Beranidlo

Autor
Štítky

Přemíláme to twdy na Kydech už dlouho. V posledních letech v nás tak nějak všeobecně a kolektivně stále sílí pocit, že jednou budeme využiti v nějaké mocenské hře mezi USA a Ruskem.  Že se staneme jakýmsi předsunutým beranidlem, kdy životy našimi i životy všech migračních vln z Afriky jednoho dne budeme šturmovat na Moskvu. 

Není to jen můj osobní výplod. Ani to není jen doménou naší Kydačské komunity. Podobné zvěsti stále častěji slýchám nejen v hospodě, ale světe div se, začínají se dostávat i na pracovní porady top manažerů naší firmy. Dokonce mám pocit, že inženýrští vysokoškoláci v mém okolí se začínají podobné možnosti děsit častěji a mohutněji než jejich dělnické kádry. 

Pokud to samozřejmě probereme více do hloubky, ukáže se, že se lišíme v tom, jak to bude vypadat, kdy to nastane, co bude cílem, co bude prostředkem a co bude pak. Ale jeden společný bod tam je... stále větší dojem, že jsme jen droboučké kameny ve hře velmocí, které budou proti své vůli použity. Dokonce i mojí dcerce považoval učitel dějepisu za důležité vysvětlit, že se za První světové zpívalo: "Červený šátečku kolem se toč, my jdeme na Rusa, nevíme proč." A přidal patřičné srovnání s dnešní dobou. Ještě jsem s panem učitelem neměl tu čest, ale je prý ze staré školy a zdá se, že mu ani Plaga ani ostatní nestačilli vymýt mozek. A tak mám naději, že se to nepodařilo ani u dalších učitelů. 

Já vám chci dneska přidat další neurčitý dojem... a to ten, že nebudeme ani tak beranidlem proti Rusku, ale spíš proti západní Evropě. 

Proč si to myslím? Inu přivedl mě na to náš Andy, když se vrátil z USA, zajel do Polska a tam řečnil o důležitosti NATO. Celá V4 se tam shodla, že NATO je důležité, důležitější a nejdůležitější na světě a nějaké evropské pokusy o společnou armádu jsou nepovedený nesmysl ze kterého nic nebude. Inu alespoň vidíte, o čem se diskutovalo s Doníkem v bílé chýši. 

V roce 1990 se USA zorientovali nejrychleji a i když jsou až za Atlantikem, podařilo se jim celou tu východní Evropu dostat na svojí stranu. Nejprve dobrovolně (zkusili jste si v roce 1995 říct, že američani jsou idioti a váleční štváči?) pak školením všech státních kádrů a teď už i nepokrytým vyhrožováním. Je vlastně jedno, koho volíte, protože všichni už v USA byli a dostalo se jim patřičného vzdělání. A to co tam náhodou nebyli, ti tam pojedou co nevidět. 

Celý bývalý východní blok je větší kamarád s USA než s Německem.  Poláci touží po své americké základně a amerických raketách, Rumuni a Bulhaři, to je totéž, o Ukrajině netřeba mluvit... tam jsou sice všichni náckové, ale američtí náckové a tak se to smí. A kdy jsme u nás naposledy měli ministra zahraničí, který USA nepodkuřoval, až z něj americké lejno kapalo. Platilo to pro Petřička, Pocheho, Zaorálka  a všechny ostatní, kam paměť sahá.  Zeman také pustily bombardéry NATO do našeho vzdušného prostoru... v tomto ohledu zatím nezazněl nikdy žádný jiný než americký postoj. 

Havel se také přidal k dopisu, kterým vyzval Bushe mladšího (a blbějšího) k útoku na Irák a bez výjimky to podepsali hoši z východu... Zkrátka USA u nás platí mnohem víc než Německo. 

Začínám pochybovat, že Trump chce něco dělat s Ruskem. Ale stále více vidím, jak se snaží kromě Číny působit i na Německo a vůbec starou dobrou Evropu. Těm se to samozřejmě moc nelíbí, ale to víte, v Unii je kupa zemí, které více poslouchají příkazy z Washingtonu než z Berlína. Co se asi stane, až opravdu nastanou ta cla na německá auta? Ani bych se nedivil, kdyby pak Babiš vylezl před kamery a řekl, jak je to od našich bratrů USáků dobrý a spravedlivý nápad. 

A Poláci mají nevyřízené účty nejen na východ od hranic, ale i na západ... Nikdy nebudou mít dost silnou armádu na boj s Ruskem. Ale na strašení Německa by to v dnešní době docela dobře stačilo. Když dostanou svojí základnu na ochranu před Putinem... klidně by mohli harašit zbraněmi v blízkosti Zhořelce... 

Zkrátka mám stále větší dojem, že problémy nebudou na východní hranici, ale na té západní.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Vypadá to, že I. David je správný kandidát. Už na něj ti správní reagují:
http://blog.aktualne.cz/blogy/jonas-syrovatka.php?itemid=33585
Pokud na něj tihle reagují, je to známka, že je to kandidát s "vysokou přidanou hodnotou".

Zatím bez slepic

Když na I.Davida takto reaguje zrovna tenhle Syrovátka, dělám si u Davida jedno velké plus.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V tychto krajinach si zjavne vodcovia uvedomili ze nik nemoze byt sefom sveta. Uzmene su to velke krajiny. A nerastne si +- su tiez rovnocenne. Aktualne aj v Cine objavili nejake megalozisko ropy.
Tiez vedia, ze je dobre mat aspon jedneho suseda v pohode (Mongolsko sa nerata 😊). Takze kym tam nejakemu novemu vodcovi nedrbne v bedni - budu spolupracovat.
Proti tomuto bloku nik nic nezmoze. Ani vojensky a ani sankcne. Zostava len metoda skoleni a okopavania clenkov. Ako vyzeraju zapaleni zvazaci, co neskryvaju svoju podporu odboju 😊 :
https://www.idnes.cz/onadnes/lide/lucia-arguellova-lidska-prava.A190305…
A mozno preto niekto vymyslel migracnu krizu, aby dostatocne bolestivo okopaval clenky Nemecku a zamestnal ho inymi chujovinami... hlavne nech sa k bloku Rusko+Cina neprida. Bo potom by to bola ina ..ako hovori Pacho hybsky zbojnik - kucapaca 😀😀😀

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

imperium vracia uder :D. Tak ako sa pomalicky toleruje aj kritika ciganov... zacina sa objavovat tu a tam ale stale castejsie to co vsetci vedia (teda okrem eurokokotov, co vedu europsky automobilovy priemysel do kytek)

Už v roce 2009 upozorňovala dánská vládní agentura na skutečnost, že jedna obří nákladní loď zatíží životní prostředí víc než padesát milionů osobních aut. A pouhých patnáct největších lodí tak vyprodukuje víc odpadních látek než všechna auta světa.
https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/vyletni-lode-cruise-kvalita-…

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo a nejvic CO2 vyprodukuji morsti jednobunecni, ale z tech se nedaj vysavat prachy na povolenkach.

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Celé to blbnutí s normami CO2 a oxidů dusíku je dobré jen k tomu, aby některým výrobcům aut odstranili laciné konkurenty z Číny. O nic víc nejde a o nějakou ochranu životního prostředí nešlo nikdy, stejně jako v podpoře fotovoltaiky a větrných elektráren.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Obava z ekonomického propojení Německa - potažmo Evropy je stará vesta. To spojení je pro USA a potažmo i pro Čínu noční můrou. Vznikl by tím další mocnost s mimořádným ekonomickým a vojenským potenciálem. Jak by se v tomto uspořádání vedlo nám, těžko říct. Proto Ukrajina. Proto to neopodstatněné štvaní proti Rusku. Rusů je dost, ale nikdy pro nás nepředstavovali zásadní existenční hrozbu, což se o našem velkém sousedovi na západě říct nedá.

Rusové si nás tu pěstovali, stejně jako si nás tu před nimi pěstovali Francouzi. To samé asi mají nyní v úmyslu amíci. máme se připojit k rozdělovníku mezi Německem a Ruskem, s potenciálem ve správný čas v případě potřeby vyrazit s podobnými užitečnými Drang nach Ost. No, neberte to. Říká se tomu projekt Mezimoří.

Druhá možnost, co je na stole, je přimknout se k Německu. Zkousnout jejich sebevražednou zelenou politiku, multikulti, riskovat objetí s naší největší historickou hrozbou. Ekonomicky už je hotovo.

Bude se lámat chleba. Nejspíš po volbách do EP. Bohužel žádná volba není dobrá.

Těšme se.

Zatím bez slepic

:D co se podivat do historie? Podivej se na mapku "velkeho nemecka" co nakreslil masaryk , myslim v roce 1917... Nejak zazracne se schoduje s dnesnim stavem...

Zatím bez slepic

Ať to všichni nemusíme hledat ?

Zatím bez slepic

No ja mam knizku ve ktere je co napsal masaryk, proto vim ze existuje, ale na netu nevim kde je :(, je tam krasne vyidet ukrajina, balkan atd. co je vlastne velke nemecko, zadne pohadky "pouze csr a polsko"...

Zatím bez slepic

Vypadlo mi slovo - věta má být Obava z ekonomického propojení Německa - potažmo Evropy s Ruskem je stará vesta.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Co přinesla spolupráce Německo - Francie po II.sv.válce ?
Evropa si konečně oddechla, rivalita dvou evropských mocností byla pryč. Dnes všichni tvrdí, že odstranění nepřátelství mezi těmito dvěma státy bylo tím nejlepším, co se po válce událo.
Jaké by mělo být pokračování ?
Logické by bylo odstranění nepřátelství mezi Německem s Francií a Ruskem. Německo a Francie jsou součástí EU, takže je nutné odstranit barieru mezi EU a Ruskem. Rozjezd byl po odstranění východního bloku rychlý a nadějný.
A tu se dostávají do hry americké zájmy. Pro Američany se jedná o strategickou hrozbu. Zničení spolupráce EU - Rusku je jejich strategickou nutností. Proto Ukrajina ! Proto Putin lump. proto Merkelová muss veg, a také proto jeden vážný důvod pro Brexit.
EU podle našich představ, když jsme do ní vstupovali, měla být prostředkem, jak Evropu dostat na pozici, která jí ve světě patří. Především my z východních zemí jsme vnímali EU jako prostředek k evropská stabilitě. Vůbec nás nenapadlo, že Rusko může být úhlavním nepřítelem. Dodnes se mi zdá, že někomu moc záleží na tom, aby to tak bylo.
Brusel dělá psí kusy, úplně rezignoval na tento zájem evropských národů. Příčinou nemusí být jen nátlak ze strany USA, ale omezenost bruselských byrokratů. Smutné !

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No je to stále dokola, je třeba si uvědomit, kdo to je Američan, kde se vzal a kdo jsou ti co rozhodují.
Skutečně rozhodují!
V Evropě stačí na první náhled minulé století, poslední dvouválka a dál.

U nás zase, jak jsme k tomu národu Československému přišli, a z čí vůle to Československo za tatíčka Mararyka bylo dovoleno. A komu mělo sloužit!
Já vím národu československému asi first....

AB na té Polské demonstraci odhodlanosti sloužit do roztrhání zájmům USA, žvanil o tom, že NATO je pro nás závazek spoluodpovědnosti.
Smrdí mi to spolupachatelstvím, nic víc a nic méně!
Bylo to o to zajímavější, jak byl oblečen a zkroucen při té slávě a větru, co tam dul (asi zimou do sebe).
A i ten vítr si dal záležet a byl zřejmě západní....

Dobří lidé mají vždy tendenci nevěřit na zlotřilé plány svých sousedů a "spojenců".
Já jsem od první chvilky našeho tlačení do EU nepochybovala, že o naše dobro a zájmy přitom nejde ani omylem.
Jen z jedné řiti skok do té druhé, ode zdi ke zdi. Ale ta slast být přilepeni na ZÁPAD, lidi byli jak zdrogovaní i v mém okolí. Kdo pochyboval, byl už tehdy nepřítel a Ruský, prostě FUJ!

A to jak někteří v naší vlastní zemi nás přímo vecpali do NATO, než jsme se nadechli. Dokonce ústy jednoho Saši museli tito přemlouvat a přesvědčovat i USA, že už je čas a proto hned a honem, a to ukazuje, co tu je za materiál.
Bez řiti a služby jiným prostě být neumí.

Nenávist ke všemu ruskému tu byla tlačena (tak to vnímám já) dlouhodobě, možná i pro ten 1968 jim západ vytvářel dost podmínek, aby sem vlítli a tím si to "posrali" u domorodců ještě na generace....

Nesouhlasím s pojmem Vidláka "beranidlo", to zní jako nějaká síla, já vnímám naši vrchnost spíš jako užitečné idioty, co opakovaně skočí na špek a vybírají si blbě spojence s ohledem na dobu budoucí. (Motivaci nyní neřeším).

Naše ekonomická závislost na Německu nám brzo otevře oči.
A i to NATO, závazek spoluodpovědnosti, tu odpovědnost nakonec přinese.

Prostě plán na ovládnutí území a zejména spíše zdrojů Ruska trvá a nikdy nezmizel.

Války jsou jen jiné prostředky jednání a ve válce v mém vnímání světa dávno jsem.

I Ukrajina, ty trubky z Ruska do Německa a ta Polská USA základna v zemi, kde mořem trubky vedou, jsou její součástí.

Válka se už vede, jen v současnosti tak nějak jinak, i na mnoha frontách, a spousta lidí si jí prostě nevšimlo.
Uvědomí si ji jen a až poteče v jejich okolí hodně krve.
Do té doby dobří lidé "mlčí".

Zatím bez slepic

možná i pro ten 1968 jim západ vytvářel dost podmínek, aby sem vlítli a tím si to "posrali" u domorodců ještě na generace.... - Jo, SSSR to nahlasil USA dopredu. Nechteli americany vydesit predstavou, ze tanky pojedou dal na zapad. Anericani kejvli s tim, at si delaj vy svy sfere co chtej.

spousta lidí si jí prostě nevšimlo - spousta dalsi si ji vsimnout nechce, ani kdyz jim to rikate

Do té doby dobří lidé "mlčí". - spravne to ma byt: Do té doby "dobří" lidé mlčí.

Zatím bez slepic

Jo jo Admirále, naše pevné transatlantické spojenectví, současně s naší EU jednotou v rozmanitosti, spolu s "pružností" pana premiéra, jsou "ozdobou naší země".

Zatím bez slepic

Už jsem to psal. V té celkové situaci, ve které se nacházíme, pro nás neexistuje žádná dobrá schůdná cesta.
Osobně si myslím, že jsme byli v podobné situaci vždy již od vzniku republiky.
Otázka, jak jsme na tom byli za R-U.

V té situaci asi bude výhodou, pokud u vesla budou pragmatici.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Aniž bych si činil nárok na absolutní správnost svého názoru, domnívám se, že v historicky krátké době je pro naši kotlinu větším nebezpečím Německo, než USA. Co nastane v době historicky vzdálenější, to samozřejmě netuším.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano naprosto souhlasím. Přiznám se, že nechápu ty zdejší komentátory, kteří se tak strašně bojí USA a naprosto je nenávidí. Vůbec si tu velmoc nechci idealizovat, být Iráčanem, Afgháncem, Syřanem, Lybijcem či Srbem, taky bych USA nenáviděl. Ale nejsem si vědom, že by USA udělaly něco špatného konkrétně nám. Troufám si tvrdit, že z hlediska dosavadní historické zkušenosti představuje suverénně největší nebezpečí pro nás Německo, dále nám v historii hodně ubližovali Poláci, Maďaři a Rakušané (ovšem to už je naštěstí pryč) a následně nás schlamstli Rusové. Ovšem nevím o tom, že by nám nějak ubližovaly USA. Nedělám si o jejich politice iluze, ale s ohledem na jisté “vyvažování vlivu” mi jejich přítomnost zde nepřipadá jako hloupý nápad. Samozřejmě, co se stane v historicky delší době, to je ve hvězdách.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak by jste si představoval tu "přítomnost"?
A mít před sebou "Drang nach Ost", taky nic moc. To už riskujeme stejně, jako při sázce na Německo.
Sblížení Německa a Ruska by nebylo tak špatné. Ze souladu mezi Německem a Ruskem by jsme mohli těšit. Limitující je vývoj v Německu. Alespoň pro mně je směr, kam se tlačí, nepřijatelný. Jsou ale náznaky přicházející změny.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak otázka pro rozumného nestojí.
Otázkou je kdy a za jakých podmínek to špatné udělají nám, protože příklady ukazují, že USA žádné skrupule nepěstují.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale nejsem si vědom, že by USA udělaly něco špatného konkrétně nám. - Co tlacili Hitlera k moci? Nestaci vam to?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

bude taky pěkné kvítko, jako taťka.

Zatím bez slepic

není od nás ... co byl jeho taťka, smím-li se zeptat?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Babiš v Langley
11. 03. 2019 - EB

Když autor špionážních románů John le Carré v květnu 2013 účinkoval na Hay Festivalu, moderátor se ho zeptal, jestli pro něj bylo obtížné získat bezpečnostní prověrku pro práci v britských zpravodajských službách, když jeho otec Ronnie Cornwell byl „pětihvězdičkovým podvodníkem,“ který byl „skutečně zásadně křivácký.” „Vy to vůbec nechápete,“ odpověděl le Carré. „Přitažlivosti někoho s napůl kriminálním původem nemohou tajné služby prakticky odolat,“ dodal. „Potřebují vyšinuté lidi.“ Taková pravidla se samozřejmě tradičně nevztahují na politiky vzhledem k jejich prominentní úloze v demokratické společnosti. Když se ale střetnou zlodějské, tajné a konvenční světy (řečeno terminologií le Carrého), špionským špičkám to ulehčí práci. Andrej Babiš se v centrále CIA v Langley dokázal domluvit plynně nejen anglicky, ale také špionsky. Nepotřeboval tlumočit či vysvětlit, co se od něj očekává

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jednání podle svých slov vedl jako - člen dopravní koaliční rady -.
A to je jako co?
Je tenhle spolek v nomenklaturním řádu vlády?
Nebo je to nějaký zájmový spolek utvořený privátními jednotkami, jinak nazývanými - politické strany a uskupení?

Zatím bez slepic

Faltýnek nejednal jen o své vůli nasměrovat penězovod z mýtného do ANO.
Faltýnek je pravá ruka Babiše,ale když se vzepřel někdo dost velký,aby tomu bránil a dostalo se to až takhle daleko,že to řeší policie,Babiš je nucen zasáhnout,ale Faltýnek může být uklizen na ještě důležitější místo.Faltýnek se necítí být vinen,jednal na přání.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Rada je dopravní ve smyslu, jak dopravit peníze z bodu A, do bodu B.
Koaliční, protože lépe je to v tandemu, dá se přehazovat odpovědnost.
A člen spolku dalších členovců, inu být člen, znamená nebýt v tom sám.
Dělají si z nás už fakt srandu, všichni ti narovnávači a spořiči.
O prachy jim jde v první řadě, to jo, ale směr je o dost jiný, než nám lakují.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mějme trochu víry ve schopnosti lidiček, kteří žijí na území ČR. V tak exponovaném prostoru pořád někým ovládaným přežívají už 14 století. Někdy s většími, jindy s menšími oběťmi, ale stále žijí. Karel Veliký kdysi založil Cáchy jako střed setkávání národů Franků, Germánů a Slovanů. A kde jsou Polabští a Pobaltští Slované teď? Zatímco Češi, Moravané a Slezané stále žijí a mnohokrát měli namále být rozplynuti v jiných národech a hlavně poněmčeni.
Však to zase většina obyvatel zvládne a uprchne jen pár lidí, až se budou měnit režimy.
Ještě v roce 1917 značná část Čechů bojovala za Rakousko - Uhersko - a najednou zmizelo, a jaká to byla velké staletá říše. Pak si zase Němci zapochodovali na východ. Dlouho se nic nedělo a najednou v květnu 1945 byl konec, i když by to tehdy místní obyvatelé sami nezvládli. V listopadu 1989 se kolem hroutily režimy a v ČR pořád nic. A najednou byl konec.
Stejně to dopadne s USA, už jsou za zenitem slávy. Počkejme ještě 6 až 11 let a svět bude úplně jiný. V ještě horší situaci je EU. Dlouhou dobu budeme neochvějným spojencem euroatlantické civilizace, a pak budou naše elity stejně nadšeně podporovat nového vítěze. Host jako host, třeba Turek.
Tak mějme trochu víry. Sice se nám příslušníci jiných národů (a především ti, kdo se považují za nejlepší z národa Čechů, Moravanů a Slezanů) vysmívají, jací jsme knedlíci, pohodlní, pro nic se nenadchneme, kolaborujeme bez národní hrdosti. Ale cení se výsledek a vítězství a to vždy patřilo obyvatelům ČR. Okolní národy sice někdy i na dost dlouhou dobu vyhrály a hrozily nám likvidací úplnou, ale nakonec dostali napráskáno ve 20. století Němci, Rakušané, Poláci i Maďaři. A přesto jsme na ně nezanevřeli. Minimálně v rámci EU patříme ke špičkám v toleranci. A řeči? Ty se vedou a voda plyne.
Když vydržíme ještě pár let, uvidíme zase nové převlékání kabátů. Největším nepřítelem nám jsou ti, kdo se tváří, že vedou zbytek obyvatel.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mě na tom článku zaujal vlastně jen předposlední odstavec - Poláci mají nevyřízené účty nejen na východ, ale i na západ. A asi by bylo dobře dodat, že i na jih a trošku vlastně i na sever. Inu, Poláci.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak už je to jasné,Babiš zmoudřel,povolil.
Najednou je z Faltýnka svědek.
Odkdy policie navštěvuje svědky a hned u zásahu.

Zatím bez slepic