A dál?

Autor
Štítky

200.000 lidí demonstrovalo na Letné proti Andreji Babišovi. Takhle dopadlo našich třicet let demokracie. I když máme ústavu, kterou koncipoval ó velký Václav Havel, i když máme moc zákonodárnou, výkonou a soudní, i když máme dělbu moci, svobodné volby, komunální správu, krajské instituce, i když máme statisíce úředníků, i když přejímáme tisíce stránek směrnic z EU a vůbec přejímáme celé pasáže unijního práva jako celku, i když máme mezinárodní dohody ve kterých se zavazujeme k lecjaké ptákovině, dokonce i když jsme z hlediska ekonomiky a stavu demokracie asi třicátá až čtyřicátá země z dvou set na světě, stejně za všechno u nás může jeden člověk. 

Musíte uznat, jistý pokrok tu je... před třiceti lety za všechno mohla Strana s velkým S, která se nechávala volit sama, žádná opozice nebyla, neexistovala soukromá m média a vůbec nebylo ani snadné ani bezpečné nějak demonstrovat. 

Poslechli jsme si, že Babiš může za sucho i mokro, může za justici, stav silnic, je v podstatě diktátor, chce moc, moc a moc, je nebezpečný celému civilizovanému světu, ale občanská společnost se naštěstí probudila. Podle organizátorů se probudila o dost víc než podle policie, je jich prý 350.000.  

A dál? 

Kromě toho, že se slaboučká sociální demokracie může šprajcnout a nepodpořit vládu při vyslovení nedůvěry se nestalo vůbec nic. I kdyby na Letné bylo skutečně 350.000 lidí, Babiše jich nevolilo ještě mnohem víc. Nějaký milion voličů, kteří to hodí komukoliv, jen ne Babišovi u nás nejspíš bude. A k tomu tu bude ještě hodně voličů, kteří mají Babiše na háku a úplně nejvíc voličů je těch, kteří mají celé volby i s celou naší demokracií u zádele a vůbec k volbám nejdou. 

Byla to velká masa lidí, sdělila do éteru své požadavky, ale nic dalšího z toho neplyne. Babiš má mnohem víc protivníků a nebezpečnějších než jsou pokojní demonstranti. 

Další setkání bude 17. listopadu. Možná tam bude zase víc lidí. Možná jich už bude tolik, kolik jich bylo v roce 1989. 

A pak se podíváme v přímém přenosu, jak to tenkrát doopravdy bylo. Zda nám komunismus padl kvůli demonstracím nebo kvůli předání moci, které už bylo dávno někde dohodnuto a zorganizováno.  Uvidíme, zda kvůli demonstracím padne Babiš. Moc bych si na to nevsadil. Za posledních třicet let demokracie u nás padaly hlavy výhradně z vůle poslanecké sněmovny. A do voleb daleko. 

Prolbém je v tom, že u nás žádná veřejnost, ani ta vůči Babišovi nepřátelsky naladěná, nesnese násilí. Milion chvilek nemůže zastavovat dopravu, blokovat zásobování, zapalovat popelnice, házet dlažební kostky. V té chvíli ztratí jakoukoliv podporu. Jak se začnou objevovat maskovaní Atifáci, přestanou jezdit rodiny s dětmi. 

A vzhledem k tomu, co jsme viděli v posledních letech ve světě kolem, dopadne to podobně i v případě nějaké té mrtvoly. Okamžitě by to znamenalo, že se lidi zavřou doma, protože jedna věc je demonstrovat pokojně za demokracii a jedna věc je demonstrovat  za hvízdání kulek. 

Babišovi stačí, když nechá demonstranty být, ať si demonstrují. Dokud nezaloží stranu a nepustí se do politiky, nemohou ho ohrozit. Pokud začnou dělat bordel, nemohou ho ohrozit, dokud nezi ně budou chodit Totálně Odvaření Politici s Kalouskem v čele, nemohou ho ohrozit. A pokud do politiky vstoupí, ušpiní se od toho hnoje, že budou od Babiš k nerozeznání. 

Všímáte si, jak rychle se ušmudlali Piráti a všichni ti staří političtí pardálové sice mohou milionkrát mluvit o slušnosti, ale nějak to na nich nikde není vidět? 

Mně osobně z toho vychází, že demonstrace mohou přinést jediný výsledek... mohou demaskovat mýtus pádu totality, jak stateční studenti na náměstích přinesli demokracii.  A mohou v Evropě vyrobit dalšího Orbána, který ví, že po něm všichni jdou a musí se snažit a nesmí dělat chyby. 

My ostatní si můžeme být jisti, že oligarcha, aby zůstal naživu a bohatý, bude spouštět ten nejvelkolepější sociální program, který tato země zažila. Důchodci už dostávají. Rodiče s dětmi také. A těch možností do budoucna - odpouštění dluhů, zaražení exekucí, zaražení byznysu s chudobou, stavba sociálních bytů, prodlužování dovolené, zvyšování minimální mzdy, právo na práci, levný internet... 

Oligarcha bude muset. Demonstrace mu ukazují jednu věc. Opozice i koalice mu zakroutí krkem, pokud dostanou příležitost. Každá tato demonstrace mu připomene, že má jediného spojence - českého voliče. Toho nesmí naštvat. 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zúčastnil se i můj nejbližší kamarád, u kterého bych to fakt, ale opravdu fakt nečekal. Asi mu hráblo...
A typické je, že teď si to oddemonstroval, v pátek sebere děti s vysvědčením a hurá na dva týdny na Korsiku.
Symptomatické....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já si včera procházel tím transparentním účtem n straně výdajů. Člověka při tom napadly různé myšlenky. Hlavně ve mně převážil ta, že jde si o solidní byznys vybrné skupiny lidí. Do konkrétních smluv samozřejmě není vidět, ale některé otázky přicházely samy. Pravidelné každoměsíční výdaje na řízení projektu ve výši těsně pod 10 000,- (Dohoda o provedení práce? Tedy srážková daň a žádné zdravotní či sodiální?)... i několikrát do měsíce se opakující výdaje "Reklama na internetu" nejprve standardně po 18 000,- následně dvojnásobek, později i přes 50 000,- (Do této činnosti se dá asi vtěsnat hodně člověkohodin)...

To posledně jmenované mě zaujalo z toho důvodu, že jde o takový trochu cynický příspěvek do diskuse na téma spontánnosti celé akce. Je zhruba stejně spontánní, jako když se rozhodujeme mezi Arielem a Lanzou. Ano, také potřebujeme vyprat prádlo, ale zde spontánnost končí a nastupuje marketing (nemluvě o reklamě za veřejnoprávní peníze) a kanalizování spontánnosti do žádoucích koryt.

V podstatě nedělá Milion chvilek nic jiného, než většina promotérů. Jen se specializuje na "politiku" bez "politiky".

Zábavné jsou pak ty hrátky s čísly o účasti. Určitě MM doufal v těch 350 000.... Aby nakonec dorazilo očekávaných 200 000 - 250 000. To rozhodně není málo, ale... Tak se alespoň v rozhlase mluví o "čtvrt milionu", což zní lépe, než opozičních "desítky tisíc"...

Zatím bez slepic

No a napadlo nekoho sednout pred TV, sam spocitat hlavy na jednom kousku a pak to nasobit?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Abych se přiznal tak jsem se na demonstraci nevydržel dívat v kuse páč jsem se začal hádat s monitorem a on chudák za nic nemoh - ani nepíp.
Jediný co mi utkvělo byla závěrečná řeč z které mě mrazilo protože jsem se dostával hluboko do minulosti. Požadavek naučit se myslet , správně myslet tak nějak po soudružsku jsem v životě už párkrát vyslech. Ráno otevřu vlka a všechny jeho tabulky jsou pryč a je zde emocionální komentátor který ví kdo republiku rozdělil, který ví kdo co ukrad, kdo co blbě udělal s klausem - vivat bakala, vivat opoblok.
Bylo na celé demo aspon něco k zvážení,nějaká myšlenka?

Zatím bez slepic

No ja v TV videl Pagodovou a vzpomel jsem si jak kdysi rikala "No vite, my herecky, my tu povest (devek) nemame jen tak."

Ze tam soudruzi nechteli praskace Hutku, to bylo moudre, ale ta dalsi sebranka byla, jak se anglicky rika "turn off"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

mal by som navrh - pre tych co maju link na Kosu a vlka... nech da do kopy prejavy zaznele z tribuny :D :D :D ked ma tie analyticke schopnosti a cas - samozrejme.
Sverak, nejaky herec z dejvic, Klus :D a potom ti organizatori, ktorym to uz museli napisat :D :D :D hotove intelektualne porno :D :D :D
Urcite v sumare by to bolo ovela viac hardcore ako len vycuc v spravach. Avobec.... som zvedavy... co si z toho mitingu odniesol nejaky ten 1/250000 co sa tam opekal :D - nepoznate niekoho?? Niet nad priamu spoved ucastnika zajazdu :D :D :D

Zatím bez slepic

Ano, znám někoho, kdo tam byl.
Švagr se švagrovou. Ale ptát se jich nebudu, jsou to fanoušci. Něco jako Sparťanští ultras. Pro ně je Babiš a Zeman čert a ďábel, pravděpodobně zapřičińující zemětřesení na Filipínách a hladomor v Patagonii.

Zatím bez slepic

Ja znam taky jednoho. Ve ctyriceti nema zenskou, nevi co se sebou, misto na terapii obchazi jednu alternativni blbost za druhou.

Zatím bez slepic

Tak Vlk má problém už z fakty (uznává jenom svoje i když lžou):

Cituju:
Takže demonstrace manipulované? Na které kdosi tajemný sváží lidi zdarma dokonce z Moravy, ačkoli jak podle stejného Klause víme – nic zdarma neexistuje…

Kromě vydláka, bylo i jinde napsáno, že KDU sváží lidi :D žádní zelení mužíčci jak zesměšnuje Vlk, ale prostě politická strana. Na magistrátu to organizuje čižinský, který je na fotkách kdy byli schůzky organizace. V praze na magistrátu chtěl Hřib podpořit pomocí města Prahy (nedělám si iluze, že i tak Praha nepomohla...)

Vlka udělala Ukrajina, kdy články psali jiní lidé, on udělal pouze copy+paste a udělal jeden článek z několika a na kon ci dal "svoji teorii". Bohužel pro něj, čím dál víc ukazuje, že sám káže vodu a pije víno. Nemůžu uznat jako normální co dělá on, i když jsou důkazy, že to co napsal je lež, přesto ty fakta neuzná a přijme jenom to co si sám najde...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

vůbec nebylo ani snadné ani bezpečné nějak demonstrovat

--

Kdepak. Meli jsme svobodu demonstrovat za Stranu. Dneska teky muzeme svobodne demostrovat - za Kavarnu. Ale zkuste si demonstrovat proti.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Taky jsem se taky zašel po ránu mrknout na Kosu... Začal jsem číst, ale to se nedalo, pak už jsem cca 3/4 jen prolítnul pohledem a přelouskal zase až úplný závěr.
Co na to říct? V těle starce se probudil mladý svazák?
Dřív jsem ho četl když psal o Ukrajině, i pár mailů jsme si vyměnili ... je mi ho líto.

Zatím bez slepic

In reply to by Skeptik (neověřeno)

Trvalý odkaz

stejný pocit
Vlk, Dolínek a Minář v čele

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidím to podobně jako Vidlák se závěrem, že pro nás jako občany této země výsledek tohoto nemusí být až tak špatný. Ano a Babiš se mohou zachránit jen jediným způsobem. A sice, že bude skutečně dělat dobrou politiku pro většinového občana tak, aby se z těch chvilek časem stala jen opravdu demonstrace neúspěšných politiků s podporou spřízněných celebrit. Může se zachránit tím, že bude řešit přesně ty společenské problémy, které Vidlák vyjmenoval, tedy nemožnost získat za přijatelných podmínek bydlení tam, kde je nabíka slušně placených kvalifikovaných zaměstnání, nehoráznou českou podobu exekucí, postaví se jednoznačně proti přijímání nebezpečných migrantů, bude odmítat ty největší blbosti, co nám sem z Bruselu nutí a především se bude chovat slušně a kultivovaně, nebude své oponenty hloupě urážet, ale trpělivě jim vysvětlovat, že jsou pomýlení. Myslím, že ANO je v současnosti jediná strana v nabídce u nás, která se nesnaží problém neefektivního fungování státu řešit jeho zrušením, ale prostě zlepšením fungování toho státu - to je to řídit stát jako firmu. A všichni ti, kteří se těšili na soukromé zisky za placené poskytování toho, co dřív poskytoval stát zadarmo každému občanovi (no dobře, ne zadarmo, ale z odvodů a daní, ale ty se budou platit tak jako tak) těď dští síru a oheň. Osobně bych rád v takovém státě žil, který by fungoval a poskytoval svým občanům bezpečné zázemí. Myslím, že hlavním nositelem odporu proti tomuto a příznivcem kapitalismu Kalouskovského typu jsou náplavy z Prahy. Ti, kteří si koupili společenský statut na dluh, a sice dům na hypotéku a auto na leasing a teď jediné po čem prahnou je co nejvyšší příjem a co nejnižší daně, aby měli na ty splátky, protože jaksi zapomněli, odkud přišli a co byly vlastně zač a kdyby nezaplatili svoje výpalné, tak si to připomenou sakra rychle. Říkají, že doktora nepotřebují, na důchod si našetří sami. Ale i jejich děti chodí do státních škol, jejich rodiče berou státní důchod. Tváří se, že chtějí demokracii, ale chtějí jen co nejvíc peněz na splátky. V systému, kde je všechno jen za peníze a jinak utrum totiž žádná demokracie není potřeba. Ale jako by to vypadalo, kdyby to takhle řekli na plnou hubu.

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vaše:

"... Myslím, že ANO je v současnosti jediná strana v nabídce u nás, která se nesnaží problém neefektivního fungování státu řešit jeho zrušením, ale prostě zlepšením fungování toho státu..."

má svoje meze. ANO se poprvé ocitlo ve vedení našeho statutárního městyse a zkušenosti s ním jsou tu velmi tristní.

Zatím bez slepic

Srovnávat zkušenosti s regionální politikou a celostátání není zrovna dobré měřítko.
U nás jsem ochoten ještě zvolit černoprdelníka, protože fakt maká a dobře, ale do parlamentu bych jeho stranu nechtěl ani omylem.
Naopak v ANO je to tu samý bývalý ODSák a jeden usvědčený korupčník (dříve TOP09).

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Kadlas.
Babiš se vychvaluje a Schllerová dělá úplně něco jiného,dobře to už psal pan Gerd.
Byla už zmínka,co všechno přestanou proplácet zdravotní pojišťovny.
Ještě přidám,Vlk je velký fanda Sobotky,takže všechno jde stranou.
Zase Laco G. je velkým fandou Babiše,takže se jejich cesty nesejdou.

Zatím bez slepic

No jo, Laca G. svírá při pomyšlení na současného premiéra jakási posvátná hrůza. Nikdy nenapíše "Babiš", ale vždycky "pan Babiš". U jiných se mu to nestává.
:-)

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

předsedu vlády pana Babiše si velmi vážím. Jednak vím z vyprávění přátel, kteří s ním dělali byznys, že je férový a velmi dobrý obchodník. Konečně před pár dny mu vystavili piráti vysvědčení za první rok vlády a co se týče znalostí z ICT, myslím že mu dali za 5, protože používá pouze sms a neumí s PC. No mladiství hlupáci. Vybudovat firmu se 150 miliardovým ročním obratem a zaměstnávat 30.000 lidí a vše řídit pomocí sms je výkon hodný supermana. To pouze pirát potřebuje na vše PC, případně bambitku.
Kromě toho zejména v neděli navštěvuji jeho profil na Facebooku, kde píše svá pravidelná týdenní hlášení o tom co on a vláda udělali. Je to obdivuhodný soupis práce https://www.facebook.com/AndrejBabis/posts/1560193220783983?__tn__=K-R
Pochybuji, že nějaký jeho předchůdce takhle tvrdě makal pro Českou republiku. Kromě jiného komunikuje 4mi světovými jazyky. Vzpomínám si, když se stal premiérem Topolánek a zjistil, že neumí kváknout anglicky, pokud vím stejně tak Sobotka kváknout cizím jazykem neuměl. Jak si takových lidí lze vážit a psát před jejich příjmení pan, když mají tu drzost přijmout vrcholnou funkci, na jejíž vykonávání nemají základní předpoklady? A ještě jednoho hvězdu jsme měli, ten zase slezl z lokomotivy a myslel, že mu předsedání vlády půjde jako po kolejích. Děs a běs ti čeští premiéři, snad kromě Klause. A nyní, když má Česká republika konečně schopného šéfa vlády, menšinová opozice na něj pořádá hony. Tam ti dřívější troubové jim nevadili.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já vím, že ta hlášení píše s pomocí Marka Prchala a jeho týmem markeťáků. Ale to je jen další důkaz, že je to schopný manažer, který se obklopuje vysokými profesionály. Hodnocení jeho marketingového týmu udělal ZDE https://xtv.cz/archiv/budu-predsedou-ods-babis-je-zlodej-a-cire-zlo-css… současný starosta Řeporyj, stojí za to si jej poslechnout. I když je to jinak blb, pokud jde o politický marketing svědčí správně.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Laco G.
Čeká Vás podobné zklamání ohledně Babiše,jako Vlka ohledně Sobotky..

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

zemědělče, i kdyby pan Babiš padl. Byla by to hlavně rána pro budoucnost Česka. Sleduji na YouTube jednoho chlapíka s nickem cocik. Je to Čech asi z Prahy, který léta žije v ČLR a pracuje tam jako ICT specialista. Asi je dobře placen, dělá pravidelné cesty letadlem a železnicí, nyní naposledy se video myslím jmenuje Okružní cesta po střední Evropě https://www.youtube.com/watch?v=IHU-GHdNa7Y. Letěl 9 hodin z Číny do Frankfurtu, potom do Vídně a z Vídně vlakem přes Salzburg a Č. Budějovice do Prahy. Zpátky to vzal přes Brno, kde vystoupil na Dolním nádraží a pravil,"Tohleto po 30ti letech? Přestaňte dělat píčoviny a začněte makat, svět vám ujíždí."
A porovnával Hlavní nádraží v Praze s tím v jeho městě v Číně, nedopadlo to pro Prahu moc dobře. Brno pro něj byl středověk.
Tím chci říct, jestli to blbí Češi, kteří si nevidí na špičku nosu, navíc si myslí, že když se rozhlédnou z Řípu, tak před nimi se nachází to čemu se říká svět, panu Babišovi a jeho vládě, která opravdu tvrdě maká za Česko, znechutí, potom dobře jim tak. Jsem místní patriot, ale bohužel, zejména posledních 30 let bylo ve znamení rozvírání se nůžek mezi námi a špičkovým světem, zejména východní Asii, světem, který nám tvrdě ujíždí.

Zatím bez slepic

Vidím to velice podobně. Nedávno jsem četl, že ubylo asi 0,15 % českého kapitálu. No, pokud je pro někoho lepší Mrázek s Pitrem či Bakala s mosteckými uhlobarony než Lellner a Babiš a jsou prý stejní. Walderode a asi průlom roku 1948 v restitucích, či restituce ala Schwarzenberg, Pezoldová to nevzdá. A zcela jistě není pravdou, že jeho ministři nepracují. Líbí se mi Havlíček i Schillerová, stejně tak Vondráček či Válková. Ťok vůbec nebyl špatný ministr dopravy. Lidé typu Drahoš, Hilšner - to by byla ekonomická jízda.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

dostál pořekadlu o kozlovi a zahradničení.
Na co šáhl, to posral. Jeho ministrování je jeden nepřetržitý řetěz průserů. Nevyřešil vůbec nic.
1/ Nesrovnal zimní údržbu do latě, to jeho vysoutěžování údržby je jeden jediný gigantický průser.
2/ Nedokázal si poradit s mýtem, nemluvě o zhodnocení jeho tragického ekonomického přínosu pro erár,
3/ nedokázal ošéfovat kvalitu probíhajících staveb,
4/ nedokázal přitlačit na reklamační řízení s totálně zkurvenými úseky (je mi líto, pane zemědělče, ale slušnějšího slova použít nelze), 5/ nedokázal rozhýbat alespoň opravy uzavřených parkovišť na D1. I ti "blbí" Poláci dokázali v nouzovém režimu zařídit několik velkých prozatímních parkovišť kolem svých dálnic, která po rozhodnutí vznikla v čase několika týdnů, nikoli měsíců neb dokonce let. U nás ti kreténi nevyhovující parkoviště namísto modernizace hezky zavřeli.

Zatím bez slepic

Já se někdy děsím toho, že je naše civilizace už v takovém srabu, že pro normálního demokratického politika neexistuje cesta, jak dát něco do latě. Jen cesta, jak úspěšně zakrýt, že to do latě dát nedokáže. Protože každý, kdo se o to pokusí, bude odejit. Představte si třeba ten povyk, kdyby na Milion Chvilek přišla kontrola z finančního úřadu...

Zatím bez slepic

tímto komentem. Asi to bude proto, že nemáte nic jiného, než holou a značně surovou pravdu.
Ano. Na kontrolu k Milionářům by dnes šel leda potenciální sebevrah. A hned po prvním dnu by si mohl na fajront střihnout jedno bandží džampnutí z jejich okna, ovšem bez lana.

Zatím bez slepic

I jen "chvilkově".
Takže proč riskantně podnikat, když můžete chvilkově aktivisticky prudit a na blbosti a naivitě ovčanů vysbírat miliony a pak si je utratit za co se Vám zamane, namane, umane, i na Vás plat a zajištění i kámošů zbude dost a dosti.

A kde by se našel ten smělec z MF (Babišovi vlády), aby si tam posvítil na ty "dary" nedary a příspěvky na kultivaci čehosi, co kulturou dle zákona o daních ne a není.....
Komunisti furt jen o danění darů církvím, ale co dary i politickým neziskovkám, co prý politické strany a hnutí vůbec ale vůbec nejsou....Ála by tam našla "poklad", kdyby si troufla....

Možná je to financování politických neziskovek horší hřích, než kouření a chlast dohromady....

Zatím bez slepic

Delam na stavbach, a problem je, ze to fakticky nejde osefovat, protoze zhotovitele, subzhotovitele, zakony, nejdou pokuty bez souzení x let a to kdo vi jak to dopadne, nejsou zhotovitele (pokud nechcete lopatu nebo toho co o sobe rika ze to umi, ale toho kdo umi, protoze platy)...
Kdyz pripojim to hlavni a to manazerske funkce (ne co se tak jmenuji, ale i obsahem) sedi lidi co na to fakt nemaji, ti pod nima kdyz neco prijde vi rok dopredu jak to dopadne (ti blbci co nechapou manazerska rozhodnuti...), presto prijde prikaz delat to nejak a po roce se najednou prejde na to co ti "dole" vedeli hned, ale pritom se nasekalo tolik chyb a do smluv zaneslo tolik hovadin, ze to nikdo neopravi a jak ti nekdo odepsal, jede se na to, aby se alespon kolaudovalo a nejak obeslo, to co se posralo...

Zatím bez slepic

K Andreji Babišovi zaujímám rezervovaný postoj. Vidím jeho chyby, ale uznávám, že zatím není nikdo, kdo by jej mohl nahradit a vykonával funkci lépe. Možná se ještě někdo nový vynoří, ale určitě ne z houfu demobloku, PAL nebo současných politiků Pirátů.

Zatím bez slepic

Tak nechu být rejpal, ale ten člověk je hodně nasranej na moravu, kdy na slovensku jenom komentuje, že se něco se děje a u moravaku do komentuje, že to je odporny :D Už jenom to aby nejel přímín vlakem 4 hodiny, ale radej objizdi pres rakousko neco rika, ze to je fakt hluboko v nem :D
Ale dotal me komentarem prahy, kdy prej male nadrazi s cimkoliv v cine kde jsou mesta 10mega a vice :D Vlak dvojka a kdyz do nej sedne tak komentuje "to je neco jako dvojka v cine", sak sedi ve dvojce :D

Laco, ten člověk je řekněme hodně jinde, nemyslim to zle, ale u nej pocity dost casto prevazuje popis skutecnosti...

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Něco mi říká, že Vlk Sobotkou zklamán nebyl nikdy...

Zatím bez slepic

Třeba jsou rodina, nebo ho (Sobotku) pomohl nějak instalovat a nikdo nemá rád "ničení svého díla", kdo ví, co to je za přitažlivost....

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

mně se líbí formulace "koupili si společenský status na dluh".

Protože mám skoln k rozvláčnosti, obdivuji stručnost.
Přidal bych ještě to, že pouhá údržba a zachování výše společenského statusu vyžaduje další zadlužování, takže se spirála roztáčí....což je podstata sebevražedného systému.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Běží krysí závod. Kdo pod tíhou dluhu padne, už nevstane.

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, treba Basikova i kdyz nevim, jestli je naplava a odkud kam. Ta tam svitila.

Z jeji wikipedie:
V prezidentské volbě 2013 výrazně podporovala kandidaturu Karla Schwarzenberga, po jeho porážce rozeslala přátelům následující SMS: "Milí přátelé a kamarádi. Nemám facebok, tak vám posílám sms. Dnešní tragickou událost jsem obrečela, je mi strašně. Nechci tady žít a vychovávat svoje dítě. Objevila jsem lásku a pochopení v jiné zemi, a pokud to bude jen trochu možné, odejdu tam. Navždy. S láskou vaše Bára Basiková".

Vypada to, ze vsude jinde se zije jeste hur nez u nas. Jinak by tu ta chudera bohata s konexema tady nevydrzela.

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

"V systému, kde je všechno jen za peníze a jinak utrum totiž žádná demokracie není potřeba."
Tohle je přesné. Někam si to uložím.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

nežerte Minářovi těch 250 tisíc demonstrantů. Pokusil jsem se spočítat kapacitu Letenské pláně tady:
https://taras2.wordpress.com/2019/06/23/fujtajblks/
a vyšlo mi při jednom demonstrantovi na jednom metru čtverečním, a to je tzv. tělo na tělo, nanejvýš 90 tisíc osob. Ono to ale dál od tribuny už bylo naředěné, takže odhaduju, že tam excelovalo padesát tisíc podnikatelů a živnostníků, což je mezi účastníky drtivě převažující sociální skupina. Proč? To je přece také jasné, Babiš v jejich hlavách rovná se EET a kontrolní hlášení plus zajišťovací příkazy, tedy opatřením které jim znesnadňuje okrádání státu na daních. Sáhnul jim do peněženek, a to je něco, co tihle neodpouštějí.

Co se Vlka týká, prodělal v jednom těle zajímavý evoluční vývoj, ze šelmy psovité na sudokopytníka bez ptáka.

Zatím bez slepic

In reply to by Taras (neověřeno)

Trvalý odkaz

No. Udělal jsem si podobný propočet. V hustších místech klidně dva lidi na metr, jinde mnohem méně, nicméně zvolil jsme 1,5 na metr čtvereční. Připočtu-li okolní prostranství, beru 100 000 metrů plochy (opět spíše přidávám). Tedy 150 000 účastníků v době pořízení fotky, kterou jsem použil pro počítání hlaviček. A to je asi to podstatné. Spousta lidí "prošla". Někdo přijel později, jiný dřív odešel .. do toho čumilové v okolí atd. V podstatě bych uvěřil a předpokládal zhruba těch 200 000 kousků. Samozřejmě metody počítání davů mají své mouchy. Operátor má data, která porovná se statistikou dané lokality za "běžného provozu" a celkem přesně určí počet přihlášených SIMkaret v dané době a místě. Policie pracuje se zkušeností a tabulkama. Pokud se tím ještě dnes někdo trápí, pak si udělá fotku z vyvýšeného místa, rozčáruje na čtverce o známé délce a dojde na "počítání hlaviček" - ale i tady to je zase jen průměrování a odhadování a přičtení nějakého koeficientu za fluktuaci lidí a náhodné čumily. Nakonec vždy záleží na tom kdo, proč a s jakým účelem čísla presentuje. Ten rozptyl bude značný. Za mě 150000-250000 je uvěřitelné číslo. A vlastně na něm vůbec nezáleží, dokud to nebude mít nějakou reálnou odezvu.

Zatím bez slepic

In reply to by Hlas_z_Vysočiny (neověřeno)

Trvalý odkaz

Docela dobrej článek na reflex:

https://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/95976/100-tisic-lidi-na-starom

Ale oba dva máte reálné výpočty, kdy dokazujete, že 258 ani omylem, kapacita letné je dle reflexu cca 228k, když je to hustě obsazeno, takže bych chápal, že policie byla nejblíže a operátoři si utrhli ostudu, protože data, která mejí chybu 25procent je dost blbeé prodávat, ale zákazníci většinou rozhodují na základě myšlení ekonoma/pr oddělení, tedy se operátor nemusí bát, že by uměli matiku a znali fyzikální zákony :D

Osobně bych typoval, že tam ve skutečnosti bylo 150-180k lidí ;)

Zatím bez slepic

Tak je napsán i článek, jak k tou došel operátor :D Do 24 hodin napsán, schválen a publikován :-o

https://www.zive.cz/clanky/jak-t-mobile-dosel-k-odhadu-ze-se-vcerejsi-d…

Kdyby to bylo v polovině týdne, tak bych řekl, mýlil jsem se, ale takto narychlo? to muselo být připraveno. Jak napsal někdo pod článkem, že by t-mobile byl nasranej jak Babiš tlačí na ceny? Asi to vypadá, že fakt tlačí a to tak, že operátoři mají strach, že podlehnou nátlaku, tedy musí operativně jednat.

Popravdě, musím říct, že mě tím Babiš překvapil, asi fakt požaduje výsledky a ne kecy a ty demostrace atd. budou fakt o tom, že paraziti začali míát strach, že kromě přisátí na cecík musí i pracovat :D

Zatím bez slepic

In reply to by Taras (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stanovení rozměrů plochy dle Tarase považuji za excelentní, o tom žádná! Dále počítám s plochou 90tis m2, přijde mi že těch asi 10% "nevyužitosti" má smysl.

K tomu odhadu na metr čtvereční.
Ono brát jako měřítko kružnici mi nepřijde v této dané situaci až tak dobrý, neboť na těch fotkách je vidět, že ti hýkači-za-blaho-svých-peněženek-na-úkor-kohokoliv tam stojí rozmístěni nerovnoměrně a někde se do "pomyslné kružnice" cpe více lidí, zatímco o dva metry dále by se do ní vešel jeden. A když někde skládáte kružnice do obdélníku, tak mezi kružnicemi vám zbývá takový dost debilní "to-kolem-kružnice" prostor se kterým se špatně kalkuluje. Jednodušší je to podle mě se čtverci a obdélníky.

Já zkusil dát na podlahu metr a stoupnout si před něj a se svou výškou 185cm a váhou 85kg manifestuju asi průměrného člověka. Při běžném postoji s nohama drobet rozkročenýma a rukama drobet od těla (jak bych někde přirozeně stál) zabírám na šířku asi 60 cm a na tloušťku asi 40 cm. Tzn. že kdybych si sám stoupl k rohu čtverce 1x1m, tak vedle mě bude asi 40 cm vzduchu a za mnou asi 60 cm vzduchu. Tomu podle mého odhadu odpovídá na třetí fotce https://taras2.files.wordpress.com/2019/06/let8.jpg ten chlapík v docela výrazně modrém tričku co stojí trochu od středu vlevo. Druhý chlapík s jakousi růžovou košilí začíná zhruba 40 cm vpravo od něj a asi 60 cm za ním začíná nějaká špinavěblondzlá chlapice s někým vedle sebe. Takže ten chlapík s výrazněji modrým tričkem by v tom svém čtverci o metru čtverečním byl sám.
Ta dvojice která za ním stojí tam za sebou má ještě třetí osobu, lehce zavalitější a našikmo a vypadá to, že tahle trojka by byla na tom následujícím metru čtverečním. Vedle nich vlevo je týpek s tmavěmodrým tričkem a kšiltovku a fotí tam něco a ten má u sebe tři lidi a připadá mi, že tito čtyři by byli taky asi na metru čtverečním. Hustější nasazení tam fakt vidět není, ale tak řídké že všude by to vycházelo pouze na 1ks/1m2 mi to taky nepřipadá. Pak dál na fotkách to někde vypadá naředěnější, ale někde ne zase tolik páč tam prostě nějací známí stojí docela u sebe, tzn. je tam spíše více prostoru mezi skupinkami, ale skupinek je tam víc než solitérů.

Jen ta třetí fotka je taková docela optimální a to focená kolmo zvýšky, ostatní jsou dost zešikma a tak se volný "vzduch" okolo tvorů odhaduje špatně, ale já bych se nebál stanovit o něco větší hodnotu a to asi tak 1,4 ks na metr čtvereční, což je tedy ve finále 1,4x90tis=126tis. Kdybych zkusil 1,5 tak by to bylo 135 tisíc. Pro zpřesnění by to chtělo "kolmé" fotky jak moc se to ředí vzaději, ale co si vybavuji z různých festivalů tak vzadu už to bývá fakt odhadem 0,8 nebo 0,6 lidí na metr čtvereční a když je to ještě míň, tak už to jsou spíš lidi co je to už nezajímá a jsou tam proto, že zrovna nemaj kam jít, neb třeba čekaj až na nějakou další skupinu kdy si to půjdou užít zas víc na plac (nebo třeba "odpočívaj" páč přebrali apod.). To v případě takovéhle demonstrace nebude, páč to by museli někoho záludně inteligentního pustit asi na vycházku z psychiatrické léčebny, že by čekal zrovna na to, až si bude moct vychutnat zrovna toho nějakého konkrétního žvanílka. Takže směrem vzad to rozložení nebude břednout možná až tak masivně.

Počty už do toho nebudu míchat, můj finální odhad je asi 130 tisíc. Odhadům nad 150tis. nevěřím.

Pozor na tu kružnici Tarasi, z kružnice o poloměru 80cm a tudíž průměru 160 cm byste jistě nevyčníval, metr šedesát na šířku určitě nemáte :-); možná jste zde spletl poloměr s průměrem což se člověku u kružnic mnohdy stává :-).

U odhadu mobilních operátorů je podle mě problém hlavně s tím, že oni asi nezveřejní metodu kterou na počítání použili a asi nezveřejní ani data která a jak do ní počítali. A i kdyby je zveřejnili, bude to velké množství nějakých keplových dat, který by prostě ručně překontrolovat beztak nešlo -> a i kdyby jo, nevidim v tom žádnej smysl natož potřebu. A jejich pohnutky jsou jistě určitě naprosto jiné (= ZISK!) a nikoliv "skutečně je to takto".
[Ale jak se tak nyní dočítám tak různé porovnávací metody s reálným provozem a chyby 25% a píár a oblbing :-), jojo, zisk je zisk!]

P.S. Jestli si někdo vybavuje jak jsem nedávno popisoval nadhodnocování počtu demonstrantů pomocí binární matematiky, tak si snadno stačí domyslet, že stačí frknout jednu nulu (jeden bit) vpravo a rázem z toho může být dvojnásobek :-). V té keplové binární matematice se to mývá i tak, že jeden bit je rezervován na určení kladnosti či zápornosti cifry a tudíž se s ním do počtů počítá jinak. Jenže ten kdo s tím operuje musí vědět, že ten krajní bit je ten znaménkový a nikoliv standartně-početní. V tom se občas při programování dělají chyby, někdo to použije jako znaménko a jiný to veme jako část běžné cifry a výsledky pak bývají rozdílné. Např. jeden bajt tedy s neznaménkovým bitem může nabývat hodnot 0 až 255, kdežto se znaménkovým bitem to může být -127 až 128. Ale v případě použití znaménkového bitu se pak může stát, že budou dvě nuly, kladná a záporná nula. A teď co s tím. Buď to nechat tak být a zkrátit si možnost použité maximální hodnoty (rozsah by tedy byl -127 až -0 a +0 až +127), nebo ponechat jednu nulu a dovolit si tak mít jedno z maxim o jednu hodnotu vyšší (např. -127 až -0, a +1 až +128) :-). Skutečně to v keplech dokáže být nečekaně záludné a stávat se keplem očividně znamená, nedávat si šanci se z všelijakých záludností ani dostat :-).
Z hlediska společenského či finančního úspěchu dua Zeman/Babiš se hýkání na Letné jeví jako hýkáním hromady nicek proti dvou jedničkám, o kterých však nějak nelze říci, jestli jsou to nakonec spíš kladné nebo spíš záporné jedničky :-).

P.S.2: a ještě jsem si všiml, jaká slovní část je společná slovům demokracie či demonstrace -> je to demo. A demo je jak známo nekvalitní a záměrně ošuntělá část čehosi, za co se musí tvrdě zacálovat, a o tom zacálovaném je po nějaké době zjištěno, že to vůbec nepřináší takovou slast, jakou to s vehemencí slibovalo.

Zatím bez slepic

In reply to by Kamil Landa (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hlas_z_vysociny upozorňuje na to, že to nebyla v podstatě statická akce kdy by se najednou sešlo nějaké množství lidí a vydrželo tam nějakou dobu, ale že nějaká část prostě na nějakou dobu přišla a odešla. V takovém případě by se dalo souhlasit asi i s těmi počty mobilních operátorů, že se tam v rozmezí několika hodin mihlo cca čtvrt miliónu lidí. Nicméně obsazenost placu v kterémkoliv okamžiku podle mě nepřesáhla 150tisíc.

Takže někdy pro přístě možná můžeme tipovat víc údajů :-).
Třeba kolik lidí se tam přes den prostě mihlo, jaká byla největší hustota "zalidnění" ve špičce apod. :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Kamil Landa (neověřeno)

Trvalý odkaz

jistě, ve stanovení průměrné hustoty davu na 1 m2 je zakopán pes. Samozřejmě pod tribunou je to zahuštěné možná i na ty vaše 1,4 demonstranta na metr čtvereční, jenže: už padesát metrů od ní jsou velké plešaté plochy, kde se dá odhadnout, že na osobu připadá těch metrů deset. Tedy problém spočívá ve zprůměrování těch řídkých míst (jsou vidět na fotkách) s těmi zahuštěnými. Uvědomme si ale, že všechny záběry z výšky jsou od tribuny směrem ke stadionu Sparty, asi tak po úroveň ulice mezi Spartou a tzv. Molochovem. Dál, směrem ke Špejcharu, tam nikdo fotky shora nedělal a lze předpokládat, že je to tam ještě řidší. Tu kružnici jsem zvolil proto, že si je možné dobře představit ten prostor okolo, poloměr si s průměrem nepletu, jsem bejvalej technik. Pokud máte doma dřevěný skládací dvoumetr, tak ho v polovině zlomte do pravého úhlu, položte na zem, doplňte si zbývající dvě strany čtverce, a zjistíte, že jeden demonstrant na metr čtvereční je dost husto, Gusto, a že tahle těsnota rozhodně na celé pláni nemohla být. Já dávám v úrovni loktů 75 cm, v kolmém směru úctyhodný půlmetr, takže k sousedovi mi na strany zbývá 25 cm, a to je šíleně namačkané, to na té pláni nemohlo být ani náhodou. To je hustota, vhodná maximálně ne soulož na stojáka, nikoliv na demonstraci. Ve směru kolmém je to lepší, ale zase nemůžete stát tak těsně za sousedem, čuměl byste mu na temeno a na vešky. Takže PRŮMĚRNÁ hustota nemohla být jeden člověk na metr, musela být nižší, podle mě o polovinu. Neboli - maximální počet 90 tisíc, při nepředstavitelné hustotě. Ve skutečnosti půlka.

Zatím bez slepic

In reply to by Taras (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to tak, s tím stanovením hustoty je skutečně svízel :-). Já vycházel z té třetí fotky od vás a neviděl jsem žádné fotky ze zadních řad - tam jsem pouze odhadoval že by to možná tam nemuselo být tak rozbředlý, ale jak píšete na základě jiných fotek, rozbředlý to bylo dost. Je tedy klidně možné že tam bylo v nějakém okamžiku třeba jen 70 tis. lidí ale klíďo i vašich 50tis. Já těch "mých" 130 tis. nadsadil, asi jako vícero odhadovačů nadsadilo zde svůj tip a bral to spíše jako maximum které mi připadá ještě v myslitelných mezích.

Ale jak nad tim tak přemejšlym, tak z toho jak to proběhlo mi vychází, že je to mnohem zamotanější než jak se to jeví. Týmobajl už korigoval o +25tis. takže prej 283tis., policejní odhad 200tis.

Já ani náhodou nevěřim tomu, že na place o velikosti asi 100tis. m2 bylo v nějakou dobu více než 1,3 lidu na m2, to z těch fotek fakt nevypadá, ty lidi nebo jejich skupinky tam kolem sebe nějakej docela pohodlnej (a někdy fakt dost) prostor vždycky maj. Ta akce trvala jen pár hodin a pokud se za pár hodin placem mihlo 250-280 tis. ks, tak by to znamenalo, že se to tam možná relativně rychle prostřídávalo. Ono to různý média podávaj jako že všichni (celej asi čtvrt mega) byli proti Babišovi, ale jelikož na ten plac očividně museli přicházet a odcházet, tak by pro ty operátory neměl bejt snad problém zjistit, kolik simek se na place nacházelo od začátku do konce, což by bylo asi jakési tvrdé jádro. Dále by asi neměl bejt problém zjistit, že třeba 50tis. lidí se tam zdrželo třeba jen dvacet minut, že třeba 100tis. jen hodinu apod. Takže taková statistika provozu by asi ukázala, jak moc tvrdé jádro tam skutečně hulákalo a jak moc tam toho bylo jen příchod-ňákouChvíliBejt-odchod. Určitě tam teda byla spousta těch co tam prostě přijeli počučet a zase odjeli. A teď je otázka jak to vlastně myslej ty, který jenom tak jaxi proběhli a nebyli tam od začátku do konce. Tvrdé jádro (ty co fakt vydrželi od začátku do konce) má asi názor jasnej, ale co vlastně si myslí ti, kteří tam prostě nějak "proběhli"? Dá se s nima počítat jako s tvrdym jádrem, či se dá počítat s tim že by bylo lepší se na ně nespolíhat? Jestli jsou ty statistiky pravdivý tak vzhledem k nepřeplácanosti placu, těch kteří pouze nějak "proběhli" - tedy zůčastnili se jen na nějakou (a z hlediska spolehnutí se na ně asi spíše docela krátkou) chvíli a pak byli nahrazení jinými zůčastňujícími se jen na nějakou chvíli - bylo několikanásobně více než těch co to tam mysleli vážně od startu po odchod.
Jestli ty operátorský statistiky pravdivý nejsou, tak tam muselo bejt mnohem míň lidí než kolik je ofiko prezentováno.

Nicméně z hlediska "matematiky" mi to začíná připomínat kvantový "premisy" :-)
-oni tam jsou všichni najednou ale my jich můžem vidět jen nějakou část
-oni jsou tam všichni najednou a my můžeme počítat jen s některými
-to že s některými můžeme počítat neznamená, že tam pravděpodobně jsou, a i když s nima můžem počítat, tak tam vůbec bejt menusí
-oni se tam různě měněj a my akorát můžem odhadovat že tam zrovna s větší pravděpodobností jsou či že tam zrovna s větší pravděpodobností nejsou
-stav typu jsou tam a zároveň tam jsou jen pravděpodobně; či nejsou tam a zároveň tam pouze pravděpodobně nejsou
-když tam jsou a podíváme se na to detailně a začneme to měřit, tak to ovlivníme natolik, že tam ňáký víc budou než nebudou nebo tam nebudou víc než budou anebo tam budou navíc i když jich bude míň anebo tam nebudou i když tam budou
-ať tam jsou nebo nejsou, tak tam pravděpodobně jsou i nejsou
-ještě tam jsou i když už se s nima nepočítá; a už tam nejsou i když by chtěli aby s nima bylo nadále počítáno
-už se s nima nepočítá ale s tím ještě nepočítaj
-už začali počítat s tím, že se s nima nepočítá a myslí si, že jsou těmi, se kterými se musí počítat
-nikdo to jak to bylo/je/bude doopravdy už nikdy nespočítá (a to ať si to propočítá jak chce) :-)

Zatím bez slepic

Jak to prý počítal t-mobile, jako technika co dělá statistiky a musí to cinkat na zadání šéfů, ale na provoz musím dělat přesněj, si myslím o tom výsledku svoje:

https://www.zive.cz/clanky/jak-t-mobile-dosel-k-odhadu-ze-se-vcerejsi-d…

Zatím bez slepic

Fakt záludná věta z toho článku:
cit. "Operátor vyhodnotil anonymizovaná lokalizační data z mobilní telekomunikační sítě v časovém úseku od 16:30 do 18 hodin, která následně přepočítal na celou populaci."
Hm, takže vyhodnotit nějaký anonymizovaný data a přepočíst to na celou republiku, místo aby se sečetli konkrétní data z logů telefonů na danym fleku za danej čas. Pokud vim tak telefon když se loguje do sítě tak vysílá svý unikátní číslo a číslo svý simky (či svejch simek když je to třeba duál). Takže by stačilo asi vzít který konkrétní čísla telefonů se tam z placu logovali v tý době a vyflusnout jenom tenhle výsledek. Otázka je jak často se kerej telefon přihlašuje do sítě, některej to dělá co pár minut, některej možná co pár desítek minut, ale myslim že technicky vzato by mnohem přesnější odhad udělat šel :-). Netechnický blbosti alá "potřebuje to vyjít takto" si myslím že byli.
Já nejsem odborník na mobilní sítě a o tom jak fachaj a jaký jsou v tom peripetie a proč by to třeba nějak jinak spočítat i šlo a nějak jinak i ne netušim, a kašlu na to, ale to časosběrný video je taky úlet :-), trochu se to tam mravenčí (tipuju tak do 10tis. lidí) až najednou ukážou celou plochu "plnou" -> a i když je to malý video, je na konci vidět, že někde prostě mezi lidma ty mezery jsou docela značný a nemačkaj se nějak echtově asi vůbec nikde, takže průměr 2,8 lidí na metr čtvereční se mi fakt nezdá. Polovinu bych akceptoval, 280tis. si fakt nemyslim. Ale prostě jakejsi přepočet na celou republiku to prej dokáže přesně :-). No tak asi možná jo, fakt máme mnozí asi štěstí že žijem s různejma malomozkama, páč jako inteligenti bysme se možná víc nudili :-).

Zatím bez slepic

Hele jestli umis matematiku, tak se divis, ALE ver tomu, kdyz v praci mas skutecna data co ukazuji fakta, tak nejlepsi způsob je statisticke zpracovani, abys zakryl skutecnost a hlavne zpracovani musi byt nestadartni, presneji "site na miru tomu pozadavku, aby se zajistila presnost vysledku a nedoslo k desinpretaci" ;)
V reálu je hodně velkej rozdíl v tom (moje zklusenost z prace) jeslti to vezme do ruky matematika a fakt dobrej vs nekdo kdo umi matiku, ale je i odbornik na to z ceho ty data jsou, vysledky jsou skoro vzdy bohovsky jine :D Nerikam, ze amtematik neumi nebo neni fakt o tridu v matice lepsi, ale jaksi ten odbornik neudela nejake veci, protoze vi, ze danej obor toto nemuze...

Takze jo, vzdy platilo "neverim statistice, kteoru si sam nesfalsuju", coz neznamena, ze statistiky nemuzou byt presne, ale musi je delat nekdo kdo umi matematika, ALE i rozumi danemu oboru...

Zatím bez slepic

Něco jako: matematik může dát návrh "nejlíp se to spočítá takto" a technik mu řekne "no, ale tohle nám přístroje neumožňujou a tyhle data nám nedodaj" myslím chápu velmi dobře :-). Do toho samozřejmě marketing a prodejnost a v neposlední řadě legislativa a nakonec matematik i technik radši sáhnou po flašce poté jak to museli zaprasit s daty, do marketingu musej dát nějaký extra odolný sluníčko co bude zářit i když bude žvanit nesmyslný lži, a psychopatickej říďa si pomne, že přeci jen na tom šlo "legálně!" vydělat :-).
Jak známo, dobrej technik může být vzácnej :-). Matematik co dokáže teoretickou matematiku prakticky sdělit dobrýmu ajťákovi kterej to naprogramuje taky může bejt vzácnej :-). Psychopatickej říďa a ziskový pohnutky opřený o propustnej výklad legislativy nebudu rozebírat, ale zdá se že těch sluníček co jsou schopný+ochotný přijímat za svý všelijaký lži a zarputile na nich lpět a dále hlásat, těch je fakt asi nadbytek i když by měly bejt absolutně postradatelný :-).

Všechny logy vlastních telefonů a simek v nich operátor má a ukládá, a v těch datech jsou čas a flek jak se kterej mobil loguje na síť. Když policie nakráčí za operátorem že chce tyhle logy k tomu a tomu číslu, tak ten jí je dá (nevim jestli jen tak neb to je policie, nebo k tomu musí mít cajti nějaký lejstro od soudu; vzpomínám si že se kolem toho nějak kejhalo, ale jak to je nevím a nezajímá mě to). Operátor má prostě info o tom, kterej mobil se v jaký době a z jakýho fleku logoval na síť a ze zákona to taky musí nějakou dobu archivovat (byli to myslim tři měsíce ale nevim, jestli se to neprotáhlo na šest, taky se kolem toho nějak kejhalo, ale je mi to jedno).

Otázka je jestli má operátor naprogramovaný třeba nějaký filtry pro databázi, že zadá že chce vyflusnout všechny logy z toho a toho fleku v ten a ten čas a z toho vyfiltrovat třeba kolik tam bylo telefonů. Možná má a možná nemá. Pokud nemá, nemělo by bejt myslim nijak těžký to připrogramovat, pokud má, tak to ale možná nemůže použít a zveřejnit výsledek třeba kvůli legislativě a že prej by tim podle nějakýho paragrafu sahal do dat svejch uživatelů a to prej nedělá. Nicméně můžeš vzít jed na to, že jeho systémy všechna ta data který o každym na Letný sesbíraly zahrnuly do všelijakých reklamních systémů :-). Nicméně kdyby natvrdo řekl: ten a ten čas se na tom a tom fleku logovalo xy našich mobilů -> a ze statistik docela pěkně víme, že když je tam tolikhle našich, tak že tam je v podstatě tolikhle od konkurence a tolikhle od druhý konkurence -> a součet toho je teda TÓÓLIK, bylo by to myslim velmi přesný. Ale legislativně možná napadnutelný kvůli nějakýmu paragrafu, že třeba vycházej z konkrétních dat a ne nějakejch zanonymizovanejch žvástů -> byť si myslim že pravej důvod bude to, že buržoazní firma ti prostě relevantní data zadarmo neposkytne v žádnym případě! To že ale ty konkrétní data zahrnou do dalších a dalších reklam je však legislativně naprosto v pořádku a přináší to zisk -> a žádný že se budou nějaký socky uspokojovat zadáčo :-).

Poslední co mě napadá je to, jestli by nebylo rovnou lepší zeptat se číňana, kolik lidí že tam v tu dobu bylo -> jednak hodně hw je od něj a posílá data "kamsi", jednak má v různejch firmách různý podíly a tedy jakožto spoluvlastník přístup k databázím (takže posílat "podloudně" data "kamsi" zas tak vehementně nemusí); a jednak to co mu ofiko chybí jistě už ukrad amíkům :-). Jistě by to bylo za čínskou cenu takže markantně levnější než od buržoustů, a za nějakej ten taneček a oslavný zakvákání nějaký vládní cs delegace v čínastánu by to bylo třeba ještě s pořádnou slevou. Anebo možná i zadara, když se jedná jen o počet lidí v řádu slabých šest cifer, což by z čínského hlediska mohlo vyvolat i údiv typu "a vono něco tak malýho fakt existuje?" :-).

Ale myslím assi, že se v podstatě fakt shodujem -> teoretická/zrealizovatelná matematika, možnosti techniky a nákládání s tim, požadavky direktivy, marketingovej oblbing, propustnost legislativou, zatajování všelijaký chamtivosti -> fakt hodně zákeřných vlivů :-).

Zatím bez slepic