Hrdina

Autor
Štítky

Nechtěl jsem věřit vlastním glaukomovým očím, když jsem vzal v sobotu 26.10.2019 do ruky deník Právo s hlavním titulkem na první straně:
„Havlíček: Bez jádra to bude uhlí“
Současný český ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v rozsáhlém rozhovoru vysvětluje české perspektivy v energetice. Jasně a bez politické korektnosti. Nenašel jsem ten článek nikde na webu, a tak z něho vybírám:

„Z analýzy ČEPS se ukázalo, jak na tom jako Česká republika budeme s přebytky nebo nedostatky elektřiny po roce 2030. Nejen ve smyslu, jak si budeme stát, když budeme pokračovat v dekarbonizaci a posilovat obnovitelné zdroje, ale i s ohledem na to, kde vůbec bude v rámci Evropské unie možné elektřinu brát. Je to tristní pohled. Od roku 2030 začne být situace v Evropě vážná a po roce 2040 takřka kritická.
Je to z důvodu dekarbonizace, zejména ústupu Německa od jádra a uhlí. Východní Evropa se dostává do situace, že nejenom nebude mít kde brát, ale nebude mít ani dostatečné výrobní kapacity.“

„Jedinou šancí je prodloužit životnost čtyř bloků Dukovan, postavit tam pátý blok a nadále posilovat obnovitelné zdroje. Ani to ale nebude stačit, pokud máme mít od roku 2040 těžbu uhlí na čtvrtinové úrovni proti současnosti. Musíme proto v horizontu pěti let začít vážně hovořit i o Temelínu, nikde jinde možnost už není.“

Pak ministr Havlíček zdůvodňuje termíny výstavby v souvislosti s tím, jak budou dukovanské bloky i přes prodloužení dosavadní životnosti dosluhovat a bloky v Temelíně se budou obnovovat.
Nevím jak čtenáři, ale mně se letopočty „2030“ a „2040“ zdají jaksi vzdálené, ale to si nesmím uvědomit, že to je pouhých DESET a DVACET let – z pohledu energetika tedy prakticky zítra.
Dále ministr probírá nějaké technikálie, a zmiňuje se i o malých modulárních reaktorech:  

„Už jsem jednal s vedením firmy NuScale, která má mimo jiné uzavřenou dohodu o spolupráci s ČEZ a jež nás považuje za nejgramotnější evropskou zemi v oblasti energetiky.“

Řeč je v rozhovoru i o výroku A.Babiše, že postavíme bloky, i kdybychom porušili evropské právo, a to rozhodně stojí za zapamatování:

„To, co řekl pan premiér, bylo do určité míry řečeno s nadsázkou ve smyslu toho, že Evropská unie nám nemůže určovat náš energetický mix. EU nás občas vyprovokuje například tím, že prohlásila, že jádro může být bráno jako nečistý zdroj, což je velmi nekorektní, protože na to samozřejmě reagují finanční domy. Kdyby se měly k jádru začít chovat jako třeba k uhlí ve smyslu úrokových sazeb nebo úvěrování, tak to samozřejmě zničí energetickou koncepci nejen naši, ale i dalších zemí v Evropě. Byla to odezva na to, že EU se sice samozřejmě bude vyjadřovat k jádru, ale nesmí nás tlačit do rohu.“

K výběru dodavatele nových bloků je ministr nutně diplomatický:

„Samozřejmě s námi komunikují prakticky všichni, o nichž jsme uvažovali, že by se mohli stát dodavatelem. Jsme naprosto nestranní, když má někdo zájem se sejít, přivítáme to, vyslechneme si jeho názor vždycky za účasti několika jedinců, ať je to absolutně nestranné, a každému říkáme stejnou věc. Tedy časový harmonogram, že to bude férový tendr a to, že nikoho nebudeme vyřazovat dopředu.“

Ministr se vyjádřil i k tomu, jak vývoj ovlivní ceny energií, tedy asi hlavně elektřiny:

„Příští rok asi žádná dramatická změna nabude. Díváme se na to, co se bude dít ve střednědobém až dlouhodobém horizontu a v celoevropském kontextu. Situace se začne zhoršovat, první problémy očekáváme po roce 2025….
… to, že se staneme po roce 2025 mírným dovozcem (elektřiny), nebude ještě velký problém. Ten nastane v polovině 30.let, protože Německo pocítí nejen odstavení jádra, ale současně dekarbonizaci, do roku 2038 chtějí s využíváním uhlí skončit.“

Dalším okruhem otázek byla elektromobilita s výhodou údajných nižších nákladů na provoz, které může anulovat vyšší cena elektřiny:

„Částečně je to možné. S nedostatkem elektrické energie poletí její cena nahoru, trh bude napjatější a napjatější. Jediné země, kde bude možné nakupovat elektřinu, pokud nepostavíme vlastní zdroje, budou v průběhu 30.let díky orientaci na jádro Francie a Španělsko…..
…. Zatím počítáme s tím, že na konci roku 2030 by v ČR mělo jezdit až 250 tisíc těchto vozů a na konci roku 2040 asi 800 tisíc. Dnes po českých silnicích jezdí 5,5 milionu aut.“

Dále už je to o jen o elektromobilitě a mobilních operátorech, což je ve výše uvedených souvislostech pro nás nezajímavé.

Dovolím si k ministrem uvedeným tvrzením několik osobních poznámek:
1. Jasně, že jsou to jen slova, ale oceňuji, že alespoň to. Ta vize o nedostatku elektřiny a její ceně je samozřejmě alarmující, ale je to jako za toho socíku – divím se tomu, že někdo říká veřejně to, co všichni (kdo se o to zajímáme) víme už dávno. Zarážející nejsou samotná fakta, ale to že je veřejně vyslovil člen vlády: za budoucí problémy může „dekarbonizace“ – tedy CO2 šílenství, Německo, za bukem číhá EU a její podrazy.

2. Analýza vychází z údajů státní společnosti ČEPS. To je parta naprostých profíků, tvrdých technokratů, kteří (podle mých omezených informací) celkem kašlou na politiku, zajímají je data, fakta, výpočty. Já jim dost důvěřuji. Něco o ČEPSu najdete tady:
https://www.ceps.cz/cs/

3. Jakási mně neznámá americká firma chválí ČR a ČEZ jako energeticky gramotné, včetně JE. Moje osobní zkušenost z časů, kdy se ve ŠKODĚ Plzeň dokončoval druhý temelínský komplet, to potvrzuje, i když už je to dávno. Tvrdím na základě účasti na řadě jednání na téma JE. Ostatně když jsem byl v roce 2013 v Rosatomu v Moskvě, Podolsku a Dimitrovgradu, vyjadřovali značný respekt v tomto smyslu i Rusové. Sice máme už jen tragické zbytky bývalé schopnosti postavit sami jaderné bloky, ale alespoň něco.

4. O nestrannosti výběrového řízení na dodavatele nových JE bloků mám značné pochybnosti, ale nevidím v tom kardinální problém. Lepší postavit nové bloky na základě cinknutého výběrového řízení, než nepostavit žádné. Ano, až k takovému pojetí morálky jsem/jsme dospěl/i. 

Pokud po slovech ministra Havlíčka budou následovat i činy, je to můj člověk a pořádný kladný bod pro celou Babkovu vládu.
Dostat taková slova do standardních médií, na to člověk prostě musí být ministr. Hovořil jsem totiž před týdnem se svým starým kamarádem, generálním ředitelem mého bývalého klienta, Plzeňské teplárenské, a ten si mi postěžoval, že dostat do médií nějaká reálná fakta o české energetice a jejích výhledech je skoro nemožné. Uhlíkovým aktivismem nakažení novináři to prostě nechtějí slyšet. A to není tenhle Tomáš Drápela jen ředitelem nějaké teplárničky, ale také předsedou Teplárenského sdružení ČR http://www.tscr.cz/.
Případné „obnovitelné“ fandy upozorňuji, že Plzeňská teplárenská je mezi teplárnami lídrem ve využívání obnovitelných zdrojů, což najdete tady https://www.pltep.cz/, ale především tady v grafech hned na první straně odkazu https://www.pltep.cz/zelena-energie/.
Marná práce, novináře o racionálních postupech těžko přesvědčit. Existuje naštěstí i (několik) výjimek.

Dokazuje to další příklad. V časopise Reflex ze dne 17.10.2019 (bohužel jsem nenašel nikde na webu) vyšel na str.32/39 rozsáhlý článek ekonoma Karla Kříže „Nový feudalismus na postupu“ s podtitulkem „Klimatická opatření mohou Evropu přivést k hladomoru“. Autor v něm dokazuje nesmyslnost vyhroceného klimatického třeštění. Našel jsem na tento text reakci, tu, prosím, určitě nepřehlédněte: https://www.reflex.cz/clanek/komentare/98074/na-sitich-se-o-reflexu-siri-zelena-nenavist-co-vlastne-napsal-karel-kriz-ze-se-mohou-alarmiste-pominout.html .

Takže vážení, šineme se do energetického područí. Když to dobře půjde, budeme jen poddaní. Když blbě, tak nejspíš otroci. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Tak máme za ministra vola rekordních rozměrů.
Nějak mu nedošlo, že jednoduše a prostě uhlí došlo.
Ostrava je v prdeli, Kladno taktéž ( i když tam je háček spíše v metanu)
Bývalé SHD Most.
Velkolom Armáda ( Velkolom Čs armády) končí, nemá kam nasměrovat těžbu, Vršany těší rovnou proti dolovému poli Švermy. Tedy zbývá M.Gorkij.
Ústecký PKAZ je už také odstavený.
Prostě stejná situace jako v Porýní, není kde těžit!

Zatím bez slepic

pravdu. Uhlí je dost, bohužel je prozatím politicky neprůchodné jej vytěžit.
druhá věc je, jestli je dobrý nápad jej házet do kamen, ale to je zcela jiná záležitost.

Pokud netušíte, kde uhlí je, alespoň MS kraj:
na uhlí leží celá Karviná,
celý Frenštát a okolí,
dále je pod samotným centrem Ostravy a
ani náhodou není dotěženo na Staříči a na
9. květnu

A těžba uhlí v jiných lokalitách nebyla ukončována, že by uhlí nebylo, nýbrž dílem proto, že to přestávalo být ekonomicky zajímavé, dílem pak proto, že se za to shrábly dotace - viz Malé Svatoňovice.
Takže nějaké uhlí ještě zbylo a s růstem jeho ceny vyvstane otázka, jestli se ho nepokusit dostat ven.

Zatím bez slepic

...druhá věc je, jestli je dobrý nápad jej házet do kamen... - správně! Není to dobrý nápad, protože uhlí se dá využít i jinak (třeba http://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/vyuziti_uhli.html). Ohledně energetické současnosti, budoucnosti a Energiewende všem doporučuji článek p. Kovalovského https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jiri-kovalovsky-c…. Je vidět, že (řečeno s klasikem) "zdroje jsou". Jen by svět nesměli řídit idioti. Ani Němci té jejich Energiewende zase tolik nevěří, neboť podle průzkumu (odkaz na něj je v článku) je 55% názoru, že energií budoucnosti je jaderná energie. Kdyby se místo greténských nesmyslů ty miliardy investovaly do rozumných technologií, bylo by nám všem lépe.

Zatím bez slepic

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/z-jednicky-havlicek-bez-jadra-t…

A nyní i to ARAMCO půjde na tu burzu a hledá investory, takže kdo ví, jak to s těmi zásobami na západě a u "spojenců" spojenců je, tak nějak globálně....
A USA pomáhá a chrání ropu v Sýrii proti všem i před Asadem, asi holt místo frakování v přímém přenosu předvádějí brakování. ☺ Byla by to sranda, kdyby to nebylo tak šílené....

Zatím bez slepic

does viagra make you bigger <a href=" http://viagracnd.com/# ">female viagra review ucebysh</a> - on line viagra cheap mastercard
https://viagracnd.online# viagra 100mg price without prescription
viagra 25 mg without a prescription <a href=https://viagracnd.com/#>viagra alcohol egpcyoh</a> can i buy viagra without a prescription

Zatím bez slepic