava.
Ta silniční na řadě míst denně kolabuje, nemá cenu rozebírat, jak a proč.
Ta železniční, sice nekolabuje, leč dopravní uzly, jako je např. Přerov, Česká Třebová, Břeclav, pochopitelně Praha, atd. blablabla, jsou těsně pod svým maximem.
Teď si říkáte, že Targus je 3,14 - us. O kolik ubylo nákladních vlaků oproti socíku a že prý skoro na maximu.
Targus není renoltek. Targus má dopravku, byť jen střední, ale má. A tam ho učili, jak se skládají vlaky. Tedy nákladní vlaky.

Základní průser v ČR je, že všechny fabriky nejsou u dvou nádraží v ČR, nejlépe co nejdále od sebe, a že všichni lidé nežijí ve dvou městech u těch výše zmíněných nádraží. To je asi tak hlavní problém, proč má železnice oproti silnici zoufale malou propustnost. Pprotože máme poměrně hustou, ale zejména ROZVĚTVENOU železniční síť.
Ano, propustnost by se zvýšila, pokud bychom vyloučili z kolejí osobní dopravu. Všichni víme, že je to neprůchodné. Nicméně osobka fakt zabírá ukrutné množství času v grafikonech a dráha pak jde celkově do červených čísel.
Další problém je, ža nikdo z vás si nechce koupit celý vlak - čeho třeba - třeba televizí. Kupte si celý vlak televizí nebo praček a dostanete se na fantastickou cenu za dopravu. Pokud ovšem otravujete s jedním vagonem a ještě nadružit napůl telky a pračky a dokonce ještě každou jinou, dramaticky roste časová náročnost obsluhy nakládky. Roste tak výrazně, že ten vagon stojí neskutečné prachy, pokud to porovnáme s celkovou cenou vlaku o padesáti vagonech.
Cože? Vy chcete jenom jednu telku a jednu pračku? Zkuste to poslat vagonem a zjistíte, že jen doprava vás vyjde dráž, než cena samotné škatule, do které budete chtít buď čumět, anebo strkat posrané slipy a jeté fusky.
Prostě s růstem ceny práce a ropných produktů se neskutečně prodražuje jak rozřazení vlaku (to jsou ty šíbry na nádražích), tak i samotná nakládka a vykládka vagonů.

Ku**a fix, jak to, že to za socíku fachčilo?
Nefachčilo. Dráhy byly neustále v mínusu, neboli v červených. To za prvé. A za druhé se vozilo neskutečné množství substrátů, což se socíkem skončilo. Kdo si např. dnes poručí přivézt na blbou stavbu chalupy vagón písku nebo štěrku? Nikdo. Každý si natahá na lepení cihel pytlované lepidlo ve své vlastní Škochtli.
Chytří lidé, (ale ne z vlády, ani z neziskovek,) spočetli, že vyrovnání nákladů na dopravu na železnici a po asfaltu, se děje někde okolo 1.500 km!!!
Do této vzdálenosti je dražší vlak, nad 1 500 km je naopak levnější.

A teď vás ještě "ohúriť" nějakými čísly. Silniční doprava má ČTYŘNÁSOBNÝ tunokilometrový výkon oproti železnici.
Otázka: Kam to zboží ze silnice chcete nacpat? Vždyť se vám to na koleje absolutně nevejde!!! Pokud zvednete výkon železnice o 50 %, což je podle mne absolutně nereálné číslo, páč na to nemáme, jak jsem psal výše, ani vagóny, ani potřebné kapacity na nádražích, odčerpáte ze silnic osminu nákladů. Každý osmý kamion zmizí (samozřejmě, že to není pravda, ale ať se máme o čem bavit). Hrubý průměr zatížení silniční sítě nákladní dopravou je prý cca 20 % (věřme zeleným soudruhům, určitě mají pravdu). Pokud "vyženete kamiony na koleje", jak to chtěl udělat svého času soudruh Bursík, snížili byste zatížení silniční sítě o 2,5 %, slovy, dvě a půl procenta.

Otázka: vy si FAKT myslíte, že 2,5 % - slovy - dvě a půl procenta odstraní tristní stav přecpanosti na našich silnicích?

Konec tečka.
Jo, ještě ne. Ještě dva dodatky:
- průměrná přepravní vzdálenost na silnici byla loni asi 111 km. Tzn. počet kamionů děleno počtem km na prováděné přepravě, vše zprůměrováno.
- dopravní relace nad 550 km, což je vzdálenost denního výkonu jednoho řidiče, je jedno jediné procentíčko celkového výkonu nákladní dopravy.

Zatím bez slepic

Dovolím si zároveň předpovědět, že ona potenciálně ušetřená 2,5% přesunutá na vlaky by byla na silnici velmi rychle opět zaplněna.

Zatím bez slepic

soudruzi ve vládě vědí. Proto chtějí zamezit ovčanům vozit prdele:
A/ ve starých křápech (viz návrh daně ze starých aut - de facto "za ekonomický neúspěch")
B/ ve všem co nemá pořádné akumulátory, neb ty se dělaj v Čajně a ta je od Německé Jůnyje dostatečně daleko, takže ojropské oči nebudou uráženy pohledem na zdevastovanou krajinu.
Kola ekonomiky je potřeba rozhýbat na ještě vyšší obrátky, ať se nám to líbí, nebo ne.
Prostě kdo nebude kupovat jak šílený, má po p**i, jak se říká u nás na Ostravsku.

Zatím bez slepic

Dovolím si předpovědět, že elektromobily budou tak drahé, že je bude mít jen pár lidí a zbytek přesedne na kolo nebo vlak. Ovšem nákladní dopravu elektromobily nenahradí, neb akumulátory jsou ukrutně těžké a kamion má především vozit zboží a ne akumulátory. Taky celá větrná energie je na kulové, protože likviduje ptáky. Buď je srazí lopatka vrtule nebo je vyženou subsonické frekvence. Takže až zvítězí zelené mozky v Bruselu a celou EU zastaví větrnými elektrárnami, dopadneme jako Číňané s bojem proti vrabcům a bude hladomor (pro neznalé, to si jednou soudruh Mao spočítal, že vrabec sežere ročně 4,5 kg zrna, takže je to takový kulak. Tak Číňané dostali mávátka, rozestavili se po zemi a mávali, aby si vrabci neměli kam sednout. Po třech dnech vrabci padali mrtví z oblohy a Číňané je sežrali. Další rok se přemnožily housenky a sežraly více zrna než vrabci, takže nastal hladomor. Tak nějak dnes postupuje i EU).
Ale úřednická blbost v Bruselu jen kvete, takže následky bruselských směrnic budou nedozírné.

Zatím bez slepic

Dám příklad, ze to (někde jinde) jde.
Když vjede kamion z Němec do Švajcu a má v úmyslu přejet do Francie, tak hned za hranicemi je naveden na nadraží, kde se nalodí na vagon. Ridič má v tom vlaku k dispozici osobní vagon. U francouzských hranic kamion sjede z vlaku a pokračuje do EU.
A v to je ten problém. Švýcarsko není v EU a kamionová loby tu nic nezmůže. Takže poplatek za přejetí země je vyšší, než transport po železnici. To si ale země EU dovolit nemohou, protože v EU si ty poplatky za průjezd česmadi ošetřili. A proto není důvod ani v ČR dobudovat železniční síť pro přepravu zboží.
A tak se po dálnicích valí víc a víc tiráků, vozících cokoli kamkoli, často zbytečně, ale naprosto bez konkurence jiné formy přepravy. Přitom nákladní automobilová doprava je jedna z nejmíň ekonomických a nejmíň ekologických. Takže protože si umíme perfektně zdůvodnit, že to nejde, tak tato forma dopravy radostně bují, pardon extenzivně se rozvíjí. Proto ten příměr. Zajisté zjednodušený, za což se omlouvám, ale na hluboké rozbory tohle diskusním fórum není příhodné
Co se tyče nenažranosti spoučasné doby, no tak s tím souhlas, ale to je na jinou diskusi.

Zatím bez slepic

Firmy si přesouvají sklady na silnice ("džast in tajm").To by stát(y) měli zpoplatnit. Jinak platíme z veřejných peněz sklady soukromým firmám.

Zatím bez slepic

Asi by stalo za to spočítat, okamžitý objem zboží na silnicích. V poměru ke zboží ve skutečných skladech. Možná bychom se divili.

Zatím bez slepic

sklad na silnici, neexistuje.
Proč?
Na silnici se nedá parkovat.
Správně, parkuje se na parkovištích.
Jen na dálnicích v ČR chybí 1 200 parkovacích míst. A přemalováním dosavadních ploch, jak to vymysleli zelení debilové, kteří si ještě nevšimli, že jsou i auta na limitu max. povolené délky a šířky, se to opravdu nedá řešit.
Kdo na těch 1 200 míst přišel, to opravdu netuším. Můj soukromý odhad je nějakých 5 000 - 6 000. Pokud chcete spát na parkáči u dálnice, nejvyšší čas chytat fleka je tak kolem čtvrté odpoledne. Později se nechytáte ani za hlavu.

Systém JIT slouží k něčemu úplně jinému, a sice k:
minimalizaci skladových prostor
minimalizaci mrtvých peněz v zásobách.
Což má za důsledek dramatické snížení nákladů na skladové hospodářství a také na cash flow, tudíž výrazná sleva z ceny finálního produktu.

Kdybyste se trochu zajímal o soc prc ekonomiku, věděl byste, že právě toto byl jeden ze zásadních nedostatků, které tento bez pochyby pozoruhodný směr vývoje společnosti zabily. Sklady přeplněné nesmyslnými krámy, druhotná platební neschopnost, to byly zásadní věci, které se soudruhům nepodařilo vyřešit.

Zatím bez slepic

Kamiony na vagonech? Žádná novinka. Už před více jak deseti lety tzv. RoLa (Rollende Landstraße = pohybující se silnice) z Litoměřic do Drážďan. Jestli to stále funguje nebo skončilo a proč už nevím. Možná Targus bude vědět.

Zatím bez slepic

Rolende Landstrasse začala fungovat v 2. polovině 90. let za účelem zvětšení propustnosti hranic SRN - CZ, ať si ekologisti kvákají, co chtějí. Prostě to byl hlavní důvod.
Bylo to drahé i přes mohutné dotace saské vlády. Prostě se to nerentovalo jak železnici, tak i autodopravcům.

PROČ tam ti kreténi jezdili, když to bylo drahé?
Za jednu obousměrnou jízdenku bylo k mání jedno vstupní povolení do Říše. pro kamion. Pokud to nevíte, před uvolněním režimu (vstup do EU) musel mít kamion v kabině řádně vyplněné vstupní povolení, kterých byl pochopitelně nedostatek. Tato povolení chránila trh dopravy před konkurencí (něco na tom bylo). To neplatilo, když vozidlo využilo vlak. Pouze bylo nutno mít u sebe jízdenku z vlaku.
V momentě, kdy skončily dotace, Ro-La se zavřela.

Zatím bez slepic

věcech, o kterých nic nevíte.
Jednak z Říše do Francie jel přes Švajc naprostý debil. A to z několika důvodů.
Je to drahé jako prase
Je to pomalé (to hlavně - the time´s money, že ano).
Na čáře musíte strpět otravování švýcarskými celníky a řešit celní jistinu v hodnotě cla a DPH přepravovaného matroše.

Abyste se zorientoval.
Přijedete na čáru.
Jdete za policajtem s občankou nebo pasem.
Jdete na spedici, která vám za nemalý peníz poskytne celní garanci na tzv. "celní dluh" zboží, které převážíte.
Jdete do kasy, kde zaplatíte za užití švýcarské silnice. Podle auta a emisní normy to bývalo okolo 1 SFr/ km. Ale neberte mě doslova, nebyl jsem tam už spoustu let. Když by vás to fest bralo, můžu to zjistit.
Když přijedete na čáru (v případě tranzitu) absolvujete totéž kolečko s tím, že vydané prachy vám pochopitelně nikdo nevrací, spíše vás ještě za nějakou debilitu zkásnou.

A teď proč a kam se jezdí vlakem přes Švajc.
Jezdí se do a z Itálie.
Proč?
Jinudy to moc nejde:
- Francie je zahlcená a platí se tam taky cca 400 € za dálnici, nicméně pobřežní cesta byla kdysi zadáčo (dlouhé a pomalé, nebrat).
Rakousko se neustále soudí a prohrává za nadměrné poplatky a nadměrná omezení dopravy v Brenneru (např. zákaz vjezdu autům tranzitujícím s dřevem, druhotnými surovinami (plasty, železný šrot, papír) a podobné 3,14-viny.
- Při užití vlaku odpadá pakárna a odliv peněz se zajištěním celní hodnoty zboží.
- Dále odpadá šílený poplatek za užití:
A/ silnic ve Švajcu
B/ tunelů a mostů ve Švajcu,
kterýžto významně atakuje výšku ceny jízdenky na vlak.

Tak to máme tranzit.
Teč tzv. locco, neboli dovoz a vývoz zboží.
Vyclívá a zaclívá se na hranici, tudíž neplatíte za celní zábezpeku, nýbrž rovnou DPH a případné clo.
Dále platíte stejnou taxu za užití silnic, jako při tranzitu, když je vám ovšem předtím určena trasa. Takže žádné nejkratší, nejlevnější a podobné frky.
A teď bacha - bezva finta.
VEŠKERÉ PENÍZE vybrané tímto způsobem (platí i Švýcaři jezdící po vnitru) jdou na ČÁSTEČNÉ POKRYTÍ ZTRÁTOVÉHO PROVOZU ŽELEZNIC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ano čtete správně, ten provoz je kromě výběru daní ze silnic ještě dotován z kantonálních kas i z kasy konfederační.
Úžas. Až se znova narodím, chci být ajznboňák ve Švajcu.
Anebo ten výběrčí. To by se všichni divili...

Výsledek švýcarské dopravní politiky.
Průmyslová výroba naprosto neschopná jakékoli konkurence.
Naprosto šíleně předotované zemědělství, jinak by nevyvezli ani tu jejich posranou čokoládu.

Proč si to Švýcaři můžou dovolit?
Mají ÚPLNĚ jiné složení tvroby přidané hodnoty v ekonomice, než většina ostatních zemí Ojropy. Zanedbatelné minimum průmyslu, zemědělství tvrdě pokřivené dotacemi. Zásadní podíl na tvrbě HDP tvoří služby v bankovnictví, turizmus, apod. Srovnej s naší těžce průmyslově zaměřenou zemí, kde se práce dováží z jiných zemí a výrobené polotovary mažou taky pryč, páč oni po nás chtějí jen vylisovat, svařit nebo vyjiskřit, nikoli kasovat, o to se soudruzi z Říše postarají.

Zatím bez slepic

Targusi,
jakkoli jste nejspíš stařec ještě odpudivějšího vzhledu než já, nepatřičná organická skvrna na Vidlákově úpravném hnojišti, musím se přemoct a poděkovat vám za tento jasný, stručný a komplexní příspěvek.
Nějak takhle jsem si to představoval, ale nebyl jsem si jistý, jestli nejsem kapánek pesimista.

Zatím bez slepic

Pane Targus hovorim o situacii ako v CR tak aj v SR. Co sa tyka vnutrostatnej nakladnej dopravy naprosto suhlasim ze je problem ju dostat na zeleznice, dovody ste popisal jasne. Ale co tak dostat na zeleznice tranzit cez republiku? Jednoducho TIR s nakladkou a vykladkou mimo republiku automaticky supovat na vlak? Samozrejme by to chcelo vybudovat nejake pristupove body na vstupoch/vystupoch atd. Ovela viac by sa asi osvedcilo spolocne jednanie CR a SR s tym, ze pokial by nakladka a vykladka bola mimo obe republiky, bola by mozna cesta kamiona vyhradne vlakom. Ak by sa nalozilo vecer, do rana je kamion na opacnom konci republiky, sofer vyspaty a moze pokracovat dalej.

Zatím bez slepic

In reply to by PL (neověřeno)

Trvalý odkaz

zopakovat, že železnice prostě nemá kapacity na takové množství aut.
Dobrá, zkusíme to nějak rozebrat.
Jste na dálnici někde u Rajky. V běžný den tam projede nějakých 10 000 kamionů denně. Střílím od pasu, bude to mnohem víc. Myslím, že Praha je aktuálně na nějakých 36 000 autech denně.
Délka jednoho auta je i s mezerou nějakých 19 metrů. To je 190 km, neboli by bylo potřeba 5 000 speciálních vagonů, jejichž provoz je mnohem dražší, než provoz vagónů obyčejných. musejí mít totiž mnohem menší kola, která pochopitelně podléhají rychlejšímu opotřebení a jsou poruchovější, než kola klasická. Výsledek - vysoká cena jízdenky.
Důvod malých kol - jízdní profil trati, neboli součet výšky kamionů a podvozku vagonu nesmí být vyšší, než 4,5 metru kvůli trakčnímu vedení, tunelům, mostům, stožárům, blablabla.
Takže máme 5 000 vagonů po 40 metrech délky., neboli 200 km délky vlaků, které musíte nacpat na kolej.. Neboli zaplníte koleje z Brna do Prahy. Když z toho uděláme normální vlak po 50 vagonech, máme 100 - SLOVY JEDNO STO VLAKŮ!!!!!!!!!!!!!
Spočítejte si dobu průjezdu jednoho vlaku nádražím (50 km/h) a přidejte k tomu dvě minuty na mezeru mezi vlaky.
Anebo nepočítejte, střelíme od pasu 5 minut na projetí jednoho vlaku plus ta bezpečnostní mezera, potřebná na projetí zábrzdné dráhy v případě železniční nehody.
Takže 5 minut 1 vlak, 12 vlaků za hodinu, 8 hodin a 22 minut na průjezd 100 vlaků. S tím, že zlikvidujete veškeré spoje od osmi večer do pěti ráno. Bez jakékoli rezervy, bez možnosti provádění údržby kolejiště, nedej bože výluky.

Máme to dobře?
Nemáme, Nezapočetli jsme délku jízdy, protože ty vlaky nelze v pět ráno všechny naráz odstavit, protože vyjíždějí rychlíky. Takže dojezdové časy. Pokud tam dáme osm hodin, natáhne se částečná blokace tras na neakceptovatelných 17 hodin denně.

Teď nakládky a vykládky. Naložení jednoho vlaku trvá hodinu, s tím nic nenaděláte, prostě je to tak.

K tomu potřebujete minimálně takových dvacet seřadišť. možná by za nějakých šest sedm hodin stíhali naložit potřebý počet aut.

K tomu potřebujete potřebný počet parkovacích ploch pro kamiony, protože ony určitě nepřijedou v přesně stanovenou hodinu, nýbrž např. v průběhu pěti, šesti hodin.
Plus nějaká sociálka, jinak to budete mít pochcané a posrané do tří dnů.

A musím končit, můžete se ptát.

Zatím bez slepic

K doplnění příspěvku standy a níže k moderátorce Tvaružkové si dovolím odkaz.

forum24.cz/novinari-jako-terc-ceska-media-nechteji-opakovat-kuciakuv-pribeh-zadaji-o-pomoc/

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vondráček by měl dostat svatozář.

Zatím bez slepic

Taky jsem se koukal a musel jsem se smát. A ptal jsem se sám sebe, zda mu dovolí odpovědět nebo zda chce odpovídat za něho. -smějící se smajlík

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Omluvil bych se divákům a Tvarůžkové bych řekl, že jsem v tom jejím pořadu navíc, že si docela stačí sama. Vondráček to ustál, má můj obdiv.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přidám svou trošku do mlýna, i když nejde o "Zemanův" kanál, ale projekt "splavnění Vltavy od Českých Budějovic". Stálo to asi 2 mld, mělo být financováno i z EU, Evropský účetní dvůr shledal rozkrádačky, tak se něco neproplatilo, bagry rýpaly dno pod Jiráskovým jezem v ČB, vybudováno přístaviště a v prvních letech v sezóně jezdila pravidelná výletní linka - jak to vypadá dnes? Jezdí jakýsi maličký parníček půjčený z Orlíku na objednávku a pak motorové čluny a jachtičky od Hluboké k ČB a zpět. Úžasné vynaložení prostředků, úžasné podpoření cestovního ruchu a nikdo za to fiasko zodpovědný. Nechci to ale srovnávat s diskutovaným kanálem, který by měl asi ekonomické určení, ale jako příklad divných nápadů podpořených evrodotacemi.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to jako s cyklotrasama. U nás vedou od nikam nikam, přitom by mohli spojovat přidružené obce ke správní jednotce. Ne, to neudělali a dnes na těchto z EU dotací postavených cyklotrasách nikdo nejezdí krom zemědělců a lesáků. Je to prostě v lidech. Jinak jsem cyklista a popisuju reálnou situaci u nás. Jinde to tak není. Nedávno jsme jeli cyklotrasu z Jihlavy do Třebíče. Naprostá spokojenost .

Zatím bez slepic