Hrdina

Autor
Štítky

Nechtěl jsem věřit vlastním glaukomovým očím, když jsem vzal v sobotu 26.10.2019 do ruky deník Právo s hlavním titulkem na první straně:
„Havlíček: Bez jádra to bude uhlí“
Současný český ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v rozsáhlém rozhovoru vysvětluje české perspektivy v energetice. Jasně a bez politické korektnosti. Nenašel jsem ten článek nikde na webu, a tak z něho vybírám:

„Z analýzy ČEPS se ukázalo, jak na tom jako Česká republika budeme s přebytky nebo nedostatky elektřiny po roce 2030. Nejen ve smyslu, jak si budeme stát, když budeme pokračovat v dekarbonizaci a posilovat obnovitelné zdroje, ale i s ohledem na to, kde vůbec bude v rámci Evropské unie možné elektřinu brát. Je to tristní pohled. Od roku 2030 začne být situace v Evropě vážná a po roce 2040 takřka kritická.
Je to z důvodu dekarbonizace, zejména ústupu Německa od jádra a uhlí. Východní Evropa se dostává do situace, že nejenom nebude mít kde brát, ale nebude mít ani dostatečné výrobní kapacity.“

„Jedinou šancí je prodloužit životnost čtyř bloků Dukovan, postavit tam pátý blok a nadále posilovat obnovitelné zdroje. Ani to ale nebude stačit, pokud máme mít od roku 2040 těžbu uhlí na čtvrtinové úrovni proti současnosti. Musíme proto v horizontu pěti let začít vážně hovořit i o Temelínu, nikde jinde možnost už není.“

Pak ministr Havlíček zdůvodňuje termíny výstavby v souvislosti s tím, jak budou dukovanské bloky i přes prodloužení dosavadní životnosti dosluhovat a bloky v Temelíně se budou obnovovat.
Nevím jak čtenáři, ale mně se letopočty „2030“ a „2040“ zdají jaksi vzdálené, ale to si nesmím uvědomit, že to je pouhých DESET a DVACET let – z pohledu energetika tedy prakticky zítra.
Dále ministr probírá nějaké technikálie, a zmiňuje se i o malých modulárních reaktorech:  

„Už jsem jednal s vedením firmy NuScale, která má mimo jiné uzavřenou dohodu o spolupráci s ČEZ a jež nás považuje za nejgramotnější evropskou zemi v oblasti energetiky.“

Řeč je v rozhovoru i o výroku A.Babiše, že postavíme bloky, i kdybychom porušili evropské právo, a to rozhodně stojí za zapamatování:

„To, co řekl pan premiér, bylo do určité míry řečeno s nadsázkou ve smyslu toho, že Evropská unie nám nemůže určovat náš energetický mix. EU nás občas vyprovokuje například tím, že prohlásila, že jádro může být bráno jako nečistý zdroj, což je velmi nekorektní, protože na to samozřejmě reagují finanční domy. Kdyby se měly k jádru začít chovat jako třeba k uhlí ve smyslu úrokových sazeb nebo úvěrování, tak to samozřejmě zničí energetickou koncepci nejen naši, ale i dalších zemí v Evropě. Byla to odezva na to, že EU se sice samozřejmě bude vyjadřovat k jádru, ale nesmí nás tlačit do rohu.“

K výběru dodavatele nových bloků je ministr nutně diplomatický:

„Samozřejmě s námi komunikují prakticky všichni, o nichž jsme uvažovali, že by se mohli stát dodavatelem. Jsme naprosto nestranní, když má někdo zájem se sejít, přivítáme to, vyslechneme si jeho názor vždycky za účasti několika jedinců, ať je to absolutně nestranné, a každému říkáme stejnou věc. Tedy časový harmonogram, že to bude férový tendr a to, že nikoho nebudeme vyřazovat dopředu.“

Ministr se vyjádřil i k tomu, jak vývoj ovlivní ceny energií, tedy asi hlavně elektřiny:

„Příští rok asi žádná dramatická změna nabude. Díváme se na to, co se bude dít ve střednědobém až dlouhodobém horizontu a v celoevropském kontextu. Situace se začne zhoršovat, první problémy očekáváme po roce 2025….
… to, že se staneme po roce 2025 mírným dovozcem (elektřiny), nebude ještě velký problém. Ten nastane v polovině 30.let, protože Německo pocítí nejen odstavení jádra, ale současně dekarbonizaci, do roku 2038 chtějí s využíváním uhlí skončit.“

Dalším okruhem otázek byla elektromobilita s výhodou údajných nižších nákladů na provoz, které může anulovat vyšší cena elektřiny:

„Částečně je to možné. S nedostatkem elektrické energie poletí její cena nahoru, trh bude napjatější a napjatější. Jediné země, kde bude možné nakupovat elektřinu, pokud nepostavíme vlastní zdroje, budou v průběhu 30.let díky orientaci na jádro Francie a Španělsko…..
…. Zatím počítáme s tím, že na konci roku 2030 by v ČR mělo jezdit až 250 tisíc těchto vozů a na konci roku 2040 asi 800 tisíc. Dnes po českých silnicích jezdí 5,5 milionu aut.“

Dále už je to o jen o elektromobilitě a mobilních operátorech, což je ve výše uvedených souvislostech pro nás nezajímavé.

Dovolím si k ministrem uvedeným tvrzením několik osobních poznámek:
1. Jasně, že jsou to jen slova, ale oceňuji, že alespoň to. Ta vize o nedostatku elektřiny a její ceně je samozřejmě alarmující, ale je to jako za toho socíku – divím se tomu, že někdo říká veřejně to, co všichni (kdo se o to zajímáme) víme už dávno. Zarážející nejsou samotná fakta, ale to že je veřejně vyslovil člen vlády: za budoucí problémy může „dekarbonizace“ – tedy CO2 šílenství, Německo, za bukem číhá EU a její podrazy.

2. Analýza vychází z údajů státní společnosti ČEPS. To je parta naprostých profíků, tvrdých technokratů, kteří (podle mých omezených informací) celkem kašlou na politiku, zajímají je data, fakta, výpočty. Já jim dost důvěřuji. Něco o ČEPSu najdete tady:
https://www.ceps.cz/cs/

3. Jakási mně neznámá americká firma chválí ČR a ČEZ jako energeticky gramotné, včetně JE. Moje osobní zkušenost z časů, kdy se ve ŠKODĚ Plzeň dokončoval druhý temelínský komplet, to potvrzuje, i když už je to dávno. Tvrdím na základě účasti na řadě jednání na téma JE. Ostatně když jsem byl v roce 2013 v Rosatomu v Moskvě, Podolsku a Dimitrovgradu, vyjadřovali značný respekt v tomto smyslu i Rusové. Sice máme už jen tragické zbytky bývalé schopnosti postavit sami jaderné bloky, ale alespoň něco.

4. O nestrannosti výběrového řízení na dodavatele nových JE bloků mám značné pochybnosti, ale nevidím v tom kardinální problém. Lepší postavit nové bloky na základě cinknutého výběrového řízení, než nepostavit žádné. Ano, až k takovému pojetí morálky jsem/jsme dospěl/i. 

Pokud po slovech ministra Havlíčka budou následovat i činy, je to můj člověk a pořádný kladný bod pro celou Babkovu vládu.
Dostat taková slova do standardních médií, na to člověk prostě musí být ministr. Hovořil jsem totiž před týdnem se svým starým kamarádem, generálním ředitelem mého bývalého klienta, Plzeňské teplárenské, a ten si mi postěžoval, že dostat do médií nějaká reálná fakta o české energetice a jejích výhledech je skoro nemožné. Uhlíkovým aktivismem nakažení novináři to prostě nechtějí slyšet. A to není tenhle Tomáš Drápela jen ředitelem nějaké teplárničky, ale také předsedou Teplárenského sdružení ČR http://www.tscr.cz/.
Případné „obnovitelné“ fandy upozorňuji, že Plzeňská teplárenská je mezi teplárnami lídrem ve využívání obnovitelných zdrojů, což najdete tady https://www.pltep.cz/, ale především tady v grafech hned na první straně odkazu https://www.pltep.cz/zelena-energie/.
Marná práce, novináře o racionálních postupech těžko přesvědčit. Existuje naštěstí i (několik) výjimek.

Dokazuje to další příklad. V časopise Reflex ze dne 17.10.2019 (bohužel jsem nenašel nikde na webu) vyšel na str.32/39 rozsáhlý článek ekonoma Karla Kříže „Nový feudalismus na postupu“ s podtitulkem „Klimatická opatření mohou Evropu přivést k hladomoru“. Autor v něm dokazuje nesmyslnost vyhroceného klimatického třeštění. Našel jsem na tento text reakci, tu, prosím, určitě nepřehlédněte: https://www.reflex.cz/clanek/komentare/98074/na-sitich-se-o-reflexu-siri-zelena-nenavist-co-vlastne-napsal-karel-kriz-ze-se-mohou-alarmiste-pominout.html .

Takže vážení, šineme se do energetického područí. Když to dobře půjde, budeme jen poddaní. Když blbě, tak nejspíš otroci. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

zde odkaz na zásoby nerostů na území ČR.
Pokud na to mrknete, je jasné, že prozatím nemusíme šílet obavami, že je třeba urgentně vykrást sklad se svíčkami. Nicméně tempo těžby je opravdu děsivé a je otázkou, zda by nebylo na místě nějaké rozumné zpomalení.

http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/loziska_cr.html

Zatím bez slepic

nebude asi úplně vinnou zelených a EU,( Maďaři a Slováci stavějí) ale spíše neschopnosti našich předchozích vlád. Podívejte se jak se staví dálnice a JE je přece jenom složitější.
Je Karel Kříž ten ekonom z Klausovy party, co chtěl pořád zavírat penězovody na Sovensko?

Zatím bez slepic

naším vazalstvím, jestli chápete, o čem píšu.
Ano, vedle smluv, jejichž znění je pro veřejnost dostupné, existují ještě smlouvy, kterými se nikdo moc nechlubí. Mimo jiné.
A pak jsou tady lidé, kteří si myslí, že si vylepší kádrový profil stojem v hlubokém předklonu.
Nevylepší, ale oni na to přijdou takřka vždy pozdě.

Zatím bez slepic

pokud je někdo vazal, musí být někdo pán. Kdo je tedy našim pánem? Jsou to obyvatelé evropské unie, tedy Rakušané, Řeci, atd., nebo mezinárodní kapitál? A nepatří do mez. kapitálu také Kelner, Křetinský, Babiš atd.? Jsou tedy obyčejní Rakušané, Řeci atd. jejich vazalové?
Nemělo by dnes platit "proletáři všech zemí spojte se." Kapitál se již spojil.
lll

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jen bych doplnil, že Německo (a Rakousko taky) si celé své slavné zelené energie ze solárů a větrníků může dovolit jen z důvodu, že chybějící elektřinu zatím nakupuje z těch uhelných a jaderných elektráren v ČR a Polsku, a přebytky energie z větrných elektráren posílá přes ČR, protože si ještě nepostavili vedení přes střed Německa.
Kromě dražší elektrické energie nás čeká také výstavba dalších přenosových sítí, protože EU ovládaná Německem (jeho zájmy v EK hájí Günter Oettinger) nám další posílení soustav nařídí a pomine, že by šlo jen o suplování chybějících soustav v Německu. Už to jednou zkusili. Vzpomínáte na zvýšení platby za jističe?
Ale Havlíčkova analýza předpokládá, že v letech 2030 a 2040 budeme mít stále co vyrábět, což vůbec nemusí být pravda. Průmysl montoven se může přesunout na Ukrajinu (západní), Němci si zlikvidují automobilový průmysl a nebudou mít taky co dělat, takže elektrické energie může být dost. Jen vypneme TV, PC a další přístroje a scházet se budeme v hospodě. Scallop půjde za svými do kavárny a konečně bude šťastný.
V každém případě ČR žije z elektráren postavených ještě za dob ČSSR a udržovaných v provozu po 1989. Jenže i ty jednou doslouží a nemáme nic místo nich. Bez JE se neobejdeme.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

automotivu pouze vydělat.
Jejich pracovní síla je tak drahá, že všechny autofabriky na území SRN jsou kromě skupiny BMW v provaru a vylepšují si své skóre pouze masívním dovozem komponentů z východu. O BMW samotném jsem nic nehledal, takže nevím, jak si ekonomicky stojí, ale zaznamenal jsem stěhování jedné montovny ze západu Říše někam k Berlínu. Kromě toho velkou část produkce motocyklů plácají v Indii, takže to bude stejné, jako v jiných firmách.
Jak to bude s výrobou trolejbusů, se zatím neodvažuji hádat. Zajímavou informací je rozhodně skutečnost, že koncernu VW se neozval vůbec nikdo na vyhlášenou výběrovku k dodávání trakčních baterií. To je velmi těžká rána pro jejich strategické plány k oživení či alespoň zmenšení ekonomického mínusu výroby v Říši.
Ad oživení - německá strategie je jasná. Trolejbusy stojíasi dvojnásobek toho, co křápy se spalováky při nižší výrobní ceně.

Zatím bez slepic

Ale BMW také vyrábí v Číně. Jenže si zakládá na tom, že je echt německé, což není tak úplně pravda. Ale pořád jsou v kurzu u Němců a pár lidí, co si hrajou na lepší. Sami Němci říkají, že když na německé dálnici potkáte 3 odstavená auta, 2 z nich budou BMW.
Trolejbusy jsou opravdu dražší než autobus. A skutečně asi dvakrát.
VW má mezi dodavateli tak mizernou pověst, že se noví dodavatelé nehrnou. Všechny obrali, aby měli na dieselgate. A s jejich pracovníky oddělení kvality už vůbec nikdo nechce spolupracovat, jak hledají, na čem by našli vadu. Mají za to totiž prémie. Ukazovali mně díl pro VW Bratislava s údajnou vadou. Nějaká vlnka viditelná jen na slunci. I když byla označená, nikde jsem ji tam neviděl. Tak se nemohou divit, že se nikdo dobrovolně neuvázal do otroctví baterií pro VW. Výrobcům se vyplatí místo toho postavit fabriku na baterie pro mobilní telefony. Za stejné prachy s větším ziskem a menším rizikem, a bez nutných nákladů na výzkum a testy. Tak se na požadavky VW všichni výrobci baterií vykašlali.
Auta jsou tak drahá kvůli nesmyslným parametrům jakosti, které vezmou za své po prvním projetí myčkou.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

" Němci si zlikvidují automobilový průmysl a nebudou mít taky co dělat, takže elektrické energie může být dost."

Podotýkám, že pak budeme mít doopravdy všeho DOST!

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

... a vidím svůj nick :-) Jste věrný fanoušek, pane Gerde. Internetová láska kvete v každém věku!

Zatím bez slepic

Tobě může prokázat lásku leda tak Janda, až mu večer povinně nastavíš svý roztažený hýždě ...

Zatím bez slepic

Mám slabost pro měkkýše s vyvinutou nohou, skvěle prskají na pánvi s máslem. Pak trocha soli, pepře nebo citronu a pak už jen bouchnout šampaňské! Pořád sledujete svou budoucnost. Tak to je ona, budoucnost scallopa leží doslova na sporáku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Godot.
Sice jen jako spotřebitel a plátce předražené energie,to vidím podobně,budeme otroci.
Co mě u toho napadá,pak může dojít k velkým výkyvům na vysokonapěťovém vedení,které je vlastně propojené mezi stát.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nejlepší řešení by bylo, uhlí dotěžit (tam kde je to průchodné) a spálit ho v šetrně elektrárnách a ne v lokálních topeništích. Po spálení uhlí nahradit elektrárenské kapacity jádrem a fotovoltaikou. Místo vytápění uhlím nabídnout lacinější el. energii.

Naráží to na jednu maličkost, a to, že cenu uhlí určuje trh a poptávka po elektřině bude pravděpodobně větší než nabídka cena (z Godotem uvedeným souběhu příčin) a el. energie půjde kam? Do nebes.

Zatím bez slepic

stávajících podmínkách naprostá šílenost.
1/ Obrovské množství nebezpečných odpadů
2/ naprostá závislost na počasí
3/ zoufale nízká účinnost.

Zatím bez slepic

Dneska mám volno, za barákem předloni popadal les, je tam ještě spousta polámaných, odřezaných silných větví, dojdu si pro kolečko, něco posbírám a přiložím v kotli, je to práce tak na max 10 minut a ještě mám pohyb na čerstvém mrazivém vzduchu. Až bude příští rok sčítání lidu, tak samozřejmě vyplním, že topím elektřinou.

Zatím bez slepic

No potom co zauradoval bursik a jeho "odborně způsobilí" nsátupci, kam řadím i vystudované lesní inženýri, kdy u nás ředitelka místních lesů tvrdila staříkům, před 4-5 lety, že ví o lesnictví prd a že se kůrovec v poho zvládá (za odměnu, že posrala na co šáhla, byla povýšena...), tak díky těmto inteligentům, má zmizet odhadem 50-60 procent lesů, nevím Josefko, čím budeš topit, tedy přesněj, kam půjdeš na procházku z tím kolečkem ;)

Zatím bez slepic

není tak ani problém elektrárenství, jako teplárenství. To se zatím bez hnědého uhlí obejde jen těžko.

Zatím bez slepic

Teplárny považuji za provozy, kde se dá při využití moderní technologie spalovat uhlí šetrně.

Zatím bez slepic

...a jen těžko lze zakázat to uhlí případně prodat dál. Tudíž i kdybychom spalovali šetrně, pokud bude zahraniční kupec, na šetrnost těžby to nebude mít vliv - soukromá firma vydělávat musí... (Píši s vědomím, že nemám ověřeno, zda a jaký vývoz je dnes)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pro Mirka58

Vláda řídí stát jako firmu a tak profesionálně zřídila poradní orgán, Uhelnou komisi, podobně jako v Německu. Jedním z nejradikálnějších členů je za Greenpeace i Jan Rovenský. Ten řekl na dotaz Českého rozhlasu svůj názor:

Ve třicátých letech. Přibližně do roku 2023 bychom měli skončit se současnou masivní výrobou elektřiny na export. To nám umožní zavřít dvě až tři velké uhelné elektrárny a jeden velkolom. Do roku 2030 pak zvládneme ukončit provoz všech zbývajících uhelných kondenzačních elektráren a snížit těžbu uhlí o 75 procent. Kolem roku 2035 pak budou jako poslední uhelné zdroje končit uhelné teplárny. Jde o strop, možná to dokážeme i dříve.
Ostatní oslovení členové Uhelné komise, pokud odpověděli předpokládají, že ukončení těžby uhlí v ČR nastane nejdříve po roce 2040.

Zatím bez slepic

Připadá mí to, jako když se v padesátých letech diskutovalo, kdy bude komunismus, kdy si němci rozdělovali půdu v SSSR, když se v devadesátkách řešilo, kdyže to doženeme západ.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

začíná klubat laudátor současné vlády. Ještě přestat titulovat premiéra Babkou a možná z Vás bude nakonec i volič ANO.
Jen tak dál!

Zatím bez slepic

se do druhých, navíc ještě do takových, kteří si dají tu práci a stvoří nějaký smysluplný text.
Na útoky ad hominem jsou tu snad jiní, ne?

Zatím bez slepic

Já se netrefuji, já chválím. Godot dlouhodobě nemohl přijít panu premiérovi na jméno, tak se raduji za každou dušičku voliče, která se za pana Babiše vysloví.

Zatím bez slepic

že umím latinsky, bych si nikdy nedovolil tvrdit. Ale dejme tomu, že vím o existenci tohoto jazyka.

Zatím bez slepic

použil Překladač Google. Správně identifikoval latinu a do češtiny přeložil jako "angrešt". Tak nevím co jste tím myslel. Že by pan Godot měl nějakou vlastnost angreštu?

Zatím bez slepic

týden neholí. Na bradě. Jinde nevím a nehodlám to zkoumat. Lézt někomu do smradlavých trenek fakt není mé hobby. (Hobby - záliba, koníček).

Ad hominem bych já osobně interpretoval v užitém případě jako "podle člověka".
Jinak má předložka "ad" podobný význam, jako české "ku, k" (někomu, něčemu). Význam slova "homo" ještě občas nějaký starý, škaredý a blbý dvounožec zná.

Jinak se můžete bezplatně dovzdělat zde:
http://latinsky-slovnik.latinsky.cz/latinsko-cesky/

Zatím bez slepic

Hlavně je to oficiální název toho falešného argumentu. A priori, ad acta se taky nepřekládá.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ad těm. Tedy k věci.

Zatím bez slepic

Ta predikce!
Samozřejmě že "ad rem".

Zatím bez slepic

ale díky Vám a Vaší adoraci (ve významu sloužit a klanět) mi začne snad nakonec vadit (s takovými "obhájci") bytostně i ON sám.
To kopání do Targuse mi od Vás vadí průběžně a vtipné mi to moc nepřijde.....
Takže:
Laco, zahoďte Google překladač, či mu alespoň přestaňte věřit, vezměte rozum do hrsti a třeba raději starý dobrý Ottův slovník naučný, bude to poučný...a nemusíte si tu hrát na "angrešt" ☺

Zatím bez slepic

Argumentum ad hominem je latinsky argument k člověku, tedy napadání člověka pro jeho vlastnost nesouvisející s diskuzí. Např. Laco volí Babiše, podle průzkumu v pražských ulicích jsou voliči Babiše vyššího věku, méně vzdělaní a méně vydělávající, tedy Laco je starý, hloupý a chudý, a proto jsou jeho názory k ničemu, neboť vedou jen k chudobě. To byl klasický příklad argumentačního faulu argumentum ad hominem. Na pravdivosti nezáleží, dehonestace protivníka je dokončena.

Zatím bez slepic

To je O.K., to je náš dlouhodobý spor.
1. Babka byl překlep místo Bureše. Nějak zapracoval automatický korektor či co.
2. Babiše/Bureše nesnáším setrvale a stále. Ale minimálně jedním odstavcem mě ten Havlíček fakt překvapil
3. Ano, jeví se, že ANO je opravdu a stále parta velmi podivná, zejména u nás na regionální úrovni, leč Babiš/Bureš se vskutku vyprofiloval v jakéhosi jednookého krále mezi slepými. ZATÍM (jak jsem už před časem konstatoval na jiném webu) opravdu jako premiér neudělal, viděno mýma očima, žádnou dramatickou chybu. Snad deficitní rozpočet, ale ten by opozice měla taky, žádné iluze.
4. Volič ANO? Čerti vědí co se přihodí do voleb. Na regionální/krajské úrovni skoro jistě ne. Do PS - to je ještě daleko.¨
5. Já se nestydím přiznat posun názorů. To je vývoj. Tak jako v článku - naše nároky na "morální integritu" dramaticky klesají.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Holt Plzen je svojské město. Třeba takový Vlk. Ten by se rozhodně nezměnil a nezmění. Pro něj je etalon morální politiky plzeňák Chovanec, nebo skoro trestně stíhaný Sobotka (je už sprostý podezřelý, že?).

Zatím bez slepic

Máme štěstí, že je Vlk z Čech. Bejt z USA, tak se dodnes zaklíná Nixonem/Kennedym a nemůže přijít na jméno Kennedymu/Nixonovi.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V povrchovém dole Vršany.

Tady je lehká pomoc.
Zjistit, kde odpůrci bydlí. Odstřihnout jim přívod el. proudu a nějakým způsobem znemožnit vytápění, pokud není ekologické. Plně ekologická nejsou ani tepelná čerpadla. Jedná se vlastně o výkonný kompresor na elektřinu (příkon 6 kW a víc)
Zdůvodnit takový zásah lze snadno.
Je přece nemravné používat energii, která je vyrobena převážně z uhlí !
A je proti lidské přirozenosti používat něco, co se mi z duše protiví. Až tak, že musím obsadit cizí majetek, aby ho vlastník nemohl používat.

Zatím bez slepic

stroji, asi jim vypnutí proudu moc vadit nebude.
Mám levnější řešení.
Tři hlasité a zaznamenané výzvy k opuštění cizího majetku a pak cvičný útok protiteroristické jednotky. De facto jsou na cizím pozemku a znemožňují řádné užívání cizího majetku.
A kdo z nich přežije, včecko zacálovat. A pokud na to nemá - exekuce. Kdo nepřežije, zkásnout jeho rodinu.
Vyřešený problém.
A kreténům, kteří by jejich jednání chtěli obhajovat, nastěhovat do bytu partičku nepřizpůsobivých. Tři dny by úplně stačily.

Zatím bez slepic

Nebo možná tři.
1.
Podobně jako nedávno v londýnském metru stáhnout a odměnit.
2.
Neumožnit sestoupit ze stroje.
3.
Jednoduše zasklít, po sestupu zjistit totožnost, zažalovat a vysouzené náhrady škody osobně exekučně vymáhat.

Zatím bez slepic

No já bych je ještě trošku nechal pokropit od hasičů (když by "nedostřelili", tak třeba z vrtulníku).
Tady byly ráno -4°C, tak by to i s tím následným a myslím asi, že urychleným - dobrovolným slézáním měli trošku problematické - až by na nich hadry chrastily ... :-D

Zatím bez slepic

To bych od kovaného demokrata nečekal !

Zatím bez slepic

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

3,14-čovinu, že jsem demokrat? A ještě k tomu kovaný?

Zatím bez slepic

starý, beztak i hnusný a neobyčejně hloupý.
Kdybyste byl chytrý, mladý a krásný, hodil byste jim nejdřív tělový šampón, nebo jak se těm sračkám říká. Klidně i z podobného letadla.
Si představte těch peněz z takto pojaté reklamy na kosmetické produkty. Uhlobaroni by vám jen tiše záviděli...

Zatím bez slepic