Trvalé výkyvy

Autor

V posledních dnech je vedro a tak trávíme spoustu času v bazénu. Na horké jižní moravě je to při práci na gruntě skoro nutnost. Alespoň v dnešní zhýčkané době.  Po dvou hodinách práce na slunci při pětařiceti stupních vě stínu je ochlazení v bazénu skoro jediná možnost, jak u vykopávání brambor vydržet až do večera. 

Bazén jsem dělal svépomocí, stejně tak i filtraci. Filtrovaná voda se nasává stěnou a vrací se do bazénu tryskou ve dně.  Motor čerpadla je docela výkonný a tak se při filtrování na hladině objevuje jakýsi malý gejzír vířící a bublající vody.  

Není to tak ale pořád. Tu a tam, zcela náhodně a nečekaně gejzír přestane. Motor běží pořád stejně, sání funguje stejně, ale najednou se výtrysk vodního proudu obrátí někam jinam, hladina se na chvíli uklidní jak zrcadlo a víření probíhá při dně. Trvá to minutku až dvě, pak z ničeho nic se proud vody opět nasměřuje vzůru a gejzír pokračuje jako předtím. Pak zase zmizí a voda víří v bazénu jiným směrem. Pak se to zase vrátí. Trvá to různě dlouho a nemá to v podstatě žádnou logiku. 

Statisticky by se asi dalo zjistit, jak často se tyto úkazy vyskytují. Dalo by se určit, zda se to děje více dopoledne nebo odpoledne, při teplejší nebo chladnější vodě, za přímého slunce nebo ve stínu. Ale jinak je to klasický příklad efektu motýlých křídel - drobné odchylky ve výkonu motoru, kolísání napětí v síti, nebo prostě Brownův pohyb molekul ve vodě, to všechno ovlivňuje proudění vody.  Přitom motor je pro celý jev naprosto dominantní, ale přesto proudění není pořád stejné. Možná bychom ale také zjistili, že žádná z příčin není statisticky významná a vše probíhá naprosto náhodně.  

Proč to všechno píšu... 

Stejně se totiž chovají i všechny jevy na zeměkouli.  Máme tu sice dominantní výkon slunce, ale na zemi se v jednom kuse dějí drobné změny, které mají vliv na všechno vzdušné proudění, teplotu, tání ledu, déšť, sníh i mráz. Člověk má díky všem těm meteorologům s tituly před i za jménem a jejich počítačovým modelům pocit, že se zeměkoule chová jako něco, co se dá zmapovat. Není tomu tak. 

Ve skutečnosti sbíráme data příliš krátkou dobu a navíc je sbíráme v neustále se měnícím systému. Stejně jako jsem já schopen předpovědět, že se proudění v mém bazénu občas změní a dokážu krátce předtím říci, že už to nastává, stejně tak meteorologové dokáží předpovídat počasí. Ale nikdo neví, co všechno nás ovlivňuje a jakým způsobem. Žijeme na zemi trvalých výkyvů. Máme průměr naměřených teplot, ale ten průměr ve skutečnosti nic neříká. Neexistuje žádná hodnota, která by byla optimální nebo správná. Existují jen odchylky a výkyvy, které mají zase další vlivy, ale nikdo ani vzdáleně netuší, co všechno souvisí s čím, jaký to má vliv a co z toho nakonec vzejde. 

Počasí i podnebí se na planetě mění pořád. Na Sahaře také kdysi byly lesy, Antarktida je plná uhlí a naše území je plné důkazů o stoupajícím a ustupujícím moři. Dělo se to a dít se to bude. 

Letos máme teoreticky zase sucho, ale ve Vidlákově máme od začátku roku už 300mm deště. Nejméně o stovku víc než loni. Do konce roku je daleko a předpovědi hlásí další deště. Na Velkých pláních v USA po celá dvacátá léta krásně pršelo, ve třicátých letech tam bylo sucho a pak zase pršelo. Neexistují optimální roky. Optimum je jen statistický průměr, ale takový rok se prakticky nevyskytne a i kdyby se vyskytl, nic to neříká o jehio úrodnosti či výhodnosti pro život.  Příroda ani nic takového jako průměr nepotřebuje. Ona má výkyvy i v rozmnožování, má své hladomory, vymírání, ale i populační exploze či stagnace. 

Dnešní diskurs o klimatické změně budí dojem, že přírodu je možné uvést do nějaké rovnováhy, kdy jednotlivé roky budou maličko oscilovat kolem průměru a budou stejně nudné jako politika středových stran. Přestaneme vypouštět emise,  budeme klimaneutrální,  nebudeme mít děti. Ale tak to prostě není. Na odchylkách od nějaké statistiky se stejně nic nezmění. Pořád budou povodně, sucha, vítr ze Sahary, ledový vzduch od pólů. Pořád budou někde tát ledovce a jiné vznikat.  I přes učebnice plné příkladů o křehké rovnováze života, nic rovnovážného neexistuje ani na afrických pláních Serengeti. i bez zásahu člověka se zvířata občas přemnoží, pak vyžerou všechnu trávu, pak pochcípají hlady, pak se z toho dlouho vzpamatovávají, pak doroste tráva, pak se zvířata zase přemnoží. Proč? Drobné vlivy. Tak drobné, že je nedokážeme všechny ani zahrnout do výpočtu. 

 Příroda si jede svoje, reaguje na drobné maličkosti, které mají dalekosáhlý vliv a nějaké pokusy o poroučení větru dešti, ty s tím nic neudělají. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Fito,
lesáci Vám říkali pravdu, skutečně se tak má kácet. Ale harvestor je drahý stroj a nemůže půl roku jen tak stát i s obsluhou. Proto se kácí pořád.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

No Harvestor je stroj "jako traktor" ne stroj "jako rypadlo v uhelnem dole", kdo lesakum zakazuje s nim zachazet tedy jako z kombajnem s technicke stanice, tedy prejizdet z mista na misto, tedy krome snizeni nakladu a koupeni 2x drazsiho auta nez bez prejizdeni?

P.S. Otcum kolega pres rok ucitel, pres leto se synem a spol kombajner, to zvlada, proc ne lesaci z harvestorem?

Zatím bez slepic

In reply to by Pepa Sláma (neověřeno)

Trvalý odkaz

Panbuh zaplat za ty pany docenty. Az se tam k moci dostanou oni ekosilenci, jako ze maji naslapnuto, Vlasin a podobni uz tam jsou, to se nebudeme stacit divit. Sumava budiz vystrahou.

Zatím bez slepic

No s těma mšicema jste mě dostal Vidláku. Já s nima bojuju již od brzkého jara a manželka je z nich už na palici, dokonce jsem začal pěstovat tabák jako jednu z možností ekologické likvidace těchto potvor. Ale jak píšete, možná u Vás ne.
Co se týče kůrovce, viníků je samozřejmě hodně, monokultura určitě, ale i s tím by se dalo účině bojovat, kdyby se postupovalo správně. Minulý týden jsem zaznamenal, upozorňuji že jen ve státních lesích, skládky dřeva zabalené do fólii a ošetření insekticidy. U církevních vlastníků nic podobného, ale možná že někde ano. Také rozdělení lesní správy a nedostatek hajnejch je významným viníkem. Takže je to jako s požárem, nepřijdou-li vydatné deště a lidi se na to vykašlou, tak lesy shoří.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Všichni "bojují" s Andrejkem.
A nikdo si nevzpomene, že tenhle fenomén není tak starý.
Andrejka si vypěstovaly naše domácí politické elity.
Každý přispíval svým poctivým dílem.
Jeden Kalouskem, druhý Řebíčkem, Novákem, třetí Vaňhovou.
A do jednoho na tyhle přispěvatele platí jedno, ve volbách chtějí hlas voliče, a pak jdou na ruku těm velkým, volič je odložen do popelnice.
A zákonitě nastala doba, kdy moc, ležela na ulici.
Andrejko se pro ni sehnul naprosto stejně jako Lenin v Rusku, nebo Hitler v Německu.
Systém se zacyklil.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

srovnání dvou typů postav ve vysoké politice.
Náš Klaus a čínský Teng, vybral jsem si je jako typické reprezentanty svých skupin.
V čem se liší?
V takové maličkosti jako jsou životní zkušenosti, cyklu jejich života.
Oba se narodili s holým zadkem a oba stoupali po pomyslném žebříčku ke svým vrcholům, ale jen jeden padl dolů, uzavřel svůj cyklus. Druhý neustále rostl. Jeden dostal šanci začít druhý cyklus a měl obrovský dar poznat na vlastní kůži jaký dopad mají rozhodnutí vrchnosti na dav dole.
A protože zde se opravdu potvrdilo, že je blbost opakovat stejnou chybu za použití větší síly, při tom očekávat jiný výsledek, výsledek se změnil.
Přičemž oba skončili na pomyslném vrcholu života.
Tedy cyklus, nebo spirála?
Lidská společnost není uzavřený systém stěnami bazénu.

Zatím bez slepic

To srovnání Klause s Tengem,by se mohlo víc dostat mezi lidi.
ČR rozprodána,hospodářství závislé na cizích rozhodnutích.
Čína udělala raketová vzestup ve všech oblastech a ohrožuje západní kapitalismus.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přírodní změny jsou častější,co může nahrávat k větší změně počasí.
Někde se píše o chemtrals,tak nevím co to má znamenat pro ovzduší.
Někdo dodává,že byl kyslík i ve výškách 10 tisíc metrů,teď ho je podobně,už jen ve výškách 8 tisíc metrů.
Srážky jsou v normálu,ale jak píše i pan Gerd v prudkém dešti,kdy voda oteče rychle pryč u měřící stanice se zadrží,tak se vykážou srážky,ale v přírodě mnoho nezůstane.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Moravská brána a Opavsko jsou hnědé suchem. Stačí se podívat na mapy Intersucho. Kdyby na JM 4 měsíce nekáplo jako u nás, vypadal by Vidlákův článek jinak.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Možná jen Vidlák nezval v úvahu všechny vlivy, co se vyskytují. Třeba vítr. Je to vidět třeba v potocích nebo řekách v místě peřejí a jezů. Stačí chvíli pozorovat, proud se valí a pak se najednou vyvalí větší proud a vysvobodí to, co bylo uvězněno ve vracejícím se kotli. Totéž vlny na moři, devátá bývá větší. Proč? Celý ten proud se skládá z mnoha drobných vln navzájem fázově posunutých. A v některých chvílích se amplitudy všech vln sečtou. Jakákoliv překážka nebo ohyb potrubí má na ty fázové posuny vliv. Při dostatečně dlouhém pozorování by šlo vysledovat závislost.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Cíl je prostě ZDANIT vše, co je dle nového náboženství škodlivým.

Nebo obráceně, je třeba od občanů vybrat další a další daně na cílené nasměrování a přerozdělování a tak se musí najít takové zdůvodnění, aby nikdo proti daním "dobra" ani nehlesl.
Chceš zničit planetu, NE, tak zaplať další a další nové "ekodaně".

A tak kromě ha ha ha prý ochranné daně z neřestí (viz naše starostlivá děvenka Ála), přijde v EU a z EU i k nám další daň na CO2 na uhlíkovou stopu, (na spalovací motory (PHM) nafta, "špatnou" elektřinu,, kamna na uhlí (uhlí), pak zvíře, váhu člověka) .....a kde co vše nám ještě novodobí soudruzi "dobra" budou "ochranou" daněmi vnucovat.
(To není přece zvyšování daní, to je motivace chovat se ...tu zdravěji tu ekologičtěji, pomáháme chránit Vás a planetu.)

A tak jako Greta prý vidí a cítí uhlíkovou stopu, tak mocní ucítili prachy................a na lidské blbosti se dá nejvíc vydělat....

EU se fakt zlikviduje sama ( a Němci v tom zase vedou), protože blbost nejen kvete, ale už i plodí a co hůř- je to vysoce invazivní!

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Je-to-asocialni-Ekonomka-…

Zatím bez slepic

Němci se opravdu zničí sami, oni to zvládnou, přesně jak říkala Angela Merkelová: "Wir schaffen das!"

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-napadeni-mec-syran-smrt…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

trvalé i krátkodobé výkyvy změří nějaká ta mašinka :-)
http://arkon.co.uk/

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

→ už polovina Američanů má prý své obličeje v databázích FBI na jejich rozpoznávání… a pokud někdo v Americe věří, že nejbohatší promile nedotknutelných oligarchů řídí svět různými false flag operacemi, prostřednictvím koupených politiků, rozněcování válek a tak podobně, měl by si to rychle nechat pro sebe, protože FBI hodlá takové „konspirační teorie“ považovat za součást „domácího terorismu“…

fascinující… je slabé slovo… "
*****************************
1)
Co je považováno za terorismus v USA je terorismem i ve zbytku světa, takže takovéto ošklivé teorie jsou terorismem kdekoliv. A jsou kdekoliv trestné - v případě potřeby i fyzickou likvidací takovéhoto nebezpečné myšlenky šířícího teroristy.
2) software, rozeznávající obličeje je už dnes součástí každého druhého digitálního kompaktu. Dokonalá kamera velikosti fazole je součástí každého lepšího smartfonu.
3) Drony jsou dnes prodávány jako dětské hračky. Pokud je výrobce zjednoduší na dřeň (rezignuje na dyzajn a trvanlivost, jedná se o jednorázově použitelný výrobek) stačí jej doplnit trubičkou s prachovou náplní a střelou s kapkou vhodného jedu. Nemusí to být ani zcela nový čok z armádních přebytků jeho syntézy (nikoli výroby!!).
4) nenápadný minidron může být celé dny zaparkován například na střeše či v okapu protějšího domu, ve kterém bydlí takový verbální terorista, který by tvrdil, že něco takového by by byla schopna použít CIja nebo nebo inovovaná Agentura černá voda.
5) Věčně opilí Putinovi vývojáři sice nejsou schopni dát nic podobného dohromady, ale dosud nebyl embargován dovoz smartfounů a hraček do jeho Říše zla.
6) pokud by tedy začali houfně hynout verbální teroristé, šířící falešné zprávy např.o existenci podobných zbraní a opisující adresy na jejich komponenty z reklam v dětských časopisech, jedná se o Putinovu false flag.
Důkazem naštěstí bude jako obvykle softvér v azbučtině, příp. digitální otisky prstů nejbližších Putinových spolupracovníků na vrtulích.

Zatím bez slepic

Takže veškeré očistné mechanismy jsou potlačeny a společnost dospěla do stádia jako socialismus za Husáka. Už se nemůže nikdy zreformovat a jen čeká na úplný kolaps. Jestli za Husáka začalo to šílenství Chartou 77 a za 12 let společnost zkolabovala, dnes bychom mohli uvažovat, že šílenství začalo Angelou Merkelovou ve 2015 a tak můžeme kolaps očekávat až roku 2027. Máme ještě pár let k dobru za řádění novodobých svazáků.

Zatím bez slepic

Posledních 100 let se všechno urychluje. Proto to 12 let trvat nebude.

Zatím bez slepic

Možná bude stačit, když stát roztřídí teroristy do několika kategorií:
1- Terorista který fyzicky zabíjí (třeba původní obyvatele) ten je ve většině případů psychicky nemocný a je potřeba jej léčit. Po vyléčení propustit, musí ovšem slíbit, že už to znovu neudělá.
2- Terorista který útok plánuje (třeba na železnici), bude infiltrován policií a sledován, případně bude k ,,činu " popostrčen. Pak bude pro výstrahu zavřen až zčerná.
3- Terorista, který má jiné, než doporučované názory (zjistí se monitoringem PC, mobilu, případně plošným odposlechem...) bude zatížen dodatečnou daní ve výši ... třeba 50% čistého přijmu (důchodu). Pokud bude svými alternativními názory terorizovat i pak, daň se zvýší až do 90%. Přinese to nemalé a pravidelné částky do státní pokladny.

Kategorie 2 bude mít až zčerná jisté výhody v některých státech, kam po propuštění muže e-migrovat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

...je směrována a vyráběna výhradně pro Prahu a okolí. Když hlásí "katastrofické bouřky a deště", tak to znamená, že pršet bude hodně - v Čechách. Nejlíp středních. Když mluví o Moravě, tak končí v okolí Olomouce. Když o jižní Moravě, tak kolem Brna. A Slezsko je pro předpovědi maximálně Těšínsko.
Tuhle jsem se dost divila, když předpovídali, že deště půjdou z jihu na severovýchod. Těšila jsem se, že trochu sprchne. Severovýchod republiky byl ale směr Trutnov, tedy HK kraj. Na Moravu to nepřesáhlo ani náhodou, přesto vytrvale hlásali déšť na severovýchodě republiky.
Bohužel bydlíme v nějaké klimatické díře. Mockrát se stalo, že koukám na radar, jak se to k nám blíží...a před naším městysem nedaleko Ostravy se to zarazí a hezky nás to obejde, stočí se oblačnost na sever nebo jih, jako kdybysme byli obehnaní nějakou skleněnou stěnou. I když v Ostravě je boží dopuštění, u nás mnohdy ani ťuk.. Pokud u nás prší, musí déšť přijít od severu z Polska. Pokud jde od západu, vyprší se nad Vysočinou nebo Jeseníkama. Pokud z východu, tak to zachytí Jablunkovský průsmyk. Pokud z jihu, tak se vyprší nad Vsetínem a Frýdkem a my zas utřem.

Zatím bez slepic

hlásali na středu 60mm v bouřích, skutečnost byla 2mm za celý den.

Zatím bez slepic

Ládíku, Vy jste nejspíš můj soused. U nás totiž taky.

Zatím bez slepic

Ládik!!!
Jednou Rejpalka psala o Hradci nad Moravicí.
Měl jsem nějakou práci kousek vedle,Filipovice.
No tady také moc nenapršelo,šlo to od Olomouce,Mohelnice a mohelníčák to zarazil.

Zatím bez slepic

Bůh deště pláče nejen nad Mexikem.
Až se vrátí poutnice Greta na Mayfloweru III. s přehršlí rad a zkušeností, aj počasí se bude kát.

Zatím bez slepic

Snad její slzy uhasí i sibiřskou tajgu.
Zatím tam shořel les o rozloze nebožtíka Československa a bude hůř.
Popílek padá až v Antarktidě, v Mongolsku se dusí importní čeští převalští koňové, kvůli nimž se kupovala létadla a plakala státní cassa.

Já mám podezřele zaprášená rajčata. Kdoví, jestli už Putin neodklání kouř na šveštičky z našich zahrádek.
Už hoří i rašeliniště.

Zatím bez slepic

Zajímavé je, že žádní studenti neprotestují proti požáru sibiřské tajgy, kterým se dostane do vzduchu více CO2 než EU hodlá ušetřit v příští pětiletce. Chtěl bych vidět demonstraci, kde by studenti žádali českou vládu, aby vydala přísnou rezoluci, že odsuzuje vypouštění CO2 Putinem na Sibiři. A diplomaté by mohli vyjádřit znepokojení, pokud už by se neodhodlali k ostré protestní nótě!

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

" Chtěl bych vidět demonstraci, kde by studenti žádali českou vládu, aby vydala přísnou rezoluci, že odsuzuje vypouštění CO2 Putinem na Sibiři."

Neklesejte na mysli, na to dojde.

Zatím bez slepic

Hezky popořadě, teď se vyhlašují sankce za Skřípaliádu..
Jeden den Trump nabídne pomoc s požáry a druhý den - bác ho....

Další klima akce studentů a děcek od školky přijde s novou silou až začne školní rok....no a co pak udělají se sopkama, ty si taky drze klima nešetří na klimatickou nouzi nehledí a vypouští si bez limitů kde co a zhoršují vysoké ambice revolucionářů....

********
"Čtvrteční Trumpův exekutivní příkaz zakazuje podle listu The New York Times mezinárodním finančním institucím poskytovat Rusku půjčky nebo jinou pomoc. Stejný zákaz se vztahuje i na americké banky.
Prezident USA dekret podepsal den po telefonickém rozhovoru s kremelským šéfem Vladimirem Putinem, v němž Trump Rusku nabídl pomoc při hašení ničivých požárů na Sibiři. O sankcích podle dostupných informací nehovořili."
****************
Zdroj: https://globe24.cz/svet/69402-odplata-za-skripala-usa-rozsirily-sankce-…

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tajga si vybrala na hoření nevhodnou dobu. Jsou prázdniny.

Zatím bez slepic

Nějak jsem se sešla s Majkou, bez opisování.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zrovna si i říkám, kolik CO2 vyprodukuje takový jeden tanker s "plynem svobody" z USA a kolik nepřátelská trubka z Ruska...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, s tou klimatickou rovnovánou je to reálně jako s rovinou - vezmeš si na ni lupu a podíváš se z blízka - uvidíš hromadu ďůlků a vyvýšenin. Sedneš do rakety, země se ti hezky srovná téměř do hladka - jen se nám tak nějak zase zaoblila... Je to prostě jen o tom, jak malý či velký člověk je. Jak dlouho či krátce žije.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hráz se propadla, hrozí protržení. Obyvatelé malého anglického města se evakuují

dnes | Britská policie dnes nařídila evakuaci 6500 obyvatel městečka nedaleko Manchesteru kvůli obavám, že by se mohla protrhnout hráz místní vodní nádrže, poškozená po silném dešti. Městečko Whaley Bridge by podle zpravodajského webu BBC bylo při kolapsu hráze zaplaveno. Policie hrabství Derbyshire obyvatelům oznámila, že kvůli značnému ohrožení jejich životů musí svá obydlí okamžitě opustit. Technici mezitím začali z vodní nádrže Toddbrook Reservoir odčerpávat vodu. Část zdejší hráze, vybudované skoro před 200 lety, se propadla v důsledku několikadenního vytrvalého deště. Odborníci její stav vyhodnocují, zatímco policie ujišťuje, že pro případ jejího protržení existuje plán.

Zatím bez slepic

Ta vodní nádrž Todbrook reservoir je jen větší rybník, vždyť má jen asi 14,5 hektaru plochy. Takových rybníků v ČR je! Když začnou řízeně vypouštět vodu z rybníku a zablokují přítok, mají po starostech.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na Hlídacím psu tepou strany, co tepou klimaanarchysty:
https://hlidacipes.org/klima-jako-tema-pro-populisty-bereme-si-nasi-zem…
Výživná diskuze, v podstatě s převládajícím názorem podobným tomu, co se krystalizuje tady.

Zatím bez slepic