Hrdina

Autor
Štítky

Nechtěl jsem věřit vlastním glaukomovým očím, když jsem vzal v sobotu 26.10.2019 do ruky deník Právo s hlavním titulkem na první straně:
„Havlíček: Bez jádra to bude uhlí“
Současný český ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v rozsáhlém rozhovoru vysvětluje české perspektivy v energetice. Jasně a bez politické korektnosti. Nenašel jsem ten článek nikde na webu, a tak z něho vybírám:

„Z analýzy ČEPS se ukázalo, jak na tom jako Česká republika budeme s přebytky nebo nedostatky elektřiny po roce 2030. Nejen ve smyslu, jak si budeme stát, když budeme pokračovat v dekarbonizaci a posilovat obnovitelné zdroje, ale i s ohledem na to, kde vůbec bude v rámci Evropské unie možné elektřinu brát. Je to tristní pohled. Od roku 2030 začne být situace v Evropě vážná a po roce 2040 takřka kritická.
Je to z důvodu dekarbonizace, zejména ústupu Německa od jádra a uhlí. Východní Evropa se dostává do situace, že nejenom nebude mít kde brát, ale nebude mít ani dostatečné výrobní kapacity.“

„Jedinou šancí je prodloužit životnost čtyř bloků Dukovan, postavit tam pátý blok a nadále posilovat obnovitelné zdroje. Ani to ale nebude stačit, pokud máme mít od roku 2040 těžbu uhlí na čtvrtinové úrovni proti současnosti. Musíme proto v horizontu pěti let začít vážně hovořit i o Temelínu, nikde jinde možnost už není.“

Pak ministr Havlíček zdůvodňuje termíny výstavby v souvislosti s tím, jak budou dukovanské bloky i přes prodloužení dosavadní životnosti dosluhovat a bloky v Temelíně se budou obnovovat.
Nevím jak čtenáři, ale mně se letopočty „2030“ a „2040“ zdají jaksi vzdálené, ale to si nesmím uvědomit, že to je pouhých DESET a DVACET let – z pohledu energetika tedy prakticky zítra.
Dále ministr probírá nějaké technikálie, a zmiňuje se i o malých modulárních reaktorech:  

„Už jsem jednal s vedením firmy NuScale, která má mimo jiné uzavřenou dohodu o spolupráci s ČEZ a jež nás považuje za nejgramotnější evropskou zemi v oblasti energetiky.“

Řeč je v rozhovoru i o výroku A.Babiše, že postavíme bloky, i kdybychom porušili evropské právo, a to rozhodně stojí za zapamatování:

„To, co řekl pan premiér, bylo do určité míry řečeno s nadsázkou ve smyslu toho, že Evropská unie nám nemůže určovat náš energetický mix. EU nás občas vyprovokuje například tím, že prohlásila, že jádro může být bráno jako nečistý zdroj, což je velmi nekorektní, protože na to samozřejmě reagují finanční domy. Kdyby se měly k jádru začít chovat jako třeba k uhlí ve smyslu úrokových sazeb nebo úvěrování, tak to samozřejmě zničí energetickou koncepci nejen naši, ale i dalších zemí v Evropě. Byla to odezva na to, že EU se sice samozřejmě bude vyjadřovat k jádru, ale nesmí nás tlačit do rohu.“

K výběru dodavatele nových bloků je ministr nutně diplomatický:

„Samozřejmě s námi komunikují prakticky všichni, o nichž jsme uvažovali, že by se mohli stát dodavatelem. Jsme naprosto nestranní, když má někdo zájem se sejít, přivítáme to, vyslechneme si jeho názor vždycky za účasti několika jedinců, ať je to absolutně nestranné, a každému říkáme stejnou věc. Tedy časový harmonogram, že to bude férový tendr a to, že nikoho nebudeme vyřazovat dopředu.“

Ministr se vyjádřil i k tomu, jak vývoj ovlivní ceny energií, tedy asi hlavně elektřiny:

„Příští rok asi žádná dramatická změna nabude. Díváme se na to, co se bude dít ve střednědobém až dlouhodobém horizontu a v celoevropském kontextu. Situace se začne zhoršovat, první problémy očekáváme po roce 2025….
… to, že se staneme po roce 2025 mírným dovozcem (elektřiny), nebude ještě velký problém. Ten nastane v polovině 30.let, protože Německo pocítí nejen odstavení jádra, ale současně dekarbonizaci, do roku 2038 chtějí s využíváním uhlí skončit.“

Dalším okruhem otázek byla elektromobilita s výhodou údajných nižších nákladů na provoz, které může anulovat vyšší cena elektřiny:

„Částečně je to možné. S nedostatkem elektrické energie poletí její cena nahoru, trh bude napjatější a napjatější. Jediné země, kde bude možné nakupovat elektřinu, pokud nepostavíme vlastní zdroje, budou v průběhu 30.let díky orientaci na jádro Francie a Španělsko…..
…. Zatím počítáme s tím, že na konci roku 2030 by v ČR mělo jezdit až 250 tisíc těchto vozů a na konci roku 2040 asi 800 tisíc. Dnes po českých silnicích jezdí 5,5 milionu aut.“

Dále už je to o jen o elektromobilitě a mobilních operátorech, což je ve výše uvedených souvislostech pro nás nezajímavé.

Dovolím si k ministrem uvedeným tvrzením několik osobních poznámek:
1. Jasně, že jsou to jen slova, ale oceňuji, že alespoň to. Ta vize o nedostatku elektřiny a její ceně je samozřejmě alarmující, ale je to jako za toho socíku – divím se tomu, že někdo říká veřejně to, co všichni (kdo se o to zajímáme) víme už dávno. Zarážející nejsou samotná fakta, ale to že je veřejně vyslovil člen vlády: za budoucí problémy může „dekarbonizace“ – tedy CO2 šílenství, Německo, za bukem číhá EU a její podrazy.

2. Analýza vychází z údajů státní společnosti ČEPS. To je parta naprostých profíků, tvrdých technokratů, kteří (podle mých omezených informací) celkem kašlou na politiku, zajímají je data, fakta, výpočty. Já jim dost důvěřuji. Něco o ČEPSu najdete tady:
https://www.ceps.cz/cs/

3. Jakási mně neznámá americká firma chválí ČR a ČEZ jako energeticky gramotné, včetně JE. Moje osobní zkušenost z časů, kdy se ve ŠKODĚ Plzeň dokončoval druhý temelínský komplet, to potvrzuje, i když už je to dávno. Tvrdím na základě účasti na řadě jednání na téma JE. Ostatně když jsem byl v roce 2013 v Rosatomu v Moskvě, Podolsku a Dimitrovgradu, vyjadřovali značný respekt v tomto smyslu i Rusové. Sice máme už jen tragické zbytky bývalé schopnosti postavit sami jaderné bloky, ale alespoň něco.

4. O nestrannosti výběrového řízení na dodavatele nových JE bloků mám značné pochybnosti, ale nevidím v tom kardinální problém. Lepší postavit nové bloky na základě cinknutého výběrového řízení, než nepostavit žádné. Ano, až k takovému pojetí morálky jsem/jsme dospěl/i. 

Pokud po slovech ministra Havlíčka budou následovat i činy, je to můj člověk a pořádný kladný bod pro celou Babkovu vládu.
Dostat taková slova do standardních médií, na to člověk prostě musí být ministr. Hovořil jsem totiž před týdnem se svým starým kamarádem, generálním ředitelem mého bývalého klienta, Plzeňské teplárenské, a ten si mi postěžoval, že dostat do médií nějaká reálná fakta o české energetice a jejích výhledech je skoro nemožné. Uhlíkovým aktivismem nakažení novináři to prostě nechtějí slyšet. A to není tenhle Tomáš Drápela jen ředitelem nějaké teplárničky, ale také předsedou Teplárenského sdružení ČR http://www.tscr.cz/.
Případné „obnovitelné“ fandy upozorňuji, že Plzeňská teplárenská je mezi teplárnami lídrem ve využívání obnovitelných zdrojů, což najdete tady https://www.pltep.cz/, ale především tady v grafech hned na první straně odkazu https://www.pltep.cz/zelena-energie/.
Marná práce, novináře o racionálních postupech těžko přesvědčit. Existuje naštěstí i (několik) výjimek.

Dokazuje to další příklad. V časopise Reflex ze dne 17.10.2019 (bohužel jsem nenašel nikde na webu) vyšel na str.32/39 rozsáhlý článek ekonoma Karla Kříže „Nový feudalismus na postupu“ s podtitulkem „Klimatická opatření mohou Evropu přivést k hladomoru“. Autor v něm dokazuje nesmyslnost vyhroceného klimatického třeštění. Našel jsem na tento text reakci, tu, prosím, určitě nepřehlédněte: https://www.reflex.cz/clanek/komentare/98074/na-sitich-se-o-reflexu-siri-zelena-nenavist-co-vlastne-napsal-karel-kriz-ze-se-mohou-alarmiste-pominout.html .

Takže vážení, šineme se do energetického područí. Když to dobře půjde, budeme jen poddaní. Když blbě, tak nejspíš otroci. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

dopravy je soustavným mletím hoven. Nic víc a nic méně.
Víte, jak funguje vodíkový pohon?
Tak to vidíte.
Vodík NEUMÍME efektivně skladovat! Musíme jej zchladit na -257°C a udržet jej při této teplotě!!!
V případě pouhé náhrady klasického paliva vodíkem musíme počítat s jeho velkou spotřebou (skoro čtyřnásobek!!!).
Umíte si představit kamion, který "žere" 120 l paliva na 100 km a ujede denně 700 km? Já moc ne.

Pokud jdeme cestou palivového článku, musíme řešit extrémně drahé články z barevných kovů. Tankuje se do "baterií", kde se váže do sloučenin (je silně reaktivní). Při tom vzniká teplo, je nutné články chladit.
V případě potřeby jízdy je pak nutné články OHŘÍVAT!!!
Katastrofa.
Z palivového článku pak získáme elektřinu a můžeme se pokusit odjet pomocí prachobyčejných elektromotorů.
Co se NIKDE nedovíte, je energetická účinnost, cena vodíku (elektrolýzou to je drahé, jak sviňa), potřeba chlazení při tankování, omezení reaktivity vodíku při nehodě a asi tak tisíc dalších problémů.
https://www.auto.cz/vodik-kontra-akumulator-proc-je-vodik-na-ustupu-105…

Kadlas se ptal na jiné způsoby.
Zkoušejí se podobné píčoviny (slušnější slovo mne opravdu nenapadá), jako je výroba nafty z dřevní hmoty a ze zemního plynu (to je asi nejmenší zlo), troleje nad dálnicí (auto má nad kabinou obyčejný sběrač z lokomotivy) a podobně. Prostě samé cesty, o kterých je předem jasné, že to levně a efektivně nepůjde.
Jediná šance, jak efektivně a levně vylepšit emisní skóre, je předělávka nafťáků na zemní plyn. V MS kraji to fungovalo už za komančů. Jezdily na to jak autobusy (Havířov), tak sklopky z VOKD. Problémem jsou pochopitelně flašky s plynem, nejvíc u NA, kde je nebezpečím těžký náklad. Bohaté zkušenosti s tímto pohonem měli v SSSR. Za každým městem byla stanice a u ní dlouhé fronty aut všeho druhu.

Zatím bez slepic

Pro Targuse:
nejde přece už dávno vůbec o zdravý rozum, ale ty EU cíle, politiku a penězovody a ten "hrdina" ministr prostě dostal a splní zadání a tak prachy pojedou i do vodíku a nějaké argumenty nehrají roli.
Na toto z EU prachy a úvěry půjdou a budou a tak se tudy prostě politik a kšeft vydá...,že to bude možná cesta slepá to ty, co budou čerpat a živit se dotacema na tyto klidně i slepé cesty ale ani trošku nezajímá.....
https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/ministr-karel…

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vůbec mi není jasné, čím chtějí soudruzi nahradit příjem 100 mld. Kč ze spotřební daně za uhlovodíková paliva. Jak chtějí rozlišit např. elekřinu, která půjde do žárovky, od elektřiny nacpané do baterií v osobáku.
Jen naprostý idiot si může myslet, že nám - lopatám - těch sto miliard darují. Právě naopak.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

migranti budou migrovat za teplem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Paroubek k boji s čínským drakem:
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/kubera-na-tchaj-wan-k-cemu

Vyjímám pro mne tu nejdůležitější pasáž:
"Čeští političtí představitelé, včetně členů sněmovny a senátorů, by naopak měli často navštěvovat Čínskou lidovou republiku. V této chvíli je ostatně v Číně delegace sněmovny složená z členů školského výboru. Zejména tito lidé by mohli, poté co se seznámí např. s organizací studia matematiky v Číně, které patří svou kvalitou k nejlepším na světě (ostatně stejně jako v jiných čínsky mluvících zemích a provinciích – v Singapuru, Macau, Hongkongu a na Tchaj-wanu). A právě dobře zvládnutá výuka matematiky je předpokladem progresivního rozvoje průmyslové výroby. A to je zajímavé zejména v situaci, kdy u nás chceme zrušit povinnou maturitu z matematiky, protože prý nemáme její kvalitní výuku."
Bojovníci s Čínou pirátští Hřibové mají plnou hubu statečných keců a svorně s Plagy odpískají maturitu z matiky. Nechápu. Nafoukaní ratlíci.

Nemám nic proti Číně, ale při udržování současného směru se za nějaký čas dostaneme do jejich područí, což je stejně špatné, jako je područí jiné. A budeme pro ně schopni dělat tak KOLÍKY DO HRABÍ.

Zatím bez slepic

Nedávno jsem četl, že v ČLR studuje hru na klavír 60.000.000 dětí. Má ještě smysl s nimi soutěžit?

Zatím bez slepic

Jinak řečeno, u nich je velká konkurence, kdy ale zase z davu vystoupít 4-5 lidí, a u nás možná 1, tedy konkurence 5:1, tedy soutěžit se dá...

Zatím bez slepic

Mám kamaráda, kterej na pár výzkumech spolupracoval s čínskejma vědcema a docela často tam i jezdí. Říkal, že ve svým oboru to jsou absolutní a nedostižný špičky, jenomže jsou až moc úzce zaměření na svou specializaci a toho, co je o 2cm si prostě nevšimnou, protože jim to nezapadá do škatulek. Ovšem pak přijde Čech, obyčejný docent a zvedne to, nač se čínští profesoři x let jenom dívali a je z toho náramný objev...

Zatím bez slepic

A o tom to je, génia dělá vysoké vzdělání a hlavně asociálnost ;)

Zatím bez slepic

věda. Člověk musí umět svou práci okecat. Já bych utevřel Kolíkové studio.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

(Nearly zero-energy buildings) - tedy všechny novostavby. Stěny U=0,2, střechy U=0,16, podlahy U=0,3, výplně U=1,2 W/m2.K a menší. Snížení hodnoty neobnovitelné primární energie o 25%. Banda bude muset rekuperovat i prdy a svítit ledkama, občas si přiloží polínko do krbu, jinak pojede na TČ za cenu elektriky, určenou státem. Průvzdušnost obálky budovy zajistí velmi dobrou vlhkost v domě, když el. nebude (ventilátor v reku nebude mít napájení) - to už bylo v Čunkových ubytovnách. Ti lidé, kteří se zabývali výrobou a rozvodem karbonového tepla, půjdou dělat vatu a polystyrén a rozvážet to po barácích.

Zatím bez slepic

NZEB.
A Ládik bude bez kšeftu.
A obyvatele takových krásných, chytrých a mladých domečků sežere plíseň.
Dobře jim tak. Možná se pak proberou a zajdou nakopat prdele.
Nejdřív vypatlancům na OÚPSŘ, pak ministerským podržtaškům a nakonec pyjonům (to slovo se mi fakt líbí) do Brusele.

Ještě by mě zajímalo, jestli to bude jen na papíře, anebo to bude nějaké stavebně úřední hovado kontrolovat. Je totiž pravdou, že
"svatá barva všecko spraví" a
"za omítku není vidět".
Pokud by to mělo být jenom v plánech, tak bych to moc nehrotil a stavěl si podle sebe.

Zatím bez slepic

a zaprasí si takhle domek. Jen novostavby. Stávajících je dost, vesměs po Beskydech... to je na 20 let práce a mám 2 roky do penze ... pak mi vezmou řidičák a budu na všechno kašlat. Partyja bude spravovat chaty, aby mladí měli gde bydlet... nemám o práci strach. Pro jistotu už umím i tu rekuperaci - to nikdo nechce projektovat.
Včera jsem byl v Konské, kde borec dává propanovou bečku, čerpadlo nechce a zateplovat nebude.

Zatím bez slepic

se kontroluje už dneska - blower door test - barák se nafoukne na 50Pa a měří se, jak dlouho to vydrží, jestli to neuteče digestoří nebo komínem... pakárna.

Zatím bez slepic

Ale to máš u německé normy "pasivní dum", ale u nás platí (zatím) ze zákona jiná norma, takže proč bych si měl nafukovat barák anebo brečet, že j eněkdo blbej a plní něco co nemusí?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jako třeba s věštcem, s ládíkem se taky shodnu (jenom podotýkám že jeho výpočty sedí protože před sto lety to někdo dělal jako vědu, nad kterou ostatní kroutili očima a říkali: co to píše za nesmyslné blbosti.
Zkrátka, svět se mění, někdy opravdu hodně divně (a já věřím že to divné zanikne) a my (naše děti a vnučky) s ním

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

výše zmíněná rekuperace?
Neboli kolik spálí fofrovník pohánějící výměnu vzduchu a kolik peněz ušetřím za topení, když to mám puštěné? Jestli mě to nevyjde levněji, když vytrhnu šňůru ze zásuvky a vyvětrám pětkrát denně oknem a dveřmi naráz?

Zatím bez slepic

dodělal jsem Tomana v Havu, taky zatepluje a jede na HTS, původně chtěl vrtat na pozemku ... ale auta jdou dolů a prachů je málo.
Reku má deklarovanou účinnost až 95% (chachá!!!! - při laboratorních podmínkách), průměrná roční je 65-70%, když jde dobře. Ale jen v objemu, kde jede - může být decentralizovaná, tak za barák ta úspora tepla zas není tak velká. V normálním domku (8-10kW) vrátí tak 2-2,5kW (z tepelné ztráty při -15°C a centrálním provedení). Spíše jde o odvod vlhkosti a přívod vzduchu pro dýchání, aby majitelé nezdechli.

Zatím bez slepic

O rekuperaci stejně jako o TČ se vypráví spousta bajek co se týká účinnosti. Například u rekuperace se uvádí taková účinnost, že pokud má vzduch v místnosti 23°C a venku 10°C, tak se venkovní při vstupu do místnosti ohřeje na 23°C. Laicky bych řekl, že se venkovní ohřeje na cca 17°C a vnitřní ochladí taky tak na 17°C (teoreticky) A to ještě celé závisí na účinnosti a množství vzduchu, který odchází/přichází. Třeba mi to Ládík objasní, jak to tedy je. Děkuji.

Zatím bez slepic

teplota přiváděného vzduchu na +15°C, můžete střílet šampáňo.
Mě vyloženě zajímalo, co ta sranda (zapnutí ventilátoru) bude stát. Ládik asi nebude takový blbec, aby zbůhdarma větral dveřmi a topil dřevem z lesa.

Zatím bez slepic

úspor rekuperaci bych doma ani na chalupě nesnesl. Lepší je větrat do zahrady, když je třeba. Rekuperaci jen do továrních hal a obchodních center, jinak je to blbost.

Zatím bez slepic

Taky bych řekl, ale výrobci uvádějí toto:

"Stoprocentní účinnost (technicky nerealizovatelné) by byla tehdy, pokud by se přiváděný vzduch ohřál od odváděného na jeho původní teplotu. Místnost by byla větrána bez ztráty energie."

Přijde mi že maximální teoretická účinnost by měla být 50% skutečná pak nižší. Tak jestli někdo ví co tím výrobci vlastně myslí?

Zatím bez slepic

Všechno je to o zdrojích, je super být jako ládik u lesa, mít dřevo, ale když to požere okolo něj kůrovec a dřevo nebude, bude topit čím? Čím má topit člověk ve městě apod. Jedna věc je plácat se po ramenu, že starej dům je super, ale druhá věc, že se změnilo prostředí, zdrojové vstupy jsou taky jiné a to i pěněžně.
Zde se debatovalo, že nový/starý zateplený dům=plísně, no super, já zateplil rodičům a naopak plísně na zdi zmizeli, jediné kde zlůstavají je kuchyně, protože se vaří a zapemenou větrat, takže vše není tak "jasné" a vždy je to o tom jaké to bylo vždy, když se něco dobře navrhne, tak to bude fungovat jenom se nesmí podléhat tlaku PR firem, ale to znamená kromě PR keců si o materiálech něco i nastudovat a přispůsobit stavbu tomu či onomu řešení.

Zatím bez slepic

záleží na průtoku, tlakových ztrátách (Bernoulliho rovnice), entalpii... než exaktní výpočet u tak malého zařízení jsou měření za daných podmínek. Při nízkých teplotách se omezuje průtok. V obyčejném baráku s objemem 500m3 s normovou průměrnou výměnou n=0,5 je průtok cca 250m3/h, při -10°C třeba 100m3/h, t.j. nula nula nic. Pokles teploty není znát, protože je v provozu topení a vnitřní zisky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

to by mohl být směr v energetice. Když může pes opakovaně darovat sádlo, dal by se tak vyšlechtit skot i brav, a pro samozásobení i lidi. Sádlo má velmi dobrou výhřevnost. Tukoteplárna... to je ono.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Rusko si na podruhé všimlo,
že USA operovaly v Sýrii na "eliminaci" a že by za to Dánsko nyní schválilo NS2, samozřejmě přes námitky USA.....☺

https://www.estav.cz/cz/8156.dansko-schvalilo-stavbu-rusko-nemeckeho-pl…
Zdroj i z ČTK:
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/dansko-schvalilo-stavbu-rusko-nemecke…

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Holt všimný...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mám obavu, aby z Havlíčka (a s ním se nesvezl i Babiš) se nestal smutný hrdina jako z Nečase - ten taky jeden týden prohlásil, že ruské firmy v tendru na Temelín budou a za týden šel z hrušky dolů. Tak být Havlíčkem, tak takové úlety jako čistý tendr bych tajil co to jde ))))).

Druhá moje věc k tématu - bohužel tvrzení o energeticky gramotné zemi bylo dlouhá desetiletí absolutně pravdivá, ale bohužel se obávám, že jsme v tomto parametru na sešupu. Elektrárny se nestaví, po retrofitech se ani nerekonstruují, a staří pardálové, kteří toto řídili, projektovali, kteří vyráběli a montovali tak složité technologické celky jsou v důchodovém věku (čest výjimkám), firmy, které to dokázaly mizí ze světa. Velká škoda, na kterou doplatíme.

Zatím bez slepic

projektovaly Yunus Emre. Kolega tam jezdil na stavbu (projektoval potrubní rozvody DN2000) a nemohlo to dopadnout jinak, než dopadlo. Na základě referencí se měla projektovat a svavět elektrárna v Nové Kaledonii, kam by se loděmi vozilo uhlí z Austrálie; ale sešlo z toho, Vítkovice Power Engineering jsou v insolvenci nebo to snad úplně lehlo ... kamarád teď dělá pro Finsko, než půjde do penze.

Zatím bez slepic