Shodneme se?

Autor
Štítky

Pod články o řemeslech se objevila celá řada komentářů, které s články nesouhlasily. Je to celkem pochopitelné. Dnešní svět je brutálně proměnlivý, složitý, ba přímo vířící a najít v něm jakýkoliv alespoň trochu funkční recept na budoucnost je krajně obtížné a nevyzpytatelné. Jsme v situaci, kdy jakýkoliv nápad funguje trochu, možná, v omezené míře, ale především je spousta situací, kdy nefunguje vůbec. Zkrátka nemáme masu stejně přemýšlejících a stejně pracujících lidí. Stejně tak mají Kydy široké spektrum čtenářů a já jsem hlavně rád, že používají svůj úhel pohledu, své znalosti a své zkušenosti. 

Přesto si troufám říci, že bez ohledu na sympatii s Vidlákovým názorem se objevilo napříč všemi komentáři několik shod, které sdílíme skoro všichni. Pokusil bych se je vyjmenovat, třeba pak v komentářích přidáte i nějakou další. Můžeme pak na jejich základě zkusit zformulovat pár myšlenek. 

Tedy: 

1. Jsme v tom sami. Naše republika není obklopena žádnými dobroději, kteří by nám pomáhali pro demokratické ideály či naše krásné oči. Chtějí na nás vydělat a tečka. Každou pomoc si nechají zaplatit a jejich spojenectví s námi je jen do času. Nová mnichovská zrada může přijít celkem snadno. Asi bychom mohli polemizovat o míře naší zásvislosti, ale ze všech porovnání asi vyplyne, že čím větší soused, tím hůř. Nejlíp na tom budeme se Slováky, u Maďarů už bychom asi našli nějaké důvody být na kamarádšofty opatrní, na Rakušany ještě víc. Ale tihle tři jsou malí, nebrousí si na nás zuby ani vojensky a hospodářsky jen trochu. Ovšem takové Německo, to už je jiné kafe. Možná to trochu přeháním, ale jejich politika vůči nám stále více připomíná to obligátní: "vyjděte ven s rukama nad hlavou, nic se vám nestane".  Poláci jsou také už dost velcí a také spíš předpokládají, že my budeme brát ohled na ně než aby oni brali ohled na nás. 

2. Pro velmoci jsme také jen kámen ve hře. Naše mise v Afghanistánu nám nikdy nebude užitečná ani v tom, aby na nás Trump nebo jakýkoliv jeho nástupce bral ve své politice ohled. Kurdocé se teď přesvědčují o tomtéž. Bojovali za USA a v tom boji určitě padlo víc jejich vojáků, než kolik jsme jich my měli celkově v misích. A teď mají smůlu. Ale stejně tak jsme jen kámen ve hře i pro Putina nebo Čínu i kdyby byl Zeman desetkrát jejich kamarád. Rozdíl je jen v tom, že Rusko i Čína jsou daleko a jejich ambasády u nás ještě nedělají demonstrace proti zvolené vládě. 

3. Naši představitelé dělají všechno jiné, jen nebrání naše zájmy. Až na malé procento z nich, ale téměř na každém bychom našli nějakou tu poskvrnu. Mnohem víc v nás vzbudili nadějí než jich splnili. Kdybych namátkou vyjmenoval pár lidí - třeba Zeman, Jan Keller, Babiš, Okamura, Foldyna, apod a udělal článek o jejich přínosech pro českou emancipaci v rámci Evropy a světa, na každého by se zřejmě v komentářích něco našlo. 

4. Babiš není žádný lidumil, který by miloval Česko láskou hlubokou a vášnivou. Je to tvrdý byznysmen a z této perspektivy dělá premiéra. Ale vzhledem k tomu, co se nám ve volbách nabízí, je ještě tím nejmenším zlem. 

5. V současné situaci se s tím nedá nic moc udělat.  Naše hospodářství je prodané, naše politická elita je prodaná, naši miliardáři se cítí býti světoobčany a sebevětší tlak, kterého jsme zatím byli na náměstích schopni, není schopen přetlačit realitu, že jsme kolonie. 

6. Migrační vlny z Afriky či Arábie nám nic dobrého nepřinesou, žádné kulturní ani jiné obohacení nebude, jen přibudou gheta. Nejprve ta černošská a muslimská a po čase pak ta naše.  

7. Přijde krize, proti které ta minulá bude selankou. Já osobně si myslím, že je ještě daleko. Teď je třeba zbrojit proti Rusku, okradení prostého lidu přijde na řadu až pak.  

8. Jediné řešení, které vidíme a které i praktikujeme, je osobní nikoliv kolektivní. Někdo si kupuje pušku, někdo si nadělal hodně dětí, někdo se naučil nějaké řemeslo, někdo má v chlívku prase, jiný ve sklepě konzervy. Někdo znovu zasadil na zahrádce brambory, někdo si postavil betonový kryt.  Umíme o těchto řešeních mluvit a vyměňovat si zkušenosti, ale žádnou Haganu či jinou domobranu jsme zatím ani nezkusili. 

Tož tak. Toto mě napadlo. Budu rád, když v komentářích ještě nějaké shody přidáte. Upřímně... napadá mě zatím jen jedno nejspíš velmi naivní řešení jednoho z uvedených bodů. Ale o tom příště. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

"Olouš" je naše rodinné označení někoho trochu hloupého, naivního... vlastně ani nevím, kde se vzalo. Ten Visingr jako Olouš trochu vypadá, je to mlaďoch. Ale sleduju ho už delší dobu a musím konstatovat, že vždy píše/mluví celkem rozumně. Tady taky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přijde mi to takové Vidlákovsky schematické, až mě trochu mrzí, že už dokážu podle autora docela dobře odhadnout, co v článku bude. Tak to vezmeme popořádku:
Ad 1.) Tak tohle platí ovšem zcela univerzálně. Nikdo nedělá nic (alespoň ne dlouhodobě) pro vaše krásné oči, a to zcela bez ohledu na to, zda je to Němec, Slovák nebo třeba váš soused nebo dokonce příbuzný. Každý to dělá proto, že je to pro něj recipročně nějak výhodné. Spíš si budete rozumět s tím, kdo má podobný životní styl a majetkové poměry jako vy, to je jádro pudla, ostatní jsou pověry. Můžete si lépe rozumět i s cizincem než s vlastním příbuzným nebo sousedem, když to nebude debil a bude na tom podobně jako vy.
Ad 2.) Tomuhle vůbec nerozumím, ani proč se tam doopravdy vlastně bojuje. Ale i tady to bude výběr mezi dvěma možnostmi a chtělo by to popsat tu možnost B, co se stane, když tam teda ty naše vojáky poslat odmítneme, a pak si vybrat. Já tu možnost B a její důsledky neznám, tak jsem zticha.
Ad 3.) Tady bych rád slyšel, čím konkrétně Jan Keller podrazil naše národní zájmy (v posledních cca 5. letech). Já osobně ho považuji za jednoho z mála posledních bílých rytířů naší politiky.
Ad 4.) Tady mi přijde divné, proč je tolik běžných lidí všude kolem mě zcela kategoricky proti Babišovi. Já na něm až nic tak démonického nevidím. Možná proto, že jednak jsem už dávno rezignoval na jakékoliv morální kvality našich politiků a jednak jsem si nebyl zvyklý z minulosti nějak přikrádat, a tak se mě EET v podstatě nedotklo (že by odtud vítr vanul?). Myslím, že dokáže docela dobře zajistit technické fungování státu a to do té míry, že se nerozkrade úplně všechno a mimo to, co připadne Babišovi, zbyde i něco málo na nějaké sociální programy jako zvyšování důchodů a minimální mzdy a to s vyrovnaným státním rozpočtem. To se před ním nepodařilo nikomu. Jestli se pletu, tak mě opravte.
Ad 5.) Když něco není moje, tak mi může být jedno, jestli je to české, německé nebo třeba církevní. Teda aspoň dokud se s tím zachází v rámci platných zákonů, což mimochodem znamená, že vlastník si s tím stejně nemůže dělat, co chce. V systému, kde je všechno na prodej a který je světu otevřený, musí všechno zákonitě skončit nakonec jako majetek toho s nejnaducanější peněženkou. Až to bude nesnesitelné, přijde válka, revoluce, změna státního uspořádání nebo něco takového a zase se to přerozdělí jinak. Tak to prostě funguje.
Ad 6.) Globalizace s sebou přináší vyrovnávání životních úrovní. Protože patříme k té bohatší části světa, bude to pěknej sešup. Ale vývoj dějin nás asi ještě překvapí, takže to ve výsledku aritmetický průměr nebude. Ale co bude, to nikdo neví, ti bohatší než my se začnou bránit dřív.
Ad 7.) Na všech alternativních webech se už od roku 2009 plánuje ekonomický konec světa nejpozději vždy na následující rok. A furt ne a ne. A tak už tomu pomalu přestávám věřit.
Ad 8.) Na můj život i životní úroveň měly doposud vždy mnohem větší vliv události soukromé než zahraničně-politické a to včetně změny režimu. Výpadky v příjmech a životní zvraty způsobenéh třeba odchodem manželky na mateřskou či finančními potřebami školních dětí nebo nemocemi či úrazy byly vždy výrazně větší než vlivy všech krizí a inflací, co jsme zažili. Vždy se při rozumném hospodaření dalo nějak vyjít. Na žádnou pohromu se nijak systematicky nepřipravuji. Dokážu si užít, rekonstruovat a budovat, když je z čeho a dokážu se uskromnit a skromně přežívat, když zrovna není.

Zatím bez slepic

Ad1) Myslím, že zde mířil Vidlák na nás. Abychom si MY nenalhávali, že máme spojence (jako jsme si nalhávali v38 a jako nám nallhávají dnes.
Ad3) Jan Keller, myslím, v jednom rozhovoru přiznal, že jednou asi hlasoval špatně a že z toho má špatné svědomí. Že tehdy ještě neměl pořádně prokouklé mechanismy v EP. Sám jsem na něj v květnu 2015 vznesl dotaz po hlasování o migračních kvótách, kde se tehdy část věcí šoupla do celkového hlasování s dalšími balíky. K původnímu hlasování o kvótách mi pak Keller na můj dotaz odpověděl (už to, že jsem mu za odpověď stál, mne šokovalo!): "Na konci dvouhodinového hlasovacího maratonu jsem přehlédl nenápadnou vsuvku na straně 80 hlasovacích listin, kde příslušná rezoluce obsahovala bod o kvótách. Během několika minut jsem svůj omyl zjistil a podle pravidel sněmovny jsem své hlasování změnil, což bylo zaprotokolováno." Pokud šlo o to následné celkové hlasování, tam se holt hlasovalo i o spoustě dalších věcí, které přišly Kellerovi natolik důležité, že si za svým souhlasem stojí, protože nechtěl potopit i ony ostatní body. Asi to pochopit umím, ale... Podraz byl samozřejmě to spojovat tak důležité body do jednoho hlasování.

Zatím bez slepic

A o tom to je, protože něco tak odhlasuje něco co nechce... Krásná ukázka jak manipulovat z lidma a zrovna od Kellea bych čekal, že ze sebou nenechá takto manipulovat a bude vědět, že je potřeba jednou bochnout do stolu a nic neudělat než 100x hrbit hřbet, protože přeci nechceme něco mít o týden později...
Příkladem může být hitlerova dálnice, dokazuje, že důvod proč nehlasoval proti je blud, svět se nepřestane točit a odhlasovat se to dá později, ale když něco posereš, protože necheš přeci uškodit/přijít pozdě apod. tak to se napravuje hůř...

Zatím bez slepic

Kadlasi jen krátce - Keller má své zelené období. Kdy se vyjadřoval ohledně automobilismu, jaderných elektráren a podobně. Neříkám, že blbě. Ale znám lidi, kteří mu kvůli tomu nemohou přijít na jméno. Já osobně bych byl rád, kdyby chtěl kandidovat na prezidenta  a z fleku bych mu dal hlas (i prostor na Kydech) 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

The article you have shared here very awesome. I really like and appreciated your work. I read deeply your article, the points you have mentioned in this article are useful
http://vex3game.com

Zatím bez slepic