Společný nepřítel

Autor

Myslím, že jste všichni četlil Jiráska a jeho knihy o husitech. Velkolepé čtení opřené o Františka Palackého, který pro náš národ celé husitské hnutí znovu objevil. A protože doba byla taková, zdůrazňoval jeho český národnostní rozměr a odboj proti věčnému nepříteli Německu. Pak přišla První republika, která zase zdůrazňovala Husovy hodnoty mravní a to až do té míry, že vznikla církev Československá husitská a tenkrát patřila do ligy těch největších a nejvlivnějších. Poválečná doba komunistická zase zdůrazňovala rozměr sociální, stavěla na husitské komunitě a rovnosti před Bohem, neboli před zákonem. Dnešní doba nezdůrazňuje nic, protože hedonismus bohužel žádná odnož husitů nepraktikovala. Snad jedině Adamité, to by se dneska asi líbilo. 

Měli jste ale možnost někdy číst, jak husity vnímali doboví kronikáři? Přečtěte si kterýkoliv zahraniční dobový text o husitství a zjistíte, že doboví kronikáři v tom viděli především nepřehledný bordel. Zkusím to trochu ilustrovat: 

Jednak tu byl Zikmund z Boží vůle král, kterého sice u nás nikdo neuznával, ale přesto se stihl nechat těsně po bitvě na Vítkově korunovat a kdekoliv se v Evropě jednalo o konečném řešení husitské otázky, tak on tam posílal svoje lidi a ti vykřikovali, že země koruny české jsou jeho, ano je možné husáky pobít, ale statky a zboží patří Zikmundovi a nikomu jinému. 

Pak tu byl mladý Korybut - polák, který měl slušnou šanci stát se králem místo Zikmunda. Ten také kalil vodu jak to jen šlo a docela mu to i vydrželo. 

Pak tu byli přední čeští šlechtici ať už katoličtí nebo podobojí, kteří měli své vlastní vazby na zahraničí a ať byli na té či oné straně, nikdo nechtěl vracet zabavené církevní statky, které si "vzali do ochrany". Pak tu byla emancipovaná města, takřka samostatná bez královské vůle, bohatá z neodevzdaných královských poplatků držící si svoje vlastní vojska.

Byli tu husitčtí kondotiéři jako Jakoubek z Vřesovišť nebo Jan Kolda ze Žampachu, kteří dělali revoluci tak, aby z toho byl zisk. Byli dokonalou dobovou mafií s vymakanými únosy, výkupnými,  delikátními službami dle ceny a rizika. Byli tu šlechtici, kteří mysleli na dobu po revoluci a už spřádali, jak si to tu udělají pro sebe. Jeden z nich se právě v této době jen tak mimochodem stal nejbohatším šlechticem v zemi a pozdějším králem Jiřím z Poděbrad. 

Pak tu byli nezávislí vojevůdci Táboritů, Sirotků, Orebitů, drsňáci, kteří to mysleli vážně a válka u nich živila válku. Jiní hledali osobní pomstu jako Jan Královec, další se klidně nechali najmout do cizích služeb a dotáhli to až k Baltskému moři nebo obsadili kus Slovenska. 

Zvenku to byl totální bordel. Dost podobný tomu, co jsme viděli v uplynulých letech v Sýrii. Nikdo nevěděl kdo s kým proti komu. Vždycky to vypadalo, že se tam v  perou sami ďábli mezi sebou a postačí tam dostatečně organizovaně vpadnout a celá ta peleš lotrovská se musí propadnout do země. Stačí jen nepodcenit situaci, připravit se na nepřízeň přírody, zkoordinovat akce a nepočetné husitské houfy vyčerpané bratrovražedným bojem budou smeteny. 

A ono ne. Jakmile přišel nepřítel, všichni rázem zapomněli na spory a pro každého se našel zájem, proč společně křižáky zadupat do země. Ať už šlo o víru, vládu, kořist nebo výkupné. Navíc vůdci, kteří dokázali přežít v husitském chaosu, byli prostě dobří. Jejich výběr byl tvrdý a selekce veliká. Všeobecný bordel byl nejlepším cvičištěm, zpravidla mnohem horším, než pak byla třeba taková bitva u Domažlic. 

Z tohoto hlediska šlo i Lipan jen o jednu za dalších šarvátek ve které byla poražena jen jedna z mnoha stran - ta, která se nejméně chtěla domluvit. Církev zpátky majetek nedostala, Zikmund se sice snažil, ale moc mu toho taky nenechali. Vydělali na tom konstruktivní hejtmani a pak ti, kteří uměli přemýšlet dopředu. Prostě byl to bordel nad bordel, ale v tom bordelu se kromě blbin nacházely i dobré nápady a kromě fanatiků se tam pohybovaly i velmi konstruktivní mozky. A všichni dohromady měli výcvik o kterém se okolní Evropě ani nesnilo. 

Proč to všechno píšu... 

Někdy mívám pocit, že pro náš současný evropský bordel je to právě Trump, který je tím vnějším nepřítelem. Máme tu také nekonečné věroučné debaty o demokracii a migraci, která pomalu ale jistgě směřuje na ostří nože. Máme tu také nekonečný bordel hlasů, kdy rádoby jedna Unie mluví hlasy kariérních úředníků, komisí, šéfů národních vlád, brzy tu budeme mít i neuspořádané, ale bojovné houfy chudiny z německých a francouzských předměstí, zkrátka kvasí to a kvasí. Já vím, že migraci leckdo vnímá jako větší riziko, případně pak sultána Erdogana z Cařihradu, ale já osobně si myslím, že se nám to v Ojrópě bude lámat právě na USA a jejich prezidentovi. A zatím nás nahání do společného houfu... 

 Němci podepisují s Číňany obrovskou obchodní dohodu. Zkrátka do našeho bordelu nabíhá nový křižák a myslí si, že to bude snadné. Stačí jen zhurta kopnout do dveří a dostane co chce. Trump se ale asi přepočítá. Kromě Evropského bordelu existuje i ten světový a stále více má celý svět jedno společné - nesnáší Ameriku. To kvůli bombardování svateb drony, drancování přírodního bohatství, podpoře a nebo nepodpoře diktátorů, nevypočitatelnému chování, nedodržování vlastních pravidel, ale vynucování je po ostatních... a hádejte kdo je v našem světě tím obrazem hejtmana, který přemýšlí dopředu? 

A tak se Trumpovi stále více daří původně znesvářené strany dostat ke stolu, protože migrace je sice hezká věc, ale cla... to jsou prachy, prachy a prachy a tomu rozumí všichni. A Rusko... jo, je ještě na indexu, ale v porovnání s Trumpem je Putin vlastně naprosto konstruktivní státník a naše víra je mu ukradená. A představte si ten prostor od Lisabonu po Vladivostok nadupaný surovinami, plně na pevnině, kam žádná americká ani čínská letadlová loď nedopluje, k tomu německé špičkové technologie, francouzský koňak a sibiřské dřevo... A Trump dělá všechno pro to, aby tady v Evropě zapomněli na Krym i celou Ukrajinu a nějak se domluvili, protože ten americký magor to s těmi sankcemi a cly třeba fakt udělá. Navíc není tak silný jak vypadá - Írán ani Afghanistán si před ním na prdel nesedl. 

Trump možná jednou bude mít v Bruselu megasochu... jako ten, kdo sjednotil evropský bordel proti společnému nepříteli. Jen ještě musejí přijít Lipany, kde to bohužel odnesou ti, kteří dodnes Ameriku milují do statků a hrdel... Ale ubývá jich, ubývá. 

Teď to tak možná nevypadá, ale i tady v Evropě jsou lidi, kteří mají jiné názory a musejí osvědčit spoustu ctností, aby s tím nějak obstáli. I v Evropě jsou pořád ještě vědci a podnikatelé, kteří musejí být neuvěřitelně kreativní, aby v té záplavě bruselských předpisů nějak přežili. Dokonce tu máme i politiky, kteří ustojí brutální tlak médií i neziskovek.  a pořád je nás půl miliardy... mezi tím je fůra šikovných lidí, kteří brzy dostanou příležitost, protože nic tak nerovná spory, jako společný nepřítel. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kořenová příčina zvaná Hřib
10. 09. 2019 - EB

"V „Myši, která řvala“ vyhlásí maličké velkovévodství Grand Fenwick válku Spojeným státům s vědomím, že prohraje. Poté, co jejich nepřítel někam založí zprávu o vyhlášení války, dorazí do New Yorku maličká armáda velkovévodství, zmocní se nejúčinnější bomby na světě a vlastně omylem válku vyhraje. V kontextu studené války to byl zábavný román a film.
Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) si naivně myslí, že může zápletku zopakovat. Jeho snaha odstranit zmínku o politice jedné Číny ze smlouvy o sesterském partnerství s Pekingem Čína vnímá jako casus belli od myši, která řve. Nic zatím nenasvědčuje tomu, že by se Čína chystala ustoupit. Po včerejším setkání s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem čínský velvyslanec Čang Ťien-min v anglické verzi prohlášení (česká verze je méně agresivní) dvakrát uvedl, že česká strana musí řešit „kořenovou příčinu“ (root cause). Za kořenovou příčinu je považován Hřib, kterého chce Peking očividně vykořenit"
*********************
Co se týče kořenění Hřiba, nemyslím, že by byli Čiňani natolik ambiciózní.

Hřib i Zaorálek nejspíš mluví z jednoho partesu, přeloženého z angličtiny, možná z němčiny - dneska těžko vypátrat, po jakých křivolakých globálních cestičkách jezdí poštovští panáčci.
Tak či onak, bez boží a usácké vůle ve zdravému sobotkovskému jádru ČSSD, a.s. ani vlas z hlavy nespadne. Škoda jen že nebyl zvolen za prezidenta Služebné Pivo. Má americké i občanství a mohl by na nebezpečí náznaků o jakékoli osamostatnění zahraniční politiky ČR na americkém velvyslanectví reagovat ještě pružněji než Zao.
No a ušetřeného Zaorálka by bylo možno využít jako energetický zdroj po odstavení Dukovan a následném našem hrdém protestním přerušení odběru plynu z putinožkovy říše zla: Kdyby se mu šetrně zasunula hřídel generátoru do úst , mohl by při rychlé rotaci svých názorů pokrýt naši energetickou spotřebu.

Zatím bez slepic

ČTK:
Soudní dvůr EU dal Polsku za pravdu. Zrušil schválené rozšíření plynovodu OPAL

Soudní dvůr Evropské unie vyhověl stížnosti Polska na Evropskou komisi kvůli tomu, že v roce 2016 Rusku umožnila rozšíření kapacity plynovodu OPAL, který přes Německo přepravuje ruský plyn i do Česka. Soud rozhodnutí komise zrušil a konstatoval, že rozhodnutí bylo přijato v rozporu se zásadou energetické solidarity.

Ano Evropská komise už není dostatečně zanořena.
Pokud chcete jakékoli konečné řešení čehokoli, jděte na dvůr.

Zatím bez slepic

"Disciplína (solidarita), vy kluci pitomí, musí bejt, jinak byste lezli jako vopice po stromech...."

Zase budu cynická:
Poláci holt jsou logicky nasraný, že jejich proud (i nepřátelského ruského plynu) tedy ta trasa přes Polsko je tím obcházena, o nic jiného se nejedná, a bude hůř.

Jsou dotčení, protože jsou "dotčeny zájmy Poláků, pokud jde o jejich ekonomickou a politickou životaschopnost"....
(toto je z rozhodnutí soudního dvora, to ne já!)

A zase jak na potvoru se nejvíc to Polsko nyní kamarádí s tím, s kým se má EU i dle Vidláka (společně) znepřátelit....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Sakra,
už jsem dlouho nepochválil Vidláka!
Takže plný počet slepic!

Ne že bych absolutně se vším souhlasil, ale kdo umí, umí!
A já koneckonců často nesouhlasím ani sám se sebou, což bohužel dokazuje , že nejsem tak blbej, jak si sám o sobě myslím!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jourová bude mít na starosti ideopolicii:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/jourova-bude-mistopredsedkyni-evro…
To bych řekl, není dobrá zpráva.
1. že taková funkce vůbec existuje.
2. že jsme kývli na její vedení.

Zatím bez slepic

Chvilka ze sněmovny
Právě teď jeden ideopolicajta alias poslanec Dolínek má v PS neskutečný proslov proti Kováčikovi, plus Dolínek jako statečný a neohrožený bojovník proti Rusku.
Po něm nastupuje Černochová a souhlasí. Navrhuje podpisový arch před sál sněmovny, kde budou poslanci žádat odvolání místopředsedy PS Kováčika.
A přidává se mladej Kalousek od Pirátů, tedy Michálek.
Aneb ČSSD s Kaloukopartou opět vystartovala...

Zatím bez slepic

Michálek četl rozhor AB s novinářem (demonstrace zaplacená...) a žádá, aby se hned teď veřejně omlouvil všem občanů, jinak může očekávat desítky tísíc žalob od občanů. Neskutečné...
Poslanci se dnes sešli poprvé po prázdninách, schůze začala v 14.00.

Zatím bez slepic

Ideový zločin Kováčika podle Dolínka - např. Kováčik výrokem, že zrušením vepřína v Letech došlo k poklesu výroby vepřového, pošlapává památku utrpení Romů (volný překlad).

Zatím bez slepic

Asi ideozločin spočívá v tom že:

- je Kováčik komunista, a tím pošlapává cokoliv
- a že použil zakázaná slova:
- Lety
- vepřové
- výroba
- a navrch pokles (v čase růstu NIC ani omylem neklesá)

Jo a kdo se zajímá o NEOkauzu, "nezištní versus zločinec" Babiš, tak tady máte tu první "vlaštovku".
PS: už je (tato paní) snad od prázdnin ve STANu a jistě bude brzo na nějaké té kandidátce, vše nezištně, to dá rozum! A už po Vaší poznámce (viz pirát Michálek) už chápu konečně to její množné číslo k žalobě, co údajně byla jen její, tedy to "jdeme" k soudu v odkazu.
https://www.jana-filipova-pro-vas.cz/l/jdeme-k-soudu-konecne/

Zatím bez slepic

Návrh k projednání D. a M. neprošel, Dolínek pro blaho občanů udělal, co mohl a v 15.45 ze sněmovny odešel:-) Jo, možná si Michálkovu výzvu vezmou pod patronaci Chvilkaři, to by bylo takové pěkné občanské gesto, tisíce trestních oznámeních, to by bylo i prima téma pro média...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

premyslel jsem o overtonove okne, obvykle se ma za to ze slouzi k protlaceni nemyslitelneho pomoci medii, neziskovek v pozadi atd. proste nekym rizeny process

mohlo by ale jit i o nerizeny proces, ktery by se vzdouval proti nasouvanym tematum ?

zdvihani odporu, pouziti nasili pro reseni problemu, priklon k striktni moralce atd.

treba vztah normalni spolecnosti k nasili a migrantum a reseni problem migrace (okupace)?
treba vztah k protlacovanym politickym korektnostem ?
treba vztah k osvobozeni evropy ?

http://zvedavec.org/komentare/2019/09/8021-overtonovo-okno-kdyz-priklad…

Zatím bez slepic

Hrrr na ne bratri husite - z lasky je pobijte, okradte a hrady jim zapalte.

V nekterych kulturach nekoho vyhaneti znamena ho milovati.
Lidi za to nemohou, ze se jako xenofobove uz narodili, taky zvirata jsou vyrazne xenofobni (vuci jinej zviratum, priroda miluje xenofobii)
Vyhnanim Grety az za polarni kruh, v zime a bez obleceni se vyrazne snizi prdeni krav a planeta zas vychladne

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Praha plánuje zakázat topení uhlím ve starých kotlích a kamnech. Vyhláška má platit už za rok

https://domaci.ihned.cz/c1-66637940-praha-chce-zakazat-topeni-uhlim-ve-…

V těchto obdobích Český hydrometeorologický ústav poměrně často v metropoli vyhlašuje tzv. smogové situace. V takovém případě bude podle návrhu vyhlášky platit další omezení - domácnosti budou moci topit pouze ve zdrojích tepla, které slouží jako hlavní vytápění.

Nebude tak možné si třeba zapálit navíc oheň v krbu, a to bez ohledu na použité palivo. V případě schválení by toto pravidlo mělo začít platit už v této topné sezoně.

Zatím bez slepic

vyhláška tam vstoupila v platnost.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

zajímavé čtení

- citace

Nicméně stojíme na dějinné křižovatce. Co se týče Ruska a našeho vztahu k němu mohou nastat jen tři varianty

-Rusko v nadcházející fatální konfrontaci s Čínou bude na naší straně

-Rusko bude spojencem Číny proti nám

-Rusko se stane rozvrácenou zemí se vším všudy, jejíž zdroje ovládne Čína a my zdědíme vzniklé problémy

Mně to vychází jasně. Ti správní nad ním ohrnují nos….

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2019/09/10/nad-volbami-v-rusku/

Zatím bez slepic

Tak jsem si ten odkaz otevřela, a ač užvaněná ženská, je to pro mne až příliš slov. aby se muselo použít zase i Zeman a Babiš... Díky bohu za Vidláka, mistra zkratky, když chce.
Navíc co se týče variant "našeho vztahu k němu" (Rusku), vidím tam jen nějaké varianty obrácené, tedy vztahu jakože Ruska k nám...
Náš vztah k Rusku ukazuje spíše ten "boj" o pomník...... a nejen Vlkem nenáviděný Zeman. (který je na straně pragmatické v pohledu na velmoci).

Zatím bez slepic

smazat, a bác ho, máte to tam pod A, omlouvám se.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak jsem si přečetl ten nový program Trikolóry a přijde mi to jako docela rozumná národně konzervativní strana. Překvapuje mě, jak všechny komentáře pod články o programu jsou vždy ve smyslu, že je to program pro blbé a nevzdělané. Mě to přijde spíš jako návrat zdravého rozumu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

K tématu hodných/zlých husitů (ale i dalších českých dějin) doporučuji knihu Zdeňka Šmída Jak jsme se nedali. Poučíte se, pobavíte se, není to suchá historiografie. Ale ohledně husitů vám z toho vyplyne to, co Vidlákovi - bordel....

Zatím bez slepic

ohledně husitů vám z toho vyplyne to, co Vidlákovi - bordel....

A jeste to porovnejte se vsim ostatnim - za valky, ve stredoveku, o nabozenstvi...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

bude hlásit supům, strace
jak tu ctíme hodnoty
zda vozíme siroty
a jestli jsme transparentní
či (nedejbůh) dekadentní.
Máme hodně z Atlantiku
to jsme měli ale kliku
že k nám přijdou doktoři
co arabsky hovoří;
že k nám přijdou inženýři
světaznalí kavalíři;
vymýtíme obezitu
zbavíme se parazitů
eurovlajka zavlaje -
Jourová má údaje.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Najděte deset rozdílů a deset shodných bodů mezi husity a nebožtíkem Muammarem Kaddafim (včetně jeho/ jejich zahraniční (ne)oblíbenosti...

https://prima.iprima.cz/komentare/komentar-terezy-spencerove-duch-muamm…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ze zpráv: " Věra Jourová získala post místopředsedkyně Evropské komise. Bude v ní mít na starosti dodržování hodnot EU a transparentnost, tedy i boj proti dezinformacím. ..."

No potěš koště. Tak to udělala Uršula od Lejna (předpokládám, že na radu někoho chytřejšího) velmi dobrý tah pro "jádro" EU.

Skutečným portfoliem Jourové je tedy rozklad V4 zevnitř.

Ona se bude muset rychle rozhodnout, jestli odrovná sebe nebo V4. Ale pochybuju, že by po dosavadní lobotomii v Bruselu Jourová bojovala za rovnoprávnou pozici států východní Evropy v EU.

Čert aby ji vzal do dezinformačního pekla, čarodějnici.

Zatím bez slepic

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přesně tak!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Něco mi říká, že by Muammar dneska ochotně přidal do svého trestního zákoníku i trestnost "osvětimské lži". Tedy popírání holokaustu.
Za předpokladu, že by evropské státy přijali trestnost "demokratické lži", tedy tvrzení, že v Evropě stále ještě existuje demokracie.

Není pochyb, že Kaddáfí byl šibnutý mizera. Něco mi říká, že po jednom víkendovém politickém školení by se mohl tím pádem stát úspěšným vůdcem EU.

Bylo by pochopitelně třeba mu vysvětlit, že slovo "demokracie" nemá už dávno nic společného s vládou lidu, ale je to pouhá tradiční značka.
A bylo by nutno z něj nějkým způsobem vymlátit jeho ohledy na cosi na způsob sociálního státu (pochopitelně jen pro někoho a některé.)

Zatím bez slepic

Moc pěkný Větvův článek o tom, jak se stal (podle našich a zahraničních médií) poloteroristou teroristou v Kosovu (včetně fotografií.) Prostě fejkňůs. Konečně! Bohužel z oficiálních sdělovadel.

https://vetvicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=727352

Zatím bez slepic

iDnes: Mám rád Srbsko a nemám rád Kosovo, řekl Zeman po příletu do Bělehradu

Jak prosté, milý Watsone. A ještě přijal Kosturicu.... To by mě zajímalo, kolik kusů opozice přestalo vzteky a nenávistí dýchat po těchto svobodných úkonech jejich miláška ještěra.

Zatím bez slepic