Zrcadlo zahraničí

Autor
Štítky

Naše vaše svobodná a nezávislá média v poslední době nepřestávají psát články na téma čínského a ruského nebezpečí, přičemž média alternativní zase hovoří o americkém nebezpečí. Do toho si vrabci cvrlikají o bruselském neomarxismu, německých tendencích rozdělit migranty, které si sami pozvali, po celé Evropě. 

Zeman nazve naši BISku čučkaři, demokratický blok už zase mluví o velezdradě, Babiš zakáže mobily Huawei, že prý by mohly špehovat a Piráti mlčí o tom, jak totéž umí i ajfouny. Pak jsou nějaké dohady s čínským velvyslancem na který dokonce i Babiše reaguje vlastním prohlášením a už se úplně zapomnělo na hlášky blahé paměti pana Shappira, velvyslance USA. Tu a tam si s Ruskem vypovíme nějaké ty diplomaty, Petříček a Poche zařídili svými podpisy na paktu o uprchlících a podporou paktu o migraci ukončení ČSSD jako parlamentní strany a nejspíš i jako strany vůbec. 

Babiš (tedy Babiš ne, ale jeho svěřenecké fondy) si koupil nedávno další kupu časopisů pro ženy (Cosmopolitan, apod) a Křetínský je sice stále největší mediální magnát, ale jeho dominace už není taková. Vznikají nám nové nezávislé deníky, které platí tajemní sponzoři o kterých nikdo nic neví a tak místo jednoho Bakaly jich brzy budeme mít víc. Ale prakticky všechny noviny (snad s jedinou výjimkou) se vrátily do českých a velmi oligarchických rukou. 

A teď jedna vzpomínka... Pamatujete, jak jsme vstupovali do NATO? To byla jednota. Ani jeden politik nebyl proti (možná kromě komunistů) ani jedno médium nebylo proti (internet ještě nehrál takovou roli) ani jedna celebrita nebyla proti. Všichni, koalice i opozice, všichni byli pro. Pak jsme vstupovali do EU. To ještě také byli skoro všichni pro, ale už bylo slyšet tu a tam i nějaký jiný hlas. Ale opět platilo, že většina celebrit byla pro, většina politiků napříč stranami byla pro a i nějaká ta většina národa byla pro. 

Pak byla Lisabonaská smlouva a to už bylo taktak. Klaus sice chvíli vzdoroval, ale pak stejně podepsal. A pak už najednou přišla ruská hrozba, čínská hrozba, začaly americké nevítězné války, začaly přímo průsery s rozvracením zemí a tak vůbec. Dneska už nikdo neví, co je vlastně Amerika. Je to Trump a jeho politika? Nebo ten deep state? Nebo stále se měnící ministři zahraničí? Nebo CIA? Nebo američtí židovští bankéři? 

Naše politika je zrcadlem těchto světových skutečností. Amerika zeslábla. Moc válek, málo výher, moc slibů a žádný výsledek. Bohatství od bohatých k chudým neprokapalo - dokonce ani v USA ne.

Čína zesílila. Nebojovala, vyráběla, hromadila, upevňovala, vytvářela spojenectví, půjčovala, lichvařila - voják se stará, voják má. Průměrný číňan zbohatl a i když furt pracuje čtrnáct hodin denně, tak nemá hlad a spí v teple. To je o dost víc, než před padesáti roky. 

Rusko zvedlo hlavu. Stačil jeden Putin a pár dragonád. Dluhy prakticky nemají, v lecjakých technologiích jsou na světové špičce a pod zemí mají takové bohatství, že si to nikdo neumíme představit. A mají přístavy prakticky ve všech mořích severní polokoule. Nejsou sice ekonomicky vyspělí, ale upřímně... to nebyli nikdy a také to nikdy nevadilo. Jsou sice taková světová benzínka, ale to se taky počítá. 

Evropa podělala na co sáhla. Místo jaderných elektráren stavějí větrníky, místo otvírky nových dolů a stavby továren tak zakazují brčka a zatímco před deseti lety uchcávali blahem z dieselových motorů nové generace, dneska je považují za nejhorší zlo. Nevznikla spravedlivější společnost, nevznikla ani silná armáda, nevznikla ani integrovaná evropa, jen přibylo buzerace. 

V Africe přibývá tolik lidí, že se to nedá ani uživit, ani integrovat, ani postřílet. V Arábii si vzpomněli, že všechno vyřeší Alláh a šaríja, Turci by chtěli svůj sultanát a Saúdové chalífát. Íránci by rádi Perskou říši a Afghánci to za chvíli vyhrajou. 

Prostě do naší republiky přišly nové kliky. Už tu nejsou jen američani a jejich zájmy. Už jsou tu i jiní. A tak máme skupinky proruské, pročínské, proamerické, proevropské a možná dokonce i nějakou nevýznamnou pročeskou kliku. Proč? Protože amíci už nemají to co kdysi. Už nejsou globálním hegemonem a světovým policajtem. Nestíhají, nezvládají a ani nechtějí. Číňani ale chtějí - svojí hedvábnou stezku a Rusové zase potřebují co nejslabší protiruské uskupení. A tak se to tu všechno motá. Asi by nás překvapilo, kolik tady pobíhá tureckých diplomatů agentů a nebude tu málo ani těch saúdských a palestinských. 

Z pohledu prostého člověka je v tom docela chaos. Ale ten chaos je jen obrazem světa. Tam není chaos o nic menší. Až chaos přestane, tak bude jisté, že máme nového protektora, který to v našem prostoru vyhrál. Pak nebude žádná politika na všechny strany. Pak se tu nebudou střetávat zájmy, pak bude zase jeden pán a jedna víra.

A nepochybuju o tom, že včas rozpoznáme vítěze. Máme to rozehrané na všechny strany. Česká republika v usilí o globální politiku podporuje všechny. Česká republika neriskuje.    

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

No, přátelé z Německa se nám již připravují: https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/493001-nemecka-armada-chce-nab… Jeden by, s jistou dávkou dětinského uspokojení, poznamenal, že mají přece milion nových lékařů a jaderných fyziků, spíše však v člověku dozná varovný plamínek a hledaje alespoň záblesk naděje, říkám si, že tito by snad mohli být méně ochotní jít nastolovat pořádek do jejich mateřských zemí. Ale... Víme, jak to ve světě chodívá...

Zatím bez slepic

"V (německé) armádě se už nyní nachází hodně vojáků, kteří se narodili v zahraničí a získali německé občanství, nebo mají dvojí občanství." Jen čekám, kdy některého politika napadne, že Islámský stát vlastně vycvičil také hodně vojáků, kteří nyní nemají uplatnění a v armádě budou aspoň pod dozorem místo aby pobíhali po světě.

Zatím bez slepic

Přečetl jsem si ten článek, jak Bundeswehr hledá nový kanonenfutter a nemohu si nevzpomenout jak na Čapka, tak i třeba na Franze Werfela a jeho úvahu s názvem „Co Češi darovali Evropě“:
http://www.czsk.net/svet/clanky/publicistika/cesievrope.html
Přemýšlím nad tím, jak aktuální je i dnes. Kolik je v něm myšlenek, za které by tento německy píšící spisovatel byl přinejmenším zatracován, či snad rovnou nenáviděn.

Zatím bez slepic

Well, tak já si zahraji na Targuse, Targus odpustí ;). V Německu pramení a k nám teče řeka Eger. Ergo Franz Werfel říká fake news, když tvrdí, že od nás teče všechno k Němcům a nic naopak. Poukaz na Sever je jen výmluva. Ergo je odkazovaný text putinovská propaganda a posovětstký dějepis! ;)

Zatím bez slepic

Můj způsob uvažování říká, že budou mít silný potenciál nastolit pořádek v Německu - ten svůj.

Zatím bez slepic

Daleko levnější !
To se jen předá velení cizí, třeba české, armády Bundeswehru.

Zatím bez slepic

Stalo se nedávno, na cvičení spojeneckých vojsk v Pobaltí. Naše vojsko, oficiálně část našeho vojska, byla přiřazená pod velení Bundeswehru. Oznámil nám to ministr obrany, Stropnický. Sice nevoják, ale dobrý herec, vypadal přitom docela zdrble, jako by nám chtěl říct, že ministr obrany je malý pán.

Zatím bez slepic

A kdo by jim jako měl jiný velet, když budou naši generálové šéfovat redakci zpravodajství České televize? ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nemusíme vůbec pátrat po novém protektoru, který to v našem prostoru vyhraje. Stačí pohlédnout směrem k Mekce. Do budoucna se nám bude hodit správné skloňování:
1. p. Mekka
2. p. Mekky
3. p. Mekce
4. p. Mekku
5. p. Mekku
6. p. Mekce
7. p. Mekkou

Anglicky Mecca.

Co se týká USA, jsou na tom jako ryba v neckách, ze kterých pomalu vytéká voda tenkým pramínkem. Vody je stále méně a ta velká ryba najednou nemá dostatek vody a mlátí ploutvemi kolem sebe.
USA zatím mají velkou armádu. Zatím a ještě jsou schopni ji financovat, takže jejich odcházení bude trvat dlouho. Ještě jsme ve fázi, kdy máme USA financovat nákupem amerických zbraní. Brzy si řeknou o příspěvek za ochranu (výpalné) přímo. Ovšem i zbraně zastarávají. Jaderné po 15 letech musí na přepracování uranu v hlavicích, ostatní zastarávají morálně zhruba po 20 letech. Takže ještě nějakých 60 let budeme svědky postupného úpadku pozice USA ve světovém prostoru. Někteří politici se budou slovně bít za zájmy USA jak za dob socialismu za SSSR. Realita bude jiná.
Klíčový problém vystihl Trump, který si všiml, že USA už vlastně nic nevyrábí a vše dováží ze světa. Ekonomika služeb naráží na svá omezení. Nikdo ji už nepotřebuje. K čemu je americký právník v čínském právním systému? USA už nevyrábí nic hodnotného, o co by měl někdo zájem. Ještě chvíli budou žít z nákupu mozků po celém světě, ale jakmile se životní situace v USA zhorší, dojde také k odlivu mozků. ČR zatím může nabídnout bezpečnou zemi (relativně, netýká se noční Prahy). Tak nám Brusel kriminálníky vnutí, aby v ČR bylo stejně hnusně jako v centrech velkých západoevropských měst po setmění.
Přemíru obyvatel v Africe zkosí jedna velká epidemie, která přitom vezme do hrobu většinu populace Evropy. Naposledy to byla španělská chřipka před 100 lety. Také něco přijde, jen nevíme, co to bude a zda si zubatí s kosou nepřijde v té chvíli i pro nás.
Ekonomický i populační růst naráží na své limity. Jen se děsím chvíle, až stát začne porodnost regulovat, nebo místo důchodů přijde chvíle povinné eutanázie. Chvíle krize dokáží nechat vyniknout příliš děsivým myšlenkám k jejich realizaci, naposledy své teorie uplatňovali Hitler a Stalin. Teď máme místo nich neomarxisty v Bruselu se šílenými teoriemi, které realizují v praxi se stejně zhoubnými důsledky.
Pozice nás, zdejších čtenářů na malém dvorku je jasná. Budeme žít ve světě upadajícího vlivu USA, čím dál více maskovaného propagandou a velkohubými prohlášeními zaprodaných politiků, a nastupujícího ekonomického vlivu Číny a ideologického vlivu islámu. Papež v Římě se změní na nejvyššího imána (ostatně Františkovi nebo Halíkovi by takový přechod nedělal žádný problém) a my budeme mlátit o zem směrem k jihovýchodu. Lékaři vydají stanovisko o prospěšnosti protahovacích cviků 5x denně na omezení obezity (tlusté břicho bude překážet při ohýbání) a housera, protože poklekávání v jogínské pozici zajíce (nebo dítěte) protáhne záda. Mínusem budou problémy s koleny.
Náš nový protektor sedí v Mekce.

Zatím bez slepic

voláme, máte určitě blbě.
Tedy alespoň podle aktuálních pravidel českého pravopisu.
Ale možná, že už skloňujete podle pravopisu nového výherce tohoto prostoru.

Zatím bez slepic

No jo, mělo tam být Mekko.

Zatím bez slepic

Koukám, že je to tu samý expert na USA! Neznám ve světě ani ekonomiky, které by nenarážely na svá omezení.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Není nutné být expertem, když popisujeme úpadek USA. Je až příliš zřejmý.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Výborně napsané.
To je jeden problém,Rusko bez dluhů a bez všelijakých technických zbytečností,co nemůžeme říci o nás i o dalších státech.
Pak se také nemůžeme divit,že nás informuje i prezident Zeman,krize přijde.
Pane Gerd.
Muslimové jsou vycvičeni,ale tak pro pěchotu,do prvního masakru,navíc nemají a ta jejich disciplína,je spíš hrozbou pro velitelé.
Proto by raději naše muže,pro složitější techniku.
Jak už jsme jednou psali,co přijde dřív,finanční krize,nebo váleční krize,tak to vidím půl na půl,nebo-li současně.
Ten přesun všelijaké vojenské techniky kolem Ruska,jak se někde píše i o přesných zbraních,nasvědčuje tomu nejhoršímu.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
válečná provokace může vzniknout na Donbasu. Např. Porošenko tam pošle tanky pod krytím USA armády. Jenže tu tam Trump nevyšle, tu by vyslala Clintonová, kdyby vyhrála volby. Může tedy dojít k útoku na Donbas, který bude zastaven "dobrovolníky". A po něm se Ukrajina rozpadne navždy.
Ekonomická - krize je tu, jen nevíme, jak moc hluboká bude a jak moc nás zasáhne.

Rozhodující světový konflikt se odehrává v ekonomické rovině a obchodní a celní válce USA-Čína. USA nakonec prohrají. Přijdou o postavení světového hegemona nebo obětují značnou část své životní úrovně, aby přežily. Ten konflikt prohrály v době, kdy začaly přesouvat výrobu do Číny. Odteď už budou mít jen ztráty.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

tak este poprosim o casovanie Allah akbar :D :D :D

Zatím bez slepic

se ani nečasuje, ani neskloňuje. Naopak, slyšíme-li tento pokřik chrabrých islamistů, je vhodné odhodit všechny zbytečnosti, co máme po kapsách (např. odjištěný ruční granát) směrem k řečníkovi a zalehnouti patami k výbuchu.

Zatím bez slepic

In reply to by L.C. (z Kosy) (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Allahu Akbar" se do všech jazyků (pochopitelně kromě arabštiny) překládá jako vojenský povel "K zemi!!!"
(Včetně obliby toho povelu. Kdo nebyl na vojně, nepochopí!)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vlk má dnes stejné téma, pouze úžeji zaměřený:
https://vlkovobloguje.wordpress.com/2018/12/28/prevezme-general-pavel-c…
Pouze s tím, že nápad aby gen. Pavel velel ČT by asi nebyl dobrý. Propaganda by se změnila na sofistikovanou propagandu. Buďme rádi za tu blbskou, co ČT dělá. Ta hlavy nevymyje. Dokonce to někdy vypadá, že si je platí Putin, aby to tak bylo.

Zatím bez slepic

Pane Admirál.
Generál Pavel si to testuje v ČT.víme kdy přebírají vysílání v médiích generálové.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak hlavně je to přece štramák a tvrdej chlap, to bude panečku prezidentský kandidát!

Zatím bez slepic

Prezidentem bude - pokud o to bude stát, Kubera. Pavel je taková bublinka, co ji vypustila pravdaaláska.

Zatím bez slepic

Ten starý islamizátor Teplic by měl spíš viset někde u cesty.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pan by raději Pavla?

Zatím bez slepic

Ne, ten by mohl viset naproti

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Stále si myslím, že asi nejméně špatné řešení by byla existence ČR v rámci EU. Pokud se tedy podaří změnit směr, jakým je vedena.

Musí vzít v potaz vývoj v Americe - Amerika na prvním místě - poodkrývá se i těm méně bystrým, že je to pro Evropu v podstatě největší konkurent, proti kterému by se bylo třeba do určité míry vymezit.

Měli by se urovnat vztahy s Ruskem. Speciálně pro Čechy by to bylo dobré, aby oni byli ti, kteří budou pojistkou proti divným nápadům, kteří mají Němci, kteří u nás ekonomicky dominují.

S Čínou opatrně, odešli tam od nás celá odvětví průmyslu, šmahem se zahodily schopnosti, které se budovaly generace. To by se mělo zarazit nebo zjistíme, jako ti Američané, že nic nevyrábíme, máme holou prdel a na rozdíl od těch Američanů nemáme v ruce silný klacek na zahánění vlků, které naše slabost přiláká.

Evropa by měla zařadit zpátečku s nesmyslným ekoalarmizmem ničícím ekonomiku, podporou různých buzerantských spolků na úkor tradiční rodiny, o zaražení migrační vlny není diskuze, to je samozřejmost.

Jestli k takovým změnám je v Evropě vůle, se ukáže ve volbách do EP. Z toho pohledu jsou důležité - ukáží, zda má smysl o EU uvažovat jako o perspektivě a nebo se již otočit jiným směrem.

Zatím bez slepic

"Jestli k takovým změnám je v Evropě vůle", já ji mám, jistě ji má i soused a asi určitě i soused souseda. Problém je, že na nás nezáleží a zcela určitě nebude záležet ani na Evropském parlamentu.

Ve své podstatě jsou zásadní dva důvody, že se nic podstatného nemůže stát.
1. Instituce EU mají své agendy, rozpočty, pravomoce a podstatnou vlastnost, nulovou odpovědnost.
Nikdo ze zúčastněných si tyto prebendy nenechá vzít. Zrušit nějakou agendu EU je rovno svatokrádeži.
2. EU má velké pravomoce bez zodpovědnosti.
Nemají korekci ekonomických důsledků svých rozhodnutí jako státy. Státy, případně vlády a parlamenty mohou jít jen do mezí, kdy ještě neohrožují fungování ekonomiky. Tuto korekci EU nemá. Státy mají odvodovou povinnost a možnost tyto transfery čerpat podle regulí nevolených institucí. Ve své podstatě takový začínající komunismus.

Tyto prebendy jsou tak lukrativní, že jakákoli snaha o jejich změnu rozhodující část přesvědčí, aby se o nic nepokusili. Šest roků královsky placeného života na výsluní bez odpovědnosti, buďme upřímní, jistě bychom si to přáli i mi. To semele každého.

Zatím bez slepic

Chytrá, mladá a krásná Andělka už provedla docela brutální řezy do garmánské ekonomiky. A pocítíme to bohužel i my, malinkatí čížci z české kotliny. A hodně tvrdě.
Jen dočkej času, jako husa klasu.

Zatím bez slepic

Neprudím, jen se ptám. Jaké jsou to ty "provedla docela brutální řezy do garmánské ekonomiky". Nič konkretného neviem? Věřím, že si přečtu alespoň tři brutální řezy. Prosím migraci netahejme do ekonomiky, je to sice zátěž, ale pro bohaté Německo drobnost.
Takže:
1)
2)
3)

Zatím bez slepic

jeden průser úplně stačí. Ale prosím, jak je libo:

1/ zavírání atomek,
2/ budování slunečníků, větrníků a měsíčníků. To je sice rovněž o elektrice, ale poněkud jinak a taky to bude stát, resp. nás už to stojí,
3/ elektromobilita.

Ono je toho víc, ale když tři, tak tři. A tyhle stojí za to.

Zatím bez slepic

Jsem potěšen, leč body se minuly účinkem. Všechny body považuji za to nejlepší, co Němci mohli pro svoji budoucnost udělat. Vím neshodneme se, tudíž ani ta jednoznačnost "provedla docela brutální řezy do garmánské ekonomiky" se jaksi nekoná.
Chce to trošku víc pohledět do budoucnosti!!!

Zatím bez slepic

vtloukaná slušnost k bližním mi brání nazvat vás hlupákem, samozřejmě pouze v punktu elektriky.
Berte tedy ode mne prohlášení, že nás rozsoudí právě ta budoucnost, na kterou se odvoláváte.
Já se nyní odvolám pouze na skutečnost, že se takto neblbne nikde na světě. Ale až se v Ojropě vytaví první várka legované oceli v elektrickém konvertoru poháněném slunečníky, větrníky a měsíčníky a z Hamburgu do Prahy přiveze banány první nijak nedotovaný kamion zaháknutý na troleji plně sycené z téhož primárního zdroje, s radostí své názory přehodnotím.

Zatím bez slepic

Nemohu si pomoci, ale text je argumentačně velice plochý.
Němci již nahrazují 38% EE nějakým slunečno, větrnýcm zdrojem a některé dny nahrazují skoro 100%. Pevně věřím že v těch dnech 100% dali i nějakou tu tunu oceli. Nemohu to dokázat, leč je to vysoce pravděpodobné. Z druhé strany si kamiony na elektrizaci ještě nějaký čas počkají, ale!!!! v toku času je to nemine. Chápu vaši zaměření a neochotu připouštět si změny. Jste patrně starší člověk a tak je to vcelku pochopitelné. Když byly GSM telefony velikosti kufříku a za balík, asi taky myšlenka, že budeme mít za dvacet roků šmrdlátka a pro každého, nebyla nepřijatelná.
Jsou jako vždy dvě krajní možnosti, lektromobilita je slepá ulička, nebo naopak jasnozřivá cesta až dálnice. Vzhledem k tomu jak automobilky investují do elekrkomobility, vsázím na druhou možnost.

Zatím bez slepic

úspěchům - jako ostatně každý obnovitelný elektronadšenec - přičíst spálené uhlí za naprázdno frčící uhelné elektrárny, které číhají na mraky a bezvěří nad Baltem. A pochopitelně peníze ČESKÝCH daňových poplatníků, jakož i koncových zákazníků v ČR bez rozdílu vyznání, kteří svými platbami sanují přelivy elektrické energie ze severu Říše na jih.
Btw. zkuste nějak smysluplně okomentovat, resp. zdůvodnit skutečnost, že spotřeba uhlí v Říši ne a ne klesnout. To je ale bordel, co? Nebo to je nějaká nová ekologická teorie?

Stran baterií napíšu jediné. Ještě nikdo ze zelených šašků si nedovolil vyčíslit ekologické škody vzniklé výrobou a recyklací (která samozřejmě nefunguje), potažmo likvidací baterií. Můžete to vyvěštit za ně. Úplně mi postačí ekologickou zátěž pro osobáky v ČR, tzn. 4 mio aut krát 700 kg baterií, zbytek jistě spočítáte. Životnost baterií 1200 cyklů, to máme nějaký průměr životnosti 8 let. Pěkná hromada těžkých kovů a pěkných pár bazénů kyselin a louhů, baj laj fik tři miliony tun bordelu za 8 let. Bomba kšeft pro přírodu.
Jo, já jsem zapomněl, ono se to neplácá, ani nelikviduje v Ojropě, takže ekologické škody se prostě nekonají, to je taky pravda. Taková lehce zelená. Někdy přemýšlím, jestli všichni lampasáci neemigrovali z ČSLA k zeleným teroristům - pardon - ekologistům, měřítkem blbosti by to docela sedělo.

Zatím bez slepic

Předně nejsem "elektronadšenec", jsem jen člověk jenž odmítá nechápat vývoj.

K baterkám. Pro úsporu hmotnosti se používají výhradně Lithiové baterky (správně akumulátory, skupina akumulátorů je baterie).
Sestává z plechového (železného) povrchově upraveného obalu, měděné elektrody a uhlíkové elektrody, separátoru, elektrolytu napuštěném jak jinak než v uhlíkové elektrodě. Elektrolyt je organické rozpouštědlo se solemi lithia a jiných kovů. Nechci říct, že je to naprosto neškodný výrobek, v každém případě je to již teď jako druhotná surovina velice žádané.
Targusi je mi líto, ale jste naprosto mimo.

Zatím bez slepic

dělám jenom 37 let v dopravě - i osobní - a vůbec ani netuším, jaké logistické problémy by přechod na baterky vyvolal.
Zato vy jste chytrý, mladý a krásný, takže svět je zachráněn.
:-) :-) :-)
Uděláte nejlíp, když si koupíte pendrek a budete s ním dobíjet baterky, jak to kdysi dělali policajti v tom dost blbém socialistickém vtipu.
A vy můžete i ten z cukrárny. Stojí jen dest korun a po použití si ho můžete sníst, no neber to!

Btw. pomleté plasty jsou taky velice žádanou surovinou, že ano. Znám asi tak patnáct firem, které na tom postavily svůj poměrně úspěšný byznys plán. Akorát mi nejde do hlavy, PROČ jsou těch plastů plné oceány, když jsou tak žádané.

Až se jednou vypravíte ze svého zahnojeného dvorku a mrknete na dálnici, kolik tam jede nákladních aut, zkuste si představit, že každé z těch aut by mělo mít na noc svou zásuvku, pochopitelně s dosti vysokým příkonem. Neřešitelný problém pro dalších - plácnu - padesát, šedesát let.
Nejoptimističtější odhady mluví o chybějících 2 500 parkovacích místech, a to se nebavíme o chybějících parkovištích na běžných silnicích, ve fabrikách, logistických centrech, na ulicích, polních a lesních cestách, čerpačkách a dalších místech, kde jsou kamioňáci NUCENI nocovat, protože místa jednoduše NEJSOU a všichni na to serou.
Až začnete mlít hovna o přechodu na koleje, račte se mrknout do statistické ročenky, kolik zboží se přepraví po kolejích a kolik po silnicích.

Zatím bez slepic

Věštče,
zapomněl jste říci, že Němci sice mají velký podíl obnovitelných zdrojů, ale značnou část energie také dováží, když zrovna nefouká a nesvítí. Především Bavoráci a Rakušané. Ti druzí by bez nenáviděného Temelína měli značné problémy. Ale odkud pochází významná část dovozů elektrické energie do Německa? Z českých a polských uhelných elektráren, z ukrajinských a ruských jaderných elektráren. Protože si ti úžasní Němci nějak zapomněli postavit přenosové trasy el. vedení ze severu Německa (ty skvělé větrníky) do Bavorska (a Rakouska), posílají si tu zelenou elektřinu přes českou, polskou a slovenskou vvn síť, která měla naštěstí za dob komunistů zálohu 100% a ta je využívána pro německé a rakouské zájmy. No a když se jednalo o zpoplatnění přenosů el. energie, jakýsi Günther Oettinger, německý eurokomisař v zájmu Němců veškeré poplatky zakázal. To je pozadí toho slavného nápadu z dílny ČSSD (Mládek - Urban za dob Sobotky), aby posílení sítě zaplatily české domácnosti prostřednictvím platby za jističe.
Co se týká elektromobility, není náhodou, že Toyota se do elektromobilů nehrne a sází na vodík. Nebýt tlaku z Bruselu, je celá elektromobilita jen nápadem ze science fiction, který potřebuje ještě hodně dalšího vývoje. Ostatně elektromobily už existují asi 30 let a dosud se jim na trhu nedaří.
Němci už několikrát způsobili Evropě těžké chvíle (třeba 1. a 2. světová válka), komunismus, nacismus a nejnověji zatápí Evropě neomarxismem a ekonomickými migranty. Ještě bude s Němci veselo, a elektromobilita je jen menší část našich problémů.

Zatím bez slepic

Mnoho oblastí a mnoho vrstev je ve vašem textu, na to nejde odpovídat, případně vyvracet nesprávnosti. Netvrdím, že pokud lidstvo nebude mít elektrická auta, zahyne. Spalovací motory zde budou ještě mnoho a mnoho let, o tom jistě není sporu. Pouze a jenom se ono pomyslné těžiště v osobní dopravě pomaličku začne přesouvat k elektromobilům. Říká se tomu vývoj. Tomu se přizpůsobí i zdroje EE.

Zatím bez slepic

Nezačne se těžiště dopravy přesouvat k elektromobilům, a to z jediného prostého důvodu: fyzikální zákony. Ze stejného důvodu se nezačne přesouvat ani k vodíku.

Celá živá příroda velice dobře ví, proč funguje na chemickou energii, a nikoli na elektrickou. A příroda zvládla technologie, které jsou pro náš lidi dodnes utopií a fikcí.

Chápu optimismus, ale ten je způsoben neznalostí fyziky. Ony postupně narostou ty vedlejší náklady, které dodnes taktně zamlčujeme u elektromobilů, až to zablokují v nějaké úrovni rozšíření. Kromě toho jsou ty další problémy, které se taktně zamlčují, a které se např. objevují v Norsku, kde bylo daňové zvýhodnění elektromobilů tak štědré, že jich tam mají jako much. A už to museli zarazit.

Zatím bez slepic

vidím vás.
Eh, co to melu, házíte perly sviním, Donalde. a mrháte tím nejvzácnějším, co máme a co se nedá koupit.

Zatím bez slepic

blbec, protože píšete o problémech. Co píšete, vy jste takový drzý spratek, že si je rovnou dovolujete pojmenovávat.

Díky za tu čest bý s vámi na jedné lodi úhlavních nepřátel elektromobility, kterou vymyslela krásná Andělka.

Zatím bez slepic

Drahý Gerde a Targusi,

Jsem pamětník a tak rád vzpomenu na údobí, kdy se v F1 Renault pokoušel prorazit s turbomotorama, moc neuspíval. Dnes jsou v F1 jen turbomotory. To samé s čtyřkolkama v automobilových soutěžích. I zde byly začátky u AUDI problematické. Dnes je první liga jen čtyřkolková.
Navzdory problémům které jistě vyvolá ono sluneční a větrné dění v začátcích jež zažíváme a oprávněn kritizujeme, nakonec i to uspěje. Ono je tak krásné opřít někde fotovoltaický panel a mít tu nejvzácnější elektrickou energii. Ano, je tu noc i zima, leč směry akumulace jsou již vyprofilovány a je jen a jen otázka času, kdy se stanou každodenní součástí našich životů.
Já, poučen minulostí tomuto nastoupenému směru věřím, vy, naopak nevěříte. Krása těchto okamžiků je, že můžete ke své škodě věřit navzdory a proti směru toku kapitálu.
I elektroauta budou mít své obdivovatele věštící budoucnost a hafo pochybovačů

Zatím bez slepic

turba a kompresory byly naprosto stejně, jako elektromobily, vynalezeny, resp. zakomponovány do pohonných jednotek již před r. 1914. Takže to, co se tu snažíte vydávat za novum, bylo pouze vytaženo ze smeťáku a patřičně oprášeno pouze proto, že pokročila doba a lidé byli ochotni kvůli zdražování energií víc vysolit za úspornější vozidla.
Náhon na všechna kola prošel novou renesancí za WWII. ale taky to nebyl ani náhodou nějaký nový počin a jeho zkoušení, resp. zavedení se rovněž muselo povolit administrativně.
To, co tu melete o neúspěších turbomotorů, resp. náhonu na všechna kola, samozřejmě není žádná pravda.
PROČ?
Protože to byly "neúspěchy", resp. problémy způsobené:
1/ nedostatečně vymakanými technologickými postupy (chlazení, mazání, materiály a jejich zpracování),
2/ omezujícími administrativními předpisy (objem motoru, max. povolený plnicí tlak, průřezy potrubí, bla,bla,bla... bylo toho víc, na čtyřkolky bych to musel hledat a to kvůli vám fakt nehodlám).

Kdežto elektroauta jsou špatně již svou koncepcí akumulace energie, kterou je nutno přepravovat spolu se samohybem, aby to někam dojelo. Pokud samozřejmě nebudeme používat nesmírně nákladné trakční vedení, neboli troleje.
Takže věštěte v klidu dál, pozorujte město veliké, jehož sláva hvězd se dotýká, a normální lidi neotravujte svými vidinami, případně omezte konzumaci rulíku, lysohlávek a podobných sraček a ono se vám časem uleví.

Stran kapitálu jediná poznámka. Pokud se do toho sypou prachy neskutečným způsobem přímo z eurorotaček, byli by lidi blbí, kdyby nedojili erár, kam až to jde. Proto to lidi vyrábějí a kupujou. V momentě, kdy se zavřou kohoutky, bude konec, šlus, ende, finiš.
Kam spěje tzv. státní podpora, je vidět v Norsku, kde ji museli zastavit, pro faktický kolaps systému, a v UK, kde zjistili, že 95 % hybridů se nikdy nenabíjelo, protože soudruzi z Londýna si ani nerozbalili nabíjecí šňůry, avšak naplno využívali daňových úlev pro tyto pseudoelektrokřápy.

To je asi tak v kostce faktický stav té vaší nové éry.

Zatím bez slepic

pohledejte si technická data závodních aut v 2. pol. 20 let a následně v 30. letech.
Třeba vývoj řady Mercedes S až SSKL. Ale neuděláte chybu s žádnou tehdejší značkou, která vyhrávala, anebo vyhrávat chtěla, a měla na to prachy.

Zatím bez slepic

Ještě do zítřka dle slibu neprudím, ale je to ve vašem případě velikánská zkouška.
I tak si dovolím aniž bych prudil jednu technickou poznámku: já o voze, vy i koze. V každém případě hodnotím vaši mimořádnou schopnost mimoběžné diskuse.
Pevně věřím, že budu li něco popisovat jako modrou barvu, zcela určitě se vyslovíte, že modrá je blbost, ale žlutá, to je ta správná barva. Pokud se přikloním k opěvované žluté, posunete to k okamžiku, kdy popřete modrou, i žlutou a hnědá bude ta pravá. Ve své podstatě bychom takto mohli projít všechny barvy a jejich kombinace.
Skláním se s úctou k takové mimořádné schopnosti.

Zatím bez slepic

Targusi, svěřím i vám jedno tajemství. I automobil se spalovacím motorem, ve své podstatě každý samohyb si "energie, kterou je nutno přepravovat spolu se samohybem, aby to někam dojelo". Vím, že vás to překvapí, ale palivo pro ten spalovací motor co lejete do nádrže je energie co si jaksi vozíte s sebou aby to někam dojelo. Prosím přemýšlejte o tom a pokud dospějete k poznání že si každý musí tu energii vozit, či u nás lidí třeba nosit tu svačinku s sebou aby jsme někam vůbec došli, potažmo dojeli. Vím jsou to velká překvapení, ale pokud to zpracujete, dejte zde prosím o tom na důkaz souhlasu, informaci.

Zatím bez slepic

v benzímu a naftě je schovaná energie. Tolik let jsem chodil do školy a nikdo mi to sladké tajemství neprozradil... Já myslel, že se to tam leje jen proto, aby auto bylo těžší a nejelo tak moc rychle. A ono tohleto...

Chlape, tys objevil svět!
Až Vidlák rozkrade Agrofert, řeknu mu, ať obětuje pár miliard na Nobelovu - pardon - Vidlákovu cenu. Budem ji každoročně udělovat takovým borcům, jako je věštec.
Navrhuju název - Řád zlatých vidlí!!!

Zatím bez slepic

Kurňa, věštče, platí ještě vůbec zákon zachování energie nebo ne?

Já ti klidně můžu říci, kdy se fotovoltaika a větrníky ujmou. Až jim konečně dojde, že jediné rozumné skladiště energie jsou chemické látky. A vyrobená energie se rovnou bude spotřebovávat na výrobu chemických látek bohatých energií. A na ty se bude jezdit, jen autu jezdícím na chemické látky se neříká elektromobil.

Jedno velké tajemství pro věštce: Množství dopadené slunečního záření na zemi je konečné. Toto sluneční záření mimo jiné dává energii rostlinám, pohání větry, ohřívá zemi i vody. Kdybychom začali odčerpávat (fotovoltaickými panely) už významných několik procent tohoto světla, tak tím změníme celé klima na zemi, a celý ekosystém - protože ta chybějící energie bude mít za důsledek mnoho změn na Zemi. To pak nastane nikoli (jako dnes) vylhaná klimatická změna, ale skutečná.

K těm směrům akumulace energie: Zase platí fyzikální zákony. Čím větší hustota energie, tím více se to blíží k trhavinám a výbušninám. Dnešní lithiové baterie, které jsou v zásadě vrcholem v hustotě elektrické energie jednoduše čas od času vybuchují, samovznítí se. Nedá se tomu nijak zabránit, protože to souvisí s fyzikou a chemií, to riziko se dá jen snížit - ale nikdy ne nevýznamnou hodnotu. Hořely už mobily všech značek, hořelo už i elektrovozidlo Tesla. Pokud se to ještě vylepší - jako vedlejší efekt bude jen větší plamen a větší výbuchy se silnější energií a škodami.

Zatím bez slepic

Donalde, mám pro vás podstatnou informaci k vaší skoro až mýtické myšlence "chybějící energie bude mít za důsledek mnoho změn na Zemi". Energie se nikam neztrácí, jen se mění jedna v druhou. Zdá se mi, že je to dokonce náplň druhého stupně základního školství.

Ujišťuji vás, že ta energie zachycené solárním panelem se při spotřebě opět přemění v teplo, jen to bude o kousek jinde a posunem v čase. Věřím, že se vám ulevilo z poznání, že na naší matičce Zemi žádná svatokrádež energie nebude.

Zatím bez slepic

Krakatoa, taky všelijací hajzlíci vypouštěli fejk ňůz, že se ochladilo a furt pršelo, a přitom u nás ve štatlu byla furt hicna a nepršelo nikdy ani trochu..., u nás v hospodě..., a to sem měl po ruce furt hen ten parazól, jak se to jen... jo zóntik, vlastně deštník to byl, co jsem ukradl...
To prostě néjni vůbec žádná prauda, že když zoncna nesfítí na rostlinku, že pak ona blbě roste, to sou enom fejky.

Zatím bez slepic