Krize

Autor

V diskusích se teď rozhořela docela velká bitva ohledně krize. Zda už nastal nebo nenastala, zda ji máme za dveřmi, nebo je to celé nesmysl. Tož jsem si řekl, že je to takové pěkné nedělní téma. Navrhuji to dnes udělat následovně: 

Řekneme si, jak to kdo vidí, uvedeme argumenty a nebudeme se přetlačovat, kdo to vidí líp. I když jsme malá republika, neděláme všichni v Praze ani ve stejném oboru a tak můžeme ve stejné republice mít dosti značné rozdíly. Stejně tak budou značné rozdíly i mezi profesemi. Přesto bychom si mohli přečíst popis ostatních a udělat i představu, jak to kdo vidí. 

Já začnu: 

Jižní Morava, okres Znojmo. Zaměstnavatelem je dceřinka Agrofertu, firma je roztažená po celé moravě a dělá zemědělské zásobování a nákup. Já mám na starosti na celém Znojemsku všechna obilná sila a hnojivářské areály. Investice a údržba. 

V posledních třech letech byla z mého hlediska situace stále extrémnější. Platy v našich provozech nejsou vysoké a tak nám postupně utekli všichni mladí, kteří se nebojí změnit místo. Zůstali jen pracovníci před důchodem, kteří už to chtějí hlavně doklepat. Odborník, ať už zámečník nebo elektrikář - nesehnatelní. 

Dodavatelské firmy měly termíny daleko přes půl roku a jejich služby naprosto úděsné. Nejsou lidi, není čas. Chvílemi to vypadalo tak, že jsem si sám vyměřil a nakreslil co potřebuju, pak jsem s tím odjel k dodavateli, tam jsem dlouze ukecával majitele, aby mi dovolil se angažovat. Pak jsem si sám oběhl technology i projektanty a pomocí vína, pálenky a pytlů slunečnicových semínek jsem je přesvědčil, aby mi z toho udělali technický výkres. S tím jsem pak sám oběhl dílnu a stejným doprošováním jsem to nechal vyrobit. Pak jsem si to sám zabalil, odvezl, namontoval a majiteli jsem nahlásil hodiny, aby mi to vyfakturoval. A ještě jsem byl rád, že to tak šlo. 

Naše firma má na větší zakázky systém elektronického výběrového řízení. Před třemi roky se mi do zakázky za milion hlásilo šest sedm firem. Pak už jen tři, pak jen dvě a letos už žádná. Práce je dost, nemají zájem se podhazovat s cenou. Prostě mi poslali nabídku písemně a ber nebo nech být... 

Většina zakázek se dělala tak, že přijeli montéři, rozebrali to a pak odjeli dělat jinam. Zakázka jim už nemohla utéct a běhali od čerta k ďáblu a překročené termíny o několik měsíců byly zcela běžné.  A pokud bych nekývnul, prostě by to nedělali. Jednou bych jim napařil smluvní pokutu a už by pro mě nikdo v oboru nehnul prstem. Taková byla situace. 

Ale zhruba od půlky srpna se situace mění. Najednou mi začali volat majitelé firem, prý co mám v plánu na příští rok, jestli by se mohli něčeho zůčastnit, do výběrového řízení určitě půjdou.  Některé nasmlouvané zakázky se nedělají těsně před koncem roku, ale montéři najíždějí  v předstihu. Měl jsem domluveny nějaké zakázky na prosinec a montéři prý najedou příští týden.  A protože jsou to většinou živnostníci, prý nemají nasmlouvaného nic na zimu, tak jestli nebudu mít nějaké opravy pod střechou případně v teple. To už tři roky neznám. 

Bez problémů mi začali znovu akceptovat dlouhé splatnosti. Začali opět vozit drobné dárky -  trička, čepice, tašky se salámem a vínem. Propisky, bloky, klíčenky. 

Za mě říkám, že situace se obrací. Velcí hráči omezují zakázky, malí hráči začínají vysloveně škudlit. Zaregistroval jsem i nějaké zrušené kontrktakty těsně před podpisem smlouvy.

Navíc se projevují věci, které nepamatuje nikdo desítky let. Zakázaly se postřiky na řepku, díky kterým řepka prostě nedá výnos. Francie s řepkou přestává, Německo také, my je budeme následovat. Řepka byla dlouhá léta spolehlivou ziskovou komoditou se stabilní a spolehlivou cenou.

Pšenice začala skákat... Ne na Rotterdammské nebo Hamburské burze. Tam je situace normální. Ale začalo se mnohem víc hrát o skladování, státní hmotné rezervy, místo aby pšenice jela na západ nebo  východ, jezdí na jih. To je věc zcela nevídaná. Největším zájemcem není ani Čína, ani Německo, ale Itálie.  

Říkejte si co chcete, ale nakrmit obyvatelstvo, to je zcela základní politická nutnost. Revoluce mohou být a nemusejí, ale pokud nebude dostupný chleba, bude revoluce během pár dní. Žádný kapitalista, ekoterorista, havloid či pravdoláskař  nikdy ani trochu nesáhl na základní zásobování. Keců měli hodně, ale v mletí a pečení vždycky dali na odborníky. Chleba musí být. To věděl i Lenin a Hitler. 

Obchod s pšenicí byl v tomto ohledu vždycky zcela apolitický, nikdo do něj nerejpal. Pokud se pšenice drží doma, není zájem ji prodávat i když je zájem kupovat a každý sklad se snaží alespoň část zásob převést na státní hmotné rezervy, protože to je placené... zkrátka se něco chystá. 

Osobně bych řekl, že uplyne demonstrační listopad a tenhle národ bude mít úplně jiné starosti než Havlův odkaz. 

A pevně doufám, že se mýlím. Že jde jen o dočasný jev, který souvisí více s počasím a výnosy v Evropě než s celkovou ekonomickou situací. 7

Teď vy... 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

pharmacie brest ouverte tard pharmacie humanitaire internationale angers pharmacie beaulieu nantes fax , pharmacie ouverte givors therapies naturelles aigle , therapie de couple luxembourg pharmacie becirovski beauvais horaires therapies cognitivo-comportementales (tcc) Doxycycline precio Venezuela, Doxycycline barato en la farmacia [url=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/doxycycline-barato-en-… precio Venezuela[/url] Doxycycline precio sin receta Medicamento Doxycycline nombre generico. pharmacie horloge angers pharmacie brest pilier rouge Compra Zoloft a precios mГЎs bajos, Medicamento Sertralina nombre generico [url=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-sertralina-50-… precio sin receta[/url] Sertralina precio sin receta Sertralina barato en la farmacia. parapharmacie leclerc weleda medicaments grossesse , pharmacie angers boulevard foch pharmacie lafayette niort horaires Windows 11 Pro barato, Windows 11 Pro donde comprar en Guatemala [url=https://publiclab.org/notes/print/34775#]Windows 11 Pro por internet[/url] Compra Windows 11 Pro a precios mГЎs bajos Windows 11 Pro por internet. therapies ciblees oncologie pharmacie Г  proximite .

Zatím bez slepic

pharmacie lafayette en france medicaments grossesse pharmacie boulogne billancourt avenue jean jaures , pharmacie du soleil boulogne billancourt act therapy images , medicaments rhume pharmacie de garde aujourd'hui douai pharmacie route de brest quimper Compra Lyrica a precios mГЎs bajos, Compra Pregabalina a precios mГЎs bajos <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/pregabalina-precio-sin… Pregabalina a precios mГЎs bajos</a> Comprar Pregabalina 300 mg sin receta Pregabalina precio sin receta. traitement uv piscine pharmacie ouverte saint ouen Prednisone bon marchГ©, Acheter Prednisone en Canada <a href=https://faithlife.com/prednisoneenpharmaciecanada#>Prednisone pharmacie Canada</a> Cherche Prednisone moins cher Prednisone bon marchГ©. pharmacie de beaulieu saint-etienne alternatives therapies in health and medicine , pharmacie argenteuil ouverte pharmacie angers place du ralliement Furosemida precio sin receta, Comprar Lasix pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-lasix-pastilla… Lasix a precios mГЎs bajos</a> Medicamento Lasix nombre generico Compra Lasix a precios mГЎs bajos. medicaments contre la constipation therapie act toulouse .

Zatím bez slepic

pharmacie bailly masques pharmacie sextius aix en provence pharmacie ico angers , jean cottraux les therapies comportementales et cognitives pharmacie de garde figeac , pharmacie de garde jean jaures pharmacie auchan dardilly therapie cognitive et comportementale quimper Estradiol precio sin receta, Comprar Estradiol 2 mg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/estradiol-precio-sin-r… Estrace 2 mg</a> Estradiol barato en la farmacia Comprar Estradiol 2 mg sin receta. pharmacie de garde marseille 2 juin pharmacie bordeaux bacalan Compra Chloroquina a precios mГЎs bajos, Chloroquina barato en la farmacia <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/chloroquina-precio-sin… Chloroquina a precios mГЎs bajos</a> Comprar Chloroquina 500 mg sin receta Medicamento Chloroquina nombre generico. therapie comportementale et cognitive sommeil therapie de couple avis , pharmacie en ligne nevers pharmacie herboriste bordeaux Furosemida precio sin receta, Lasix precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-lasix-pastilla… Lasix nombre generico</a> Lasix barato en la farmacia Compra Lasix a precios mГЎs bajos. therapie vice streaming pharmacie auchan buchelay .

Zatím bez slepic

pharmacie en ligne masque pharmacie lafayette dax medicaments ipp , pharmacie de garde wittenheim aujourd'hui pharmacie veau , college des therapies alternatives sainte-catherine-de-la-jacques-cartier qc pharmacie de garde kaysersberg pharmacie ouverte jusqu'Г  20h30 Biaxin precio Venezuela, Comprar Biaxin sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/biaxin-precio-venezuel… precio sin receta</a> Biaxin barato en la farmacia Comprar Biaxin genГ©rico. therapies cognitivo-comportementales traitement waxoyl prix Comprar HydroxyChloroquina 400 mg sin receta, Compra Plaquenil a precios mГЎs bajos <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/plaquenil-barato-en-la… barato en la farmacia</a> Comprar Plaquenil 400 mg genГ©rico Plaquenil barato en la farmacia. therapies anticancereuses pharmacie lafayette isere , pharmacie bailly amiens pharmacie annecy carrefour Medicamento Solupred nombre generico, Solupred precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-solupred-n… Solupred nombre generico, Prednisolona precio sin receta</a> Comprar Solupred 10 mg sin receta Compra Solupred a precios mГЎs bajos. treatments with alternatives raw therapee .

Zatím bez slepic

pharmacie de garde salon de provence pharmacie beauvais route de calais pharmacie cbd beauvais , pharmacie en ligne amiens pharmacie bailly troyes , pharmacie de garde aujourd'hui bourges medicaments toxiques pour les reins pharmacie lafayette halles Comprar Lyrica 75 mg genГ©rico, Lyrica precio Colombia <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-lyrica-75-mg-g… Lyrica nombre generico</a> Medicamento Lyrica nombre generico Lyrica precio sin receta. therapies alternatives et complementaires pharmacie herboriste annecy Azithromycin precio sin receta, Comprar Azithromycin 1000 mg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/azithromycin-precio-si… Azithromycin 1000 mg genГ©rico</a> Compra Azithromycin a precios mГЎs bajos Azithromycin precio PerГє. pharmacie leclerc flers pharmacie champagne argenteuil , therapie comportementale et cognitive lorient pharmacie in avignon Comprar Accutane 40 mg genГ©rico, Compra Accutane a precios mГЎs bajos <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-accutane-40-mg… Accutane nombre generico</a> Accutane barato en la farmacia Medicamento Accutane nombre generico. pharmacie bel orme bordeaux pharmacie argenteuil rue henri barbusse .

Zatím bez slepic

pharmacie a proximite de moi therapie cognitivo-comportementale lausanne pharmacie amiens rue jean moulin , medicaments hypolipemiants act therapy in french , pharmacie ouverte annecy pharmacie argenteuil les coteaux medicaments infection urinaire sans ordonnance Mobic precio sin receta, Mobic precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/mobic-precio-sin-recet… Mobic a precios mГЎs bajos</a> Mobic barato en la farmacia Comprar Mobic 15 mg genГ©rico. pharmacie de garde marseille la valentine pharmacie lafayette toulouse Neurontin precio sin receta, Compra Gabapentina a precios mГЎs bajos <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-gabapentina-40… Gabapentina nombre generico</a> Medicamento Gabapentina nombre generico Gabapentina barato en la farmacia. pharmacie auchan amiens pharmacie auchan boissenart , pharmacie leclerc migennes pharmacie de garde oloron Comprar Lyrica 75 mg genГ©rico, Comprar Lyrica 75 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-lyrica-75-mg-g… Lyrica 75 mg sin receta</a> Compra Lyrica a precios mГЎs bajos Lyrica precio sin receta. walmart pharmacie en ligne therapies used for ptsd .

Zatím bez slepic

therapie de couple villefranche sur saone pharmacie d'anjou angers traitement orgelet , pharmacie bailly recrutement pharmacie bourges intermarche , therapies cellulaires pharmacie clos des fontaines avignon pharmacie de garde marseille 13014 aujourd'hui Medicamento HydroxyChloroquina nombre generico, Plaquenil precio Ecuador [url=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/plaquenil-precio-ecuad… HydroxyChloroquina 400 mg[/url] Plaquenil precio sin receta Plaquenil barato en la farmacia. pharmacie bordeaux h24 traitement kyste ovarien Compra Avodart a precios mГЎs bajos, Avodart precio Ecuador [url=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/compra-avodart-a-preci… Avodart a precios mГЎs bajos, Dutasteride precio sin receta[/url] Medicamento Avodart nombre generico Comprar Avodart 0.5 mg sin receta. pharmacie bordeaux benauge act therapy examples , les therapies comportementales et cognitives pharmacie kenitra en ligne Stromectol precio Chile, Comprar Ivermectina 3 mg genГ©rico [url=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/ivermectina-precio-sin… Stromectol 3 mg[/url] Compra Ivermectina a precios mГЎs bajos Comprar Ivermectina 3 mg sin receta. therapie comportementale et cognitive haute savoie pharmacie colmar .

Zatím bez slepic

pharmacie lafayette belfort therapie cognitivo comportementale vaucluse pharmacie de garde gap , pharmacie argenteuil gabriel peri traitement fibromyalgie , therapies types pharmacie de garde beaulieu nantes pharmacie amiens ouverte Lasilix precio Guatemala, Compra Lasilix a precios mГЎs bajos [url=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/lasilix-precio-guatema… Lasilix 100 mg genГ©rico[/url] Comprar Lasilix 100 mg sin receta Comprar Lasilix 100 mg genГ©rico. act therapy self help pharmacie ouverte uccle Medicamento Betoptic nombre generico, Betoptic precio Colombia [url=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-betoptic-n… Betoptic genГ©rico[/url] Medicamento Betoptic nombre generico Betoptic precio sin receta. pharmacie beauvais argentine pharmacie de garde marseille hopital nord , pharmacie garde pharmacie de garde essonne Compra Zyrtec a precios mГЎs bajos, Comprar Zyrtec 10 mg sin receta [url=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/compra-zyrtec-a-precio… Zyrtec nombre generico[/url] Zyrtec precio sin receta Zyrtec precio PerГє. pharmacie en ligne question pharmacie bourges test covid .

Zatím bez slepic

pharmacie buisson annecy le vieux pharmacie de garde aujourd'hui oise pharmacie agroparc avignon , pharmacie argenteuil test covid pharmacie bailly horaires , pharmacie de garde chateauroux act therapy london pharmacie escudier boulogne billancourt Compra Bitter Melon Vegie a precios mГЎs bajos, Bitter Melon Vegie barato en la farmacia <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/bitter-melon-vegie-bar… Melon Vegie </a> Bitter Melon Vegie precio Venezuela Bitter Melon Vegie precio sin receta. pharmacie ouverte yvelines pharmacie picardo avignon Calan Sr precio Ecuador, Calan Sr precio Ecuador <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/calan-sr-precio-ecuado… Sr barato en la farmacia</a> Calan Sr precio sin receta Comprar Calan Sr genГ©rico. elsa michel - therapies breves (hypnotherapeute- sophrologue) pharmacie finet amiens , pharmacie lafayette orvault therapies comportementales et cognitives poitiers Compra Budecort a precios mГЎs bajos, Budecort barato en la farmacia <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-budecort-sin-r… Budecort sin receta</a> Budecort precio sin receta Comprar Budecort genГ©rico. faculte pharmacie aix en provence therapie cognitivo comportementale le mans .

Zatím bez slepic

pharmacie en ligne canada therapie cognitivo comportementale en ligne therapie cognitivo comportementale tarif , pharmacie lafayette perpignan pharmacie leclerc rochefort , pharmacie de garde aujourd'hui vitrolles pharmacie thionville pharmacie de garde aujourd hui Comprar Baricitinib 2 mg genГ©rico, Comprar Olumiant 2 mg sin receta [url=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/olumiant-barato-en-la-… Olumiant a precios mГЎs bajos[/url] Olumiant precio EspaГ±a Medicamento Olumiant nombre generico. pharmacie boulogne billancourt route de la reine pharmacie ouverte aujourd'hui montpellier Xenical prix France, Vente Xenical sans ordonnance [url=https://faithlife.com/xenicalprixfrance#]Xenical 120mg pas cher[/url] Acheter Xenical en France Xenical livraison rapide. pharmacie krief lafayette chartres traitement urticaire chronique , pharmacie touati argenteuil pharmacie st serge angers fax Compra Colchicina a precios mГЎs bajos, Colchicina precio Miami [url=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/colchicina-precio-sin-… Colchicina nombre generico[/url] Colchicina barato en la farmacia Medicamento Colchicina nombre generico. pharmacie aix en provence de garde pharmacie de garde marseille site officiel .

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

možno přes salámy a vína a propisky vejít do domu či do kanclu, hlásím se jako první na brigádu do úklidové čety.
:-)
Vždycky jsem chtěl zažít tu bezútěšnou situaci, jak někdo přežívá o suchém salámu...
:-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V mém, pravda už vlastně spíše bývalém, oboru "PR", neboli obvykle manipulace s veřejností, trvá konjunktura a neznám signály, že by měla končit.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

therapie de couple imago therapie de couple en ligne therapies psychocorporelles , therapie de couple niort pharmacie de garde marseille ouverte , pharmacie nation bourges traitement jambes lourdes et douloureuses pharmacie auchan le pontet Compra Microsoft MapPoint 2010 Europe a precios mГЎs bajos, Microsoft MapPoint 2010 Europe venta Ecuador <a href=https://publiclab.org/notes/print/34338#>Microsoft MapPoint 2010 Europe </a> Microsoft MapPoint 2010 Europe por internet Microsoft MapPoint 2010 Europe barato. pharmacie dans auchan pharmacie rostand beauvais Revit 2023 por internet, Comprar Revit 2023 <a href=https://publiclab.org/notes/print/34730#>Revit 2023 barato</a> Revit 2023 barato Revit 2023 por internet. therapie cognitivo-comportementale charleroi pharmacie en ligne quebec , medicaments zolpidem pharmacie uchaud Visual Studio Premium 2012 donde comprar en Ecuador, Visual Studio Premium 2012 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34380#>Comprar Visual Studio Premium 2012</a> Visual Studio Premium 2012 venta Ecuador Compra Visual Studio Premium 2012 a precios mГЎs bajos. pharmacie en ligne ile maurice pharmacie de garde yaounde .
Medicamento Naprosyn nombre generico, Compra Naproxeno a precios mas bajos. Medicamento Naproxeno nombre generico Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… barato en la farmacia</a> therapies cognitivo comportementales strasbourg pharmacie de garde marseille plan de cuques .
Medicamento Paxil nombre generico, Paroxetina barato en la farmacia. Comprar Paroxetina pastillas generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… Paroxetina pastillas sin receta</a> pharmacie en ligne je vais mieux pharmacie de garde levallois .
Medicamento Cefixima nombre generico, Medicamento Cefixima nombre generico. Cefixima precio Ecuador Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… Cefixima 100 mg sin receta</a> pharmacie de garde marseille saint louis pharmacie franchaud bordeaux .
Suprax barato en la farmacia, Suprax precio Venezuela. Medicamento Suprax nombre generico Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… Suprax a precios mas bajos</a> pharmacie de garde yonne aujourd'hui pharmacie auchan nogent sur oise .

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Od vynálezu otroctví sme nepřetržitě v krizi. Státy nesmějí být soběstačné, musejí exportovat zboží od čerta k ďáblu keří jim dávaj pobídky, vyvolávají poptávku, nabídku a revoluce, kazej ceny a hlavně se nesmí vyrábět něco na jednom místě příliš dlouho aby se to blboni nenaučili nazpaměť. Výrobci nejsou schopni přežít ve svém prostředí a otravují svýma nabídkama v jiných teritoriích a kazej tam ceny a pracovní morálku otroků. Pak sou dopravci, keří nepřetržitě kazej dopravní cesty, votravují život svojí tělesností a vozej zbytečnosti a otroky do práce každej den sem a tam, že tak jako udržují otrockej řád v chodu a tupani v rozhodovacích křeslech se nechávaj podplácet aby to tak udrželi co nejdéle a byli jimi zvoleni na další čtyři roky. Blboni si akorát dělaj starosti jak na krizi co nejdéle vydělávat. a žvanit kolem teho politickobanksterské eseje z vidláckého prostředí. Heh

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V automobilovém průmyslu byly loni dodací lhůty dvojnásobně dlouhé. Nyní spadly na polovinu. Loni kapacity vytížené na 100%, letos pokles o 20% oproti loňsku. Pozoruji od srpna 2019. Předtím tlak na výrobní linky, výroba i o víkendech, letos od srpna volněji, víkendy víceméně volné. Menší firmy začínají samy volat o zakázky, které loni odmítaly.
Dopravci dříve nedostatek času, teď mají obvykle volné kamiony k dispozici.
Celosvětově od sesterských poboček, největší pokles objednávek je v Číně. Francie - pobočky s bídou přežívají nebo jsou už v režimu přesunu zakázek jinam a budoucího uzavření. Německo - tvrdé ztráty, je jen otázkou času, kdy pobočku uzavřou.
Robotika a průmysl 4.0 - mnoho keců, skutek utek. Robot pořád ještě nenahradí člověka. Především kamerové senzory potřebují moře dalšího vývoje na kontrolu. Cena práce se řeší dovozem lidí z Ruska a Ukrajiny. Šestiosý robot je pořád ještě hodně drahý. Německá sesterská firma jich má hodně - a nákladově nestačí na Ukrajince u pásu.
Děláme výrobky pro všechny možné automobilky, které jsou použity v autech s dieselem, benzínovým motorem i elektromotorem. Dostáváme výhledy přímo od automobilek, jak plánují výrobu na další roky. 2019 oproti 2018 - znatelný pokles, zhruba o 20%. Další roky ještě více. Zákazníci měli plné sklady, teď si je vyprazdňují a neobjednávají další zboží. Elektromobilita -bída s nouzí. Nikdo ta auta nechce.
Němci vysílají lidi na práci do ČR.
Z centrály přišel přípis na odložení investic a snížení počtu lidí. Ve všech odděleních. Objem výroby na další roky výrazně nižší. Stále větší počet lidí má čas vymýšlet nové blbosti. Všemožné nové směrnice z centrály, odfláknuté se spoustou chyb. Nárůst byrokracie ve firmě.
Elektrická energie drahá a její cena stoupá. Fotovoltaické panely třeba na střechu tovární haly - naprostý nesmysl neschůdný ani s dotacemi. Bylo by nutné nad střechou postavit ocelovou konstrukci, protože střecha by ty FTV panely ani neunesla. Návratnost investice při 100% výkonu by byla asi 20 let bez dotací, 12 s dotacemi. Při započtení stárnutí panelu, poklesu jeho kapacity a životnosti se investice nezaplatí nikdy.
Krize už zde dávno je a pozorovatelná je od srpna 2019. Výhledově bude trvat nejméně do poloviny roku 2020, jak dále, netuším. ČR se krize dotýká méně než jiných zemí, kde jsou díky vysoké ceně práce a byrokracii úplně v řiti. Řekl bych, že krize hodně postihne země jako Itálie, Španělsko, Francie, o něco méně Německo a ještě méně ČR, protože místní pobočky vynáší zisk.

Poslední krize byla viditelná na podzim 2008, což přibližně odpovídá našemu srpnu 2019. Skončila na podzim 2011 (https://www.investicniweb.cz/news-2013-12-27-kdy-skoncila-ekonomicka-kr…). Pokud by platil stejný průběh, současná ekonomická krize by skončila na podzim 2022. Nejhorší rok krize bude 2020, ve 2021 se už situace stabilizuje nebo bude lepší.

Macron i Merkelová budou mít vážné ekonomické problémy, protože Francie a Německo už potíže má. Že je ještě nezaznamenali statistici, nic neznamená. Mají zpoždění za událostmi v ekonomice nejméně půl roku a politici nechtějí špatná čísla sdělit dále, raději budou šířit optimismus jak Kalousek ve 2009. Zatím si mohou Merkelová s Macronem plácat nesmysly o nerozborné jednotě EU, vymýšlet robotiku 4.0 a zelené nesmysly, ale budou odcházet s ekonomickou krizí na hřbetě, kterou spolupomáhali vytvářet svými nápady. Oba dva se nakonec negativně zapíší do historie Francie a Německa, skončí s ekonomickým poklesem. Předešlé zásluhy budou zapomenuty a odejdou s hanbou.
Ekonomická krize možná začne končit až s omezením různých předpisů. Ale jak znám EU a její heslo Více Evropy!, byrokracie spíše přibude. Bude veselo, milá Makrelo!

Zatím bez slepic

Jenom u nás jezdí, či stojí, 6 miliónů aut. Dřívě vám auto, když jse ho moc neošetřoval, vydrželo bez koroze maximálně pět let. Dnes 10 let a více. Předpokládám. že u jiných postkomunistických států to bude podobné.
Nedostatek parkovacích míst a nedostatečná kapacita silnic také odbytu nepomáhá.
Hrozí, že automobilové firmy budou u poslanců lobovat za odstavení starších aut. Argumentovat se dá různě, ekologii. povzbuzením obchodu, ...
Pro stále rostoucí lidstvo je kapitalistický systém nevyhovující. Pro tolik lidí nebude práce a lidstvo bude muset vymyslet jiný systém, založený na jiném principu, aby toto lidstvo mohlo vůbec přežít. Tak, aby s ním také přežily zbytky přirozené přírody. Stejně je nesporné, že s růstem je konečná !

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Krize se ukáže i menším maloprodejem.
Víme dobře,že naše hospodářství se veze na úspěších v Německu a dalším vývozem.
Kolik přináší mld.růst HDP,kolik přináší mld.inflace do státního rozpočtu.
Banky už se těší na krizi to bude půjček na živobytí a pak exekucí.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vždy, když vidím v televizi reklamu na rychlou a bezproblémovou půjčku, pro sebe si dodávám: "Pan exekutor se nechává poroučet."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ale asi ještě neví jak to správně korektně nazvat. Jsme strojírenská firma vyvážející do Německa. Už 4 měsíce klesají zakázky. Tento měsíc se už nařizují dovolené. To, že ne všichni se s tím potýkají je podle mne jen vyrovnání kapacit z pohledu dostupné pracovní síly.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ekonomové mu říkají - přehřátí ekonomiky.

Příznaky ?

a) ekonomika vyžaduje tolik lidí, že to není možné pokrýt domácí produkcí. Dovážejí se rusové na kamióny, mongolové na linky, jen trochu schopní důchodcí nemají potíž sehnat práci v průmyslu, obchodu, ve službách, ...

b) rostou neúměrně mzdy. Senátoři, poslanci, státní zástupci, ... dostanou jen letos o 10 % víc, by nezhudli. A s tím souvisí

c) inflace. Nebudu uvádět čísla, ale při nákupu marketu odhaduji inflaci na 15 %.

Dodám, že přehřátí ekonomiky zkresluje chování státu. Nejenže také rychle zvyšuje mzdy, ale jeho aparát odčerpává stále víc lidí, kteří by byli potřební jinde.
Ukázkovým příkladem je školství. Platy rostou ohromným tempem, vzhledem k výkonu, protože žáků asi moc nepřibývá, ani vyučovacích hodin. K učitelům ve třídě se navíc přibírají další lidé, kteří, v některých případech mohou představovat i 5 kusů. Říká se jim asistenti.

Krizi z 2008 si ještě snad pamatujeme. Krizoví alarmisti mohou porovnat, jak to vypadalo se zaměstnaností, s inflací, i s růstem mezd.
Krize, samozřejmě, musí přijít, ale kalhoty bych ještě nestahoval.

Jen dodám. Dcera musí po delší mateřské dovolené do práce. Zkusila to u Siemens. Uspěla napoprvé a jenom překvapeně referuje jaké podmínky Siemens nabízí. Už o zaškolovacím třítydenním období, které ji končí, mluví nadšeně.
Má tedy němčinu a angličtinu na dobré úrovni, o kteréžto jazyky je zatím zájem všude.

Zatím bez slepic

oněch 5 asistentů v jedné třídě už bude v brzku minulostí. Už se plánuje jejich odchod, ředitelé nevědí, co s nimi, takže se vymýšlejí další 3,14 - čoviny. Ve třídě má zůstat jeden, ale neumím si představit, jak může asák přidělénému dítěti - mamlasovi (bez urážky) prospět tím, že mu tam cosi kváká do ucha, podává mu propisku správnou stranou směrem k papíru a dělá v podstatě školní práci za něj.
No nic, to je jen dojem hloupého, starého a škaredého předdůchodce.

Zatím bez slepic

Pět asistentů v jedné třídě? To bude spíš pět asistentů na škole... Podle vyhlášky nesmějí být teoreticky v jedné třídě víc než tři dospělí, takže má-li asistenta víc dětí, než umožňují normy (jsou tam kouzelná slovíčka, že pokud je škola spádová a není schopná dodržet limit na počet dětí se speciálními vzdělávacími potřebami ve třídě, která je ale zároveň málo početná na rozdělení třídy, tak je přijmout musí stejně), většinou se v té třídě rozepisují stávající asistenti na víc dětí. Ještě snad že by tam byl osobní asistent dítěte (např. nepohyblivého po obrně) - ten má za úkol ale pomáhat se sebeobsluhou žáka a je to trochu jiný případ.

Faktem ale je, že Valachová dokázala neuvěřitelnou věc - donutila stát nalít do sektoru miliardy navíc, které nikdy k sehnání nebyly... Za cenu toho, že se sektor zákonitě zhoršil a znákladnil. Když pak máte na škole poměr učitelů a asistentů 2:1 a asistent není jen ve dvou třídách z dvanácti, je už něco zatraceně špatně. Protože mi nikdo nevyvrátí, že by se za stejné peníze neuživili čtyři speciální pedagogové do speciálních tříd, kde by tyto děti dostávaly odbornou péči s učebním plánem přizpůsobeným možnostem (víc hodin pěstitelek atp., žádný druhý jazyk, omezená chemie...) v menším kolektivu. Někdy si říkám, že jako řešení nezaměstnanosti dobrý, ale... (Někdy přesto nastávají vtipné chvíle - protože jsou asistenti psány na děti, ale smlouvu uzavírají se školou, je vtipné, když se dítě mající asistenta odstěhuje a asistent na škole zůstane, protože smlouva...

Zatím bez slepic

Děti, školou povinné, už dávno nemám, a tak školství moc nesleduji. Učitelského povolání jsem si vždycky vážil a za mých dob měli učitelé autoritu i výsledky.

Příkladů by se našlo víc. Stát by třeba mohl zveřejnit, kolik lidí se úspěšně živí v politických neziskovkách.
Sloužit také může zkušenost komunistů : "10% do výroby !" A nikdy se nestalo, že by to bylo na výkonu úřednického stavu znát.

Zatím bez slepic

Ta moje byla taky nadšená, taky proběhla nejrůznějšími školeními, obdržela nejrůznější certifikáty, byla takovou náhradní ředitelkou Zeměkoule. Dává dobře anglinu a polštinu, o něco hůř je na tom s němčinou, ale ne běžnou komunikaci to stačí.
Vystřízlivění bylo o to tvrdší. Naštěstí je bez půjček a leasingů a pořídili jsme jí opravdu levné bydlení. Prozatím se rýsuje jen výrobní linka na tři šichty, a to jen na brigádu. Práce za peníze dávající smysl rannímu vstávání už není.

Zatím bez slepic

Dcera má dvě kamarádky, které už v Siemensu nějaký pátek pracují. Jedna v provozu. Obě - spokojenost !

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A zase po sobě nečet dostatečně pozorně - fenomén !

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Co říkal Klaus.
Krize je jako chřipka,přijde a zase odezní.
Jen si myslím,že to teď může být pandemie.
Jak dodává pan Puck slova Šichtařové o přehřáté ekonomice,ale to je normální jev,když se daří,tak si chtějí všichni přidat,ale v krizi,už si ti nahoře nechtějí ubrat.
Když bych to přehřátí vzal jako příklad,buď se něco z hrnce vyvalí,nebo může bouchnout,když to nikdo nehlídá a jen přikládá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

více napíšu večer, bo jsem až u Mrtníku a datluju na mobilu.

Zatím bez slepic

Mrtník u Komárova?

Zatím bez slepic

teď Dobříš, lídl.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

doma.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ekonom Pavel Kohout, jenž je vcelku se svým psaním čtitelný a zajímavý, pojednává o krizi z 30 let minulého století: https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/ekonomika-90-let-od-cerneho…
uvádí a podstatnou drobnost vyjmu.

"Může se rok 1929 a krize 30. let opakovat? Nikoli. Přesto nepropadejme sebeuspokojení. Krize 30. let vznikla v důsledku nízké aktivity centrálních bank během počátečních stádií recese a bankovní krize. Dnes je tomu naopak: centrální banky nás díky své horečné aktivitě zaplavují penězi. V české ekonomice je dnes 2,35krát více likvidních peněz než před deseti lety."

Je to vcelku zajímavý vhled do budoucnosti, neb selský rozum napovídá, že by krize měla být, díky dlouhou dobu neřešenému ozdravěním o to hlubší.

No a přidám ještě drobnou perličku.
O jedné paní je na FU známo a doloženo, že daňově podvádí. Příslušnými správci je navrhována kontrola. Reakce kontrolního oddělení, nebo spíš jeho šéfů: Máme jinou práci na "karuselech", tudíž není čas na tuto drobnou kontrolu. Zkuste to ještě jinou formou.

To nemůže dopadnout dobře!!!!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Včera jsem se zařekl, že nebudu už o krizi psát (dokud nenastane). Tak ještě jednou poruším, co jsem si předsevzal. Předně je třeba jasně popsat co to krize je, v chytrých knihách se píše :

Krize je jednou z fází ekonomického cyklu. Fáze jsou 4:

1. Recese, pokles ekonomiky (HDP) 2 Q za sebou
2. Krize, pokles ekonomiky (HDP) 4 Q za sebou
3. Deprese, dno, dál už to níž nejde
4. Expanze, konjunktura, růst

Česká ekonomika se nyní JISTĚ nachází ve fázi č. 4, EXPANZI, roste. Prý asi o 2,5% meziročně. Aby byla ekonomika v RECESI, natož v KRIZI, musela by po dobu dvou čtvrtletí, resp. čtyř, klesat. Klesat NEznamená, pokud se růst zpomalí na 2%, to je pořád ještě růst i když se zpomaluje. Klesat znamená v našem případě, že by meziročně byl růst ekonomiky záporný, takže místo +2%, by byl -1% HDP.
Takže nestrašme se. Žádná Recese, natož Krize neprobíhá, ani není na pořadu dne.
Co tedy prožíváme? Nacházíme se v části ZPOMALENÍ RŮSTU, takže pořád v bodě 4. KONJUNKTURY.
A tak jako vždycky můžeme najmenovat mraky příkladů pro a proti. Zásadní je ale jedno. Každá změna hospodářského cyklu přináší pády i růsty současně, takže rizika i příležitosti. Jde o věc volby, čemu se budeme věnovat. Zda budeme plačkami na pohřbu, nebo bystrými štikami v části rybníku, kde se určitým skupinám ryb nedaří. Dobře to tu napsal Godot. V PR krize není. A v internetovém marketingu je to dokonce tak, že když recese nastoupí, kšefty jen rostou, protože firmy se domnívají (ty chytřejší), že investice do marketingu je z recese pomůže vytáhnout. Takže jeden má problémy, druhý se raduje. Prostě kapitalismus.

Na závěr bych se rád zeptal p.t. ctěného publika zde, kdo před 30 lety z Vás nadšeně jásal na náměstích, když Komárek pravil: “Ale budou problémy, možná krátkodobá nezaměstnanost, krize.“
A náměstí mu skandovala vstříc:
„Nevadí, nevadí, nevadí!“
A kdo naopak sledoval cvrkot, makal na byznysu a ani jej nenapadlo cinkat, natož jásat, protože tušil co bude. Dravčí kapitalismus.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

NECHME EKONOMIKU ZEMŘÍT

"S trochou štěstí už se ekonomika nevzpamatuje. "... Asi deset let starej článek. Možná to někomu pomůže. Hmm

https://www.istvanek.cz/news/nechme-ekonomiku-zemrit/

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Když je růst 2.5 % a inflace 3 % tak jsme v mínusu.
Přijde krize,tak se ještě zvedna inflace,aby se podpořil růst.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Doporučuji si přečíst tento článek, zejména jeho druhou polovinu:
https://www.lynxbroker.cz/vzdelavani/financni-krize-2019/
Nevěřte tolik politikům, médiím ani centrálním bankám, co o recesi jen mlží.
Např. společnosti v emerice jsou zadlužené cca 45%. Je to víc, než před minulou krizí (2000 a 2008) ...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Sedět dnes u kompu je hřích. Na severu Vysočiny je krásné počasí, poslední den babího léta. Koncem jednoho cyklu jsem si jist, skončila houbařská konjunktura. Tam, kde se před měsícem daly hříbky sklízet kosou a ještě před týdnem nebyl problém za chvíli nasbírat košík, jsou dnes jen staré plesnivé zbytky. Sice jsme dnes u cesty našli kozáka a praváka, ale to jsou právě ty extremní příznaky konce cyklu. Po obědě jsem si udělal kafe, abych trochu utlumil postgastrální demenci a mohl něco moudrého k tématu taktéž utrousit.

Nemám chuť nahlížet do časových řad, argumentovat změnami různých agregátů, změnou sklonu výnosové křivky, nebo vývojem HDP a zůstanu hrdým dojmologoem. Ostatně argumentovat údaji o HDP mi nedovoluje promoční slib, HDP v Evropě byl v poslední dekádě tažen aktivitami šílených monetaristů, ECB skupovala dluhopisy všeho druhu a ČNB nám udržovala cenovou stabilitu terakorunovou expanzí.

Jak u nás v Brně? Obor ajťáků, ve kterém jsem od počátku devadesátek, vykazuje zatím velkou odolnost vůči výkyvům české odvozené ekonomiky. Velká část brněnských IT zaměstnavatelů jsou totiž pobočky zahraničních firem, které se odsud z Brna starají o byznysy daleko za našimi hranicemi a na jiných kontinentech. Já dělám pro IT firmu, která dělá byznys v ČR. Teď po prázdninách začalo být nejdůležitejší povinností realizačních zaměstnanců precizní vykazování, aby se prý ještě lépe naměřilo, jak je co efektivní a jak co sype. Svatá manažerská prostoto! Není nic vzdálenějšího pravdě než vykazování vystrašenými zaměstnanci. Už jsem o tom kdysi psal na jiný blog.

Koukněme na něco zajímavějšího a tím je v Brně trh nemovitostí. Procovská lokalita na severu města mezi lesy, kde je mizivá nabídka. Loni se tu horkotěžko prodával velký barák za 17 mega, aby se nakonec prodal za 15. Letos se ten stejný barák prodal za 20 mega. 5 mega nárůst ceny baráku za jeden rok je docela skok. Stejná lokalita, ale pozemky. Loni se tu prodal pozemek 450 m2 za 5 mega a to jedinému zájemci. Letos se tu prodal vedlejší pozemek 380 m2 za 5,5 mega a jezdily k němu průvody zájemců ve fárech, co mají problém se vlézt do garáže. Sousední lokalita, kde se stavěly a prodávaly byty. Před dvěma roky stál velký 3-pokojový byt 5 mega a prodával se nejdéle ze všech bytů v baráku. Loni už stál stejný byt 6 mega a prodával se normálně. Letos stál stejný byt 7 mega a prodal se jako jeden z prvních. Předkrizová klasika, přelívání bohatství z volatilních papírových aktiv do fyzických.

Pro mě je v Brně k analýze krize ještě zajímavější oblast a tím je struktura oborů k obživě. Masarykova univerzita letos slavila 100 let existence. Jeho Magnificence při oslavném projevu vyjmenovávala tolik oborů, že jsem si připadal jak v alchymistické laboratoři Rudolfa II. U nás v Brně je tolik akademicky vzdělaných plkálistů a dobroserů, že je tu jimi prolezlé úplně všechno. Politika, úřady, firmy. Dávno jsou pryč časy, kdy největšími parazity byli zelení. Kdo si uchoval zdravý selský rozum, pochopil, že vytvářet skutečné hodnoty je příliš pracné a ke zbohatnutí nevede. Nárůst pracovních míst, ve kterých se nevytvářejí trhem ocenitelné hodnoty, je v Brně extrémní. Marxistická klasika, nárůstají rozdíly mezi hodnotou a cenou.

Co tím vším chci říct? Že žádný strom neroste do nebe. Když je někdo ve vatě, lhostejno zda ve vztahu nebo v profesi, je přesvědčen, že to tak bude nafurt. Dojmologicky cítím v kostech, že prožíváme novou krizi hodnot. Když vidíte, že se lépe uživíte něčím, co sice nemá pro Vás hodnotu a smysl, přesto to budete dělat. Ale ne nafurt, pak zjistíte, že je za vámi velké nic a taková obživa vás nenaplňuje. Před vámi stojí dilema. Dělat něco, v čem nevidíte smysl, ale sype to prachy, nebo dělat něco, co Vás naplňuje, ale nebude to na vyskakování?

Postřehl jsem někde pojem behaviorální krize. S touto definicí současnosti se ztotožňuji. Hodnoty člověka dávají jeho konání smysl a smysl určuje jeho chování. Nemám pocit, že by naše společnost zažívala konjunkturu tvorby ekonomických hodnot. Potřebujeme krizi. Podobně jako nemoc je ekonomická krize něco, co nás má zastavit, abychom přehodnotili své počínání a zvolili správné východisko do budoucna.

Zatím bez slepic

...."Když vidíte, že se lépe uživíte něčím, co sice nemá pro Vás hodnotu a smysl, přesto to budete dělat. Ale ne nafurt, pak zjistíte, že je za vámi velké nic a taková obživa vás nenaplňuje. Před vámi stojí dilema. Dělat něco, v čem nevidíte smysl, ale sype to prachy, nebo dělat něco, co Vás naplňuje, ale nebude to na vyskakování?

Potřebujeme krizi. Podobně jako nemoc je ekonomická krize něco, co nás má zastavit, abychom přehodnotili své počínání a zvolili správné východisko do budoucna."

Dobré , a teď jak si zvolíme to správné východisko?

A ) pudeme k volbám a zvolíme pitomce, keří nevědí že se maj léčit...

B) napíšeme na papír svoje potřeby a necháme je sečíst v sečítacích centrerch a průběžně to ladit potenciometrickým přidáváním nebo ubíráním důležitosti naprotivá potvrzení, keré měsíčně a koncem roku vypočítají všeobecnou vůli všech lidí, podílníků?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě tu nebyl obor elektrotechniky. Teda ne televizí a ledniček, řekněme průmyslové elektrotechniky. Do loňska pořád projekty a zakázky padaly jedna za druhou, nikdo nevěděl, kam dřív skočit. Letos první půlka jakž takž, od léta to slábne čím dál víc, a to ne že by trh nerostl, ale podle srovnání minulými lety začíná být propad.
Nakonec bylo jasné, že ani strom, ani nic jiného neroste do nebe. Některé vesmírné zákony nepřekecá ani nový předpis EU.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jsem zaměstnaná v soukromé firmě zabývající se velkoobchodem a podpůrnou výrobou obalových materiálů.
A to zejména pro balení průmyslového zboží včetně automobilového a kompjůtrového průmyslu. Umíme zabalit například i antikorozně tank nebo elektronový mikroskop pro zaoceánskou přepravu.

Někde někdo napsal, že firmy zabývající se prodejem obalových materiálů jako první zvěstují změny na trhu, protože jako první pocítí, jestli je nebo není co balit.
U nás to vypadá tak, že letos jsou od jara všechny měsíční obraty meziročně nižší ve srovnání s loňským rokem. Co je ale vyšší, jsou nároky zaměstnanců. Přestože firma nabízí velmi dobré platy, tak za ještě lepšími pracovními nabídkami začali odcházet dokonce i lidé, kteří ve firmě pracovali 20 let. Najít nové SCHOPNÉ (!) zaměstnance je skoro nemožné.

PS: Brno

Zatím bez slepic

No tak eště to řeknu jinak. Ty bysi klidně balila Hitlerovo laufy ze Splzně a eště by ses divila japato že tak málo fašoun platí. Že ale jako krize nehrozí. Neuvěřitelné fantastické. A je mi to jasný, je, vás tady takovejch plná vidlácká kavárna. A vypadá to, že je to marný. A co? Heh

Zatím bez slepic

Dej si obklad a jdi to vyležet ... ty japato kavárno

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Uvedu drze příklad.
Kdysi jsem v mládí zahájil svůj pracovní proces na povrchovém dole, na Mostecku.
Profesně jsem rostl, vyvíjel se a absorboval informace.
Mezi ně patřila i ta, že těsně kolem mého odchodu do důchodu šachta prostě bude vyuhlená. Prostě jsem si dlouho před ekologickým blázněním prostudoval prognozu těžby a dostupné zásoby.
A věděl jsem, že musím bezpodmínečně prchat do jiného oboru. Což se mi povedlo.
Prostě, voják se stará, voják má, tak znělo heslo za mé ZVS.
(Kamarád co má písmenka před i za jménem zase hlásá - používej mozek, ne prdel!)

Zatím bez slepic

Gdyž vidím něgde podobná moudra tak se mi chce blejt. A je to furt vo tem samém. Blboni se učej používat mozek a přitom to dycky skončí u jejich prdele, né u srdce. A tím je to dané.
Místo teho aby blboň dělal na svým podíle půdy, stavěl svoje sídlo, držel svýma volebníma a sečitatelnýma potřebama stát pod rypákem a rozhodoval o tem co se se společným vejvarem bude ve prospěch všech našich synů a dcer dělat, tak běhá od konkuřence ke konkuřenci gde mu daj nasypat víc. Je to ale diagnóza, nic osobního. Muheeeeeeeee

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mezi obyčejným lidem je peněz dost, u nás stále plníme měsíční plány a to i přes to že jsou o 3%vyšší než loni...o tolik se meziročně zdražilo...minulá krize nás dostihla až v roce 2010 takže předpokládám že i nyní bude mít v našem segmentu zpoždění.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přišel jsem z lesa a vytanula mi - vždy když jdu lesem nebo kolem vodních toků nebo ploch mi vytane něco z mládí- píseň, která mě smutnila za vojenské služby. Pro ty, co ještě nemůžou, nesmí spát nebo by chtěli a nejde to.
www.youtube.com/watch?v=s13VlbZWY6s&itct=CAUQpDAYCyITCOGR1aGf0dUCFQizAw…
Pro Insegnante: bylo to cca třicátého roku míru ve Čtyřech Dvorech.

Zatím bez slepic

díky za krásnou vzpomínku, čím jsem starší, tím si raději připomínám ta krásná léta a nekřičte na mně, že to byly roky "poroby", bylo to naše mládí a krásně jsme ho žili. Pane fotrák, ač celý život "budějčačka", nevím ani, co v kasárnách dnes je, budova sice zvenku opravená, ale žádné dění navenek nevykazuje, zdravím, insegnante

Zatím bez slepic

Insegnante, tam už nic není, jen zrekonstruovaná budova štábu pluku tam na špici, baráky strženy, development, cestičky areálem kolem buzeráku, kde se kilometr dal jen s největším vypětím pod 3 min. srovnány, velký kinosál s dvoumetrovými repráky, které nám jako místní kapele bušili do zad a večer posluchači ve tmě samotnému diktovaly Segoviu nebo čtvrtý klavírní beethovenův, tak ten je taky v...pryč.
A tak se bilančník, jen co se v druhé půli listopadu trochu ochladí, vydá vlakem za 1/4 jízdného do Budějic zavzpomínat v nejhezčím městě na utrpení a smutek beznadějně zamilovaného mládence i na (jak neuvěřitelné) dobré lidi, které tam potkal.

Zatím bez slepic