Společný nepřítel

Autor

Myslím, že jste všichni četlil Jiráska a jeho knihy o husitech. Velkolepé čtení opřené o Františka Palackého, který pro náš národ celé husitské hnutí znovu objevil. A protože doba byla taková, zdůrazňoval jeho český národnostní rozměr a odboj proti věčnému nepříteli Německu. Pak přišla První republika, která zase zdůrazňovala Husovy hodnoty mravní a to až do té míry, že vznikla církev Československá husitská a tenkrát patřila do ligy těch největších a nejvlivnějších. Poválečná doba komunistická zase zdůrazňovala rozměr sociální, stavěla na husitské komunitě a rovnosti před Bohem, neboli před zákonem. Dnešní doba nezdůrazňuje nic, protože hedonismus bohužel žádná odnož husitů nepraktikovala. Snad jedině Adamité, to by se dneska asi líbilo. 

Měli jste ale možnost někdy číst, jak husity vnímali doboví kronikáři? Přečtěte si kterýkoliv zahraniční dobový text o husitství a zjistíte, že doboví kronikáři v tom viděli především nepřehledný bordel. Zkusím to trochu ilustrovat: 

Jednak tu byl Zikmund z Boží vůle král, kterého sice u nás nikdo neuznával, ale přesto se stihl nechat těsně po bitvě na Vítkově korunovat a kdekoliv se v Evropě jednalo o konečném řešení husitské otázky, tak on tam posílal svoje lidi a ti vykřikovali, že země koruny české jsou jeho, ano je možné husáky pobít, ale statky a zboží patří Zikmundovi a nikomu jinému. 

Pak tu byl mladý Korybut - polák, který měl slušnou šanci stát se králem místo Zikmunda. Ten také kalil vodu jak to jen šlo a docela mu to i vydrželo. 

Pak tu byli přední čeští šlechtici ať už katoličtí nebo podobojí, kteří měli své vlastní vazby na zahraničí a ať byli na té či oné straně, nikdo nechtěl vracet zabavené církevní statky, které si "vzali do ochrany". Pak tu byla emancipovaná města, takřka samostatná bez královské vůle, bohatá z neodevzdaných královských poplatků držící si svoje vlastní vojska.

Byli tu husitčtí kondotiéři jako Jakoubek z Vřesovišť nebo Jan Kolda ze Žampachu, kteří dělali revoluci tak, aby z toho byl zisk. Byli dokonalou dobovou mafií s vymakanými únosy, výkupnými,  delikátními službami dle ceny a rizika. Byli tu šlechtici, kteří mysleli na dobu po revoluci a už spřádali, jak si to tu udělají pro sebe. Jeden z nich se právě v této době jen tak mimochodem stal nejbohatším šlechticem v zemi a pozdějším králem Jiřím z Poděbrad. 

Pak tu byli nezávislí vojevůdci Táboritů, Sirotků, Orebitů, drsňáci, kteří to mysleli vážně a válka u nich živila válku. Jiní hledali osobní pomstu jako Jan Královec, další se klidně nechali najmout do cizích služeb a dotáhli to až k Baltskému moři nebo obsadili kus Slovenska. 

Zvenku to byl totální bordel. Dost podobný tomu, co jsme viděli v uplynulých letech v Sýrii. Nikdo nevěděl kdo s kým proti komu. Vždycky to vypadalo, že se tam v  perou sami ďábli mezi sebou a postačí tam dostatečně organizovaně vpadnout a celá ta peleš lotrovská se musí propadnout do země. Stačí jen nepodcenit situaci, připravit se na nepřízeň přírody, zkoordinovat akce a nepočetné husitské houfy vyčerpané bratrovražedným bojem budou smeteny. 

A ono ne. Jakmile přišel nepřítel, všichni rázem zapomněli na spory a pro každého se našel zájem, proč společně křižáky zadupat do země. Ať už šlo o víru, vládu, kořist nebo výkupné. Navíc vůdci, kteří dokázali přežít v husitském chaosu, byli prostě dobří. Jejich výběr byl tvrdý a selekce veliká. Všeobecný bordel byl nejlepším cvičištěm, zpravidla mnohem horším, než pak byla třeba taková bitva u Domažlic. 

Z tohoto hlediska šlo i Lipan jen o jednu za dalších šarvátek ve které byla poražena jen jedna z mnoha stran - ta, která se nejméně chtěla domluvit. Církev zpátky majetek nedostala, Zikmund se sice snažil, ale moc mu toho taky nenechali. Vydělali na tom konstruktivní hejtmani a pak ti, kteří uměli přemýšlet dopředu. Prostě byl to bordel nad bordel, ale v tom bordelu se kromě blbin nacházely i dobré nápady a kromě fanatiků se tam pohybovaly i velmi konstruktivní mozky. A všichni dohromady měli výcvik o kterém se okolní Evropě ani nesnilo. 

Proč to všechno píšu... 

Někdy mívám pocit, že pro náš současný evropský bordel je to právě Trump, který je tím vnějším nepřítelem. Máme tu také nekonečné věroučné debaty o demokracii a migraci, která pomalu ale jistgě směřuje na ostří nože. Máme tu také nekonečný bordel hlasů, kdy rádoby jedna Unie mluví hlasy kariérních úředníků, komisí, šéfů národních vlád, brzy tu budeme mít i neuspořádané, ale bojovné houfy chudiny z německých a francouzských předměstí, zkrátka kvasí to a kvasí. Já vím, že migraci leckdo vnímá jako větší riziko, případně pak sultána Erdogana z Cařihradu, ale já osobně si myslím, že se nám to v Ojrópě bude lámat právě na USA a jejich prezidentovi. A zatím nás nahání do společného houfu... 

 Němci podepisují s Číňany obrovskou obchodní dohodu. Zkrátka do našeho bordelu nabíhá nový křižák a myslí si, že to bude snadné. Stačí jen zhurta kopnout do dveří a dostane co chce. Trump se ale asi přepočítá. Kromě Evropského bordelu existuje i ten světový a stále více má celý svět jedno společné - nesnáší Ameriku. To kvůli bombardování svateb drony, drancování přírodního bohatství, podpoře a nebo nepodpoře diktátorů, nevypočitatelnému chování, nedodržování vlastních pravidel, ale vynucování je po ostatních... a hádejte kdo je v našem světě tím obrazem hejtmana, který přemýšlí dopředu? 

A tak se Trumpovi stále více daří původně znesvářené strany dostat ke stolu, protože migrace je sice hezká věc, ale cla... to jsou prachy, prachy a prachy a tomu rozumí všichni. A Rusko... jo, je ještě na indexu, ale v porovnání s Trumpem je Putin vlastně naprosto konstruktivní státník a naše víra je mu ukradená. A představte si ten prostor od Lisabonu po Vladivostok nadupaný surovinami, plně na pevnině, kam žádná americká ani čínská letadlová loď nedopluje, k tomu německé špičkové technologie, francouzský koňak a sibiřské dřevo... A Trump dělá všechno pro to, aby tady v Evropě zapomněli na Krym i celou Ukrajinu a nějak se domluvili, protože ten americký magor to s těmi sankcemi a cly třeba fakt udělá. Navíc není tak silný jak vypadá - Írán ani Afghanistán si před ním na prdel nesedl. 

Trump možná jednou bude mít v Bruselu megasochu... jako ten, kdo sjednotil evropský bordel proti společnému nepříteli. Jen ještě musejí přijít Lipany, kde to bohužel odnesou ti, kteří dodnes Ameriku milují do statků a hrdel... Ale ubývá jich, ubývá. 

Teď to tak možná nevypadá, ale i tady v Evropě jsou lidi, kteří mají jiné názory a musejí osvědčit spoustu ctností, aby s tím nějak obstáli. I v Evropě jsou pořád ještě vědci a podnikatelé, kteří musejí být neuvěřitelně kreativní, aby v té záplavě bruselských předpisů nějak přežili. Dokonce tu máme i politiky, kteří ustojí brutální tlak médií i neziskovek.  a pořád je nás půl miliardy... mezi tím je fůra šikovných lidí, kteří brzy dostanou příležitost, protože nic tak nerovná spory, jako společný nepřítel. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

a hned z rána.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

uz som to tu pisal a preto to opakujem.
Trump rozjebal co sa dalo...a pred volbami sa bude snazit to davat dohromady. Bude statotvorny.
Vsimnite si, ako vyjebal s Talibanom.
Rok sa s nimi dohaduju, ofiko jednaju, zmluvu koriguju.
A ked uz je takmer ruka v rukave... staci akakolvek zamienka a :D vsetko je inak. Plusminusautobus Trumpovi niekto posepol, ze to nie je dobry napad si potriasat pac s fuzatymi mudzahedinmi. V prvom volebnom obdobi ide o znovuzvolenie. V druhom volebnom obdobi si uz Trump bude robit co uzna za vhodne. (A co mu dovolia :D) Tu je to viacmenej jasne.

Skor zaujimavejsie je to v brexitovej Britanii. Ja obcas ani neverim tomu co pocujem v radiu, ako velmi si seru do vlastneho hniezda ti hrdi briti. A ked uz aj v GB je referendum v podstate vyhadzovanie penazi, lebo politici o inom tocia :D - tak potom tento institut mozu rovno zrusit :D :D :D

Zatím bez slepic

Otázka je jestli je pravda co slyšíš v oněch médiích o těch lidech. Já slyšel např. o Trumpovy jakej je to blb, že chce koupit Gónsko, ale když se pak podívám sám co na tom je, pak se dozvím, že to je již třetí obchodní nabítka od USA a 4 týkající se ostrovů pod kubou skončila podpisem smlouvy z dánskem a prodejem těch ostrovů :D

Takže smát se je zdravé, ale smát se Trumpovy nad informacema co máš z ČT apod. lumenů s emůže vrátit a můžeš si říkat "já tomu věřil" a smál se...

Je to podobné, jako když slyším, jak měla CIA někoho přímo u Putina, ale vyšetřování, kdy četli hlášení agentů nepotvrdilo nic s toho co CNN řekla, že měl onen agent všechno říci ;) :D Já bych tolik nevěřil jako ty...

Zatím bez slepic

Zvedavec.
Naprosto souhlasím s tím portfoliem Trumpa před volbami.
Dumal jsem chvíli,proč se tak opřel Vidlák do Trumpa a vyšlo mne přesně to.
Trump rozkopal kde co S.Koreji vypověděl smlouvu s Iránem,vypověděl raketovou smlouvu s Ruskem.Kope do EU,do NATO,teď snad nadějnou smlouvu s Talibanem ,ten atentát přišel jako na zavolanou,tu smlouvu,by stejně nikdo nedodržoval,USA se nechce stáhnout z Afghánistánu.S Čínou se snáží něco stlouct,ale uškodí oběma stranám.Takže ,můžeme jen čekat,kdy začne tvrdit,že chce dát všechno do pořádku,ale že jsou všichni proti němu,proti USA,pokud se někdo nepodvolí,USA s tím musí zatočit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Něco Vám hnulo žlučí,takhle se pustit do Trumpa.
Sice jsem to chtěl napsat včera,jak napsal Homer o sadu a zahradníkovi,já napsal něco o kozlovi a chtěl jsem napsat Trump.
Bohužel,zatím má na Evropu Trimp páky.USA jsou na tom dost špatně,tak Trump kope na všechny strany.Ten bordel zapříčiňují slouhové USA a že jich je.

Zatím bez slepic

A má to doma sakra těžké. To určuje jeho politiku i navenek.
Především musíme ocenit, že si nezačal žádnou novou válku, a ty, co zdědil se snaží udržet na uzdě.

S Clintonovou by to vypadalo jinak. To už bychom se třepali, kdy to mezi Ukrajinou a Ruskem začne.

Zatím bez slepic

Už bychom se netřepali kdy to začne, už by to dávno začalo. Jinak souhlas s tím, že díky Doníkovi nezačala žádná nová válka.To, že jak napsal tuším zemědělec jde především o znovuzvolení a pak se uvidí je jasné, první mandát byl pro Doníka velkým bojem proti bažině, bude-li zvolen podruhé pak teprve zjistíme kdo je Trump.

Zatím bez slepic

Tam už bylo všechno připravené, jen to spustit. Je obdivuhodné, že to Trump ustál.

Zatím bez slepic

Aby pak o něm nepsali za 50 let stejně škaredé věci jak o Kennedym, který taky ustál jestřáby až tolik, že ho odpráskli, holt tehdá byli lidi tvrdší a řešili problémy rychle a efektivně :)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dobovi kronikari v cizine - byli vsichni nepratele. Neco jako CNN BBC a CT dohromady.

Cizinci (nemci) proti cechum, verni katolici proti kacirum, prislusnici vladnouci tridy proti lidu.

Kroniky co rikaly neco jineho byly vyrazeny (vis ty zakazane knihy z F.L. Veka - fake news sirici weby sve doby.)

------------------

PS dnes jsem videl v centru podivnou skupinku 7 snedych mladiku. Dva nesli velkou tasku, jeden vedl velkou tasku. Ostatni meli jen male batuzky. Jelikoz jsem se vcera dival na dokument o 11 zari nemel jsem z nich dobry pocit.

Zatím bez slepic

Tady není nic tak dobře pojištěné jako dvě věže, aby stalo za to nechat si to zbourat.

Zatím bez slepic

In reply to by Aldo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Doufejme.

Zatím bez slepic

In reply to by Aldo (neověřeno)

Trvalý odkaz

"... jako dvě věže PLNÝ AZBESTU, který by stálo za to..." To jen tak mimochodem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Evropa od Lisabonu po Vladivostok, by nebylo špatné. Nepřemožitelná velmoc. Pro nás by to bylo asi dobře.

To je černý sen pro USA.

Proto Ukrajina. Proto u nás ta inscenovaná protiruská hysterie. Proto projekt mezimoří s Poláky v čele.

Pokud by se to mělo realizovat, musí se vykopat z pozic 5.kolona.

Zatím bez slepic

Evropa od Lisabonu po Vladivostok. Suroviny na staletí, dostatek zemědělské půdy, západní technologie, ruské kosmické a vojenské + evropské peníze. Ač se to dnes, po protiruských kampaních nezdá, antika, osvícenství, průmyslová revoluce, náboženství, tisíciletý společný vývoj dnešních evropských zemí a národů - máme k sobě přes všechny rozdíly mentálně blíž než k jakýmkoliv neevropanům, včetně američanů. Jeden ekonomický blok, jeden trh, jedna křesťanská civilizace z antických kořenů.

A v budoucnu možná spolupráce či částečná integrace i s Indií nebo Čínou, možná ekonomická expanze jinam, nedejbože i do Latinské Ameriky, navzdory Monroeově doktríně...

Z HLEDISKA GEOPOLITIKY ZÁSADNÍ HROZBA PRO US VLÁDNOUCÍ FINANČNÍ ELITU.

Kdyby se to realizovalo, USA, bez možnosti další expanze na svém kontinentu (anexe Kanady by moc nepomohla) by navždy byly druhořadá mocnost.

Proto rozbití Jugoslávie, barevné revoluce, podpora ve volbách určitým stranám zpoza oceánu, proto Majdan. Proto politické neziskovky, politici, u nás např. Langšáglová, duo Kovářů, teplý Janda, Kartouz, Pánek, Minář.. i Havel, překovaný po první návštěvě USA z pacifisty, co chce rozpustit vojenské bloky na militaristu, velebící NATO a píšícího pod mainstreamovým simulákrem humanisty zvací dopis na invazi pro USA a NATO do Íránu (fakt).

USA by přišly o ekonomické a vojenské vedení a tedy i o zisky z kolonií. Proto musí rozeštvávat a škodit. Aby se někde nespojili. Nebo ekonomicky moc nevyrostli.
Římská taktika, rozděl a panuj.

Řím dojel na to, že zisky z podmaněných zemí nestačily na jejich ochranu před barbary. Jak se to stalo? Náklady převážily zisky.
Stalo se tak proto, že hlasování v Senátu bylo o tom, kdo víc dá. Senátorem se stal ten, kdo měl přátele, byl s někým spřízněný a hlavně měl peníze. Schopnosti nerozhodovaly.
Tak to bylo od nejvyšší po nejnižší úroveň řízení. Vzniklo to postupně. Po vypuzení králů Řím se stal republikou, zrušil výsady dědičné oligarchie a reformoval státní správu, vojsko na demokratickém principu. Správci věcí veřejných a vojevůdci byli vybírání demokraticky, podle schopností. To umožnilo Římu zpočátku přežít. To dalo státu občanský etos. Lidé dělali pro svůj stát sbírky, šli na vojnu, angažovali se veřejně, bez ohledu na bezprostřední zisk. Právě to umožnilo státu nejdříve přežít, postupně efektivnější řízení a nakládání se zdroji než u sousedů, umožnilo expanzi vně.

Postupem času, po vzniku císařství, vznikla znovu dědičná oligarchie. Tentokrát na finančním základu. Úřady se staly dědičnými pro pár spřízněných rodin. Vojevůdci se mohli stát i neschopní. (krásný příklad, jeden z prvních průserářů P Q Varus)
Docházelo k "odklánění" státních zdrojů těmito lidmi, kryjícími se navzájem.
K "tunelování" prostředků na armádu až po celé provincie jejich správci.
Za druhé, tato nová oligarchie si za své peníze kupovala "zákony na míru". Třeba stát stavěl silnice, přehrady, přístavy tam, kde to nebyl jeho zájem, ale jejich. Že si koupili monopol na obchod s určitou komoditou. Monopol ve výrobě. A SAMOZŘEJMĚ, částečné nebo i plné, osvobození z platby daní. Pro nejbohatší. Stát financovala hlavně střední třída, která ovšem mizela, sociální rozdíly se prohlubovaly.
Tyto zdroje pak citelně chyběly státu.

S rozkladem občanské společnosti se pak nikomu nechtělo ani ve smrtelném ohrožení dát nezištně státu prostředky, ani bojovat.
Ti nejbohatší si mysleli do poslední chvíle, že to nějak zmáknou. Protože služba v armádě už nebyla dávno občanská povinnost a čest, ti chudí neměli proč, bránit majetky bohatých.
Úřady, civilní i vojenské, nebyly udělovány podle schopností, ale podle výše konta (prostředky se musely vrátit a ještě generovat zisk) a schopnosti intrikovat. V posledním období západní říše se náhodou objevili dva geniální diplomaté a vojevůdci, Stilicho a Aetius, kteří prodloužili trvání říše, která byla v úpadku. Nedočkali se ocenění, oba byli popraveni díky intrikám závistivých dvořanů. Přesto, že barbaři stát už bezprostředně ohrožovali.

Občanům bylo zakazováno nosit zbraně a vojenský výcvik. Za republiky to bylo naopak. I u barbarů to bylo naopak. Proto po místním zhroucení římské moci v době úpadku, vždy následovalo plenění a vraždění od barbarů, kdežto za republiky byli vycvičeni v boji všichni a nedali by se tak snadno.
________

Podobn
Na území Říma bylo dovoleno se usazovat barbarům, kteří sloužili jako foederati ve vojsku. Přes vizionářské hlasy, že to v budoucnu bude znamenat konec Říma. Za vojenskou pomoc získávali území. ( Jako za válku v Sýrii islámský stát nebo za pomoc při rozbití Jugoslávie muslimští Albánci, apod)

A je zajímavé, že v době stagnace a úpadku se objevovalo hodně nových sekt, masově se rozšířila komerční prostituce, všemožné sexuální úchylky, působily zlodějské rodinné klany, stát potlačoval fake news.

Římu stejně nakonec vyrostl na Západu i na Východu nepřítel. USA v 90 tých letech podcenily polozhroucené Rusko, předurčené k rozpadu, které obnovilo kontrolu země a regenerovalo. Stejně už měly ruské nerostné bohatství v kapse. A pak přišel místní Arminius. Jako on, předtím žil na území svého pozdějšího soupeře a zná jeho jednání. Vyrostla Čína, chovala se pasivně, neupozorňovala na sebe, dokud to nebylo nutné. A tyto země se, ohroženy Západem, sblížily. Trubky s ropou a plynem, co měly vést do Evropy, vedou dnes do Číny. Indie, Írán a dokonce i Turecko a další, se přestávají USA, vyčerpaných válkami po světě a uplácením"spojenců", bát.

Jde o to, že zisky že závislých území, z těžby surovin, odebírání vojenské produkce apod. plynou do soukromých kapes US oligarchů, ne do státní pokladny. A chudina, i když je vzdělání, zdravotnictví apod privatizované nebo osekané, stát netáhne. A US oligarchové si za své peníze vymohli nízké nebo žádné daně... a do své země je nedají, ani když "barbaři budou před branami". Přitom pozice USA byla např v 60 letech neotřesitelná.
Ostatně, zdá se, že US ústup ze slávy je nejméně stejně rychlý nebo rychlejší jako kdysi jiné svetuvládné velmoci.

Zatím bez slepic

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

lidem byla předhazována náhradní témata. Chléb a hry, aby se jejich myšlenky přesunuly směrem od oligarchů. Nutná investice....

Závěrem
K čemu to vede, jsou nějaké dílčí pararely, zákonitosti, ze vzestupu třeba Říma, USA, Pruska nebo i Ruska?

usazování barbarů na území států? (dnes dokonce bez vyžadování protislužby)

Snižování až rušení daní bohatým, následující mizení střední třídy?
( u nás nejvíc za Kalouska)

Parazitace na zdrojích státu několika (řádově desítkami) rodinami? Státní úřady, neziskovky

Tunelování a odklánění? Vydávání soukromých zájmů za veřejné?

Zrušení všeobecné vojenské služby a snahy o odzbrojení obyvatelstva? (Nelze např. nevzpomenout bleskové dobytí romanizované Hispánie Araby po jediné bitvě, kterou Vizigóti projeli nebo rychlý zánik romanizovaného keltského obyvatelstva v Evropě po pádu Západořímské říše.)

Ve státní správě na nejvyšších místech lidé díky intrikám, ne schopnostem?

Proč musíme odebírat US vojenskou techniku?

Proč se bojuje proti " fake news"?

Proč se ze zahraničí financují politické neziskovky?
_________________
Pokud je nějaká podobnost, nemusí být náhodná....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Spojenectví a přátelství byla vždycky složitá, tehdy i dnes.
Spencerová (dnes):
-Když Trump před dvěma lety přijal v Bílém domě ruského ministra zahraničí Lavrova s tehdejším ambasadorem Kisljakem, CIA prý raději okamžitě z Moskvy stáhla svého elitního agenta, neb se bála, že ho Trump vyzradí… v Moskvě tuto zvěst odmávli jako nesmysl, nicméně ruská média spekulují, že je řeč o Olegu Smolenkovovi, který pracoval v úřadu ruského prezidenta a pak rychle s rodinou odjel na dovolenou do Černé Hory a už se nikdy neukázal… nyní prý vlastní skoro milionový dům ve Virginii…

→ ačkoli to nesouvisí, tak Putin vyhodil na třicítku generálů a plukovníků z různých bezpečnostních složek…

Zatím bez slepic

Blisty jsou sice nepříliš spolehlivý pramen, ale tady je odkaz na americký originál zprávy:
https://blisty.cz/art/96912-usa-stahly-sveho-vysokeho-spiona-z-ruska-z-…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Poslechněte si co o nich říká Schwarzenberg. Obrazoborci a lapkové. A nejen on, říkali to i jeho předkové a dokonce v českém Sněmu. Jenže to je český rybníček viděný z Řípu, jak psal Robejšek. To už takový nebožtík Ferdinand Seibt, který až tak Čechům nefandil napsal, že bychom měli být hrdi na to, že Češi odolali čtyřem křížovým výpravám. Tak a teď co je lepší? Podle Antonína Matějíčka bylo před husitskou revolucí v chrámu sv. Víta 70 oltářů, každý s vlastním gotickým obrazem. A to byl chrám méně než poloviční proti dnešku. Jen těch 70 obrázků z jednoho kostela by dalo na stejnou výstavu, jakou dnes představuje expozice NG v Anežském klášteře. Po husitech toho nejvíc zbylo na jihu Čech, protože tam to držel pevnou rukou katolík Oldřich z Rožmberka. Jinak nic moc. Takže obrazoborci. Jenže Češi by měli být na ně hrdí, říká nám německý historik. Jakkoliv obrazoborce nemám rád, souhlasím se Seibtem.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chrám sv. Víta je na sever od Vltavy. Vsechno tam vydrancovali Svedove. Ty obrazy by tam stejne uz nebyli.

Schwarzenberg je z rodiny nemeckych okupantu, nic jinyho rikat nebude.

Zatím bez slepic

teda na zapad - ale na ty strane co byla vydrancovana svedy

Zatím bez slepic

A na jih! On je od Vltavy i na jih ;) Jedna zatáčka a hned je v tom bordel :D

Zatím bez slepic

Otec toho okupanta se v devětatřicátým veřejně hlásil k české národnosti.

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

A tim se vymazala cela Doba Temna. Stejna magie, jako kdyz se stalinisti a trockisti dali na disidentovani, a byli z nich vlastne skoro antikomunisti.

Jo a ten jeho pribuznej co po nem dedil a co mel pry vlastni koncentrak, ten to mel jak presne s obcanstvim? Upresnete nam ty fake news.

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

První Schwarzenberg, jenž zasáhl do českých dějin, se jmenoval Erkinger ze Seinsheimu, který zakoupil hrad Schwarzenberg, a po­dle něj si upravil i rodový predikát. V letech 1420 až 1421 se účastnil válečné výpravy proti husitům, díky čemuž i mnohým půjčkám získal od krále Zikmunda Lucemburského zástavou města Žatec, Kadaň a Beroun. Trvale zakotvil rod v Čechách až po třicetileté válce.
V roce 2002 obcházel Schwarzenberg nařízení pro ochranu před kontaminací karcinogenní malachitovou zelení (prostředku na ochranu před plísní), podle kterého nebylo možné prodávat ryby z jeho rybníků, dokud neprojdou laboratorními testy, a ryby za několik milionů korun prodal nově zřízené firmě pod vedením dosavadního správce, na kterou se už onen zákaz nevztahoval.

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

komu patřil tolik známý koncentrační tábor v Letech?

Zatím bez slepic

In reply to by L.C. (z Kosy) (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takovou pitomost že koncentrák patřil Schwanzenbergovi může napsat jenom pitomec.
Tábor provozoval protektorát 4echy a Morava.

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prosadili Schwarzenberkové koncentrák?

Podle dochovaných dokumentů byli vězni z koncentračního tábora u obce Lety u Písku za války využíváni k pracím na panství šlechtického rodu Schwarzenbergů. Nedaleko této jihočeské obce vznikl v roce 1942 na popud protektorátní vlády sběrný tábor pro Romy. Už o dva roky dříve byl ovšem ve stejném místě zřízen kárný pracovní tábor, určený rovněž pro ~cikánské rodiny a potulné osoby práce se štítící~.

/PRAHA, TŘEBOŇ, LETY/ ~Oficiálně byl v Letech u Písku kárný tábor a vznikl na základě nařízení československé vlády ještě před obsazením naší republiky Němci,~ uvedl deníku Super zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Pozdější ~koncentrák~ pro Romy vznikl podle něj na pozemcích, které sousedily či částečně zasahovaly do schwarzenberského panství. To bylo tehdy (v roce 1939) velmi zničené. Podle dokumentů ze Státního oblastního archivu v Třeboni zasáhla totiž v té době republiku silná bouře, která zničila především lesy. A právě jejich likvidace mohla být, podle zjištění deníku Super, prvním podnětem k výstavbě pozdějšího sběrného tábora pro Romy.

Dělníci za babku!

K odklízení polomů potřeboval otec Karla Schwarzenberga, Karel VI. ze Schwarzenberga, co nejvýhodnější pracovní sílu. ~Lidé byli do tábora najímáni na odklízení polomů,~ potvrdil deníku Super nejmenovaný historik, podle něhož vládní výnos z 2. března 1939, kdy kabinet předsedy vlády Rudolfa Berana schválil zřízení kárných pracovních táborů, mohl být Schwarzenberkům jen ku prospěchu. ~Do tábora přicházeli zejména cikáni či potulní lidé, které bylo nutné dle vládního výnosu převychovat. Nebylo tudíž potřeba jim ani platit,~ vysvětlil historik a dodal: ~Pro Schwarzenberga byli tito lidé levnou a výhodnou pracovní sílou. V souvislosti se vznikem tábora se proto hovoří, že se Karel VI. Schwarzenberg o jeho vznik přímo zasadil.~

Šlechta se brání

Kníže Karel VII. Schwarzenberg, syn Karla VI. a někdejší kancléř prezidenta republiky, však tuto skutečnost odmítá: ~Schwarzenberský majetek orlické větve byl v období existence sběrného cikánského tábora pod nucenou správou, kterou na něj uvalil místoprotektor Rainhard Heydrich. S táborem nemá náš rod tudíž nic společného. Karel VI. Schwarzenberg byl s rodinou vykázán do Čimelic a na Orlík vůbec nesměl.~ Nic společného prý nemá věhlasný šlechtický rod podle bývalého kancléře ani s tábory založenými před ~koncentrákem~ pro Romy. ~Tábor byl vybudován na obecních pozemcích, které sousedí se schwarzenberskými,~ brání se kníže.

Doložená minulost

Dochované dokumenty však hovoří jinak než kníže. ~Lokalita nedaleko jihočeské obce Lety byla vybrána proto, že se zde už v tu dobu nacházel dělnický ubytovací tábor sestávající se z padesáti stavebních buněk... Dělníci pracovali mimo jiné na odklízení polomů,~ stojí například v jednom z nich. V dalším, vyňatém z jihočeského sborníku historického, pak historie ~koncentráku~ pro Romy pokračuje. ~Kárný pracovní tábor byl postaven z padesáti baráčků... Podle směrnic pro hospodářskou službu v táborech mělo se mimo jiné používati vězňů při zpracování polomů v okolních lesích.~ Kdo dal tedy vzniknout původnímu pracovnímu táboru, když Schwarzenberkové, kteří kolem měli své panství, spojitost s výstavbou ~koncentráku~ odmítají? Podle dochovaných dokumentů byli dělníci-vězni z tábora využíváni mimo jiné i na odklízení polomů v lesích, které patřily šlechtickému rodu. Schwarzenberkové by se tak po nově odhalených skutečnostech z historie mohli dostat do potíží kvůli majetku, který jim byl vrácen v restituci. Podle Benešových dekretů by totiž neměl být vrácen majetek lidem, kteří spolupracovali s nacisty.

Fakta o táboře Romů

První opatření k pronásledování Cikánů připravila vláda Česko-slovenské republiky po obsazení českého a moravského pohraničí wehrmachtem.

Tehdejší předseda vlády Rudolf Beran se 6. února 1939 obrátil na ministra obrany a ministra veřejných prací s žádostí, aby zvážili zřízení pracovních táborů pro ~cikánské rodiny a další potulné osoby.~

Nařízení vlády ke zřízení kárných pracovních táborů schválil Beranův kabinet 2. března 1939.

Ještě téhož roku se začalo pro záměr hledat vhodné místo. Mimo jiné lokality byla podle existujících dokumentů vybrána i oblast nedaleko obce Lety u Písku, kde se už v té době nacházel dělnický ubytovací tábor.

17. února 1942 byla na majetek Schwarzenberků - orlické větve - uvalena nucená okupační správa.

S platností od 1. srpna 1942 byly zřízeny cikánské tábory, jejichž účelem bylo podle ministerského výnosu vyloučit Cikány, cikánské míšence a osoby potulující se, ze společnosti a převychovat je k práci.

~Koncentrák~ pro Romy existoval do května 1943

Prošlo jím zhruba 1300 mužů, žen a dětí.

Jejich památku a děsivé události dnes připomínají haly na chov vepřů. Prasečák byl nedaleko obce Lety postavený v roce 1974 a i přes značné protesty zřejmě nikdy nezmizí!

Datum vydání: 12.9.2001

http://slidil.cz/super/clanek.php?id=7006

PS: jak vy tak tak presne vite jak to presne bylo? Studoval jste si dokumenty samostatne nebo jste byla nejaka skupina historiku?

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tato informace je v knize "Bouře/Tábor smrti v Letech od P. Polansky.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

~Lidé byli do tábora najímáni na odklízení polomů,~
Do koncrntráku byli najímáni lidé?

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Doporučuji přečíst si začátek textu ještě jednou.
Mmj. již jednou jsem zde psala, že tchán byl zadržen v listopadu 39, trest smrti dostal v lednu 40 a ven se dostal na jaře 45. Na otázku, jak se mu podařilo přežít, odpověděl, že měl štěstí, a to i proto, že ho dávali "jen" do lágrů a nedostal se do koncentráku. Přeberte si to, jak chcete.

Zatím bez slepic

Myslím, že Chrám sv. Víta vydrancovali místní protestanti před 30-letou válkou.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

A kdopak myslíte, že vydrancoval svatého Víta jako první? No samozřejmě Zikmund po své korunovaci 28.7.1420, aby měl na výplatu žoldu křižákům :D Pročpak se asi neobnovily kláštery, které drancovala každá středověká armáda (viz Zbraslavská kronika)? Protože jejich statky rozdal Zikmund svým věrným místo žoldu :)

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kalvíni, přišlí do Čech s Fridrichem Falckým.

Zatím bez slepic

Nevydrancovali (tedy vyloupili), ale "pouze" upravili dle svých obrazoboreckých představ. To je rozdíl.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na posledním zasedaní G7 řekl Trump, že žádný světový problém nelze řešit bez Ruska. Parta G7, skupina nejzadluženějších zemí světa už pochopila, že chtít po Rusku, aby "změnilo své chování", je iluze. Ještě před 20ti lety psal prorok Brzezinski, že s Ruskem už není nutné počítat. Dnes USák ví, že hlavním soupeřem bude Čínská lidová republika a začíná si předcházet Rusko. Trump na Rusko v poslední době prakticky vážně neútočí.
Jenže Putin ví, že Západ s ním bude vážně jednat, jenom pokud bude Rusko silné a to může být pouze jako strategický partner Číny. Západ Putina už násobně krát podvedl a zklamal. Takže Putin bude partnerství s Čínou jen posilovat. A s EU bude stále víc obchodovat, ale do NATO určitě nevleze.
Legrační je jak von der Leyen, říká, že Nord Stream II. učiní EU závislou na Rusku, ale současně Merkel ruší v Německu jaderky i elektrárny na uhlí. Putin si musí mnout ruce, jak jsou ti Germáni blbí.

Zatím bez slepic

Pro USA už je pozdě, svůj boj prohrály ve chvíli, kdy korporace převedly výrobu z USA do Číny. Trump se sice snaží dostat výrobu do USA zpátky, ale to se nepovede. USA čeká v lepším případě stagnace, v horším úpadek. Rusku a Číně stačí nedělat nic, jen nereagovat na provokace a vydržet dost dlouho. USA čeká osud Velké Británie. kdysi měla impérium, dnes je to druhořadá velmoc, která stále sní svůj sen o světovládě. To obyvatelé území ČR takové sny nikdy nespřádali, proto nemohou být zklamáni. To jen pár blouznivců sní vlhké sny o dějinné úloze v Evropě, a jak musíme být v centru dění. Nemusíme, stejně se na náš názor nikdo ptát nebude.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Snaží se dostat výrobu zpět, ale nějak mu to nejde. Sice někdo z Číny již odešel, ale jako novou destinaci si vybral Vietnam.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

No ano, firmy odešly z USA kvůli podmínkám na místním trhu (drahá pracovní síla) a zpět se nevrátí. USA by měly šanci jen s robotizací, ale i v té je brzy předběhnou Číňané. Nestane se zase nic tak hrozného, USA se jen stanou jednou z mnoha bývalých velmocí. Pokud nespustí válku, ve které spolu s nimi zahynou všichni.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Filantropové chtějí mír.
Soros a Kochovci začínají financovat nový tthank Quincyho institut pro zodpovědné státnictví. Americký prezident John Quincy Adams v 1821 prohlásil, že Spojené státy by "nešly do zahraniči při hledání příšer, které je třeba zničit. Dávají přednost svobodě a nezávislosti pro všechny. Chrání a vedou jen sebe."
Institut se má stát centrem analýzy zahraniční politiky ve Washingtonu. Chce podporovat světonázor založený na diplomacii a zdrženlivosti, a ne na hrozbách, sankcích a bombových útocích, tedy zahraniční politiku založenou na principu "žij a nechej žít".
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/finance-usa-valka-mir-diplomacie…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

K Trumpovi - Karel Dolejší si zakouřil a dal se do toho:
https://blisty.cz/art/96910-ceska-nereakce-na-strategicke-dusledky-trum…
Už podle tohoto hysterického výpotku lze usuzovat, že Trump je i s chaosem, který vnesl do světového neřádu, zřejmě pro nás lepší varianta než Clintonová - za ní by to jelo po namazaných kolečkách jak po másle.

Zatím bez slepic

Co napsat?

Přečetl jsem a když pominu, že se začalo opevnovat až v roce 1935, kdy se naplanoval cele opevneni a stacila postavit jedna pevnustka, ted ysupermani za pvni republiky, tak naznacuje, ze kdyby existovalo, ze se ubranime :D Ani čarku, že v Mnichove zaznelo "kdyz nepodstoupite sudety, vyhlasi vam valku francie i britanie po boku nemecka", tedy krome Polska a Madarska, ktere to slibilo uz predtim :D

Takovej marsal co chybi v kazde armade, kdyz se planuje utok ;)

Zatím bez slepic

Pokud pominu značnou nesrozumitelnost Vašeho příspěvku, mám dvě faktické připomínky: První opevnění vzniklo v Bratislavě již v roce 1933. Hlavním úkolem pohraničního opevnění bylo zajištění mobilizace, což splnilo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No, nevím, nevím. Kdo na posledním koncilu G7 nejvíc ostrakizoval Rusko (Putina)? Většina evropských předáků. Trump byl s požadavkem příště pozvat i Putina osamocen.
Uvidíme jestli bude Trump znovu zvolen. Pokud ano, tak ztratí všechny zábrany a s Putinem se určitě nějak dohodne...

Zatím bez slepic

In reply to by Porthos (neověřeno)

Trvalý odkaz

A Macron se sešel s Putinem, prohlásil, že Evropa by se měla snažit o dialog s Ruskem či něco v tom smyslu a už je oficiálně potvrzena jeho účast na oslavách dne vítězství v Moskvě 2020.
Zeman taky avizoval, že tam dorazí. Jsem zvědavá jak si s tím poradí naše opozice a její sdělovadla.
Mám za to, že Trump versus jeho oponenti se má tak jako Zeman versus ti naši.
Lavíruje a rámci možného se snaží o kompromisy.

Zatím bez slepic

To az se dozvi na prazskem magistrate, to bude mit Makrela co vysvetlovat.

Zatím bez slepic

Tak mu to furt nevyčítejte, já vím, že ho máte míň rád než aktivní makrelu, které se už zešikmují oči.

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi, říkali staří latiníci.
Co je dovoleno makrelám, není dovoleno starému ještěrovi, řikáme my.

(Všichni v Noře vám prej držej palce a věřej, že po Vaší inauguraci na trůně českých králů a německých císařů nasadíte kyvadlovou diplomacii a už během svého prvního volebního období budete v Číně nejmíň čtyřiadvacetkrát. Alespoň Jáchym to tak řikal.)

Zatím bez slepic

nějak jsem si nevšimla, že by Zeman ve vztahu k oponentům lavíroval a v rámci možného se snažil o kompromisy.

Zatím bez slepic