Shodneme se?

Autor
Štítky

Pod články o řemeslech se objevila celá řada komentářů, které s články nesouhlasily. Je to celkem pochopitelné. Dnešní svět je brutálně proměnlivý, složitý, ba přímo vířící a najít v něm jakýkoliv alespoň trochu funkční recept na budoucnost je krajně obtížné a nevyzpytatelné. Jsme v situaci, kdy jakýkoliv nápad funguje trochu, možná, v omezené míře, ale především je spousta situací, kdy nefunguje vůbec. Zkrátka nemáme masu stejně přemýšlejících a stejně pracujících lidí. Stejně tak mají Kydy široké spektrum čtenářů a já jsem hlavně rád, že používají svůj úhel pohledu, své znalosti a své zkušenosti. 

Přesto si troufám říci, že bez ohledu na sympatii s Vidlákovým názorem se objevilo napříč všemi komentáři několik shod, které sdílíme skoro všichni. Pokusil bych se je vyjmenovat, třeba pak v komentářích přidáte i nějakou další. Můžeme pak na jejich základě zkusit zformulovat pár myšlenek. 

Tedy: 

1. Jsme v tom sami. Naše republika není obklopena žádnými dobroději, kteří by nám pomáhali pro demokratické ideály či naše krásné oči. Chtějí na nás vydělat a tečka. Každou pomoc si nechají zaplatit a jejich spojenectví s námi je jen do času. Nová mnichovská zrada může přijít celkem snadno. Asi bychom mohli polemizovat o míře naší zásvislosti, ale ze všech porovnání asi vyplyne, že čím větší soused, tím hůř. Nejlíp na tom budeme se Slováky, u Maďarů už bychom asi našli nějaké důvody být na kamarádšofty opatrní, na Rakušany ještě víc. Ale tihle tři jsou malí, nebrousí si na nás zuby ani vojensky a hospodářsky jen trochu. Ovšem takové Německo, to už je jiné kafe. Možná to trochu přeháním, ale jejich politika vůči nám stále více připomíná to obligátní: "vyjděte ven s rukama nad hlavou, nic se vám nestane".  Poláci jsou také už dost velcí a také spíš předpokládají, že my budeme brát ohled na ně než aby oni brali ohled na nás. 

2. Pro velmoci jsme také jen kámen ve hře. Naše mise v Afghanistánu nám nikdy nebude užitečná ani v tom, aby na nás Trump nebo jakýkoliv jeho nástupce bral ve své politice ohled. Kurdocé se teď přesvědčují o tomtéž. Bojovali za USA a v tom boji určitě padlo víc jejich vojáků, než kolik jsme jich my měli celkově v misích. A teď mají smůlu. Ale stejně tak jsme jen kámen ve hře i pro Putina nebo Čínu i kdyby byl Zeman desetkrát jejich kamarád. Rozdíl je jen v tom, že Rusko i Čína jsou daleko a jejich ambasády u nás ještě nedělají demonstrace proti zvolené vládě. 

3. Naši představitelé dělají všechno jiné, jen nebrání naše zájmy. Až na malé procento z nich, ale téměř na každém bychom našli nějakou tu poskvrnu. Mnohem víc v nás vzbudili nadějí než jich splnili. Kdybych namátkou vyjmenoval pár lidí - třeba Zeman, Jan Keller, Babiš, Okamura, Foldyna, apod a udělal článek o jejich přínosech pro českou emancipaci v rámci Evropy a světa, na každého by se zřejmě v komentářích něco našlo. 

4. Babiš není žádný lidumil, který by miloval Česko láskou hlubokou a vášnivou. Je to tvrdý byznysmen a z této perspektivy dělá premiéra. Ale vzhledem k tomu, co se nám ve volbách nabízí, je ještě tím nejmenším zlem. 

5. V současné situaci se s tím nedá nic moc udělat.  Naše hospodářství je prodané, naše politická elita je prodaná, naši miliardáři se cítí býti světoobčany a sebevětší tlak, kterého jsme zatím byli na náměstích schopni, není schopen přetlačit realitu, že jsme kolonie. 

6. Migrační vlny z Afriky či Arábie nám nic dobrého nepřinesou, žádné kulturní ani jiné obohacení nebude, jen přibudou gheta. Nejprve ta černošská a muslimská a po čase pak ta naše.  

7. Přijde krize, proti které ta minulá bude selankou. Já osobně si myslím, že je ještě daleko. Teď je třeba zbrojit proti Rusku, okradení prostého lidu přijde na řadu až pak.  

8. Jediné řešení, které vidíme a které i praktikujeme, je osobní nikoliv kolektivní. Někdo si kupuje pušku, někdo si nadělal hodně dětí, někdo se naučil nějaké řemeslo, někdo má v chlívku prase, jiný ve sklepě konzervy. Někdo znovu zasadil na zahrádce brambory, někdo si postavil betonový kryt.  Umíme o těchto řešeních mluvit a vyměňovat si zkušenosti, ale žádnou Haganu či jinou domobranu jsme zatím ani nezkusili. 

Tož tak. Toto mě napadlo. Budu rád, když v komentářích ještě nějaké shody přidáte. Upřímně... napadá mě zatím jen jedno nejspíš velmi naivní řešení jednoho z uvedených bodů. Ale o tom příště. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

K bodu 8. Ta "Hagana" je samozřejmě nápad dobrý, i když ne úplně nový a originální. Problém je v tom, že kdo to zkusí, skončí v lochu, protože - viz body 3, 4 a 5.
Tak jako při namáhání materiálu existuje "mez kluzu" (pokud si dobře vzpomínám), kdy dochází nejen k nevratné změně v jeho struktuře, ale významně se změní parametry jeho pevnosti (v tahu?), tak i stav v naší zemi by musel překročit nějakou takovou mez, aby na "Haganu" došlo.
Vlastně ani nevím, zda si mám něco takového přát (aby se mi to nakonec nesplnilo).

Zatím bez slepic

Clanok, ktory snad pre niekoho nebude suvisiet s temou 'Remeselnici'. Je ale urcite velmi zaujimavy
https://www.eurabia.cz/Articles/32771-pred-50-roky-varoval-dnes-vidime-…
Citujem uvod
"Před padesátí lety, 20. dubna 1968, pronesl vlivný britský poslanec Enoch Powell projev, který je mnohými označován jako nejkontroverznější projev v celé historii britské demokracie. V projevu, který média podle jednoho citátu z římských dob okamžitě pokřtila na "Rivers of Blood" (Potoky krve), hovořil Enoch Powell o tématech, o kterých ostatní politici mluvit nechtěli - o důsledcích masového přistěhovalectví, o problémech s přistěhovalci, o nesmyslnosti "antidiskriminačních" zákonů, o sklonu politiků řešit věci současné na úkor věcí budoucích.
..."

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co se toho lochu týká, tak si myslím, že zatím ještě ne nezbytně. Zatím nic nebrání tomu si tu a tam s nějakými kamarády zajít na střelnici a potrénovat, absolvovat pár kurzů a následně pravidelných tréninků, které nás někam posunou od boje holýma rukama, přes CQB až po odstřelovačskou pušku. Úroveň svobody zatím ještě není úplně na prd, i když už to není, co to bejvalo a vytváření seznamů neutěšeně bují.

Je třeba si však uvědomit jinou věc. Chtěl jsem o tom přes víkend napsat článek a nakonec jsem se na to, přiznám se, vyprdnul. Novodobé Einsatzkommanda už tu jsou a co je horší, fungují s tichou podporou silových struktur. Co je pak nejhorší, jsou namířena proti obyvatelstvu s „nesprávnými názory“. V pátek totiž explodovala bomba před jednou kanceláří AfD. Je to v Německu, pravda. Není ale první a bezpochyby ani poslední. Takže i „Hagany“ by již byly. Problém je, že než „Hagany“, jsou to „Sturm Abteilungen“ Antify a podobných organizací (ony ani ty aktivní zálohy nejsou nic jiného, když se podíváte, kdo je často vede (Marhoul, Janda a spol.) ).

Obyčejný člověk, tedy ten s nesprávnými názory, pak bude muset pochopit a vyrovnat se s faktem, že nepřátelé nejsou pouze vnější, ale i vnitřní a zařídit se dle toho. Používání moderních bretschneiderovských udávátek není samozřejmě vůbec dobrá cesta.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buyneurontine.com/ - gabapentin and tramadol

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://vpropecian.com ">propecia without prescription</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Když ty jednotlivé body tak pročítám a ve své podstatě i souhlasím, vyznívá to krajně pesimisticky. Není ve své podstatě, to pověstné světlo na konci tunelu, vidět a utěšujeme se, že nás následující problémy nezasáhnou moc osobně.
Vkrádá se zákonitě otázka kam ten vývoj musí až zajít, aby se otočil alespoň v naději.

Jak jsem již několikrát zmínil, fungování kapitalismu je možné jen za dvou podmínek, nové trhy, nové dluhy. Obě podmínky mají v uzavřeném systému své limity. Pokud ze současných velmocí uvedeme žebříček (USA, Čína, Rusko), pak nejvíce se uvedeného "paliva" kapitalismu nedostává USA a tudíž od něj hrozí i největší nebezpečí, že nastoupí ekonomická a tím i politická řešení toho nejméně chtěného charakteru. Nakonec Amerika first to jen a jen dokládá. Ve své podstatě jde o volání tonoucího, pomozte nám zůstat velmocí. Za sebe, jako již mnohokrát, nasrat Ameriko. First, ale za své.

Nechci být naivní optimista, ale věřím, že klasickou válkou, natož jadernou, se již nedá mnoho získat, (i na tu válku je třeba dost toho vyrobit, potažmo mít ještě víc dluhů), tudíž asi nejúčinnější je v současnosti válka politická-diverzní a ekonomická-škodící. Ve svém důsledku škodit nepříteli do té míry, že na tom něco trhnu vytvořením závislosti a tím i ovládnu jeho trhů. Někde se to zdařilo, evropské státy bývalého socialistického bloku, jinde do toho procesu podmaňování hází místní vidle, bývalé kolonie taky již ekonomické vysávání sabotují.

Dalo by se budoucnosti spekulovat do nekonečna, leč zásadní spekulace je, jak se asi ona očekávaná krize projeví a jak ji čelit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

1) Když si čtu seznam těch bodů, tak první co mě napadlo, že pravda/realita není příliš závislá na tom, kolik lidí s ní souhlasí.

2) Druhá věc je, že matematický/fyzikální/filozofický/politologický/jakýkoli model skutečnosti musí obsahovat podstatné věci (podstatné proměnné), jinak je vcelku nepoužitelný k hledání řešení.

***

To, že každý jede, nebo měl by jet, za vlastní dobro - je něco, co tu existuje od dob pračlověka po celou existenci lidstva. Výjimky samozřejmě existují. Nejenom státy, ale například Praha, často i Brno či některá krajská města, evidentně jedou v mnoha věcech proti zájmu zbytku státu nebo celého státu. To je víceméně konstanta po celou historii. Stejně jako že různé společenské vrstvy jedou často proti sobě i ve stejné lokalitě, městě, kraji, státě.

Nakonec totálně všechny body článku nejsou nic jiného, než co jsem psal (včetně dalších bodů) v komentáři pod Řemesla II. Totiž to, že Češi by měli brát za normální a správné hledat nejdříve dobro pro sebe, a ostatní být na druhé koleji. Tak by měli činit a při reakcích na události se podle této ideje chovat. A doslova se nebát udělat ze životě peklo těm, kteří tvrdí či činí něco jiného. --- Tímto odstavcem jsem popsal všechny body 1) až 8) v článku, nic jiného v nich není.

Nicméně mnoho dalšího a podstatného zmíněno není.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Říkávalo se,řemeslo má zlaté dno.
Od pana Vidláka,to vidím trochu jinak,lidičky,naučte se přežít,bez elektřiny,plynu,marketů.
Také se říkávalo,když krize,tak ne jedna,může jich přijít více.
Jak píše věštec,od USA můžeme čekat,že ta krize přijde od nich.
V domobranu moc nevěřím,proto komu,když už potírají i slovní odpor proti migraci.

Zatím bez slepic

Snaží se o objektivitu, což je dost odvážné a zároveň chvályhodné. Větvička je mi ale milejší:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ladislav-Vetvicka-Proje…

Zatím bez slepic

Admirál.
Opravdu,od pana Žáka výborné články.
Jen mě u toho napadá,Žák zmiňuje Kissingera a Nixona v roli,jak udělat z Číny nepřítele SSSR,co jak sledujeme,vůbec se nepovedlo.
Z Číny se stává světová velmoc,že může pokořit nejen Rusko,ale i USA,co sledujeme,jako obchodní válku,role se otočili.USA bude zase zachraňovat,pozvedávat Čína.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čína jako první převálcuje celou slavnou EU. USA a Rusko se udrží o něco déle, ale Evropa to odnese. Není bez zajímavosti, že některým africkým politikům se po jendání s Číňany zastesklo po měkčí ruce evropských kolonialistů. Číňan je tvrdý a zlý pán.

Zatím bez slepic

Díky za odkaz /i další, p. Marian/, na "aktuálně" nechodím, divím se, že tam mohly vyjít tyhle věci. Dnes na Kose pan Leo - otázka " má politika rozdělovat", dokonce bez Vlkových dovětků. Myslím, že má naprostou pravdu, vždyť i tady v malém kruhu jsme trochu názorově "rozděleni" a je to dobře, nikdy přece nebyli "všichni za jedno", z hlediska zájmů osobních, skupinových to není možné. Často jsme "rozděleni" i v rodinách. Volání po "jednotě" je takový štvavý manévr proti osobám, které někomu nevyhovují.

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Aktuálně a Hlídací pes jsou Bakalovo propagandistické plátky co mají v současnosti za úkol diskreditaci Zemana, Babiše, tradiční levice, konzervativců a učí populus nenávisti k Rusku. Dělají to nikoli nahodile,

Chodit se tam vyplatí, člověk musí vědět, co propaganda vaří, podle toho, se dá snadno poznat, co chystají ti za nimi. Oni vědí.
Je na ně spolehnutí i pokud jde o hodnocení osobností objevujících se u nás i ve světě. Pokud někoho chválí, je to sto pro lump a naopak. Oni vědí a je na ně spoleh.

V blozích na Aktuálně se objevují převážně "jejich" názory a mezi nimi jsou perly, že se člověk i docela baví, kdyby nevěděl, že to myslí smrtelně vážně, řekl by, dobrý vtip. To je třeba pro výstrahu šířit mezi lid. To občas s láskou činím. Pak se tam čas od času objeví velmi kvalitní blogy (viz nyní Žák), za které se vedení Aktuálně zajisté upřímně stydí. Najdou se tam pod blogy velmi kvalitní diskuze, mnohdy mnohonásobně převyšující hodnotu toho kterého blogu.

K vlkovi se zaručeně vyplatí chodit, pán domu má své libůstky a já se z toho neposeru.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jako malí jsme vždycky museli čekat na to, co udělají ti velcí a podle toho se zařídit.
V tom jsme mistry, jinak už bychom nebyli ani ti malí.
Nezbývá proto nic jiného, než se chovat stejně, jako ti před námi. Naše země ještě pořád stojí za to, aby si ji ti velcí podmanili.

Generace po převratu, myslím po tom posledním, mají bilanci zápornou. Hospodářsky jsme z velké části už podmaněni cizím kapitálem, politicky Bruselem.
Musíme tedy kopírovat ty, co byli před námi ve stejné situaci, za Hitlera i v horší. Možná už to máme v krvi, když ne, musíme se to naučit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ale zapřemýšlejte - co by s námi udělal milión migrantů, které by nám Brusel vnutil ?

Zatím bez slepic

Pane Admiral obavam sa ze nijaka krev. Bohuzial nielen na Slovensku ale aj v Cechach zacala nenapadne kampan s nazvom "nedostatok pracovnej sily pre firmy" ktora jednoznacne smeruje k akceptacii migrantov. Firmy resp. personalne agentury k nam aj k vam navazaju pracovnu silu z Balkanu, UA atd. Ze je to tak je jasne z toho, ze o potrebe takychto ludi verejne hovoria oficialni statni predstavitelia a uravuju sa v tomto zmysle zakony v skratenom konani. Na Slovensku je to vidno v prilahlych mestach priemyselnych parkov a firiem so zahranicnou ucastou. V nakupnych centrach sa pomaly ale iste "zotmieva", ked sa tam vo zvysenej miere vyskytuju ludia potmavsej pleti ala cigani. Toto je jasna salamova metoda kedy je v nas pomaly pestovana akceptacia cudzincov. Ako daleko je potom k akceptacii prijimania ilegalnych migrantov? Medzi takymito si naimportovanych migrantov ani nevsimnete pokial to nebude vyslovene cernoch. Arabaca nemate sancu rozoznat lebo viacere taketo zeny z Balkanu bezne nosia burky. Cernosi pridu nasledne..

Zatím bez slepic